'De een rijdt in een Ferrari en de ander heeft een Passe Navigo'
Donderdag, 28 juni 2018 om 21:40

Zonder zich overmatig in te spannen, heeft Frankrijk zich geplaatst voor de achtste finale van het WK. Dat deed het team van bondscoach Didier Deschamps met een mix van voetballers van Maghrebijnse, Franse en Afrikaanse origine. Veel van deze internationals zijn opgegroeid in de zogeheten banlieues. Deze Parijse voorsteden vormen de kweekvijver voor veel Frans voetbaltalent.

Door Gijs Freriks

Arsène Wenger
Deschamps noemde de banlieues ooit 'het huis van het Franse voetbal'. En dat zei hij niet voor niets, want de wieg van liefst acht van de 23 voetballers die deel uitmaken van de WK-selectie in Rusland heeft gestaan in de periferie van de hoofdstad. Het gaat om Kylian Mbappé, Paul Pogba, N'Golo Kanté, Benjamin Mendy, Blaise Matuidi, Alphonse Aréola, Presnel Kimpembe en Steven N'Zonzi. En dan viel er ook nog een aantal banlieuevoetballers af, onder wie Anthony Martial, Kingsley Coman en Adrien Rabiot.

Les Bleus wonnen in 1984 het EK in eigen land, zonder voetballers uit de banlieues. Volgens Pierre Ferracci, voormalig voorzitter van Paris FC, is er wel altijd talent in zijn regio geweest, maar is dat simpelweg laat opgemerkt. Arsène Wenger was volgens Ferracci de eerste die werkelijk inzag hoeveel de banlieues op voetbalgebied te bieden hadden, zo vertelde Ferracci in een interview met So Foot: "Wenger zei: als je de tweede club van Parijs wil worden, dan moet je vertrouwen op het jonge talent uit de bassin local. Die talentenpool is na São Paulo namelijk de beste van de hele wereld."

Paris FC ging op advies van Wenger actief scouten in de regio en ook Europese clubs begonnen vaker hun weg te vinden naar de trapveldjes in de betonnen buitenwijken. Steeds meer voetballertjes kregen een kans bij profclubs en de kampioensselectie van 1998 bestond niet meer uit nul, maar uit drie spelers uit de banlieues: Lilian Thuram, Thierry Henry en Patrick Vieira. Tegenwoordig is zelfs bijna dertig procent van de spelers in de Ligue 1 afkomstig uit de omgeving van Parijs, zo berekenden de sociologen Bastien Drut en Richard Duhautois in hun boek Sciences Sociales Football Club. In 1995/96 lag dat aandeel ongeveer tien procent lager.

Black-blanc-beur
Toen Simon Kuper van de Financial Times aan Pogba vroeg hoe het kan dat de banlieues zoveel voetbaltalent afleveren, antwoordde de middenvelder: "Omdat er alleen voetbal is in de banlieues. Of je nu op school was of niet, iedereen wilde maar één ding en dat was voetballen. Dat zorgde er ook voor dat mensen niet thuis bleven of domme dingen gingen doen. Iedere dag was er voetbal. We houden in de quartiers heel veel van voetbal." De EK-winst van 1998 bracht in de ogen van veel media en commentatoren een kentering teweeg in een verhit debat dat al decennia gevoerd werd. Zo stelden enkele politici dat de multiculturele samenleving geslaagd was, want de toernooiwinst werd gezien als hét bewijs van de geslaagde integratie van migranten in Frankrijk.

De conservatieve politici Charles Pasqua en Alain Juppé stelden zelfs een 'Zidane Plan' op waarmee ze uitzetting van zeventigduizend sans-papiers, migranten zonder papieren, wilden voorkomen. Daar konden immers ook goede voetballers tussen zitten. De 'black-blanc-beur'-gedachte moest een nieuw Frankrijk symboliseren: een open en tolerant land waarin mensen van divers pluimage samen konden leven en voetballers met verschillende achtergronden samen konden presteren. 'Beur' slaat op 'zoon van een Arabier'. Dat was bijvoorbeeld Zidane, met zijn Algerijnse achtergrond. En verder had je 'blacks' als Lilian Thuram en Marcel Desailly en onder anderen Emmanuel Petit was een 'blanc'.

De Franse selectie is ook de afgelopen jaren altijd 'black-blanc-beur' geweest, maar het aaibaarheidsgehalte is waarschijnlijk nooit meer zo groot geweest als bij de nationale ploegen van 1998 en 2000. Zidane gaf Marco Materazzi een kopstoot, Franck Ribéry deelde het bed met een minderjarige, spelers kwamen in opstand tegen bondscoach Raymond Domenech en Karim Benzema raakte verwikkeld in een sekstapeschandaal. Schandaal na schandaal maakte dat de nationale ploeg bij steeds meer mensen aan sympathie verloor. De teleurstellende resultaten op diverse toernooien hielpen ook niet mee om het imago van de Franse ploeg te verbeteren.

Quota
De grootste rel vormde nog het plan van de voetbalbond om een quotum op te leggen om het aantal zwarte en Arabische spelers in de trainingscentra van de bond te beperken. Laurent Blanc, technisch directeur François Blanquart en de bondscoach van Jong Frankrijk, overlegden om niet meer dan dertig procent van de spelers toe te laten tot de jeugdopleidingen van de FFF, die later eventueel voor een ander land zouden kunnen kiezen. Want, zo redeneerde onder anderen Blanc, waarom zou de FFF jongens opleiden voor andere nationale teams? Het plan had niet mogen uitlekken, maar Mediapart publiceerde de notulen van de vergaderingen. Blanquart werd geschorst en Blanc moest zijn excuses aanbieden.

"Sommige termen die tijdens dit werkoverleg zijn gebruikt over dit gevoelige onderwerp kunnen, als ze uit hun context worden gehaald, mensen misschien kwetsen. Sorry in dat geval", reageerde Blanc. De toenmalige bondscoach was nog om een tweede reden voorstander van het instellen van quota: hij wilde dat Frankrijk minder vaak voor grote en sterke voetballers zou kiezen, maar vaker zou opteren voor voetballers met meer techniek. "Ik wil kleintjes. Het kan me niet schelen welke kleur ze hebben", zei de oud-verdediger in 2011. De quota kwamen er niet, maar de storm aan kritiek aan het adres van de FFF ging niet meer liggen en het uitgelekte plan werd door velen als racistisch bestempeld.

"Als je besluit om op huidskleur te selecteren, dan moet je het die voetballers niet kwalijk nemen dat ze zich niet bekommeren over het land", zei Jamel Sandjak in juni 2013 in een interview met L'OBS over het plan voor quota in het Franse voetbal. Sandjak is een in Algerije geboren Fransman die in de tachtiger jaren een project begon in de banlieue van Seine-Saint-Denis. Hij verzorgde voetbaltoernooien en bood ook sociale activiteiten aan. Later werd Sandjak voorzitter van de overkoepelende voetbalcompetitie van Île-de-France. Sandjak zet zich al decennia in voor de banlieues, de voorsteden die voor velen gelijk staan aan armoede, criminaliteit en radicalisering. Hij erkent dat er problemen zijn, maar is ook van mening dat de banlieues zijn verwaarloosd.

Plan Borloo
"Toen we met ons werk begonnen in Noisy-Le-Sec in Seine-Saint-Denis, was er al misère en voelden jongens zich afgewezen door de natie. Zij voelden zich noch Noord-Afrikaans, noch Afrikaans, noch Frans. We zijn toen een groot project gestart om deze mensen sociaal en professioneel te laten integreren. We hebben werk voor mensen gezocht en de spelers van Olimpique Noise-le-Sec waren de trainers van onze jongens in de buurt. We creëerden één grote familie. De mensen voelden dat zij geholpen werden en dat er naar hen geluisterd werd." Olimpique lijfde de grootste talenten uit de banlieue in en klom twaalf divisies op. De club speelt momenteel op het vijfde niveau van de Franse voetbalpiramide.

De euforie na de WK-zege van 1998 was volgens Sandjak 'overdreven': "Het idee van een 'black-blanc-beur'-elftal is enkel omarmd omdat we wonnen. Als we morgen weer zo'n toernooi winnen, dan zal hetzelfde gezegd worden. Maar de bond had zijn best kunnen doen om onze voorsteden dichter bij de dorpen te betrekken om een grote broederschap te creëren. Maar die keuze is niet gemaakt", jammert Sandjak. "De rijkdom van ons voetbal is de diversiteit van onze natie. In principe zijn alle voetballers hetzelfde. Als iemand prof is en 500.000 euro verdient, maakt dat die persoon niet anders dan de voetballers met wie ik train. Ze zijn hetzelfde, behalve dat de een in een Ferrari rijdt en de ander een Passe Navigo heeft."

Sandjak zei in 2013 'pessimistisch' te zijn over de toekomst: "De problemen zijn al twintig jaar hetzelfde. Er is niets aan gedaan, er is nauwelijks perspectief meer." In de banlieues wonen zo'n vijf miljoen mensen en de armoede is er gemiddelde drie keer zo hoog als in de rest van Frankrijk. Daarnaast wonen er twee keer zoveel mensen met een bijstandsuitkering. President Emmanuel Macron kondigde in mei echter aan dat hij de problemen in de troosteloze flatwijken met zijn plan Borloo concreet wil aanpakken. Hij wil de werkgelegenheid en de veiligheid bevorderen en wil voorkomen dat er wijken ontstaan die volledig uit moslimbewoners bestaan. Wanneer de maatregelen van Macron écht effect gaan sorteren, dat valt nog te bezien. Tot die tijd blijven de problemen dus bestaan.

Clairefontaine
Voetbal wordt door veel jongeren in de banlieues gezien als een ontsnappingsroute naar een beter bestaan. Blink je uit in de banlieue, dan lonkt een oproep voor het Centre National du Football Clairefontaine, dé voetbalschool van Frankrijk in de bossen bij Rambouillet, op drie kwartier rijden van Parijs. Als speler kun je geselecteerd worden voor een 'concours' van het Institut National du Football en als je voor dat 'toelatingsexamen' slaagt, dan krijg je toegang tot Clairefontaine. Daar verblijven voetballers dan meestal twee jaar lang en vijf dagen per week. 's Ochtends gaan ze naar een school in Rambouillet en 's middags wordt er getraind. In het weekend mogen de spelers naar huis en spelen ze competitie met hun clubs.

Ben je goed genoeg, dan stap je op je vijftiende of zestiende over naar een profclub om daar je opleiding af te ronden. "Dit is een serieuze school", zei Lafargue in juni 2016 in een interview met NRC. Hij is de directeur van het Institut National du Football, het voorportaal van Clairefontaine. "We willen echt alleen in spelers investeren van wie we op voorhand denken dat ze in staat zijn beter te worden en dat ze in groepsverband op kunnen treden. Ze moeten met tegenslagen om kunnen gaan: als ze in een wedstrijd achterstaan moeten ze niet in paniek raken. Het blijft een gok, maar we hebben inmiddels aardige ervaring met de criteria."

Uit de resultaten blijkt wel dat de aanpak van Clairefontaine zijn vruchten afwerpt. Meer dan tien voetballers die werden opgeleid op Clairefontaine haalden de Franse A-ploeg. Om nog maar te zwijgen over al die spelers die uiteindelijk voor een ander land kozen, zoals Medhi Benatia en Yacine Brahimi. Het bekendste exponent van Clairefontaine is momenteel Mbappé, de negentienjarige aanvaller die voor 180 miljoen euro naar Paris Saint-Germain vertrok, reeds achttien interlands speelde en op het WK in Rusland scoorde tegen Peru. Mbappé werd geboren in Bondy en ging voetballen bij banlieueclub AS Bondy.

Bondy
Mbappé werd uitgenodigd voor de voetbalschool van Clairefontaine en deed het zó goed, dat hij in de belangstelling kwam te staan van onder meer Real Madrid, Valencia en Chelsea. Hij vertrok echter naar AS Monaco en de rest is geschiedenis. Wie door Bondy wandelt, kan zijn ogen onmogelijk afhouden van een van de flats. Aan een wand van dat gebouw hangt namelijk een bord met de beeltenis van Kylian Mbappé. Bondy, ville des possibles, staat erbij. Oftewel de stad van de mogelijkheden. Diego Maradona heeft zijn eigen muurschildering in Napels, Zinédine Zidane in Marseille en Mbappé dus in Bondy.

Lees hier een profiel van onze collega's van Goal over Kylian Mbappé, de NxGn-maestro die er klaar voor is om dit zíjn WK te laten worden

Met zijn negentien jaar is Mbappé nu al een voorbeeld geworden voor de jeugd in deze banlieue. "Het maakt mij trots. We kunnen echt zeggen dat hij onze stad vertegenwoordigt", zei de negentienjarige buurtbewoner Gley in Le Parisien. "Ik heb nog tegen hem gespeeld. Hij poortte mij vaak, dat stoorde mij enorm. Als ik aan hem terugdenk, dan moet ik zeggen dat hij toen ook al heel sterk was. Ik kan mijn kinderen later in ieder geval vertellen dat ik met Mbappé gespeeld heb." Gley is niet alleen onder de indruk van de voetballer Mbappé, maar ook van de mens: "Hij is nederig. Hij blijft altijd met beide benen op de grond staan." De vier jaar jongere Wasin sluit zich bij Gley aan: "Hij vergeet niet waar hij vandaan komt. Bij AS Bondy is voor Kylian alles begonnen."

Niet iedereen in Bondy is echter blij met de gigantische fresco. "Het is van de zotte. Hij is nog maar achttien jaar oud, dit gaat veel te snel!", bromde de 77-jarige Jean-François in september. Jean-François lijkt behoorlijk alleen te staan in zijn opvatting. Voor de jonge Bondynois is Mbappé immers al een godheid: "Het is ongelooflijk wat hij heeft bereikt", aldus de vijftienjarige Ismam. "Hij is een rolmodel en we dromen er allemaal van om hem te volgen." Het Franse forêt de béton (betonbos) mag dan bekendstaan als een achterstandswijk met veel problemen, zoveel voetbaltalent als in de banlieue wordt ergens anders waarschijnlijk niet geboren. Waar een wieg ook staat, met een bal aan de voet worden dromen plots bereikbaar. Of zoals de in een banlieue opgegroeide kunstenaar Kader Attia een van zijn tentoonstellingen heeft genoemd: 'wortels groeien ook in het beton'.

Meer nieuws
   
19:52
19:52
AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
0
   
19:38
19:38
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
3
   
19:24
19:24
Manchester City sprankelt niet, maar houdt maximale druk op Arsenal
19
   
19:08
19:08
Marco Bizot gooit EK-kansen te grabbel met gruwelijke blunder
4
   
19:00
19:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (61)

 
falcao
 
6
28 juni 2018 om 05:53
Interessant betoog. In 1982 had Frankrijk volgens mij voor het eerst donkere spelers met Marius Tresor en Jean Tigana, gevolgd door José Touré en Arabier William Ayache.
 
TrenAce
 
55
28 juni 2018 om 07:04
Blijf het toch op de een of andere manier apart vinden dat 75% van het team niet "frans' is.
 
wispis
 
133
28 juni 2018 om 07:10
zijn gewoon Frans hoor. Gewoon geboren in Frankrijk dus Frans.
 
SuperMario
 
126
28 juni 2018 om 07:45
Een hond die in de paardenstal is geboren is ook geen paard. Ook niet als je hem een bordje om doet met 'paard'.
 
benatiajuve
 
23
28 juni 2018 om 08:02
sommige zijn in afrika geboren hoor. En dan nog ik ben bv in nl geboren maar voel en zie me zelf als marokkaan. niet me uiterlijk, naam of ouders zijn nederlands. Tenzij jij het voor me wil bepalen.
 
benatiajuve
 
30
28 juni 2018 om 08:16
hij heeft gelijk hoor. Wat als je vrouw bevalt op vakantie in dubai. Is je kind emirati dan opeens? Vind dat zoiezo onzin. Je bent wat je ouders zijn het gaat om bloed. Op papier zijn het fransen maar van sidibe bv weet ik dat hij zich zelf ziet als malinees. Vaak genoeg gelezen bij fekir ook die ziet zich zelf als algerijn.
 
Darkfader
 
39
28 juni 2018 om 08:23
Geen fijne vergelijking.......appels n peren, samen in een mand heet fruit
 
Apocalyps
 
19
28 juni 2018 om 08:40
Supermario, Onder welke nationaliteit schaar jij jongens als Depay, Justin Kluivert, Richairo Zivkovic en Jeffrey Bruma?
 
Drizzy416
 
22
28 juni 2018 om 10:20
@Supermario Dus jij vind het logisch dat Marokkanen en Turken geen enkele binding hebben met NL omdat jij ze toch nooit als Nederlander gaat zien?
 
LucasAndersen
 
11
28 juni 2018 om 12:18
Als je kind daar opgroeit en daar naar school gaat, daar traint, dan is hij emirati. Niet alleen als ie daar wordt geboren.
 
Bufierr79
 
1
28 juni 2018 om 14:53
dat is het eigenlijk wel ja jammer genoeg.
 
WillemHolder
 
5
28 juni 2018 om 16:53
Goede vergelijking man, en paarden uit andere plekken kun je ook niet in hetzelfde stal plaatsten? Dus omdat er mensen waren die ooit grenzen hebben bedacht is een mens in dat grensgebied anders?
 
i got this
 
6
28 juni 2018 om 21:23
Een hond en een paard?? Wow aparte denkwijze man
 
superstick
 
23
28 juni 2018 om 07:40
Kun je even uitleggen waarom jij vindt dat ze niet Frans zijn? Dat ontgaat mij namelijk.
 
Briemstar
 
42
28 juni 2018 om 07:43
Blijf het toch op de een of andere manier apart vinden dat 75% uit deze zin van jou “racistisch” is.
 
falcao
 
89
28 juni 2018 om 08:09
Hou toch op met je racistisch. Onder Frans verstaan we gewoonterechtelijk iemand die de algemene kenmerken van een Fransman bezit, zoals we die natie sinds haar ontstaan in de middeleeuwen kennen. Veel nieuwe Fransen voldoen hier in beperkte mate aan. Een waardeoordeel is hier echter niet aan verbonden wat je misschien graag zou willen om iemand racist te kunnen noemen.
 
Darkfader
 
29
28 juni 2018 om 08:41
Wat zijn dan de algemene kenmerken van een Brasiliaan volgens jouw maatstaf, Falcao?
 
levski1
 
31
28 juni 2018 om 08:44
falcao, wat zijn die middeleeuwse kenmerken dan, het hebben van een blanke huidskleur? Voor het overige hoop ik dat de hedendaagse Fransen weinig gemeen hebben met die uit de Middeleeuwen, want dan zouden het een hele hoop barbaren zijn.
 
ilie15
 
24
28 juni 2018 om 11:50
@levski als ze jou vragen wat is een fransman? denk jij dan aan iemand met de naam umtiti, pogba, koscielny etc. of denk je aan iemand met de naam giroud, deschamps etc.gewoon benieuwd. En dan die trieste gast hierboven, meteen met zijn racisme kaart, ongelofelijk.
 
levski1
 
27
28 juni 2018 om 12:32
Ilie, wat heeft een naam nu met identiteit of nationaliteit te maken? We leven in de 21e eeuw, haal die oogkleppen weg en kijk even rondom je heen, want je hanteert een wel erg beperkte wereldvisie heb ik de indruk. Maak je geen zorgen om Briemstar, want veel triester dan jou kan haast niet.
 
ilie15
 
22
28 juni 2018 om 12:45
Waarom geef je geen antwoord op de vraag? Wie is er nou triest? Fijne dag nog, heb mijn punt wel gemaakt denk ik.
 
Drizzy416
 
25
28 juni 2018 om 12:57
Als ik aan een fransman denk, denk ik niet aan kleur. Dat jij zo denkt betekent dat je nog in de jaren 40 leeft. Pogba is even frans als Deschamps voor mij.
 
ilie15
 
11
28 juni 2018 om 13:09
Wie heeft het over kleur? Heb puur de naam genoemd. Fijn voor jou dat Pogba de eerste Franse naam is die in je opkomt. Ik leef inderdaad in de jaren 40, ben tenslotte 69 jaar. En nu stop ik. doei.
 
WillemHolder
 
10
28 juni 2018 om 16:57
En spelers als Mbappe die een Franse moeder heeft (blanke Franssprekende vrouw) is dat ook geen echte Fransman omdat hij een andere naam heeft? Dus welke punt heb je gemaakt? Het is juist dom van mij dat ik dit aandacht geef, maar ik merk dat je niet over hele hoge kennis bezit.
 
Ampie
 
3
28 juni 2018 om 18:11
Waar denk jij aan als je een naam als kluivert, winter, davids, van hooijdonk, vermeer hoort dan? Ook gewoon even benieuwd
 
Skeuomorf
 
3
28 juni 2018 om 18:58
Wat een onzin, het heeft te maken met het verschil tussen een objectief en subjectief natiebegrip. Het Franse subjectieve natiebegrip stamt uit de Franse Revolutie en houdt kortgezegd in dat iedereen die binnen de Franse grenzen geboren is Fransman is, waarbij de (politieke) normen en waarden van de Revolutie als bindende factor gelden. Vandaar dat Frankrijk ook lange tijd stelde geen minderheden te hebben, iedereen is immers Frans. In Duitsland kent men van oudsher meer een objectief natiebegrip: gebaseerd op gezamenlijke taal, cultuur en historie. Daarom kennen bepaalde minderheidsgroepen in Duitsland extra culturele rechten. Natuurlijk is er tegenwoordig niet meer zo'n onderscheid tussen objectief en subjectief natiebegrip (je zou Nederland als soort mengvorm kunnen zien) maar dit voorbeeld geeft hopelijk aan hoe idioot je stelling betreffende "algemene kenmerken sinds de Middeleeuwen" is.
 
Briemstar
 
19
28 juni 2018 om 07:44
Blijf het toch op de een of andere manier apart vinden dat 75% uit deze zin van jou “racistisch” is.
 
Briemstar
 
24
28 juni 2018 om 07:48
Werd er blij van om dit te lezen, goeie artikel. Zoeen opleidingscentrum zou Nederland eigenlijk ook moeten doen, er zijn zoveel goeie afvallers in Nederland die het niet redden door enkel geen connecties/juiste begeleiding. Heel Nederland zou er van profiteren.
 
Maugaza
 
5
28 juni 2018 om 09:47
Over dit artikel is een interessante documentaire op Netflix te vinden. Voor de gene die geã£â¯nteresseerd zijn. Het is niet normaal in hoeverre de politiek in Frankrijk zich met het elftal bemoeid. Toch heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt dat de Franse bond bezig is met een 'schoon imago' van het elftal. Wat ik dan ook wel leuk vind, wat bijvoorbeeld de Knvb ook zou moeten doen, is dat er een Youtube kanaal te vinden is over het Franse elftal. Hierop worden dagelijks filmpjes gepost, van trainingen, interviews tot aan de reis in de bus of vliegtuig richting een WK wedstrijd. (altijd leuk om Kante te zien kaarten in de bus) Het volk wordt betrokken bij het nationale elftal, wat een goede zaak is, want het nationale elftal is van het volk!
 
AcePluto
 
5
28 juni 2018 om 10:25
naam?
 
Maugaza
 
7
28 juni 2018 om 10:32
Les Bleus, une autre histoire de France 1996-2016.
 
Floyd A.
 
1
28 juni 2018 om 20:46
Ballon sur bitume gaat daar ook over. Ook een leuke docu op Netflix. Die gaat ook nog in op de hip hip scene in de banlieus.
 
AjaxCunian
 
5
28 juni 2018 om 10:37
Inderdaad, Ajax doet dit ook maar een United dan weer niet. Ik vind dat als fan altijd leuk om te zien, je leert de spelers beter kennen etc.
 
RuudGeels
 
17
28 juni 2018 om 10:42
Ik blijf dit toch altijd een gevoelige en interessante discussie vinden. Ik zal maar eerlijk zijn, ik heb ook liever `echte` Nederlanders in Oranje omdat je daar gewoon meer binding mee hebt. De Boertjes, Robben, Kuijt en Huntelaar doen het bij de Nederlandse fans toch net even beter dan Davids of Seedorf. (Laat staan Affelay) Je ziet dat dit in Duitsland ook nog steeds erg gevoelig ligt, weinig mensen zullen Özil als echte Duitser zien.Vaak is het echter ook een wisselwerking. Jongens als Affelay tonen geen enkele binding of trots voor Nederland of de Nederlandse cultuur. Dit leidt tot wrevel en zie je eigenlijk bij alle Europese landen.
 
Apocalyps
 
54
28 juni 2018 om 11:03
'de Boertjes, Robben, Kuijt en Huntelaar doen het bij de Nederlandse fans toch net even beter dan Davids of Seedorf.' Op basis van welk gegeven deden de Boertjes, Robben, Kuijt en Huntelaar het beter dan Edgar Davids, Clarence Seedorf of een Patrick Kluivert (als ik nog iemand mag toevoegen)? Puur vanwege hun witte huidskleur en blond haar, omdat het gros zich niet met zwarte spelers kan identificeren? 'vaak is het echter ook een wisselwerking. Jongens als Affelay tonen geen enkele binding of trots voor Nederland of de Nederlandse cultuur.' Volgens mij droeg hij altijd met trots met shirt van het Nederlands elffal. Ik heb hem nooit op vage / rare uitspraken betrapt met betrekking tot het Nederlands elftal of de zgn. Nederlandse cultuur. Heb jij ooit iets gezien of gehoord waaruit blijkt dat Affelay geen binding of trots heeft voor Nederland / Nederlandse cultuur.
 
RomanEmpire010
 
2
28 juni 2018 om 18:57
Afellay is mogelijk niet het goede voorbeeld van hem, maar hoe vaak heb je niet gezien dat bijv. bij een jeugd EK dat Nederland won, de Marokkaanse jongens met een Marokkaanse vlag liepen, de Surinamers met een Surinaamse vlag, etc.. Waarom speel je dan voor Nederland? Dan draag je het shirt gewoon niet met volledige trots. Ergens heeft hij een punt, want er zijn er genoeg die voor Nederland kiezen omdat daar meer te halen valt dan bij de landen van herkomst.
 
marocberkane
 
63
28 juni 2018 om 11:07
En dan wel heel Nederland die over ze heen valt als ze voor Marokko kiezen? Als ze het gevoel hebben dat ze niet geaccepteerd worden is het natuurlijk niet zo gek als je kiest voor een land waarbij je zeker weet dat je op handen gedragen zal worden, ongeacht je afkomst. Datzelfde geldt voor veel jongeren met dubbele nationaliteit in Nederland; Je zult nooit echt als een Nederlander gezien worden en dan ga je toch meer neigen naar de andere kant. wat bedoel je er trouwens mee dat Afellay geen binding of trots toont voor de Nederlandse cultuur? Wat wil je dat hij doet? Verkleed als zwarte piet op de training komen? Wat doen de autochtone spelers wel om dat te tonen?
 
wandering
 
7
28 juni 2018 om 14:48
Net zoals het behoorlijk dom is van RuudGeels om er vanuit te gaan dat alle witte Nederlanders meer hebben met Kuijt en Huntelaar, is de opmerking dat heel Nederland over ze heen vallen als ze níet voor Nederland kiezen ook niet op waarheid gestoeld. Heb echt een hekel aan zulke (in mijn ogen) achtebakse mensen als Kuijt en of Ziyech, Ayoub nú wél óf níet voor Nederland kiezen ook prima, dát is hét voordeel van 2 paspoorten, je mag kiezen waarbij je het prettigste voelt
 
RuudGeels
 
2
28 juni 2018 om 15:00
Het is een tikkeltje generaliserend maar voor de meeste blanke Nederlanders geldt dat gewoon hoor. Je hebt toch minder met een volledig Surinaams elftal dan een Nederlands elftal.
 
Sanogo
 
7
28 juni 2018 om 15:32
@ruudgeels Je reacties staan vol van onderbuikgevoel, nergens feitelijk op gebaseerd. Als je niet wil zien dat een Afellay net zo hard werkt als een Pröpper en met dezelfde trots een NL shirt draagt dan ga je het ook niet zien. Moet hij een soort extra taken gaan uitvoeren om zich te bewijzen en volledig geaccepteerd te worden?
 
Meninobonito
 
7
28 juni 2018 om 15:38
wat altijd van toepassing is als je presteert ben je geliefd, gaat het minder dan krijg je haat. Enkele jaren geleden met die foto van Rekik met de spelers die een roots hebben. Heel erg veel haat kregen ze te verduren online. We moeten eigenlijk niet zoveel waarde hechten aan een landgrens, we zijn tenslotte allemaal mensen. Iedereen leeft maar 1x dus waarom zou je dan niet het recht hebben om overal op aarde je thuis te maken. huidskleur afkomst zou er niet moeten toe doen waar je je thuis voelt maar helaas weten we allemaal wel dat er een enorme hoop kortzichtige mensen wonen in ons land. van de topfuncties tot de laagste klasse overal zie je het terugkomen.
 
Primetime
 
9
28 juni 2018 om 11:11
Je hebt ergens wel gelijk. Echte verbondenheid met land is er vaak niet. Bij veel franse donkere spelers zie je wel een enorme liefde en verbondenheid met hun stad en wijk, met name die jongens uit Parijs. Als jonge allochtoonse Amsterdammer zie ik wel een gelijkenis met mezelf en veel andere jonge allochtonen hier. Ik zeg eerlijk: ik voel niet echt iets voor Nederland maar ik hou wel echt van mijn stad. Met mijn land van herkomst voel ik ook niet zoveel trouwens. Ik zie mezelf op de eerste plaats als Amsterdammer.
 
Apocalyps
 
23
28 juni 2018 om 11:25
het hypocriete en schijnheilige hieraan is dat het bepaalde jongens kwalijk wordt genomen als ze besluiten om voor, in mijn voorbeeld, Marokko uit te komen. Dan vraag ik mezelf hardop af wat bepaalde Nederlanders nou precies willen, want jongens als Ziyech worden niet geaccepteerd, maar getolereerd. Doen ze het in de ogen van de 'echte' Nederlander goed, dan mogen ze blijven. Presteren ze niet naar behoren of leveren zij (terecht) kritiek, dan zijn de rapen gaar. Dan krijg je teksten als dat ze dankbaar moeten zijn voor de kansen die Nederland hen heeft gegeven of dat als het ze hier niet bevalt, dat ze dan maar moeten oprotten naar het land van herkomst...
 
Primetime
 
6
28 juni 2018 om 12:09
Eens, ik vind het argument dat ze hun opleiding in Nederland hebben gehad ook bullshit. Een BVO leidt op voor het eigen eerste elftal, niet voor het Nederlands elftal.
 
RuudGeels
 
6
28 juni 2018 om 14:59
Maar ik vind het ook helemaal niet erg dat jij als allochtoon minder hebt met Nederland hoor. Snap het volledig, als ik in het buitenland ben voel ik me ook door en door Nederlands. Dat zit gewoon in je bloed.Heb er daarom ook geen moeite mee als Nederlandse Marokkanen voor Marokko kiezen.
 
falcao
 
19
28 juni 2018 om 12:13
Onzin. Davids werd geruime tijd gezien als een krijger van Oranje en was mateloos populair. Bouhlarouz was met zijn instelling en niet zeuren-houding ook heel populair.
 
lexus69
 
12
28 juni 2018 om 12:18
Fantastisch dat je zo eerlijk bent naar de lezers op VZ, dank daarvoor. Maar ik heb nog wel een vraagje, wat is een echte Nederlander? Mag je alleen in Nederland geboren zijn of ook in het Koninkrijk der Nederlanden? Je noemt een aantal spelers op waarom deze spelers? Kan me niet heugen dat behalve Robben de anderen zo razend populair waren, behalve bij de achterban van de clubs waar ze voor speelden. Ronald de Boer die het beter doet bij de Nlse fans dan Edgar Davids, echt waar?????? Zie trouwens graag wat data van je dat deze genoemde spelers echt beter liggen bij het Nlse volk dan Davids of Seddorf. Ik zal zelf ff een speler toevoegen, Ruud Gullit, in 1988 liep heel NL met de rastapetjes rond zo zo populair was de man, nog nooit vertoont. Is Ruud een echte Nederlander volgens jou? En was Hans van Breukelen ook zo populair? Fijne dag gozert.
 
Primetime
 
0
28 juni 2018 om 13:00
Ruud Gullit was inderdaad heel geliefd maar je moet toegeven dat hij heel Nederlands is. Dat is ook logisch als je een Nederlandse moeder hebt en voornamelijk door haar bent opgevoed.
 
Nijogeth
 
6
28 juni 2018 om 13:10
Over Seedorf hoeven we denk ik geen discussie te hebben, toch? Het was wel duidelijk dat hij minder geliefd was. Ook de problemen die Davids had veroorzaakt met zijn verschillende groepen in de selectie is hem vaak nagedragen. Echter is een echte Nederlander iemand die trots is op Nederland en dit ook uitdraagt. Heb je meer gevoel bij een ander land, dan mag dat, maar dan ben je in mijn ogen geen Nederlander. En dat wil echter niet zeggen dat je je roots moet vergeten. Dat een speler met Surinaamse achtergrond trots is om voor Oranje te spelen, dat wil niet zeggen dat ie bijvoorbeeld geen couscous mag eten, bijvoorbeeld, wel dat ie na winst met de Nederlandse vlag rondloopt en niet met de Surinaamse.
 
BadrMaghrani
 
2
28 juni 2018 om 13:45
Gullit is weer heel Nederland, want die was de aanvoerder...al die andere zwartjes moet je niks van hebben
 
Apocalyps
 
12
28 juni 2018 om 13:46
`over Seedorf hoeven we denk ik geen discussie te hebben, toch?` Waarom niet? Ik ben best benieuwd wat hij heeft gedaan wat hem niet populair maakte bij een deel van de bevolking? Een penalty gemist? Het hebben van een uitgesproken mening? Hij zou juist geliefd moeten zijn. Hij is een van de succesvolste voetballers die Nederland ooit heeft gezien... Toch blijft een bepaald slag hameren op een penalty die hij heeft gemist en dat terwijl de Boer het presteerde om twee penalties in 1 wedstrijd te missen. Daar is nooit dezelfde negatieve aandacht aan geschonken, als bij Clarence het geval is. Ik vind dat, op z`n zachts gezegd, opmerkelijk. 'ook de problemen die Davids had veroorzaakt met zijn verschillende groepen in de selectie is hem vaak nagedragen.' Waar doel je precies op met verschillende groepen? De kabel? 'echter is een echte Nederlander iemand die trots is op Nederland en dit ook uitdraagt.' Wanneer ben je een 'echte' Nederlander? Hoe draagt iemand met, bijvoorbeeld. Curaã§aose of Surinaamse roots dit uit? Zie je graag dat iemand klompen draagt en of zwarte piet speelt? Ik stel deze vragen serieus.
 
RuudGeels
 
3
28 juni 2018 om 15:06
Een echte Nederlander bestaat niet maar mijn vereiste is wel dat spelers zich verbonden moeten voelen aan het land waar ze voor voetballen, de geschiedenis van het land goed kennen en het volkslied meezingen. Je moet als speler weten wat voor eer het is om voor Nederland te spelen.Stel: Ik ga 10 jaar in Denemarken wonen. Dan probeer ik mij ook de gebruiken eigen te maken en de geschiedenis van het land beter te kennen.Een Martins Indi die het volkslied uit volle borst meezingt, dat vind ik echt prachtig. Die zie ik dus zeker als echte Nederlander.
 
RuudGeels
 
2
28 juni 2018 om 15:13
Zie ook mijn reactie hieronder. Een echte Nederlander bestaat niet maar mijn vereiste is wel dat spelers zich verbonden moeten voelen aan het land waar ze voor voetballen, de geschiedenis van het land goed kennen en het volkslied meezingen. Je moet als speler weten wat voor eer het is om voor Nederland te spelen.
 
lexus69
 
0
28 juni 2018 om 15:23
Cool man, ik meende uit je eerste post een onderbuikje te kunnen opmaken maar dat is niet zo. Dank voor je reactie. Ik vind dat meezingen met het volkslied altijd een beetje overdreven geneuzel uit de media. Niet meezingen is in de media gelijk aan disrespect voor het land etc. Buffon zijn passie is prachtig om te zien maar als spelers niet meezingen ach ja no biggie.
 
Primetime
 
2
28 juni 2018 om 16:21
Nja ik vind dat allemaal wel een beetje hooggegrepen om eerlijk te zijn. Ik denk dat de gemiddelde voetballer zich niet echt bekommert om iets de Nederlandse geschiedenis. Afkomst heeft daar dan weer niet zoveel mee te maken. Een slimme jongen als Stefan de Vrij met een brede algemene ontwikkeling weet vast wel wat over de Nederlandse geschiedenis maar ik denk als je een pakweg Karsdorp, Clasie een paar vragen over de Nederlandse geschiedenis zou stellen dat er ook geen best antwoord eruit komt terwijl dat me echt wel trotse jongens lijken.
 
koenwd
 
13
28 juni 2018 om 14:11
Dat Affelay er voor kiest om voor oranje uit te komen vind ik al genoeg om hem te omarmen. Voor mij is er geen verschil in huiskleur, alleen de werklust en inbreng is belangrijk! Eigenlijk zeg jij dus dat je alleen 100% nederlands bloed echte nederlanders vind en dat vind ik eigenlijk best zorgwekkend. Ga lekker terug naar jaar 1800 ofzo joh, we leven hier in de 21e eeuw he
 
Erpmans
 
2
28 juni 2018 om 14:46
Ik vind het jammer dat zoveel Turken en Marokkanen zich niet echt verbonden voelen met Nederland. Dat maakt voor hun ook de keuze om niet te kiezen voor Nederland. In Brazilië wonen ook een grote verscheidenheid aan mensen. Van enorm donker (willian, Miranda) tot redelijk wit (felipe luis, alisson), door de eeuwenoude kolonisatie en toch vormen zij samen een grote eenheid en schreeuwen zij samen het volkslied uit. Hoe geweldig zou het zijn als je niet alleen spelers als Dirk Kuijt, Arjen Robben, Boertjes, etc het volkslied echt met volle borst en trots zou horen zingen, maar ook spelers als Davids, Depay, El Ghazi, etc). ik denk dat Ruud Geels dat bedoeld met zijn comment. Ik heb me er in het verleden aan gestoord toen jong oranje onlangs een keer kampioen werd de een liep met een vlag van Suriname, de ander met de vlag van Marokko, Curacao, etc. Misschien heeft het tijd nodig en vormen wij over een paar 100 jaar wel die Nederlandse eenheid met alle Nederlanders, wit of donker. In Brazilië praten we natuurlijk ook over honderden jaren terug.
 
RuudGeels
 
4
28 juni 2018 om 15:11
Ja dat bedoelde ik inderdaad. Nederland is wat dat betreft nog niet bepaald een geslaagde melting pot.
 
JD37
 
2
28 juni 2018 om 11:56
Straatvoetbal is vaak het begin van een goede techniek. Waar vroeger de jeugd lange tijden op de pleintjes aanwezig waren merk je nu dat het steeds minder aan het worden is in Nederland helaas. Trouwens voor de mensen die het interessant vinden op Netflix staat een leuke documentaire over het straatvoetbal in de achterstandswijken in Frankrijk. Deze heet ballon sur bitume ! Hierin ook een aantal profs die hun verhaal vertellen over waar het voor hun begon.
 
binny
 
6
28 juni 2018 om 17:16
Geweldig stuk Voetbalzone, deze artikelen zijn van top kwaliteit!