Duitsers wijzen Turkse speler de deur na steun aan offensief tegen Koerden
Maandag, 14 oktober 2019 om 18:38

FC St. Pauli stuurt aan op een breuk met Enver Cenk Sahin, een 25-jarige flankspeler van de Duitse tweedivisionist. Sahin sprak afgelopen week zijn steun uit aan het offensief van het Turkse leger jegens de Koerden in Noord-Syrië en dat is hem niet in dank afgenomen door zijn werkgever. St. Pauli laat maandag in een statement weten dat Sahin voorlopig uit de selectie van trainer Jos Luhukay is gezet en dat de Turkse rechtsbuiten vrij is om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever.

President Recep Tayyip Erdogan gaf het Turkse leger vorige week de opdracht om het noordoosten van Syrië binnen te dringen, volgens de officiële lezing om de Koerdische militie YPG daar te verdrijven. Het ingrijpen van de Turken leidde tot een groot aantal dodelijke slachtoffers in Noord-Syrië en een golf van verontwaardiging in onder meer Europa. Sahin schaarde zich via Instagram achter de militaire actie van Turkije ('Wij staan onze helden en ons leger bij. Wij bidden voor jullie', schreef hij via Instagram Stories) en zette daarmee kwaad bloed bij de supporters van St. Pauli.

De Duitse cultclub speelde afgelopen vrijdag op eigen veld een vriendschappelijke wedstrijd tegen Werder Bremen. Ofschoon Sahin vanwege de ophef rondom zijn persoon voor dat duel buiten de wedstrijdselectie van St. Pauli was gelaten door Luhukay, hadden de supporters van de club uit Hamburg wel een duidelijke boodschap voor de geboren Turk. De ultra's van St. Pauli riepen op tot solidariteit met de Koerden in Noord-Syrië en maakten met diverse spandoeken duidelijk dat Sahin moest 'oprotten'.

St. Pauli had in een eerder stadium al laten weten de zaak te onderzoeken en is maandag met een nieuwe verklaring naar buiten getreden. "Nadat we meerdere gesprekken hebben gevoerd met supporters, leden van de club en vrienden met een Turkse achtergrond, is ons duidelijk geworden dat we niet de indruk moeten wekken dat we exact weten hoe mensen van verschillende culturele achtergronden over deze kwestie denken. Het staat echter buiten kijf dat we iedere vorm van oorlog afkeuren. De gedragingen, en de uiting van solidariteit met oorlog, druisen tegen alle normen en waarden van deze club in", laat men weten.

St. Pauli benadrukt dat het contract van Sahin officieel nog niet vernietigd is, maar dat het huwelijk tussen club en speler vrijwel zeker voorbij is, lijdt geen twijfel. "Om de veiligheid van alle partijen te waarborgen, geeft de club Cenk Sahin toestemming om deel te nemen aan trainingen en wedstrijden van andere clubs", zo klinkt het. Sahin staat sinds de zomer van 2017 onder contract bij St. Pauli en speelde daarvoor onder meer in Turkije bij Istanbul Basaksehir.

Sahin is zeker niet de eerste voetballer met Turkse roots die in opspraak raakt vanwege zijn (vermeende) steun aan het offensief van de Turken in Noord-Syrië. Zo zorgden de Duits internationals Emre Can en Ilkay Gündogan zondag voor ophef door op Instagram een foto van Cenk Tosun te liken, waarop de spits van Everton met collega's van de Turkse nationale ploeg een militair saluut bracht. Can gaf daarna aan de foto per ongeluk geliked te hebben en 'zonder twijfel een pacifist en een tegenstander van iedere vorm van oorlog te zijn'.

Meer nieuws
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
15
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
3
   
20:00
20:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
10
   
19:59
19:59
Dusan Tadic schittert voor Fenerbahçe, dat Galatasaray niets toegeeft
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (100)

 
Rossoneri27
 
63
14 oktober 2019 om 18:59
Deze speler heeft natuurlijk het recht om zijn steun uit te spreken voor wat hij zelf wilt maar daar staat tegenover dat St Pauli het recht heeft om zijn contract te verscheuren. Eigenlijk niet raar aangezien St Pauli bekend staat om dr linkse ideologie vd fans en het bestuur. Hoop dat ze samen met HSV zouden kunnen promoveren, die derby terug in de Bundesliga zou toch wel spectaculair zijn!
 
bochherief
 
26
14 oktober 2019 om 22:33
Stuk land beloofd door wie, niemand in die regio zit er op te wachten noch hebben ze er recht op. Zou wat zijn als Amerika aan de friezen een eigen staat zouden beloven in nl en wij dit maar moeten slikken.
 
DRL80
 
20
14 oktober 2019 om 23:27
De Joden hebben een stuk land gekregen (Balfour declaratie) terwijl dat van de Palestijnen was. Het geven van land door derden gebeurt wel vaker. Kan hier wel verder over politiek beginnen maar ik kies er voor om dat niet te doen. On: Dapper besluit van St. Pauli maar kan het wel begrijpen en waarderen. Het verheerlijken van geweld en genocide is verwerpelijk. Daar wil je (als club en weldenkend mens) niet mee geassocieerd worden.
 
yamiown
 
151
14 oktober 2019 om 19:02
Kan ik helemaal begrijpen. Het verheerlijken van oorlog is een vorm van haatzaaien en zou altijd reden tot ontslag moeten zijn. Dat het in dit geval meer om genocide gaat dan een daadwerkelijk eerlijke strijd maakt het alleen maar erger.
 
FR_JC
 
32
14 oktober 2019 om 19:03
Actie = altijd reactie. Ik zal me hier niet uit gaan laten over wat ik ervan denk of vind maar spelers op de velden, waar of in welke divisie dan ook moeten zich ver distantieren van oorlogsuitingen of betuigingen.
 
myvision
 
8
14 oktober 2019 om 19:29
Volgens mij laat je dan juist weten wat je er van vindt toch? Overigens ben ik het totaal met je eens??
 
Downwards
 
98
14 oktober 2019 om 19:04
Club met principes. Mooi om te zien.
 
CarlosRoa
 
92
14 oktober 2019 om 19:06
Prima statement van de club en supporters. Zou elke club moeten doen waarvan spelers hun steun betuigen aan oorlogzuchtige dictatoriale regimes.
 
misseva88
 
39
14 oktober 2019 om 19:40
Ach, iemand moet testamenten opstellen. Het belangrijkste kenmerk van vrijheid van meningsuiting is dat je (binnen de grenzen, zo is bijvoorbeeld smaad een uitzondering) niet juridisch vervolgd mag worden om wat je zegt. Het is dus geen absolute vrijheid. Vrijheid van meningsuiting wil niet zeggen dat je vrijheid van consequenties hebt. Commerciële bedrijven zijn vrij om consequenties te verbinden aan datgene wat een medewerker van ze zegt. Dat is helemaal geen zaak voor de staat, dus het hele principe gaat hier niet op. Nogal basiszaken dit.
 
Dani17
 
70
14 oktober 2019 om 19:19
Buiten het feit dat ik in deze achter de koerden sta (dat volk is de afgelopen eeuw enorm genaaid door allerlei partijen), vraag ik mij af of dit ook tot ophef zou leiden als een Amerikaanse speler zijn steun zou betuigen aan de troepen tijdens de tweede Irak oorlog.
 
TheMagician
 
51
14 oktober 2019 om 19:22
Er zou bijvoorbeeld ook niets van ophef zijn moest Pulisic een foto trekken met George W. Bush. Selectieve verontwaardiging.
 
stravven
 
5
14 oktober 2019 om 20:10
Dat is anders. Voor zover ik weet is Pulisic een Amerikaan, die gaat dan op de foto met een oud president van zijn eigen land. Dat is alsof Depay op de foto zou gaan met Rutte of Balkenende, niets mis mee.
 
yamiown
 
13
14 oktober 2019 om 19:22
Feit is dat men toen dacht dat de oorlog gerechtvaardigd was, omdat Irak massavernietigingswapens zou hebben. Dit is een oorlog om volkerenmoord. Dit is alsof je Rusland toejuichte toen ze de Krim overnamen om maar een voorbeeld te noemen. Oorlogsverheerlijking mag als het voor een nobel doel is, wanneer je als land zelfs bondgenoten aanvalt (usa) en daarmee de gevaarlijkste terroristische beweging van de afgelopen tien jaar vrij spel geeft, dan ben je alles behalve nobel.
 
TheMagician
 
60
14 oktober 2019 om 19:26
Yamiown. Het was een leugen. Bush wist dat zelf ook. Daarnaast is Turkije al 30 jaar in oorlog met de Pkk. Snap dat voor ons in het westen de IS een grotere bedreiging is. Maar een andere aanpak kan je van de Turken perfect verwachten. Of ze gelijk hebben, daar heb ik natuurlijk ook mijn twijfels bij.
 
jorisdijk
 
8
14 oktober 2019 om 19:32
@yamiown een ontzettend heldere verwoording. Een betere classificatie van het verheerlijken van deze oorlog heb ik niet gehoord. Wat Turkije hier doet, is gewoon gevaarlijk voor de hele wereld en het is gewoonweg gebaseerd op een ondoorgrondelijke haat voor koerden.
 
Dani17
 
23
14 oktober 2019 om 19:33
Feit is dat er vanaf het begin werd getwijfeld aan de zwakke bewijsvoering van de Amerikanen. Daar mochten wij als westerse wereld best wat kritischer op zijn, alleen zorgde 9/11 en big daddy USA ervoor dat we toch maar meededen. Wat te denken van de totale ontwrichting van het Iraakse volk wat nu nog steeds zichtbaar is? Oeps foutje? Nobel doel was vanaf het begin discutabel en dat is later bewezen.
 
jorisdijk
 
3
14 oktober 2019 om 19:35
Themagician: Ja, de Amerikanen hadden achteraf gezien niet de juiste info en pushte zonder enige feiten door. Feit blijft wel dat de overige informatiediensten blijkbaar genoeg informatie hadden om mee te gaan in wat de VS zei.. Wat mij doet geloven dat ze wel iets van belastende info hadden. Feit blijft, dat was toentertijd niet bekend. Met de kennis van nu zou bijvoorbeeld de VN deze oorlog niet goedkeuren. Ik denk dat Erdogan dit in ieder mogelijk scenario gewoon gedaan zou hebben. Dat is kwalijk.
 
TheMagician
 
35
14 oktober 2019 om 19:47
Joris. Met alle respect ben ik het oneens over uw eerste deel van uw reactie. Ik ben bijna helemaal zeker dat het enige motief dat Bush en Amerika toentertijd hadden olie was. Daarnaast vecht Erdogan momenteel toch wel met een terroristische organisatie als de Pkk. De PKK wordt erkend in Nederland, Belgiã« en de EU als een terroristische organisatie. Niet met alle Koerden dus. Er woont in Turkije circa 15 miljoen Koerden. Die worden volledig met gerust gelaten. Maar bon, jullie scepticisme is ook volledig te begrijpen. Vertrouw Erdogan helemaal niet. Ten slotte zie ik liever ook geen oorlog. Maar het moet toch wel genuanceerd worden, vind ik.
 
Dani17
 
5
14 oktober 2019 om 19:48
Europese inlichtingendiensten gingen blind op de aangeleverde info van de Amerikaanse inlichtingendienst terwijl veel experts binnen deze landen hun twijfels hadden. Een zwaar politiek gekleurde invasie die ook in Nederland en andere EU landen tot protest leidde. Dit werd genegeerd.Maargoed we wijken nogal af van het artikel, ik vind het goed dat we een statement maken tegen Turkije, al mogen we dat vaker doen bij andere conflicten.
 
TheMagician
 
7
14 oktober 2019 om 19:59
We wijken inderdaad volledig af. Maar ik wil dus nog eens benadrukken dat het ik niet Erdogan steun of iets dergelijks. Neen, ik steun wel mensen hun recht om hun mening te uiten. Iets wat Erdogan zelf zoals jullie weten heel slecht in is.
 
RamonDiaz
 
10
14 oktober 2019 om 19:21
Ik begrijp zo’n speler niet, zijn mening en hoe hij over zaken denkt moet hij zelf weten maar om dit via social media te uitten terwijl je als speler het DNA van de club en de fans zou moeten kennen is dit toch weer oliedom.
 
Arnout108
 
3
14 oktober 2019 om 20:01
Ik twijfel een beetje of dit zou moeten vallen onder vrijheid van meningsuiting of niet. Hij mag natuurlijk een mening hebben maar het is wel een mening die 100% ingaat tegen de principes van St Pauli. Wat dat betreft is het dus wel het beste voor beide dat ze uit elkaar gaan. St Pauli lijdt anders alleen maar imagoschade en Cenk kan nooit meer normaal een wedstrijd in Duitsland spelen. Ozil en Gundogan werden al (vrij terecht) uitgefloten toen ze met Erdogan op de foto gingen, dat zou wel net een stapje erger zijn zodra een speler de oorlogsmisdaden van diezelfde persoon gaat steunen.
 
TheMagician
 
25
14 oktober 2019 om 20:03
Messi heeft ook foto`s getrokken met Ali Bongo, president/dictator van Gabon. Niemand die er wakker van lag. Zoals ik eerder al zei, selectieve verontwaardiging.
 
Gabstra
 
8
14 oktober 2019 om 20:20
Dus Messi niet bestraft, dit ook niet afstraffen? Spreekt Messi met een foto zijn steun uit voor de situatie in Gabon? Selectieve verontwaardiging heb je leuk over nagedacht maar overal ter wereld wordt aan bepaalde problematiek zwaarder getild dan ergens anders. De problematiek die in dit artikel wordt belicht, wordt hier gezien als een ronduit schofterige daad en is iets waar we in dit deel van de wereld onder kunnen gaan lijden. Ga dat lekker toejuichen. Niet janken als de meerderheid zich dan tegen je keert.
 
Arnout108
 
0
14 oktober 2019 om 20:26
Dat is toch iets anders. Gabon is een willekeurig Afrikaans land en Turkije had destijds verkiezingen en had toen zowel Duitsland als Nederland onder druk gezet door tegen de wil van die landen campagne te voeren in die landen. Dan is het niet zo gek dat de foto met Erdogan wat meer stof doet opwaaien dan een foto van Messi met een willekeurige Afrikaanse schurk.
 
TheMagician
 
7
14 oktober 2019 om 20:31
Het is inderdaad 'niet zo gek'. Maar is het daarom dan ook juist?
 
bvbrunschot
 
0
15 oktober 2019 om 08:49
Het is geen selectieve verontwaardiging, want Barca heeft niet zo'n identieit als St. Pauli. Barca zelf doet ook zaken met landen/ regeringen die dubieus zijn qua mensen rechten, dus het zou vreemd zijn als zij er dan wel hun speler op aan zouden spreken. Bij St. Pauli zit echter in hun DNA om pacifist te zijn en daarom strookt deze uitspraak niet met hun clubcultuur. Het gaat er dus helemaal niet om of het Turkije is, het gaat er om dat iemand hier oorlog verheerlijkt / aanmoedigt. Dit is stoot tegen het zere been van de club en de fans.