Drastische krimping: Barça krijgt liefst 70 procent minder seizoenkaarthouders
Dinsdag, 7 februari 2023 om 20:28

Barcelona gaat vanaf het seizoen 2023/24 zeventig procent minder seizoenskaarten verkopen, zo meldt het Spaanse Mundo Deportivo. De club uit het Noorden van Spanje gaat vanwege de verbouwing van Camp Nou tijdelijk verhuizen naar Estadi Lluis Companys. Dit stadion kan ongeveer 55.000 supporters huishouden, iets meer dan de helft van de stadioncapaciteit van Camp Nou, die bijna honderdduizend mensen bedraagt.

Buiten het feit dat de verbouwing al veel geld kost, loopt de club dus ook een groot bedrag mis als het gaat om de kaartverkoop. Daar komt bij dat van de 55.000 plekken, er in het seizoen 2023/24 slechts 25.000 gereserveerd zullen zijn voor seizoenkaarthouders. Dit seizoen hebben maar liefst 83.000 supporters een seizoenkaart van Barcelona. Dat is een afname van zeventig (!) procent. Het is nog niet bekend hoe er besloten gaat worden wie zijn seizoenkaart mag behouden voor komend seizoen en wie niet. Wel kunnen seizoenkaarthouders hun kaart bevriezen tot het moment dat Blaugrana terugkeert in het eigen Camp Nou.

Sceptici in Spanje speculeren dat er zo weinig seizoenkaarten worden vrijgegegeven, omdat Barcelona de losse wedstrijdtickets zo een stuk duurder kan maken. Zo kan een deel van het verlies dat geleden zal worden vanwege de verminderde capaciteit van het stadion worden opgevangen. De verbouwing kost naar schatting anderhalf miljard euro.

Camp Nou werd in 1957 gebouwd en een verbouwing van het stadion stond al een tijdje op de planning. Volgens voorzitter Joan Laporta is het de bedoeling dat Barcelona vanaf de start van het seizoen 2024/25 weer te zien zal zijn in het eigen stadion. Omdat de verbouwing, mede door de oorlog in Oekraïne en de prijsstijgingen van bouwmaterialen, dan nog niet af is, zal in dat seizoen het stadion maar voor vijftig procent gevuld zijn.

De verbetering van het spel en de resultaten van Xavi's Barça wordt positief onthaald door de fans van Barcelona. Dit seizoen is het gemiddelde aantal toeschouwers in Camp Nou bij competitiewedstrijden 82.825. Dat is het hoogste cijfer sinds het begin van de 21e eeuw. Tijdens de afscheidswedstrijd van Gerard Piqué waren er zelfs 92.605 toeschouwers aanwezig: een all-time record voor de club.

Meer nieuws
   
22:52
22:52
Thijs Dallinga scoort bij winnend Toulouse op afscheidsavond Mbappé bij PSG
2
   
22:43
22:43
AS Roma moet na nederlaag tegen Atalanta hopen op overwinning Atalanta
4
   
22:01
22:01
Riazor wordt gek: Deportivo La Coruña promoveert na zege op Barcelona B
9
   
21:49
21:49
Volendam-aanvaller Bilal Ould-Chikh succesvol geopereerd na goedaardige tumor
1
   
21:46
21:46
Frenkie de Jong en Mikky Kiemeney trouwen in het geheim en delen huwelijksfoto's
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
MrGer
 
4
7 februari 2023 om 20:35
Ik ga er vanuit dat ze daar rekening mee hebben gehouden.
 
Klaas Analiste
 
19
7 februari 2023 om 20:38
Het stadion zit toch altijd vol met die toeristen en Aziaten dus de club zal nog steeds de hoofdprijs vangen. Een nieuw stadion zal mogelijkheden creëren voor de club, maar ze zullen het commercieel blijven uitmelken. Ik weet het zelf want ik ben zelf ook een keer bedonderd met kaartjes daar door luche verkooptentjes. Wou alleen kaartjes kopen voor mij en mijn kleinzoon maar die verkoper vroeg 200 euro. Ik heb het maar gedaan voor mijn kleinzoon, maar want een vuil spel. De sfeer in het stadion vond ik ook tegenvallen door het groot aantal aan toeristen. Chinezen naast mij juichten voor gele kaarten en wissels. Ik vond het maar een raar gedoe allemaal. Hopelijk is de sfeer beter in het nieuwe stadion.
 
Marc 433
 
36
7 februari 2023 om 20:55
Goedenavond Klaas, Dat verhaal van die toeristen is echt een eigen leven gaan leiden. Heeft ooit iemand geroepen en sindsdien wordt het voor waarheid aangenomen. Het stadion heeft een capaciteit van bijna 100.000 plaatsten. 83000 plaatsten zijn voor seizoenkaarthouders. Je bent het toch met mij eens dat toeristen niet een heel seizoen lang blijven overnachten om alle wedstrijden te zien. Maw, die kopen geen seizoenskaarten. Dat losse kaarten duur kunnen zijn klopt. De vraag ernaar is enorm. In die zin willen mensen over de gehele wereld Barca zien. Zeker in de tijdperk Messi. Je moet inderdaad goed uitkijken waar je je kaarten koopt.
 
IpswichTown
 
21
7 februari 2023 om 21:16
Een groot gedeelte van die seizoenkaarten wordt massaal aangeboden via sites als bijvoorbeeld Viagogo. Dus zeker niet alleen de losse verkoop gaat naar toeristen.
 
Klaas Analiste
 
19
7 februari 2023 om 21:17
Goedenavond Marc. Ik spreek alleen maar uit mijn eigen ervaring en daar ben ik afgezet. Daarnaast viel mij op dat veel mensen in het stadion niet met de wedstrijd bezig waren, maar meer met hun mobieltjes en foto's maken. Dan trek ik daar de conclusie uit dat dit toeristen zijn. Ik zal in ieder geval niet meer met mijn kleinzoon naar Barcelona gaan. De volgende trip is München, dus ik hoop dat dit wel een leuk avondje word zonder dat je portemonnee wordt leeggetrokken door afzetters en rare Indiërs die kaartjes verkopen.
 
Marc 433
 
6
7 februari 2023 om 21:36
Klaas, ik twijfel absoluut niet aan je verhaal. Die verhalen van die losse tickets is bekend. Mijn punt die ik wil maken is dat het stadion niet alleen vol zit met alleen toeristen. Barca heeft een grote groep trouwe supporters. Het heeft zelfs een beruchte harde kern (de Boixos Nois). Wel heel mooi dat je met je kleinzoon buitenlandse voetbalwedstrijden bezoekt. Lijkt mij een mooie ervaring (op Barca na dan )
 
Almogaver
 
8
7 februari 2023 om 21:58
De Boixos, met daarbinnen weer de Casuals, zijn gelukkig niet meer aanwezig. Tuig, meer is het niet. De "grada/espai d'animacio" bestaat uit verschillende echte supportersgroepen. Soms zitten daar nog een handvol van die losers van Boixos, maar die zijn niet meer wat ze ooit waren en hopelijk blijft dat voor altijd zo. Waardeloze "mensen".
 
babelagtig
 
16
7 februari 2023 om 21:29
Je was dus zelf een van die toeristen...
 
Westend
 
7
7 februari 2023 om 21:39
Je punt daarmee is? Dan zit toch het stadion vol met toeristen?
 
babelagtig
 
14
7 februari 2023 om 21:45
Mijn punt is dat is dat hij de sfeer verziekt vindt vanwege de toeristen, terwijl hij dus zelf onderdeel van het "probleem" is. Leek me niet al te lastig deze..
 
Hazardinho77
 
4
7 februari 2023 om 21:52
Gelukkig is het stadion groot genoeg voor zowel toeristen als Catalanen.
 
BvK0297
 
1
8 februari 2023 om 00:35
Nee want hij kwam wel voor de wedstrijd.. lees het verhaal eerst goed.. hij ergerde zich aan de toeristen die om alles juichen en die alleen maar met hun telefoon bezig waren..
 
Drumsgoon
 
0
8 februari 2023 om 09:10
beetje zoals mensen die naar Amsterdam gaan en klagen over de touristen
 
real8madrid
 
13
7 februari 2023 om 20:40
Buiten het feit dat de verbouwing al veel geld kost, loopt de club dus ook een groot bedrag mis als het gaat om de kaartverkoop. Dit is niet perse correct. Er wordt minder geld gehaald uit seizoenskaarten, maar algemene kaartverkoop is natuurlijk een optelsom van seizoenskaarten en losse tickets. Dit doet Barca natuurlijk enkel omdat losse tickets bij zo`n klein aanbod veel meer opbrengen dan seizoenskaarten. Wel bijzonder jammer dat de trouwe lokale fans genaaid worden door hun club.
 
Almogaver
 
12
7 februari 2023 om 20:54
Is over het algemeen gewoon begrip voor. Vooral gezien de mogelijkheid tot het bevriezen van de kaarten. Eventjes balen, daarna niet meer. Het is niet alsof dit een verrassing kan zijn voor mensen.
 
PAOK4religion
 
7
7 februari 2023 om 20:40
Beetje dramatische titel. Als je bedenkt dat ze maar 55k plaatsen te geven hebben en ruim 45% daarvan naar de houders gaat..Verder gaan de inkomsten drastisch afnemen doordat je minder plaatsen hebt, dus logisch dat je die dan liever variabel houdt. Dat lijkt me meer inkomen. De mensen die tijdelijk de dupe zijn, kun je altijd nog compenseren voor die 2(?) jaar met die nieuwe, verhoogde capaciteit..
 
Tinus-AFCA
 
5
7 februari 2023 om 20:41
83.000 seizoenkaarthouders momenteel. En alle papegaaien maar roepen dat er alleen maar toeristen zitten. Natuurlijk zitten er veel toeristen, maar toch ook een beduidend grote vaste aanhang.
 
PAOK4religion
 
13
7 februari 2023 om 20:45
Dat er 83.000 zijn, betekent niet dat ze er ook altijd zitten..
 
Andres13
 
22
7 februari 2023 om 20:48
Een flink aantal seizoenskaarthouders verkoopt wel weer hun losse wedstrijden aan toeristen. Dat is gewoon business daar.
 
real8madrid
 
5
7 februari 2023 om 20:52
Dat is natuurlijk niet waar en dat zijn mensen die graag in extremen praten. Echter mag je ook niet onderschatten hoeveel seizoenskaarthouders hun plaatsjes illegaal verkopen. Zelfde bij een club als Madrid. Overigens is het idee dat de seizoenkaarthouders de sfeerbrengers zijn en de toeristen het tegenovergestelde ook niet altijd juist. Ik ben een 12-tal jaar geleden een keertje een wedstrijd in Camp nou gaan bekijken toen ik op vakantie was bij vrienden die in Barcelona woonden destijds. Via hun vrienden daar hebben we 4 plekjes van seizoenskaarthouders op de kop getikt nou daar was geen flikker aan in dat seizoenskaarthoudersvak. De rij achter ons zaten 4 Catalaanse oma'tjes die hun breiwerk bij hadden in een plastic tasje en 90 minuten aan het kletsen en breien waren, die gaven geen ruk om de wedstrijd. Was overigens ook maar tegen Hercules die toen tegen degradatie streden dus het zal er vast anders aan toe gaan bij El Classico oid maar alsnog.
 
Almogaver
 
15
7 februari 2023 om 21:32
Wil er dan graag bij zeggen dat er ook mensen zijn die het fijn vinden om zulke omaatjes nog in het stadion te zien. Tuurlijk zijn avonden als de 6-1 legendarisch in het stadion en kolkte het toen behoorlijk, maar ik geniet er net zo hard van dat iedereen zich daar thuis en welkom kan voelen. Die omaatjes zijn onderdeel van de cultuur. Net als je decennialang de opaatjes had met hun radio.
 
BvK0297
 
0
8 februari 2023 om 00:38
E het stadion zit meestal maar met 82k mensen gevuld.. dus verkopen ze geen tickets aan toeristen?? Ik denk dat er 16k gewoon verkocht worden en er maar 60k seizoenkaarthouders zijn. En dan nog het deel dat op seizoenkaarten binnenkomt.. maar dat ia bij elke club zo.. en is het verdien model.. een seizoenkaarten kan je niet 4000 euro maken terwijl voor diezelfde stoel je makkelijk 4000 euro kan verdienen
 
Benzema.
 
2
7 februari 2023 om 20:55
Toeristen verdien je meer aan dan seizoenkaarthouders. Treurige ontwikkeling maar past prima bij het huidige Barca.
 
Marc 433
 
10
7 februari 2023 om 21:10
Welke treurige ontwikkeling? Dit is toch tijdelijk. Stadion wordt verbouwd en Barca moet uitwijken naar een kleiner stadion ( Estadi Lluis Companys) waar maximaal 55000 in kunnen. Verbouwing kost 1,5 miljard en Barca mist inkomsten door minder kaarten. Dan ga je toch als club zijnde naar de juiste balans zoeken om de inkomstenderving zoveel mogelijk te beperken.
 
Sirius
 
5
7 februari 2023 om 21:38
De juiste balans was geweest om financieel eerst de zaakjes weer op orde te hebben voor je even 1,5 miljard gaat lenen. Vooral omdat het er steeds meer op lijkt dat de club razendsnel door z'n injecties gaat, dus reserves zijn er dan ook niet meer. Dan moet je ineens je jaarlijkse transferbudget gaan compenseren bij wijze van spreken.
 
Marc 433
 
3
7 februari 2023 om 21:50
Hi Sirius, zoals wel vaker ben ik het met je eens. Nu ook. Ik vind dit ook heel onverstandig van Barca. Precies om de redenen die jij beschrijft. Helaas hebben ze doorgezet en is er geen weg meer terug. Contracten zijn getekend en de financiering is rond. Maar ik vind het wel riskant.
 
Almogaver
 
2
7 februari 2023 om 22:00
De lening die hiervoor afgesloten is, is apart afgesloten van en voor de zaken die jij benoemt. Dit gaat om investeringen, niet alleen in een nieuw stadion, maar in de hele "espai Barca".
 
Benzema.
 
1
7 februari 2023 om 22:22
Een ander stadion is tijdelijk. Het % seizoenkaarthouders verminderen niet verwacht ik.
 
1900DusanTadic
 
1
7 februari 2023 om 22:37
Ik denk dat de club genoeg experts heeft ingeschakeld om te bepalen of het financieel wel of geen goede zet is.. Ik denk dat de gemiddelde VZ’er daar niet meer verstand heeft dan de club
 
Salerno1919
 
1
8 februari 2023 om 00:04
Al die financiële experts bij barca hebben idd goed werk gedaan de laatste jaren ??
 
SpeedyAFC
 
2
8 februari 2023 om 11:09
En zijn investeringen dat niet risicovol? Er wordt nu een behoorlijke kostenpost gepakt, twee jaar tienduizenden plekken minder dus veel lagere recette inkomsten. Gaat de bouw niet zoals men graag zou zien, dan kan het zomaar uitlopen. Denk maar aan de bouw van die kerk in Barcelona, liep ook een klein beetje uit
 
Martijn R
 
2
7 februari 2023 om 21:05
Sowieso is het aantal seizoenkaarthouders altijd een beetje geflatteerd. Hier in Nederland is het vrij gebruikelijk dat je waneneer je een seizoenkaart hebt je daadwerkelijk naar de wedstrijden gaat. Bij Barcelona is dat heel anders. Die 83.000 zitten er bij lange na niet iedere week. De houders gaan vaak naar de wedstrijden tegen Real, Atletico en misschien Espanyol. De rest wordt via de club doorverkocht. Barcelona kent namelijk een prachtig systeem waar via je als seizoenkaarthouder afstand kan doen van je rechten voor een bepaalde wedstrijd, en hier ook weer x-bedrag voor terugkrijgt. Hier wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Deze tijdelijke krimp heeft dan ook bij lange na niet de gevolgen die hij in Nederland zou hebben.
 
BaronVonBorsig
 
1
7 februari 2023 om 21:33
Echt een heerlijk stadion zo boven op die berg, mag er eind April weer 2 keer naar toe.
 
Shiraz
 
2
7 februari 2023 om 21:46
Ik zit net foto’s op te zoeken van dat stadion waar ik een heel seizoen een pot of 25 naar mag kijken. En het eerste wat ik zie is: sintelbaan. Had het wel kunnen weten met ‘Olimpic’ in de naam. Oftewel geen heerlijk stadion en geen gezicht. Fans die een kilometer van het veld afzitten. Werd Camp Nou maar de grote versie van De Kuip. Dat is pas heerlijk. stadions met een athletiekbaan zijn geen voetbalstadions.
 
BaronVonBorsig
 
5
7 februari 2023 om 21:50
Ik kom er ook niet voor voetbalwedstrijden maar voor 2 concerten dus dat komt even mooi uit. Heerlijk man, weg omhoog langs het kunstmuseum en genieten.
 
Neeke
 
3
7 februari 2023 om 22:24
Dat Stadion verbouwen….. kansloos, afgelopen zomer nog geweest en dacht toen hier moeten ze weg en een nieuwe bouwen! Tjezus wat een lelijk ding
 
IronManUtd
 
0
7 februari 2023 om 23:35
Wat een bedragen voor stadions en verbouwingen ervan altijd. Ik vind ze er als leek altijd zo relatief eenvoudig uit zien.
 
SpeedyAFC
 
0
8 februari 2023 om 11:12
Ja ze zien er eenvoudig uit maar als tienduizenden mensen gaan springen op de tribunes dan is dat een aardige belasting. En dat week in, week uit tientallen jaren lang. De constructie moet gewoon heel erg goed zijn.
 
IronManUtd
 
0
8 februari 2023 om 11:22
Ja dat de constructie sterk moet zijn snap ik. Maar dat is een kwestie van goed laten berekenen en een enorme vracht staal en beton laten komen. En ja dat is duur. Maar toch vind ik de bedragen wel heel exorbitant altijd. En in dit geval gaat het nog eens over een renovatie ook. Maar ok daarom ben ik ook een leek waarschijnlijk