Emotionele rentree voor Patrick Joosten na 560 dagen afwezigheid
Zaterdag, 1 september 2018 om 20:18

VVV-Venlo en sc Heerenveen hebben zaterdagavond allebei niet de tweede zege van het seizoen kunnen bijschrijven. De Limburgers kwamen in de eerste helft verdiend op achterstand en leken geslagen, maar richtten zich op in het tweede bedrijf. FC Utrecht-huurling Patrick Joosten kwam als invaller binnen de lijnen, na 560 dagen afwezigheid vanwege een knieblessure, en maakte de 1-1 bij zijn debuut voor VVV.

Na een weinig hoogstaande eerste helft leidde Heerenveen met 0-1 in Limburg. Het enige doelpunt kwam van Sam Lammers: de huurling van PSV kreeg de bal aangespeeld vanuit de achterhoede, controleerde het leer goed en draaide zichzelf vrij. Vanaf de rand van het strafschopgebied verschalkte hij keeper Lars Unnerstall vervolgens in de verre hoek: via de binnenkant van de paal zeilde het schot van Lammers binnen. Zodoende maakte de spits in zijn vierde competitieduel zijn eerste treffer in dienst van Heerenveen.

Het doelpunt viel tien minuten voor rust en was niet onverdiend te noemen, want VVV zat totaal niet in de wedstrijd. Kort na de openingstreffer kreeg VVV een van de weinige kansen van het eerste bedrijf. Na een uitbraak haalde Johnatan Opoku uit, maar zijn schot vloog in het zijnet. In de zevende minuut was Heerenveen al dreigend geworden met een vrije trap van Yuki Kobayashi van grote afstand. Unnerstall plukte zijn inzet uit de bovenhoek. Verder waren de kansen schaars, maar Heerenveen was wel de bovenliggende partij in De Koel.

Toch ging het in de tweede helft mis voor de Friezen. De tweede helft leek qua niveau op de eerste, maar ditmaal was het VVV dat scoorde: huurling Patrick Joosten, die vanwege blessureleed al sinds februari 2017 niet in actie was gekomen, kreeg een afvallende bal voor zijn voeten en passeerde keeper Warner Hahn in de korte hoek. Heerenveen moest vervolgens oppassen: de ploeg van Jan Olde Riekerink was de draad kwijt en incasseerde bijna de 2-1 van Opoku.

De wedstrijd kwam volledig tot ontbranding. Een goal van VVV leek nadrukkelijker in de lucht te hangen dan een nieuwe voorsprong voor Heerenveen, maar Kik Pierie was wel heel dicht bij de 1-2. Unnerstall had een weergaloze reflex in huis op zijn uithaal. Collega-doelman Hahn was even later goud waard aan de overzijde, met meerdere opeenvolgende reddingen nadat zijn doel kort tot schiettent was omgetoverd. Zodoende moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt.