De Vrij als 'Il miglior difensore della Serie A' leider van de beste achterhoede
Zondag, 25 april 2021 om 12:30

Stefan de Vrij is met Internazionale hard op weg naar het eerste kampioenschap sinds het seizoen 2009/10. Met de centrumverdediger als een van de steunpilaren komt er binnen een paar weken naar alle waarschijnlijkheid een einde aan de jarenlange hegemonie van Juventus. Mogelijk eindigt De Vrij niet met één, maar met twee prijzen; de 29-jarige mandekker werd vorig seizoen uitgeroepen tot beste verdediger van de Serie A en ligt op koers om die titel te prolongeren.

Internazionale profiteerde in de zomer van 2018 optimaal van het aflopende contract van De Vrij. De ex-Feyenoorder had vier jaar lang zijn waarde bewezen voor Lazio toen Inter hem in huis haalde. Van dat besluit heeft de koploper van Italië geen moment spijt gehad. Lazio bleef met het transfervrije vertrek van De Vrij met lege handen achter, terwijl hij toen volgens Transfermarkt een marktwaarde vertegenwoordigde van veertig miljoen euro. Drie jaar later staat de 43-voudig Nederlands international nog altijd aan de absolute top en wordt hij gezien als misschien wel de beste verdediger in de Italiaanse competitie. Zijn marktwaarde wordt door Transfermarkt inmiddels bijgesteld naar 55 miljoen euro. Er is slechts één speler met een hogere marktwaarde in de Serie A: Matthijs de Ligt (75 miljoen). Door La Gazzetta dello Sport werd De Vrij al 'een van de beste aanwinsten van Inter in jaren' genoemd.

Ondanks zijn status in Italië blijft de rol van De Vrij bij Inter in Nederland volgens velen onderbelicht. Willem van Hanegem viel het op dat de voormalig Feyenoord-verdediger in zijn geboorteland niet de credits krijgt die hij verdient. "De Vrij is gewoon de beste verdediger in de Serie A, ik vind hem al een lange periode duidelijk beter dan Matthijs de Ligt", schreef hij twee weken geleden in zijn column voor het Algemeen Dagblad. "De Vrij gaat de landstitel pakken, maar hier gaat het over Virgil van Dijk. Terwijl De Vrij echt tot de allerbeste verdedigers ter wereld is gaan behoren. Alleen lijkt het wel of veel mensen het niet willen zien." De Vrij staat minder in the picture dan veel van zijn collega's, ziet ook Van Hanegem. "Op het veld is hij erg bescheiden, hij speelt volledig in het belang van het elftal. Daarbuiten zou hij zich best wat meer op zijn borst mogen kloppen."

Il miglior difensore della Serie A
De Vrij voelt zich als een vis in het water in het 3-5-2-systeem van Antonio Conte. Hij speelt vrijwel altijd in het centrum van de achterhoede, die geregeld wisselt van samenstelling. Milan Skriniar, Aleksandar Kolarov en Alessandro Bastoni zijn de spelers uit wie Conte doorgaans kiest om naast De Vrij plaats te nemen in de driemansdefensie. In deze rol werd De Vrij vorig jaar al door de Lega Serie A op basis van zijn spel en statistieken uitgeroepen tot beste verdediger van Italiaanse competitie. Hij speelt daardoor alle competitiewedstrijden met een embleem op zijn shirt dat aan deze prijs herinnert. De badge wordt in de competitie ook gedragen door Wojciech Szczesny (beste keeper), Alejandro Gómez (beste middenvelder), Paulo Dybala (beste speler) en Ciro Immobile (topscorer). De Vrij werd ook opgenomen in het Team van het Jaar, gekozen door trainers en spelers uit de Serie A. "Ik ben ontzettend blij met deze prijs", reageerde De Vrij op de uitverkiezing. "Het is een geweldige eer om de waardering te krijgen van collega's en trainers."

Stefan de Vrij met de prijs voor beste verdediger van de Serie A 2019/20.

De mandekker is dit seizoen de leider van de beste achterhoede van de Serie A. Met slechts 29 tegendoelpunten en liefst 12 clean sheets in 32 wedstrijden presteert Internazionale het beste in verdedigend opzicht van alle clubs in de competitie. Ook hun Expected Goals (xG) tegen is het laagste van alle ploegen in de competitie, zo berekende Opta. Het team van Conte heeft dit seizoen verdedigend voort kunnen bouwen op het vorige, want ook toen was Inter de ploeg met de minste tegengoals (36), xG tegen (41.1) en hielden ze het vaakst de nul (14 keer) in de Serie A. Het zijn indrukwekkende statistieken waar De Vrij een grote bijdrage aan heeft geleverd. Hij speelde 29 van de 32 competitieduels en pakte daarin slechts twee gele kaarten. De Vrij is sowieso al geen kaartenpakker; in de competitie kwam hij per seizoen nooit boven de vijf gele kaarten uit, terwijl hij pas twee keer van het veld is gestuurd in competitieverband.

Indrukwekkende statistieken
In een interview met Voetbal International legde De Vrij onlangs uit dat hij in al zijn jaren in Italië is veritaliaanst. Hij is een liefhebber van het Italiaanse leven, de cultuur, de geschiedenis en de mensen. Ook qua speelstijl heeft hij zich volledig aangepast. Waar in Nederland bij een centrumverdediger veel waarde wordt gehecht aan zijn voetballende vermogen, is het in Italië vooral belangrijk dat zijn tegenstander niet scoort. De Vrij beschikt over beide kwaliteiten, zo is aan zijn statistieken af te lezen. Vooral zijn voetballende vermogen is van toegevoegde waarde aan het spel van Internazionale. Met een passnauwkeurigheid van 93,5 procent maakt hij diepe indruk. Er zijn dit seizoen in de Serie A volgens Opta slechts vier spelers met een hogere passnauwkeurigheid. Juventus-verdediger Merih Demiral scoort net iets beter, maar hij verstuurde dan ook 1149 passes minder dan De Vrij.

Dat De Vrij comfortabel aan de bal is blijkt ook wel uit het feit dat hij dit seizoen in de Serie A al 5278 meter dribbelde. Met Rodrigo de Paul (Udinese, 8251 meter), Theo Hernández (AC Milan, 7127 meter), Leonardo Spinazzola (AS Roma, 6629 meter), Junior Messias (Crotone, 6597 meter), Gian Marco Ferrari (Sassuolo, 6025 meter) en Lorenzo Insigne (Napoli, 5882 meter) legden slechts zes spelers in de Italiaanse topcompetitie een langere afstand af met de bal aan de voet. Het zijn echter niet deze statistieken waarmee De Vrij dit seizoen zó'n weergaloze indruk mee maakt. Hij wordt bij Inter vooral ook gewaardeerd vanwege zijn duelkracht. Van alle spelers uit de selectie van Conte is De Vrij dit seizoen degene met de meeste gewonnen kopduels: 56. Alessandro Bastoni volgt als nummer twee op gepaste afstand met 44 gewonnen kopduels, nummer drie Romelu Lukaku won er 40. Ook is de mandekker de speler van Internazionale met de meeste intercepties: 38.

Voormalig Inter-verdediger Lúcio is onder de indruk van het spel van De Vrij. "In onze tijd was de verdediging de basis voor ons succes", aldus de Braziliaan, in het seizoen 2009/10 winnaar van de Champions League met het Internazionale van toenmalig trainer José Mourinho, eind vorige maand in een interview met La Gazzetta dello Sport. "Maar het waren niet alleen de verdedigers. Het complete team zorgde voor een uniek stukje solidariteit. De huidige verdediging van Inter geeft ook veel zekerheid. Skriniar en Bastoni zijn moderne verdedigers, maar De Vrij is degene die qua spel het meeste op mij lijkt. Ik zie mezelf in hem terug als hij zijn tegenstander dekt, maar ook door zijn manier van spelen aan de bal."

De Vrij of De Ligt?
Van Hanegem gaf in zijn column voor het Algemeen Dagblad aan dat hij De Vrij 'duidelijk een betere verdediger' vindt dan De Ligt. Of dat ook daadwerkelijk zo is, valt moeilijk te zeggen. Het zal voor een deel te maken hebben met smaak. De een hecht er meer waarde aan dat een verdediger zijn verdedigende taken goed uitvoert, de ander ziet graag dat een centrumverdediger ook voetballend een steentje bijdraagt. In onderstaande grafiek tonen de statistieken van Opta aan dat De Ligt dit seizoen in de Serie A op elf van de vijftien punten een hogere score heeft dan De Vrij.

De Inter-verdediger heeft bijvoorbeeld minder overtredingen nodig dan De Ligt (0.7 per wedstrijd om 1.6), wordt per wedstrijd minder vaak voorbijgedribbeld door een tegenstander (0.3 om 0.4) en heeft meer intercepties (1.4 om 1.3 per 90 minuten). De twee Nederlandse verdedigers in Italiaanse dienst hebben een andere speelstijl, zo blijkt ook wel uit de statistieken. Laatstgenoemde was bij Ajax gewend om de opbouw te verzorgen en die taak neemt hij ook bij Juventus op zich. In vergelijking met De Vrij komt De Ligt veel vaker aan de bal, verstuurt hij ook meer passes en gaat hij per negentig minuten bijna drie duels meer aan. Kijkend naar de statistieken betreft kopduels en geslaagde tackles ontlopen de twee elkaar niet veel.

De statistieken van De Vrij en De Ligt per negentig minuten langs de meetlat. De rechterkolom toont de statistieken van De Vrij van vorig seizoen aan.

Nederlands elftal
Ondanks dat De Vrij al jarenlang tot de beste verdedigers ter wereld behoort, is hij in het Nederlands elftal gewend aan een plek op de bank. Door de blessure van Virgil van Dijk zal daar op het EK van komende zomer verandering in komen. De kans dat Van Dijk op tijd hersteld is van zijn zware knieblessure is namelijk erg klein. De verwachting is daarom dat bondscoach Frank de Boer op het EK kiest voor De Vrij en De Ligt als centraal duo. De afgelopen interlandperiode was De Boer al voornemens om het tweetal op te stellen, maar door een positieve coronatest moest De Vrij de WK-kwalificatieduels met Turkije (4-2 verlies), Letland (2-0 winst) en Gibraltar (0-7 winst).

Waar De Vrij en De Ligt komende zomer waarschijnlijk het centrum van Oranje vormen, waren zij voor de blessure van Van Dijk concurrenten. Zo zag het tweetal dat zelf echter niet. "Het is een mooie strijd", zei De Ligt eind 2019 tegenover de NOS. "Maar bij het Nederlands elftal zie ik hem meer als een vriend. Als Stefan speelt, gun ik het hem. En als ik speel, dan gunt hij het mij." De twee kunnen het goed met elkaar vinden, ook buiten het veld. "Ik ben regelmatig bij hem. Laatst hebben we wat gegeten na de onderlinge wedstrijd. Het is vanuit Turijn maar een uurtje rijden naar Milaan. Ik vind het heel fijn om iemand in de buurt te hebben om Nederlands mee te spreken", aldus De Ligt een paar maanden na zijn transfer van Ajax naar Juventus.

Toekomst
Met zijn 29 jaar heeft De Vrij nog heel wat jaren voor de boeg. Zijn contract bij Internazionale loopt door tot aan de zomer van 2023, waardoor hij voorlopig nog wel goed zit in Milaan. In de wandelgangen werd hij de afgelopen maanden in verband gebracht met diverse clubs. Onder meer Barcelona, Liverpool, Manchester City en Paris Saint-Germain zouden hem op de korrel hebben. Volgens Italiaanse media zal Inter niet meewerken aan een vertrek van De Vrij. Corriere dello Sport schreef eerder deze maand nog dat de Nederlander wordt gezien als 'fundamenteel' onderdeel van de Italiaanse koploper. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola heeft naar verluidt zelfs al om de tafel gezeten met de clubleiding over een nieuw contract. Waar hij nu jaarlijks 3,8 miljoen euro zou opstrijken, kan hij naar een jaarsalaris van 4,8 miljoen euro gaan. Voor De Vrij zijn onderhandelingen nu bijzaak. Eerst zal hij de landstitel willen grijpen, daarna naar het EK.

Meer nieuws
   
09:49
09:49
'Barcelona denkt aan Nederlander in zoektocht naar aanvallende middenvelder'
0
   
09:30
09:30
Kassa Feyenoord en PSV rinkelt: alles wat je moet weten van het nieuwe CL-format
14
   
09:27
09:27
'Ajax kijkt rond in LaLiga en hoopt op komst van Williot Swedberg'
8
   
09:16
09:16
In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
   
09:03
09:03
Ten Hag onthult welke spits hij vorige zomer naar Manchester United wilde halen
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (73)

 
vastreke
 
55
24 april 2021 om 00:19
De titel prolongeren verdient de Vrij zeker Ijzersterk seizoen wederom gespeeld En dat in een sterke competite als in Italië Wat dat betreft hebben we qua verdedigers een van de beste achterhoede met een de Vrij, de Ligt, van Dijk
 
Murad
 
5
24 april 2021 om 12:33
Wie had dat een aantal jaren geleden gedacht. Hopelijk kan Oranje in een systeem gaan spelen waar je van alle 3 gebruik kan maken en je Ake bijv. nog op de bank hebt om erin te wisselen mocht het nodig zijn.
 
Luzacovic
 
20
24 april 2021 om 19:37
We hebben helaas een bondscoach die maar 1 systeem kent..
 
ohwohwohw
 
2
24 april 2021 om 21:41
Ik vind dat met verdedigers toch wat anders dan aanvallers. Als je 3 wereld aanvallers hebt vind ik dat je moet zoeken naar een formatie waarbij ze allemaal kunnen renderen. Als dat niet kan moet je keuzes maken. Om Bij 3 wereld verdedigers nu maar met een 3 mans defensie te gaan spelen vind ik wat overdrijven. Je moet naar het grote geheel kijken. In welk systeem renderen ook je aanvallend belangrijke spelers..?
 
Oortap
 
1
25 april 2021 om 12:58
Probleem is dat je bij voetbal doelpunten moet maken. Voorkomen is ook belangrijk, maar onze voorste linie is niet zo sterk dat je daar een aanvaller voor moet opofferen tbv een verdediger. Als je al met drie verdedigers zou spelen, zou ik gek genoeg liever Blind of Frenkie de Jong daar achterin neerzetten. Betere spelers aan de bal die voortdurend in kunnen schuiven zodat je meer aanvoer naar voren hebt.
 
Lierse1997
 
62
24 april 2021 om 00:21
Geweldige verdediger inderdaad en zoals gezegd een van de beste aankopen van inter de laatste jaren (zitten er echt wel veel goede tussen met Skriniar, Bastoni (wel heel duur), Barella, Lautaro en Lukaku). Of hij de beste verdediger van inter is zou ik niet meteen zeggen. Die drie achterin doen het gewoon alle drie top, zonder dat er iemand echt uitblinkt ten opzichte van de anderen maar als ik toch iemand zou moeten noemen is het eerder Bastoni. Al zal dat ook wel aan persoonlijke voorkeur liggen.
 
DRL80
 
42
24 april 2021 om 07:48
De cijfers zeggen net als vorig seizoen dat hij de beste is. Ze zullen er daar toch wel kijk op hebben? Overigens mooi dat die spelers een badge mogen dragen om het seizoen lang te herinneren aan hun prestaties.
 
Lierse1997
 
27
24 april 2021 om 08:45
Met statistieken moet je altijd oppassen, je kunt namelijk altijd perfect statistieken selecteren die in het plaatje dat je wilt schetsen, passen. Zoals gezegd vind ik niet dat er van de drie achterin echt 1 grote uitblinker is die de rest achter zich laat. Dus dan gaan details, persoonlijke voorkeur en reputatie bepalen wie je de beste vindt.
 
Peperbus038
 
8
24 april 2021 om 19:37
Statistieken zeggen niet alles, maar als je bijna geen verschil ziet, maar de Statistieken zijn wel (duidelijk) in het voordeel van de vrij mag je, denk ik, wel concluderen dat hij de beste is.
 
Lierse1997
 
11
24 april 2021 om 19:44
Sinds wanneer is het een vaststaand feit wie de beste is? Maar excuses, in het vervolg zal ik het voor mezelf houden als ik de mening van een artikel dat duidelijk wilt aantonen dat De Vrij een van de beste zo niet de beste verdediger van de Serie A is niet deel.
 
Dominicsolanke
 
93
24 april 2021 om 00:34
Nederland moet gewoon met een 352 spelen. Cilissen Dumfries de Ligt de Vrij van Dijk Wijndal Wijnaldum Frenkie Berghuis Memphis Malen
 
Lierse1997
 
42
24 april 2021 om 00:37
Dat ziet een blinde inderdaad. Maar nu is het toch te laat? Binnen 50 dagen begint het EK dan krijg je zo een systeem er echt niet meer in. En Frank “Hollandse school eerst” de boer zie ik dat nu ook niet meteen doen. Berghuis op het middenveld zou ik trouwens wel niet doen. Een goede bijter die wat defensief kan denken lijkt me daar meer geschikt.
 
AcKaka
 
21
24 april 2021 om 00:46
Zeker als je frenkie in de barca rol wil zetten. Maar ligt ook aan de tegenstander. Anders is het middenveld iets te verdedigend. Tegen toplanden heb je een de roon oid wel nodig. Wel eens qua dat het te laat is. Moet ik wel zeggen dat blessures ook niet helpen. Van dijk, de ligt en de vrij zijn weinig tegelijk fit geweest bij oranje.
 
Sirius
 
11
24 april 2021 om 00:51
Maar hoe wil je de 3-5-2 dan invullen? Dumfries en Wijndal staan nou niet bepaald bekend om hun effectieve voorzetten en op dat niveau hebben ze allebei nog heel wat te leren. Op het middenveld heb je simpelweg te weinig creativiteit richting de aanval. Ook de vleugelspelers zijn of nog niet ervaren genoeg op zo'n niveau, of simpelweg niet goed genoeg.3-5-2 is juist een formatie waar je echt de spelers voor moet hebben. Dat heb je momenteel gewoon niet. Dan heeft het geen zin om in de mindere linies een poppetje weg te halen om de CV te versterken die sowieso het sterkste punt van de ploeg is.
 
AcKaka
 
9
24 april 2021 om 00:58
Dacht dat wijndal best een prima voorzet heeft? (Bij oranje wel minder dan az). Wel eens qua je laatste punt. Cv is idd juist het sterkste punt van oranje. Opzich zie ik het alsnog wel slagen, maar zie liever 433 met weghorst in de spits en depay links en rechts afhankelijk van de vorm op dat moment. 352/532 snap ik wel meer tegen een topland, maar soms zie je dat het juist daardoor minder stabiel staat (spelers gaan ervan uit dat de andere de spits pakt)
 
Ajax/barca2014
 
49
24 april 2021 om 07:57
Die ervaring kan je bijvoorbeeld oplossen door Sinkgraven en Karsdorp op die flanken neer te zetten. Maar ja, Frank heeft weer enorm zitten falen met zijn selectiebeleid dat het haast nog onmogelijk is dat deze spelers nog meegaan naar het EK.
 
Sirius
 
3
25 april 2021 om 00:56
Maar wat moet je met Sinkgraven dan? Die heeft 0 doelpunten en 0 assists in de Bundesliga als aanvallende back.
 
JaouadAmhaouch
 
1
25 april 2021 om 01:17
Gelukkig zeggen dumfries zijn statisteken anders
 
TieskeD
 
9
24 april 2021 om 01:08
352 zou met de huidige selectie absoluut de beste optie zijn. En tegen sterke tegenstanders zou je dan eventueel kunnen omschakelen naar 532.
 
Jackyan
 
52
24 april 2021 om 01:31
Dumfries zou ik inwisselen met Karsdorp, dat is een nog aanvallender vleugerspeler.
 
N.Chelsea
 
7
24 april 2021 om 10:49
Precies. Daarnaast met twee spitsen spelen en Berghuis eruit voor een extra middenvelder (Gravenberch) en dan frenkie op 6. Malen eruit voor weghorst en Depay daar in de vrije rol omheen.
 
Japie_Krekel
 
6
24 april 2021 om 13:25
dat zou je wel zeggen op basis van logica ja maar De Boer maakt er een kunst van om niet zijn beste spelers te selecteren of op te stelllen
 
YoeriCFC
 
135
24 april 2021 om 00:35
Ik zou het schandalig vinden als De Vrij niet in de basis staat de aankomende jaren. Hij hoort er te staan, hij is stabieler dan De Ligt en Van Dijk, maar omdat hij niet bij Ajax vandaan komt of bij een opgehemelde volksclub speelt kan hij het vergeten.. Het is te triest voor woorden! Vanaf het moment dat hij bij Lazio terecht is gekomen heeft De Vrij nauwelijks een stap verkeerd gezet, dus puur op basis van zijn prestaties had hij al vanaf 2016/17 eigenlijk onafgebroken in het Nederlands elftal moeten staan.. Het spijt me zeer, maar de keuzes van onze laatste bondscoaches zijn op zijn best gezegd lachwekkend te noemen als het gaat om de verdediging..
 
Sirius
 
33
24 april 2021 om 00:45
Dat stukje over Ajax laat ik even buiten de discussie, maar ze hebben het alle drie nog wel wat lastig in Oranje. Dat geldt voor Van Dijk, dat geldt voor De Ligt en dat geldt voor De Vrij. Dat komt denk ik niet zozeer door hun, maar vooral door de samenstelling van de ploeg. Met Dumfries en Blind heb je nou niet bepaald een lekker gevoel als centrale verdediger. Dan weet je dat je op dat niveau hun tekortkomingen moet compenseren. Verder is het gewoon heel lastig. Je hebt de keuze tussen het absolute verdedigende talent van Juventus, de beste verdediger van de Premier League en de beste verdediger van de Serie A. Het zure is vooral dat we niet de spelers hebben voor 3-5-2.
 
YoeriCFC
 
49
24 april 2021 om 00:52
Daarom betrek ik de hele defensie er ook in. Ik vind het onbegrijpelijk dat wij met dit materiaal nog steeds weigeren om met 3 centrale verdedigers te spelen. We hebben de perfecte lwb bij Crystal Palace lopen en twee geoefende backs aan de rechterkant in Dumfries en Hateboer. Ik vind het niet raar dat Hateboer het niet goed heeft gedaan in Oranje als hij nooit rechtsback heeft gespeeld in een vier mans defensie.. Onze bondscoaches zijn wat dat betreft eigenwijze sukkels die zich 9 van de 10 keer stukbijten op het feit dat ze weigeren om zich aan te passen. Toen Van Gaal het deed ging het lekker, daarna zijn we geforceerd 4-3-3 of 4-2-3-1 gaan spelen met als resultaat 3 gemiste eindtoernooien..
 
FCG95
 
26
24 april 2021 om 01:13
@YouriCFC Helemaal eens. Met 5-3-2 kan je eigenlijk alles bereiken wat je wil met dit team. Een geweldig centrum (en laten we nou De Vrij centraal zetten ipv Van Dijk, dat is hij gewend en V Dijk en De Ligt zijn beter als lcv en rcv), backs kan je best goed invullen met weinig verdedigende taken, middenveld heb je geen breker als De Roon nodig, maar kan je met De Jong, een voetballer en een loper spelen, en voorin zet je Memphis om Weghorst heen. Garantie voor goals.
 
Bobiku29
 
34
24 april 2021 om 03:00
Niet de spelers voor? Ik vind eigenlijk van wel. Cillessen, Karsdorp, De Ligt, De Vrij, Van Dijk, Wijndal, Frenkie, Wijnaldum, Gravenberch/Van de Beek/Klaassen/De Roon (net welk accent je wil leggen), Depay en Weghorst. Dan heb je nog spelers met specifieke kwaliteiten op de bank, zoals Berghuis, Malen, Bergwijn
 
nederland79
 
9
24 april 2021 om 03:20
En je begint over v gaal met zn 5 verdedigers. Maar t ging elke westrijd op t wk dramatisch met zn 5 verdedigers halverwege de wedstrijd naar 433 en t kwam weer goed. Daarnaast snsp ik niet waarom er zo moeilijk wordt gedaan over een goede verdediger op de bank. Kijk naar t wk van 2018. Frankrijk had 23 basis spelers in de selectie en dan lieten ze nog 10 basis spelers thuis. Ideaal toch. En toernooi win je niet met 11 spelers
 
Musi26
 
2
24 april 2021 om 21:15
Van gaal heeft eigenlijk nooit met 5 verdedigers gespeeld. Kijk de wedstrijden even terug. Hij begon altijd met 5, maar zette het na 10 minuten weer om omdat het niet liep.
 
Sirius
 
1
25 april 2021 om 00:50
@bobiku29 - Maar dat is gewoon de lijst invullen naar de eigenschappen van spelers in plaats van hun kwaliteiten. Wijndal is nog lang niet klaar met ontwikkelen en is nog niet klaar om op dat niveau verschil te kunnen maken. Hetzelfde geldt voor Gravenberch die vooral indruk maakt als 18-jarige, maar in principe echt nog niet belangrijk zal zijn. Hetzelfde geldt ook voor Van De Beek, Klaassen, De Roon, Karsdorp en nog een hele rij aan spelers. Leuk dat ze de eigenschappen hebben, maar dan moeten ze het ook nog eens op het vereiste niveau kunnen. Elk land heeft de eigenschappen om op elke manier te spelen. De vraag is dan ook of je de kwaliteiten(!) hebt.
 
MartijnSoulier
 
25
24 april 2021 om 00:47
Hou toch op, prima verdediger, de ligt en van dijk ook. Vind de ligt sterker met ruimte in zijn rug, over virgil bestaat er geen eens een discussie.
 
YoeriCFC
 
30
24 april 2021 om 00:56
Ook prima ja, maar zeker niet beter en zeker niet beter in vorm of belangrijker voor hun club. Van Dijk heeft een sterke periode gehad maar is vanaf vorig seizoen februari al niet meer op niveau geweest.
 
pavol_demitra38
 
9
24 april 2021 om 02:05
Vanaf vorig seizoen februari? Ik denk dat je nu bij het huidige Liverpool wel kunt zien hoe belangrijk van dijk tot en met september/oktober (wanneer die ook geblesseerd raakte) was. In een sterkere competitie met een minder verdedigende opstelling (en Alexander Arnold is amper een verdediger te noemen) een duidelijk betere verdediger. Als Nederlands elftal veel op eigen helft besluit te voetballen, dan is de vrij aangewezen persoon. Zo niet, dan kan ik me voorstellen dat trainers voor de ligt gaan. Met een derde cv / eerste middenvelder (blind / Frenkie de Jong) want van dijk moet mijns inziens altijd spelen.
 
YoeriCFC
 
19
24 april 2021 om 02:10
Ja, vanaf vorig seizoen februari toen Liverpool aantoonbaar minder ging spelen en Van Dijk opeens niet meer onfeilbaar bleek. Bij Liverpool hebben ze lang geleefd met het idee dat hun complete verdediging niet meer op eigen helft hoefde te spelen maar dan bleek dat ze keer op keer in het mes liepen. Die gegenpress was hartstikke leuk tot hun spelers niet meer in de absolute topvorm verkeerden en ze opeens tegengoals kregen alsof ze snoep aan het verzamelen waren op 11 november..
 
pavol_demitra38
 
6
24 april 2021 om 02:41
Mijn idee was dat dat meer een kwestie was van een minder feilloos middenveld en zeker aanval was, in combinatie met een TAA die zelden verdedigend ingrijpt. Daar kon van dijk in mijn ogen niet heel veel aan doen. Ben het met je eens dat het niet meer wereldvoetballer van het jaar materiaal was, maar ja een niveau net daaronder dan ben je de vrij nog wel de baas hoor.
 
FcGrun050
 
2
24 april 2021 om 13:38
@youricfc - Mua kwam dat ook niet omdat Adrian opeens op goal moest gaan staan en dat Alisson eruit lag? Je hebt Adrian zelf zien keepen, en dan kun je echt lang niet alles op Van Dijk gaan schuiven. En ze complementeren elkaar ook. Alisson is een grabbelaar zonder Van Dijk, en Van Dijk heeft echt zekerheid achter nodig, want ander kicked zijn nonchelantheid in.
 
nederland79
 
17
24 april 2021 om 03:13
Haha yoeri je bent zelf lachwekkend. De aversie hier tegen ajax is bekend, maar nu is liverpool opeens een opgehemelde volksclub waarvan de spelers ook voor getrokken worden bij oranje? Ik heb niks met liverpool en weinig met v dijk of wijnaldum maar dat het aantrekken van v dijk essentieel geweest is bij het winnen van de cl en voor t eerst sinds 30 jaar de pl kun je niet ontkennen. Dat blijkt dit seizoen nog eens overduidelijk. En dat terwijl inter nu eindelijk eens wat gaat winnen. De vrij is een topper, maar dat zijn de ligt en v dijk ook.
 
DeDonnie
 
5
24 april 2021 om 08:29
Stabieler dan VVD... Vind ik nogal een uitspraak. VVD is toch wel by far onze beste verdediger. Daarnaast snap ik heel goed dat je in een 433 systeem voor De Ligt kiest. De Ligt is meer een killer die ook met ruimte in zijn rug kan spelen dan De Vrij. In een 352 systeem moet De Vrij inderdaad ook basis.
 
vtotheb
 
6
24 april 2021 om 08:40
Je gehuil over Ajax daargelaten heeft Nederland vier wereldtoppers - naast Frenkie VVD, De Ligt en De Vrij- dus met dat als je geraamte als 5-3-2 verder bouwen aub
 
scrumpti0uz
 
16
24 april 2021 om 11:56
Heb je het hele artikel wel gelezen Youri? In 11 van de 15 statistieken scoort de Ligt beter. Dat is een behoorlijk verschil. Sterker nog, de Ligt scoort nu al op zijn leeftijd beter dan het vorige seizoen van de Vrij waarin hij als beste verdediger werd beloond.
 
Master D
 
17
24 april 2021 om 12:14
Misschien als de Vrij ooit eens een keer beschikbaar is voor Oranje dat we hem dan kunnen opstellen en wellicht dat hij dan ook eens een knikker kan raken. Het is lachwekkend hoe vaak Stefan de Vrij afgelopen jaren bij Oranje is afgehaakt en dan zeuren dat hij nooit kansen krijgt. In de periode waar jij het over hebt (vanaf 2016) is hij 30 interlands afwezig geweest in de selectie. Dat was niet omdat hij niet goed genoeg was. Dan kreeg ie eind 2020 de kans juist omdat Virgil afwezig is en speelt ie als een natte krant. Dan afgelopen maart frisse start, nee hoor Stefan is weer afwezig. Maar ja het is veel fijner om uit frustratie Ajax te schreeuwen, dan naar de feiten te kijken waarom Stefan aan zo weinig interlands is gekomen. Hij is structureel afwezig en ja dan gaat zich een bepaalde basis vormen, die je niet perse gaat aanpassen in de 3 interlands dat meneer de Vrij een keertje niet ziek zwak en misselijk is.
 
FR010FRDAM
 
20
24 april 2021 om 14:13
Dan kijk ook eens echt naar de feiten, want hij is zelden geblesseerd geweest de afgelopen jaren. Dus "een keertje niet ziek zwak of misselijk is" gaat totaal niet op. Pure pech en toen hij wel gewoon fit was kreeg De Ligt de voorkeur, terwijl die juist in een mindere periode zat bij zijn debuut in de serie A en De Vrij dat seizoen uitgeroepen werd tot de verdediger van het seizoen. Pas toen zowel De Ligt als Van Dijk geblesseerd waren kreeg de Vrij de kans. Ik wil hem ook wel eens een keer zien met Virgil en Karsdorp naast hem, dat voetbalt wel wat lekkerder dan het B elftal in die laatste wedstrijd waar jij op doelt met Hateboer, een trage Blind en zelfs Van Aanholt naast hem.
 
Master D
 
6
24 april 2021 om 14:32
Ik kijk naar de feiten. 30 interlands gemist in 5 jaar door niet bij de selectie te kunnen zitten. Dat is gewoon belachelijk veel. Jij spreekt jezelf ook gigantisch tegen. Zogenaamd zelden geblesseerd maar wel over pure pech beginnen. Wat is het nou? Of hij is zelden geblesseerd of het is pech dat hij vaak geblesseerd is. Niet beiden. De Ligt heeft ook nooit met Karsdorp en Virgil samen mogen spelen en was ook veroordeeld tot Hateboer naast hem. Heb de Ligt nog weleens halve finale CL zien halen met Blind naast hem, dus als je echt zo’n briljante fantastische wereldtop verdediger als de legendarische de Vrij bent zou je toch ook iets met Blind naast je moeten kunnen. Maar nee Stefan is zo geweldig dat hij alleen wat kan in een systeem met 2 man centraal naast hem, waarvan 1 de beste verdediger ter wereld is, want anders kan hij ook niks en het liefst ook nog windkracht 3 uit het zuiden, in Italie, in een Blauw/zwart gestreept shirt met 18 graden. Anders wordt ie uit evenwicht gebracht en is het allemaal niet eerlijk.
 
FR010FRDAM
 
24
24 april 2021 om 15:00
Iemand die gemiddeld 40 wedstrijden per jaar voor zijn club speelt de afgelopen 3 seizoenen is niet vaak geblesseerd. Dus dan noem ik het pure pech ja. Jij telt lekker tot 5 jaar door, zodat zijn zware blessure erbij zit. De discussie gaat gewoon over de afgelopen jaren. En Blind is al lang niet meer de Blind van twee seizoenen geleden en het gaat er mij om dat er een compleet nieuwe verdediging stond en je niet kunt ontkennen dat dit gewoon een B elftal is. Verder chargeer je enorm en probeer je ook nog grappig te doen. Ik heb De Vrij nergens briljant genoemd, maar vind het onzinnig om hem op die wedstrijd af te rekenen. Hij laat het al seizoenen op rij in Italië zien, waar men hem zelfs beter vindt dan De Ligt. Hij verdient gewoon een kans, ook als oranje op zijn sterkst is. En als je zelf ooit gevoetbald hebt zou je ook weten dat het wel delijk uitmaakt welke spelers je om je heen hebt staan. Zeker vergeten dat De Ligt ook niet altijd even sterk speelde in oranje?
 
Musi26
 
5
24 april 2021 om 21:14
Als inter de keuze had om de ligt gratis te ruilen met de vrij, dan zat de vrij nu al in het vliegtuig. Het stukje wat je over ajax schrijft zegt al voldoende
 
FR010FRDAM
 
6
25 april 2021 om 09:52
Dat zou dan puur om de leeftijd gaan, niet om de kwaliteit. Dat weet je zelf ook. Net zoiets als dat Bayern Lewandowski zou ruilen met Haaland.
 
Zidaneshow
 
24
24 april 2021 om 02:14
Het is toch doodzonde dat Frank de Boer ervoor kiest om met 2 centrale verdedigers te spelen ipv 3. Dan heb je gelijk de sterkste achterhoede van de wereld op het EK staan. Dan kan je Frenkie als een soort libero laten inschuiven om de opbouw die extra creativiteit te geven en laat je Wijndal en Karsdorp de flanken kapot spelen.
 
Ajaxenschede
 
1
24 april 2021 om 11:12
Probleem hiervan is alleen dat De Vrij dan die rol als libero op zich moet nemen met twee slopers ernaast in de vorm van bijvoorbeeld Van Dijk en De Ligt omdat De Vrij niet het type verdediger die de duels uitvecht wat wel nodig is als bijvoorbeeld Frenkie ook in de verdediging staat. En voordat Frank met 3 centrale verdedigers kan spelen, moeten we ben ik bang eerst weer zorgen dat iedereen fit is, want sinds Frank bondscoach is heeft ie daar elke keer wel wat spelers van de eerste 5 keuzes op CV in de vorm van Ake, Van Dijk, De Vrij, Blind en De Ligt moeten missen.
 
N.Chelsea
 
12
24 april 2021 om 11:52
Jij hebt in ieder geval het artikel niet gelezen.
 
STORING
 
23
24 april 2021 om 02:20
Al jaren een (wereldwijd) gigantisch ondergewaardeerde verdediger. Het is zo jammer dat hij er, vooral bij het Nederlands elftal, uitlag met een blessure. De Vrij is echt absolute top en heel compleet. Als je dan ziet dat hij “maar” 3,8mil per jaar verdiend terwijl hij transfervrij binnen kwam. Die jongen mag best meer verdienen. Volgens mij zit De Ligt op ongeveer het drievoudige daarvan.
 
LeidseHood
 
8
24 april 2021 om 07:49
Waarom wint De Vrij dit terwijl De Ligt betere stats heeft? Door het kampioenschap? Of zijn er nog andere redenen die ik als niet volger van de Serie A hier mis?
 
FR010FRDAM
 
43
24 april 2021 om 08:29
De statistieken worden hier ook wel raar weergegeven en zeggen niet zoveel. Ben je beter als je meer passes geeft of meer duels aangaat? Het gaat eerder om passnauwkeurigheid, maar als je alleen risicoloos passt heeft je club er niet zoveel aan. En misschien positioneert hij zich beter waardoor hij minder het duel hoeft aan te gaan, maar het kan ook zijn dat hij minder in duel komt omdat De Vrij vaak de centrale is waar De Ligt de links centrale is. En waar De Ligt meer duels aangaat heeft De Vrij meer interventies en uitverdedigende acties. Maar de hoeveelheid van alle bovengenoemde punten heeft ook te maken met hoe je team speelt. Uiteindelijk zijn het allebei geweldige verdedigers, maar De Vrij wordt kampioen.
 
LeidseHood
 
3
24 april 2021 om 09:28
Ja snap ik. Ik dacht meer: als dit zo'n uitgemaakte zaak is, wat missen we dan hier nog? Wat maakt hem duidelijk beter? Misschien is dat wel je laatste zin, wat ook gewoon terecht is.
 
Starrider
 
7
24 april 2021 om 09:50
Ik wilde net zeggen. Uit dit artikel met statistieken blijkt juist dat de ligt een beter seizoen draaid haha. In die kolom alles beter bijna en ook meer en ook nog is in veel minder minuten
 
FR010FRDAM
 
26
24 april 2021 om 09:53
Doordat De Ligt zoveel minder minuten heeft gemaakt maakt is het ook lastiger te vergelijken. De Vrij heeft dus vrijwel alles gespeeld tegen goede en tegen slechte tegenstanders en draait constant. Des te knapper zijn statistieken.
 
 
17
24 april 2021 om 08:37
Toch een beetje de nieuwe Seedorf aan het worden zo. Een groktheid in het Italiaanse voetbal (ok nog wel ff paar keer CL winnen), maar nooit echt waardering in Oranje.
 
Ajaxenschede
 
5
24 april 2021 om 11:18
Tja, als De Vrij überhaupt al een keer niet moest afzeggen voor het Nederlands elftal met een blessure, speelde hij dan ook niet bepaald geweldige wedstrijden. Persoonlijk vind ik De Vrij ook een typische systeemvoetballer die in een afgebakend systeem bij de club echt kan uitblinken (net als bijvoorbeeld Van de Beek, Klaassen, De Roon, Hateboer en Blind)omdat iedereen weet wat van elkaar verwacht wordt, maar het is geen speler als De Jong of Van Dijk die ongeacht de opstelling en tactiek hun eigen goede wedstrijd kunnen spelen en kunnen heersen in de linie waar ze opgesteld staan.
 
FR010FRDAM
 
23
24 april 2021 om 12:24
Als de Vrij de afgelopen keren mocht spelen speelde hij ook vaak in het "B" elftal. Daarvoor heeft overigens wel gewoon een geweldig wk gespeeld. Verder niet eens dat hij in een ander systeem niet zou functioneren, heeft bij zowel Feyenoord als Lazio en eerder zelfs bij Inter ook laten zien dat hij in verschillende systemen prima functioneert. Dat is sinds Hateboer iet functioneerde in 433 ineens een hippe uitspraak, alsof een Karsdorp en een De Vrij ineens ook alleen maar in 532 kunnen omdat ze dat nu toevallig spelen. Onzinnig en nergens op gebaseerd.
 
 
9
24 april 2021 om 19:36
Was De Vrij niet de beste verdediger van het WK 2014? Toen was ie voor het laatst onbetwist basisspeler. Vink beswel knap eigenlijk.
 
Shorty1991
 
0
25 april 2021 om 10:27
2014, is dat niet 7(!) Jaar geleden? De meeste recente potjes van de Vrij in Oranje waren ronduit slecht.
 
Shorty1991
 
0
25 april 2021 om 10:29
En voor je zegt dat de Vrij geen ritme heeft in Oranje ofzo, dat hoort niet uit te maken als je bij je club alles speelt en een van de beste verdedigers van Europa bent. We hebben gewoon 3 redelijk gelijkwaardige centrumverdedigers, maar Feyenoorders op dit forum doen altijd alsof de Vrij expres weinig speeltijd krijgt, gewoon om hem en de Feyenoorders te praten ofzo.
 
Touchee85
 
39
24 april 2021 om 08:41
Eindelijk een artikel over de Vrij waarin hij de waardering krijgt die hij verdient! Als Ajacied zijnde, zou je denken dat ik fan zou zijn van de Ligt. De Ligt is ook fantastisch. Maar de Vrij is zoveel verder. Logisch ook gezien het leeftijdsverschil. De Vrij is altijd solide geweest in Italië. Ook in zijn tijd bij Lazio. Wat was ik blij dat hij naar Inter ging en voor de prijzen mocht spelen. Het is niet voor niets dat hij verkozen was voor beste verdediger van de serie A en ik snap ook dat dat hij die titel kan prolongeren. Hulde.Eeuwig zonde dat de bondscoaches het niet aan durfde met een 3 mans verdediging te spelen met de Ligt van Dijk en de Vrij. Onze beste spelers staan in de verdediging.Grande Stefan, Forza Inter. De scudetto is je gegund!
 
Ajaxenschede
 
2
24 april 2021 om 11:22
Ik denk dat De Boer prima met 3 centrale wil spelen, zo speelde hij bijvoorbeeld ook tegen Italie, maar hij heeft centraal gewoon ontzettend veel blessure gevallen en De Vrij, De Ligt en Van Dijk zijn sinds zijn aanstelling geen van allen tegelijk beschikbaar geweest onder De Boer.
 
Murad
 
7
24 april 2021 om 12:35
Het is bijzonder dat bepaalde spelers in Nederland ondergewaardeerd zijn en juist in het buitenland helemaal geprezen. Ik vraag me af of De Vrij meer waardering zou krijgen mocht hij bij Ajax hebben gespeeld in plaats van Feyenoord.
 
hanta yo
 
0
24 april 2021 om 14:45
Jammer dat Aké zoveel blessures had dit jaar. Ik hoop dat ie nog even speelt bij City en meegaat naar het EK. Ik zou hem wel eens willen zien naast de Vrij.
 
FCB_Catalunya
 
2
24 april 2021 om 15:33
In een driemansverdediging fenomenaal, in een tweemansverdediging bij Oranje helemaal niks. Dat is de tragedie van de Vrij. Erg goed in Italie maar van mij hoeft hij bij Oranje niet te spelen.
 
NasiBami
 
7
25 april 2021 om 00:02
Probleem van De Vrij is dat hij onzichtbaar goed is. Verdedigers krijgen erkenning door pure verdedigende acties, iets wat bij De Vrij ook wel snor zit trouwens (prachtige stats!!!). Maar zijn meest onderschatte kwaliteit is dat hij 2/3 stappen verder denkt dan iedereen op het veld. Hij schaakt met de snelheid van het licht. Als je hem een 1 of 2 wedstrijden hebt zien spelen valt het misschien niet op, maar als je eff 10-20 wedstrijden op rij op De Vrij gaat letten dan zie je het. Je zult dan zien dat die ene slappe voortzetting van de tegenstander geen geluk is. Nee, De Vrij is dan uit het toekomstportaal gekropen om het te stoppen. En nu eff zonder gekkigheid. Ik ben echt onwijs trots op De Vrij! Als je zijn carrière een beetje nagaat dan zie je dat hij bij iedere opwaartse beweging van een club/team een belangrijk onderdeel was: - Bij Feyenoord vormde hij samen met Vlaar een geweldig blok. Dat seizoen werden ze 2e en dat is gewoon knap als je bedenkt dat ze het seizoen ervoor 10e werden. - En dan Oranje in 2014. Echt niemand, maar dan ook niemand gaf Oranje een kans in 2014. Het tegendeel werd bewezen en Oranje presteerde boven verwachting. En De Vrij? Ja, die werd als broekie van 21/22 jaar verkozen tot beste verdediger. - En in Italië lijkt dat verhaal zich te herhalen. Ook Inter was pre- De Vrij de weg kwijt. En nu stoten ze het almachtige Juventus van de troon. Ik heb zijn carrière vanaf het begin gevolgd en voel me daarmee bevoorrecht. Van het pukkelige Atheneum jochie naar topvoetballer/tijdsreiziger. Prachtig! Zelfs Disney zou niet met een beter verhaal kunnen komen.
 
Jows
 
1
25 april 2021 om 08:02
Het zal wel aan mij liggen, maar als ik naar de statistieken kijk, heeft De Ligt toch veel betere cijfers? Is ook jonger. Hij heeft minder minuten gemaakt i.v.m. een blessure. Dat De Vrij een prima verdediger is, is een feit. Hij behoort nu voor het 2e jaar tot de beste verdedigers in Italië, waar verdedigen tot kunst is verheven.
 
NasiBami
 
1
25 april 2021 om 15:42
Dat hij minder minuten heeft gemaakt kan ook voordelig geweest zijn voor zn stats. Probleem met statistieken is dat ze nooit het complete verhaal vertellen. Het is een leuk hulpmiddel, maar meer ook niet.
 
Baloteli
 
0
25 april 2021 om 09:45
Hij is absoluut een top verdediger!
 
Fortfit
 
0
25 april 2021 om 10:05
Ik vind en tekort komen in een viermans verdediging. En om nou 532 te gaan spelen omdat de Vrij er perse in moet lijkt me wat ver gaan. Als van Dijk en de Ligt fit zijn is dit het beste koppel wat we hebben. Die twee samen hebben het ook geweldig gedaan. Ik vind de ligt als RCV in een 4mans verdediging echt een fenomeen. Of de bondscoach het aandurft om met 2 rechts poten centraal te spelen betwijfel ik. Verder dacht ik dat het calimero gedrag van fans zich beperkte tot onder de rivieren maar blijkbaar trekt het virus noordelijker en heeft het ook Rotterdam bereikt!
 
esc0bar
 
0
25 april 2021 om 13:01
Top verdediger! Als je kijkt naar het statistieken overzicht presteert de ligt beter. Normaal is van dijk de beste. We mogen gelukkig zijn als Nederland dat we de vrij ook hebben. Hoeft totaal niet bang te zijn dat van dijk er niet bij kan zijn