De Telegraaf ziet 'opvallend' gegeven bij keuze Ronald Koeman voor aanvoerders Nederlands elftal
Zaterdag, 15 juni 2024 om 22:24

Het feit dat Memphis Depay niet expliciet tot derde aanvoerder van het Nederlands elftal is benoemd, heeft tot verbazing geleid bij De Telegraaf. De krant spreekt van een 'opvallend' gegeven, daar Memphis binnen de selectie als natuurlijke leider wordt gezien.

In de voorbereiding op de oefenduels tegen Canada en IJsland verklapte bondscoach Ronald Koeman de pikorde bij Oranje. "Virgil van Dijk is de eerste aanvoerder, Nathan Aké de tweede en Frenkie de Jong de derde."

Zowel Van Dijk, Aké als De Jong speelde niet tegen Canada, waardoor Daley Blind uiteindelijk de eer had om de band om zijn arm te dragen. "Als er een vierde captain moet worden aangewezen, dan is het degene die de meeste interlands heeft", legde Koeman uit.

Van De Jong werd onlangs bekend dat hij het toernooi moet missen wegens aanhoudende enkelklachten. Zodoende had Koeman kunnen kiezen voor een nieuwe, vaste derde aanvoerder, maar de keuzeheer heeft ervoor gekozen om dat niet te doen en Memphis te 'passeren', wat tot enige verbazing leidt bij De Telegraaf.

"Opvallend is dat de Liverpool-verdediger eerste captain is, Nathan Aké de aanvoerdersband draagt als Van Dijk niet (meer) in het veld staat en aanvoerder nummer drie degene binnen de lijnen is die de meeste interlands heeft gespeeld", schrijven Valentijn Driessen en Mike Verweij in een analytisch stuk over de persconferentie en de voorbereiding op de EK-opener.

"Memphis Depay wordt door veel jonge internationals als een leider zonder band aangeduid. Op de vraag waarom de ontzettend fit ogende basisklant Depay niet gewoon de derde speler in de pikorde is, sloot Koeman zich aan bij de jonkies. 'Ik hoef hem niet te overtuigen dat hij heel belangrijk is voor deze groep door hem een band om zijn arm te laten dragen.'"

Brobbey


De Telegraaf sprak vrijdag met Brian Brobbey, die niet Van Dijk, maar Memphis aanwees op de vraag wie de 'leider' van Oranje is. "Natuurlijk is Virgil de aanvoerder en hij is een baas. Maar om hier Virgil te beantwoorden, was te makkelijk. Daarom zeg ik Memphis. Hij is onze captain zonder band, helpt me veel en praat vaak met me."

"Memphis zette me tegen Canada alleen voor de keeper, maar ik miste. Dan stuurt hij me even later via WhatsApp een foto, waarna hij uitlegt wat ik in die situatie beter had kunnen doen. En hij wees me erop dat ik die bal alsnog had kunnen inschieten als ik sneller was opgestaan", aldus Brobbey, die wegens hamstringklachten zondag niet inzetbaar is tegen Polen.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
07:49
07:49
Lovende Spaanse media zien onverwachte uitblinker: 'Van welke planeet kom jij?'
10
   
07:00
07:00
Vermoedelijke opstellingen Nederland - Frankrijk: Simons en Veerman onder druk
55
   
23:39
23:39
Afellay vindt dat Spanje Italië heeft 'gedeclasseerd' maar heeft ook kritiekpunt
8
   
22:53
22:53
Spanje plaatst zich na galavoorstelling tegen Italië voor achtste finales
81
   
22:48
22:48
Driessen rekent op wijziging bij Nederland: 'Eén van die twee spelers sneuvelt'
17
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
Downwards
 
57
15 juni 2024 om 22:32
Ja heel boeiend en spannend allemaal. Had Jerdy Schouten toevallig 2 plakjes kaas op zijn broodje bij het ontbijt, waardoor er voor Bart Verbruggen geen kaas meer was en hij nu helemaal van slag is? Allemachtig wat een geneuzel
 
SjakieLegend
 
3
15 juni 2024 om 22:54
Ach, dat heb je met al die persconferenties in zo’n kort tijdsbestek. Dan kan het weleens over minder relevante dingen gaan die niets met voetbal te maken hebben.
 
Critic0
 
0
16 juni 2024 om 11:48
Ja precies het zelfde…
 
Bobo25
 
6
15 juni 2024 om 22:33
Een aanvoerder heeft in mijn ogen voor een groot deel een functie voor de scheidsrechter en hoeft niet ook de (enige) leider in het veld te zijn. Ik zie Memphis zeker een leidende rol hebben voorin. Daarvoor hoeft hij geen band om te hebben.
 
Maxxii
 
6
15 juni 2024 om 22:35
Tja, ik kan me er wel iets bij voorstellen eerlijk gezegd. Hij ligt gewoon niet zo lekker in de media. Komt ook niet altijd even lekker uit z'n interviews. Moet je hem dan wel die extra druk willen opleggen?
 
Jc92
 
15
15 juni 2024 om 23:17
Hij heeft zich wel echt verbeterd in zijn interviews in de afgelopen jaren. Luister bijvoorbeeld maar naar z’n recente interview bij Red Bull Four 2 Score (ik was echt onder de indruk van dat gesprek). Dat terzijde, de aanvoerder van een team is de enige die met een scheidsrechter mag gaan bekvechten dit toernooi. Daarvoor hoef je echt niet cum laude te zijn afgestudeerd lijkt me
 
Peertjenac
 
1
15 juni 2024 om 22:37
Als morata de captain van Spanje is laten wij dan ook maar gek doen: captain dumfries!
 
Oortap
 
23
15 juni 2024 om 22:40
Omdat hij al de band om zijn hoofd draagt. Maar denk dat er onderling ze dit niet boeit wie 1e, 2e of 8e aanvoerder is.
 
Camavingoat
 
37
15 juni 2024 om 22:41
Ik gooi is een balletje op. Zou het er niet mee te maken hebben dat scheidsrechters erg gaan letten op commentaar tegen de scheidsrechter en alleen de aanvoerder zich mag melden. Memphis is niet heel sterk in het onder woorden brengen van wat hij vindt. Van Dijk en Ake zijn hier misschien beter in.
 
IvanCampoRamos
 
8
15 juni 2024 om 22:55
"Memphis is niet heel sterk in het onder woorden brengen van wat hij vindt." Kan je hier meerdere voorbeelden van geven en uitleggen hoe je tot die conclusie bent gekomen?
 
Perry19
 
72
15 juni 2024 om 23:00
Ik ga deze antwoord niet bevragen.
 
Camavingoat
 
37
15 juni 2024 om 23:22
Ik ga hier niet een heel betoog schrijven want het interesseert me echt te weinig maar ik zal er een recente uitpakken. Zijn interview over Promes, hoewel ik het met zijn uiteindelijke boodschap best eens ben kan je niet stellen dat hij er lekker uitkomt. Hij is snel geëmotioneerd wat geen beste eigenschap is als hij de enige persoon is die in de wedstrijd mag praten.
 
spursfan96
 
0
16 juni 2024 om 11:03
Leuk verhaal, maar er is niet APA verwezen en ik zie ook geen bronnenlijst. Probeer het maar opnieuw
 
Jc92
 
3
15 juni 2024 om 23:02
Onzin. Memphis is eerder aanvoerder geweest en ook bij Lyon. Spreekt daarnaast goed Engels en heeft gewoon prima communicatie skills om met een scheidsrechter over bepaalde zaken te discussiëren. Denk ook dat een scheidsrechter ook eerder naar een type Memphis zal luisteren dan een type Frenkie, puur al vanwege zijn verschijning
 
Real_Amsterdam
 
27
15 juni 2024 om 23:06
Eerder luisteren naar memphis dan frenkie? Puur al vanwege zn verschijning? Wat een kolder. Het zal eerder andersom zijn
 
Jc92
 
5
15 juni 2024 om 23:28
Als je genoeg wedstrijden van Oranje hebt gezien dan merk je wel dat Frenkie soms over the top wil gaan reageren, wat niet altijd helpt, terwijl Memphis het op een meer kalme manier aanpakt bij de scheidsrechter. En ik wil alleen zeggen dat Memphis met zijn imposante verschijning echt niet opeens genegeerd gaat worden. Maar uiteraard zal Frenkie ook serieus genomen worden als hij de band om heeft
 
Camavingoat
 
15
15 juni 2024 om 23:30
Ik ben het er niet mee eens dat hij ``prima communicatie skills`` heeft. Zijn interviews lopen niet altijd soepel. Het is een emotionele man die moeilijker in staat is om zich kalm te houden, hij is gepassioneerd en wil zich meer laten zien dan dan een van Dijk en Ake. Mooie eigenschappen voor een voetballer maar je hebt nu iemand nodig die rustig zijn zegje kan doen. Frenkie de jong zal ook mijn keuze niet zijn maar die is er nu überhaupt niet bij. De opmerking over naar wie een scheidsrechter eerder zal luisteren vind ik nergens op slaan, dat zal voor iedereen anders zijn, al ga je er vanuit dat het neutraal wordt behandeld.
 
Jc92
 
2
15 juni 2024 om 23:42
Hij ligt goed in de groep en zijn teamgenoten zien hem als een van de leiders. Dan heb je als persoon gewoon prima communicatie skills, dit heeft niks te maken hoe goed je interviews verlopen. “Emotionele man” haha want jij kent hem persoonlijk? Ik zie juist het tegenovergestelde. Als iemand emotioneel instabiel is dan wordt diegene meestal snel boos en loopt dan te zeiken op het veld. Dat zie ik bij Depay helemaal niet, die voetbalt gewoon lekker verder. Maar het klopt wel dat hij zich graag wil laten zien.
 
Primetime
 
0
15 juni 2024 om 23:45
@camavingoat, maar er wordt ook nergens gesproken in het artikel over dat Memphis voor van Dijk of Ake moet staan als aanvoerder maar het gaat alleen maar over de 3e aanvoerder nu Frenkie is weggevallen.
 
Camavingoat
 
0
15 juni 2024 om 23:56
Als je aanvoerder bent zal je toch de dag bezig zijn met interviews. Dat je goed bent onder vrienden en je als een leider wordt gezien betekent niet direct dat je over de vaardigheden beschikt die bij een aanvoerder in het voetbal van belang zijn. Ik denk dat het daar bij ons misgaat, jij ziet hem goed liggen in de groep, een leider zijn en daarmee een aanvoerder. Ik zeg dat die twee niet op elkaar aansluiten. Als aanvoerder moet je andere dingen doen dan je team leiden. Die interviews moet je wel geven, de scheids is niet je teamgenoot. Dat je het ene kan wil naar mijn mening niet zeggen dat je het andere ook goed beheerst. Misschien is het de beste aanvoerder die we kunnen wensen, maar afgaan op wat ik heb gezien vind ik hem daar van alle jongens niet de meest geschikte kandidaat voor. Tja ik vind het een emotionele man, beetje raar als je aan mij de vraag stelt of ik hem persoonlijk kent maar zelf beweer je het tegenovergestelde en dan is het wel plausibel.
 
Camavingoat
 
0
16 juni 2024 om 00:08
@primetime. Je hebt helemaal gelijk. Ik zie alleen Memphis überhaupt niet als aanvoerder. Laat die jongen gewoon zijn ding doen zonder hem op te zadelen met die extra bijzaken waar die naar mijn mening moeite mee heeft.
 
Primetime
 
0
16 juni 2024 om 00:29
@camavingoat, ik zie sws buiten van Dijk niet echt iemand als echte aanvoerder voor me die ook nog onbetwist in de basis staat. Ake was schijnbaar ook verrast dat hij tot 2e aanvoerder werd uitgeroepen
 
Jc92
 
0
16 juni 2024 om 00:30
En toch is hij 3 jaar aanvoerder geweest bij Lyon (en 8 keer in Oranje) dus die ervaring heeft hij sowieso. De EK scheids zal vanzelfsprekend Engels spreken, een taal die hij goed beheerst. Zijn teamgenoten en coach zien hem als een leider, en hij heeft bijna 100 caps op z’n naam staan met 45 doelpunten en 31 assists. Prima CV dus om de derde (!) aanvoerder mee te zijn lijkt mij, vooral in het veld. En dat jij hem geen perfecte aanvoerder vindt omdat zijn interviews niet altijd soepel genoeg verlopen is gewoon ieder z’n eigen mening
 
Juggler
 
1
15 juni 2024 om 22:44
Een aanvoerder ben je niet alleen voor je ploeg.
 
jordan78
 
5
15 juni 2024 om 22:51
Hoezo aanvoerder zonder band?? Ik zag toch wat anders!
 
InazumaBall
 
1
16 juni 2024 om 02:28
Banden en Memphis.. we blijven ons er maar mee bezig houden