Johan Derksen verbaast zich over trainingsoefening Nederlands elftal: 'Doe dat op een kleuterschool!'
Zondag, 16 juni 2024 om 07:06

Johan Derksen heeft met verbazing gekeken naar trainingsbeelden van het Nederlands elftal. Een dag voor de eerste poulewedstrijd tegen Polen op het EK werd er door de selectie van bondscoach Ronald Koeman tikkertje gespeeld.

Verslaggeefster Noa Vahle toonde zaterdagavond in Vandaag Inside Oranje beelden van de afsluitende training van Nederland. "We mogen als media maar een kwartiertje van de training zien en er was een oefening, toen dacht ik: die moet ik even aan de mannen laten zien", zei Vahle vanuit Hamburg, waar Oranje zondagmiddag in actie komt.

"Ze gingen namelijk tikkertje spelen, Joey Veerman was overigens steeds de klos. Ik hoor jullie denken: waarom zou je in godsnaam tikkertje gaan spelen op een training een dag voor de wedstrijd tegen Polen? "

"Dat komt uit de hoed van René Wormhoudt, de conditietrainer van Oranje", legde Vahle uit. "Die heeft een model ontwikkeld, het Athletic Skills Model, en dat gaat erover dat je het atletisch vermogen van een voetballer kan ontwikkelen door bijvoorbeeld dit soort oefeningen te doen. Dit zit er bij Oranje dus weleens bij. De sfeer zit er goed in, denk ik."

Derksen keek met grote verbazing naar de beelden. "Misschien kan hij het eens proberen bij een kleuterschool, daar zullen ze het best leuk kunnen vinden. Ik vind dit zo'n onzin, om volwassen profs dit soort oefeningen te laten doen…"

Voormalig langebaanschaatser Ben van der Burg, die ook aanwezig was in de uitzending, zag het nut er echter wel van in. "Johan, jij weet ook. Je moet op heel veel trainingen hetzelfde doen en dit geeft weer een nieuwe prikkel. Tikkertje is natuurlijk kinderachtig, maar het is wel een nieuwe prikkel voor je lichaam."

Beelden van het spel tikkertje, waarbij Dumfries 'veilig' naast De Ligt aansloot en Veerman vervolgens De Vrij probeerde te tikken.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
21:12
21:12
Nederlands liedje is absolute EK-hit in het buitenland: plek 1 in Duitse top 50
2
   
20:43
20:43
VZ Kort: Espanyol keert na een jaar afwezigheid terug in LaLiga
77
   
20:15
20:15
In de wandelgangen: Geertruida kan Feyenoord ook verlaten voor de Premier League
9
   
20:00
20:00
Live meepraten op het EK: Schotland - Hongarije
13
   
20:00
20:00
Live meepraten op het EK: Zwitserland - Duitsland
48
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
boegenheim
 
32
16 juni 2024 om 07:14
Waar maakt de snor zich weer druk om? Koeman kan niks goed doen in de ogen van Derksen en Driessen
 
Primetime
 
3
16 juni 2024 om 09:25
@boegenheim, ik ben het voor een keer nog met hem eens ook. Zou dit dus helemaal niks vinden als volwassen speler. Sws vind ik persoonlijk dat er in Nederland trainingsvormen die ik zie maar een beetje aan het belachelijke aan zitten, van waarom zet je die boys zo voor schut met zoveel geld aan materialen en locaties etc en dan klagen dat er niet goed wordt getraind of dat ze er geen zin in hebben. Moet denken aan die foto’s van jaren geleden waaronder Veltman krachttraining aan het doen was op het veld. Laat ze zich topsporter voelen of doe een spel die ze in hun vrije tijd ook zouden doen (iets als voetvolley bv)
 
Klene
 
7
16 juni 2024 om 09:56
Nou Primetime. Ik heb toevallig de cursus ASM (Athletic Skills Model) moeten volgen voor werk en het snijdt zeker wel hout. Het jammere voor mijn vak (LO) is dat het vooral topsport gericht is, maar je wordt er simpelweg een betere beweger door. Je bent met onderdelen bezig, waarin je competenter wordt op verschillende vlakken. René heeft heel veel verschillende oefeningen laten zien die hij deed bij het Nederlands (vrouwen) Elftal en daar waren de spelers en speelsters alleen maar aan het lachen bijvoorbeeld. Ze zijn dingen aan het trainen, terwijl ze het niet eens door hebben.
 
Primetime
 
2
16 juni 2024 om 10:23
@klene, ik denk ook niet dat de skills die getraind worden zelf onzinnig zijn maar geef vooral kritiek op de vorm. Iets als krachttraining zie ik als enorm nuttig, maar waarom zo voor schut op het veld??? Ik denk dat het bij de vrouwen toch anders is, sws is er meer ego bij de mannen. Dattikkertje had je echt op een andere manier kunnen vormgeven om dezelfde skills te kunnen trainen.Ik heb vaker hier de discussie gevoerd dat ik het niet mee eens ben dat Amerikanen een betere topsport mentaliteit hebben. Zij snappen gewoon 100 keer beter hoe ze sporters moeten motiveren en dat is niet door dit soort shit te gooien
 
JizZzy
 
41
16 juni 2024 om 07:14
Onzinnig natuurlijk, maar in deze tijd moet alles maar normaal zijn. Dus als volwassen mannen tikkertje gaan spelen, gaan we dat wetenschappelijk uitleggen. Renã£â© Wormhoudt zal er vast een formidabele theorie achter gevonden hebben, met hem erbij hadden we in 2019 wel de CL gewonnen. Interessantdoenerij, ik kan er ook niks mee. Stoã£â¯cijns de juiste dingen doen, daar kan ik wel wat mee. Dus vanmiddag een Frimpong op rechtsbuiten, want die is in vorm en is daar de beste keuze. Geen Gakpo, want die brengt helemaal niks. Geertruida, omdat die tenminste kan voetballen en de perfecte tandem met Frimpong is. Geen Daley Blind als sub, omdat die veel te traag is. Die opstelling vanmiddag gaat nergens op slaan echter, maar dan hebben de jongens wel tikkertje gespeeld gelukkig. Doei!
 
Catenaccio 2.0
 
58
16 juni 2024 om 07:19
Dat is jou mening. Los of het wetenschappelijk is, bij zo`n spelletje wordt snel gelachen, gedold etc. Wat ook weer goed is voor de sfeer in een groep. Het is dus multifunctioneel ondanks dat het 'kinderachtig' is
 
Utreg4life
 
21
16 juni 2024 om 07:25
Ah kijk. Denk dat jij maar de opvolger van Koeman moet worden. Wat mij betreft is alles wat de sfeer bevordert altijd goed, en dus ook als het tikkertje is.
 
consy
 
46
16 juni 2024 om 07:30
Tikkertje is gewoon leuk, hopelijk gaat de zon een beetje schijnen voor je vandaag want het is een beetje zonde om zo je weekend door te brengen.
 
Ryjuu
 
11
16 juni 2024 om 07:46
Tikkertje wordt ook gewoon gedaan tijdens gym op de lagere school en zelfs middelbare school. Het is gewoon een kindvriendelijke speloefening om conditie en atletisch vermogen te trainen. Ja dat kan ook op een serieuze manier, maar zo’n luchtige vorm kan geen kwaad en houd de sfeer er ook goed in
 
D@nny
 
88
16 juni 2024 om 07:51
Verlies nooit het kind in jezelf! Chagrijnige volwassenen zijn er genoeg maar hou nou juist eens vast aan het plezier maken! kinderen vinden tikkertje leuk, het is een spel. Lekker rennen. Ik ben bijzonder blij dat ik een relatief kinderachtige 40-er ben! Lees naast boeken de Donald Duck, kijk graag animatie bedoeld voor kinderen (zoals Disney animaties, Pixar etc) Ren graag rond met de kinderen om buiten spelletjes te spelen en die kinderachtige dingen op mijn werk (die de oude zuurpruimen niet altijd kunnen waarderen) dus verlies jezelf niet in de zure, alles moeten een reden hebben, volwassen wereld. Leef, wees blij en geniet.
 
Sulejmanii
 
3
16 juni 2024 om 08:45
Mooi geschreven! Geen speld tussen te krijgen. ????
 
Saksenros65
 
6
16 juni 2024 om 08:03
Stoïcisme heeft weinig te maken met de spelvorm waarmee conditie en atletisch vermogen worden getraind. Sterker nog, ik heb van horen zeggen dat M. Aurelius en Seneca zelf ook wel van een potje tikkertje hielden!
 
273618
 
6
16 juni 2024 om 08:40
"In deze tijd moet alles maar normaal zijn" om vervolgens een relaas af te steken waarom tikkertje spelen niet normaal is. Ik hoop dat je de ironie ervan zelf ook in kan zien en D@nny's mooie advies hier onder wat meer kan volgen.
 
Leon Tijssen
 
2
16 juni 2024 om 09:01
Dit soort dingen gebeuren ook echt alleen bij oranje. Sowieso ontbreekt er passie al jaren bij oranje. Vergelijk dat bij Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Zelfs bij kleinere landen zie je die passie. Deze land geven strijd enz. Dat is bij oranje net niet ofzo. Bij het volkslied ook zingen voluit hun borst mee. Bij oranje niet, nauwelijks op half. Uiteraard niet verplicht maar jullie snappen mijn punt vast wel. Op de tribune ook groot verschil. Bij oranje is het carnavalspubliek en bij landen andere landen ook veel meer steun, passie, zingen enz.
 
BurdyM
 
3
16 juni 2024 om 10:31
Wat een onzin schrijf je toch op. En dan noem je Spanje als voorbeeld waar gisteren echt niemand het volkslied meezong. De Schotten wel, uit volle borst. Verloren met 5-1.
 
Injustish
 
3
16 juni 2024 om 13:23
Het Spaanse volkslied heeft geen tekst
 
Citro
 
12
16 juni 2024 om 07:17
Het is toch wel bizar dat je als Johan zijnde geld verdient door heel vaak zuur te zijn. Is het wit dan is hij voor zwart, is het paars dan is hij voor roze. Vroeger deden wij dit ook wel eens op de training maar dan misschien net anders. Allemaal prima, als ze er maar staan tegen Polen en ze helemaal kapot spelen (Xavi 2x).
 
xGro
 
0
16 juni 2024 om 07:50
Iedereen gaat links en hij gaat rechts. Dit doet hij al jaren en mensen kunnen er om lachen
 
Broski
 
1
16 juni 2024 om 08:14
Hoe zuurder hoe meer mensen zoals Citro erover praten = inkomsten
 
Oelie Wapper
 
16
16 juni 2024 om 07:38
Als ik de foto van Derksen zie, die naast de foto van tikkertje spelende spelers van het NL elftal staat, dan zie ik in ieder geval overduidelijk de reden dat hij dit vindt. Gewoon een hele zure oude man, die probeert om zijn eigen zure mening bij iedereen naar binnen te schuiven en blijkbaar heeft hij daarmee een heel groot publiek, die dat ook vindt. Alles wat afwijkt van zijn jaren '70 wereldbeeld is fout en moet worden bekritiseerd.
 
RikF
 
1
16 juni 2024 om 08:24
Ongefundeerde larie, dit kun je niet eens als mening omschrijven maar ronduit een statement of beschuldiging. Als je hem kent zou je serieus anders praten. Je mening baseren op een tv karakter is het zelfde als geloven in een soap als gtst of the bold and beautiful en dat doe je ook niet hoop ik.
 
FGLJN
 
9
16 juni 2024 om 08:10
Er zijn tegenwoordig zoveel oefeningen die gewoon echt nut hebben, en, afwisselend gebruikt, aantoonbaar beter dan de vroegere methodes. Maar blijkbaar moet elke trainer desondanks toch die goede oefeningen laten liggen want stel je voor dat iemand iets doet wat Johans oude nostalgische brein niet aan kan. De uitdrukking normaal doen vond ik eerst altijd een goede en nuttige instelling, maar tegenwoordig is het voor veel mensen een bekrompen angstige religie geworden, waar geen enkele nuance of wetenschap meer welkom is. Alles wat anders is dan men gewend is, en zogenaamd niet normaal is, wordt meteen de grond in geboord.
 
Dutchred
 
5
16 juni 2024 om 08:17
Ah de ouwe mopperkont moppert weer op anderen die plezier hebben. Het is nooit goed genoeg en vroeger was alles beter.
 
DinamoM
 
1
16 juni 2024 om 08:41
Ik snap niet dat er mensen zijn die nog serieus ingaan op wat Derksen te vertellen heeft. Het is gewoon een gimmick. Zegt iedereen links, dan zegt hij rechts. Als het gras groen is dan zegt hij dat het blauw is, enz. Er moet niet te veel geloof Aan gehecht worden. Averechts zijn is gewoon zijn handelsmerk, en je kan alles wel op een bepaalde manier uitleggen.
 
KeeperToob
 
6
16 juni 2024 om 08:44
Ik snap niet dat er mensen zijn die serieus in elke topic over Derksen anderen proberen te overtuigen dat ze niet naar Derksen moeten luisteren.. Doe dat lekker over religie ofzo. Ohnee daar moeten we respect voor hebben. Terwijl dat gewoon wetenschappelijk bewezen is dat het onzin is. Achja, onwetenheid
 
Bobo25
 
0
16 juni 2024 om 08:49
En daarom is Derksen ook een succesvolle voetballer en trainer geworden omdat hij het beter weet. (met alles trouwens). oh...wacht... hij is alleen een zeiksnor geworden. Daar heb je geen trainingen voor nodig.
 
Dennis1995
 
0
16 juni 2024 om 08:59
Goh en waarom zou iemand als Johan Derksen dit soort opmerkingen maken?
 
qinrom2
 
2
16 juni 2024 om 09:01
Tikkertje is prima ,vind het wel een probleem als ze verstoppertje gaan spelen.
 
marton3103
 
2
16 juni 2024 om 09:03
Maar weinig mensen gaan in op de inhoud.. hieruit blijkt dus gewoon dat Veerman de langzaamste is! En mensen maar blijven volhouden dat hij niet langzaam is en een wereldtopper kan worden.
 
Oranje 21
 
0
16 juni 2024 om 09:37
Vroeger speelde we ook tikkertje op het schoolplein. Als het Nederlands elftal hier mee de conditie op moet bouwen zijn er wel andere vormen voor ,maar tikkertje?
 
RedondoNo5
 
0
16 juni 2024 om 10:28
Oh nee, de spelers hebben plezier. Zal vast een doel achter zitten, maar kom op. Dit is gewoon leuk.
 
NMR10
 
0
16 juni 2024 om 10:43
Wat ze daar aan het doen waren, is niet gewoon tikkertje. Er zit een heel goede reden achter. Deze oefening wordt vaak gebruikt als Energizer en om de groepsdynamische processen te beïnvloeden. Door deze oefeningen wordt het Nederlands elftal echt een team, in plaats van losse individuen. Dus probeer eerst informatie te verzamelen voordat je je uitlaat over dingen waar je niks van afweet.
 
Rambo12
 
0
16 juni 2024 om 10:59
Dag voor de wedstrijd ga je nooit een zware training doen, dus lekker laten lullen die de snor. Meer dan logisch dat je zulke oefeningen gaat doen.
 
Migi
 
0
16 juni 2024 om 11:47
Wat is die Derksen een intens zielig figuur geworden zeg. Het toonbeeld van niet stoppen op je hoogtepunt.