eDivisie: nieuwkomer grijpt verrassend kampioenschap eDivisie
Zondag, 6 januari 2019 om 16:35

De play-offs zijn gespeeld en het deelnemersveld van de knock-outfase is bekend. Acht clubs nemen het tegen elkaar op in de strijd om het kampioenschap. Club FIFA volgt de strijd om het kampioenschap voor Voetbalzone op de voet.

Knock-outfase
De ontknoping van de eDivisie laat niet langer op zich wachten. Ajax, PSV, Feyenoord, FC Groningen, FC Emmen en PEC Zwolle hadden zich al direct geplaatst. Excelsior en De Graafschap sloten zich daar afgelopen week bij aan vanuit de play-offs. In de knock-outfase nemen de clubs het tegen elkaar op. De grote favorieten zijn Dani Hagebeuk van Ajax, die al eerder bewezen heeft titels te kunnen pakken, en wereldkampioen FIFA 18 Stefano Pinna van PSV.

Kwartfinale
In de eerste ronde van de knock-outfase heeft Stefano Pinna het direct lastig. Hij krijgt met Dani Visser van De Graafschap een geduchte tegenstander. In de play-offs liet Dani al zien vooral verdedigend veel controle te hebben. In vijf duels kreeg hij slechts vier tegendoelpunten om de oren. Ook tegen Stefano hanteert hij dezelfde speelwijze en dat betaalt zich direct uit. Over twee duels krijgt de jongeling slechts één tegendoelpunt, terwijl hij zelf vier keer scoort tegen de Eindhovenaren. Pinna weet nauwelijks door de blauwe muur van De Graafschap te breken wat hem uiteindelijk de kop kost.

Ook Dani Hagebeuk heeft het niet makkelijk tegen het Excelsior van Bas Quist. Aanvallend gezien speelt Hagebeuk sterk, maar vooral dankzij defensief spel winnen de Amsterdammers over twee duels nipt. Het lijkt erop dat Dani een lastig toernooi voor de boeg heeft.

Tony Kok neemt het in de kwartfinale op tegen het FC Emmen van Luuk Jans. Jans presteerde in de groepsfase nog boven verwachting, maar vindt tegen de spelers van PEC Zwolle zijn Waterloo. Tony laat zien dat hij aanvallend superieur is en boekt daarmee een ruime overwinning op de ploeg uit Drenthe.

Het bizarste duel speelt zich af tussen Jimmy Donkers van Feyenoord en Nick den Hamer van FC Groningen. De Rotterdammers winnen het eerste duel nog net met 3-2. In het tweede duel laat Jimmy het helemaal lopen, waardoor FC Groningen in de 75e minuut op 0-3 voor staat. FC Groningen staat met één been in de halve finale, maar op dat moment scoort Feyenoord twee keer en is men terug in de wedstrijd. Hierop moet een beslissingswedstrijd gespeeld worden met golden goal. Dit wordt een slijtageslag. Pas in de tweede verlenging schieten de Rotterdammers raak waardoor FC Groningen direct uitgeschakeld is.

Halve finale
Het eerste duel in de halve finale wordt gespeeld tussen PEC Zwolle en Ajax. Beide spelers gaan al een aantal jaar mee in de top. Het duel tussen Tony Kok en Dani Hagebeuk is daardoor een nek-aan-nekrace. Het lijkt erop dat ze beide zo min mogelijke fouten willen maken waardoor er weinig gescoord wordt. Defensief staan de teams zeer sterk, maar aanvallend worden er nauwelijks kansen gecreëerd. De voorzetten waar Tony normaliter zo gevaarlijk mee is, worden onschadelijk gemaakt door Dani. Ondanks het gebrek aan kansen weten de teams wel te scoren. Het eerste duel eindigt in een 1-1 gelijkspel. Het tweede duel kent net als het eerste duel weinig kansen. Hierin wordt zelfs niet één keer gescoord waardoor er een beslissingsduel komt. Met een tactische ingreep zet Kok de ploeg uit de hoofdstad op het verkeerde been. Door minder behoudend te spelen en volop druk te zetten is Tony opeens veel sterker dan Dani. Dit betaalt zich al snel uit in de winnende goal. PEC Zwolle haalt de finale ten koste van topfavoriet Ajax.

De tweede finalist komt uit de wedstrijd tussen Feyenoord en De Graafschap. In de groepsfase werd hetzelfde duel al eerder gespeeld. Destijds werd Jimmy van Feyenoord met 3-6 vernederd na eerst op 3-0 voorsprong gestaan te hebben. In de halve finale is het Dani die snel op gelukkige wijze op voorsprong komt. Jimmy weet vanaf dat moment dat het heel lastig gaat worden. Dani bewijst wederom dat zijn defensieve zekerheid zijn grootste wapen is. In het tweeluik van 180 minuten weet Jimmy niet één keer het net te vinden, waardoor de Superboeren doorstoten naar de finale van de eDivisie.

Wedstrijd van de week: De Graafschap - PEC Zwolle
Na de groepsfase, play-offs en de knock-outfase zijn er twee ploegen overgebleven die strijden om de titel. Beide teams komen uit poule C, de zogenaamde 'poule des doods'. Aan de ene kant zien we Dani Visser van De Graafschap. De Superboeren groeiden in het toernooi en werden met name vanaf de play-offs beter en beter. Ze nemen het op tegen het PEC Zwolle van Tony Kok. De ervaren Tony is meervoudig Nederlands kampioen FIFA en scoort er al weken op los.

Beide teams beginnen afwachtend en houden zo lang mogelijk balbezit. Als een soort schaakspel bouwen ze één voor één rustig op, wachtend op een kans. In de 33e minuut zit weer alles mee voor de Superboeren als ze met een gelukje de bal in de voeten krijgen in 'de zestien'. Dani bewijst effectief te zijn en benut simpel zijn kans. Ideaal voor de jongeling die zo weer zijn bekende spel kan spelen. Vlak voor rust krijgt de ploeg uit Doetinchem een ideale mogelijkheid om de score uit te breiden. Na een hoge corner, die niet goed weggewerkt wordt, schiet Visser raak vanuit een op het oog onmogelijke hoek: 2-0.

In het tweede bedrijf probeert Tony een comeback te forceren. Met een goal snel na rust lijkt het er voor de Zwollenaren op dat dit mogelijk is. PEC heeft nog één doelpunt nodig om de stand gelijk te trekken. Hoewel Dani weinig creëert, krijgt hij in de 76e minuut toch een kans via een vrije trap. Hij legt de bal af en schiet prachtig raak nadat Kok zijn keeper te ver naar voren positioneert. Niets wijst er op dat dit nog mis kan gaan voor de jongste speler uit de eDivisie. In de 86e minuut zorgt Tony nog wel voor de aansluitingstreffer, maar dan is het eigenlijk al te laat. Dani Visser wint over twee duels met 3-2 van Tony Kok en wint de eDivisie op de PlayStation.

Analyse
Dani Visser won de eDivisie met name door zijn defensieve kracht. Zo kreeg hij in de play-offs slechts vier tegengoals en in de knock-outfase drie tegengoals, het minste aantal van alle spelers. De tactiek die hij hiervoor gebruikte is 4-2-3-1. Daarbij heeft Visser ingesteld dat alle spelers terugkomen om mee te verdedigen. Aanvallend gezien wacht hij op het juiste moment waardoor hij erg lang balbezit houdt. De meeste doelpunten vallen vanuit een 'first timed finesse'. Hierbij neemt de speler de bal niet aan, maar schiet hij direct door middel van 'timed finishing'. Tegen Tony Kok in de finale leverde dit meerdere doelpunten op.

Meer nieuws
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
1
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
0
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
   
20:16
20:16
Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
yamiown
 
10
4 januari 2019 om 11:36
Van wereldkampioen Playstation 4 naar verliezen in de kwartfinales in de E-Divisie. Jammer van Stefano Pinna, helemaal omdat Xbox eraan zit te komen en zowel Stefano als Ali meer PlayStation-spelers zijn als ik me niet vergis.
 
teetje
 
52
4 januari 2019 om 11:52
Ik snap nog steeds niet dat dit soort nieuwsberichten op een website als Voetbalzone worden geplaatst, maar goed het is ook wel eens leuk om te lezen dat De Graafschap ergens wel succesvol in is
 
Shorty1991
 
78
4 januari 2019 om 12:10
Ik snap nog steeds niet dat mensen als jij maar blijven klikken en klagen, want het is vanaf het 1e woordje in de titel al duidelijk waar dit artikel over zal gaan. Je hoeft niet met de tijd mee te gaan, maar je hoeft ook niet heel zuur het plezier van anderen te bekritiseren. Lees de artikelen die je niet interesseren gewoon niet.
 
teetje
 
23
4 januari 2019 om 12:37
Nou shorty, als je alle e-divisie berichten terug lees, zie je nergens mijn naam staan bij de reacties. Ik heb die namelijk niet gelezen, omdat het mij geen hol interesseert. Ik wist dat De Graafschap gewonnen had, en daar wilde ik even mee puchen, omdat er verder dit seizoen bitter weinig te genieten valt... En over dat met de tijd meegaan, mooie uitvinding die Var!
 
Sjoerd1987
 
46
4 januari 2019 om 12:57
Sorry dat is allemaal leuk en aardig maar hij heeft gewoon een goed punt. Dit heeft niks met de sport voetbal te maken. Dit is gamen en hoort hier dus helemaal niet thuis. Ik snap ook wel dat je het gewoon links kan laten liggen maar betekent niet dat je nooit eens je mening over dit soort berichten mag uiten. Als dit op deze site als nieuws gebracht wordt dan kunnen we nog een heleboel "gerelateerde" nieuwdberichten gaan plaatsen. Weet zeker dat veel meer mensen dit ook vervelend vinden. Heb t ook al eerder gehad dat ik iets las en dacht wtf... bleek t om deze onzin game te gaan.
 
FCG95
 
25
4 januari 2019 om 13:12
@sjoerd1987, Ga gewoon weg man. Het staat duidelijk boven in de titel van het bericht en er komt ongeveer eens per week een bericht over. Ten eerste is Voetbalzone mediapartner van de edivisie. Ten tweede is de edivisie gebasseerd op de Eredivisie, waardoor het zeker met voetbal te maken heeft. Ten derde: Als je het niet interessant vindt, dan raad ik je mijn eerste zin aan.
 
Shorty1991
 
27
4 januari 2019 om 13:38
Het eerste woordje in de titel is E-divisie, als dat je geen hol interesseert dan klik je toch gewoon niet? Als ik zie staan 'Top OSS contracteert..' scroll ik ook verder ipv te typen dat de KKD me niet interesseert. De E divisie is gewoon onderdeel van betaald voetbal clubs, waarom zou dat niet op deze site passen? Het is gewoon een beetje zeiken om het zeiken, net als altijd gebeurt in topics over vrouwenvoetbal.
 
VoetbalVreugd
 
16
4 januari 2019 om 14:38
Waarom zou hij niet mogen zeggen dat dit nieuws hem niet interesseert? Niet iedere reactie hoeft positief te zijn. Ik kan me wel vinden in zijn mening, dat gamen heeft weinig te maken met de werkelijke voetbalwereld. Het verbaast mij ook dat Voetbalzone hier in meegaat.
 
FCG95
 
6
4 januari 2019 om 15:01
Tim_vk, Ik kan op elk bericht ook wel reageren dat de Liga Bbva of Premier League me niet interesseerd, maar daar gaat ook iedereen zich aan irriteren.
 
VoetbalVreugd
 
11
4 januari 2019 om 15:38
Ik heb daar niet zo snel last van. Bovendien vind ik die vergelijking niet opgaan. De E-divisie hoort in mijn ogen niet thuis op een voetbalwebsite. Dat geldt natuurlijk wel voor alle grote competities, ongeacht mijn voorkeuren.
 
FCG95
 
2
5 januari 2019 om 14:33
Maar dat is niet aan ons, het is aan VZ of ze het genoeg bij voetbal vinden passen om het te posten. Dat vinden ze, dus posten ze het. Daarnaast gebeurd exact dezelfde discussie bij nieuwsberichten over het vrouwenvoetbal, maar daar staat het niet eens in de titel. Ook daar zijn zulke reacties compleet onnnodig en alleen gericht op het gemakkelijk scoren van likes. Want: tenzij jij nog een één of ander inbel netwerk hebt, ben in een halve tel weer van de pagina af als je doorhebt dat je op de verkeerde zit.
 
Shorty1991
 
8
5 januari 2019 om 15:10
Jouw ogen Tim vk, maar de wereld is groter dan alleen jij. De jeugd vind e sports wel interessant, betaald voetbalclubs vinden esports ook interessant. Moet 1 van de grootste boetbalsites van Nederland zihh daar dan niet van aantrekken en esports buiten beschouwingen laten omdat Tim VK het niet boeiend vindt? Lijkt me niet toch? Nogmaals: je kunt de topics die je niet interesseren prima ontlopen zonder het plezier van anderen te bederven. Dat niet elke reactie positief hoeft te zijn snap ik, maar dat elk e divisie topic volgespammt moet worden door hormonale pubers die er geen interesse in hebben is dan wel weer het andere uiterste, niet?
 
Zaeraph
 
0
6 januari 2019 om 17:33
Een Fifa toernooi heeft niks met voetbal te maken?
 
 
5
4 januari 2019 om 12:16
Als Graafschap supporter is het zeker leuk om te horen dat wij kampioen geworden zijn. Gezien de resultaten begrijp ik wel dat hij niet door Hofstede gescout is en dat hij de tactiek niet met Henk de Jong besproken heeft.
 
teetje
 
5
4 januari 2019 om 12:42
Nou, zonder gekheid, dat defensieve 4-2-3-1 systeem zie ik wel heil in. Met de snelheid van Van Mieghem en Narsingh op de vleugels (mits ze hun verdedigende taken beter gaan uitvoeren), Serrarens als aanspeelpunt en met Hamdaoui of El Jebli achter de spits (El Jebli is aan de bal beter en fysiek sterker, maar met de schoten van Hamdaoui hadden we vaker gescoord). Matusiwa en Vet als defensief blok voor een viermansverdediging bestaande uit Abena, Straalman, vd Pavert en Owusu (die zich niet met aanvallen mogen bemoeien).
 
Ssst
 
2
4 januari 2019 om 13:18
Dat je dit leuk vind te horen als Graafschap supporter. Deze jongen is enkel gehaald om de nieuwe PR machine te voeden. Wanneer er een beroerd resultaat is, komt er of een feel good bericht van Henkie, de voorzitter of van deze jongen voorbij.
 
LeLeLe
 
1
6 januari 2019 om 11:46
Haha wat een onzin kraam jij uit zeg. Graafschap had geen tijd om zelf een talent op te leiden dus zijn ze langsgekomen bij agencies als TeamBundled en TeamGullit, en dit bleek een superslimme zet te zijn. Vooraf ging niemand ervan uit dat deze jongen succes ging hebben, en daar leek het tijdens de competitie ook niet op (haalde nipt de play-offs). Ook was het vooraf bekend dat de Graafschap het heel lastig ging krijgen. Dus je PR-machine verhaal is pure onzin, het is gewoon een leuke bijkomstigheid die terecht gedeeld mag worden door de Graafschap op haar social media kanalen.
 
tegelen27
 
3
4 januari 2019 om 18:21
Wat zeur je zoveel man. Je klikt er wel op om een reactie te plaatsen. Ga eens wat doen met je vrije tijd joh.
 
AFC(A)
 
1
6 januari 2019 om 00:10
@tweetje de reden dat berichten over de edivisie worden geplaatst is omdat Voetbalzone een samenwerking is aangegaan. Misschien heeft dit iest met leeftijd te maken maar ik kan het als 22 jarige wel begrijpen. (Uiteraard weet ik niet hoe oud jij bent). E-sport wordt groter en groter onder de jongeren en ik zie het als een slimme zet van Voetbalzone om er vroeg bij te zijn.
 
FCG95
 
21
4 januari 2019 om 12:14
Voetbalzone, Ik heb er ook al een mail over gestuurd, maar daar wordt blijkbaar niet op gereageerd, dus doen we het zo. @vz, Ik wil niet dat jullie, zonder notificaties, mijn berichten aanpassen, zoals jullie afgelopen week bij mijn comment op de edivisie hebben gedaan. Daar haalden jullie het hele punt van de reactie weg. Daarom heb ik én in mijn edit en in de mail verzocht die reactie weg te halen. Dit is nog steeds niet gebeurd.
 
Sanderr
 
15
4 januari 2019 om 12:47
@fcg95: Ik heb de betreffende reactie in het oudere topic inmiddels verwijderd zoals je vroeg. Geen idee wie van de moderators jouw reactie destijds heeft aangepast of waarom. Ik heb even navraag gedaan in het mods-topic op het forum. Naar welk mailadres heb je iets toegestuurd trouwens? PS: je kan je eigen reactie ook verwijderen door deze te bewerken en helemaal leeg te maken: deze zal dan door een bot automatisch verwijderd worden.
 
FCG95
 
1
4 januari 2019 om 13:05
Sanderkoevoets Volgens mij was dit door Joontje of Joentje Oid. Ik weet dat het kan, maar ik vond het voor jullie ook wel een discussiepuntje waard. Ik snap soms wel dat jullie reacties aanpassen, maar het zou mooi zijn als dan ook een notificatie gestuurd kan worden.
 
Sanderr
 
16
4 januari 2019 om 13:14
Daar heb je gelijk in, normaliter wordt er ook een notificatie gestuurd als er iets wordt aangepast. Nogmaals, ik weet niet wat er precies veranderd/verwijderd is in je reactie dus daar kan ik verder geen uitspraak over doen: ik doe het persoonlijk alleen als iemand een edit in een nieuw bericht eronder zet ofzo, dan voeg ik ze als het ware samen. Als iets aanstootgevend of provocerend o.i.d. is wordt het over het algemeen simpelweg verwijderd en niet aangepast. Enfin, we zullen er even over spreken met de mods in ieder geval en excuses dat je mailtje onbeantwoord is gebleven!
 
FCG95
 
14
4 januari 2019 om 13:17
Bedankt voor de oplossing en de reactie
 
Ajaxrevolution
 
5
4 januari 2019 om 13:59
Is fifa op de ps4 en de Xbox echt zo anders? Waar zit dat hem in? Controller? Of ook iets anders?
 
Ihattaran
 
4
4 januari 2019 om 18:41
De Xbox controller is een slag groter en speelt net een tikkeltje anders, maar zo groot verschil is het ook niet.
 
JesseAA
 
0
5 januari 2019 om 07:44
Ik stond er gewoon versteld van, wat een verrassing was dit!