'Edinson Cavani moet vrezen voor langdurige schorsing'
Dinsdag, 1 december 2020 om 10:44

De kans is groot dat Edinson Cavani drie wedstrijden moet toekijken vanwege zijn bericht op Instagram, zo meldt The Times. Dat is de straf die minimaal staat op discriminerende of racistische uitingen via social media. Cavani heeft zich al verontschuldigd voor het plaatsen van het bericht, waarin hij het woord 'negrito' gebruikte. De aanvaller van Manchester United benadrukt in een reactie op de website van zijn club dat hij geen kwade bedoelingen had met zijn woordkeuze. De Engelse voetbalbond (FA) is een onderzoek gestart naar het desbetreffende bericht, dat Cavani zondag deelde als Instagram Story.

De Uruguayaan beleefde zondag op bezoek bij Southampton een spectaculaire invalbeurt. Hij bereidde de aansluitingstreffer voor, zorgde zelf voor de 2-2 en sloeg in de blessuretijd andermaal toe: 2-3. Cavani werd de tweede speler ooit die als invaller bij Manchester United betrokken was bij minstens drie doelpunten; Ole Gunnar Solskjaer, momenteel de trainer van the Red Devils, scoorde als invaller vier keer tegen Nottingham Forest in februari 1999.

Na de wedstrijd plaatste ene 'pablofer2222' een bericht op Instagram, waarin hij zei van Cavani te houden. Het lijkt te gaan om een bekende van de spits, want Cavani volgt het account al geruime tijd. Op zijn eigen Instagram Story deelde hij de reactie van 'pablofer2222' en schreef hij: 'Gracias negrito', wat vertaald kan worden als 'bedankt, kleine zwarte'. Zijn reactie komt Cavani op sociale media op veel kritiek te staan. Drie uur later verwijderde de zomeraanwinst van Manchester United zijn post van het sociale medium.

"Het bericht dat ik na de wedstrijd plaatste, was liefkozend bedoeld richting een vriend. Ik bedankte hem voor zijn felicitaties na de wedstrijd", laat Cavani weten. "Het laatste wat ik wilde, was iemand beledigen. Ik ben volstrekt tegen racisme en ik verwijderde het bericht meteen nadat mij duidelijk werd gemaakt dat het op een andere manier geïnterpreteerd kon worden. Ik verontschuldig me er oprecht voor." Manchester United laat in een eigen statement weten dat het voor de club duidelijk is dat er geen sprake was van verkeerde intenties van de aanvaller.

Het woord 'negrito' betekent op zichzelf 'kleine zwarte man'. De precieze betekenis en connotatie ervan kan per land verschillen. In Uruguay wordt het inderdaad op een liefkozende manier gebruikt en zeker niet als scheldwoord. De FA is in ieder geval op de hoogte van de post van Cavani en maandagochtend meldden Engelse media dat de voetbalbond een onderzoek is gestart. Dat betekent niet dat er daadwerkelijk een aanklacht zal volgen. Als dat wel gebeurt, lijkt het moeilijk om hard te maken dat Cavani racistische intenties had met zijn reactie.

Op sociale media wordt door sommigen opgeroepen om Cavani voor lange tijd te schorsen, omdat de FA in 2011 hetzelfde deed met landgenoot Suárez. De toenmalig spits van Liverpool werd voor acht wedstrijden geschorst nadat hij Patrice Evra bij een ruzie zeven keer 'negro' noemde tijdens een wedstrijd tegen Manchester United. Het ging dus om een ietwat ander woord en om een andere context. De huidig aanvaller van Atlético Madrid benadrukte destijds dat het woord 'negro' in Latijns-Amerika een andere connotatie heeft dan in Engeland, maar de FA geloofde niet dat hij het vriendschappelijk bedoelde, omdat de twee spelers ruzie hadden op het veld.

Voordat de ophef over de post van Cavani duidelijk was, werd Solskjaer gevraagd naar het optreden van Cavani. Hij was lyrisch over zijn pupil. "Hij is zó scherp, zó slim en timet uitstekend", gaf de oefenmeester aan in de Engelse pers. Hij bracht Cavani halverwege de wedstrijd, bij een 2-0 achterstand, binnen de lijnen en daarna kantelde de wedstrijd. Bij alle doelpunten van Manchester United was de spits betrokken. Hij bereidde de 2-1 op gelukkige wijze voor. Aaron Wan-Bissaka kreeg de bal bij de invaller, wiens daaropvolgende voorzet in het strafschopgebied voor de voeten van Bruno Fernandes viel. De Portugees nam de bal aan, draaide open en vond de linkerhoek.

Manchester United ging op jacht met de gelijkmaker en kreeg zestien minuten voor tijd waar het naar op zoek was. Nadat doelman Alex McCarthy een corner verwerkte, kwam de bal terecht bij Fernandes. Die haalde vanbuiten het strafschopgebied uit, maar de bal werd van richting veranderd en Cavani stond na een goede loopactie op de juiste plek om er 2-2 van te maken. Daar leek het bij de blijven, totdat hij in de blessuretijd raak kopte op aangeven van Marcus Rashford. Solskjaer noemde zijn scoringsdrang de 'sleutel tot succes'. Verder prees Solskjaer de mentaliteit van de routinier buiten het veld. "Op de trainingen, tijdens de maaltijden of in de kleedkamer laat Cavani zien hoe uiterst zorgvuldig hij te werk gaat."

Meer nieuws
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
24
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
4
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
5
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
20
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
42
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (96)

 
Lierse1997
 
233
30 november 2020 om 00:46
Ja dat krijg je natuurlijk als die Engelstaligen geen rekening houden met het feit dat sommige talen voor het woord zwart nog dezelfde stam gebruiken als het Latijnse “niger” (zoals in de Lapis Niger op het forum Romanum of de Porta Nigra in Trier).
 
falcao1984
 
225
30 november 2020 om 06:51
Inderdaad. Wat gaan we dan trouwens doen met de landen Niger en Nigeria? Afschaffen maar?
 
Constant kante
 
17
30 november 2020 om 14:57
Het woord 'zwart' als in tegengesteld tot wit kan natuurlijk gewoon gebruikt worden maar we waren het als liberale vrijheidstaat en als kinderen van de Verlichting toch gewoon met elkaar eens dat zoals het normaal was in Nederland om donker gekleurde mensen zonder enig probleem 'zwartjes' te noemen of 'roetmoppen', we inmiddels zijn geëvolueerd en dat we dat niet meer doen? Wat heeft dat dan men de stam van het woord 'zwart' in het latijn te maken?
 
Lierse1997
 
43
30 november 2020 om 17:12
Nu dat is al een lastige vergelijking aangezien zwart natuurlijk een andere stam heeft. De enige reden dat hier reactie op komt vanuit Engelse kant lijkt me de gelijkenis van het woord dat Cavani gebruikt met de natuurlijk zeer bekende en gecontesteerde Amerikaanse variant (als niet Afro-Amerikaanse persoon welteverstaan). En ik moet ook zeggen dat ik het niet echt een gangbare manier vindt om iemand aan te spreken, maar ik ken natuurlijk de Uruguayaanse cultuur niet goed. En soms is het dus weldegelijk zo dat bepaalde dingen cultureel echt wel kunnen. Ik heb hier bijvoorbeeld eens een melding gekregen voor racistisch taalgebruik aangezien ik Sassuolo “het zwarte beest van Inter” noemde, terwijl de uitdrukking “het zwarte beest” gewoon een gangbare uitdrukking is in België en zelfs in de dikke van Dale benoemd wordt. Dus als ze in Uruguay allemaal accepteren dat dat een gebruikelijke methode is om elkaar aan te spreken, dan is dat maar zo naar mijn idee. Ik zou niet weten waarom zij hun gebruiken moeten aanpassen omdat het hier mensen met lange tenen raakt.
 
Constant kante
 
29
30 november 2020 om 17:46
ik ken Latijns Amerika wél en het is echt een rare suggestie dat ze daar 'negro' of 'negrito' puur als liefkozende term gebruiken. Ja tuurlijk, ik weil in dit verband zelfs nog geloven dat Cavani (gewoon in de context) hier totaal geen racistisch motief had. Ik pleit ook zeker niet voor een straf voor Cavani. Ik ageer echter tegen de suggestie dat het daar gangbaar en gebruikelijk is. Is gewoon niet waar en destijds ook terecht door de FA van tafel geveegd toen Suarez die verdediging voerde. Sowieso, even nadenken toch, alsof hij iets liefkozends zegt tegen een speler waar hij een vete en nare duels mee uitvocht. Context dus. Cavani zegt dit tegen iemand uit zijn kring. Dus dat is plausibel. Maar wat Suarez zei destijds, overduidelijk niet. Aangaande het zwarte beest en Van Dale, tja okay, daar kan ik best een eind met je mee. Wat mij betreft gaat het ook net te ver dat die met roomsaus gevulde chocoladetjes geen 'negerzoenen' meer nogen heten en dat ook 'jodenkoeken' niet meer mag. Dat hoeft van mij ook niey persé. Maar dat Zwarte Piet aan banden is gelegd is gewoon een onderdeel van een beschaafde reactie van een beschaafd volk dat zich realiseert dat je gevoeligheden bij mensen onder ogen ziet, daarmee iets doet en dat je die niet countert met platvoersheid, ongevoeligheid en regelrecht racisme (als ze het hier niet bevalt dan nemen ze die bananenboot maar wer terug). En we zijn als volk natuurlijk echt een stuk beter geworden zonder Zwarte Piet. Ik snap dat een klein deel van Nederland dat naar vindt, om hen moverende redenen en dat Zwarte Piet symbool staat voor hun boosheid en hun frustraties in hun eigen leven, maar ik acht het belangrijker voor ons land dat we vooruitgang boeken. In de jarehn 50 stonden vrouwen nog achter het fornuis. En dát was traditie. Moeten ze dan nu daar blijven staan? Neen natuurlijk. En dat heet evolutie. Weet niet goed hoe dat momenteel in Belgie allemaal aan toe gaat en of daar ook geen negerzoenen meer verkocht worden, maar je snapt hopelijk wat ik bedoel. Ik ben geen extremist, maar ik vind wel dat we als kinderen van de Verlichting nooit de pad naar de Verduistering moeten inslaan. En dat gebeurt wel als je ondanks alle gevoelens gaat beweren dat anderen dan maar niet moeten voelen en dat het belangrijk zou zijn dat we onderscheid moeten maken naar huidskleur. Hoezo is dat dan belangrijk eigenlijk? Is beschaving en fatsoen dan niet belangrijker? Ijn filosofische zin zie ik deze discussie ook wel als een uiting van extreme decadentie. Het gaat kennelijk zó goed in het Westen en zeker in ons land dat we het ons kunnen veroorloven om van dit soort zaken halszaken te maken. En het trietste van alles is dan ook nog dat het gebeurd door lieden die pretenderen dat erhier oorlog is, dat Nederland op het punt staat totaal in elkaar te storten en dat overal de rookwolken boven de steden uitstijgen. Ja hallo, wie is nou gek hier? terug naar normaal doen, beschaafd doen en fatsoenlijk gedrag vertonen. Wat is daar exact lastig aan?
 
AmazingNinja
 
16
30 november 2020 om 18:06
@Constant Kante. Ik kan alleen voor Argentinië spreken, maar negro/a kan daar zowel een liefkozend als scheldwoord zijn. Ligt aan de context. En iemand negro/a noemen hoeft niet eens iets met huidskleur te maken te hebben. Blanken kunnen ook zo genoemd worden. Dus ik weet niet welk gedeelte van Zuid-Amerika jij zo goed denkt te kennen, maar iig niet Argentinië.
 
Lierse1997
 
5
30 november 2020 om 18:13
@Constante, ik spreek me dan ook alleen uit over het geval Cavani, want zoals je aangeeft is het geval Suarez een hele andere casus. Over de sectie die ik je daarna geplaatst heb ben ik wel grotendeels eens (al weet ik nu niet of we er echt op vooruitgaan in verband met de verdwijning van zwarte piet, maar anderzijds als er mensen ongelukkig van werden dan gaan we inderdaad vooruit). Maar ik vind dat persoonlijk nu niet echt van toepassing op mijn reactie omtrent Cavani.
 
Constant kante
 
7
30 november 2020 om 18:15
Aangezien jij het ook meteen toespitst: alles is context! Dat is correct. Dus, Cavani bedoelt dit waarschijnlijk niet racistisch maar wat Suarez zei was bullshit. En je bevestigt in ieder geval dat ook in Argentinië dat woord niet uitsluitend liefkozend of aardig bedoeld is, zoals de suggestie gewekt werd. Maar wel degelijk (ook) een scheldwoord. Ben alleen dan wel benieuwd hoe het gebruik van dat woord dan precies bedoeld is als het, zoals jij zegt, 'niet eens met hudiskleur te maken' heeft. Waarmee dan wél, aangezien jij kennelijk weet wat ik denk goed te kennen?
 
Constant kante
 
18
30 november 2020 om 18:21
Ik vind het toepasselijk omdat het gaat over dat gedeelte dat niet openlijk en overduidelijk racistisch en discriminatoir is. Maar over wat vlak onder de oppervlakte zit. Die onderlaag van rabiate xenofobie en evident racistische neiging die sinds 15-20 jaar Europa en Nederland overspoelt. En Zwarte Piet? Ach, het is eigenlijk best simpel. Kinderfeest toch? Wat willen kinderen. Leg e de keue maar voor. Willen ze Zwarte Piet, of willen ze cadeau's?? No contest voor Zwarte Piet! Kids willen speelgoed en snoep, klaar. En als dat door regenboogpiet of roetpiet komt, het zal ze boeien. Trouwens, ik zei al twee jaar geleden dat die hele discussie een achterhoede gevecht is. De meerderheid in Nederland was allang om. Alleen extremisten aan beide zijden hebben nog wat oorlog gevoerd. Maar dit ging enkel nog over blanke 50+ ers die Zwarte Piet als laatste symbool zien van een leven waarin zij 'niets meer mogen'. Ze mogen niet meer overal roken als een ketter, niet meer drinken overal, ze mogen geen fikkies meer stoken, ze mogen geen vuurwerk meer afsteken en ze mogen ook niet meer tegen donkere mensen zeggen dat ze roetmoppen zijn. Ja, dan wordt Zwarte Piet het symbool van je leven. Maar het gaat niet over die mensen, het gaat over kinderen toch? Nou, die is het om het even. Zolang er maar cadeaus en snoep is.
 
Lierse1997
 
20
30 november 2020 om 18:27
Ja dat ben ik absoluut met je eens. Zwarte Piet is pure symboolpolitiek en echt een spel van volwassenen dat dan gemaskeerd wordt als een discussie over een kinderfeest. Maar er was eens iemand met een mooie anekdote die de hele essentie van de “zwarte piet is een kinderfeest” mooi samenvat. Als kleine kinderen het kunnen accepteren dat K3 van de ene op de andere dag een totaal andere bezetting heeft, dan kunnen ze die verandering van zwarte piet ook echt wel aan.
 
Constant kante
 
16
30 november 2020 om 18:31
Hahaha, nou precies ja! Mooi einde van de discussie wat mij betreft. Ik zet er hierbij dan ook een dikke punt achter. Later vandaag gaan er ongetwijfeld nog mensen reageren op mijn stellingen (en ik sta behoorlijk alleen hier als ik het zo lees) waarbij een deel aanleiding kan geven tot een reactie en een deel zou ik sowieso onbeantwoord laten omdat die puur persoonlijk is en nergens op inhoud gaat. Maar daar ga ik dus verder niet meer op in. Mijn punt is volgens mij wel duidelijk, of mensen ermee zijn is wat anders. Fijne avond nog Vlaamse vriend.
 
AmazingNinja
 
10
30 november 2020 om 18:45
@constant Kante. Ik reageer vooral op dit stukje wat je zegt: "k ageer echter tegen de suggestie dat het daar gangbaar en gebruikelijk is." In Argentinië is het dus wel een heel erg gangbaar woord. In de context dat negro/a als scheldwoord wordt gebruikt: het kan enerzijds gebruikt worden voor iemand die zwart is of iemand die arm is. En met betrekking tot arme mensen heeft het dan niets met huidskleur te maken. Tegenwoordig wordt negro/a als een soort geuzennaam gezien door Argentijnen die tot de lagere klasse behoren. In Argentinië is het gewoon heel gebruikelijk om mensen bijnamen te geven op basis van hun ethnische uiterlijk. Bijvoorbeeld: Aziaten: 'chinos' (ookal zijn ze niet Chinees. Arabieren (turcos; ook al zijn ze niet Turks). En het gaat zelfs verder dat ook iemand met een uiterlijk dat totaal niet aziatisch uitziet, maar bijvoorbeeld een hele lichte vorm van spleetogen heeft ook chino/a genoemdn kan worden. In Argentinië is het gewoon gebruikelijk om mensen met zo'n bijnaam aan te spreken. Om het bij het voetbal te houden en een voorbeeld dat zo'n etnische bijnaam dan ook weer helemaal niets met ethnisiteit te maken heeft hier een voorbeeld. Claudio Garcia (2 keer Copa America gewonnen met Argentinië) wordt Claudio 'turco' Garcia genoemd. Hij lijkt niet eens op een Turk of Arabier, maar in zijn jeugd riep hij blijkbaar altijd als die aan het voetballen was 'dejala! Dejala!' (heel vrij vertaald: geef de bal aan mij). Wat Arabisch klonk en daardoor kreeg hij de bijnaam. In de loop van de tijd is negro/a dus gewoon een soort bijnaam geworden waar mensen elkaar mee aanspreken, ongeacht kleur.
 
Kyle66
 
12
30 november 2020 om 19:55
@Constant, in Zuid-Amerika wordt er nog veel meer gediscrimineerd dan in West-Europa, dus ik vind jouw reactie kort door de bocht als het om racistisch gedrag gaat dat Europa overspoelt. Dezelfde mensen die hier ageren tegen zware piet, discrimineren zelf andere bevolkingsgroepen in Zuid-Amerika. Ik kom er vandaan en weet waar ik het over heb.
 
FCB_Catalunya
 
125
30 november 2020 om 01:57
Een onderzoek instellen?! Wat een onzin zeg, en wat hebben mensen toch weer lange tenen. Negrito is gewoon het verkleinwoord van negro, wat het Spaanse woord voor zwart is. Het heeft niets, maar dan ook niets met het vergelijkbare, zeer racistische, Engelse woord te maken. Al die onzinnige cultural appropriation, laat Cavani lekker iemand bedanken met een Spaans koosnaampje.
 
AZE/CHE 4 EVER
 
57
30 november 2020 om 06:47
Het "zeer racistische" Engelse woord betekent precies hetzelfde als de Spaanse. Omdat sommige mensen door alles zich aangevallen voelen mag het niet gebruikt worden, maar onderling gebruiken ze het wel.
 
rubentje13
 
2
30 november 2020 om 13:13
Ik ben het deels met je eens, ik vind dit namelijk ook niet racistisch. Echter, in Engeland ligt dit al jaren heel gevoelig, getuige de straffen van Suarez en Bernardo, en dat is ook wel bekend in de voetbalwereld. Cavani had zich dat moeten realiseren, en had makkelijk een ander woord kunnen kiezen. Ik vind het dus niet slim van Cavani om de Engelse voetbalbond een reden te geven om een onderzoek in te stellen. Bovendien moet je je ook wel aanpassen aan de omstandigheden en normen in een land tot op zekere hoogte. Dat in Uruguay negrito geen racisme is, betekent niet dat je dat zo maar overal mag gebruiken. In elk land zal dat anders opgevat worden.
 
Constant kante
 
20
30 november 2020 om 15:04
Dat in Zuid Amerika, zoals Suarez eerder al vruchteloos betoogt heeft, géén racistische connotatie zou hebben is ongeveer een even grote leugen als stellen dat Donald Trump eigenlijk gewoon een linkse rakker is die loopt te stangen. Het is echt onzin dat je in Uruguay of in een ander latijns Amerikaans land een donker persoon zomaar 'negero', negrito' of welke verbastering ook zou kunnen noemen en dat iedereen dat gewoon normaal en niet racistisch vindt. Of zelfs 'liefkozend' zoals ik ergens las. Ja, okay, onder vrienden of onder gelijken noemen ze elkaar zo. Maar dat is iets totaal anders. Vrienden mogen mij ook 'nare' dingen noemen. Maar als een buitenstaander dat doet, is hij 'aan de beurt', want dat recht heeft een derde helemaal niet. Als een blanke, van Europeaanse komaf, Zuid Amerikaan tegen een donker persoon 'negero' zegt, dan is daar echt niets liefkozends aan en dat wordt wel degeljik beschouwd voor wat het is: een uiting van racistisch gedrag, omdat je onderscheidt maakt naar huidskleur. Dat dit tegenwoordig zo lastig te begrijpen is, dat is voor mij een raadsel.
 
Thamike
 
7
30 november 2020 om 17:52
Wat voor mij een raadsel is dat jij zegt dat iemand dit als liefkozend kan beschouwen terwijl die iemand Cavani zelf was die dat zei tegen een dus vriend. Is dus geen buitenstaander maar zoals jij aangeeft een vriend en dan mag het volgens je eigen norm. Dus onder vrienden is het totaal iets anders en dit is onder vrienden en liefkozend bedoelt. Jij kan nu weer hard proberen dit fenomeen als fout te bestempelen maar je eigen woorden corrigeren je zelf gelukkig.
 
Kaassie
 
10
30 november 2020 om 18:01
Dit is niet alleen tegenwoordig lastig te begrijpen, dat was het vroeger ook maar met dit verschil dat het steeds lastiger te begrijpen wordt en ik als witte bleekscheet niet meer weet wat ik wel en niet mag zeggen zonder een ander te kwetsen. Ik mag mezelf niet eens meer een blanke noemen want dat wordt in verband gebracht met reinheid en verhef ik mijzelf boven de mensen met een kleurtje en ben ik alsnog een racist. Misschien moeten we met z`n allen gewoon niet zo ingewikkeld doen en niet van die lange tenen hebben.
 
Constant kante
 
3
30 november 2020 om 18:27
Dus als ik zin heb jou te beldigen op het bot, en ik jou keihard én existentieel kwets, dan ligt de oplossing daarvan vooral in jouw lange tenen. Okay, dat is inderdaad een manier waarop je daarnaar zou kunnen kijken. En ik hoor best wat je zegt. Ik sta geregeld op het toneel als acteur, en laatst kreeg ik opmerkingen omdat ik een tekst heb waarin ik het over 'zwarten soldaten' heb. Dat ik dat niet meer kon zeggen en zo. En dan denk ik, ja jeetje, wat mag ik dan nog wel zeggen. Precies zoals jij aangeeft eigenlijk. In sommige gevallen slaan we door. Daarin heb je echt wel een punt. Maar doorslaan op bepaalde dingen betekent niet dat we, dus, alles maar oplossen door van de ander te eisen dat die eelt op zijn ziel kweekt. Het helpt niet echt om mensen voortdurend geitenneukers te noemen zonder dat dit een keer wrevel en ellende oplevert. Als ik jouw moeder een prostituee noem (eventjes: je moeder is dat bij mijn weten niet en dit slechts ter illustratie he) verlang jij dan van je moeder dat die geen lange teentjes heeft? Bedoel je dat echt?
 
Lierse1997
 
12
30 november 2020 om 18:39
Vooral als je de hele geschiedenis van blank/zwart kent dan is het wel best grappig tegenwoordig. Blank is oorspronkelijk afkomstig van het Germaans en betekent “wit” en heeft nog wel een zijsprong gemaakt in het latijn als “blancus” (maar dat is toch echt al verpauperd latijn, want wit was voor bijvoorbeeld Cicero gewoon “albus”) en dus vooral in de Germaanse gebieden was dat woord een ding en dan toch ook wel in dat verpauperd latijn (de adel bleef zich steeds spiegelen aan de Romeinse keizers, zij het in dat “matig” Latijn). En in de (vroege) middeleeuwen werd er ook al een tegenstelling gemaakt tussen wit (dan dus een woord dat op blank leek, mogelijk blancus) en zwart (niger in het latijn). Alleen waren die Germaanse volkeren (Karolingers, Merovingers) totaal niet vertrouwd met mensen die we tegenwoordig als “zwart” zouden bestempelen. Maar zij noemden de Moren (Arabieren) in Spanje “zwarten”, terwijl we dat tegenwoordig totaal niet meer zouden doen natuurlijk. Ik neem trouwens aan (als het niet zo is, wordt ik graag verbeterd want dit is een aanname) dat Moren zelf de Germaanse volkeren ook wel bepaalde namen gegeven zullen hebben in verband met huidskleur.
 
Almogaver
 
65
30 november 2020 om 03:37
Vanaf welk moment mag je van de voetbalbonden weer een mens zijn met eigen leven? Hij reageert toch op een persoon buiten de voetbalwereld? Dan zou dit eerder zaak moeten zijn van de politie ipv een voetbalbond.
 
4Ever4Ajax
 
10
30 november 2020 om 08:52
Politie? Waarom zou de politie een zaak moeten hebben tegen Cavani?
 
Almogaver
 
51
30 november 2020 om 09:31
Dat is niet wat ik zeg, vriend. Maar als het gaat om racisme (is niet het geval, vandaar het woord áls), vind ik het raar dat een voetbalbond zich ermee bemoeit, gezien het buiten het veld plaatsvindt.
 
4Ever4Ajax
 
20
30 november 2020 om 09:37
Ok, dan begrijp ik je. En ja, dan geef ik je gelijk. Dat blijkt alleen niet helemaal uit je eerste stukje. Bedankt voor de verheldering!
 
Rick1o1
 
0
30 november 2020 om 11:16
Het zal om geld gaan denk ik. Was de NBA niet gebanned in China omdat een speler iets zei? Misschien zijn ze bang voor iets vergelijkbaars. Dat een sponsor afhaakt ofzo.
 
Constant kante
 
8
30 november 2020 om 15:11
Niemand is verplicht om professioneel voetbal te spelen. Wil je een eingen leven leiden, geen Uefa, Fifa of nationale bond legt je een strobreed in de weg. Maar wil jij lid worden van een club of vereniging? Dan moet je ook de regels en reglementen van die vereniging aanvaarden. Of geen lid worden. Dus dan is een voetballer en dus ook deze speler, gewoon gebonden aan de regels van de voetbalbonden. En die regels schrijven voor dat jij je als speler, ook buiten het veld, hebt te gedragen naar normale regels én dat jij door je gedrag en handelingen geen aanleiding geerft die de sport, je club en de bonden geen slechte naam of reputatie kan bezorgen. Of die schadelijk is. Ik vind dat een hele normale regel van een vereniging die ze aan hun leden mogen stellen, of ben jij het daar soms niet mee eens. Dus spelers mogen best social media gebruiken, metrare hoeden rondlopen of voor mijn part zichzelf in een berenvel hullen en door de stad heen rolschaatsen. Maar zodra sprake is van het plegen van strafbare feiten, misdragingen of mogelijk racistisch gedrag, dan heeft de voetbalbond daar uiteraard iets over te zeggen ja, via het reglement waar de speler mee akkoord gegaan is. En ja, uiteraard strekt dit zich tot buiten het veld uit. Als voetballers zich massaal misdragen, heeft dat impact voor de sport als geheel. Daar moet een bond voor waken. Dit gaat het voetbal als geheel aan. Uitgemaakte zaak is dat. Dat daarnaast ook justitie en politie betrokken kunnen zijn, doet aan het voorgaande echt niets af.
 
Gerben1978
 
29
30 november 2020 om 06:48
Heb vrienden uit Uruguay en weet toevallig dat dit een gangbaar woord is in dit land. Bij het zien van de titel had ik al een vermoeden dat het hier over zou gaan. Je zou kunnen denken Ron Jans werd het kwalijk genomen dat hij zich niet verdiepte in de cultuur van het land waar hij werkt. Cavani had weer kunnen weten dat het woord buiten zijn eigen land een andere lading kan hebben, maar tegelijk denk ik kom op. Laten wij mekaars culturen respecteren en als dit gangbaar is in Uruguay, ga er dan niet zo'n probleem van maken.
 
careldegrote
 
25
30 november 2020 om 09:36
Met de kanttekening dat 'cultuur van een land' wat anders is dan de reden van het ontslag van Jans. Dat donkere mensen elkaar - vooral in de VS - zo mogen noemen is al bijzonder. Dat het Jans z'n baan kostte was ronduit lachwekkend, overdreven hypocriet en gewoon om van te kotsen. Kijk, zo'n trainer vindt wel weer werk maar je beschadigt z'n persoon wel onwijs. Men moet tegenwoordig een keer beseffen dat iemand die per ongeluk iets - soort van - racistisch zegt niet meteen een diepgewortelde racist is. De scheidingslijn tussen dit en daadwerkelijke racisten lijkt te vervagen en dat is uiterst kwalijk. Maarja, voor de buhne was het natuurlijk 'goed' om Jans te ontslaan. Alles voor de buhne tegenwoordig, niet? Alles om maar aan te tonen dat 'jij' geen racist bent. Racisme is een groot probleem, maar wat er tegenwoordig gebeurt is dat er van mensen racisten gemaakt worden. Een soort mediageile klopjacht om maar aan te tonen hoe niet-racistisch deze mensen zelf zijn. Net als de voeten kussende gekkies.
 
Constant kante
 
11
30 november 2020 om 15:18
careldegrote. "dat donkere mensen elkaar - vooral in de VS - zo mogen noemen is al bijzonder." Hoezo is dat bijzonder. Als jij en je vrienden samen lopen te dollen en elkaar 'he klootzak/homo/teringlijer' noemen, dan wil dat toch niet zeggen dat het dus okay is dat ik jou tegenkom, je niet ken en jou in je geicht een teringlijer noem, of wel soms? Probeer wat overstijgender te denken dan puur binair. Alles is context en plaats gevoelig. Dus wat onder vrienden gangbaar en normaal is, hoeft dat bij derden toch helemaal niet te zijn? Denk even aan mijn voorbeeld. Donkere mensen onder elkaar die wat zeggen is totaal anders dan wanneer er een witte meneer die PVV stemt bij komt staan en die het zegt. Pas als je dit snapt, kunnen we verder. Anders blijft het polariseren en dan krijgen we absurditeiten van blanken die hun handen ten hemel gaan heffen en gillen dat juist 'zij' degenen zijn die zwaar gediscrimineerd worden. Want dan heb je echt niet begrepen wat discriminatie precies betekent.
 
careldegrote
 
19
30 november 2020 om 16:04
Heel leuk en wijs verhaal, maar Jans noemde bijvoorbeeld niemand persoonlijk zo. Je toontje komt nogal superieur over. 'pas als je dit snapt...'... Oke, Constant. En tja, PVV is natuurlijk wel het meest extreme voorbeeld dat je kunt pakken, maar dat komt je verhaal waarschijnlijk beter uit. Wat betreft de context heb je absoluut gelijk, maar de woorden die jij noemt hebben - op 'homo' na wellicht - een totaal andere lading dan huidskleur-gerelateerde woorden.
 
Constant kante
 
6
30 november 2020 om 16:26
Dank je voor het compliment over het leuke en wijze verhaal. En het gaat er niet om of Jans iets of iemand persoonlijk bedoelde. Of niet. Ron Jans maakte de tragische fout om niet te snappen dat er een groot verschil is tussen donkere mensen die elkaar onderling iets noemen, en een derde, blanke, die dat woord gebruikt. En als ik je relaas lees dan maak jij een vergelijkbare fout. En ook, je kunt proberen het over een zijboeg te gooien door over connotaties te beginnen. Maar als jij bedoelde te beweren dat jij er geen enkel probleem mee hebt als een wildvreemde jou een teringlijer noemt, en dat donkeren mensen dus ook gewoon maar moeten aanvaarden dat witte mensen hen 'nikkers' of 'negers' noemen, dan zit jij ook op een dood spoor. Daarnaast mag je PVV ook vervangen door Fvd. Die hebben zoals je hebt gemerkt inmiddels ook duidelijk gemaakt dat zij geen enkele moeite hebben met rassenleer en omvolking. Dat komt trouwens niet alleen mijn verhaal ten goede, het betekent ook dat ik met mijn voorbeeld een reëler beeld schets. Overigens, als je mij superieur vindt (doen) dan zegt dat (ook) iets over jou.
 
Lierse1997
 
5
30 november 2020 om 17:16
@Constante het ligt toch wat genuanceerder in het geval van Jans. Stel hypothetisch jij schrijft een nummer over mij waarin je mij een kloothommel of een lulletje rozenwater noemt (ik houd het maar even beleefd ??) en dat nummer wordt een wereldhit (wat ook jouw intentie was). Dan zou het toch vreemd zijn dat alleen jij en mijn naaste vrienden zouden mogen meezingen met het refrein waarin ik uitgemaakt wordt en al de rest dan moet zwijgen? Als zo een nummer uitgebracht wordt, lijkt het me namelijk logisch dat iedereen het nummer mag meezingen. Anders gaan we toch ook een enge kant op?
 
arsen(e)al
 
3
30 november 2020 om 17:29
Constant Kante, ik vind je jezelf een beetje tegenspreken. Ten eerste zeg je eerst dat het er niet om ging of Jans het persoonlijk bedoelde of niet. Vervolgens geef je echter wel het voorbeeld dat een 'derde' een ander uitscheld voor iets, wat wél persoonlijk is. Als een vriend mij een teringlijer noemt als grap heb ik daar uiteraard geen problemen mee. Als iemand het woord teringleier gebruikt in mijn omgeving, zonder dat het persoonlijk aan mij gericht is, dan maakt het mij ook geen zak uit. Daarom vind ik het juist wel uitmaken of iets persoonlijk is of niet. Of wat Ron Jans deed slim is? Achteraf gezien is dat nu makkelijk te beantwoorden. Maar als je in het dagelijks leven een woord misschien wel meerdere keren per dag gebruikt, en je dan zo beledigd voelt als iemand het woord meezingt in nota bene een rap die op staat... dan vind ik dat best hypocriet
 
Constant kante
 
4
30 november 2020 om 17:48
Probleem hierbij is: een kloothommel kan zowel een blanke, zwarte, gele, rode of mixed race zijn. Een 'nigger' dat kan maar op een soort met één huidskleur, namelijk zwart, slaan.
 
Constant kante
 
4
30 november 2020 om 17:59
Probeer ik het nog een keer. Als iemand stelt dat hij zich door een woord of bejegening beledigd voelt, is het dan aan jou om de problemen die hij daarbij ondervindt te bagatelliseren en te bepalen dat hij zich dan maar niet beledigd moet voelen? Of is dat aan die persoon met zijn eigen gevoel? Dit is de kern. Ik ben zelf blank. Ik vind het nogal wat dat ik, die nooit te maken heeft gehad met achterstelling of onderscheid naar huisdskleur, zou menen dat ik kan bepalen hoe een persoon met een donkere huidskleur zich zou moeten voelen. Nogal aanmatigend zelfs, dat je als blanke uit je strot krijgt dat een persoon met donkere huidskleur zich maar niet moet aanstellen als hij op zijn huidskleur wordt aangesproken of daarmee onderscheidt wordt gemaakt. Dat is fundamenteel het recht van die meneer of mevrouw met donkere huidskleur zelf. En daarom is er een onderscheid tussen wat ze onderling zeggen tegen elkaar en wat wij als blanken dan tegen hen kunnen zeggen. Dit is de essentie in mijn ogen. En als ik deze discussie even wat breder trek. Misschien kunnen Ajaxfans hier wat over zeggen. Als fans van elke club behalve Ajax spreekkoren aanheffen met 'joden', dan zijn dat anti semitische leuzen. Diezelfde spreekkoren gebezigd door Ajaxsupporters, die mogen wel en zijn niet anti semitisch en kunnen zelfs niet leiden tot staken van wedstrijden of strafrechtelijke vervolging. Daar snappen de meesten het wel. Maar hier niet. Hoe kan dat? En tenslotte, nuance, ik denk absoluut niet dat Ron Jans een racist is of zelfs maar racistische motieven gehad heeft bij dat zingen. Ron Jans is eerder het slachtoffer van zijn eigen naieviteit (en rechtlijnigheid, want dat is hij wel, oals eerder al duidelijk werd). Had hij geweten dat dit, nog veel erger dan hier in Nederland, in de VS echt not done is, dan had hij het nooit gezongen natuurlijk. En voor mij maakt dat Jans ook geen racist. Ook hier weer, context is alles!
 
AmazingNinja
 
4
30 november 2020 om 18:18
@constant Kante. Vrienden die onderling `klootzak` zeggen is heel wat anders dan hoe n-woord in the USA wordt gebruikt. Ook 2 donkere mensen, die geen vrienden zijn en elkaar bij wijze van spreken voor de allereerste keer in hun leven zien, kunnen elkaar aanspreken met het n-woord. Dus echt totaal wat anders dan vrienden onder elkaar. Of bijvoorbeeld een stukje uit het nummer All eyez on me van Tupac: "So many playa hatin' nigg*s tryin' to sound like us" Klinkt ook niet echt alsof die het over vrienden heeft. Of in datzelfde nummer: "I got a caravan of nigg*s every time we ride"
 
Lierse1997
 
3
30 november 2020 om 18:19
@Constante, daar heb je inderdaad een valabel punt, maar ik denk dat de centrale gedachte van mijn voorbeeld wel overeind blijft staan. Namelijk dat er in het geval van Jans een rapnummer werd uitgebracht in de wijde wereld. En daarmee geef je ook iedereen toestemming het nummer mee te zingen. Want ik vind het echt van de gekke dat je huidskleur gaat bepalen of je bepaalde strofes van een songtekst mag meezingen of niet. Dat lijkt me net helemaal het tegenovergestelde van wat het einddoel is, namelijk iedereen is ten gronde gelijk.
 
nederland79
 
0
1 december 2020 om 11:36
@constante Kante als jij me niet kent en je komt op straat naar me toe en noemt me gericht teringlijer, denk je dat ik daar ook maar 1 seconde wakker van lig? Je kent me niet, dus die woorden hebben totaal geen inhoud en betekenen niks. Dan ga ik me daar toch niet druk om maken. Man dan blijf je bezig. Zo'n actie zou wat over jou zeggen, maar niks over mij. Dus ga ik lekker door waar ik mee bezig was. Zelfs al zeg je midden op straat dat mijn moeder het oudste beroep ter wereld uit oefent. Totaal oninteressant.
 
Ajax33*
 
0
1 december 2020 om 12:49
Het blijft een zeer bijzondere situatie dat, als ik tegen een donker persoon in de zelfde context, als dat 2 donkere mensen het tegen elkaar zeggen, zegt hey Niger, Maar omdat ik blank ben, is mijn opmerking racistisch en van de 2 donkere mensen niet....... Dat is in mijn ogen niet uit te leggen. of het is niet racistisch bij beide situaties of we, niet bij deen wel en bij de nader niet. Bij mij wordt het pas racistisch als het dus ook de negatieve lading heeft.
 
Constant kante
 
4
30 november 2020 om 15:14
Het is echt niet waar dat het 'gangbaar' zou zijn in Uruguay dat je een donker persoon daar 'negero' of een verbastering daarvan kan noemen. Dat argument had Suarez ook al gebruikt en is destijds zwaar gedebunkt.
 
JK-Ajax
 
3
30 november 2020 om 08:44
Zei Suarez ook niet zoiets? Of was dat weer compleet wat anders, indien hetzelfde - wat was toen het standpunt van United?
 
siepie
 
19
30 november 2020 om 08:55
Bij Suarez leek het er vooral op dat hij dit verschil in betekenis misbruikte om er onderuit te komen. In zuid amerika wordt het inderdaad liefkozend bedoeld, maar dan wel als het gebruikte wordt zoals cavani doet (bedankt negrito). Maar als je negro zegt tijdens een onvriendelijke discussie, zit er natuurlijk niks liefkozends bij. Overigens wel te gek voor worden dat engelsen nu een spaanstalige gaan vertellen hoe hij zijn eigen taal moet gaan gebruiken. We gaan tegen Dick Advicaat toch ook niet zeggen dat hij zijn naam moet aanpassen, omdat het in het engels best vulgair is.
 
SpeedyAFC
 
1
30 november 2020 om 10:57
Het is zeker allemaal te gek. Wij moeten juist zwarte als voorkeurs term gebruiken. Geldt ook voor de Engelse landen, daar is het black. Maar de Spaans talige mogen het woord zwarte, in het Spaans negro, dan weer niet gebruiken. Niemand die het meer begrijpt.
 
 
2
30 november 2020 om 11:09
Ja begrijpelijk, wat maakt het nou uit wat het in Uruguay betekent, je moet zodra je hier aankomt direct assimileren en al onze normen en waarden overnemen. Wel grappig dat de mensen boos worden dat hij andermans waarden niet in ogenschouw neemt door de waarden van zijn land en taal te negeren.
 
Schop1989
 
2
30 november 2020 om 11:42
Als we zo gaan redeneren - dingen niet meer in context zien, dan moeten we er dadelijk ook begrip voor opbrengen als mensen bijv. iets te letterlijk een eeuwenoud boek gaan interpreteren en allemaal gekke dingen gaan doen. Geloven & bepaalde groeperingen hebben hier erg veel last van, maar zijn vaak zo (passief) agressief dat niemand durft te zeggen 'ho doe eens even normaal' - oh shit beledig ik nu de (on)bewust dames van de nacht?
 
GLENNN
 
1
30 november 2020 om 12:17
Mijn god hey. In de ''spaanse/latijnse'' culturen zijn er nu eenmaal bepaalde woorden die vaker gebruikt worden. Hier hoef je toch geen onderzoek voor te starten. Gebruik die tijd/dat geld voor andere doeleinden... Je ziet ook met dat handje dat hij het goed bedoel en dat ze vrienden zijn. Tevens heb ik de beste heer waar het betrekking op had, ook niet gehoord of een klacht horen indienen. Alles wordt tegenwoordig maar onder een vergrootglas gelegd.
 
Lierse1997
 
0
30 november 2020 om 12:38
Vooral dat laatste vind ik onbegrijpelijk. Heel veel mensen gaan altijd moord en brand schreeuwen zonder te weten wat de actoren van het het verhaal er eigenlijk van vinden. Als die er namelijk geen probleem in zien, snap ik niet waarom anderen dat zouden doen.
 
rickv
 
0
30 november 2020 om 14:59
Nouja dat is natuurlijk wel wat gemakkelijk gedacht. Er zijn genoeg misstanden waren achteraf genoeg mensen het met eens zijn die juist door andere zijn aangekaart. Zeker als er verschillen in macht zijn tussen de positie van personen of door een bepaalde cultuur of religie. En in deze situatie ben ik het er zeker mee eens dat Cavani vrijgesproken kan worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Suarez. Maar slachtoffers blijven helaas te vaak stil door verschillende omstandigheden. En zeker als het om racisme gaat zijn er een hoop zaken gewoon geworden. En dan mogen andere best opstaan om die individuen te verdedigen. Het argument dat in sommige culturen woorden "normaler" zijn betekent niet dat we ze ook normaal moeten vinden.
 
Lierse1997
 
0
30 november 2020 om 17:19
Nu laatst was er ook een hele saga rond Sam Bettens (een zanger die recent van gender veranderd is). In de slimste mens ter wereld was er een vraag over hem en 1 van de antwoorden was zijn “deadname” (ik kende het begrip eerder niet) Sarah. Nu daar werd ook enorme schande over gesproken door velen. Bleek uiteindelijk dat Sam Bettens er zelf helemaal geen probleem mee had. Je hebt natuurlijk wel een punt dat soms slachtoffers zich niet kunnen/durven uitspreken. Maar dat lijkt me in de gevallen van Cavani’s vriend en Sam Bettens toch niet het geval.
 
Constant kante
 
0
30 november 2020 om 18:01
Haha, ik ken Sarah, oh sorry, Sam, van K's Choice. Heb nog diverse concerten gezien van ze, in de jaren '90. Tja, het is inderdaad wel iets anders als men aangeeft dat het geen probleem is. Maar dat is wel cruciaal vind ik. Want dan bepaalt die persoon zelf wat die ervan vindt. Zoals in dat voorbeeld van een donkere die zich beledigd voelt. Dan is het toch aan hem om daar iets van te vinden en niet van anderen die dan vinden dat het niks voorstelt?
 
Lierse1997
 
0
30 november 2020 om 18:21
Absoluut Constante, maar dan moet er dus soms ook gewacht worden op de reactie van de desbetreffende persoon en moeten er niet allerlei mensen beginnen bepalen dat die persoon het wel erg vindt. Het werkt namelijk twee kanten op, derden kunnen niet bepalen dat iemand iets niet erg mag vinden maar natuurlijk ook niet dat die het wel erg moet vinden.
 
rickv
 
5
30 november 2020 om 14:52
Sorry maar hoe is dit vergelijkbaar bij Suarez. Er zit nogal een verschil tussen de twee woorden en ook de context is een behoorlijk verschil? Op basis van wat er nu staat zou ik vrij spraak voor Cavani logisch vinden, maar die wedstrijden voor Suarez waren meer dan terecht.
 
Sanderr
 
5
1 december 2020 om 10:55
Wauw, als de FA hier een schorsing voor oplegt kan ik die bond echt nooit meer serieus nemen. Mijn hemel wat een flauwekul zeg... Sowieso bizar dat je spelers denkt te moeten schorsen omwille van hun social media contact met een goede vriend, compleet buiten de voetballerij om (ofwel, je hebt hier als bond 0,0 mee te maken). Maar helemaal als het om een totaal onschuldig iets gaat. Waar gaat het heen met de wereld zeg, wat een droevenis..
 
London Calling
 
0
1 december 2020 om 11:30
Dat hangt er wel van af waar je de grens trekt natuurlijk. Lex Immers werd, in mijn ogen volledig terecht, voor 4 wedstrijden geschorst door de Knvb toen hij "wij gaan op jodenjacht) zong in het supportershome. Nou is er in een supportershome natuurlijk nog een link met het voetbal, maar het was ook buiten de wedstrijd of de club. Het ging om wat hij zong en niet waar hij het deed, het had dan ook niet uitgemaakt of hij dit gewoon in de kroeg of op een prive feestje (wat dit in feite was) had gedaan in mijn ogen.
 
N_Tesla
 
0
1 december 2020 om 11:35
Wat Immers deed kan dan ook enigszins gezien worden als oproep tot geweld, wat mij betreft is dat ook waar de grens getrokken moet worden. Vrijheid van meningsuiting stopt bij het oproepen van geweld en het verspreiden van leugens. Cavani heeft een onderonsje met een kennis, voor hem jammer dat het in een publiek domein gebeurde, maar de FA moet weer laten zien hoe sociaal "betrokken" ze zijn, terwijl ze (inclusief de PL teams etc.) tegelijkertijd ook gesponsord worden door bedrijven die zeker niet schoon zijn. Het is een onwijs hypocriete bedoening.
 
London Calling
 
0
1 december 2020 om 12:04
Ik heb ook niet het idee dat Cavani dit racistisch bedoelde richting een vriend. Maar dat je bedoeling niet racistisch is maakt in mijn ogen nog niet dat de actie door anderen niet racistisch opgevat kan worden. Ik weet daarom ook niet of een schorsing de oplossing is, misschien is een cursus zoals borrelhond hieronder voorsteld wel op zijn plaats.
 
Lierse1997
 
4
1 december 2020 om 12:17
Dit gaat toch wel ver niet? Wij gaan als westen bepalen welke gebruiken de mensen in Zuid-Amerika (want blijkbaar is het er vrij algemeen verspreid om dit te doen en schijnbaar zelfs naar mensen van verscheidene kleuren) mogen gebruiken dus? Of ze zelfs op cursus sturen. Stel je even voor dat een Europese speler die in Saoedi-Arabië speelt en die een homoseksueel volgt op Instagram daar verplicht op cursus moet omdat dat naar hun maatstaven niet kan, zou je dat dan ook oké vinden?
 
Rikkkiee
 
3
1 december 2020 om 11:13
Zo bizar overtrokken dit. Mijn vriendin is Venezolaanse en die heeft mij eens uitgelegd dat Negrito, Gordo enzo allemaal vriendschappelijke woorden zijn daar. Hier heeft het misschien een negative context maar in Latijns Amerika totaal niet. Zou echt belachelijk zijn als hij hier een schorsing voor krijgt.
 
borrelhond
 
0
1 december 2020 om 11:23
Ik denk ook dat bij dit soort gevallen het beter is om met Cavani in gesprek te gaan dan hem te schorsen. Die man woont net een paar maanden in Engeland en wist waarschijnlijk niet wat voor negatieve lading dat woord kan hebben in Engeland. Misschien is het daarom beter om hem, en andere nieuwkomers in de PL, te informeren over dit soort onderwerpen middels een soort mini inburgeringscursus of iets dergelijks?
 
London Calling
 
0
1 december 2020 om 11:33
nog nog best een aardig idee. het probleem met een hoop van dit soort uitspraken is denk ik niet dat ze het racistisch bedoelen. Maar dat je iets niet racistisch bedoelde maakt nog niet dat het tegelijkertijd niet ook racistisch kan zijn voor andere mensen.
 
Lierse1997
 
1
1 december 2020 om 11:39
Het is een “gesprek” tussen twee personen, wat derde partijen daarvan vinden is dan toch volledig irrelevant?
 
borrelhond
 
0
1 december 2020 om 11:50
@lierse het probleem is in dit geval dat hij het op social media zet waardoor iedereen het kan zien en die derde partij een mening er over gaat vormen. Als dit onderling via een whatsappje dan had niemand het gezien.
 
Lierse1997
 
0
1 december 2020 om 12:02
Ja zeker en vast, hij zet het in de publieke ruimte wat zo te zien niet al te slim was. Maar problemen maken van zaken die voor de hoofdpersonen in een verhaal geen probleem zijn, is ook nogal nutteloos.
 
borrelhond
 
0
1 december 2020 om 12:15
Ik denk dat het niet per se nutteloos hoeft te zijn. Je kan men er nu wel van bewust maken dat bepaalde termen die onderling prima zijn voor anderen als kwetsend kunnen worden ervaren. Daarmee kan men misschien ook bewust worden dat je niet zomaar alles op social media moet gaan gooien, vooral als het persoonlijke en onderlinge gesprekken zijn. Als je iemand zo graag wil bedanken voor zijn/haar steun, waarom moet je dat per se openbaar doen? Kan dat niet via een persoonlijk bericht? Ik zal wel zuur zijn haha.
 
Lierse1997
 
1
1 december 2020 om 12:19
Sommigen moeten ook misschien leren dat je je eerst moet verdiepen in culturen en gebruiken voordat je alles als beledigend gaat opvatten. Want de westerse cultuur pretendeert wel heel open en inclusief te zijn, maar uiteindelijk eist het wel bijna totale aanpassing aan zijn normen en waarden van andere culturen. Want dat is wel een heel belangrijk iets. Hierboven zeg je dat dat woord een racistische lading kan hebben in Engeland. Maar dat kan niet, want het is geen onderdeel van de taal.
 
borrelhond
 
0
1 december 2020 om 12:25
Ben ik het absoluut met je eens. Ik vind het wel dat dit ook voor de andere kant moet gelden. Als je in een nieuwe cultuur terecht komt lijkt het mij logisch dat je je gaat verdiepen in die cultuur. Wat kan wel en wat niet, welke normen en waarden gelden er. Op die manier kan je ook al onbedoelde beledigingen voorkomen. Ik vermoed dat de term "negrito" te veel lijkt op dat ene woord waar Ron Jans al eens een negatieve ervaring heeft gehad. Vandaar dat ik vermoed dat dit door Engelstaligen als racistisch kan worden gezien.
 
yello
 
0
1 december 2020 om 12:35
In NL is blank nu wit geworden. Ik eis dan ook dat Spaanstalige landen een ander woord voor zwart bedenken want dit klinkt voor Engelstaligen niet leuk
 
Lierse1997
 
0
1 december 2020 om 12:38
@borrelhond, maar dan gaat het toch echt de foute kant op niet? Als woorden die al doen denken aan woorden die als beledigend/racistisch gezien worden niet meer mogen, dan is het einde zoek. Voordat men beledigd is, mag men wel eerst een nadenken lijkt me.
 
London Calling
 
0
1 december 2020 om 12:42
@lierse1997, ik geloof ook niet dat hij een racistische bedoeling had. Maar op het moment dat je iets in de publieke ruimte plaatst dan gaat dat verder dan alleen een interactie tussen twee vrienden. Wij kunnen op social media ook niet altijd dezelfde opmerkingen en grappen maken die we in de privee sfeer wel kunnen maken.
 
Lierse1997
 
1
1 december 2020 om 12:52
Maar dit is dus relatief normaal in Uruguay schijnbaar, er is dus de facto niks mis mee. Gewoon omdat het aan een woordje gelieerd is door de etymologie van het woord, zou hij op cursus of iets dergelijks moeten? Dit is geen aangebrand mopje, nog een lacherige opmerking, blijkbaar is het gewoon een aanspreking in zijn land van oorsprong. Dit is echt alsof jij in China gaat voetballen, je een mooie partij speelt, een Nederlandse vriend met Chinese roots iets op zijn Instagram zet en jij daarop antwoord met “bedankt gap”. En dat ze dan in China boos zijn op jou omdat het woord “gap” op het Chinese woord voor “spleetogen” lijkt.
 
yello
 
1
1 december 2020 om 13:12
Ik weet nog dat ze in Engeland eens boos waren op Ajax . Die moesten daar spelen en zeiden toen : we gaan ze pakkie geven. Maar dat was dan weer racistisch wegens Pakistanen enzo
 
borrelhond
 
0
1 december 2020 om 15:39
Maar iets wat normaal is in Uruguay hoeft toch niet normaal te zijn in Engeland? Ik denk dat het in dit geval voornamelijk de plek is waar de uitspraak wordt gedaan. Als ik met een van mijn gekleurde vrienden in de trein zit gebruiken we naar elkaar toe ook andere termen als wanneer we privé met elkaar zitten. Als Kudus vanavond zijn teamgenoten aanmoedigt op Instagram maar hen daarbij volgens Nederlandse standaarden per ongeluk beledigd (door bijvoorbeeld een term te gebruiken die lijkt op bleekscheet oid) dan staat ook het land op zijn kop. Dit soort jongens komen in een vreemde cultuur terecht en het is dan, naar mijn mening, aan de lokale bevolking de taak dat zij zich thuis voelen (dus niet meteen moord en brand schreeuwen als een goed bedoelde term/uitspraak toch wat anders betekend), maar tegelijk vind ik ook dat wanneer je in een nieuwe omgeving terecht komt dat je je daar deels op aanpast.
 
Rikkkiee
 
0
1 december 2020 om 17:25
Precies dit. Ik denk dat die jongen zelf ook hartstikke geschrokken is van alle negatieve reacties die hij krijgt op een gebaar dat hijzelf als vriendschappelijk had beschouwd. Denk sowieso dat het gesprek aangaan en de normen en waarden van dit uitspraken in Engeland uitleggen een beter idee is.
 
GillyabrAkip
 
0
1 december 2020 om 11:30
Het woord kan liefkozend gebruikt worden en als scheldwoord.....dus Een donker persoon kan een ander donker persoon niet denigrerend met het woord aanspreken Waar je bij een niet donker persoon eerst naar de context en zijn vrienden en of wat hij eet moet kijken om te weten dat hij het niet discriminerend bedoelde... 2020..conclusie.....zet jezelf niet in die positie Moet je volwassen genoeg voor zijn toch???
 
N_Tesla
 
1
1 december 2020 om 11:31
De enige manier om deze hypocriete onzin te bestrijden is om simpelweg geen PL te kijken, zodra de zakken wat minder diep worden piepen ze vanzelf wel anders. Verder heel verontrustend dat de totaal doorgeslagen en zeer hypocriete morele standaard van bepaalde verongelijkte (ironisch genoeg vooral geprivilegieerde) groepen in de VS (los van de daadwerkelijke, weldegelijk serieuze sociale problemen van de zwarte gemeenschap) en het VK geïmporteerd worden door andere Westerse landen die een totaal andere sociale structuur hebben.
 
careldegrote
 
0
1 december 2020 om 11:50
Tja. De VAR in Engeland is een perfecte afspiegeling van de FA haar beoordelingsvermogen. Dat zegt genoeg, lijkt me.
 
yello
 
0
1 december 2020 om 12:33
Joh die mensen willen even laten zien hoeveel ze wel niet deugen. Dus daar kun je mee praten tot je een ons weegt dat gaat toch niet helpen
 
AFCADickster
 
0
1 december 2020 om 12:45
Tsja was te verwachten in een land waar mensen die een verkeerde mening of uitspraak doen in de ogen van een ander tegenwoordig al met regelmaat zelfs door de politie van hun bed worden gelicht. Er kan dan door de F.A natuurlijk niet achter gebleven worden om de altijd boos mensen te pleasen.
 
DNSDKR
 
0
1 december 2020 om 12:59
Het is toch veel beter te kijken naar context en intentie, in plaats van de aanname van derden over hoe dit bedoeld is. Alsof de wereld niet zelf meer kan nadenken.
 
yello
 
0
1 december 2020 om 13:13
Context en intentie boeit niet zie zwarte piet
 
DNSDKR
 
0
1 december 2020 om 15:54
Zwarte Piet is dan ook een volwassenen discussie over symboliek in relatie tot een racistische onderdrukking en hoe een deel van de bevolking zich hierbij voelt. Er is geen kind die op deze manier tegen zwarte piet aankijkt, die ziet alleen een vrolijke snuiter die pepermoten en kado's komt brengen.
 
real8madrid
 
1
1 december 2020 om 13:57
Als het in Uruguay inderdaad liefkozend wordt gebruikt, wie is die knuppel van de fa dan om te besluiten dat dit racistisch zou zijn? De wereld wordt met de dag gekker