'Er werd een wapen tegen het hoofd zijn vrouw gezet en de kinderen keken toe'
Woensdag, 10 oktober 2018 om 19:53

De Belgische voetbalwereld is woensdag opgeschrikt door tientallen invallen naar aanleiding van een justitieel onderzoek naar financiële fraude en matchfixing. Er zijn invallen gedaan bij verschillende grote clubs, waaronder Anderlecht en Club Brugge, scheidsrechters en zaakwaarnemers. Peter Vandenbempt, verslaggever van de VRT zegt te vermoeden dat het schandaal is begonnen met de degradatie van Westerlo in 2017.

"Dat twee topscheidsrechters zijn aangehouden, hakt er nogal in hier. Dan is de link naar 'getrukeerde wedstrijden' snel gelegd", aldus Vandenbempt, geciteerd door de NOS. Hij moest terugdenken aan de degradatie van Westerlo in 2017. "Westerlo heeft een verzoek tot strafrechtelijk onderzoek ingediend nadat het twee seizoenen geleden degradeerde. Mouscroun redde het toen net, maar ook daar speelde van alles. De club was eigenlijk in bezit van makelaars, dat mag niet volgens de FIFA en toen heeft die club wat regeltjes omzeild."

De zaakwaarnemers Dejan Veljkovic en Mogi Bayat zijn belangrijke verdachten in het onderzoek. Laatstgenoemde werd woensdagochtend van zijn bed gelicht door de politie."Ze vielen bij zonsopgang binnen bij mijn cliënt. Er werden deuren ingebeukt en er werd zelfs een wapen tegen het hoofd van mevrouw Bayat gezet. En dat terwijl de kinderen toekeken. Het leek wel om terroristen te gaan", beklaagt advocaat Jean-Philippe Mayence zich bij la Dernière Heure.

"Ik begrijp dat er vroeg moet worden ingegrepen, maar mensen behandelen alsof ze een gevaar zijn voor de openbare veiligheid. Dat was niet nodig misschien", aldus Mayence, die nog niet kon vertellen hoe het met zijn cliënt gaat en waar hij precies van verdacht wordt. "We hebben gevraagd of we met hem mogen spreken, maar dat werd ons geweigerd. Het verhoor zou voor vanavond of morgen zijn. We wachten af."

Behalve de zaakwaarnemers werden eerder op de dag ook Club Brugge-trainer Ivan Leko en scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière meegenomen voor ondervraging. Het zou gaan om twee verschillende onderzoeken. Aan de ene kant bekijkt justitie financiële fraude en witwassen van geld in de voetbalwereld, aangezien zaakwaarnemers constructies zouden gebruiken om in België te ontsnappen aan belastingen. Daarnaast loopt er een onderzoek over matchfixing in de Jupiler Pro League.

Meer nieuws
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
24
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
6
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
7
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
21
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
43
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (6)

 
Fcu1989
 
22
10 oktober 2018 om 20:10
Typisch een advocaat die door dit soort uitspraken doet om te doen alsof zijn cliënt geen crimineel is. Het is waarschijnlijk gewoon protocol om met getrokken wapens invallen te doen (en terecht) een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik geloof er niks van dat er daadwerkelijk een wapen tegen het hoofd van zijn vrouw is gezet. Verder is het natuurlijk ongelooflijk dat mensen die al een luizenleventje leven zich naar laten beïnvloeden door dit soort nare figuren.(mocht het allemaal waar zijn) Terwijl ze ook wel weten dat als zulke zaken aan het licht komen zij zich niet meer hoeven te vertonen in dit wereldje en zelfs een gevangenisstraf riskeren. Is de hele voetbalwereld nog wel te vertrouwen? Of worden we overal voor de gek gehouden. De penalty in de wk finale voor Frankrijk komt bij mij dan weer naar boven. Was die aan de andere kant ook gegeven of had de scheidsrechter bepaalde instructies gekregen?
 
YounesMarchouh
 
3
10 oktober 2018 om 20:27
zo kan je aan elk moment twijfelen, er is bijna in elke wedstrijd een twijfelmoment. Laten we niet alsof doen dat elke fout van een scheidsrechter meteen iets te maken heeft met matchfixing. Los daarvan, moeten deze maffia`s hard gestraft worden
 
snowy
 
2
11 oktober 2018 om 02:09
zodra er gegokt wordt gaat het er al niet meer eerlijk aan toe. Was bij het boksen paarden race's.
 
JeffPaeter
 
10
10 oktober 2018 om 20:31
Wees maar zeker dat zulke praktijken in elke competitie gebeurd... Inclusief de eredivisie
 
XAJAcfa
 
19
10 oktober 2018 om 22:43
Maar dat er frauduleuze en omkopingspraktijken orde van de dag waren in Belgie dat was toch al bekend? Hoe kan anders Ruud Vormer speler van het jaar worden in Belgie, dat moet wel doorgestoken kaart zijn kan niet anders.... Vote-fixing