Duitsland - Nederland: blessures, aanvang en vermoedelijke opstellingen
Vrijdag, 6 september 2019 om 17:40

Het Nederlands elftal hervat de EK-kwalificatiereeks vrijdagavond met een uitwedstrijd tegen Duitsland. Na de verloren Nations League-finale tegen Portugal wacht nu opnieuw een confrontatie met een voetbalgrootmacht. Bij een nederlaag van Oranje kan de achterstand op koploper Noord-Ierland, dat vrijdagavond thuis speelt tegen Luxemburg, oplopen naar liefst twaalf punten. Desondanks is er van paniek geen sprake bij bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers, daar de stand op de ranglijst een vertekend beeld geeft. De Noord-Ieren hebben immers al twee wedstrijden meer gespeeld en pakten de punten tegen de op papier zwakkere tegenstanders uit de poule.

"Het duel met Duitsland is geen sleutelwedstrijd", zei Koeman afgelopen maandag tijdens de persconferentie in Zeist. "Nee, ook niet voor de rest van de kwalificatie. We moeten twaalf punten halen in de wedstrijden tegen Estland en Wit-Rusland en de betere zijn in de onderlinge duels met Noord-Ierland. Ik wil niet zo panisch doen als er hier en daar wordt geschreven. Er zijn veel scenario's mogelijk, laten we van wedstrijd tot wedstrijd leven. Maar Duitsland-uit is niet cruciaal."

Nederland - Duitsland 2-3

Op 24 maart van dit jaar stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar. De bezoekers waren Oranje de baas in de eerste helft en de 0-1 van Leroy Sané in de eerste helft was dan ook verdiend. Ryan Babel had in de eerste helft twee grote kansen, maar tot twee keer toe stond Manuel Neuer in de weg. Waar de aanvaller van Galatasaray zijn kansen onbenut liet, was het aan de andere kant wel raak toen Serge Gnabry zichzelf knap vrijspeelde en de bal onhoudbaar in de kruising achter Jasper Cillessen schoot.

Waar de Duitsers in de eerste 45 minuten de bovenliggende partij waren, had het team van Ronald Koeman na de thee de overhand. Op aangeven van Memphis Depay kopte Matthijs de Ligt al snel de aansluitingstreffer in de verre hoek tegen de touwen. Na iets meer dan een uur spelen was het Depay zelf die Neuer liet vissen. Het Nederlands elftal groeide in de wedstrijd en kon de overwinning ruiken. Toch waren het de Duitsers die de drie punten mee namen uit Amsterdam, want vlak voor tijd schoof Schulz de bal in de verre hoek.

Blessures Nederland en Duitsland

Oranje moet het doen zonder Donny van de Beek. De aanvallende middenvelder liep onlangs bij Ajax een spierblessure op en moest daardoor de wedstrijden tegen APOEL Nisocia en Sparta Rotterdam aan zich voorbij laten gaan. Ook Steven Bergwijn is er niet bij. Hij liep tegen RKC Waalwijk een blessure op en heeft zich afgemeld bij de bondscoach. Justin Kluivert werd opgeroepen als vervanger van de PSV-aanvaller. Eerder kreeg Koeman al een afmelding vanuit Italië. Stefan de Vrij is niet fit genoeg voor de duels met Duitsland en Estland en meldde zich af. Voor de verdediger van Internazionale werd geen vervanger opgeroepen.

Aan de kant van Duitsland is het ontbreken van Leroy Sané een groot gemis. De buitenspeler van Manchester City liep vorige maand in de wedstrijd tegen Liverpool een zware knieblessure op. Na een operatie zal hij maanden nodig hebben om volledig te herstellen. "Sané is een geweldige speler, maar ze hebben meer geweldige aanvallers. Ze wisselen voorin veel van positie en hebben daar veel snelheid. We moeten het vrijdag beter doen dan destijds in de eerste helft. Het ligt gewoon dichtbij elkaar", reageerde Koeman op de absentie van de Duitse aanvaller. Donderdag gaf Löw op een persconferentie aan dat hij ook niet kan beschikken over de geblesseerde Leon Goretzka, terwijl ook Thilo Kehrer, Julian Draxler en Antonio Rüdiger er niet bij zijn.

Vermoedelijke opstellingen

Het Duitse BILD bracht donderdag al naar buiten hoe bondscoach Joachim Löw zijn ploeg laat starten tegen Oranje. De verwachting is dat Duitsland met drie centrale verdedigers speelt. Op die manier speelden onze Oosterburen ook al in de Johan Cruijff ArenA en daar had Nederland het toen lastig mee. Joshua Kimmich en Toni Kroos vormen waarschijnlijk het blok voor de achterhoede. Timo Werner heeft de beste papieren om Sané te vervangen in de voorhoede, die verder bestaat uit Marco Reus en Serge Gnabry. "4-3-3 of 5-2-3, het team beheerst beide tactieken", aldus Löw donderdag tijdens het persmoment.

De opstelling van Oranje zal weinig verrassingen kennen. Jasper Cillessen neemt plaats onder de lat en met Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt heeft hij het bekende duo voor zich. Op de rechtsbackpositie krijgt Denzel Dumfries de voorkeur boven Joël Veltman, die sinds lange tijd weer bij het eerst bij het Nederlands elftal zit. Daley Blind speelt bij Ajax als centrumverdediger en controlerende middenvelder, maar start naar verwachting tegen Duitsland als linksback.

Koeman houdt naar alle waarschijnlijkheid vast aan zijn vaste formatie op het middenveld, met Marten de Roon, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum. De bondscoach liet donderdag weinig los over zijn basisopstelling. "Het zou slecht zijn als ik heb getwijfeld", aldus de keuzeheer. "Ik heb hier vanaf juni over kunnen nadenken. Vergeleken met de laatste interlands zal ik ook weinig veranderen."

De bondscoach moet noodgedwongen een wijziging doorvoeren, daar Bergwijn er vanwege een blessure niet is. Daardoor zal de voorhoede bestaan uit Quincy Promes, Memphis Depay en Ryan Babel. Justin Kluivert, de vervanger van Bergwijn, zal genoegen moeten nemen met een plek op de bank.

Vermoedelijke opstelling Duitsland: Neuer; Ginter, Süle, Tah; Klostermann, Kimmich, Kroos, Schulz; Gnabry, Reus, Werner.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries; De Ligt, Van Dijk, Blind; De Roon, F. De Jong, Wijnaldum; Promes, Depay, Babel

De vermoedelijke opstelling van Oranje volgens het Algemeen Dagblad.

Aanvang en live-uitzending

De wedstrijd tussen Duitsland en Nederland wordt vrijdagavond gespeeld in het Volksparkstadion in Hamburg en begint om 20.45 uur. De wedstrijd wordt live uitgezonden op NPO 1. Henry Schut presenteert vanaf 20.25 uur de voorbeschouwing. De analisten zijn Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart. Frank Snoeks geeft het commentaar tijdens de wedstrijd.

Meer nieuws
   
09:36
09:36
'Potter houdt vast aan speerpunten, waardoor deal met Ajax mogelijk klapt'
8
   
09:30
09:30
Vermoedelijke opstelling PSV: Bosz kiest opnieuw tussen Tillman en Lozano
5
   
09:17
09:17
Messi steelt de show en breekt twee records tijdens zesklapper Inter Miami
8
   
09:16
09:16
In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
   
07:30
07:30
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Stengs en Gimenez aan de aftrap
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (46)

 
RosselliniRa
 
31
6 september 2019 om 07:54
Wow, wat een zielige voorhoede zeg. Promes en Babel. 0,0 dreiging. Promes die constant voor de combinatie wilt gaan maar nauwelijks los kan komen van zijn tegenstander. En Babel die 2 stappen dreigt een actie te maken maar vervolgens terug kapt en achteruit speelt en bij een uitbraak alle moeite heeft om naar binnen te snijden. Nu heb je alleen Depay en de opkomende Wijnaldum met dreiging. Hoop dat Koeman na 3 mislukte acties van Babel meteen ingrijpt en Malen erin brengt. En achterin zijn op dit moment Matthijs en Dumfries de zwakke schakels. Matthijs heeft het al moeilijk genoeg zichzelf op de been te houden en dan moet hij ook nog Dumfries in de gaten houden. Al scheelt het al een hoop dat Sane er niet bij is.
 
Klijne_160461
 
54
6 september 2019 om 09:17
Wat een Lariekoek over Matthijs alsof die er ineen keer niks meer van kan wat een bullshit. Matthijs is een uitzonderlijk talent en hoort samen Met VDV de komende jaren altijd in de basis van Oranje te staan. Een zwakke schakel? nee hoor hij gaat vanavond gewoon vlammen.
 
Sirius
 
7
6 september 2019 om 14:50
@klijne_160461de Ligt is inderdaad een uitzonderlijk talent, maar in Oranje is hij nog wel wisselvallig. Een zwakke schakel is overdreven, maar dat hij nog niet optimaal presteert in Oranje, is gewoon een feit.verder maak ik me meer zorgen om Blind, Dumfries, Promes en Babel. Dat zijn in mijn ogen de vier zwakke plekken vandaag. Blind kan niet omgaan met de snelheid van de Duitsers, Dumfries is nog te 'wild' en Promes en Babel zijn niet goed genoeg.
 
Klijne_160461
 
3
6 september 2019 om 15:03
Hij is tenslotte pas 20 jaar dus dat hij niet altijd optimaal presteert is gewoon logisch, maar De Ligt heeft volgens mij wel zijn plekkie in Oranje wel bewezen en zo lang de concurrenten van hem minder zijn zie ik geen reden om zijn plek in Oranje ter discussie te stellen dat geldt idem dito voor Blind. Promes en Babel ben ik mee eens. Ik zie dan ook vanavond liever op de plek van Malen, jong, fris en gretig geef hem maar een kans. Verder staat Promes daar ook vanavond, omdat Bergwijn geblesseerd is.
 
23VDV23
 
20
6 september 2019 om 09:32
Echt weer opportunisme ten top dit. Opeens kan De Ligt er niets meer van? We hebben vorig seizoen toch wel gezien dat we daar niet aan hoeven te twijfelen. Grootste verdedigende talent ter wereld. Maar hij is ook nog maar 20 en net in een ander land, met een ander team en een andere tactiek. Even rustig aan. Denk je dat Chiellini himself meteen de rots in de branding was? Die was op zijn 20e nog láng niet zo ver. Speelde toen geloof ik zelfs in de serie B en werd toen hij werd gekocht door Juventus ook nog een paar keer verhuurd en een tijd als back gebruikt omdat hij nog niet klaar was voor een rol in de verdediging. De Ligt komt nu in Oranje weer meer in zijn comfortzone en kan terugvallen op automatismen. Zou daar zomaar weer even kunnen opbloeien, dat zie je vaker. Het centrum van de verdediging is echt wel het laatste waar je je bij dit Oranje druk over hoeft te maken, met ook nog iemand als Aké achter de hand.
 
Stagiaire
 
3
6 september 2019 om 17:51
Zelfs in Oranje speelt De Ligt wisselvallig. Ik weet daarom ook niet waar deze verontwaardiging vandaan komt. Toen hij nog bij Ajax speelde, was iedereen het ermee eens dat hij bij iedere interland wel een grote fout maakte.
 
Woody2406
 
9
6 september 2019 om 08:35
Zonde dat Bergwijn geblesseerd is, die had ik een heel stuk liever gezien dat Promes. Ik snap dat Koeman Malen nog niet in de basis zou zetten, gezien het belangrijke wedstrijden zijn, maar ik had het misschien toch gedaan. Malen is in goede vorm, Promes speel nauwelijks en wat hij in het NL elftal heeft laten zien laat al helemaal te wensen over. Van Babel ben ik nooit echt onder de indruk geweest, maar tegen de Duitsers is zijn ervaring in 'grote' wedstrijden misschien nog handig.
 
Sirius
 
4
6 september 2019 om 14:47
Bovendien was Malen vorig jaar in de Champions League ook ontzettend dreigend bij Psv. Toen had hij minder ervaring dan nu. Babel kan ik dan nog enigszins begrijpen, maar Promes voegt buiten een aantal verdwaalde doelpunten werkelijk niets toe aan het spel van Oranje en is altijd onzichtbaar.
 
Fortress
 
37
6 september 2019 om 08:41
Depay laten staan. Promess en Babel vervangen voor 2 anderen. Bv Malen, Berghuis of Kluivert.
 
23VDV23
 
8
6 september 2019 om 09:25
Ik vond het bij vorige wedstrijden ook een probleem dat er niemand voorin was die een bal kon vasthouden. Depay gaat alle kanten op, dat is ook zijn kracht, maar positioneel wordt het dan voorin toch al snel een rommeltje. Dat staat zelfs bij PSV of Ajax toch vaak beter omdat zowel Malen als Tadic naast het feit dat ze beweeglijk zijn óók goed positie kunnen houden in de spits. Ik ben helemaal geen grote fan van Luuk de Jong, maar ik merkte bij de laatste wedstrijden van Oranje dat ik halverwege echt hoopte dat Koeman hem dan maar in zou brengen zodat er voorin wat meer vastigheid was.
 
Lamsboutje
 
27
6 september 2019 om 08:49
Blind tegen de razendsnelle gnabry, als dat maar goed gaat. Ik zie liever van aanholt op die positie die er ook wekelijks in de premier league speelt dan een speler die normaal centraal en op het middenveld speelt.
 
Sirius
 
4
6 september 2019 om 14:45
Je kunt nu al voorspellen dat dat niet goed gaat. Blind speelt verdedigend zelden goed tegen een snelle buitenspeler (in Oranje). De vorige keer tegen de Duitsers duurde het slechts 2 minuten voordat Blind voor de eerste keer overlopen werd door de snelheid van de Duitse aanval.
 
Marvin197
 
17
6 september 2019 om 09:11
Zie liever Berghuis rechtsbuiten ipv Babel maarja...
 
MauriDenHaag
 
4
6 september 2019 om 09:18
Babel brengt nog wel wat ervaring wat belangrijk is dat zag je de laatste wedstrijd tegen Duitsland ook maar voetballend is het vrij weinig meer daarom inderdaad liever berghuis of malen
 
NL_Modric
 
6
6 september 2019 om 13:50
Je zou je bijna afvragen wat Berghuis hem heeft misdaan.
 
Giannini
 
3
6 september 2019 om 13:59
Babel heeft soms wel eens dat hij met echt super dreigend en met branie begint en dat een redelijk deel van de wedstrijd volhoudt. Meestal helaas niet, maar als het vanavond en beetje wil meezitten zou hij samen met Depay de Duitsers aan het begin gelijk pijn kunnen doen. Snap dat eerder dan promes...
 
Koldmagnum
 
1
6 september 2019 om 19:21
Af kom op zeg. Babel is toch alles behalve international. Je moet gewoon Berghuis neerzetten, die brengt veel meer. Prinses zou ik ook niet neerzetten, dan Liever Depay op links en Malen in de spits. Het liefste zou ik met een Weghorst spelen en dan een flank speler die naar binnenkomt en een voor aanvoer voor Weghorst, maar helaas willen we alleen nog maar beweeglijkheid voorin en geen kopsterke spitsen.
 
23VDV23
 
9
6 september 2019 om 09:22
Ik word ook wel een beetje moe van De Roon. Nuttige speler om in je selectie te hebben, maar toch geen basismateriaal? Een beetje meer voetbal in de ploeg kan geen kwaad. In de Nations League kwam Prã¶pper op een gegeven moment voor hem in de plaats en toen had je een middenveld dat vergelijkbaar was met dat van Ajax vorig jaar. Dat liep toch wel aardig: verdedigend blok met Frenkie en Prã¶pper (eigenlijk de `Schöne-equivalent`; ) en daarvoor Wijnaldum (in de `van de Beek-rol` ). Dan heb je echt nog wel genoeg balans. Frenkie, Prã¶pper en Wijnaldum zijn allemaal niet vies van verdedigende arbeid en loopvermogen is er dan ook genoeg.
 
Sirius
 
4
6 september 2019 om 14:44
Tegen de Duitsers is een extra slot op de deur toch wel fijn. Bovendien kan De Roon voor een verdedigende middenvelder ook nog wel aardig voetballen. Ik snap wel dat Koeman tegen de Duitsers kiest voor De Roon in plaats van Propper.de aanval van de Duitsers is met Gnabry en Werner ontzettend snel, terwijl Reus constant dreigend is. Daardoor kan Wijnaldum zich ook meer focussen op het middenveld en de aanval en De Jong kan zo ook wat meer risico's nemen aan de bal.
 
Bierveldt
 
8
6 september 2019 om 09:36
Ik snap de keuze voor Promes eerlijk gezegd wel. Gezien het belang van deze wedstrijd telt ervaring naar mijn mening zwaarder mee dan het feit dat Malen beter in vorm is. Overigens zie ik Malen veel liever starten dan Promes.
 
repuiztav
 
11
6 september 2019 om 13:06
Als je dan toch voor ervaring gaat, zet je toch Berghuis neer? Die is meer in vorm dan Promes en heeft ook gewoon meer kwaliteiten.
 
Sirius
 
1
6 september 2019 om 14:34
Ervaring zegt vrij weinig als de vereiste kwaliteit er niet is. Je kunt nu alweer voorspellen dat Promes en Babel een onzichtbare wedstrijd spelen. Ik laat me graag verrassen, maar ik zie het eigenlijk niet gebeuren tegen landen als Duitsland.
 
Superman123
 
2
6 september 2019 om 17:55
Berghuis presenteert alle langere tijd achter elkaar met een hoog rendement. Promes presteert al langere tijd niet, met een laag rendement. Lastige keuze of heeft hij veel ervaring in het niet presteren? Of teert hij nog op Rusland waar nooit iemand naar keek.
 
Inti
 
8
6 september 2019 om 12:39
Blind linksback kan echt niet meer. Gewoon te traag, zeker tegen die snelle Duitsers. De vleugels ben ik ook niet echt over te spreken. Babel en Promes. Liever een Berghuis die in vorm is. En Kluivert of Malen in de spits en Depay vanaf de vleugel. Nee, dit gaan we niet winnen van de sterke Duitsers. Ik verwacht 2-0
 
Sirius
 
4
6 september 2019 om 14:39
Als je de opstelling zo ziet, is het toch nog wel armoedig. Blind vind ik vrij matig als linksback, vooral tegen de Duitsers met een razend snelle aanval. Dumfries heeft veel drive, maar oogt vaak nog te onrustig en heeft soms oogkleppen op. De aanval is wel erg armoedig met Promes en Babel. Twee spelers zonder specifieke kwaliteiten. Dan kun je beter Malen en Berghuis opstellen. Malen is ontzettend snel en behendig, terwijl Berghuis met zijn traptechniek voor dreiging kan zorgen. Berghuis is bovendien veel beter in vorm dan Promes en kan op meerdere posities uit de voeten. Positief is de vorm en het vertrouwen van Memphis. Die is momenteel weer opgeleefd bij Lyon en staat op de positie waar hij het beste rendeert.
 
 
9
6 september 2019 om 14:56
Babel rechtsbuiten terwijl je Berghuis op de bank hebt. Zucht.
 
NL_Modric
 
2
6 september 2019 om 17:19
Snap ik ook niet. Berghuis heeft het de keren bij Oranje juist verdienstelijk gedaan. (en dat in een mindere periode) Dat terwijl Berghuis nu een betere speler is. Je kan hem op zn minst een keer uitproberen.
 
Superman123
 
1
6 september 2019 om 17:52
Als Promes en Babel erin staan word ik toch een beetje moedeloos. Babel kan nog verrassend uit de hoed komen maar Promes heeft niet verdient om daar te staan. Berghuis presteert al langere periode achter elkaar en die verdient ook vanwege zijn rendement te spelen. Daarnaast is Malen gewoon een top talent die ons echt verder kan helpen op het EK. Ook een speler met een hoog rendement. Dus waarom niet spelen met deze 3 met een hoog rendement, die wel presteren bij hun club. Het gaat er nu om.
 
Homelander
 
0
6 september 2019 om 18:21
Zie veel liever Depay op links, een echte spits in het centrum en Berghuis op rechts als aanval.malen en Promes als invallers en Babel maar is een keer uit gaan zwaaien. Vind Blind als back ook niet ideaal maar haalt op z`n minst een voldoende. Dumfries als rechtsback vind ik echt verschrikkelijk 50 meter sprinten om de bal te verspelen of een overtreding te maken, die hoef ik echt niet te zien op een EK. offtopic maar lijken wat problemen met reacties plaatsen, spaties en hoofdletters verdwijnen steeds.