'De hoofd scouting van Arsenal was van mening dat Virgil te nonchalant was'
Dinsdag, 25 december 2018 om 17:07

Virgil van Dijk maakt momenteel veel indruk bij Liverpool. The Reds telden een jaar geleden 84 miljoen euro neer voor de centrale verdediger, maar hadden hem al een stuk eerder kunnen oppikken. Brendan Rodgers zag het echter niet zitten in Van Dijk, zo vertelt John Collins in gesprek met beIN Sports.

"Gary McAllister was de assistent van Rodgers bij Liverpool en ik zei tegen hem: ik mag hopen dat jullie Virgil hier komen ophalen. Maar Brendan zag niks in hem en dacht dat Van Dijk niet beter was dan de andere verdedigers in zijn selectie", stelt Collins, die als assistent-manager met Van Dijk samenwerkte bij Celtic. De verdediger verliet de Schotse topclub in de zomer van 2015 voor een dienstverband bij Southampton.

Meer: Liverpool-icoon zet vraagtekens bij komst Arne Slot: ‘Tijden zijn veranderd’ | Wayne Rooney richt zich na Merseyside Derby tot ‘zeurderige’ Virgil van Dijk

Overigens was Liverpool niet de enige Engelse topclub die Van Dijk destijds links liet liggen. "De hoofd scouting van Arsenal (Steve Rowley, red.) was van mening dat hij te nonchalant was. Misschien was dat onderdeel van zijn spel, maar hij beschikt over zoveel andere kwaliteiten. Hij is snel, krachtig, sterk in de lucht en kan uitstekend voetballen. Soms kan hij een beetje nonchalant zijn, maar hij is een speler van topkwaliteit."

"Hij had destijds veertien miljoen euro moeten kosten. Veel clubs stuurden regelmatig scouts om hem te bekijken, maar ze vreesden dat hij het alleen kon laten zien tegen spelers in de Schotse competitie. Je had toen wel kunnen vertellen dat hij heel sterk is", besluit Collins.

Meer nieuws
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: RB Leipzig - Borussia Dortmund
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
TheRoscoe
 
27
25 december 2018 om 17:19
Achteraf toch te makkelijk. Dat Arsenal een slechte scout had, dat was duidelijk.Maar Van Dijk heeft ook vandaag de dag nonchalante momenten. Destijds dus ook. Bij Southampton speelde hij echter elke wedstrijd buiten de schijnwerpers en daar heeft hij flinke stappen gemaakt in zijn ontwikkeling. De Van Dijk van Celtic is niet de Van Dijk die nu de duurste verdediger van de wereld is. Was hij de Van Dijk van vandaag geweest als hij rechtstreeks naar Liverpool (of Arsenal) was gegaan? Ik betwijfel het.Neemt niet weg dat Van Dijk best eerder had kunnen vertrekken bij Southampton naar een topclub.Hoe dan ook, hij is nu de man. Hij verdient alle lof.
 
wandering
 
18
25 december 2018 om 17:29
Achteraf toch te makkelijk? Het is toch de taak van de scouting om dat vooraf te zien
 
AcKaka
 
3
25 december 2018 om 18:22
Alsof scouts een bol hebben waarin ze de toekomst kunnen voorspellen. Tuurlijk kunnen ze soms inschatten hoe iemand zich kan gaan ontwikkelen, maar voetballers blijven mensen. Genoeg spelers die wereldtop konden worden (quaresma bijv) maar waar blijkt dat ze de laatste stappen niet kunnen zetten en andersom.
 
TheRoscoe
 
8
25 december 2018 om 18:27
@wandering Ja vast, maar ik heb niet voor niets net iets gezegd over hoe iemand misschien niet het niveau heeft om constant te presteren voor een PL-topclub in 2015, maar dat diezelfde speler in 2018 na 2,5 jaar continu PL-wedstrijden te spelen voor een middenmotor dan dus wel het niveau heeft.En de speeltijd die Van Dijk heeft gebruikt waarmee hij zich zo kon ontwikkelen, die kreeg hij van Southampton, maar zou hij dat krijgen van Arsenal of Liverpool in 2015? Als speler van Celtic, uit een minderwaardige competitie?Dan kan je een topclub aanvallen omdat ze die groei moeten kunnen inschatten, maar als hij op dat moment het niveau niet heeft, dan kan je niet van hun verwachten dat ze zeggen "ja, Virgil, speel maar een jaar of 2 onafgebroken in de basis totdat je de beste bent". Dat is onrealistisch. Dus ja, het is te makkelijk gedacht. Het is geen rare opmerking, aangezien iedereen hier altijd zeurt op jonge spelers die te vroeg naar het buitenland gaan en vinden dat ze verder zouden staan in hun ontwikkeling als ze in de Eredivisie hadden gebleven.
 
diegopeladona
 
8
25 december 2018 om 18:51
Arsenal is de enige club uit de top die dit argument niet kan inzetten Roscoe. Wenger kocht de hele tijd spelers die er nog niet waren en waarbij men dacht.. Meen je die?Van Dijk had wel het talent, en dat zag ergens ook iedereen. Echt iedereen. Alleen de top 3 gaven niet om hem, en argumenteerden naar hun achteban dat hij te nonchalant is. Te Nonchalant is een plakkaat die uit Nederland is ingefluisterd in de oren van allr buitenlandse scouts. Wat is dat? Ramos is iedere wedstrijd een paar keer te laat. Waardoor hij overtredingen moet begaan en kaarten moet slikken. Daar heet het te laat, bij Van Dijk te nonchalant. Het is dat groepje De Boer, Cocu, Van Bronckhorst en Blind.. Allemaal mensen met weinig persoonlijkheid, die wel weten hoe ze iemand politiek kunt buitensluiten. Van Dijk zijn carriere is vanuit Ned continu gedwarsboomd. Totdat Koeman een gokje waagde.Het is werkelijk waar een grap dat men die saaie koekenbakkers serieus blijft nemen. Iedereen die naast Van Dijk heeft gestaan bleek opeens te kunnen verdedigen. Te beginnen bij de Belg bij Celtic, tot de Portugees bij Soton, tot Matip en Gomez. Zonder Van Dijk hebben al deze spelers nooit zo goed gespeeld.
 
TheRoscoe
 
1
25 december 2018 om 22:34
Leuk en aardig, maar het hele "groepje van Nederlandse kenners zeggen iets en wij herhalen het"-verhaal is iets wat een beetje helemaal niets te maken heeft met wat Welshman John Collins vertelt over hoe een Engelse scout van Arsenal keek naar Van Dijk. Over hoeveel talent hij heeft, ook leuk, maar daar gaat het niet over. Maar ik ga me niet voor de tweede keer herhalen.
 
Ikweetalles07
 
2
25 december 2018 om 19:49
En of ie alle lof verdient en als God me vergeeft mogen we nog lang van hem genieten
 
TheRoscoe
 
1
25 december 2018 om 22:34
Gewoon dagelijks bidden bro.
 
Japie_Krekel
 
18
25 december 2018 om 17:22
toch vind ik het vreemd dat zoveel clubs waaronder onze top 3 hem lieten lopen. ja hij was nonchalant maar hij had wel uitstraling, snelheid, lengte, fysieke kracht en flair. als je dan ziet dat er bij Ajax bv wel een houten klaas zonder wendbaarheid als Vd Hoorn word aangetrokken bv en bij Arsenal heeft er ook aardig wat middelmaat achterin gelopen, ze niet het risico durfden te nemen met een groot talent als Van Dijk. ter vergelijking, Vd Hoorn kostte Ajax 4 miljoen, terwijl Van Dijk destijds was op te halen voor slechts 2,5 miljoen mooi dat Van Dijk uiteindelijk zijn potentie heeft weten waar te maken en nu een van de beste centrumverdedigers ter wereld is
 
Samcro
 
11
25 december 2018 om 17:51
Waarom was er destijds dan zo weinig te doen over het feit dat hij naar Celtic ging? Achteraf makkelijk roepen dat jij het toen al in hem zag.
 
soccersupp
 
5
25 december 2018 om 18:43
Er was toen genoeg over te doen. Het ging bij Ajax tussen van Dijk of vd Hoorn. Ook ik als niet Ajax supporter snapte toen de keuze van Ajax voor vd Hoorn niet. Dat nonchalante hoort juist wel een beetje bij Ajax. Ik had toen het idee dat met het gedoe rond Suárez de relatie fc Groningen-ajax niet optimaal was.
 
Japie_Krekel
 
2
25 december 2018 om 18:47
@samcro ik was echt niet de enige die er destijds een groot talent in zag. een heel groot deel van Nederland zag destijds al een heel groot talent in Van Dijk en het merendeel zag er ook een veel groter talent in als Vd Hoorn
 
Tipptopp
 
1
25 december 2018 om 19:40
Ja wellicht een verkeerde keuze.....maar that’s life. Hoeveel goede keuzes zijn er niet gemaakt? Bij een proefwerk van 100 vragen hoef je niet alles gied te hebben om toch een geweldig resultaat te behalen! Daarbij, vraag blijft of v Dijk deze (kans op) ontwikkeling ook bij Ajax had gehad. Vergeet niet dat er tussen zijn Groningen tijd en nu vele jaren zitten.
 
ajaxchamps
 
4
25 december 2018 om 19:39
Van Dijk was in zijn Groningen tijd echt niet zo geweldig. Twijfel over hem was heel logisch. Vd Hoorn ook niet maar dat terzijde. Het heeft van Dijk daarna ook nog vele jaren gekost om echt top te worden. Eigenlijk pas zijn laatste seizoen bij Southhampton viel hij echt op. Die tijd had hij bij Ajax of Psv niet gekregen. Iedere speler die via een andere route dan Ajax of Psv de top haalt wordt als een gemiste kans gezien. Zo simpel is het niet natuurlijk
 
GJ7300
 
1
25 december 2018 om 17:36
Ontzettend slecht en niks makkelijk achteraf oordelen. 14 mln is een koopje waar je als hij mislukt was 4-7 mln op ham moeten afschrijven. Desnoods had je m eerst een jaartje kunnen verhuren aan ‘een club als Southampton’. Echt, qua beleid en scouting zijn de meeste clubs kinderlijk naïef.
 
RamonDiaz
 
11
25 december 2018 om 17:52
@GJ7300 Het is achteraf gewoon wel gewoon makkelijk oordelen, iedere voetbalclub maar dan ook echt iedere voetbalclub maakt meerdere malen mee dat ze een speler hebben laten lopen die achteraf veel beter blijkt te zijn dan eerste instantie gedacht werd. Sterker nog, stel dat Arsenal hem had binnen gehaald heb je nog steeds niet de garantie dat hij zo goed zou zijn als bij Liverpool omdat je niet weet hoe hij daar uit de verf zou zijn gekomen mede door de concurrentie eventuele blessures, trainingsmethoden enz.
 
Gentiana
 
5
25 december 2018 om 18:22
Als jij het zo goed weet, wie zijn dan over 5 jaar de absolute toppers? Als het gemakkelijk is dan kun je ook zo een lijstje geven met de juiste talenten. Gaan we over 5 jaar kijken of je gelijk hebt. Ik heb idee dat je er zelf kinderlijk naïef over denkt.
 
WalterJanssens
 
1
25 december 2018 om 18:34
Is idd super moeilijk. Wel had Ajax indertijd hem van Groningen moeten overnemen. Ook hier was het schijnbaar al heel moeilijk. Talentherkenning waar moet je aan voldoen naast de druk aankunnen bij een topclub?
 
Master D
 
1
25 december 2018 om 19:31
Dat een Ajax van der Hoorn verkoos boven van Dijk, dat begreep ik toendertijd echt niet. Van der Hoorn was op het eind van het seizoen en tijdens het jeugd EK dramatisch slecht, met kolderieke blunders. Dat had voor mij al de reden geweest om nooit te beginnen aan van der Hoorn. Ondertussen zie je dan bij FC Groningen een flegmatieke van Dijk rondlopen, met flair in zijn spel. Dat van Dijk dit niveau zou bereiken had ik niet verwacht, maar wel dat hij meer kans zou hebben om bij Ajax te slagen, dan Mike van der Hoorn.
 
joey66
 
4
25 december 2018 om 18:45
Ik ga mijzelf niet op de borst kloppen want heel vaak zat ik er naast. Maar 6 jaar geleden in zijn tijd bij Groningen wist ik en vele seizoenskaarthouders dat hij de top zou halen. Ik blijf het een gigantische blunder vinden dat hij door de scouts van Ajax en PSV over het hoofd is gezien.
 
RinusMichelss
 
1
25 december 2018 om 22:03
Je kunt je geld maar 1x uitgeven en wij hadden de jackpot al binnengehaald met vd hoorn
 
DRL80
 
0
25 december 2018 om 22:24
Dat is jaren geleden, in al die heen heeft hij zich ontzettend ontwikkeld middels telkens een stapje omhoog. Wellicht hadden al die scouts van de grote(re) clubs het wel gewoon bij het juiste eind. Was hij toen nog niet klaar voor de top en was hij toch geeghaald en geflopt dan was hij nu ook niet zo ver geweest. Al met al te kort door de bocht om te stellen dat al die scouts en managers en weet ik wie en wat nog meer het fout hadden.