Buijs gooit het roer om bij FC Groningen: 'Nu mogen ze dat laten zien'
Donderdag, 1 november 2018 om 14:41

FC Groningen sprokkelde dit Eredivisie-seizoen pas vier punten bij elkaar en is de hekkensluiter van de competitie. Aanvoerder Mike te Wierik zegt in gesprek met RTV Noord dat het niet te lang moet gaan duren voordat de weg naar boven wordt ingezet. De captain geeft aan dat uit de komende zeven wedstrijden minimaal dertien punten moeten worden gehaald. Dat hoopt de Trots van het Noorden te bewerkstelligen met een nieuwe speelstijl.

"We hebben nog tijd genoeg om het recht te zetten. Maar het moet niet te lang duren, want dan kom je echt in een negatieve spiraal terecht", legt de ex-speler van Heracles Almelo uit. Bij zijn voormalig werkgever maakte Te Wierik een zelfde soort situatie mee. "Met Heracles zijn we toen wat simpeler gaan spelen. We hebben afgesproken om dat nu ook met Groningen te gaan doen. We gaan in ieder geval tot de winterstop met een vaste kern en formatie spelen."

De ploeg van trainer Danny Buijs gooit het roer om en stapt over op een 4-4-2-formatie, met Mimoun Mahi en Mateo Cassierra in de voorhoede. "Dat ervaren de jongens als prettig. Als dat zo is, zou ik gek zijn als trainer als we daar niet mee verder gaan. Uiteindelijk moeten de jongens zich goed voelen op het veld om een resultaat te halen. Nu mogen ze dat laten zien", aldus Buijs tegenover het Dagblad van het Noorden. "In de eerste vier wedstrijden hebben we wel in eenzelfde systeem gespeeld, dat in feite een voortzetting was van het vorige seizoen. We hebben op een zeker moment wat moeten schuiven, ook ingegeven door blessures en schorsingen."

"We hebben met elkaar gezegd: We willen nu één ding wat het beste bij ons past. Dat willen we finetunen en daar resultaten mee halen. Dat is nu ook de enige remedie", vervolgt Te Wierik, die hoopt dat de nieuwe speelstijl snel zijn vruchten zal afwerpen. "Hoe langer je in deze situatie blijft, hoe moeilijker het wordt. Als groep hebben we daar ook vertrouwen in, maar je staat niet voor niets op deze plek. Er zal ook wel wat ervaring bij moeten, want we hebben gewoon heel veel jonge spelers. Die maken natuurlijk hun fouten en dat moet ook mogen, maar dat gaat met pieken en dalen."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
6
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (15)

 
theo uphus
 
7
1 november 2018 om 14:56
Ik mag toch hopen dat een in het betaald voetbal debuterende trainer/coach als Danny Buys, die fantastisch presteerde in de top van het amateurvoetbal bij Kozakken Boys zichzelf en zijn team uit de ellende weet te krijgen. Ik ben voorbarig, dat besef ik, maar ik zie in Buys een toekomstig trainer van een topclub.
 
Acapulco
 
27
1 november 2018 om 15:20
Wat zie jij in Danny Buijs waardoor jij denkt dat hij in de toekomst een topclub zal/kan trainen? Misschien een idee om iets te onderbouwen, anders kun je net zo goed niet reageren. Of is het op basis van het feit dat hij bij Kozakken Boys goed heeft gepresteerd? Want dat lijkt me nou niet echt een graadmeter. Vooralsnog laat hij bij Groningen niet zien dat hij het echt in de vingers heeft. Wisselt vaak van speelwijze, roept dingen die hij niet waarmaakt, laat spelers op vreemde posities en in vreemde samenstellingen spelen en het allerbelangrijkste: hij pakt geen punten.
 
superbok
 
5
1 november 2018 om 15:03
Ik heb altijd geleerd dat tactiek van ondergeschikt belang is. Dingen waarop het verschil kan worden gemaakt zijn: spelopvatting en beleving. Hoe ga je te werk bij het hebben van de bal en het terugwinnen van de bal. Niet hoe sta je gepositioneerd bij het verliezen van de bal. 4-4-2, 3-4-3, 4-3-3, 5-3-2, 3-5-2 en alle andere tactieken zijn geschikt voor voorzetten vanaf de zijkanten. Kortom het enige waarmee het tij echt gekeerd kan worden zijn spelopvattingen in mijn ogen.
 
LisandroSemedo
 
1
1 november 2018 om 15:16
Goede analyse, superbok!
 
-NEC-
 
2
1 november 2018 om 15:18
Maar het terugwinnen van de bal zit als het goed is ook gewoon een idee achter met deze nieuwe formatie, is dus ook gewoon een soort van tactiek. Denk sowieso dat dit beter is. De buitenspelers vond ik bij Groningen niet erg sterk en nu krijg je meer diepte in het spel met Cassiera en Mahi, die graag achter de linies kruipen. Zeker met Doan daar achter die misschien wat vrijer mag spelen denk ik dat je voorin effectiever bent met deze spelers. Dan sta je in verdedigend opzicht ook met een mannetje meer achter de bal. Verwacht dat ze in een compacte kom achter Doan gaan spelen. Dit is denk ik een goede keuze van Buijs.
 
Acapulco
 
7
1 november 2018 om 15:27
Dat vind ik nogal kort door de bocht. Het is toch echt wel een groot verschil of je met drie of met vijf verdedigers speelt. Je kunt inderdaad een verschil maken met spelopvatting en beleving, hoewel ik persoonlijk vind dat je nooit op basis van beleving zou mogen verliezen. Maar je kunt met een tactiek net zo goed het verschil maken als met spelopvatting. Die dingen stem je namelijk op elkaar af. Een 5-3-2 tactiek met als spelopvatting ultra aanvallend spel zal niet snel werken. Een 5-3-2 met als spelopvatting counteren, kan echter wel effectief zijn. En daarnaast heb je nog verschillende tactische varianten. 4-4-2 met vier middenvelders op één lijn is bijvoorbeeld een hele andere tactiek dan een 4-4-2 met een ruit op het middenveld, zoals Ten Hag bijvoorbeeld bij Utrecht speelde. Je zou ook kunnen stellen dat 'spelopvatting' een onderdeel van 'tactiek' is.
 
superbok
 
0
1 november 2018 om 15:53
Ik denk juist dat tactiek van ondergeschikt belang is ten opzichte van spelopvatting. Ik zie wekelijks voorbeelden van H de Jong die wisselingen maakt in zijn tactische formatie. Waarbij hij de voornaamste aspecten vergeet, beleving/spelopvatting. Misschien had ik beter kunnen zeggen tactische formatie is van ondergeschikt belang. Terecht punt op dat gebied.
 
Acapulco
 
1
1 november 2018 om 16:18
Ja oke, ik begrijp ook wel wat je bedoelt. Alleen ben ik zelf van mening dat de formatie wel erg belangrijk is. Wat daarin vooral belangrijk is, is dat je de formatie afstemt op het aanwezige spelersmateriaal. Als je een selectie zonder goede buitenspelers hebt kun je beter met twee spitsen spelen, in plaats van eigenwijs in een 4-3-3 formatie met spelers op de vleugels die van nature daar niet horen. Neem als voorbeeld Heerenveen, daar speelt Kobayashi al een tijdje op de vleugel. Leuk en aardig, maar speelt hij wel eens zijn man uit om vervolgens een goede voorzet af te leveren? Volgens mij niet. Ondanks dat hij wel zijn uiterste best doet, met beleving en passie speelt, zal hij op die positie nooit zijn beste niveau halen. Dan kan zo'n trainer, in mijn optiek, beter een andere formatie kiezen, waarin hij zijn spelers wél op hun goede plek zet. Kijk ook naar mijn clubje, Feyenoord. Toornstra speelt wel eens van links of rechts, maar voegt hij dan echt wat toe? Nee, want hij trekt altijd alsnog naar binnen, of hij laat zich zover uitzakken dat de rechtsback dieper staat dan hijzelf. Dan is het mooi dat hij een doelpuntje of assistje meepakt, maar 90% van de wedstrijd staat hij niet als vleugelspeler te voetballen. Heeft niet met beleving of spelopvatting te maken, maar met het feit dat de coach hem op een onnatuurlijke plek zet. Speel dan een andere formatie, zou ik zeggen.
 
ninjakai
 
0
1 november 2018 om 16:52
Uhm tactiek is alles bepalend, systeem is weer iets anders. Waar jij het over hebt is systeem, tactiek is gesloten verdediging en van daaruit counteren, vroeg druk zetten om van daaruit tot voetbal te komen. Lange bal en vanuit daar aansluiten. Snelle voorzet vanaf de zijkant of lage voorzet vanaf de achterlijn. Dat soort dingen zijn tactiek. Dat is echt super belangrijk. Met welk spelsysteem je dat doet, dat dan weer totaal niet. Spelopvatting is dan weer iets anders. Dan heb je het over het soort voetbal. Aanvallend, verdedigend, controle door balbezit.
 
Leicester
 
0
1 november 2018 om 15:24
Jeetje het is toch vrij logisch dat Mimoun en Casseira het beste gedijen in een 4-4-2? Soms snap ik trainers niet. Buijs moet wel punten gaan pakken met Groningen, hoe moeilijk dat ook is met deze groep, anders wordt hij vroeg of laat het haasje. Afbraak risico is toch hoog in het betaalde voetbal, ondanks een indrukwekkende erelijst in het top amateur voetbal
 
CrazyOne
 
1
1 november 2018 om 15:45
Klopt, maar van hogerhand is er heel lang volgehouden aan 4-2-3-1, zonder dat de FC daar de spelers voor heeft. Dat is ondertussen al seizoenen lang aan de hand.
 
Kerwinc1
 
1
1 november 2018 om 16:00
Nou we gaan het morgen mee maken tegen Excelsior. 3 punten moet met iets meer geluk er gewoon inzitten!
 
LordFootball
 
0
1 november 2018 om 16:08
Time to shine voor Matteo. Hij mag van mij nu wel is laten zien waarom Ajax 5,5 Miljoen voor hem betaald heeft. Hopelijk herpakt hij zich en gaat hij erop los scoren om aan te tonen volgend jaar bij de A-selectie van Ajax aan te sluiten
 
bombanera99
 
2
1 november 2018 om 16:43
Dit soort dingen moet je nooit delen met de media. Je hoeft de media helemaal niet uit te leggen hoe je gaat spelen en hoelang je dat gaat doen. Buijs moet het niet zo ingewikkeld maken. Als je een team hebt wat niet over gaat van kwaliteiten dan moet je trainen op de snelheid waarmee je compact staat. Onderlinge afstanden moeten gelijk zijn als spelers van links naar recht verticaal horizontaal bewegen en andersom. Het team moet altijd met 1 brein over het veld bewegen. Trainers verspillen hun tijd aan de opbouw en positiespel. Voetballers die totaal niet kunnen opbouwen geforceerd dwingen om op te bouwen voor de ego van de coach. Dat is ook de reden waarom we in Europa altijd worden afgedroogd. Prioriteiten gaan naar positiespel en dom opbouwen.
 
GunnerFCG
 
0
1 november 2018 om 18:32
Godzijdank Pohl eruit, ik heb hem een kans gegeven maar hij is een van de slechtste spitsen die ik ooit in het Groningen shirt heb gezien. Ja hij werkt hard, maar niet effectief. Hij kan niks met een bal, loopt precies in dezelfde lijn als de andere spits en staat permanent fout gepositioneerd. Ik heb vertrouwen in het duo Mahi - Cassiera, kunnen beide een man voorbij, hebben snelheid en scorend vermogen.