Elia: 'Een van de verplegers bleek een Feyenoord-fan, dat was ons geluk'
Donderdag, 31 december 2020 om 09:26

Het leven van Eljero Elia en zijn gezin werd in de eerste maanden van het seizoen op zijn kop gezet door twee verschillende virusinfecties. Zelf werd de aanvaller van FC Utrecht besmet met het coronavirus, waardoor zijn conditionele opbouw voor het nieuwe seizoen werd verstoord; zijn dochtertje van zes jaar werd vervolgens getroffen door de ziekte van Kawasaki en werd opgenomen in het ziekenhuis. In een interview met Voetbal International vertelt Elia wat de ziekte van zijn dochter met hem deed.

Eind september voelde de dochter van Elia zich niet lekker, memoreert de buitenspeler. "Ik zie haar nóg languit op de bank liggen", blikt hij terug. Hij dacht aanvankelijk aan een griepje, maar het ging al snel bergafwaarts. "Een dag later werd ze alleen maar zieker en op dag drie was er nauwelijks nog beweging in te krijgen." De dochter van Elia kwam in Leiden terecht op de intensive care. Ze was getroffen door de ziekte van Kawasaki. Dat is een zeldzame ziekte die kan voorkomen bij jonge kinderen. Verschijnselen kunnen onder meer een aanhoudende hoge koorts, rode uitslag en zwellingen van de handpalmen, voetzolen en lymfeklieren betreffen. Ook de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) kunnen ontstoken raken.

Uiteindelijk lag de dochter van Elia twee weken in het ziekenhuis. "Het is een ziekte die bij jonge kinderen voorkomt en dodelijk kan zijn als je er niet op tijd bij bent. Mijn meisje had dood kunnen gaan", beseft de dertigvoudig international. "Dat meisje heeft echt moeten knokken. Dat doet wel wat met een vader. Overdag bleef haar moeder bij d'r om haar te verzorgen, ik kwam direct na de training bij FC Utrecht. Ik sliep naast haar op de kamer. Dat is het enige wat je op zo'n moment wil, dicht bij je dochter zijn. De volgende ochtend reed ik vanuit het ziekenhuis weer door naar het trainingsveld. En dat twee weken lang."

"Nee, goede nachten waren het niet", vervolgt Elia. Op de kamer van zijn dochter lag ook een baby die kort daarvoor geopereerd was, weet hij nog. "Die bleef maar huilen. Uiteindelijk heeft mijn vrouw gevraagd of we alsjeblieft een andere kamer konden krijgen. Dat was in principe onbespreekbaar, maar een van de verplegers bleek een Feyenoord-fan. Dat was ons geluk. Inmiddels is mijn dochtertje weer thuis en knapt ze goed op. Wel heeft ze nog zware medicijnen die de bacteriën moeten bestrijden." De situatie had zijn weerslag op het spel van Elia, geeft hij toe. "Natuurlijk. Ik ben toch ook maar een mens?"

Meer nieuws
   
10:51
10:51
Peter Bosz formeert deze elf namen op mogelijke kampioensdag van PSV
0
   
10:45
10:45
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
13
   
10:35
10:35
Noa Lang wil show stelen bij feest PSV en neemt voorschot op volgende landstitel
2
   
10:30
10:30
Vermoedelijke opstelling Ajax: Van 't Schip schuift door afwezigheid Bergwijn
10
   
10:00
10:00
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (49)

 
Prem93
 
38
31 december 2020 om 09:32
Heftig verhaal, mooi dat het is goed gekomen met zijn dochter. Zo als de fans zeggen klopt het: Feyenoord fans zijn overal :D
 
RUTGERRR
 
106
31 december 2020 om 10:55
Hier in huis niet hoor...
 
jacob1900
 
22
31 december 2020 om 11:03
Het zou niet uit moeten maken waar iemand fan van is, als het dus bijvoorbeeld om een dochter van een Ajacied zou gaan zijn hij het dan niet hebnenbgedaan omdat hij voor 010 is, dat zou dus genoeg zeggen over die verpleger, een laag iq...
 
curtazimo
 
80
31 december 2020 om 11:09
Helemaal waar, maar iemand van een laag iq betichten, terwijl je het hebt over 010 ipv Feyenoord vind ik ook twijfelachtig. Net zoals het noemen van 020, 040, enz...
 
Sulejmanii
 
20
31 december 2020 om 11:22
Curtazimo jarenlang hebben we een geweldig stel billen gezien als profielfoto. En nu ineens Ajax held Davids, wat is gebeurd man? ?? Fijne jaarwisseling straks!
 
GluubsterTJ
 
29
31 december 2020 om 11:39
Zullen we zonder iemand te kennen gewoon niet oordelen over IQ? Daarnaast zegt IQ zeker niet alles, het betekent simpelweg het herkennen van patronen, ruimtelijk inzicht etc. Ook met een gemiddeld of laag IQ kun je succesvol en geliefd zijn(zeker in de Nederlandse maatschappij haha). Op het stukje van Feyenoordfans zijn overal zeg ik: present Prem!
 
curtazimo
 
2
1 januari 2021 om 12:25
@sulejmani Haha, gelukkig nieuwjaar! Het werd tijd voor een nieuwe avatar en Edgar Davids is mijn favo Ajacied aller tijden. Dus van geweldige billen naar een geweldige speler ;-)
 
brandkraan
 
21
31 december 2020 om 09:40
Gelukkig gaat het beter met zijn dochter. Als ouder is er niets erger dan je kind te zien lijden.
 
De Toekomst
 
7
31 december 2020 om 09:42
Mwah, het kind zien overlijden lijkt mij nog wel wat erger. Lijden is erg, maar in dit geval wist men in een vroegtijdig stadium wat de ziekte was en was zijn dochter in uitstekende handen. Dan is het natuurlijk alsnog niet fijn, maar weet je dat er licht aan het eind van de tunnel is en het goed gaat komen.
 
Zilverenstok
 
24
31 december 2020 om 09:47
Dat weet niemand
 
TheRoscoe
 
29
31 december 2020 om 14:30
Was deze reactie nou echt nodig?
 
De Toekomst
 
79
31 december 2020 om 09:40
Natuurlijk gun ik Elia, zijn vrouw en zeker zijn dochtertje een kamer waar zij rustig kunnen slapen, zonder gehuil dus, maar het zou niet uit mogen maken om wie het gaat. Het moet niet zo zijn dat Elia bevoordeeld wordt, omdat hij bij Feyenoord heeft gespeeld en een verpleegster of wie dan ook voor die club is. Als het wel mogelijk is, regel het dan en doe er niet zo moeilijk over. Als het niet mogelijk is, hoort dat ook voor Elia te gelden.
 
puntnaarachter
 
55
31 december 2020 om 09:48
Denk dat je er niet te zwaar aan moet tillen. Wellicht is het gezegd met een knipoog, of maakt Elia zijn ego het mooier dan het is. Is wel een type die nogal graag wil laten weten wat hij heeft gepresteerd en wat voor privileges daaruit komen rollen. Ik neem het met een korreltje zout.
 
De Toekomst
 
14
31 december 2020 om 09:56
Dat klopt misschien ook wel weer, maar alsnog vind ik dat voor iedereen dezelfde regels moeten gelden. Los van deze situatie. Als het beleid in het ziekenhuis is dat ze niemand verplaatsen om persoonlijke redenen/verzoeken, omdat ze anders wellicht bezig blijven snap ik dat. Daar is dan over nagedacht en een keuze over gemaakt, maar dan moet je daar wel één lijn in trekken. Dat zou dan altijd en voor iedereen moeten gelden. Als het beleid is dat men de patiënten op één zet en verplaatsingen doet als de patiënt hierom vraagt, snap ik dat net zo goed. Er is ook dan over nagedacht en er is een keuze gemaakt. Ook dan moet het voor iedereen en altijd zo gelden. In mijn ogen is de ene keuze ook niet beter dan de ander trouwens, maar als je dan toch met privileges uitzonderingen gaat maken ben je verkeerd bezig.
 
GillyabrAkip
 
9
31 december 2020 om 10:01
"Dat klopt misschien ook wel weer, maar alsnog vind ik dat voor iedereen dezelfde regels moeten gelden." Wat jij of ik vind van gelijke kappen Is in de realiteit ver te zoeken toch?
 
tisjeboymax0
 
8
31 december 2020 om 10:49
Wie weet was er ergens een kamer vrij waardoor ze kon worden verplaatst. Ik snap je frustratie. Maar zo lang een ander er niet de dupe van is, is dat stukje liefdadigheid denk ik alleen maar mooi.
 
Master D
 
7
31 december 2020 om 11:01
Ik denk dat niemand het er mee oneens is dat dit geregeld is. Ik ben er ook zeker van dat er niemand gedupeerd is hierdoor. Echter deel ik wel dat het niet zo zou moeten zijn dat dit stukje liefdadigheid totstand is gekomen omdat Elia voor Feyenoord gespeeld heeft en de verpleger die het heeft geregeld Feyenoordfan was. Dit lijkt wel gesuggereerd te worden. Een willekeurig ander iemand had mits er ruimte was dezelfde geste dienen te krijgen. Ik ga er ook vanuit dat het gewoon gebeurd en zo niet, dan is dat het probleem. Niet zo zeer dat in dit specifieke geval het dochtertje van Elia deze behandeling heeft gekregen.
 
Kaaiman
 
2
31 december 2020 om 11:29
Tuurlijk gebeurd het bij anderen ook. En de nuance is weer ver te zoeken met alles moet voor iedereen hetzelfde zijn. Dat is ook in de basis. Maar er zullen altijd verschillen zijn. Ook in de zorg. Als je geraakt wordt door iets en net dat stapje extra zet iov een andere dag dat je net thuis ruzie hebt met je vriendin en een situatie die niet bijzonder voor je is. Dat is de menselijke component die er altijd zal zijn.
 
De Toekomst
 
4
31 december 2020 om 12:37
@tisjeboymax20, frustratie? Dat ik hier iets over zeg betekent niet dat ik gefrustreerd ben haha. Ik gun het Elia heel erg en ben blij dat het zo opgelost kon worden. Dit gun ik alleen iedereen in een soortgelijke situatie. Als dit voor Elia zo geregeld kan worden, kan dit ook voor anderen worden geregeld. Toch? Maar als het hun beleid is om mensen niet om zulke redenen naar een andere kamer te verplaatsen en ze zeggen bijvoorbeeld al het hele jaar tegen iedereen die hetzelfde verzoek heeft dat dit niet kan, maar voor Elia kan het ineens wel. Ja, dan vind ik dat krom. Dan gun ik het al die andere ouders en zieke kinderen net zo erg om in een rustige kamer te zitten. Nogmaals, ik gun het ook echt Elia en ben blij voor ze dat hun het zo hebben kunnen regelen. Dat komt zijn dochter en hem als vader ten goede en dat gun je iedereen in zo'n situatie, dus dat is prima zo.
 
De Toekomst
 
1
31 december 2020 om 12:41
@mastermind, dat dus. Het is Elia en zijn dochtertje erg gegund. Als het een willekeurige andere ouder/kind overkomt gun ik ze echter hetzelfde. Of die ouder nu vuilnisman of de president is. Ik ga er ook wel vanuit dat iedereen gelijk wordt behandeld, maar Elia doet nu overkomen alsof hij beter behandeld is vanwege zijn verleden als Feyenoord speler. Dat zou ik onjuist vinden.
 
GerardSchotting
 
7
31 december 2020 om 09:50
Is alleen maar mooi dat het geregeld kan worden.beetje respect .
 
De Toekomst
 
37
31 december 2020 om 09:59
Haha, hebben we weer iemand die er even een simpele reactie infietst en het woordje respect erbij zet om zijn reactie wat kracht bij te zetten Volgens mij zeg ik echt totaal niet dat ik hun, of anderen, niet zo'n rustige kamer gun. Ik zeg echt niks geks, behalve dat ze dit dan ook voor anderen in soortgelijke situaties zouden moeten doen. In mijn ogen is jouw reactie echt misplaatst...
 
rikas1
 
2
31 december 2020 om 10:16
Ben het met je eens hoor, maar realistisch is het niet. Dit is van alle tijden en alle situaties. Mensen doen meer voor mensen die ze kennen dat voor mensen die ze niet kennen. Realistisch gezien is dat ook niet zo gek.
 
Skede
 
5
31 december 2020 om 11:35
@De Toekomst Je bent gewoon disrespectvolloos !!1!
 
De Toekomst
 
2
31 december 2020 om 12:42
@Skede, haha van jou kan ik het hebben Alvast een goede jaarwisseling gewenst en het allerbeste voor 2021.
 
Skede
 
3
31 december 2020 om 13:40
Zelfde kerel! ??
 
armandode
 
8
31 december 2020 om 10:17
De Toekomst heeft wel degelijk een punt. Stel he Sjaak Swart en een onbekende opa met dezelfde gezondheid en even oud en beide hebben zware corona, En er is nog maar 1 IC bed over. En de IC medewerkers van dat ziekenhuis zijn toevallig voetbal kenners en volgers en ze herkennen Sjaak Swart en die andere opa niet. Dan moet deze beslissing niet gemaakt worden op basis van Sjaak Swart zijn bekendheid. En dit is hetzelfde, dat een bekender iemand voordeel krijgt en in een ziekenhuis is dat best kwalijk. Dit is geen verwijt naar Elia en zijn gezin want dit gun je niemand natuurlijk.
 
De Toekomst
 
2
31 december 2020 om 12:45
Helemaal mee eens. Gewoon in de basis iedereen gelijk behandelen. En als er in jouw geval dat toch echt een keuze gemaakt moet worden, doe dit dan op basis van medische redenen/richtlijnen die ook voor iedereen gelden. Als die andere man eerder of fitter is, zou hij voorrang moeten krijgen. Zelfde geldt voor mij.
 
armandode
 
2
31 december 2020 om 10:17
De Toekomst heeft wel degelijk een punt. Stel he Sjaak Swart en een onbekende opa met dezelfde gezondheid en even oud en beide hebben zware corona, En er is nog maar 1 IC bed over. En de IC medewerkers van dat ziekenhuis zijn toevallig voetbal kenners en volgers en ze herkennen Sjaak Swart en die andere opa niet. Dan moet deze beslissing niet gemaakt worden op basis van Sjaak Swart zijn bekendheid. En dit is hetzelfde, dat een bekender iemand voordeel krijgt en in een ziekenhuis is dat best kwalijk. Dit is geen verwijt naar Elia en zijn gezin want dit gun je niemand natuurlijk.
 
curtazimo
 
6
31 december 2020 om 11:16
@armandode In het geval van Elia gaat het niet ten koste van een ander, of heb jij meer info? In jouw voorbeeld krijgt Swart een voorkeursbehandeling ten koste van een ander, maar dat speelt niet in het stuk dat hier staat. Je doet nu een aanname en motiveert dat met een voorbeeld dat ietwat anders in elkaar steekt dan dit geval...
 
De Toekomst
 
1
31 december 2020 om 12:49
@curtazimo, misschien is het beleid om niet op basis van zulke verzoeken mensen te verplaatsen en zijn alle soortgelijke verzoeken afgelopen jaar afgewezen, omdat dat beleid is. Dan hebben al die ouders en kinderen daar wel nadeel van ondervonden/gaat het wel ten koste van anderen.. Die hebben dan een mindere behandeling gekregen. En voor de duidelijkheid, ik gun het Elia heel erg en ben blij voor hem dat hij het zo heeft kunnen regelen. Het is echt niet dat ik hem dit niet gun. Ik gun het alleen iedereen dan. Uit het artikel haal ik echter dat dit niet gebruikelijk is en hij het vanwege zijn verleden wel geregeld krijgt, nou, dat vind ik onjuist.
 
curtazimo
 
0
1 januari 2021 om 12:28
@De Toekomst Vind ik ook onjuist hoor, dat bestrijd ik vlgs mij ook niet. Ik reageer puur op het voorbeeld en de vergelijking van Armandode; dat vind ik nml appels met peren vergelijken want hier is geen keuze tussen de een of de ander, op de IC ook nog eens. Dat komt in elk geval niet uit dit stuk voor voren. Ook niet uit het hele interview uit de VI overigens :-)
 
chrusaor1
 
17
31 december 2020 om 10:23
Ik vind het vooral wat sneuig dat je er een halve zin uitpakt om even de moraalridder uit te kunnen hangen. Om je verhaal, waar je geen enkel feit van kent behalve wat Elia hier zegt, even onderuit te halen. In ziekenhuizen kan geschoven worden op verzoek mits er ruimte en er verdere grond voor is (oa bij huilende babies/kinderen). Maar top om te weten dat je eerste reactie op bovenstaand verhaal is dat je huilie huilie kan doen op het feit dat ze een eigen kamer kregen.
 
voetbalfreak
 
9
31 december 2020 om 10:52
Doe nou niet of Elia hier zelf niet om vraagt, hij laat duidelijk merken dat je als voetballer meer te zeggen hebt, toch?
 
LW88
 
2
31 december 2020 om 10:46
Alsof dat niet overal gebeurt. Dit is toch heel normaal in deze wereld. Als je ergens een bekende bent of tegenkomt zal die je altijd voortrekken. Dat gaat van het kennen van de uitsmijter bij de discotheek tot aan het kennen van de bakker om een extra gratis croissantje te krijgen.
 
De Toekomst
 
0
31 december 2020 om 12:53
Soms kan het, maar in een ziekenhuis lijkt het mij dat hier beleid voor is opgesteld en er wordt aangegeven dat dit niet gebruikelijk is. Dat zulke dingen voorkomen, betekend niet dat het altijd goed is.
 
Janta
 
3
31 december 2020 om 12:32
Elia betaald evenveel ziektekostenpremie als de verpleegster die hem geholpen heeft waarom een voorkeursbehandeling? Het is niet leuk wat het gezin overkomen is maar dat zou het ook niet zijn als het een kind was van een schoonmaakster.
 
De Toekomst
 
2
31 december 2020 om 12:51
Huh? Wat haal jij er nu allemaal bij? Het gaat mij niet om de ziektekostenpremie. Het is ook niet dat ik het Elia niet gun. Welk punt wil je maken?
 
Tarmaniac
 
9
31 december 2020 om 09:49
Als niet Feyenoord fan zou ik dat wellicht ook geregeld hebben, op een gegeven moment maakt clubvoorkeur ook niks meer uit. Ik ben blij dat ik dat ergens kan uitschakelen: zin van onzin scheiden. Op het veld vijanden - maar naast het veld gewoon mensen. Las ooit het verhaal van iemand die met een groep Dortmund supporters op pad was en dat er groep van Schalke bij het tankstation was - ze gingen samen bier drinken. Hetzelfde heb ik meegemaakt toen ik bij Dortmund tegen Hertha was - was mooi om te zien
 
Giesburts
 
1
31 december 2020 om 11:45
Ach het is ook toch echt iets van het voetbal dat supporters niet bij elkaar in de vakken kunnen zitten. Ik vraag me af hoe dat bij andere sporten in NL (en Europa) zit maar in Amerika bijvoorbeeld zitten alle mensen gewoon door elkaar heen.
 
mickey12
 
7
31 december 2020 om 10:02
Oh wel toevallig dat hij corona had en zn dochtertje kawasaki. Ik had in de zomer ergens gelezen dat corona ook voor symptomen kan zorgen bij jonge kinderen die heel erg lijken op kawasaki of dat corona kawasaki kan uitlokken. Hoe het precies zat weet ik niet meer.
 
AadHandgranaat
 
7
31 december 2020 om 10:13
dat maakt niet uit, voor Viruswaanzin is dit meer dan genoeg info
 
De_Optimist
 
10
31 december 2020 om 10:52
Kawasaki is helemaal geen virusinfectie en ook niet per se ''een verchillende infectie''. Kawasaki wordt veroorzaakt door een extreme immuunreactie uitgelokt door een infectie. Hierbij maakt het niet uit watvoor infectie dit is, dus ook Corona kan de oorzaak zijn.
 
Janselluf
 
10
31 december 2020 om 10:57
Wat een onzin dat de verpleger/ster een Feyenoord fan is. Wij in de zorg zorgen voor iedere patïent, zfs een Feyenoord fan.