Derksen wijst nieuwe schuldige aan: 'Hij heeft Ajax naar de klote geholpen'
Woensdag, 1 mei 2024 om 07:05

Johan Derksen is van mening dat niet alleen Sven Mislintat schuld heeft aan de crisis waar Ajax momenteel in verkeert. Dat laat hij weten aan tafel bij Vandaag Inside. Volgens Derksen had Jan van Halst namelijk veel harder in moeten grijpen toen Mislintat met geld begon te smijten.

Van Halst was tussen september 2023 en maart 2024 titulair algemeen directeur, waarin hij liet weten na deze periode niet door te gaan bij Ajax. Daarvoor was hij lid van de Raad van Commissarissen bij de Amsterdamse club. Maandag gaf Van Halst bij Rondo op Ziggo Sport meer tekst en uitleg over zijn vertrek bij de club.

"Wat hij zegt is klinkklare onzin", oordeelt Derksen over het optreden van Van Halst bij Rondo. "Hij zegt dat hij als RvC-lid niet in de directiestoel kon gaan zitten, maar moet je dan een Duitser (Mislintat, red.) voor 115 miljoen aan spelers weg laten gooien?", vraagt Derksen zich hardop af.

"Hij heeft er nu bij FC Twente een chaos van gemaakt, Ajax naar de g*dverdomme geholpen. En dan zeg je desondanks 'Ik sta open voor een nieuwe functie in het voetbal'. Maar hij heeft in het voetbal nog helemaal niks gepresteerd."

"Het lullige is, het is geen onaardige man. Ik heb ook helemaal niks tegen hem", vervolgt De Snor. "Maar het is ook zo'n ontzettend lichtgewicht. Hoe is het mogelijk dat hij in de RvC van een beursgenoteerd bedrijf kan komen?"

"Hij heeft toegestaan dat die Duitser (Mislintat, red.) twaalf miskopen heeft binnengehaald. Na drie miskopen had hij moeten ingrijpen en moeten zeggen 'Dit zijn geen Ajax-spelers'. Je bent toch geen directeur van Willem II."

René van der Gijp neemt het daarna op voor Van Halst en lijkt te begrijpen waarom hij niet eerder ingreep bij Ajax. "Je bent natuurlijk geen Dennis Bergkamp, geen Edwin van der Sar, maar je bent Jan van Halst." Valentijn Driessen was vervolgens, net als Derksen, niet te spreken over het optreden van Van Halst.

"Hij zegt dan dat hij bij één speler heeft gezegd dat die er zeker niet inkwam. Waarom heeft hij dat dan niet bij die andere tien spelers gedaan, die ook niks bij Ajax te zoeken hebben?", aldus Driessen. "Hij heeft het echt naar de klote geholpen."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
16:04
16:04
Southgate geeft tekst en uitleg bij passeren van Henderson en Rashford
4
   
15:36
15:36
Ajax schetst ontluisterend beeld van Mislintat: 'Sven duldt geen tegenspraak'
20
   
15:03
15:03
Engeland maakt voorselectie bekend: Marcus Rashford schittert door afwezigheid
87
   
14:53
14:53
Davy Pröpper (32) zet opnieuw een punt achter zijn voetbalcarrière
5
   
14:26
14:26
Portugal neemt Francisco Conceição mee naar het EK in Duitsland
33
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
WAC79
 
5
1 mei 2024 om 07:11
Allemaal achteraf gepraat, dat heeft voor nu weinig zin meer.
 
RFledderus
 
32
1 mei 2024 om 07:20
Je kan lastig iemands presteren vooraf analyseren toch? Dit is nou eenmaal hen verdienmodel..
 
PSVERTOTDEDOOD
 
16
1 mei 2024 om 07:28
Van Halst als AD interim heeft bijna geen bevoegdheden. Je zit op de elektrische stoel klappen op te vangen terwijl je ondertussen geen beslissing mag nemen, Van Halst was nooit AD geweest als Ajax geen beursgenoteerd bedrijf was. Voor de rest was het meer falen van de hele RVC dan alleen van Halst. Stop met het zoeken naar zondebokken.
 
Sirius
 
6
1 mei 2024 om 08:57
Van Halst was de voetbaladviseur binnen de RvC. Je kunt dus niet stellen dat hij geen aandeel gehad heeft.
 
Gaalmeister
 
5
1 mei 2024 om 09:23
Waar iedereen een beetje aan voorbij lijkt te gaan, is dat Mislintat zich precies gehouden heeft aan de opdracht van de RvC / van Halst. Namelijk: salarishuis omlaag en jonge spelers kopen om zo waarde te creeeren. Dan laat je Klaassen, Blind en Tadic gaan (grootverdieners) en haal je een zwik jonge talenten. Maar zit je met een selectie die totaal uit balans is. Ik denk nog steeds dat Mislintat het niet per se heel verkeerd heeft gedaan, maar wel een totaal verkeerde opdracht heeft gekregen van de RVC, in combinatie met het feit dat hij volledig zijn gang kon gaan en in zijn eentje op reis ging om te onderhandelen over transfersommen zonder Lenderink mee te nemen (zie ontluisterend interview met Eringa in Nrc). Dus de schuld ligt inderdaad met name bij de RVC.
 
Jansen Joenite
 
2
1 mei 2024 om 10:09
Tja, vooraf wilden ze in Amsterdam vooral niet luisteren en kijken naar zijn prestaties bij Twente. Dan maar achteraf huilen..
 
Excellent
 
13
1 mei 2024 om 07:21
Waar Jan van Halst is, is chaos en wanbeleid achterlatend. Eigenlijk precies zoals Pier Eringa Je zag het bij Twente en nu ook weer bij Ajax. Beste man denkt overal wel kennis en ervaring in te hebben, maar flopt keer op keer, veroorzaakt chaos en vertrekt.maar eigenlijk tekent het Ajax van de afgelopen 1,5 jaar wel: Veel te veel bestuurders zonder enige effiniteit met voetbal/sport en niemand leek te weten wie wat deed.
 
marton3103
 
2
1 mei 2024 om 08:54
Je noemt Van Halst tekenend voor Ajax en iemand zonder enige Affiniteit met voetbal/sport...?
 
Reinaldinhoo
 
4
1 mei 2024 om 07:33
De hele organisatie functioneerde/functioneerd niet. In alle lagen dat zie je uiteindelijk terug op het veld.
 
Ajaxfollower
 
36
1 mei 2024 om 07:44
De club stond al in brand vanaf het moment dat Overmars is opgestapt. Er werd toen, mede door Van de Sar, niet adequaat genoeg gehandeld. Zo werd Kroes door een van de RVC-leden (weet even zijn naam niet meer) als beoogde opvolger van Overmars naar voren geschoven. Van de Sar heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat Kroes niet kwam en dat Ajax nog langer zonder TD kwam te zitten. En toen kwam Van der Sar zelf met de ingeving dat het misschien een goed idee zou zijn als hij samen met Huntelaar en Hamstra de transfers zou verrichten. We weten allemaal hoe dat is verlopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere dossiers binnen de club die niet adequaat zijn opgepakt door Van der Sar destijds. Zo gaf Ten Hag te kennen dat hij er helemaal niet onwelwillend tegenover stond om nog langer bij Ajax te blijven, maar dat hij niks meer van de club hoorde. Van der Sar was op zijn beurt er vanuit gegaan dat Ten Hag toe was aan een nieuwe uitdaging. Kortom. Er is, o.a door Van der Sar, totaal niet adequaat gereageerd toen de club in brand stond. Die heeft alles op zijn beloop gelaten. Mede daardoor is de club in crisis gekomen en niet door Minslitat die pas ruim 1,5 jaar werd aangesteld.
 
Gaalmeister
 
2
1 mei 2024 om 09:28
Eens, het is ontluisterend hoe slecht de organisatie geleid werd. Je hebt nota bene een RVC met mensen die in het bedrijfsleven hun sporen hebben verdiend. Toch zat het gehele netwerk en de kennis van Overmars in zijn telefoon en in zijn hoofd, en stond niks op papier. Er was geen enkel plan om continuiteit te waarborgen mocht hij ooit vertrekken. Idem met Ten Hag, geen profiel van een trainer die hem zou moeten opvolgen terwijl je dat toch al lang kon zijn aankomen. Op het moment dat die twee vertrokken is het kaartenhuis ineen gedonderd dat alleen maar bleef staan door de successen van die twee personen. Alles wat daarna kwam was alleen maar symptomatisch voor de rotte organisatie daar achter.
 
AFCAXX
 
0
2 mei 2024 om 08:45
Het begint daarvoor al. Als je je beleid afhankelijk maakt van een individu loop je gewoon mega grote risico’s als die weggaat, want dan is er geen structuur om op terug te vallen. Een overmars had in die zin waarschijnlijk ook teveel zeggenschap.
 
Xavizola
 
1
1 mei 2024 om 07:58
Johan de man met weinig inzicht, er zijn velen schuldig aan het falen van Ajax Trainers Spelers Bestuur enzovoort. je kan er niet een paar namen uit halen maar wat wel zeker is dat een grote club als Ajax er wel weer bovenop komt. het is alleen te hopen dat het voor hun niet zo lang duurt als Feyenoord. of nu Man United
 
Otis
 
10
1 mei 2024 om 07:58
Schandalige journalistiek dit. Zo makkelijk. Vooral Driessen moet lekker zijn mond houden. Als iemand opzettelijk heeft bijgedragen aan het naar beneden halen van Ajax zijn hij en Verweij het wel. En Derksen wil van Halst zeker natrappen omdat Van Halst nooit in dat vreselijke programma van Derksen wil komen. De schuldigen zijn allang benoemd en dan ontslagen. Niet veel mensen hadden het beter gedaan.
 
Sirius
 
5
1 mei 2024 om 08:55
Juist veel mensen hadden het beter gedaan. Dat is het hele probleem. De gemiddelde supporter had het beter gedaan.
 
Southern
 
0
1 mei 2024 om 11:26
Volledig met je eens. Maar ik verwacht niet anders van Derksen en zijn Telegraaf companen
 
marton3103
 
5
1 mei 2024 om 08:19
Tsja.. Van Halst had natuurlijk een glazen bol en kon op dat moment al weten dat de 3 aankopen miskopen waren en dat er nog 10 miskopen zouden volgen... Hij had alleen misschien harder in moeten grijpen bij het conflict tussen Mislintat en Steijn, en bij wijze van spreken transfers te blokkeren tot ze nader tot elkaar zouden komen.
 
Sirius
 
2
1 mei 2024 om 08:53
Tja, je kunt het natuurlijk niet zomaar op het conto van Van Halst schrijven, maar dat de man ook zeker een aandeel heeft in de malaise, is een feit. Derksen stelt terecht dat Van Halst een lichtgewicht is, niet geschikt om een functie te bekleden binnen het betaalde voetbal. Die kan beter analist blijven en open deuren intrappen.
 
trebbel
 
1
1 mei 2024 om 09:28
Altijd op de man spelen. Johan en Valentijn kunnen er wat van. Een grote organisatie als Ajax laat het beleid echt niet aan 1 persoon over. De gehele directie en RVC zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de wanorde die er ontstaan is na het vertrek van Overmars en Ten Hag.. Zo gemakkelijk om dat op 1 man af te geven. Maar ja roeptoeteren zonder echt te weten wat er aan de hand is geweest, tja daarvoor zit je met je kop op TV.
 
SambalOelek
 
3
1 mei 2024 om 09:29
"na 3 miskopen had je moeten ingrijpen" Achteraf gelul natuurlijk, je kan niet op dat moment zien dat het 3 miskopen zijn. Vooral als je bedenkt dat aankopen als Sutalo, Branco vs Boomen, Sosa, Mannsverk en Mikautadze op dat moment helemaal geen gekke aankopen waren. Allemaal spelers die goed functioneerden bij hun club en land. Dat het niet goed heeft uitgepakt kon van Halst toen ook niet weten.
 
Kakadu
 
1
1 mei 2024 om 10:35
Wat de structureel onwetende en niet-geïnformeerde heren aan tafel van VI lijken te missen is dat de RvC geen beleidsmaker is. Die controleren het beleid van het bestuur maar kunnen zelf niet beleid maken of uitvoeren. Als het bestuur een beleidsplan heeft en transfersommen betaalt kan de RvC daar niet voor gaan liggen en al zeker geen opdrachten geven aan het bestuur. Voetbalinhoudelijk, en dus of een speler 'past' of het geld waard is, heeft de RvC geen stem.
 
Musi26
 
0
1 mei 2024 om 11:09
Steijn is de belangrijkste persoon waarom het seizoen zo slecht is als het nu is. Deze heeft het zelfvertrouwen van de spelers zo'n schop gegeven dat het nu nog niet is hersteld. De selectie is niet geweldig, maar ook niet zo slecht als men denkt.
 
Daneman
 
0
1 mei 2024 om 13:48
Toch echt Mislintat. Je had eigenlijk alleen nog of vooral nog jong talent lopen. Dat vraagt qua aankopen dus meer een focus op ervaring en sowieso spelers die er meteen staan en die jeugd bij de hand kan nemen. Dát is al niet gebeurd, allemaal spelers gehaald die er niet meteen staan. Dus dat is al kansloos. En dan zijn het ook nog eens bizar slechte aankopen, met spelers die niet eens in het spel passen en/of het niveau niet hebben. Steijn was met het materiaal dat Ten Hag had ook wel kampioen geworden, en Ten Hag had met deze bende ook helemaal niks klaargespeeld. Dat lukte hem in zijn jaren met bizar veel betere en veel meer gebalanceerde selecties ook vaak nauwelijks, los van één successeizoen, met de beste selecties sinds 1995.
 
Daneman
 
1
1 mei 2024 om 13:45
Dat is allemaal symptomen benoemen, werkelijk niemand die de ware oorzaak ziet. En dat is Overmars en zijn handelen, en Van der Sar en de rest van de leiding die dat toeliet. Overmars heeft door de jaren heen de technische alleenmacht gegrepen, van Technisch Manager in een Technisch Hart waar hij al maling aan dat Technisch Hart had en zich al als machtige Technische Directeur ging gedragen door samen te klieken met De Boer en Jonk negerend. Gaf zelfs De Boer zijn aankopen, want dat zou hij 'verdienen'. Bizar, zo net na afspraken te hebben gemaakt en ingestemd te hebben met Plan Cruijff. Enorm onbetrouwbaar dus. Daarna is dat doorgezet, heeft hij mondige mensen eruit gewerkt, ja-knikkers erin (jonk uit, Ouaali in, niet per se ja-knikker maar geen invloed). Alle technische alleenmacht kwam bij hem te liggen, ook omdat AD Van der Sar zich niet wilde bemoeien met het technische. En zo vormden Overmars en ziin bevriende trainer Ten Hag, een passant, het 'technisch Hart'. De trainer is een passant dus die zou het minste inspraak moeten hebben van alle technische mensen (hoofd Scouting, Hoofd Jeugdopleiding, TD), maar die had enorm veel inspraak. En verder alles bij de TD leggen, dus één persoon, is wachten op problemen bij opvolging. Jaren voor de crisis zag ik hem al aankomen, want je weet dat als Overmars zou vertrekken, er geen enkele clubbreed beleid en visie was, geen rolverdeling en duidelijke kaders en samenwerking, want de hoofd scouting en HJO werden genegeerd. En dus ontstaat er een gapend technisch gat, een vacuüm, met alle gevolgen van dien. Zeker als dan mensen van bovenaf zonder enige voetbalkennis en inzicht er dan induiken, terwijl dat de Hoofd Scouting en Hoofd Jeugdopleiding dan had moeten zijn om de schade te beperken. En iedereen maar roepen dat het door het wangedrag van Overmars kwam, of door Mislintat en co. Mensen zijn hele luie denkers.
 
Rudeboy65
 
1
1 mei 2024 om 13:48
Bord-op-schoot analist. Hoorden we hem niet over, maar na Rondo weet ie het ineens.
 
Bossie
 
0
1 mei 2024 om 14:55
Er spelen natuurlijk meer factoren mee waardoor de club in een vrije val kwam. De successen die Ajax heeft behaald onder leiding van Ten Hag, Overmars en van der Sar hebben veel verbloemd. Toen het minder werd , was het wel duidelijk dat van der Sar niet echt geschikt was als AD. Overmars die zich al een tijdje niet wist te gedragen naar het personeel. Toen Ten Hag en Overmars weg vielen ontsto,d er een vacuum, waar verschillende mensen/partijen ingedoken zijn om zich zelf te profileren. Eigenbelang ging voor club belang. En toen het heel slecht ging was iedereen meer bezig met zijn eigen straatje aan het schoon vegen, dan te denken in het club belang.