Emanuel Emegha draagt eerste profdoelpunt op aan overleden teamgenoot
Vrijdag, 7 mei 2021 om 22:46

Emanuel Emegha tekende vrijdagavond in de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Vitesse (3-0) voor zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. De achttienjarige spits vierde de treffer door een eerbetoon te brengen aan Ousmane Kone. Zijn teamgenoot uit de jeugd van Sparta overleed in 2016 op twaalfjarige leeftijd, toen hij tijdens een teamuitje in een waterpark verdronk.

Emegha toonde na het doelpunt voor de camera een shirt, waarop een foto te zien was van hem en Kone. De jongens tonen op de foto de kampioenschaal, die de Onder-13 van Sparta in 2016 in ontvangst mocht nemen na het veroveren van de landstitel. Onder meer doelman Maduka Okoye en Bryan Smeets namen Emegha na het doelpunt en het tonen van het shirt uitgebreid in hun armen om hem te troosten. Na afloop verscheen de jonge spits met het shirt voor de camera van ESPN.

"Dit is een teamgenoot, die in 2016 is overleden tijdens een teamuitje. Mijn eerste goal wilde ik voor hem maken. Er ging heel veel door me heen. Zoals iedereen weet, ben ik heel vaak dicht bij een goal geweest. Ik vond het moeilijk dat ik 'm niet maakte, maar nu was eindelijk het moment", vertelt Emegha als hem gevraagd wordt naar het shirt. Hij vertelt over de foto: "Dit was in 2016. We werden kampioen en hij was een jaar jonger dan ik, maar hij was doorgeschoven. Omdat hij wat groter en sterker was en vooral heel goed kon voetballen."

Emegha krijgt de vraag hoe de jongen op zijn shirt heet. "Ousmane Kader Kone. Hij kwam uit de jeugd van Sliedrecht en ja... Jammer. Jammer", zegt Emegha, waarna hij stil valt. De verslaggever van ESPN besluit het interview door te vragen wat er gebeurd is met Kone. "Hij is verdronken tijdens ons teamuitje", antwoordt Emega. Hij speelde vrijdagavond zijn vijftiende wedstrijd in de hoofdmacht van Sparta, waarvan hij één duel als basisspeler afwerkte.

"Dit is voor mij de held van de rest van de zomer", zegt Hans Kraay junior in de studio van ESPN na het zien van het interview met Emegha. "Wát een geweldige... Hij heeft hier dertien invalbeurten op gewacht en is na vier of vijf jaar nog steeds zo bedroefd om dit afschuwelijke voorval. Dit getuigt van zoveel gevoel. Jezus, wat een geweldige jongen zeg. Speler van de maand. Man van de maand. Emanuel Emegha, wat ben jij een schat van een jongen zeg."

Meer nieuws
   
08:39
08:39
Engeland heeft bar vertrouwen in Slot: 'Hij is een Ten Hag in vermomming'
0
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
13
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
5
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
2
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (2)

 
genieterr
 
82
7 mei 2021 om 22:53
Wat een interview van Emanuel. Kwam via Google ook op de rouwadvertentie van Ousmane. En 1 van de reacties, 5 jaar geleden, was van Emanuel, waar hij deze foto ook onder plaatste. Heftig verhaal. Het leven is meer dan alleen voetbal. Voor iedereen die de digitale foto wilt zien:https://www.memori.nl/gedenkplaats/ousmane-kone/?page=42
 
SuperNico31
 
29
8 mei 2021 om 00:37
Heftig. Mooi eerbetoon aan zijn overleden vriend en er zullen vast nog meer momenten zijn in het vervolg van zijn carrière die hij aan hem kan opdragen. Ook complimenten aan de interviewer. Wist de juiste toon aan te halen en gaf Emanuel de tijd en ruimte om zijn verhaal te vertellen.