Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
Woensdag, 1 mei 2024 om 23:55

In de rubriek Tribunegeluiden draait Voetbalzone de rollen om en krijgt de lezer de kans om een opiniestuk, column of ander interessant artikel over voetbal te publiceren op onze website. In deze editie van Tribunegeluiden is het woord aan Abdelilah Amraoui, die zijn nieuwste column wijdt aan Clarence Seedorf.

Door Abdelilah Amraoui (The Artistic Ninja)

Als iemand die is opgegroeid in Rotterdam, heb ik altijd een zwak gehad voor voetbal, en dat gold ook voor Clarence Seedorf. Hij was een van de zeldzame spelers die zowel bij Ajax als bij AC Milan een indrukwekkende stempel drukte. Terwijl ik een Nederlandse Marokkaan was die zijn weg baande in een land dat nog steeds worstelde met zijn eigen identiteit, was Seedorf een uitzonderlijk getalenteerde voetballer die een internationale carrière opbouwde die je alleen in je stoutste dromen zou kunnen bedenken.

Seedorf begon zijn carrière bij Ajax, waar hij als jong talent opviel en de Eredivisie en Champions League won. Zijn overstap naar Real Madrid markeerde een nieuw hoofdstuk in zijn carrière, waarin hij LaLiga en de Champions League won. Seedorf maakte later de overstap naar Inter en vervolgens naar AC Milan, waar hij nog eens twee Champions League-titels veroverde. Zijn veelzijdigheid en succes maakten hem tot een van de weinige spelers die met drie verschillende clubs de Champions League heeft gewonnen.

Hoewel Seedorf een voetbalreus was, bleef zijn relatie met het Nederlands elftal complex. Hij werd slechts 87 keer geselecteerd, ondanks zijn uitzonderlijke prestaties op clubniveau. Dit roept de vraag op waarom een speler van zijn kaliber niet vaker werd ingezet voor Oranje. Het doet me denken aan mijn eigen ervaringen, waarin ik als autodidactische laatbloeier moest vechten voor erkenning en kansen in een wereld die niet altijd openstond voor mensen met een naam als de mijne.

Ik ben in 1972 geboren in Marokko, maar mijn reis naar Nederland begon in 1973, toen ik als éénjarige terechtkwam op de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord. Hoewel ik van Feyenoord hield, was ik geen geboren Feyenoorder. Ik moest mijn eigen weg banen, net als Seedorf dat deed in het internationale voetbal.

In mijn jeugd werd ik geconfronteerd met termen als 'NAFFER', die door de politie werden gebruikt om naar mensen zoals mij te verwijzen. 'NAFFER' staat voor 'Noord-Afrikaan', in een negatieve context. Het is een woord dat voor mij echo's oproept uit een pijnlijk verleden van uitsluiting en discriminatie. Vergelijkbaar met hoe Seedorf werd benaderd in het programma van Wilfred Genee, waar hij vragen kreeg die meer gericht waren op controverse dan op een eerlijke discussie over zijn carrière en prestaties.

In plaats van zich te richten op Seedorfs triomfantelijke carrière, zijn vele trofeeën en zijn wereldwijde status als een levende legende, leek Wilfred Genee vooral geïnteresseerd in de negatieve aspecten van Seedorfs loopbaan. Hij bleef doorvragen over de spanningen met trainers als Marco van Basten en Bert van Marwijk en negeerde zo de indrukwekkende prestaties die Seedorf gedurende zijn carrière heeft neergezet. Het was alsof Genee de kans om een van de grootste voetballers aller tijden te eren voorbij liet gaan, in plaats daarvan koos hij ervoor om zich te concentreren op controverse.

Maar zoals het leven van elke sporter vol hoogte- en dieptepunten zit, zo is ook het verhaal van Seedorf doorspekt met triomfen en teleurstellingen. Ja, Clarence Seedorf heeft een belangrijke strafschop gemist tijdens het Europees kampioenschap (EK). Dit gebeurde tijdens de kwartfinale van het EK 1996 tussen Nederland en Frankrijk. Seedorf miste zijn strafschop, wat bijdroeg aan de uitschakeling van Nederland in die wedstrijd.

Deze gebeurtenis illustreert de menselijke kant van Seedorfs carrière, waarin zelfs de grootste sterren momenten van falen kennen. Het is een herinnering dat succes niet altijd synoniem is aan perfectie, maar eerder een reis van uitdagingen en overwinningen.

Na het EK 1996 ging Seedorf door met zijn carrière en oogstte hij nog steeds succes op het hoogste niveau. Zijn veerkracht en vastberadenheid waren kenmerkend voor zijn karakter, en hij liet zien dat tegenslagen hem niet zouden weerhouden om te blijven streven naar zijn doelen.

Het missen van die strafschop op het EK was slechts één moment in een verder glansrijke carrière die Seedorf heeft gekend. Zijn prestaties op het veld en zijn inzet buiten het veld om positieve veranderingen te bewerkstelligen, definiëren zijn nalatenschap als een van de grootsten in de voetbalgeschiedenis.

Het is belangrijk om te erkennen dat zelfs de meest getalenteerde en succesvolle individuen tegenslagen kunnen ervaren. Het gaat erom hoe men reageert op die tegenslagen en blijft streven naar persoonlijke groei en succes. In dat opzicht is Clarence Seedorf een inspiratiebron voor velen, niet alleen als voetballer, maar ook als voorbeeld van veerkracht en doorzettingsvermogen.

Laten we de lessen van Clarence Seedorf ter harte nemen en blijven streven naar een eerlijkere en gelijke samenleving, zowel op als buiten het veld.

Zelf schrijfambities of een mooi verhaal dat een groter publiek verdient? Speelt er iets bij jouw club dat je echt kwijt moet of heb je een mooie anekdote over voetbal? Voetbalzone plaatst wekelijks een inzending. Mail jouw verhaal (max. 1500 woorden) naar wessel.antes@footballco.com en wie weet is het binnenkort te lezen op Voetbalzone!

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
15:00
15:00
Speel gratis mee met Unibet's Golden Goal op Feyenoord-Excelsior en win 5.000!
0
   
14:20
14:20
Bosz reageert op omstreden Ibiza-trip PSV: 'Dat heb ik de jongens laten zien'
19
   
14:10
14:10
Jouw club in de nieuwste voetbalkleding van adidas? Ontdek adidas TEAM!
0
   
14:08
14:08
Vitesse krijgt goed nieuws van de KNVB: 'Licht aan het einde van de tunnel'
25
   
14:00
14:00
Youth League-winnaar klaar voor het eerste van AZ: 'Er liggen kansen'
6
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (117)

 
tinus45
 
42
30 april 2024 om 10:14
Denk wel dat zijn gemiste pingel en zijn tomeloze zoektocht naar erkenning eraan hebben bijgedragen dat men hem nooit de sympathie heeft kunnen geven die bij een groots voetballer hoort. Ook zijn instelling en opstelling tegenover de pers etc... heeft hem geen goed gedaan. De succesvolste voetballer die wij ooit hebben gehad, maar nooit begrepen op de manier dat hij wilde.
 
elninoo
 
28
30 april 2024 om 10:25
Ik denk ook dat dat de reden is dat hij überhaupt bij Genee zat. Niet om over die prijzen te praten want dat is alom Bekend.Het is interessanter om dingen te vragen waar nog wat sluiers omheen hangen. En als ik dan zie hoe Seedorf reageert dan kan ik wel begrijpen waarom veel mensen hem niet pruimen. Zelf heb ik er geen mening over want ik ken hem niet persoonlijk en heb niet met hem gewerkt. Net als 99.99 procent van de andere mensen in Nederland. Maar de manier van voorkomen doet bij veel mensen toch een mening opwekken en ik denk dat het daardoor komt dat mensen hem toch “minder hoog” hebben zitten dan bijvoorbeeld een Davids die minder gewonnen heeft maar wel beter te benaderen is door de media.Overigens een goed initiatief van voetbalzone om lezers de kans te geven om een column te schrijven. Wat ik van deze column persoonlijk vind moet ik nog even bedenken. Maar leuk dat de kans überhaupt geboden wordt.
 
joekaa
 
107
30 april 2024 om 12:03
De reden dat hij daar zat was van te voren heel duidelijk besproken. Ook was besproken over welke onderwerpen ze het zouden hebben.. en dat waren niet de onderwerpen die Genee aanhaalde. En dan gaat iedereen een beetje lopen janken over de houding en reactie van Seedorf. Terwijl hij reageert toch gewoon heel rustig, kalm, beleefd en maakt zijn standpunt duidelijk. Denk dat het bij mensen meer stoort dat Seedorf altijd kalm blijft en de overhand in zulke discussies blijft houden.
 
Nijogeth
 
12
30 april 2024 om 18:05
Jij weet net als ik dat ze geen heel programma gaan wijden aan het promoten van Seedorf zijn all-star wedstrijden. Daarnaast wist Genee zelf er helemaal niets van dat er afspraken met Seedorf waren gemaakt. Genee kennende was die daar ook niet mee akkoord gegaan en waarschijnlijk wilde de redactie Seedorf heel graag in de studio hebben. Daarnaast was al duidelijk dat Genee en Seedorf erna nog uitgebreid hebben gesproken over hetgeen er gebeurde en toen kwam Genee er pas achter dat er bepaalde afspraken met Seedorf waren gemaakt. Genee deed dus exact wat je van hem mag verwachten, namelijk dingen vragen over de hete hangijzers.
 
SpeedyAFC
 
25
30 april 2024 om 10:32
De vraag is, hoe meet je succes? Qua wereldwijde impact was Cruyff veruit de succesvolste voetballer die we ooit gehad hebben. Qua gouden ballen heb je Cruyff (3x), van Basten (3x) en Gullit (1x) Kijk je naar CL winst, dan scoort Seedorf 5x. Maar de voorloper was de Europa Cup 1. Van Basten won die 2x. Van Basten won ook een Europa cup II en ook een Ek. Seedorf hoort echt bij de allerbeste die we gehad hebben maar ik zie hem niet als de meest succesvolle.
 
wanny
 
15
30 april 2024 om 10:55
Seedorf zit voor mij ook niet in de top 10 van besten die we gehad hebben. Uitstekende speler maar niet eentje die een heel team een niveau omhoog bracht. Zoals Gullit, Van Basten, Cruijff, Bergkamp.
 
GluubsterTJ
 
44
30 april 2024 om 11:04
Wie was er nog meer beter dan Seedorf buiten deze 4? Moeten er toch minstens 6 zijn omdat je hem niet in de top 10 zou zetten.
 
shenkie
 
14
30 april 2024 om 11:05
Speedy Afc De beste die we hebben gehad??? Hij zat bij WK 1998 gewoon op de bank en was zelfs 5e centrale middenvelder achter: Jonk, Cocu, Davids en Winter!
 
shenkie
 
9
30 april 2024 om 11:08
Gluubstertj Robben, Koeman (als voetballer), van Nistelrooy, Rijkaard, van der Sar en Stam vind ik ook echt wel boven Seedorf staan. Stuk voor stuk een betere speler of veel meer betekent voor het Nederlandse voetbal. Wat ik mij wel eens afvraag is of Cocu de waardering als voetballer heeft gehad die hij verdiend... Hij zat bij PSV in de gloriejaren van Ajax en bij Barca in de tijd dat Real de wereld op kocht. (zidane, figo, beckham enz.)
 
FR010FRDAM
 
57
30 april 2024 om 11:19
Op basis waarvan hebben Stam of van Nistelrooij zoveel meer voor het Nederlandse voetbal betekend?
 
Lemet
 
6
30 april 2024 om 11:49
Voor het Nederlandse voetbal hebben die sowieso meer betekend. Seedorf heeft in het Nederlands elftal nooit echt een grote (positieve) rol gehad en hij was op zijn 17e al weg uit de eredivisie. Hij was natuurlijk een grote voetballer maar voor het Nederlandse voetbal heeft hij vrijwel niks betekend.
 
wanny
 
23
30 april 2024 om 12:06
Van Hanegem. Rensenbrink. Neeskens. Rijkaard. Koeman. Wilkes. Rijvers. Robben. Krol.
 
shenkie
 
3
30 april 2024 om 12:31
Fr010frdam Gezien de Europese prestaties van van Nistelrooy kan ik daar nog twijfel begrijpen, maar Jaap Stam! Stam schaar ik in het rijtje net onder Maldini. In Engeland noemen ze hem in 1 adem met Ferdinand, Vidic en Terry en ze hem misschien we de beste verdediger die de PL ooit gehad heeft.
 
FR010FRDAM
 
40
30 april 2024 om 12:51
Maar Seedorf wordt in Italië ook gezien als een van de middenvelders ooit, dus dat zegt me nog steeds niet wat zij meer hebben betekend voor het Nederlandse voetbal
 
shenkie
 
2
30 april 2024 om 16:20
Fr010frdam Ja, dat kan wel wezen... maar dat is in een competitie die nooit bekend heeft gestaan om zijn middenvelders. Dat Koopmeiners en Barella nu de beste 2 zijn, zegt genoeg lijkt mij! Pirlo, Zidane en Kaka waren uitzonderingen... en vervolgens kom je bij spelers als Veron, Simeone en Stankovic uit... prima spelers hoor, maar worden zeer zeker niet in éã©n adem genoemd met Xavi, Iniesta, Modric, Scholes, Busquets, de Bruyne, Rodri, Odegaard, Gerrard, Frenkie, Kroos enz. enz.
 
GJ7300
 
5
30 april 2024 om 16:27
Eh Lenstra???
 
Socrates2021
 
3
30 april 2024 om 16:42
Bep Bakhuis
 
FR010FRDAM
 
29
30 april 2024 om 16:43
Dan mis je er nog een heleboel hoor. De serie A was in de jaren 80 en 90 de sterkste competitie die er was. Je weet echt niet waar je over praat heb ik het idee.Nedved, Rijkaard, Viera, Rui Costa, Davids, Platini, Gatusso, Donadoni, De Rossi en zelfs Totti speelde als aanvallende middenvelder. Gewoon allemaal wereldklasse
 
Nijogeth
 
3
30 april 2024 om 18:11
Overmars vond ik persoonlijk beter (de voorloper van de inverted winger, wat mij betreft vaak onderschat), Rijkaard is natuurlijk iemand die een geweldig hoog niveau heeft gehaald en bepalend was voor zijn elftal. Arjen Robben is echt wel een speler die op zijn top bij de beste 5 spelers hoorde. Dan heb je nog spelers als Koeman, Stam (in zijn tijd 1 van de beste, meest complete verdedigers), Van Hanegem, Lenstra, Neeskens, Wilkes en nog wel wat spelers die in mijn ogen ongeveer op dezelfde trede als Seedorf staan.
 
DavidDein
 
12
30 april 2024 om 18:19
Ik denk dat de grootheid van Seedorf ook niet zo zeer zit in dat hij op een bepaald moment een van de beste spelers ter wereld was. Hij heeft gewoon 20 jaar in de absolute top gespeeld, altijd als dragende kracht en 5 Champions Leagues gewonnen met 3 verschillende clubs. Er zijn maar weinig middenvelders met zo'n erelijst op clubniveau. Als hij in Oranje net zo goed was als op clubniveau zou hij uiteraard veel populairder zijn.
 
RM1335
 
1
30 april 2024 om 19:29
Niet eentje die een team een niveau omhoog bracht... je hebt het over het nl elftal dan denk ik toch?
 
De bal
 
1
30 april 2024 om 20:59
Van hanegem, Rensebrink,zet die er ook maar boven
 
shenkie
 
1
1 mei 2024 om 13:13
Fr010frdam Kom op... je weet zelf ook wel beter toch. Nedved was meer een hangende aanvaller. Viera speelde in zijn nadagen in Italie. En dan kom je vervolgens met De Rossi en Gatusso t.o.v. Iniesta en De Bruyne? Daarnaast reageer ik ergens op dat Seedorf niet in de top 5 beste Nederlanders zit en benoem jij Rijkaard en Davids. Seedorf was overigens echt niet beter dan Rijkaard. Rui Costa geweldige speler maar als we 100 man vragen, Rui Costa of Modric/iniesta (het lijstje dat ik noemde) dan weet je wat eruit gaat komen. Dan houdt je Platini en Donadoni over.
 
Anfield1892
 
0
1 mei 2024 om 13:41
Mooi lijstje met iconische middenvelders, maar dat je hier doodleuk (de talentvolle) Frenkie en Odegaard tussen propt zag ik even niet aankomen. Voor de rest eens hoor, qua middenvelders is Serie A relatief pover. De nadruk ligt daar natuurlijk ook op verdedigen, maar dat terzijde
 
pardonmonfrere
 
1
1 mei 2024 om 17:04
Frenkie kunnen we toch (nog) niet in jouw rijtje opnemen toch? Prima speler, maar nog niet van het kaliber Busquets, de Bruyne, Modric hoor
 
deregenjas
 
0
2 mei 2024 om 10:42
Je merkt dat Philip Cocu bijna nooit genoemd wordt. Die was echt veel en veel groter dan menigeen zich kan herinneren. Echt een fenomeen.
 
Sirius
 
5
30 april 2024 om 14:25
Het is ook wel de tijd waarin hij speelde. Het type speler Seedorf werd pas daarna echt gewaardeerd. Xavi werd ook pas heel laat maximaal gewaardeerd voor de kwaliteiten die hij had. Ik denk ook wel dat dat meegespeeld heeft. In die tijd moest je iedere wedstrijd beslissend zijn, wou je een heldenrol in Oranje toebedeeld krijgen. Niet voor niets zijn het voornamelijk aanvallers die onthouden worden.
 
MrGuide
 
1
1 mei 2024 om 16:07
Denk ook niet onbelangrijk dat hij relatief kort in Nederland gespeeld heeft. Buiten de CL om kent het grote Nederlandse publiek hem alleen van zijn optredens in het NL elftal wat nooit echt denderend geweest is. Wie weet als hij terug gekomen was a la van Persie waren de meningen nu wellicht iets anders.
 
Pesso-PSV
 
0
2 mei 2024 om 10:21
De succesvolste voetballer die wij ooit hebben gehad, maar nooit begrepen op de manier dat hij wilde. Mee eens met deze stuk. Hij zelf stelde zich onbegrepen op vaak. Dat komt zijn denk wijze is dan ook niet makkelijk. Hij kon dat nooit duidelijk over brengen. Wat dat betreft lag dat aan hem zelf vond ik.
 
SpeedyAFC
 
42
30 april 2024 om 10:16
Er wordt wel makkelijk over de problemen met Seedorf bij Oranje gestapt. Het probleem was niet het missen van de penalty in Turkije in 1998, het probleem was dat hij de bal opeiste terwijl hij helemaal niet op het lijstje stond om een penalty te nemen. Twee jaar daarvoor waren er al grote problemen op het EK 1996. Edgar Davids en Seedorf wilde spelen op de as van het veld en de grote mannen van het elftal zijn. De media repte over de 'kabel', een vrienden groepje van vier spelers met Surinaamse roots. Dat werd tweespalt in de selectie. Er ontstond ruzie tussen Davids en Hiddink. Davids werd weggestuurd. Seedorf miste een penalty bij de strafschoppen serie tegen Frankrijk. Nederland was uitgeschakeld terwijl het vooraf getipt was als winnaar. Dat was de basis van de weerstand van het grote publiek tegen Seedorf.
 
Skylab
 
71
30 april 2024 om 10:52
Wat dus niet klopt in je verhaal is dat Seedorf helemaal geen penalty opeisde...degene die op het lijstje stonden waren op dat moment ziek zwak of zwanger...en hij nam zijn verantwoording. Grappig is dat al deze gasten die op die lijst stonden NOIT gevraagd is waarom zij geen penalty namen en zo simpel bijdragen aan het perspectief dat Seedorf dus eigenwijs of wathever is. Ieder ander ex voetballer krijgt vragen over zijn omvangrijke carriere behalve Seedorf! Ik zie nooit interviews over de top beslissingen die een vd Vaart genomen heeft met betrekking tot Silvie of die vriendin van Silvie...ik hoef dat niet te weten zo is voor mij ook niet interresant waarom Seedorf in het grote Nederland niet gepruimt word, maar buiten het grote Nederland gewoon op zijn voetbal prestaties beoordeeld word. Nu word ook gezegd dat hij naar erkenning zou hunkeren, wat ik zie dat hij vragen krijgt en daar op zijn manier op antwoord..toevallig niet op de manier die "ons" bevalt maatr hij geeft antwoord. Hij is ook niet de gene die ergens om vraagt maar gevraagt word. Ik zie niet dat v Basten vragen krijgt over zijn top tijd bij het Nederlands elftal of waanzinnige beslissingen bij Ajax, dat hoeft van mij ook niet...maar bij Seedorf zijn dat de belangrijkste vragen die wij voor hem hebben!
 
SpeedyAFC
 
20
30 april 2024 om 11:05
De feiten zijn simpel, Seedorf stond niet op het lijstje van nemers. Had twee jaar ervoor op het EK nog een penalty gemist. Hij pakte de bal, hield die vast, legde hem neer om de strafschop te nemen en faalde. Als je verantwoordelijkheid wil nemen maar je faalt, dan krijg je kritiek. In Nederland zijn de mensen niet zo geïnteresseerd in Seedorf. Heeft relatief kort gespeeld in Nederland. Was betrokken als een van de hoofdrolspelers bij het EK drama in 1996. Controverse in WK cyclus in 1998. De Oranje supporters waren wel klaar met hem. Zo liggen de feiten. Dat men elders meer interesse in hem heeft, prima. Leuk voor hem.
 
joekaa
 
48
30 april 2024 om 11:58
Precies dit, gelukkig is er tenminste iemand hier op deze forum met gezond verstand. Echt verbijsterend hoeveel mensen hier met dubbele standaarden allemaal onzin weten te roepen. Ook velen die gewoon simpel weg napraten wat ze op tv hebben gehoord, simpele zielen. En dan heb je een SpeedyAFC die maar zit te zeuren over een gemiste penalty, met verkeerde feiten onderbouwen...
 
SpeedyAFC
 
8
30 april 2024 om 12:11
Triest om te beginnen over mensen met dubbele standaarden die onzin roepen. Een zware beschuldiging zonder enige onderbouwing. En dan zijn het ook nog napraters en simpele zielen.
 
joekaa
 
31
30 april 2024 om 12:24
Ja als ik jou berichten hier lees dan krijg ik dat gevoel wel. In deze berichten zie je veel terug van de mening die Snor ook heeft. En dat valt mij vaker op als het om Seedorf gaat hoeveel mensen daarover spreken. En dat jij ook nog met valse feiten aankomt over die penalty bewijst dit maar weer, lees aub bericht hierboven van Skylab nogmaals. En de echte hoofdrolspelers tijdens ek96 waren de journalisten. Met hun kabel hahah
 
Skylab
 
22
30 april 2024 om 12:56
Wat helemaal grappig is dat ik me niet kan voorstellen dat Seedorf naar een journalist of een Genee stapt met de vraag voor een interview of een soort van respect! Wat i zie is dat er een vragen aan hem gesteld worden waar hij dan antwoord op geeft...dat die antwoorden niet bevallen kan toch niet ZIJN probleem zijn! Maar wat mij heel duidelijk is is dat sommige mensen "gewoon" hun plaats moeten kennen...lees Humble....zoniet..dat zijn ze gewoon niet goed genoeg.
 
SpeedyAFC
 
5
30 april 2024 om 21:30
Ach ja , steek je kop maar in het zand. De feiten die ik presenteer zijn gewoon waar. Alleen bevalt die waarheid sommige mensen niet. Het was in 2006 toch echt Edgar Davids zelf die in een interview over de bondscoach zei: "he must put his head out of some players’ asses, so he can see better.’’. Vind je het normaal om zoiets in een interview te zeggen over je coach op een groot toernooi? Hoor je ander spelers van andere landen ooit in interview op een groot toernooi dit soort dingen over hun coach roepen? Gek he dat Edgar Davids weggestuurd werd. Maar nee hoor, het was allemaal de schuld van de journalisten... hou toch op man.
 
eazy-e
 
23
30 april 2024 om 11:38
Speedyafc, Naar mijn mening begon het al eerder toen hij op jonge leeftijd Ajax achterliet voor Italië. Hij vond zelf dat hij er klaar voor was terwijl velen beweerden dat dit nog niet zo was. Hij snoerde iedereen de mond en verliet na 1 jaar Italië voor Spanje om aan te sluiten bij Real Madrid. De ambitie die hij had en uitstraalde werd hier door velen als arrogant en vervelend gezien. Ik denk dat dit de basis was voor de beeldvorming die rondom de persoon Seedorf was onstaan.
 
TheMagistrate
 
19
30 april 2024 om 13:42
Maar als hij had bewezen dat hij het aankon en dit op het veld waarmaakte, waar zijn zijn bloemen? Waarom krijgt hij niet die erkenning? Zelfs de Boer MET de nandrolonaffaire krijgt meer erkenning dan een wereldspeler als Seedorf. Dit moet toch echt meer grondslag hebben dan een gemiste penalty of houding. Een houding waarvan ik eigenlijk niets terugzie in hem. Het wordt tijd dat men eerlijk met zichzelf gaat zijn en als je ergens neerkijkt op iemand omdat ie er anders uitziet, dat je daar wat aan gaat doen. Dan heb ik het over nederland als geheel en niet specifiek jij.
 
Xyzz
 
7
30 april 2024 om 14:38
Seedorf heeft nooit iets gepresteerd voor Oranje behalve dan een misplaatste arrogantie tentoonstellen. Dan kan je wel gaan doen alsof het door zijn uiterlijk komt (lees: racismekaart) maar Davids, Kluivert, Rijkaard, Nigel de Jong, Reiziger, Virgil van Dijk en Gullit worden wel enorm gewaardeerd om hun bijdrage aan Oranje.
 
sloep01
 
15
30 april 2024 om 19:06
We zullen jou maar niet echt serieus nemen met je reatie nooit wat gepresteerd in oranje , 87 interlands zijn al die trainers dan gek dat ze hem toch opstelden in die tijd , arrogante houding ? Pff
 
Skylab
 
6
1 mei 2024 om 05:56
Op Davids na allemaal erg "Humble" zoals we dat graag zien! En zelfs Davids word niet gepruimt. Tevens al die namen die je hier noem zijn in het buitenland vele malen groter dan in Nederland en ook zij vragen nergens om!
 
Mick00
 
2
1 mei 2024 om 08:45
Davids wordt niet gepruimd om heel andere zaken hè. Vrouwen slaan en dat soort capriolen. Stop toch eens met dat verontwaardigde gedoe.
 
eazy-e
 
3
1 mei 2024 om 11:35
Themagistrate, Omdat zo'n de Boer geen uitgesproken mening heeft. Beide de Boertjes zijn tot ver in hun 20 jarige leeftijd bij Ajax gebleven (als ik het goed heb). Terwijl zo'n Seedorf nog geen 20 jaar is en zegt ik ga vertrekken uit Nederland, ik ga de wereld veroveren. Veel mensen vonden hem toen maar een arrogant jochie die het in zijn bol was geslagen. Nogmaals ondertussen maakte hij het wel waar. Daarnaast heeft hij ook nog eens gestudeerd. Vervolgens krijg je dat hele kabel gezeik en dat penalty moment, wat voor veel mensen eindelijk de stok wordt om mee te kunnen slaan. Verder wat ook niet helpt is hoe de media tegenwoordig werkt. Uitspraken van bv. Derksen en co worden klakkeloos overgenomen of als waarheid aangenomen. Je ziet dat hier in de reacties ook terug, verschillende uitspraken over falen in Oranje terwijl hij bijna 90 interlands had, voor de beeld vorming dat is plaats 13 in de top20 van de meeste interlands van Oranje.
 
Sirius
 
12
30 april 2024 om 14:39
Misschien destijds, maar ik was bijvoorbeeld nog geen 10 jaar. Op die leeftijd ben je helemaal niet bezig met dat soort dingen. Mijn irritatie jegens Seedorf begon veel later, pas toen hij al was gestopt met voetbal. Hij komt ook gewoon heel pedant over, speelt heel makkelijk het slachtoffer, maar ik heb hem nog nooit in een moment van zelfreflectie gezien. Of men begrijpt hem niet, of het is racisme of het is discriminatie, maar het ligt nooit aan meneer Seedorf zelf. Dat terwijl er tal van spelers met een donker pigment op handen en voeten worden gedragen en terwijl er ook genoeg mensen met een lichter pigment met de grond gelijk worden gemaakt. Wat Frank de Boer voor de kiezen heeft gekregen aan kritiek met zelfs een beter CV, heeft Seedorf nooit hoeven ontvangen. Zo erg zal het dus allemaal niet zijn.
 
WQSMilan
 
8
30 april 2024 om 15:57
Als ik het goed zeg moest Frank de Boer die penalty nemen maar durfde hij niet. Nummer 2 was Kluivert die ook niet durfde. Toen Seedorf de bal pakte vonden ze het wel best.
 
HoekieWouter
 
3
30 april 2024 om 19:54
Nope, Frank de Boer heeft het, als ik het goed heb, er eens over teruggeblikt. Hij zou de penalty wel degelijk nemen, maar Seedorf gritste de bal uit zijn handen. Hij zou hem wel even binnenschieten... Frank de Boer durfde de penalty niet te bekijken, omdat hij het gevoel had dat Seedorf toch ging missen.
 
joekaa
 
4
1 mei 2024 om 08:03
@HoekieWouter Weet niet van waar je het hebt, maar verhaal zoals WQSMilan het vermeld is de alom bekende verhaal. Kan mij niks heugen van wat jij hier verteld, lijk me ook wel aparte verhaal.
 
HoekieWouter
 
1
1 mei 2024 om 18:13
Ik heb het opgezocht. Je hebt voor het grootste gedeelte gelijk. Wim Jonk was de eerste gegadigde, maar hij durfde niet. Frank de Boer de tweede. Ook hij durfde niet. Nummer 3 Ronald de Boer wilde wel maar toen had Seedorf de bal te pakken. Ronald de Boer durfde niet te kijken.
 
RADO55
 
3
2 mei 2024 om 08:53
De Boer.. de man die 2 penalty miste in 1 wedstrijd... Hoor je niemand over.EK 2000.. Maar Seedorf in 1996.. weet iedereen nog. Grappig
 
flugelmeister
 
24
30 april 2024 om 10:19
dit is dus gewoon niet waar. ook in het buitenland stelt niemand hem aan. hoe groot is ie dan precies?
 
Jaylen2005
 
24
30 april 2024 om 10:43
Milan heeft hem direct aangesteld en hij is een ontzettend succesvolle zakenman die met andere dingen dan voetbal bezig is. Als Seedorf niet groot is dan is niemand uit NL groot.
 
flugelmeister
 
19
30 april 2024 om 11:01
Milan stelde hem aan en trapte m er 5 maanden later weer uit. En we hebben het hier over hem in de vietballerij, niet als zakenman.
 
eazy-e
 
14
30 april 2024 om 11:45
flugelmeister, dat klopt maar het bestuur had onredelijke verwachtingen. Hij stapte halverwegge het seizoen in en deed het beter dan zijn voorganger, toch moest hij het veld ruimen. Zijn vervanger deed het vervolgens niet beter en vloog er daarna ook uit. En ja, ook die opvolger werd er vrij snel weer uitgeknikkerd. AC Milan had in die periode in drie a vier seizoenen iets van zeven of acht coaches gehad.
 
Tipptopp
 
2
30 april 2024 om 11:48
Inderdaad, Milan de club waar de voetballer Seedorf een gigantisch aanzien had en heeft stelde hem aan. En die club waar Seedorf zo veel aanzien had/heeft, kwam er binnen een 1/2 jaar er achter dat zij dat niet hadden moeten doen. Dat is toch geen positief verhaal!?!? Dat hij een succesvol zakenman is klopt en pleit voor hem. Maar dat hij bij geen enkele andere club van waarde is zegt toch ook wel iets. Seedorf was een geweldige voetballer in het juiste team en met de passende voetbalstijl. Seedorf paste echter niet in het Nederlands 11-tal. En dat vonden verschillende bondscoaches. Dat zegt ook iets over Seedorf. Ik respecteer de man en heb grote bewondering voor zes voetballer en zakenman, maar ben niet blind voor zijn mindere punten en heb dan ook mijn bedenkingen over zijn kwaliteiten in andere functies binnen het voetbal. Maar toch gun ik het hem dat hij mijn ongelijk bewijst.
 
Sirius
 
4
30 april 2024 om 14:35
Seedorf is absoluut groot, maar kennelijk in de ogen van Seedorf niet groot genoeg. Daar zit het probleem vooral. Overigens stelde Milan hem aan in een periode waarin het meerdere clublegendes naar het trainerskerkhof verwees. Daarbij stelden ze hem aan om zijn reputatie als voetballer. Die wisten helemaal nog niet of hij een capabele trainer was. Ik denk dat z'n trainers-CV genoeg zegt. Hij was een geweldige voetballer, maar is gewoon niet zo'n goede trainer. Daar kunnen we er meer van opnoemen.
 
TottiStyle
 
13
30 april 2024 om 16:23
Groter dan Van der Vaart en Sneijder kan ik je garanderen.
 
karimbu
 
73
30 april 2024 om 10:20
"vergelijkbaar met hoe Seedorf werd benaderd in het programma van Wilfred Genee, waar hij vragen kreeg die meer gericht waren op controverse dan op een eerlijke discussie over zijn carriã£â¨re en prestaties." Krijg dit gevoel eigenlijk ook bij jou stuk man. Beetje polariserend stuk. Want volgens mij staat een journalist vrij om dingen te vragen. Of moet het omdat het Seedorf is alleen maar positief. Ik vind dat juist racisme in de kaart spelen. Helemaal dat stuk met van Basten is gwn erg interessant. Ook draagt Seedorf in mijn ogen niet bij aan acceptatie maar zet die mensen juist tegen over elkaar. Beetje de niet begrepen donkere man. Dat is hij niet. Hij is vooral een onbegrepen vervelende man.
 
Jaylen2005
 
21
30 april 2024 om 10:45
Vervelend omdat hij weet wie die is? Wat is dat in NL met dat fake humble zijn en vooral als je zwart bent dan moet je helemaal humble zijn
 
SpeedyAFC
 
43
30 april 2024 om 10:58
Hou toch op met die onzin. Als je een grote man wil zijn in het voetbal dan moet je leveren. Eis je een penalty op terwijl je niet op de lijst van penalty nemers staat, dan moet die bal erin. Anders krijg je inderdaad een hoop over je heen Er zijn genoeg zwarte voetballers die heel veel respect krijgen, zoals Frank Rijkaard. Maar die leverde wel in Oranje.
 
flugelmeister
 
15
30 april 2024 om 11:02
Of Kluivert, Davids, Reiziger. Krijgen allemaal respect.
 
GluubsterTJ
 
32
30 april 2024 om 11:09
Gullit, Virgil, Gio, Elia, Gakpo, Ake en ga zo maar even door krijgen toch ook gewoon "respect"? Denk dat het ook echt te maken heeft met je persoonlijkheid hoor.
 
Grovertje
 
8
30 april 2024 om 11:50
Precies Gluubster. Dit gaat er maar niet in bij sommigen. Ik werd hier laatst ook aangevallen op het forum omdat ik kritiek had op Seedorf en hem een narcistische man vond. Als je naar zijn gedrag kijkt, hij wil alleen maar veren in z'n reet. Alle kritische vragen over zijn persoon ontwijkt hij of gaat hij in de verdediging. Heel stroef en stug allemaal. En ja het is logisch dat er vragen over komen want het is gewoon een interessant fenomeen dat iemand bij z'n clubs overal prima presteerde, maar bij z'n land niet.
 
joekaa
 
22
30 april 2024 om 12:13
Ach hou toch op man! Reiziger krijgt respect?? Werd gewoon bij Ajax genegeerd en Heitinga voor hem coach van Ajax werd. Noem ik niet echt respect... Kluivert hetzelfde maar toen bij Fc Twente, konden hem makkelijk naar voren hebben geschoven voor coach.. het feit dat wordt gezegd dat deze personen respect krijgen laat zien dat de gehele probleem niet begrepen is/wordt. En dan is er een persoon als Seedorf die zich erover uitspreekt en ook op een bekwame manier. Lijkt erop dat mensen meer een Drenthe willen zien omdat dat hun beeld conformeert wellicht.
 
Grovertje
 
17
30 april 2024 om 12:30
Los van zijn functioneren als trainer, snap ik dat mensen Kluivert nou niet bepaald sympatiek vinden. Reed met 100+ km in de bebouwde kom twee mensen het ziekenhuis in, waarvan er één is overleden. Hij kwam ervanaf met een miezerige taakstraf. Hoe kun jij dat uitleggen joekaa? Als er sprake was van racisme dan was hij toch wel zeker veroordeeld voor een gevangenisstraf? Overigens wordt Reiziger gewoon gerespecteerd hoor. Zit toch ook gewoon bij Jong Oranje? Dat is geen onverdienstelijke baan. Het feit dat anderen een keer de voorkeur krijgen betekent niet dat hij niet gerespecteerd wordt of dat het door z`n huidskleur komt. Maar mensen als jij maken liever de slachtoffer aanname. Dat is makkelijker dan eens in de spiegel kijken natuurlijk.
 
joekaa
 
14
30 april 2024 om 12:38
Nee, de laatste twee zinnen maken duidelijk dat jij het probleem niet ziet. Voorbeeldje, kijk Van Persie krijgt de kans bij Heerenveen vs Kluivert kreeg niet de kans, bij geen enkele club terwijl hij bij meerdere clubs had aangeklopt. Deed het prima bij jong twente. Ik zei ook nul keer iets over huidskleur, dat doe jij. Maar ach het is vast makkelijk voor jou om dat te zeggen, als je niet weet waarover je spreekt.
 
Grovertje
 
15
30 april 2024 om 12:52
Haha Joekaa, hou toch op. Je zegt het niet letterlijk, maar je inscinueert het wel. Waarom maak je anders je punt? En misschien valt Kluivert wel gewoon niet zo in de smaak. Jij weet niet waarom hij wordt afgewezen. Dat denk je, maar dat weet je niet.
 
TheMagistrate
 
16
30 april 2024 om 13:49
Bro, bespaar je de moeite. Men gaat zich wrikkdn en wringen in allerlei posities om maar te ontkennen dat de verhouding tussen blanke trainers, blanke bestuursleden in het voetbal, niet representatief is voor het aantal voetballers dat op het veld rondrent. Dan zal het weer liggen aan dat nl voornamelijk blank is of dat Surinaamse, Marokkaanse en Turkse spelers het trainerschap niet ambiëren of iets dergelijks. Laat het voor wat het is.
 
Sirius
 
2
30 april 2024 om 14:32
Dat is niet vervelend, maar ook niet speciaal. Ik mag toch hopen dat je als mens weet wie je bent. Als je jezelf al niet kent, heb je wel een probleem... niet? Verder hoeft niemand humble te zijn. Onderaan de streep oogst je wat je zaait. We hebben zo ontzettend veel voetballers die we op handen en voeten dragen met verschillende achtergronden. Zal dat dan bij Seedorf komen vanwege z'n huidskleur, of omdat het gewoon niet zo'n aangenaam persoon is (zoals hij overkomt)?
 
DavidDein
 
1
30 april 2024 om 18:24
Deels met je eens hoor TheMagistrate. In het verleden was ongelijke kansen waarschijnlijk nog een stuk meer aan de orde dan nu. Tegelijkertijd moet je ook erkennen dat een Seedorf, Davids, Gullit en Kluivert verder nergens indruk hebben achter gelaten als trainer. Er zijn sowieso niet heel veel Nederlandse topspelers die vervolgens ook toptrainer werden. Van Gaal, Hiddink, Advocaat, Slot en Ten Hag hebben niet bepaald de meest grootse carrière als voetballer gehad en hebben ook alles moeten bewijzen.
 
SpeedyAFC
 
11
30 april 2024 om 21:35
@joekaa En daar ga je weer met je selectieve verontwaardiging. Laten we gewoon naar de objectieve feiten kijken. Van Persie werd jeugdcoach U19 bij Feyenoord, deed het goed en daarna gaat ie aan de slag bij Heerenveen als hoofdcoach. Kluivert werd jeugdcoach bij Ajax U19. Tekende het contract. Vijf dagen later besloot hij weer te vertrekken, want hij kon in het buitenland meer verdienen in een andere functie. Weg was ie, Ajax verbouwereerd achterlatend. En dan nu klagen dat je geen kans meer in Nederland krijgt als trainer? Hou toch op zeg. Als je je zo onbetrouwbaar gedraagt bij een club, dan hoeven clubs je niet meer. Heeft hij volledig aan zichzelf te wijten.
 
joekaa
 
1
1 mei 2024 om 07:46
@SpeedyAFCWel triest wat je hier probeert te insinueren. Zullen we dan ff echt naar de objectieve feiten kijken, niet cherry picking zoals jij dat doet.1. Ik heb nooit gezegd over Kluivert als trainer bij ajax, maar bij fc twente.2. Kluivert is met de beloften van twente gewoon kampioen van Nederland geworden. Zelfs de mensen bij de club dachten dat hij naar voren zou geschoven worden voor hoofdcoach. 3. Van Persie heeft het half niet zo goed gedaan met de beloften van Heerenveen. (Voordat je dit verkeerd interpreteert; ik gun het rvp van harte en ben altijd fan van hem geweest)En wat jij pretendeert over tekenen van contract bij Ajax was voor de A1, hij heeft toen in goed onderling besluit een beslissing genomen om het trainerschap te laten voor wat het is. Is sindsdien ook nergens meer trainer geworden. En het is niet klagen dat je geen kansen krijgt, het is enkel uitlichten ervan. En dat dit zoveel losmaakt bij sommige spreekt ook boekdelen.
 
joekaa
 
1
1 mei 2024 om 08:10
@TheMagistrate Je hebt helemaal gelijk. Het is altijd prima totdat je het uitlicht en benoemt, dan ben je de boeman. Onze samenleving is nog lang niet daar waar ze o zo graag beweert al te staan. Ik zie bij mijn kids gelukkig wel dat ze minder bezig zijn met hun identiteit binnen de samenleving, maar misschien komt dit omdat kinderen onderling geen onderscheid zien op die manier.
 
SpeedyAFC
 
2
1 mei 2024 om 10:46
Van Persie heeft de beloftes van Heerenveen nooit getraind. Genoeg zwarte trainers hebben grote kansen gehad. Rijkaard werd bondscoach, Gullit trainer van Feyenoord en Ten Cate trainer van Ajax. Zodra een zwarte trainer het niet wordt, niet in aanmerking komt, dan krijg je elke keer hetzelfde verhaal.
 
DrentheTwente
 
1
1 mei 2024 om 12:16
Hey joekaa, wie bij Twente had verwacht dat hij doorgeschoven zou worden? Naar mijn weten is die optie nooit naar buiten gekomen/ helemaal niet besproken. Overigens was de bedoeling binnen Twente ook nooit om Kluivert door te schuiven, destijds mocht hij zelfs blij zijn dat hij zonder trainers ervaring de kans kreeg bij een prima lichting. Ben benieuwd waar je die informatie dan vandaan hebt?
 
RADO55
 
1
2 mei 2024 om 08:58
Danny blind deed het zelfde.. met zit wel in Rvc volgens mij... Meten met 2 maten
 
FR010FRDAM
 
16
30 april 2024 om 10:55
Maar dat interview was wel heel vervelend opgezet. Als ze tegen Seedorf hadden gezegd "We gaan het over je mislukte interlands en trainers carrière hebben" dan was hij waarschijnlijk niet eens komen opdagen. Als er dan ook nog bewust een moment uitgehaald wordt met Sneijder als aanvoerder, die ook in het programma zit, dan ben je gewoon aan het provoceren. Verder ben ik het er overigens niet mee eens dat Seedorf geen kansen heeft gehad als trainer maar ook niet als international. Hij heeft er genoeg gehad, maar niet gegrepen.
 
Lierse1997
 
10
30 april 2024 om 10:57
Dus een stuk waarin er opgeroepen wordt om tolerant samen te leven ga jij omschrijven als “polariserend”? Daar kan je ook voor kiezen natuurlijk.
 
karimbu
 
4
30 april 2024 om 21:17
@lierse Daar kies ik zeker voor. Want hij kan t betoog zo afsluiten. Met die boodschap ben ik het ook eens. Alleen de rest van t stuk vind ik gwn heel erg vanuit de slachtoffer rol. Seedorf word niet gewaardeerd en dan sluimeren omdat hij donker is. Hou ik gwn niet zo van. Zo gaan we elkaar niet verder helpen.
 
joekaa
 
6
30 april 2024 om 11:54
Een journalist staat vrij om te vragen wat die wilt... maar als er vooraf met de journalist is afgesproken over welke onderwerpen er gesproken zal worden vind ik het echt heeel laag van de journalist om niet hier aan te houden. En op een rare manier een volwassen man zo ondervragen, geen enkele fatsoen van respect. En dat laatste alinea van je laat zien dat je een naprater bent, of ken je Seedorf persoonlijk? Zou nooit iemand uitmaken voor vervelend als ik diegene niet ken.
 
Nijogeth
 
2
30 april 2024 om 18:53
Dat was dus niet met de journalist afgesproken. De redactie wist waarschijnlijk dat Genee niet akkoord gaat met zulke afspraken en wilde heel graag Seedorf daar hebben. Hebben dus afspraken met Seedorf gemaakt en niets tegen Genee gezegd. Dat is later naar buiten gekomen, dat Genee in het gesprek met Seedorf na de uitzending pas te horen kreeg dat er afspraken waren gemaakt met Seedorf.
 
joekaa
 
2
1 mei 2024 om 07:52
Tjah dat is wel het meest makkelijke smoes die je in deze situatie kan gebruiken. En ook wel slap als je het mij vraagt, zo een gerenommeerd programma waarbij zoiets belangrijk als het doornemen van de gasten de presentator niet bereikt. Daar heb ik wel een hard hoofd in. Denk gewoon dat Genee zijn kans zag en hem wou pakken, dat is zijn goedrecht. Maar maakt het niet minder triest.
 
Nijogeth
 
0
1 mei 2024 om 19:30
Jij weet net zo goed als ik dat Genee niet mee doet aan het inperken van journalistieke vrijheid. Dat maakt hem ook zo'n goede presentator, het feit dat hij alles durft te vragen.
 
pinko
 
7
30 april 2024 om 10:21
Niet onbegrepen, maar begrepen man van de prietpraat. Verder als trainer, wel belangrijk, overal gefaald. En als speler prima meevoetballer, maar niet beslissend. Eerder andersom.
 
Kevin1989
 
20
30 april 2024 om 10:40
Prima meevoetballer? Daar doe je hem zeker tekort mee.
 
FR010FRDAM
 
27
30 april 2024 om 10:51
Prima mee voetballer haha, nee nee dat kan je echt niet zeggen. Wordt gewoon regelmatig door mensen genoemd in de beste 11 ooit op het middenveld. Dat zegt heel veel
 
joekaa
 
10
30 april 2024 om 12:16
Precies, volgens mij zat pinko toen Seedorf speelde nog in de rechter of linker van zn Pa.
 
pinko
 
2
30 april 2024 om 16:43
Ik zag Seedorf wel eens een paar keer falen vanaf 11 meter. Wanneer het er op aankwam, was Seedorf namelijk een van de eersten die niet thuis gaf. En was destijds zelf bezig met die andere werkzaamheden;-))))
 
eazy-e
 
2
1 mei 2024 om 17:04
pinko, feit dat jij je mening onderbouwt met dat enkele Oranje moment zegt genoeg. Feit dat hij basisspeler was bij verschillende teams bij verschillende clubs en daar telkens de CL won zegt blijkbaar niets. Feit dat hij in de top20 (plaats 13) van Oranjespelers staat met de meeste interlands zegt zeker ook niet? Ik vermoed dat je nog jong bent en dus Seedorf nooit hebt zien voetballen en gewoon mensen zoals Derksen blind napraat.
 
Lierse1997
 
16
30 april 2024 om 10:58
Bij Milan is hij totaal niet gefaald. Ook bij Deportivo was het zeker geen falen te noemen naar mijn idee.
 
ACMilan7
 
5
30 april 2024 om 14:16
Eens, in Spanje was de opdracht bijna onmogelijk. Met Milan met beperkt materiaal de ploeg aan het voetballen gekregen
 
Kink84
 
5
30 april 2024 om 10:24
Niets dan lof voor de (club) voetbalcarrière van Seedorf. Ik denk, dat wanneer je 87 keer geselecteerd wordt, dat het woord maar niet van toepassing is. Eveneens dat hij heeft moeten knokken voor kansen niet toepasselijk is. Seedorf paste simpelweg niet in de voetbalfilosofie die toenmalig heerste bij het Nederlands elftal. Dat kan zeker frustreren als je zo goed bent op club niveau en belangrijk wilt zijn voor je land. Dan wordt het niet knokken voor kansen, maar knokken om je kwaliteiten tot uiting te laten komen in een omgeving die daar niet geschikt voor is. Het is daarmee logisch dat Seedorf niet de breedgedragen erkenning krijgt in Nederland die hij in Italië en Spanje wel krijgt, doordat zijn successen grotendeels daar hebben plaatsgevonden.
 
wanny
 
2
30 april 2024 om 10:58
De concurrentie was in die jaren ook niet mals. Genoeg middenvelders van klasse.
 
Tinus88
 
11
30 april 2024 om 10:29
Eens met de laatste alinea van de schrijver. Laten we er gewoon met zijn allen iets moois van maken. Dan wordt het vanzelf een betere wereld.
 
SpeedyAFC
 
3
30 april 2024 om 10:46
Het is wel een beetje makkelijk altijd dat soort dingen roepen. Wie is er nou niet tegen een eerlijker samenleving. Alleen wat is eerlijker? De suggestie hier is dat Seedorf niet eerlijk behandeld is. Daar is echter totaal geen sprake van. Er zijn wel degelijk zaken gebeurt die een behoorlijke impact op zijn beeldvorming hebben gehad. Zaken die hij zelf in de hand had, waar hij toch echt zelf verantwoordelijk voor was.
 
Tinus88
 
13
30 april 2024 om 11:18
Ik ben er normaal gesproken ook niet van. Maar als ik in Nederland een onbegrepen vedette moet noemen is het toch Seedorf wel. Die man had veel meer interlands moeten hebben en mijns inziens ook veel meer op een voetstuk moeten staan. Hij is mijns inziens een van de beste voetballers die we ooit hebben gehad. Absolute geweldenaar. Hij heeft als nadeel dat hij nogal een eigengereide is en een mening heeft en die op een soms wat eigenaardige manier brengt. Daar gaan we in Nederland nooit zo goed op. Tel daar zijn lichtelijke arrogantie, want die lijkt hij wel echt te hebben, en wat akkefietjes tijdens zijn carrière bij op en je hebt een recept waarbij je in Nederland al snelt wordt weggezet. Hij heeft er mijns inziens dus wel degelijk ook zelf invloed op zijn beeldvorming gehad. Maar ik vind hem wel degelijk onbegrepen.
 
SpeedyAFC
 
3
30 april 2024 om 11:24
Hij heeft de grote prestaties nauwelijks bij Ajax en het Nederlands elftal geleverd. Sterker nog, bij Oranje was hij toch echt een stoorzender, veel commotie, weinig prestaties. Eigengereidheid, een afwijkende mening, het is allemaal prima als er gewonnen wordt. Maar als er verloren wordt, dan krijg je kritiek. En hoe zichtbaarder je bent, hoe meer kritiek je krijgt. Dat ze bij Ac Milan en Real Madrid hem veel meer waarderen is logisch, daar heeft hij echt gepresteerd. Grote prijzen gepakt. Finales waarin hij goed speelde.
 
Voetbalzone
 
6
30 april 2024 om 11:19
@tinus88, kun je ons een berichtje sturen welke post je precies bedoelt? De moderators hebben al behoorlijk wat weggehaald. We hebben in dit kader de schaamteloze reactie van Curva Sud ook heel bewust laten liggen.
 
Tinus88
 
9
30 april 2024 om 11:42
Excuus. Ik was wellicht wat snel. Ik heb het bericht aangepast, jullie hebben het verwijderd. Hulde daarvoor. Ik weet dat jullie normaal gesproken snel tot actie overgaan wanneer het op racisme aankomt, daarom verbaasde me het dat het even duurde. Maar goed, ook de mods hebben het druk genoeg. Thanks voor de reactie terug. Wordt gewaardeerd.
 
Holy Olie
 
10
30 april 2024 om 10:53
Zoals reeds aangegeven een erg polariserend stuk. Snap dat de schrijver graag gehoord wil worden en bevestiging zoekt dat in dit land we allemaal enorm racistisch zijn en bovendien ook nog eens intolerant. Dit komt voor uit nare persoonlijke ervaringen (mogelijk meerdere). Om een vergelijking te trekken met hoe Genee (provocerend als altijd) Seedorf uit te tent te lokken voelt voor mij aan als spijkers zoeken op laag water. Ondanks dat ik Wilfried Genee een enorme kwal vindt heeft hij het recht te vragen te stellen die hij wilt. Laatst zag ik een interview van Genee van toen Seedorf 16 was. Ook dat gesprek liep al stroef. Acceptatie en verdraagzaamheid tussen verschillende afkomsten en karakters is een lastige kwestie. Ik vind het vervelend om te horen (ook als Rotterdammer) dat je (zelfs) met 52 jaar je nog steeds ongewenst voelt.
 
Migi
 
3
30 april 2024 om 11:41
Het probleem dat je aanstipt is zeker belangrijk, maar Seedorf vind ik niet een heel sterk voorbeeld ervan. Hij heeft best veel kansen gehad in verschillende landen en in Oranje was hij zelf ook echt wel een stoorzender.
 
jaiksfc
 
6
30 april 2024 om 13:05
Maar welke kans heeft hij in Nederland gehad?
 
Sirius
 
2
30 april 2024 om 14:30
Hij heeft het over 'verschillende landen', niet over specifiek Nederland. Bovendien kun je iemand geen kansen geven als hij niet te betalen is. Seedorf leek enkel in te willen stappen als hoofdtrainer bij een topclub. Tja, dat gaat zomaar niet. Veruit de meeste oud-voetballers die hoofdtrainer werden van een Nederlandse topclub, begonnen onderaan de ladder; het coachen van een jeugd en/of beloftenteam.
 
Arno_P
 
3
30 april 2024 om 11:47
Als je bij ieder ontbijt en bespreking de wijsneus gaat uithangen en bij commentaar verwijst naar je 3 champions league titels lig je na een tijdje "niet lekker in de groep" Toen van Basten met Seedorf te maken kreeg was het snel afgelopen. Hij heeft zijn oranje carrière zelf opgeblazen vanwege zijn persoonlijkheid.
 
Hendrik63
 
3
30 april 2024 om 13:21
Dus tegenwoordig ben je een racist als je kritische vragens stelt als journalist? Er is nog steeds sprake van (institutioneel) racisme in Nederland, maar het is niet racistisch als er vragen aan een oud-speler worden gesteld en het is ook niet racistisch als een matige trainer van kleur geen volgende baan krijgt...
 
PaulMessi
 
6
30 april 2024 om 13:23
Vervelend mannetje, weet het altijd beter, blabla… ik ken hem niet persoonlijk maar komt altijd over als een vriendelijke correcte man. De mensen die zo negatief over hem oordelen kennen hem waarschijnlijk persoonlijk. Voor velen moeilijk iemand te accepteren, de erkenning geven die hij verdient, iemand waarmee zij zich niet mee kunnen indentificeren. Wellicht had hij altijd een onderdanige, met kop naar beneden houding aan moeten nemen. Wat kun je anders doen/beter doen om wel gerespecteerd de erkenning te kunnen krijgen van je eigen bevolking. Ik ben trots en blij met deze man als ambassadeur namens Nederland. Ik ben trouwens blij en gun hem zijn lekker en heerlijk leventje. Wat zal hij toch genieten…..
 
Sirius
 
2
30 april 2024 om 14:27
Seedorf is absoluut een geweldige voetballer geweest, maar ik vind het ook een pedante kerel. Op sommige vlakken heel volwassen, maar op andere vlakken ook net een klein kind. Daar gaan mensen, maar vooral Nederlanders doorgaans niet zo goed op. Of dat niet te bevooroordelend is laat ik even in het midden, maar ik krijg ook altijd een beetje een irritatie als ik Seedorf hoor praten. Dat heeft uiteraard geen reet met zijn huidskleur te maken, maar gewoon zijn voorkomen.
 
Klomklommer
 
8
30 april 2024 om 15:51
'Het is een woord dat voor mij echo's oproept uit een pijnlijk verleden van uitsluiting en discriminatie. Vergelijkbaar met hoe Seedorf werd benaderd in het programma van Wilfred Genee' Ik vind dit wel een bijzondere. De schrijver heeft (net als ieder ander mens) bepaalde negatieve ervaringen die gemakshalve geprojecteerd worden op het gedrag van anderen. Op basis van de uitzending zou ik juist stellen dat Clarence, in tegenstelling tot de schrijver, niet in de slachtofferrol wil kruipen maar het juist op wil nemen voor anderen. Ongeacht je huidskleur krijgt iedereen op de wereld te maken met weerstand, mensen die je wel/niet mogen, scheldwoorden, jaloezie en afgunst. Denken dat je alleen weerstand ondervindt vanwege je kleurtje of afkomst zorgt er juist voor dat je na elke tegenslag kunt zeggen: zie je wel het komt door mijn kleur. Iedereen op deze wereld moet zijn/haar eigen weg vinden en zelf de schouders eronder zetten. Dat is wat Seedorf gedaan heeft en succesvol mee is geworden, ondanks zijn in de ogen van de schrijver beperking in huidskleur.
 
GJ7300
 
1
30 april 2024 om 16:29
Uitstekende voetballer en geweldig mens. Enige waar mensen moe van worden is de moral high ground. Medespelers van voortdurend beter weten, altijd discussie. Minder bij topteams aangezien die vgl karakters hebben en m minder de kans geven, idem met toptrainers. Maar in NL werkt dat niet zonder relativering van jezelf en wat humor. Lastig.
 
clarence10
 
0
30 april 2024 om 18:05
Fantastische clubvoetballer. Ik snap nog steeds niet waarom het niet klikte met ons nationale tricot aan. Los van de penalty's en hoe zich soms opstelde. Zo zelfverzekerd is ook een kwaliteit en zeker op clubniveau alles bereikt met fantastische clubs
 
SpeedyAFC
 
0
30 april 2024 om 21:42
Het probleem bij Oranje was dat hij conflicten van Ajax mee nam naar Oranje. Bij Ajax was Rijkaard de grote leider van het elftal dus werden conflicten daar in de kiem gesmoord. Bij Oranje deed Rijkaard niet meer mee. Toen ging het mis bij het Ek2006. Ruzies braken uit, kampen werden gevormd, de geboorte van de welbekende kabel. Seedorf en Davids maakte ruzie, wilde de leiders van het elftal zijn. En toen ging het mis, er werd er niet gepresteerd. Davids verloor zijn basis plaats, gaf het beruchte interview waarin hij riep dat de bondcoach zijn kop uit de kont van sommige spelers moest trekken omdat hij dan beter kon zien. Davids werd naar huis gestuurd. In de penalty shoot-out tegen Frankrijk miste Seedorf een penalty. Oranje kon naar huis. Vooraf was oranje getipt als winnaar, het werd een sof en velen gaven Seedorf als leider van de kabel daarvan de schuld. Wk2018 cyclus ging het weer mis. In de wedstrijd tegen Turkije kon Oranje in de 85ste minuut op gelijke hoogte komen. De aangewezen penalty nemers aarzelde. De niet aangewezen Seedorf aarzelde niet, pakte de bal en schoot vervolgens over. Oranje verloor. Het publiek was helemaal klaar met Seedorf in Oranje.
 
Zieki
 
3
1 mei 2024 om 02:46
Seedorf een paar jaar geleden ontmoet in Suriname. Hele aardig gozer, paar minuten met hem gesproken achteraf zei hij tegen mij jij bent de eerste die niet gelijk over voetbal begon en dat waardeer ik van je. Helaas nooit de herkenning gekregen in Nederland, weet niet of het aan zijn persoonlijkheid ligt of omdat hij niet bracht wat we van hem wilde zien. Wat vast staat is dat hij een van de meeste succesvolle Nederlandse clubvoetballers ooit is.
 
FCKDannebrog
 
0
1 mei 2024 om 14:02
Heeft ook veel betekend voor het voetbal in Suriname. Veel geinvesteerd in de jeugd en tijd vrijgemaakt voor jongeren. Spijtig genoeg kwam dat wel in 2018 ten einde.
 
Bloemo23
 
0
1 mei 2024 om 07:16
Ik kan mij naast het missen van penalties herinneren dat hij in het Nederlands elftal altijd als een grote meneer over het veld sjokte. Totaal geen inzet want daar voelde hij zit schijnbaar te groot voor. Ook dat speelde een rol m.b.t. de negatieve opinie richting Seedorf in oranje.
 
Xavizola
 
1
1 mei 2024 om 08:00
een grote legende een van de beste spelers die Nederland ooit heeft voortgebracht. bij Milan was hij ongekend goed bij Oranje niet eens !0% van wat hij voor Milan was maar hij verliest een hoop sympathie door zijn persoonlijkheid en het Racisme gehuil.
 
Tiburon
 
1
2 mei 2024 om 08:55
Beste Abdelilah, Het is niet de taak van een journalist om zijn gast te eren. Als een journalist dat doet, zullen ze het constant met elkaar eens zijn en dat zijn oninteressante gesprekken. Het is juist de taak van een journalist om kritische vragen te stellen.op die manier ontstaan er hele interessante gesprekken. En het betekent niet dat een journalist geen respect heeft voor zijn gast en/of zijn carrière als een journalist kritische vragen stelt.