De geheimen van Adama Traoré, de sterkste speler in de Premier League
Maandag, 10 februari 2020 om 15:25

Adama Traoré is sinds vorig seizoen misschien wel de opvallendste verschijning in de Premier League. De voormalig jeugdspeler van Barcelona valt bij Wolverhampton Wanderers niet alleen op vanwege zijn voetballende kwaliteiten en snelheid, maar vooral ook door zijn imposante lichaam. Er is geen speler te vinden op het hoogste niveau in Engeland die zo gespierd is als de Spaanse buitenspeler. Hoe komt de 24-jarige rechtsbuiten aan zo'n sterk lichaam?

Wie Traoré voor het eerst ziet, zal niet meteen bedenken dat hij misschien wel profvoetballer is. Met zijn spiermassa zou hij in de NFL niet misstaan, terwijl hij ook als professioneel bodybuilder door zou kunnen. Als jeugdspeler van Barcelona was Traoré een tengere en fragiel ogende voetballer. In de loop der jaren groeide hij uit tot een pijlsnelle aanvaller die vanwege zijn fysieke kracht moeilijk van de bal was te krijgen. Wolves-ploeggenoot Romain Saïss verklapte aan het begin van dit jaar nog dat Traoré in zijn jongere jaren zelfs aanbiedingen van American Football-clubs had ontvangen. "Ik weet nog dat ik tegen hem zei: 'Je rent als een American Football-speler'. Hij vertelde mij dat American Football-clubs in zijn tijd bij Barcelona interesse hadden. Zo explosief was hij", aldus Saïss tegenover RMC Sport.

Geen krachttraining
Om aan de spiermassa van Traoré te komen zouden de meesten jarenlang dagelijks in de gewichten moeten hangen op de sportschool. Je zou dan ook denken dat wanneer de voetbaltraining van Traoré erop zit, hij linea recta de gym in gaat. Niets is minder waar, want de buitenspeler met spieren als staalkabels doet niet aan gewichtheffen. Sterker nog: Traoré zegt nog nooit een gewicht in zijn handen gehad te hebben. "Nee, ik heb nog nooit aan gewichtheffen gedaan. Ik weet dat mensen dat niet geloven, maar het is echt zo", liet hij onlangs optekenen in Marca. "Het is misschien moeilijk te geloven, maar het is genetisch. Ik train natuurlijk wel, maar ik bouw gewoon heel snel spiermassa op." Dat Traoré niet aan gewichtheffen doet, wil niet zeggen dat hij aan zijn gespierde lichaam is gekomen zonder training. In onderstaande video is te zien hoe de Wolverhampton-aanvaller traint in de sportschool.

Hoewel het zien van zijn lichaam anders doet vermoeden, hangt Traoré niet dagelijks rond in de sportschool en doet hij niet aan krachttraining. "Nee, en ik zie hem elke dag", aldus Saïss. "Ik zie wat hij in de gym doet, voor en na trainingen. Wellicht heeft hij thuis een verborgen gym, maar bij de club doet hij in ieder geval niet aan krachttraining." Het uitvoeren van de juiste oefeningen sorteert meer dan genoeg effect. Met onder meer band-resisted jumps en weighted knee-raises groeien de spieren van Traoré als kool. Hoewel Traoré eruit ziet als een tank, is hij bijzonder lichtvoetig en ontzettend snel. Het is juist die combinatie die hem zo'n bijzondere speler maakt. Zijn geheim? Trainingen met Olympisch sprintkampioen Darren Campbell.

Blessureleed
Voormalig Ajax-buitenspeler Lucas Andersen zei in een interview in 2013 dat hij niet te veel aan krachttraining deed omdat hij niet te breed wilde worden. Hij dacht dat een breder en groter lichaam ten koste zouden gaan van zijn wendbaarheid. Traoré bewijst het tegendeel. Hij toont aan dat het juist gaat op de manier waarop je traint. Dankzij functionele trainingen van Campbell heeft hij zijn snelheid, sprongkracht en explosiviteit ontwikkeld, zonder dat dit ten koste gaat van zijn balbehandeling. Bovendien heeft hij door een andere trainingsmethode afgerekend met de vele blessures die hem in het verleden vaak aan de kant hielden.

Toen hij in 2015 door Barcelona voor tien miljoen euro aan Aston Villa werd verkocht, zag toenmalig manager Tim Sherwood veel potentie bij de buitenspeler. "Hij ging in twee seconden van nul naar dertig kilometer per uur", werd Sherwood vorig jaar geciteerd door The New York Times. "Maar hij was net als een elastiek, die te vaak te strak stond aangespannen. Eens in de zoveel tijd knapte hij. Ik zag hem in die periode niet veel, omdat hij altijd geblesseerd was." Op de momenten dat Traoré fit was, werd hij door Sherwood vaak gebruikt als invaller. Aston Villa vocht tegen degradatie en de Spaanse aanvaller was door zijn fysieke klachten niet betrouwbaar genoeg om een team omheen te bouwen. De toen nog piepjonge Traoré kwam in het seizoen 2015/16 mede door blessureleed niet verder dan tien invalbeurten bij Aston Villa. De club uit Birmingham degradeerde uit de Premier League en Traoré werd verkocht aan Middlesbrough.

Zoektocht naar juist werkwijze
De toen nog pas twintigjarige Traoré kreeg bij Middlesbrough te maken met manager Aitor Karanka. Hij kreeg veel persoonlijke aandacht van de Spaanse trainer. "Een middag per week komt Adama bij mij op kantoor om naar video's te kijken", zei Karanka gedurende het seizoen 2016/17. "Het zijn beelden van wedstrijden en trainingen. We stellen hem dan vragen en corrigeren bepaalde dingen. De analisten kijken naar alle bewegingen die hij maakt." Traoré kreeg in deze wekelijkse besprekingen te horen wat hij goed deed en vooral wat beter moest. Karanka zag de potentie van Traoré en wist dat de aanvaller met zijn snelheid voor groot gevaar kon zorgen. De manager maakte om die reden regelmatig gebruik van een oefenvorm waarbij Traoré niet hoefde te verdedigen, zodat de ploeg vanuit de counter gebruik kon maken van zijn snelheid.

Ondanks zijn goede bedoelingen met Traoré, draaide Middlesbrough een moeizaam seizoen. Karanka werd ontslagen en onder zijn opvolger Garry Monk zou er een nieuwe wind waaien in het Riverside Stadium. Traoré moest onder zijn leiding meer onderdeel worden van het team. De veranderingen kwamen het spel van de aanvaller niet ten goede. Op het moment dat met Tony Pulis een opvolger voor Monk werd aangetrokken, was Traoré op tactisch gebied 'in de war'. "Hij had altijd geprobeerd om iedereen maar tevreden te houden", vertelde Pulis in de Engelse media. "Hij was vergeten wat zijn echte kwaliteiten waren en daar hebben wij op ingezet."

Pulis wist de juiste snaar te raken. De wekelijkse videosessies waren verleden tijd. Pulis nodigde Traoré louter uit op zijn kantoor voor een kop koffie en een praatje over koetjes en kalfjes. Als er kritiek was op Traoré, dan werd dat altijd onder vier ogen besproken. "Sommige spelers zijn gevoeliger dan anderen", zei Pulis daarover. "Hij twijfelde altijd aan zichzelf en plaatste nooit vraagtekens bij de methodes die door trainers werden gebruikt." De verdedigende taken van Traoré werden beperkt tot het minimum en hij kon zich onder Pulis focussen op wat hij goed was. "Het was heel simpel. We wilden dat hij de ruimtes in dook en zijn directe tegenstander achter hem aan zou lopen." De werkwijze van Pulis had succes. Traoré kwam in het seizoen 2017/18 36 keer in actie in de Championship en scoorde 5 keer. Blessureleed had hij achter zich gelaten en hij werd een ware plaag voor de verdedigers in Engeland.

Mede dankzij de trainingen van Campbell wist hij zijn snelheid te combineren met zijn kwaliteiten als voetballer. "Hij vertelde me dat ik niet altijd honderd procent hoef te gaan", liet Traoré onlangs optekenen in The Athletic. "Soms is zeventig procent ook genoeg om een speler te verslaan. Daarna heb ik dan meer energie over, zodat ik meer controle over de bal heb. Soms ziet het eruit alsof ik op volle snelheid ben, maar ik weet dat ik nog veel meer kan geven. Het geeft me meer tijd om aan de bal betere beslissingen te nemen." Traoré beseft zich maar al te goed dat zijn snelheid een gave is. "Ik ben altijd al snel geweest, ook toen ik nog jong was", aldus de aanvaller, die op achtjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Barcelona terechtkwam. "Men denkt dat ik ontzettend hard ren op het veld, maar voor mijn doen is dat langzaam. Ik wil dat mensen op het puntje van hun stoel zitten, dat ze mij spelers zien passeren en kunnen genieten van mijn acties en snelheid."

De juiste voeding
Zoals de meeste voetballers op hoog niveau werkt ook Traoré met een voedingsdeskundige, die zijn maaltijden volgens schema bepaalt. "Ik werk met een voedingsdeskundige, heb een personal trainer en een eigen fysiotherapeut", aldus Traoré. Door de samenwerking met deze personen kwam de aanvaller bij Wolverhampton tot nieuwe inzichten. "Mijn personal trainer werkt met een voedingsdeskundig. Omdat ik erg sterk was, hebben we een schema opgesteld dat er voor moest zorgen dat ik aan spiermassa zou inleveren. Toen ik naar Engeland kwam raakte ik regelmatig geblesseerd. Ik kreeg veel spiermassa, omdat het in Engeland normaal is dat je aan je fysiek werkt als je geblesseerd bent." Bij zijn verhuizing van Spanje naar Engeland was het op veel vlakken aanpassen voor Traoré. Zijn complete levensstijl werd omgegooid en daar hoorde ook het eten bij. "In Spanje had ik een heel andere routine. Daar at ik bijvoorbeeld om tien uur 's avonds, terwijl het hier in Engeland gebruikelijk is om rond zeven uur te eten."

Leren van Virgil van Dijk
Met een achtergrond bij Barcelona komt Traoré voort uit een van de beste jeugdopleidingen ter wereld. Hoewel hij nooit definitief wist door te breken in de hoofdmacht, stond hij op het veld met spelers als Lionel Messi en Andrés Iniesta. "Bij Barcelona krijg je de beste opleiding die er is. Het trainen met Messi is iets wat ik nooit zal vergeten. Hij stapte altijd als laatste van het trainingsveld en werkte ontzettend hard in de gym. Als hij de beste speler ter wereld is en zo ontzettend hard werkt, waarom zouden wij dat dan ook niet doen? Je kan al het talent van de wereld hebben, maar zonder hard werken kom je er niet", aldus Traoré.

Messi is niet de enige speler van wie Traoré probeert te leren. Hij probeert zoveel mogelijk af te kijken bij voetballers die hij bewondert, en twee spelers van Liverpool in het bijzonder. "Ik kijk veel naar Sadio Mané", verklaart hij. "Hij levert enorm veel verdedigend werk. Hij zou gerust als vleugelverdediger kunnen spelen omdat hij zo hard werkt in verdedigend opzicht. Ik kijk daarnaast ook veel naar Virgil van Dijk. Hij is ontzettend goed in één-tegen-één-situaties. Ik kijk dan naar zijn manier van positioneren, de afstand tot zijn tegenstander en hoe hij anticipeert."

Traoré is hard op weg naar de absolute top. Doordat hij dit seizoen haast wekelijks uitblonk bij Wolverhampton Wanderers, kwam hij ook in beeld bij de nationale ploeg van Spanje. Het leidde in november tot zijn eerste oproep. Een blessure zorgde er uiteindelijk voor dat hij zijn interlanddebuut niet kon maken. Wanneer hij op deze manier doorgaat, zal hij zich op korte termijn ook international mogen noemen en valt zelfs EK-deelname komende zomer niet uit te sluiten.

Meer nieuws
   
11:44
11:44
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
0
   
11:09
11:09
Ajax zet streep door 2 potentiële trainers: 'Zij werden als 'te bleu' gezien'
14
   
10:20
10:20
Gewilde Wirtz is 'toptarget' en ziet specifieke transfer in 2025 zelf ook zitten
20
   
10:00
10:00
De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord
49
   
09:38
09:38
Footy Headlines lekt na thuistenue ook uitshirt Feyenoord voor komend seizoen
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (80)

 
FerryBroertjes
 
16
8 februari 2020 om 00:21
Net even wat foto's bekeken van hem toen hij jong was en nu, en wtf de beste man is gemaakt voor Bodybuilding! Hij zegt nooit kracht training te doen, zou hij dan een heel hoog testosteron niveau van zichzelf hebben of neemt hij weleens een test booster!???
 
Ajacxied
 
160
8 februari 2020 om 00:35
Als je dat filmpje ziet zie je hem toch echt krachttraining doen. Nee niet met losse gewichten, maar met apparaten en weerstand, is toch ook gewoon kracht training of ben ik nou gek?
 
Xyzz
 
17
8 februari 2020 om 11:04
Ja, maar het gaat over gewichtheffen (lifting weights) waar ze het over hebben.
 
blink182
 
46
8 februari 2020 om 11:19
Nee je bent niet gek. Hij doet wel aan krachttraining. Dat kuit apparaat bijvoorbeeld, of the cable side raises (voor schouders).. die single-leg leg press (al doet hij het met zn personal trainer) zijn allemaal oefeningen die een bodybuilder doet om gespierd te worden. Je hoeft niet perse te gaan bankdrukken om je borstspieren te ontwikkelen. Dat kan al met pushups. Zeker voor iemand met zn genetica.
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 12:11
@xyzz dit is niks anders dan met woorden spelen.
 
Frankly87
 
12
8 februari 2020 om 00:40
Ja Overeem zei ook dat ie geen doping gebruikte alleen maar door paardenvlees,als je hem zo ziet lijkt ie echt te zwaar voor voetbal maar is nog altijd een van de snelste op het veld ,zal echt een speler voor United zijn
 
_Chelsea_FC
 
39
8 februari 2020 om 01:38
Het vreemde is dat de beste man maar 72 kilo weegt.
 
Apocalyps
 
5
8 februari 2020 om 11:57
Tegenover de media en zijn fans moest hij dit wel zeggen inderdaad. Tegenover anderen was hier open over en ik kan begrijpen waarom hij, en vele anderen met hem, doping gebruiken... Ik kan maar een handje vol sporters opnoemen die hun dopinggebruik hebben toegegeven nadat ze zijn gepakt. Het kan goed uitpakken, maar een biecht pakt vaker slecht uit.
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 12:13
Dan is die enorm droog als die maar 72 kilo weegt. Ik zag er echt niet zo uit op 72 kilo.
 
Primetime
 
0
10 februari 2020 om 20:10
hij weegt echt geen 72 kg (meer). Ja op die foto met barca shirtje miss.
 
TheSaints
 
38
8 februari 2020 om 00:37
Leuk artikel, maar dat hij niet aan krachttraining zou doen is nonsens. Het is onmogelijk om zo een lichaam te hebben zonder een vorm van krachttraining te doen. Hij zegt dat hij met een voormalig sprinter werkt, maar ook sprinters brengen meer tijd in de gym door dan op de baan.Ondanks dat ik hem niet geloof toch veel respect voor zijn imposante bouw en kracht.
 
joekaa
 
54
8 februari 2020 om 02:06
Zou ik je aanraden om eens naar Ghana te gaan, pff zag er ooit een visser met lichaam waar menig lui in sportschool jaloers op zou zijn.. denk wel dat het kan wat hij zegt, als die IPV met halters gooit en dingen als resistance training doet dan zou dat best kunnen met de juiste genen. Maar het ligt er ook aan wat hij verstaat onder kracht training hé
 
Frankly87
 
19
8 februari 2020 om 02:13
Als je gaat opdrukken en optrekken kan je groter worden dan in de sportschool maar dat is ook gewoon kracht training zonder gewichten,meeste kickboxer doen helemaal geen trainen met gewichten is heel slecht voor je lichaam en als ze het doen gaan ze heel licht pakken met veel herhalingen me trainer zei altijd van ijzer word je niet wijzer
 
D030
 
25
8 februari 2020 om 11:51
Sorry hoor maar wat een onzin. Kracht training, mits uitgevoerd met een correcte vorm en geschikt gewicht, heeft een enorm positief effect op de gezondheid van mensen. Zowel op fysiek als op mentaal gebied. Dat betekent nog niet dat het voor iedereen geschikt is, bij bijvoorbeeld sporten als kickboksen is het van belang dat vechters niet te gespierd raken aangezien extra spier massa ook meer energie kost. Hierdoor kunnen ze dus eerder uitgeput raken tijdens een gevecht, wat natuurlijk funest zou zijn. Het heeft echter niks te maken met het feit dat gewichtheffen slecht zou zijn.
 
joekaa
 
12
8 februari 2020 om 12:09
trainen met gewichten slecht? dan heb je naar een stel onwetende pannenkoeken geluisterd... Kijk ff naar Nfl, iedereen traint daar met gewichten zelfs de QB, denk dat die trainers wel beter weten. En juist is kracht training met gewichten, mits correct uitgevoerd natuurlijk, één van de betere manieren om je lichaam zowel fysiek (skeleton muscles, nerve system etc.) als mentaal sterker te maken.
 
Glory
 
11
8 februari 2020 om 20:28
En je in elkaar laten trappen bij kickboksen is vast wel goed voor je lichaam
 
bf1994
 
1
9 februari 2020 om 12:14
@joekaa Een visser doet werk wat fysiek enorm zwaar is. Doe dit lang genoeg en je bent een kast binnen een paar jaar.
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 13:40
@frankly Als je gaat opdukken en optrekken zal je nooit het lichaam krijgen wat je in de sportschool met dezelfde inzet kan krijgen. Trainen met gewichten is helemaal niet slecht voor je lichaam, en kijk maar eens naar rico verhoeven, badr hari en vertel mij maar nog een keer dat boxers geen gewichtheffen doen. Met name rico die op dit moment de beste heavy weight boxer is volgens velen, die doet enorm veel gewichtheffen. En badr ook.
 
joekaa
 
2
9 februari 2020 om 16:37
@bf1994 *beste heavy weight Kick boxer Maar inderdaad, die gasten bereiken dat soort lichamen niet door beetje yoga met resistance bands, bij zulke sporten is de gym echt key. Weet wel dat sommige oefeningen worden geweerd bij bepaalde takken van sporten, zoals bij NFL zal je iemand niet gauw zien deadliften. Ja vissers beroepen, vooral in de minder welvarende landen, is een extreem fysiek beroep.
 
bf1994
 
0
10 februari 2020 om 16:08
@joekaa deadliften wordt in het algemeen denk ik vaker afgeraden aan top sporters vanwege de risicos. Er zijn veel vervangende oefeningen voor een deadlift waarbij je minder risico loopt. Ik kan ook een hele poos niet deadliften maar zo lang ik mijn benen blijf trainen gaat er weinig kracht vanaf. Ik weet dat als je het goed doet er geen risico is maar als je 200kilo eraan hebt hangen dan is de margin of error wel klein bijvoorbeeld
 
joekaa
 
0
10 februari 2020 om 16:31
Klopt, ook vanwege de algehele zware belasting en enorme energie burner wordt er vaker naar andere oefeningen gekeken, zoals lunges bv. Als top atleet heb je meestal lange training sessies wat veel energie vraagt, deadliften zou dan onnodig risico zijn. Maar, vind persoonlijk de deadlift één van de belangrijkste oefeningen is niet enkel de benen maar een hele chain van spieren die er baat bij hebben en ook je algehele conditie/houding verbetert drastisch.
 
MarcelKalasj
 
21
8 februari 2020 om 02:29
Dat hebben Afrikanen bijna altijd. Vraag me niet hoe, maar die zijn van nature aangelegd met een hoge spiermassa
 
FedericoChiesa
 
6
9 februari 2020 om 00:39
Inderdaad lang niet alle Afrikanen. Zit een groot verschil tussen bijvoorveeld Ghanezen of mensen uit Somalië. Zijn ook veel Afrikaanse volken die juist sprietjes zijn en niet snel gespierd worden.
 
stravven
 
15
8 februari 2020 om 06:50
Eerlijk, afhankelijk van je werk kan je absoluut een beer zijn zonder naar de sportschool te gaan.
 
TheSaints
 
7
8 februari 2020 om 12:17
Als je fysiek zwaar werk doet zoals verhuizer of op de bouw. Maar Traore doet geen fysiek zwaar werk, wel conditioneel zwaar.
 
CMG-
 
18
8 februari 2020 om 09:59
‘Calisthenics’ zoek dit is even op. Of ‘streetworkout’ genoeg mensen die met niets, puur op eigen lichaamsgewicht heel breed en sterk geworden. Kan echt gewoon.
 
TheSaints
 
6
8 februari 2020 om 12:16
Ik ken calisthenics en streetworkouts. Je kunt zeker door veel op te trekken etc brede schouders en rug krijgen. Maar onmogelijk om zonder krachttraining zulke quadriceps en hamstrings te krijgen.
 
CMG-
 
1
8 februari 2020 om 12:24
Kijk maar naar de benen van sprinters, wielrenners. Die doen ook geen krachttraining.
 
Apocalyps
 
28
8 februari 2020 om 12:32
Sprinters en/of wielrenners doen geen krachttraining? Ben je serieus of sarcastisch ??.
 
TheSaints
 
1
8 februari 2020 om 12:44
Beide zitten veel in de gym, sprinters zijn meer in het krachthonk dan op de baan. Zij moeten het van explosieve kracht hebben.
 
Apocalyps
 
2
8 februari 2020 om 12:54
‘Sprinters zijn meer in het krachthonk dan op de baan’ Dit is helemaal niet waar. Een sprinter maakt veel meer uren op de atletiekbaan, dan in het krachthonk. Zelfs iemand als Charlie Francis, oud trainer van o.a. Ben Johnson, liet zijn pupillen niet meer tijd doorbrengen in het krachthonk dan op de atletiekbaan. Hoe kom je hierbij?
 
TheSaints
 
3
8 februari 2020 om 13:27
Interviews en lezingen van verschillende Amerikaanse sprint coaches. Hun zeiden dat in de jongere jaren de sprinters hun techniek verfijnen en wanneer ze pro zijn vooral bezig zijn met kracht en herstel. Het boek van Charlie Francis heb ik ook gelezen, zeker een aanrader.
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 13:42
Calisthenics is ook krachttraining kerel. En je hebt echt niet opgelet als je zegt dat sprinters geen krachttraining doen.Sprinters doen enorm veel krachttraining.
 
CMG-
 
0
9 februari 2020 om 14:14
Maar daarvoor heb je geen gewichten nodig, dit beoefen jij met je lichaamsgewicht.
 
bf1994
 
2
9 februari 2020 om 14:19
@cmg de bedoeling van krachttraining is dat je spieren weerstand krijgen. Of je dat met dumbbels voor elkaar krijgt of met lichaamsgewicht of dat je tegen een vrachtwagen aan gaat duwen of zoals traore van die weerstands machines gebruikt maakt geen verschil uit en het blijft krachttraining. Krachttraining is niet alleen je biceps oppompen in de sportschool. Het verschil is dat je met lichaamsgewicht nogal beperkt bent kwa weerstand. Met dumbbels en stangen bereik je meer, of zoals traore doet met weerstands machines
 
Sanderr
 
0
10 februari 2020 om 20:55
Wielrenners doen toch ook krachttraining, ze fietsen tegen bergen op. Heb je dat weleens gedaan? Aardige krachttraining hoor haha!
 
Apocalyps
 
0
13 februari 2020 om 09:12
Thesaints,ik ben benieuwd naar welke Amerikaanse sprint coaches je refereert.heb je links voor me? Kracht en met name herstel is inderdaad belangrijker naarmate sprinters ouder worden, maar dat ze meer uren in het krachthonk doorbrengen dan op de baan, heb ik nooit van gehoord. Ik zou ook niet weten in welke fase van het seizoen een sprinter meer in het krachthonk bezig is dan op de atletiekbaan. Wellicht bij een blessure, maar buiten dat kan ik me 1-2-3 geen scenario bedenken. Ik heb een hele poos geleden onder Troy Douglas en Henk Kraaijenhof (met name laatst genoemde bezit veel (wetenschappelijke) kennis en ervaring) getraind en heb hen nooit horen zeggen dat sprinters, waar dan ook, meer tijd in het krachthonk doorbrengen dan op de atletiekbaan. Als je nog voorbeelden kunt vinden, dan zou ik ze graag willen bekijken.
 
berkel69
 
1
8 februari 2020 om 23:43
Mensen uit Afrika hebben ook de genetische voorsprong dat hun spieren meer zuurstof en voedingsstoffen opnemen. Dat zou veel kunnen verklaren.kijk alleen al naar een UFC vechter als Francis Ngannou. 6 jaar geleden woonde hij nog in Kameroen en had hij nog nooit gevochten en nu slaat hij sinds een jaar of 2 elke heavyweight in de UFC bewusteloos.en dan heb je ook nog kampioenen als Usman (nigeria) en Adensaya (nigeria). Blinken nergens in uit maar zijn beresterk.
 
Frankly87
 
3
9 februari 2020 om 03:05
Adensanya heeft het juist niet van ze fysieke kracht iedereen in de middle weight noemt hem skinny,je had beter Romero kunnen noemen dat is een echte beest
 
Darkraver
 
2
9 februari 2020 om 07:21
Romero is geen afrikaan
 
berkel69
 
1
9 februari 2020 om 14:30
Klopt. Alleen heeft hij 18 wins waarvan 14 op K.o. De man sloeg zelfs Whittaker K.o. wat je niet snel ziet bij Whittaker.
 
Frankly87
 
1
9 februari 2020 om 22:12
@ Darkraver Cubanen zijn gemixt Afrikaans,Indiaans en Europees
 
nederland79
 
21
8 februari 2020 om 06:57
Hmm.. zeggen dat je nog nooit n gewicht hebt aangeraakt maar wel met weerstandmachines trainen. . Das natuurlijk hetzelfde. 100 kilo geacht gewicht, of 100 kilo in de vorm van weerstand
 
joekaa
 
5
8 februari 2020 om 19:04
ja inderdaad, zag net ook het filmpje en dacht aan het zelfde. 100 kilo in schijven vormt samen met zwaartekracht een bepaalde weerstand, enige verschil bij hem is dat je het gewicht niet visueel ziet maar de krachten werken hetzelfde. Maar denk dat hij vooral doelt op het feit dat mensen denken dat die beetje de Arnold uithangt in de gym, hoe dan ook blijft wel knap hoe actief hij eraan heeft moeten werken met zijn blessure verleden.
 
bf1994
 
4
9 februari 2020 om 13:45
Precies hij zit gewoon te spelen met woorden en mensen eten het op alsof het kip is. Net zoals toen alistair overeem claimde dat hij zo breed was door paardenvlees begonnen sommige ook paardenvlees te eten Hahahja
 
barcalover123
 
15
8 februari 2020 om 08:26
Traore doet zeker aan krachttraining. Ik zelf train al bijna 7 jaar en kan eigenlijk wel 100% zeggen dat zo'n lichaam niet alleen genetisch bepaald is. Je moet echt wel die spieren weekelijks hitten om zo gespierd te worden. Het mooi vind ik wel idd zijn snelheid in combinatie met zijn lichaam. Dat is een combi waar veel spelers jaloers op zijn vaak verlies je toch je snelheid als je steeds groter wordt. Als Fitness liefhebber zou ik wel dsgje met Traore willen lopen om te kijken wat voor schema hij gebruikt en hoe zijn routines er uit zien.
 
wolterx
 
15
8 februari 2020 om 10:29
Ik denk dat je meer kans hebt dagje met Brobbey mee te mogen lopen, die was met 16 al 92kg ondanks dat hij begin 1.80 was, laag percentage lichaamsvet, snelste bij Ajax op de 30m en springt het hoogste van iedereen. Is door Ajax ook enorm geremd om sportschool in te gaan maar is alsnog een monster geworden met veelal werken met eigen gewicht. Heft ook na El Maach het meeste gewicht (volgens hemzelf bij AjaxTV) al terwijl hij stuk minder met gewichten traint.
 
Apocalyps
 
5
8 februari 2020 om 12:07
‘Dat is een combi waar veel spelers jaloers op zijn vaak verlies je toch je snelheid als je steeds groter wordt.’Hoe kan het dan dat 100 (en in mindere mate 200 en 400 meter specialisten) sprinters, schaatsers, NFL speler en zelfs gewichtheffers of kogelstoters bijvoorbeeld een (zeer) snelle 10, 20 of 30 meter in de benen hebben? Je wordt niet (altijd) langzamer door krachttraining. Het ligt aan de krachtoefeningen die een sporter doet.
 
1900DusanTadic
 
0
8 februari 2020 om 12:58
Hangt wel een beetje af van de positie. De minder grote wide receivers leggen inderdaad een snelle 40 yard dash af maar als je kijkt naar de linemen zijn ze niet de snelste
 
joekaa
 
0
8 februari 2020 om 19:29
ja hahaha die linemen zijn gewoon betonblokken.. maar zitten af en toe wel van die rappe beesten tussen zoals ziggy.
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 13:46
@appcalypse een voetballer moet ook denken aan de 90minuten he. Je stoot geen kogel voor 90 minuten lang. je sprind de 100meter niet voor 90 minuten lang. krachttraining geeft je zoals het al zegt meer kracht en meer kracht betekent een hogere versnelling. Tot op een bepaald punt, je moet er niet uit zien als ronnie coleman
 
Daaninho
 
0
9 februari 2020 om 14:14
Inderdaad, veel spieren hebben is niet ideaal voor voetbal omdat je 90 minuten lang moet rennen, en veel spieren hebben ook veel zuurstof nodig.
 
AFCjuve7
 
7
8 februari 2020 om 09:35
Laten we niet vergeten dat je zonder gewichten prima vormen van krachttraining kunt uitoefenen. Elastieken bijvoorbeeld zijn veel effectiever dan dumbbells
 
mick-94
 
24
8 februari 2020 om 11:12
Elastieken veel effectiever dan dumbells voor krachttraining? Haha, heel veel succes met bv. het trainen van je borst (bench presses) met een elastiek, i.t.t. tot dumbells van tientallen kilo’s.
 
AFCjuve7
 
2
8 februari 2020 om 17:43
Het nadeel van dumbbells is dat de weerstand (bijvoorbeeld bij een bench press) continue is. Met een kale halter en aan beide kanten elastieken/dynabands duw je hoe verder de press van je af is, steeds een grotere weerstand weg. Met het gegeven dat je spieren op 2/3e van de lengte optimale kracht kunnen leveren is dat moment van de beweging met alleen dumbbells snel weg. Het laatste stuk omhoog kost dus geen enkele moeite i.t.t. elastieken. Zo prikkel je o.a. spiervezels en zenuwstelsel veel sterker. En met meerdere variaties in elastieken kan je ook zo de 100kg weerstand behalen... Ik werk o.a. in de fitnesswereld en zeg altijd als klanten op vakantie gaan dat ze dynabands mee kunnen nemen. In feite heb je dan je hele fitnessschool bij je.
 
AFCjuve7
 
0
8 februari 2020 om 17:46
Daarnaast is het tempo waarop iemand sets afwerkt net zo van invloed op het resultaat als het gewicht waarmee deze persoon traint. Ik zeg niet per se dat je altijd elastieken zou moeten gebruiken en nooit dumbbells moet gebruiken. Maar het zou wel prima kunnen.
 
mick-94
 
7
8 februari 2020 om 19:21
Als je in de fitnesswereld werkt, moet je toch weten dat progessive overload noodzaak is om spiergroei te bewerkstelligen. Succes met progessive overload toe te passen in je trainingen, als je de voorkeur geeft aan resistance bands t.o.v. dumbells/barbells. Wat je verder noemt betreffende elastieken gebruiken bij bv. een bench press om extra weerstand te creã«ren is niks aan gelogen, maar dat is dan als toevoeging op gewichten. Kortom, je "elastieken zijn meer effectief dan dumbells" stelling is echt compleet onzin als het sec op spiermassa opbouwen aankomt.
 
AFCjuve7
 
0
8 februari 2020 om 22:52
Progressieve overload is goed te creëren met elastieken. Het gebruik van gewichten is ook zeker van nut ja. Het vult elkaar aan. Maar zonder gewichten is het met bodyweight, plyometrie en elastieken prima mogelijk om resultaten te behalen.
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 13:50
Je hebt een youtube filmpje te veel gekeken. Weerstand is weerstand, of jij nou 100kilo weerstand hebt door een dumbbel of door een apparaat voor je spieren maakt het niks uit. Elastieken worden vaak gebruikt om op te warmen en geen krachttraining mee te doen
 
AFCjuve7
 
1
9 februari 2020 om 14:02
Haha grapjas. Elke topatleet in explosieve sporten traint met weerstandselastieken. Het gehele mondiale sprintersgilde, NFL spelers, noem maar op. Ook bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo gebruikt speedbands en resistance suits om kracht en power te ontwikkelen. Bovendien 100kg weerstand is niet hetzelfde bij dumbbells en kabels. Simpele natuurkunde met hoeken, hefbomen en zwaartekracht. Zo moeilijk is dat niet...
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 14:04
er staan een miljoen videos van ronaldo waarin die squats aan het doen is en allerlei andere oefeningen met gewichten
 
Daaninho
 
4
8 februari 2020 om 11:51
Zag Traore voor het eerst bij mij in het dorp, toen speelde die voor Spanje o19. Was toen een heel dun mannetje als de wind iets te hard stond waaide die om, mooi om te zien hoe die is getransformeerd en na jaren eindelijk een eindproduct in zijn spel heeft.
 
Apocalyps
 
3
8 februari 2020 om 12:32
Vreemd dit. Ik heb +- 45 minuten geleden een reactie achtergelaten en het lijkt opeens foetsie te zijn, terwijl ik het wel zag staan nadat ik een refresh deed.Tweede poging dan maar...De voetbalwereld is, ondanks de vele miljarden euro’s en technologie die erin omgaan, op dit soort vlakken nog steeds onderontwikkeld.Als het op krachttraining aankomt, dan merk je dat veel mensen dit nog steeds, ten onrechte, associeren met ‘bodybuilding’, ‘NFL’ of ‘sprinters’. Men denkt ook nog steeds dat krachttraining ervoor gaat zorgen dat een voetballer z’n lenigheid, wendbaarheid, snelheid en explosiviteit zal verliezen. Als dat echt zo was, dan zouden bijvoorbeeld schaatsers, atleten en NFL spelers niets meer klaarspelen... Krachttraining is meer dan alleen calve raises, dumbell flyes, dumbell pull overs, legpress of seated rows. Je kunt aan oefeningen als hang cleans, power cleans, lunges (eenbenig of heen en weer lopend, met dumbells in je hand of halter in je nek of in het zand of met een andere vorm van weerstand) of squats. Functionele krachttraining kun je overigens goed combineren met plyometrische oefeningen. Iets wat voetballers gemiddeld genomen mijns inziens ook wat meer moeten gaan doen. Het hoeft allemaal niet moeilijk, ingewikkeld en nadelig te zijn of uit te pakken als een voetballer aan functionele krachttraining doet.
 
MoTheSpur
 
0
8 februari 2020 om 13:06
Helemaal mee eens, ook mensen hier in Nederland hebben een oud beeld van hoe je sterk/groot moet worden. Er zijn talloze oefeningen waarbij je geen gewichten nodig hebt die ongelofelijk zwaar zijn. Bij velen van deze oefeningen train je ook de lenigheid. Maar wat vooral belangrijk is, je traint helemaal via ren gepersonaliseerd schema.
 
Massive
 
0
8 februari 2020 om 22:39
De NFL is Veel meer gericht op atletisch vermogen dan het voetbal dat meer op technisch vermogen selecteert. Als ze in de NFL iets weten dan is het met (kracht) training het maximale uit iemands potentie halen. En vaak zijn deze atleten net zo (of niet nog) gespierd als Traore maar de zullen 99% van de voetballers op atletisch vermogen wegblazen.
 
bf1994
 
0
9 februari 2020 om 14:08
En uithoudingsvermogen dan? Voor het hart is het makkelijker om 90minuten een 70kg persoon aan te drijven dan een van 80-85 kilo met die extra spieren. Wat c ronaldo op een gegeven moment ook heeft gedaan is dat hij juist spiermassa bewust heeft verloren wat zijn spel enorm hard vooruit had geholpen. Vroeger was ronaldo een stuk gespierder
 
mcgregor
 
0
9 februari 2020 om 00:06
Wat een beer is het geworden. The wolves vragen nu al 90 miljoen voor deze beer. Is dit seizoen niet te stoppen
 
bf1994
 
1
9 februari 2020 om 12:10
Zoals je in het filmpje ziet doet hij wel aan krachttraining.