Eerste esporter Oranje: 'We spelen met de echte nationale selecties op 85'
Woensdag, 21 maart 2018 om 20:15

Vanuit het niets was er gisteren opeens de aankondiging dat Nederland en Engeland woensdag de allereerste officiële e-interland spelen. Oranje zal vertegenwoordigd worden door Ali Riza Aygün die de eerste seizoenshelft van de eDivisie won op de Playstation. Voetbalzone sprak met hem in de aanloop naar de eerste virtuele oefeninterland die woensdagavond om 20.30 uur uitgezonden zal worden op FOX Sports en daarna online zal komen op het YouTube-kanaal van OnsOranje.

Ali Riza, wanneer vroegen ze je?
"Zo'n drie weken geleden hoorde ik van PSV dat de KNVB contact had gezocht en gevraagd of ik Nederland wilde vertegenwoordigen in deze wedstrijd. Ik had het totaal niet aan zien komen, maar ik hoefde er geen moment over na te denken. Ik ben enorm trots dat deze eer mij ten deel valt en dat ik Oranje mag vertegenwoordigen. Mijn dubbele nationaliteit (Nederlands en Turks, red.) was geen twijfelpunt omdat er nog niets te kiezen viel, maar anders was Nederland ook logisch geweest omdat ik alles heb bereikt met de hulp van Nederlandse clubs en organisaties. Dat was vrij simpel."

Waar spelen jullie de wedstrijd en wie is je tegenstander?
"De wedstrijd wordt gespeeld in de studio van de eDivisie, dus dat is bekend terrein voor mij. De tegenstander is Engelsman Shaun Springette van team UNILAD, een hele bekende naam uit het wereldje. Hij won vorig jaar een van de twee grote toernooien: de FIFA Ultimate Team Championship op de PS4. Ik heb hem ook gezien op de FUT Champions Cup in Barcelona; echt een wereldtopper. Ik kijk enorm uit naar onze ontmoeting en ben de laatste dagen alles aan het analyseren. Afgelopen weekend won ik in Italië nog de Empoli Cup, dus ik ben best lekker in vorm."

Op welke manier spelen jullie?
"De wedstrijd is twee keer zes minuten net als in de eDivisie, maar we spelen geen FIFA Ultimate Team. We gaan in deze spelvariant spelen met de echte nationale selecties, waarbij de spelers uit beide teams een gemiddelde rating hebben van 85. Per linie verschillen de kwaliteiten wel, maar zijn rechtsbuiten is dus net zo goed als die van mij. De enige variabele is eigenlijk postuur en lengte. Bas Dost is dus praktisch een van de beste spelers die je kunt hebben omdat hij zowel lang als snel is. Het is wel even omschakelen omdat ik altijd FUT speel, maar dat is voor hem ook zo natuurlijk."

Tot slot, is dit een uitprobeersel of wat zijn de plannen van de KNVB?
"Ja, ik denk het wel. Lekker uitproberen, kijken hoe het gaat en hoeveel views de wedstrijden krijgen. Verder heb ik nog geen idee hoe het daarna verder zal gaan. Ik heb ook nog niet persoonlijk met de bond gesproken en ben nog niet in Zeist geweest. Hoewel het een oefeninterland is, wil ik natuurlijk wel gewoon winnen en neem het zeer serieus. Ik ben benieuwd of er in de toekomst ook een EK, WK of Nations Cup gaan komen. We hebben ons natuurlijk niet gekwalificeerd voor Rusland, maar in de esports-scene horen we wel echt bij de top."

Meer nieuws
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
1
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
27
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
3
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
RickyAFCA
 
64
21 maart 2018 om 07:02
Ik vind persoonlijk dat ze dan ook de E-Divisie met normale clubs gespeeld kan worden. Als het nu mogelijk is om de rating van alle spelers op 85 te zetten , waarom dan niet tijdens de e-divisie?
 
TheJIgsaw
 
45
21 maart 2018 om 07:19
Draait allemaal om de centen, ultimate team sponsort de edivisie omdat veel andere jonge spelers dit dan ook willen spelen. EA verdient vooral aan ultimate team geld, niet aan als mensen normaal online spelen.
 
JoeyyPSV
 
24
21 maart 2018 om 07:24
Ik snap je punt over het geld. Maar er is gewoon niks wat de clubs representeerd in de E-divisie. Gewoon de normale selecties gebruiken. Topclubs hebben de beste spelers en dat is normaal want dat is in het echt ook zo. Suarez bij feyenoord, gullit bij ajax. Dat is niet iets wat een feyenoorder of ajaxcied graag ziet.
 
Lee112
 
11
21 maart 2018 om 07:43
Maar heeft EA daar baat bij? Zoals hierboven al beschreven draait het om geld. Niemand die thuis speelt wilt een ed speler in zijn ultimate team. Als je dus allerlei gekke acties maakt met een cr7 of een Messi dan zijn thuisspelers geneigd om heel wat coins te kopen. Niemand zal de Roda jc middenvelder kopen op 85 alg wetend dat er toch niks van klopt.
 
RickyAFCA
 
33
21 maart 2018 om 09:28
Heb zelf een aardig Inform Eredivisie team maar dat terzijde. Ultimate team is verneukt. Het draait indd alleen maar om geld. Ook nu met de FUT birthday.. vroeger kreeg je een week lang gratis pakketjes. Nu heb je speciale Sbc. Ook zijn de "topspelers'' nauwelijks te packen. Ik volg het een beetje op youtube en vrijwel geen 1 youtuber had tijden de team of the year een speler gepackt of een icon. Ennn ook wil je een beetje een leuk team hebben moet je al gauw weekend leaque spelen. Me vriendin schiet me letterlijk af als ik elk weekend 40 potjes moet spelen. Moest t ff kwijt haha
 
Limez
 
5
21 maart 2018 om 13:52
Dan speel je verkeerd. Sbc's is juist hegene waar je veel geld aan kan verdienen. Je bouwt voor 5-10k een selectie en krijgt in sommige gevallen een 50k pakket. Heb inmiddels al Dybala, Kante (2x) en diverse IF's gepackt zonder een cent uit te geven.
 
DatisSjakie
 
14
21 maart 2018 om 15:11
@ricky Afca Wat dat betreft past het wel goed bij Fifa... heel die organisatie bestaat alleen maar uit geldwolven die die belangen belangrijker vinden dan het mooie voetbalspel. Ze maken de sport kapot en (tsja klaarblijkelijk kan het) zelfs de esport. Off: Nou moet ik sowieso bekennen dat ik die hele edivisie nergens op vind slaan. Los van het feit dat het op het tenue na geen fluit met de clubs te maken heeft. Is het ook nog eens een heel verkeerd signaal die haaks staat op het standpunt dat clubs de jeugd weer willen aansporen om de pleintjes en veldjes op te gaan met een bal en thuis te komen onder de modder of met een gat in je broek. Al die morele principes gooit men abrupt over boord wanneer je extra geld kan verdienen door kinderen te laten denken dat je met een zak lays en een blikje redbull op je spelcomputer ook topsport kunt bedrijven. Ik ben misschien een ouwe zak aan het worden, maar ik vind dit echt een belachelijke en zeer trieste ontwikkeling
 
Robertfcg
 
0
21 maart 2018 om 20:50
Haha heel herkenbaar.. Maar wel erg jammer dat het zo'n Cash cow geworden is. De kans op een topper was al minimaal maar is nu helemaal verdwenen.
 
Djoey_013
 
0
21 maart 2018 om 22:33
Ik heb gister fran sol in vorm.gekocht 10k
 
timhelmond1913
 
0
21 maart 2018 om 16:13
Ook is er met de Edivisie en ticket te winnen voor het WK waar er ook met fut gespeeld wordt.
 
justin1997
 
9
21 maart 2018 om 13:07
als gwn iedere speler dezelfde rating heeft dan zie je pas wie echt goed is
 
timhelmond1913
 
1
21 maart 2018 om 16:15
Dat is niet mogelijk omdat er met de competitie een WK ticket te veroveren valt. Op het WK wordt er met FUT gespeeld dus moet dat ook in de competitie.
 
Juga
 
4
21 maart 2018 om 13:37
Wat blijft het toch een onzin. Speel gewoon met de teams die je representeert!
 
timhelmond1913
 
0
21 maart 2018 om 16:15
Dat is niet mogelijk omdat er met de competitie een WK ticket te veroveren valt. Op het WK wordt er met FUT gespeeld dus moet dat ook in de competitie. Lees meer op www.voetbalzone.nl
 
Ajacxied
 
2
21 maart 2018 om 17:31
Dat is ook onzin. Niet alle teams zijn even goed, dus hebben Luxemburgse spelers bij voorbaat al geen enkele kans tegen bijv Brazilianen of Duitsers. Dat slaat toch ook nergens op? Het gaat om je gaming skills... bij voetbal mag je toch ook niet alleen op schoenen lopen die in je moederland zijn gemaakt, of bij tennis met een tennisracket uit je eigen land? De teams zijn slechts middelen, zoals materiaal dat is voor sporters, om je sport te beoefenen als e-sporter
 
ShivaGizmo
 
1
21 maart 2018 om 23:25
Dan moet je het niet aan clubs verbinden maar apart houden, dit slaat nergens op. Enige overeenkomst is het shirt waarin speler zit
 
dd0492
 
3
21 maart 2018 om 15:40
Ik ben het deels met jullie eens.. natuurlijk wil de fifa euro's dollar's ponden en alle andere valuta verdienen.. zoveel als mogelijk.. Maar.. wij zijn uit eindelijk diegene die ons laten verleiden pakketjes te kopen in FUT om sneller betere spelers te krijgen.. Ik heb zelf 0 uitgegeven anders als het basis spel (zonder die duurdere versies etc) en heb Toty Bonucci, Florenzi van FUT Bday en nog heel wat meer leuke spelers.. En ja ik speel soms tegen teams vol icons.. maar ook die tik ik van de mat af terwijl.. en lach maar.. ik ook spelers als Douglas costa (standaard 83 geupgrade nu) en Cuadrado erin heb staan.. het gaat om de kwaliteit van de speler uit eindelijk en zolang we zelf de gekte achter ons laten kun je je geld besparen.. zelfde met het echte voetbal.. hoe meer geld wij erin spenderen.. des te meer clubs gaan investeren in merchendise & spelers en salarissen en des te meer wij weer gaan betalen.. Ofwel Stop MET Onnodig Geld Erin TE Steken!!
 
jlenders
 
4
21 maart 2018 om 21:05
Ali wint met 2-1. Zeer zakelijke overwinning. Klasse. Aan de mensen de het niks vinden; lekker wat anders doen dan
 
ShivaGizmo
 
0
21 maart 2018 om 23:18
Met de echte selecties spelen is ieder geval leuker om te zie dan messi of Ronaldo bij Feyenoord, Ajax of psv, zit je dan met zo'n clubshirt aan zonder een speler van die club