De Telegraaf analyseert Ajax: 'Inbrengen van zijn blinde vlek was dieptepunt'
Maandag, 9 december 2019 om 07:10

Ajax heeft dinsdagavond aan een punt in de thuiswedstrijd tegen Valencia zeker voldoende om te overwinteren in de Champions League. De Amsterdammers kenden afgelopen vrijdag met de eerste nederlaag in dit Eredivisie-seizoen tegen Willem II (0-2) echter een slechte generale. De Telegraaf zet in aanloop naar het duel met Valencia alle positieve en negatieve punten op een rijtje en concludeert dat Ajax 'zelden tot nooit' beter wordt van de wissels van trainer Erik ten Hag.

De krant ziet dat Ajax met de nederlaag tegen Willem II een 'knauw' heeft gekregen, terwijl bovendien de blessures van David Neres en Quincy Promes worden aangestipt. Er wordt tevens gewezen op het feit dat Ajax tegen Valencia weleens zou kunnen gaan leunen op een gelijkspel, zoals vorig seizoen in de return van halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur (2-3). De Telegraaf schrijft tegelijkertijd dat Ten Hag in de thuiswedstrijd tegen Chelsea (0-1) misschien genoegen had moeten nemen met een punt, door verdedigend te wisselen.

Meer: Matthijs de Ligt hoopt in de toekomst terug te kunnen keren bij Ajax

"En bij de riante voorsprong op Stamford Bridge (1-4), was het beter geweest om één van de twee met geel belaste centrale verdedigers Blind en Veltman naar de kant te halen", wijst de krant naar het uitduel op Stamford Bridge, waarin Blind en Veltman tegelijkertijd een tweede gele kaart kregen en dat uiteindelijk in een 4-4 gelijkspel eindigde. De Telegraaf ziet een patroon in de wissels van Ajax. "Ajax wordt door de wissels van Ten Hag dit seizoen zelden tot nooit sterker. Met als dieptepunt het inbrengen van zijn blinde vlek Siem de Jong tegen Willem II. Nota bene op het moment dat Ajax net na rust beter in de wedstrijd kwam. Van de Beek op tien was een veel logischere oplossing dan met Klaas-Jan Huntelaar en De Jong, twee statische spelers achter elkaar."

"Nu tijdens het duel met Valencia de hele (voetbal)wereld Ten Hag op zijn vingers kijkt, zal elke ingreep een voltreffer moeten zijn. Ook al omdat het inbrengen van Daley Sinkgraven en van Lisandro Magallan in de beruchte wedstrijd tegen Spurs hoogst ongelukkige keuzes bleken", zo luidt de conclusie. Er wordt overigens benadrukt dat Ajax in de wedstrijden tegen Chelsea pech had met arbitrale beslissingen, waardoor de Amsterdammers in het laatste groepsduel met Valencia nog een punt nodig hebben.

Dat Ajax dit seizoen al meerdere keren zijn 'topniveau' behaalde in de Champions League, wordt door De Telegraaf aangevoerd als positief punt. Er wordt tegelijkertijd gesteld dat het vertrek van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong nauwelijks invloed heeft gehad op de prestaties. Dat Valencia aan een punt in principe niks heeft, wordt gunstig voor Ajax geacht. De Amsterdammers kunnen zich met een nederlaag zelfs ook kwalificeren voor de volgende fase van de Champions League, al is men dan afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen Chelsea en Lille OSC.

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
12
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
AFCA_ARJAN
 
60
9 december 2019 om 07:31
1 nederlaag en gelijk pakt De Telegraaf weer haar kans op Ten Hag af te zeiken. Zo makkelijk om al die conclusies achteraf te geven. Je bent een krant, die brengt nieuws... breng dan ook wat nieuws!
 
baradona
 
25
9 december 2019 om 07:51
Maar dit was dan ook echt een dramatische wissel. Het leek erop alsof Ten Hag niet kon wachten om Lang te wisselen zo gretig voerde hij hem door. In minuut 55 , ga maar eens kijken hoe vaak dat gebeurd ( blessures daargelaten) En waarom ? Ja Lang speelde niet zijn beste pot , maar er stonden er een paar op het veld die nog veel minder waren. Daarnaast begon Ajax en ook Lang zoals gezegd prima aan de 2e helft. De wedstrijd schreeuwde om dynamiek, creativiteit en snelheid, en om op dat moment Siem de Jong te brengen is simpelweg belachelijk. Hoe vaak heb ik Neres niet dramatisch zien spelen om in de 80ste minuut met 1 actie de wedstrijd te zien beslissen ? Promes was dramatisch tegen Lille , deed echt alles fout tot aan zijn goal. Lang is ook zo een speler die kan opeens iets geniaals doen, en beslissend zijn.
 
ninjakai
 
11
9 december 2019 om 08:02
Mwaa, vind dit een meer objectief stuk en veel minder op de man gespeeld. Hij krijgt ook terecht credits. Dat Ten Hag niet heel succesvol is met ingrepen tijdens wedstrijden kan ik me in vinden. Ten Hag is een tacticus met een meesterlijk plan A. Echt wereld domineren niveau. Duurt ff tot hij dat gevonden heeft, maar als die de juiste samenstelling te pakken heeft dan is het smullen. Komen er echter blessures en schorsingen dan wordt het snel veel minder. Overmars heeft dit proberen op te lossen door Ten Hag zoveel mogelijk een op een wissels te bieden. Die zijn in de voorhoede op en het grote schuiven is weer begonnen en per wedstrijd gaat het moeizamer. Tegen Willem 2 had Huntelaar weinig tot geen toevoeging. Niet bewegelijk genoeg, niet handig genoeg en te matig aan de bal. De aanval vloeide totaal niet. Tadic als vleugel is ook gewoon 3 klasse minder. Probeer dan iets anders. Iets inventief.
 
BJP79
 
2
9 december 2019 om 08:08
Huntelaar moet je ook niet in de basis zetten daar heb je niets aan. Iedereen roept om Lang maar die is nog lang niet op het juiste niveau is wel gebleken in de minuten die hij gekregen heeft. Je mist diepgang en vooral Promes en Neres maar daar moet je dan adequaat op reageren.
 
baradona
 
7
9 december 2019 om 09:26
Hahaha Lang beoordelen op 1 slechte helft gaat nergens over. Vt prima in tegen Lille en redt mede de wedstrijd tegen Fc Twente. En nu al afschrijven.... Hoe dramatisch was Promes tot aan zijn goal wel niet tegen Lille ?? Hoe vaak is Neres wel niet matig en afwezig geweest ? Maar goed Lang word dus afgeschreven na 1 mindere helft , waarin de hele ploeg als collectief door de ondergrens gaat ... te makkelijk.
 
Primetime
 
3
9 december 2019 om 11:20
@baradona, neres en Promes kunnen 80 minuten matig spelen en dan een goal maken. Noa Lang heeft tegen die tijd al kramp in beide benen. Dat is het probleem
 
pinko
 
2
9 december 2019 om 10:21
Wat is er dan verkeerd aan de mening dat Ten Hag niet altijd goed wisselt? Ook ik vind zijn wisselbeleid pover. Los van de goede dingen die hij heeft gebracht. Maar Ten Hag speelt te vaak met vuur, in plaats van logisch te wisselen. Dus dat mag best worden gezegd en gesteld.
 
Master D
 
26
9 december 2019 om 07:33
Ah Ten Hag heeft een wedstrijd verloren, dus kunnen de negatieve lijstjes van wat ie allemaal fout doet uit de kast worden getrokken. Hier heeft men bij de Telegraaf lang op gewacht zeg. Als Ten Hag verdedigend zou hebben gewisseld tegen Chelsea hadden ze daar kritiek op gehad dat het niet des Ajax was. Als Ajax er morgen uitvliegt (wat niet eens zo ondenkbaar is) dan kunnen de spelers Ten Hag niet luchten en zal Tadic vast met de nek worden aangekeken in de kleedkamer omdat ie niet scoort. Het is allemaal zo voorspelbaar hoe Valentijn gaat reageren. Als het misgaat gaat Valentijn ook nog aanstippen dat Ajax in een jaar slechts 1 thuiswedstrijd heeft gewonnen in het hoofdtoernooi van de CL. Een wanprestatie.
 
masterapie
 
0
9 december 2019 om 09:51
Lekker belangrijk, denk dat de meeste supporters en volgers wel de langere termijn bekijken. Laten we eerlijk wezen, dit resultaat moet iedereen wel aan het denken zetten. De vorige pot tegen Twente was namelijk ook niet goed maar beslis je op individuele kwaliteit. Geen reden tot paniek, maar wel een trend die doorbroken moet worden. Ik vertrouw dat de spelers zich voor morgen weer helemaal op kunnen laden en ons in de volgende ronde brengen. Vervolgens minstens een gelijkspel halen tegen AZ en de hele tendens zal weer anders zijn.
 
Magistra
 
19
9 december 2019 om 07:36
Zo makkelijk scoren weer dit van de Telegraaf. Natuurlijk pakte de wissel van De Jong niet goed uit tegen Willem 2 en was van De Beek met een beweegelijke Gravenberch logischer geweest. Alleen pakken de wissels Ten Haag vaak ook gewoon wel goed uit. Tegen Lille kreeg hij nog de credits voor het wisselen van Lang en Huntelaar scoorde laatst nog 2 goals als invaller. Na een nederlaag valt iedereen weer over elkaar naar het zoeken van een oorzaak, laten we nou eerst gewoon rustig morgen afwachten.
 
messibarca.
 
2
9 december 2019 om 08:26
Dat achterafgepraat van De Telegraaf moet je ook een beetje met een korreltje zout nemen. Een krant of reporter kan niets anders dan achteraf met aanbevelingen,kritiek en conclusies te komen. logisch dus om na verlies een wissel te bekritiseren. je moet toch die krant vullen toch ?
 
Patroo
 
6
9 december 2019 om 07:38
De keren dat Ajax aanvallend heeft moeten wisselen onder Ten Hag is misschien op één hand te tellen. De enige wisselspeler die het verschil kan maken, is Klaas Jan, maar die stond tegen W2 in de basis. Wat je Ten Hag wel kan verwijten is dat hij niet sneller de wissels doorvoert, zoals is genoemd. Ik geloof dat hij in zijn eerste jaar bijna nooit (blessures uitgezonderd) voor de 80e minuut heeft gewisseld.
 
mayarood
 
5
9 december 2019 om 08:43
Precies. Dat vind ik ook vaak. Ook in de uitwedstrijd tegen Chelsea had hij al eerder een verdedigende middenvelder moeten brengen om de verdediging te ontlasten. Je zag al een aantal minuten dat het middenveld te snel overgestoken werd, waardoor de verdediging met geel op zak erg kwetsbaar werd.overigens ben ik het wel min of meer eens met de Telegraaf, maar die lopen er wel aan voorbij dat de mogelijkheden, zeker Europees, heel beperkt zijn, want er mag maar 5 man op de bank. Ook vind ik de opstelling niet altijd logisch zoals Mazraoui op het middenveld tegen Lille, waar hij beter met Alvarez had kunnen spelen en ook afgelopen vrijdag tegen Willem II pakte de keuze voor Dest desastreus uit ( had hij kunnen weten na de wedstrijd tegen Heracles) en Huntelaar (was wel erg zichtbaar dat zijn loopvermogen minder aan het worden is tegen Twente).
 
Master D
 
1
9 december 2019 om 09:03
@mayarood Lekker makkelijk om Ten Hag te bekritiseren voor zijn keuze om Dest op te stellen als rechtsback tegen Willem II. Als hij Mazraoui had opgesteld had je precies hetzelfde commentaar kunnen geven en verwijzen naar de wedstrijd tegen FC Twente waar Mazraoui een drama pot speelde op die positie. Huntelaar schoot er 2 in tegen Twente, dan is het ook niet logisch om hem te passeren wanneer er 3 aanvallers ontbreken. Ook met deze opstelling hoor je gewoon van Willem II te winnen.
 
Etcheverry
 
8
9 december 2019 om 07:45
De telegraaf heeft hier zolang op gewacht zeg, zijn ze ook een keertje blij, Ten Hag verloor, yehhhhh, walgelijk krant!
 
B__hol
 
1
9 december 2019 om 08:31
Het is makkelijk scoren, maar ja De Telegraaf gaat dit niet vertellen zolang het goed gaat. Dan bind je geen lezers en wek je geen sympathie mee. Nu is het ook wel érg riskant na één verliesduel, maar het is wel een issue wat allang onder de kritische supporters leeft sinds de aanstelling van Erik ten Hag. Hij doet eigenlijk nooit echt een goede wissel. Wel tactisch cq omzettingen doet hij vaak goede dingen, maar wissels 1:1 tijdens de wedstrijd zijn bij hem erg pover.
 
Stefanvan der Windt
 
3
9 december 2019 om 08:41
Dat is mijn probleem ook.. ze schrijven op basis wat er leeft bij supporters. Er komt nooit een goed stuk gebaseerd op echte journalistiek meer. Ik snap dat er meer over de top wordt geschreven voor een grote lezersgroep en meer klanten. Maar schrijf en doe eens echt iets ipv speculatief en op onderbuikgevoelens mee schrijven.
 
Stefanvan der Windt
 
6
9 december 2019 om 08:38
Vraag mijzelf oprecht af waarom ik nog (voetbal) nieuws lees. Het is altijd zoeken naar negativiteit of doorslaan in positiviteit. Er is echt nog maar weinig goede journalistiek en veel speculatief gezeik. Alles voor clicks en social media lijkt het wel. De wissel was slecht en ineens wordt ajax nooit beter van ten Hag zijn wissels. Het was weer handenwrijvend kijken naar de tv toen ze wisten dat er weer iets negatiefs geschreven kon gaan worden
 
 
2
9 december 2019 om 08:46
Volgens mij leunde Ajax tegen Tottenham niet op een gelijkspel. Ze stonden met 2:0 voor bij rust. Toen het gelijk stond wilden ze die stand pas behouden. Makkelijk scoren weer. Maar goed. Ajax verliest een keer en er is weer niks goed. Ajax zakt 1x door de ondergrens. Vorig jaar was dat uit bij Feyenoord en dit keer thuis tegen Willem II. Tjah...shit happens.
 
gaeajax94
 
2
9 december 2019 om 09:07
Je begint normaal gesproken toch ook met je sterkste 11 dan is het logisch dat de vervangers iets minder zijn dan de basisspelers (wat heel veel teams hebben, op een aantal wereldploegen na die 3 evensterke selecties op kunnen stellen). Daarnaast vind ik het wel erg makkelijk achreraf praten van de Telegraaf over wissels. Halve finale CL is op zich wel logisch dat je verdedigend wisselt in de laatste minuut en Chelsea isnachteraf makkelijk praten om te zeggen je had een punt moeten halen, maar zo zit het spel van Ajax niet in elkaar. Uit zeggen van ja je had ze moeten wisselen omdat ze geel hebben, maar de verdediging stond goed en daar wil je dan ook niet veel aan rommelen. Lang de invaller van Promes die 3x scoort bij Twente hoor de Telefraaf niks over zeggen. Ben het wel eens met Sien de Jong, die voegt voetballend te weinig toe en vooral als je al een Huntelaar ervoor hebt. De Jong kan je gebruiken voor een alles of niets poging door met lange ballen te werken.
 
NumberNine
 
0
9 december 2019 om 09:20
Valentijn zat hier al op te broeden hoor. Hoor veek achteraf gepraat van hem terwijl je totaal iet weet hoe verdedigende keuzes hadden uitgepakt op zo’n moment. Ten Hag staat er niet voor niks Driessen..laat hem gewoon zijn werk doen.. als de resultaten aan het einde van het seizoen niet gewenst zijn mag je los gaan.