'Dat Advocaat dat terugdraaide en Berghuis aanvoerder maakte, vond ik jammer'
Woensdag, 28 april 2021 om 10:29

Eric Botteghin is na veertien seizoenen in Nederland toe aan een nieuwe uitdaging. De centrale verdediger kijkt in een uitgebreid interview met Voetbal International onder meer terug op zijn jaren bij Feyenoord, de club die hem in 2015 binnenhaalde. Botteghin vindt het jammer dat hij slechts enkele maanden heeft kunnen samenwerken met Jaap Stam, iemand die hij als verdediger heel hoog heeft zitten.

"Ik vind het nog steeds jammer dat het met Jaap niet gelukt is bij Feyenoord. Hij is echt een goede trainer, het zat gewoon niet mee", verzucht Botteghin over de coach die in 2019 al na vier maanden opstapte in Rotterdam-Zuid. De Braziliaanse mandekker zal Stam altijd dankbaar zijn. "Hij maakte me aanvoerder, ook iets wat ik nooit zal vergeten. Ik heb toch met die band om mijn arm in De Kuip gespeeld. Dat Dick Advocaat dat later terugdraaide en Steven Berghuis aanvoerder maakte, vond ik jammer. Maar geen probleem. Iedere coach heeft het recht zijn eigen captain te kiezen. En ook zonder band kun je je verantwoordelijkheid pakken en leiding nemen", zo benadrukt Botteghin.

Botteghin vertrekt net als Advocaat na dit seizoen bij Feyenoord. "Na dit seizoen verlaat ik Feyenoord, laat ik Nederland achter me en geen idee wat de toekomst brengt. Ik ben er niet bang voor. Ik vertrouw erop dat alles goed komt en wij onze weg wel zullen vinden, waar die ook mag zijn", kijkt de 33-jarige verdediger hoopvol naar de toekomst. De routinier houdt in ieder geval alle opties open wat betreft zijn nieuwe club. "Een terugkeer naar Brazilië lijkt me wel wat. Ik ben nu 33 jaar en heb nog nooit in mijn geboorteland op het hoogste niveau gespeeld. De voetballiefhebbers kennen me door de interviews die ik weleens geef aan de media daar, maar ik betwijfel of ze weten wat voor voetballer ik ben. Ik hou alle deuren open."

Het naderende vertrek bij Feyenoord laat Botteghin niet onberoerd. Hij houdt naar eigen zeggen van Nederland, de cultuur en de mensen. Daarnaast zijn de kinderen van de stopper in Rotterdam geboren. "Dit land is zó belangrijk voor me geweest, ik heb me hier kunnen ontwikkelen als voetballer en als mens, ik heb kansen gekregen en gegrepen. Maar ik laat die gedachten nog niet helemaal toe. Ik wil goed afsluiten door met Feyenoord Europees voetbal te halen. Dat zou het ideale afscheid zijn, na veertien mooie jaren", zo besluit Botteghin.

Meer nieuws
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
0
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
14
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
07:02
07:02
De Telegraaf: Geertruida 'wil dolgraag naar Liverpool' en staat ook op de radar
50
   
07:00
07:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
17
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Master D
 
48
28 april 2021 om 10:38
Mooie carriere gehad in Nederland. Zich opgewerkt vanuit de KKD bij PEC met NAC en Groningen als tussenstations om uiteindelijk bij Feyenoord zelfs kampioen te worden en andere prijzen te winnen. Meer dan geslaagd als voetballer zullen we maar zeggen
 
stoom cursus
 
11
28 april 2021 om 10:39
Toch knap dat hij ondanks zijn grote tekortkoming (snelheid), toch altijd van waarde is geweest voor Feyenoord. Vaak is hij afgeschreven, deels terecht, en toch knokte hij zich keer op keer terug in de basis. Dit is denk ik een mooi moment om afscheid te nemen. Al met al is het toch een held!
 
Ajax/barca2014
 
10
28 april 2021 om 11:16
Met snelheidskanonnen als Kongolo en Karsdorp op de flanken is zo'n tekortkoming wel iets makkelijker te camoufleren. Als pure verdediger was hij wel gewoon heel goed. Zowel Gio als Advocaat zagen dat heel goed. Dat hij Stam als coach bewondert vind ik heel vreemd. Onder Stam was het elftal los zand. Ik heb nooit begrepen dat hij als voormalige topverdediger niet als eerste de organisatie achterin in orde bracht. Dat is wat Advocaat bij zijn aanstelling meteen als eerste deed, en het was meteen succesvol.
 
SpeedyAFC
 
2
28 april 2021 om 14:37
Zoveel succes heeft Advocaat nou ook weer niet bij Feyenoord. Het beton voetbal is niet leuk om naar te kijken, spelers ontwikkelen zich nauwelijks en ze moeten nu knokken voor Europees voetbal. Door Corona speelde men lang geen topper, leek het allemaal een spookje totdat de maand janauri aan brak. Toen bleek dat Feyenoord totaal niet mee kon met de top drie van Nederland. Met Stam was Feyenoord een andere stijl gaan spelen, eentje die erin geslepen moest worden, aanvallend met hoge druk, eentje die niet meteen succes bracht maar op termijn tot succes had kunnen leiden. Nu gaat Feyenoord de tweede poging doen met Arno Slot. Een trainer die net als stam aanvallend wil spelen met hoge druk. We zullen zien of achteraf bekeken de jaren met Advocaat niet als verloren jaren moeten worden beschouwd.
 
Ijsmuts
 
0
28 april 2021 om 15:01
Ik was geen voorstander van het aantrekken van Advocaat toen dat gerucht speelde voordat Stam kwam. Om de redenen die je nu terug ziet. Advocaat zet nog liever te weinig spelers op de bank dan dat hij hem vult met jeugdspelers. De speelstijl zorgt er tevens voor dat Feyenoord vrij reactief voetbal speelt en er nauwelijks in slaagt het initiatief te nemen, zelfs tegen de kleine teams. De verdediging wordt gedwongen ver achterin te blijven waardoor het middenveld een gigantische afstand af moet leggen. Voorin wordt geen bal vastgehouden door Linssen dus alles wat naar voren gaat komt net zo hard weer terug. Ik geloof dat er geen Feyenoorder blij was met Stam, maar naast zijn foute keuzes was de selectie ook verre van compleet en fit. Dat voordeel had Advocaat wel ten opzichte van zijn voorganger. De resultaten waren mooi en toen kwam Corona. Om eerlijk te zijn heb ik in trainersland geen beter alternatief gezien (destijds) dan Advocaat nog een jaartje voor de groep te houden. Dat leverde in ieder geval de mogelijkheid op met Slot te gaan praten, iemand in wie ik veel vertrouwen heb. Een positieve speelstijl waarbinnen spelers zich kunnen ontwikkelen hangt van 3 zaken af; de TD en zijn netwerk, de visie van de trainer en de kwaliteiten van de selectie. De kwaliteit van het werk van Arnesen is nog even afwachten, met de visie van de nieuwe trainer zit het wel goed en aan de selectie moet nog gesleuteld worden.
 
Bobiku29
 
0
28 april 2021 om 15:41
Speedy, dit seizoen is waardeloos inderdaad, maar vorig jaar begon Advocaat op de tiende plek en mengde hij zich uiteindelijk in de titelstrijd. En dat met een elftal waarvan jij aan het begin van dat seizoen zei dat het minder was dan FC Utrecht ??. Ik vind dat Advocaat heel veel verkeerd doet nu, maar vorig jaar deed hij mee om de titel en stond hij in de bekerfinale. Moeten we ook niet vergeten
 
Ajax/barca2014
 
0
28 april 2021 om 16:04
@bobiku, onbegrijpelijk inderdaad dat mensen dit ineens zijn vergeten. Toen Advocaat het roer overnam was Feyenoord gewoon waardeloos bezig.
 
Dominicsolanke
 
0
28 april 2021 om 10:39
Voor Feyenoord beter dat hij vertrekt. Als (sub)topper moet je altijd beschikken over minimaal 1 snelle centrum verdediger. Duo Spajic Senesi of Botteghin Senesi heeft Feyenoord veel punten gekost. Geertruida naar het centrum halen wellicht?
 
Varenak
 
9
28 april 2021 om 11:06
of wellicht voor feyenoord de tijd om Hendriks de kans te geven in het centrum van de verdediging. kan prima met Geertruida achterin nu Senesi waarschijnlijk ook gaat vertrekken
 
Ijsmuts
 
5
28 april 2021 om 11:16
@dominic; Je moet natuurlijk niks, handig is het wel. In het kampioensjaar stond het meest trage centrum allertijden achterin. Toen werd dat opgelost door de snelheid en het loopvermogen van Karsdorp en Kongolo en speelde de verdediging een stuk verder naar voren (het hele team speelde compacter). Een hoop Feyenoorders, waaronder ik, zouden graag zien dat Geertruida volgend jaar in het centrum mag spelen, al ben ik er absoluut niet zeker van dat hem dat goed af gaat. Ik vind hem momenteel verdedigend op de backpositie (al) matig. @varenak; het is nogal een gok om het seizoen in te gaan met zowel geertruida als hendriks als basiscv's. Dan gooi je wat mij betreft elke vorm van ambitie overboord en moet je niet gek opkijken als je verder wegzakt dan plek 5.
 
Deem.
 
11
28 april 2021 om 11:39
Leicester met Wes Morgan en Robert Huth achterin zegt hallo.
 
Ijsmuts
 
2
28 april 2021 om 11:59
haha ja die doen er ook een gooi naar, maar ik had het over Feyenoord in dit geval.
 
Deem.
 
0
28 april 2021 om 15:40
Is altijd het eerste slome duo dat mij inschiet, haha.
 
 
12
28 april 2021 om 10:55
Z'n goal tegen PSV in het kampioensjaar vergeet ik nooit, ouwe strijder. Heel goed is hij nooit geweest, maar hij heeft meer dan genoeg gebracht. Overigens ook een geschiktere captain dan onze kleine boze Steven.
 
Klemvastdiebal
 
50
28 april 2021 om 11:01
Een zeer lieve en innemende jongen, soms misschien wel iets te zachtaardig. Ik ken hem behoorlijk goed uit zijn tijd in Zwolle waar hij altijd aanspreekbaar was voor de supporters. Toen zijn `nederlandse Moeder` Ria Dijk van cafã© De Vrolijkheid overleed, zei hij tegen Giovanni van Bronkhorst dat hij hoe dan ook naar de uitvaart zou gaan, ongeacht de consequenties. Uiteraard gaf Gio toestemming, want Eric vertelde hem hoe belangrijk Ria Dijk in de beginjaren in Nederland voor hem geweest was. FC Zwolle had weinig geld te makken en liet de nieuwe spelers eigenlijk maar een beetje bungelen. Ria Dijk zorgde ervoor dat hij zijn huis kon inrichten en dat hij elke dag goed te eten kreeg bij De Vrolijkheid. Overigens was Eric niet de enige die door Ria gesteund werd, ook de oudere generatie spelers van Pec/fc Zwolle uit de jaren 70-80-90-00 konden altijd bij haar terecht voor hulp. Ook voor de supporters was zij een Moeder Voor Velen. Ik hoop dat Eric nog een mooie club mag vinden om zijn voetbalcarriã¨re af te kunnen sluiten. En hij is natuurlijk altijd welkom in Zwolle.
 
Siceramo
 
17
28 april 2021 om 11:18
Mooi verhaal, dank voor het delen! Zelf ben ik altijd fan geweest van Botteghin. Natuurlijk is hij niet de snelste, maar ik snap niet dat daar steeds de nadruk op wordt gelegd. Blind is ook niet de snelste, maar alsnog een topspeler. Botteghin is een echte verdediger, gaat altijd voorop in de strijd en heeft er toch mede voor gezorgd dat we kampioen zijn geworden en een groot aantal andere prijzen hebben gewonnen. Het is een echte Feyenoorder geworden.
 
Vukie
 
1
28 april 2021 om 15:37
Prachtig verhaal en vooral heel herkenbaar. Ria Dijk was een prachtvrouw (veel te vroeg overleden natuurlijk) , de Vrolijkheid met zijn balletje Herman wat gelijk stond aan een complete maaltijd. Nostalgie dit! Botteghin is natuurlijk een meer dan prima verdediger die een veel betere aanvoerder is dan Berghuis. Gun hem een mooie club in zijn laatste jaren.