De Jong 'verbaast totaal niet': 'Dan weet je wat je binnenhaalt'
Vrijdag, 12 januari 2018 om 07:58

Nigel de Jong vertrok vorige week transfervrij bij Galatasaray en had in 1. FSV Mainz 05 gelijk een nieuwe werkgever gevonden. De carrière van de verdedigende middenvelder leek als een nachtkaars uit te gaan bij de Turkse topclub, maar De Jong gelooft dat hij bij de Bundesliga-club weer kan vlammen. Ook Jan Olde Riekerink heeft vertrouwen in De Jong.

"Ik snap dat mensen ervan opkijken, maar mij verbaast het totaal niet", antwoordt de trainer op de vraag van het Algemeen Dagblad of De Jong een verrassende en realistische transfer maakt. Olde Riekerink werkte met de Jong samen bij Ajax en bij Galatasaray. "Bij Galatasaray heb ik als trainer zelf ervaren hoe gedreven hij nog is. En hoe fit. Fysiek en mentaal brengt Nigel het nog op om te presteren."

De Jong had het niet naar zijn zin in de MLS bij Los Angeles Galaxy; hij miste de voetbal- en prestatiecultuur van Europa en leverde zijn contract in. Toen Olde Riekerink hoorde van die onvrede, vroeg hij hem bij Galatasaray. "Net als Sneijder en Heitinga trainde ik Nigel al toen hij een ventje van tien was bij Ajax. Dan weet je wat je binnenhaalt aan karakter en kwaliteit."

"Bij mij speelde hij vorig seizoen alles en ook in de kleedkamer was hij belangrijk als persoonlijkheid", aldus de oefenmeester. De Jong zelf hoopt ook op goede prestaties bij de Bundesliga-club. "Het is toch één van de topcompetities van Europa. Ik hou van de Duitse Pünktlichkeit. Van het team heb ik een duidelijk beeld. Mainz is een georganiseerde ploeg en ze proberen aanvallend te spelen."

Meer nieuws
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: RB Leipzig - Borussia Dortmund
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

 
VoetbalVreugd
 
5
12 januari 2018 om 08:25
Ik ben bij De Jong altijd blijven hopen op een terugkeer in Oranje. Van Persie, Huntelaar, Sneijder, etc. waren inderdaad al lang aan vervanging toe, maar zo'n breker als De Jong is zeldzaam. Hoop dat ie gaat vlammen bij Mainz. Had deze overstap niet meer verwacht, maar mooi is het wel.
 
RonaldCowman
 
1
12 januari 2018 om 08:42
Altijd gehoopt dat Vilhena hem kon vervangen bij Oranje, dat is tot op heden nog niet echt gelukt. Gelukkig heeft Vilhena nog genoeg tijd om in die rol te groeien.
 
Juicher
 
5
12 januari 2018 om 09:48
De Jong is inderdaad wel een breker ja. Scheenbenen, kuitbenen, ribbenkasten etc. Niets is de Jong vreemd.
 
D-Bergkamp
 
1
12 januari 2018 om 15:34
@ Juicher Oftewel een verschrikkelijke vent om tegen te spelen. Daarbij zijn er ook een aantal dingen gebeurt waar hij stevig in ging, maar voornamelijk door pech gekomen zijn. Toen Euro 2008 Boulahrouz zijn noppen in het been van Ronaldo zetten was iedereen dolgelukkig. Als Cannavaro iemand ondersteboven schopte stonden we op de banken. Chiellini word geprezen om zijn harde spel. Mensen waren ondersteboven van Vidic, Ferdinand, Terry, Costacurta, Maldini, Gattusso, Van Bommel etc Mensen zoals Nigel de Jong houden de nul op het moment dat je het moeilijk hebt als ploeg. Mensen zoals Nigel de Jong zorgen ervoor dat iedereen scherp is bij een corner. Mensen als Nigel de Jong maken de tegenstander vleugellam als je overgespoeld lijkt te worden. Hij is hard, en soms ook te hard, maar zo een kerel is goud waard. Binnen en buiten het veld.
 
Juicher
 
0
12 januari 2018 om 16:47
Ben ik helemaal met je eens. Hij was samen met Van Bommel verschrikkelijk om tegen te spelen. Het was ook meer met een knipoog, maar ik besef me dat je dat niet aan mijn post kan aflezen.
 
LFCx8
 
3
12 januari 2018 om 08:27
Trap nog eens een deur in Nigel.. Elke ploeg probeert aanvallend te spelen.. heel veel ploegen lukt het alleen niet
 
buitenspelval
 
1
12 januari 2018 om 11:31
Onzin. Nooit gehoord van ploegen die de bus parkeren en een handbaldefensie prefereren? Er zijn een hoop coaches, die behoudend ingesteld zijn. En ploegen in degradatienood proberen bijvoorbeeld niet aanvallend te spelen, voor hun is de nul heilig. Genoeg elftallen houden de deur gesloten.
 
RedondoNo5
 
3
12 januari 2018 om 08:46
Hier kan Oranje ook van profiteren. Topfit en man zeker nog een paar jaar mee. Het EK 2020 is dus zeker geen gekke gedachte. Oranje kan wel wat power gebruiken.
 
Ijsmuts
 
3
12 januari 2018 om 09:11
Dat is het wat mij betreft wel en het zou me (aangenaam) verrassen als hij tegen die tijd nog professioneel voetbalt. Ten tijde van het EK 2020 loopt hij tegen de 36 jaar. Als een ouwe bok van bijna 36 jaar nog power in je team moet brengen kun je het wel vergeten. Voor zn geniale steekpasses, techniek of aanvallende visie heb je hem in ieder geval niet nodig. Het blok de Jong van Bommel was toch wel wereldtop. Niet zozeer los van elkaar gezien maar ze vulden elkaar perfect aan op het veld.
 
Ruudje74
 
6
12 januari 2018 om 09:36
Nigel heeft ook een gruwelijke techniek, daar wil men zich weleens in vergissen.
 
Ijsmuts
 
0
12 januari 2018 om 11:26
gruwelijk nog wel. Volgens mij is die techniek van hem nooit de europese subtop ontstegen. Daarin is hij niet noemenswaardig beter dan de spelers die we al op zijn plek kunnen laten spelen. Het is niet alsof je Sneijder op 10 moet vergelijken met Immers.
 
D-Bergkamp
 
0
12 januari 2018 om 15:48
@ Ijsmuts Nigel de Jong zet je niet neer om net als Andrea Pirlo het spel te verdelen. Nigel de Jong zet je neer om een speler als Mesut Ozil te blokkeren. Zelfde positie maar een compleet andere taak in het veld. Het is net alsof je Modric/kroos gaat vergelijken met Casemiro. Alle drie spelen ze regelmatig op CVM of de CM positie. Betekent dat ze dan ook vergelijkbaar zijn qua voetbaltalent en taken in het veld? Natuurlijk niet. Casemiro speelt zodat Kroos/modric puur aanvallend kunnen denken.
 
Ijsmuts
 
0
15 januari 2018 om 08:17
@bergkamp: daarom vind ik het ook onzin te stellen dat de Jong een basisspeler in 2020 in Oranje zou kunnen zijn. De Jong kan een breker zijn, maar niet als hij tegen de 36 loopt op het hoogste niveau.