Eredivisie CV uit onvrede: 'Anders is die 920 miljoen weggegooid'
Vrijdag, 30 april 2021 om 19:24

De Eredivisie CV heeft vrijdag een statement afgegeven naar aanleiding van het besluit van het kabinet over de uitsluiting van supporters bij de Eredivisie-duels. Bij monde van directeur Jan de Jong laat de organisatie weten dat voetbalwedstrijden 'uitermate geschikt' zijn als testevenement en dat men hoopt dat er vanaf speelronde 32 wél weer toeschouwers aanwezig zullen zijn in de stadions.

Op de website van de Eredivisie CV laat De Jong blijken zich niet te kunnen vinden in de beslissing van het kabinet om in de 31ste speelronde geen publiek toe te laten in de stadions. "In Nederland zijn er 400.000 sneltesten per dag beschikbaar. Om die effectief te kunnen inzetten heb je evenementen nodig die het systeem uitproberen, testen en vervolmaken. Het betaald voetbal is daar uitermate geschikt voor. Dat heeft de afgelopen speelronde in de Eredivisie aangetoond. Wij pleiten er dan ook voor om dat voort te zetten. Deze week lukt niet meer, maar volgende week zou wel moeten lukken."

"De clubs komen nu net lekker op stoom en het zou zonde zijn als dat stilvalt", vervolgt De Jong het statement. "Niet alleen voor het voetbal, want als het daar goed werkt, kunnen mensen zo ook weer naar het theater, musea, festivals en nog veel meer moois. Daarmee is het voetbal opnieuw een deel van de oplossing", aldus de pleitbezorger, die zijn boodschap met een kritische noot afsluit. "En als we dan toch met zijn allen 920 miljoen euro hebben uitgegeven aan sneltesten, laten we er dan vooral gebruik van maken. Juist nu, voordat iedereen gevaccineerd is. Anders is het weggegooid geld."

Donderdag bevestigde de KNVB op last van het kabinet in een mail richting de Eredivisie-clubs dat er komend weekend geen supporters welkom zijn bij de wedstrijden in de Eredivisie. "Dit besluit is zeer teleurstellend", liet de KNVB eerder in een reactie weten op zijn website. "Alles is vorig weekend prima verlopen, net als in augustus en september, maar omdat de wetswijziging langer duurt vanwege redenen waar wij geen invloed op hebben, is er geen vervolg of continuïteit", zo luidde de boodschap.

Ook Edwin van der Sar was ontstemd over de beslissing van het kabinet om toeschouwers geen toegang tot de stadions te verlenen. "Wij vinden het onbegrijpelijk", reageerde de algemeen directeur op de website van Ajax. "Er zaten vorige week bij Ajax - AZ bijna 7500 supporters in de ArenA, iedereen was getest. En het is allemaal naar wens verlopen. Het enthousiasme was enorm en goed voelbaar in het stadion. Zondag komt Emmen hier op bezoek. Het smaakte naar meer maar het wordt veel minder. Sterker nog, dit voelt alsof we terug bij af zijn", aldus Van der Sar.

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
10
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
12
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
2
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (41)

 
 
29
30 april 2021 om 19:44
Ondanks dat ik ook een seizoenskaart heb, heb ik liever dat ze gaan testen met sportscholen ed dan met voetbalwedstrijden.
 
 
7
30 april 2021 om 20:28
Geldt hier zeker niet, maar dat komt omdat ik graag buiten sport ( hardlopen, mtb en trail ) dus niets met sportscholen te maken heb! Ik mis het stadion des te meer...
 
Ducktaildo
 
22
30 april 2021 om 19:45
`dit voelt alsof wij terug bij af zijn`. Kan het nog dramatischer? Het zijn nog 3 wedstrijdjes en daarna zit het seizoen erop en naar alle waarschijnlijkheid is het volgend seizoen gewoon weer met fans. Heb je volgend seizoen weer een periode zonder publiek dan kan ik mijzelf vinden in dat soort woorden, maar nu? Het is altijd gezegd dat het een test is en dat het daarna weer zonder publiek zou zijn. Even door de laatste hap van de zure appel heen bijten en daarna weer met goeie moed de toekomst ingaan. Beetje positivisme mag ook wel.
 
Lerfr12
 
16
30 april 2021 om 19:50
Cambuur gaf 2 weken terug een gratis fieldlab. Wat zijn de resultaten daarvan? Volgens mij was er na de demonstratie op de Dam ook geen piek. Kortom, open gooien die stadions.
 
Lierse1997
 
21
30 april 2021 om 19:58
Als je die fieldlabresultaten moet geloven is het een wereldwonder dat er nog besmettingen zijn in Nederland.
 
Medellin
 
6
30 april 2021 om 20:46
@lerfr Toen je covid had, viel het toen mee?
 
Lerfr12
 
8
30 april 2021 om 21:25
Ja, verkouden en keelpijn. Geen smaak en geur. Heb ik altijd als ik verkouden ben. Als het 2019 was zou ik gewoon gaan werken.. achja goeie vrij brief om vrij te zijn
 
 
2
30 april 2021 om 22:37
Hier hele gezin positief getest en allenaal godzijdank klachtenvrij! Ik alleen nu zere longen en benen dus sporten weer rustig opbouwen...
 
Kyle66
 
4
1 mei 2021 om 01:46
Tja. En ik ken een meisje van 16 dat na zes maanden nog steeds veel klachten heeft en een gezonde man van 44 die na een paar weken corona nog maar 30 % longinhoud had en 60 % spierkracht. En hij schaatste een paar maanden geleden nog uren met zijn kinderen.
 
Oelie Wapper
 
35
30 april 2021 om 19:51
Wederom blijk dat de Knvb zich belangrijker acht dan de rest van het land. Al een jaar hebben ze een uitzonderingspositie, maar het moet maar steeds meer en meer. Dit weekend overigens ook gewoon publiek bij voetbal, maar dan in de Jl. Iedereen wil meer kunnen dan ze kunnen, en om dat een beetje in controle te houden, kun je dus niet iedereen de vrijheid geven die ze graag zouden willen. Maar in plaats van een beetje terughoudendheid en begrip voor de moeilijke situatie waarin het kabinet het nooit 100% goed kan doen, moet er weer stemming worden gemaakt en gaat hij vol in de slachtofferrol.
 
moeilijkert
 
6
30 april 2021 om 21:20
Bij 't Songfestival mogen wel toeschouwers zijn, bij voetbalwedstrijden niet. Want een stel zingende mensen zijn veel belangrijker dan voetballers of?
 
Lierse1997
 
11
30 april 2021 om 22:33
Vorige week zijn er toch mensen in het stadion geweest?
 
SuperGhost
 
2
1 mei 2021 om 11:01
"wederom blijk dat de Knvb zich belangrijker acht dan de rest van het land." Misschien even iets beter lezen, het gaat om de Eredivisie CV (dat zijn de clubs uit de Eredivisie) en niet de Knvb. En dat die clubs lobbyen om weer publiek toegelaten te krijgen is logisch en ook niets anders dan andere bedrijfstakken die lobbyen om weer klanten toegelaten te krijgen. Vergeet niet dat de Eredivisieclubs ook financieel in de problemen komen. Voor clubs als Feyenoord, sc Heerenveen en FC Twente die financieel al niet sterk stonden kan het echt cruciaal zijn om te overleven.
 
Oelie Wapper
 
0
1 mei 2021 om 14:53
Goed, de betaald voetbal tak, maar dit is niet lobbyen, dit is jezelf in de slachtofferrol plaatsen. En natuurlijk heeft het betaald voetbal het moeilijk, iedereen heeft het moeilijk. Honderden bedrijven zijn failliet gegaan, ondernemers zijn van spaargeld in schulden gestort en nog heel veel meer ellende. Als je dan het lef hebt om te roepen dat keuzes die gemaakt worden onbegrijpelijk zijn, terwijl versoepelingen een beetje gedoseerd toe worden gepast, waardoor je niet bij het voetbal alles toe staat, maar ook op andere plekken wat vrijheden toelaat, dan ben je bijzonder egoïstisch, in mij opinie.
 
usdrie
 
9
30 april 2021 om 19:56
Het valt ook niet uit te leggen. Songfestival mag medio mei doorgaan met 9x 3500 man publiek. Terrassen zijn gedeeltelijk open, winkelstraten stromen vol. Waarom voetbal niet? Het is in de buitenlucht, de clubs kunnen het probleemloos organiseren, en je moet een negatieve test kunnen overleggen om het stadion in te mogen.
 
Ducktaildo
 
16
30 april 2021 om 20:00
Maar met deze argumentatie kan je alles wel open gooien? Er zijn gewoon keuzes gemaakt om bepaalde dingen wel toe te laten en andere dingen niet. Uiteindelijk kan iederen wel argumenten verzinnen en vergelijkingen maken met dingen die wel open mogen, maar ergens moet je keuzes maken. Anders kan je, net zoals ik eerder al zei, alles wel opengooien
 
Oelie Wapper
 
20
30 april 2021 om 20:01
Dit alles is juist de reden dat het niet kan. Er moet gedoseerd worden, je kunt niet "alles" in een keer open gooien, je moet daarin gefaseerd opereren. En als de Knvb zo egoïstisch is dat ze vinden dat voetbal belangrijker is dan andere dingen, dan vind ik dat nogal arrogant.
 
misseva88
 
12
30 april 2021 om 20:03
Vorige week zaten er meer man op de tribunes in de Eredivisie dan er dadelijk bij het Songfestival aanwezig mogen zijn. Waarom zouden die mensen daar niet heen mogen? Waarom moet alles wijken voor het voetbal?
 
usdrie
 
3
30 april 2021 om 20:09
Gaat mij niet om het opengooien of voorrang voor voetbal maar om testen voor toegang. Als het kan waarom niet doen? De capaciteit is er.
 
Ducktaildo
 
5
30 april 2021 om 20:15
Probleem is dat de sneltesten nog onbetrouwbaarder zijn dan de PCR testen. Test jij negatief, dan hoeft dat niet te betekenen dat je echt negatief bent en vica versa. Je hebt wel een indicatie, maar zekerheid totaal niet. Je filtert er slechts de mensen uit die een hogere kans hebben dat zij besmet zijn dan de mensen die negatief testen.
 
misseva88
 
10
30 april 2021 om 19:58
Ik denk dat er best wel wat te zeggen valt voor een wachttijd van een week of drie om de resultaten van deze test goed te analyseren. Alleen wordt die analyse nogal vertroebeld doordat je vanaf deze week mensen ook weer op terrassen laat zitten, zoals je ze ook allerlei andere dingen weer laat doen. Als er na een week of drie dan een handvol positieve tests tussen zitten is het weer lastig te herleiden waar de bron van die positieve tests precies was. Daarom hadden deze tests ook veel beter gehouden kunnen worden toen Nederland nog op slot zat. Dan kan je met meer zekerheid bepalen hoeveel besmettingen er bij het voetbal zijn geweest. Meten is weten. Maar naar mijn smaak wordt er nu veel te laat begonnen met echt meten. We lopen zo ontzettend achter de feiten aan, waardoor men het geduld is verloren en zelfs in een periode waarin het echt niet goed gaat in de ziekenhuizen weer los gaat. Dat is erg kwalijk en voor mij exemplarisch van het falen van de aanpak.
 
Ducktaildo
 
1
30 april 2021 om 20:05
Maar als je eerder was begonnen met de fieldlabs en de ziekenhuizen hadden (mede daardoor) er nog slechter voor gestaan, wat dan? Dan was de druk vanuit de maatschappij echt niet minder geweest en wellicht zelfs nog groter geweest, omdat er al zoveel mensen hadden kunnen ruiken aan de leukere dingen? Ik ben in ieder geval blij dat ik niet aan de knoppen zit. Zekerheid heb je niet in het leven, maar de onzekerheid is nog nooit zo groot geweest heb ik het idee.
 
misseva88
 
6
30 april 2021 om 20:24
Er wordt al een maand rekening gehouden met een code zwart in ziekenhuizen. Dat is lang niet altijd zo geweest, eerder was het nog redelijk beheersbaar. Los daarvan is er langer een roep vanuit de samenleving om fatsoenlijk te testen. Dan kan je het allemaal beter verkopen naar de samenleving. "we hebben deze test gedaan, onder deze omstandigheden en hebben X gevonden waardoor Y een probleem is voorlopig".
 
Ducktaildo
 
2
30 april 2021 om 20:39
Nou ik heb de roep vanuit de samenleving om fatsoenlijk te testen gemist? Ik heb vooral de roep gezien dat er weer dingen open moesten gaan? Volgens mij zie je toch bij de fieldlab dat je niet bepaald een 100% score hebt van mensen die zich nadien nog een keer laten testen? Daarnaast is het testen wanneer alles op slot zit natuurlijk ook niet waterdicht. Je hebt nu dat de terrassen onder strikte voorwaarde open zijn en dat de winkels open zijn voor onbeperkt bezoek? Tijdens de lockdown gingen mensen ook gewoon met elkaar op pad, maar was het minder gereguleerde dan nu? Dus is het maar de vraag of je een hogere zekerheidsmarge hebt als Pietje op een terras geweest is, waar strikt tegels gelden of dat pietje in een overvol park heeft gezeten of bij jantje thuis? Mensen zijn gewoon niet gemaakt om hele dagen afgezonderd thuis te zitten en zoeken een alternatief op als de terassen niet open zijn.
 
misseva88
 
6
30 april 2021 om 20:50
Testen is breed. Je hebt de kritiek gemist op de lage hoeveelheid tests die beschikbaar was? Maandenlang heeft het kabinet ons via het Rivm verteld dat kinderen niet vatbaar zijn voor corona, terwijl deze conclusie enkel werd getrokken op de afwezigheid van positieve tests van kinderen. De reden dat die positieve tests afwezig waren was omdat kinderen niet werden getest. Meten is weten. En vanwege slecht meten ontbreekt er ontzettend veel kennis over een ziekte die inmiddels een kleine 15 maanden in Europa heerst. Het is daarnaast kolderiek om net te doen alsof de discipline om afstand te houden een constant gegeven is tijdens die 15 maanden. Dat is simpelweg niet zo. Toen die discipline stricter werd gehanteerd moest je volgens het ceteris paribus principe gaan testen. Nu veranderen er te veel inputwaarden en zijn de testresultaten daardoor dadelijk lang niet zo nuttig als die hadden kunnen zijn.
 
Oelie Wapper
 
1
30 april 2021 om 20:51
Winkels zijn niet ongelimiteerd open, het maximaal aantal bezoekers is beperkt door de oppervlakte van de winkel, je hoeft alleen geen afspraak meer te maken.
 
VitesseKoen
 
7
30 april 2021 om 20:30
Deze week mocht ik niet naar Vitesse omdat het niet doorgaat, maar als het volgende week weer wel doorgaat vind ik het toch wel heel oneerlijk worden qua thuiswedstrijden. Feyenoord mag dan hun vierde thuiswedstrijd met publiek tov ééntje voor Vitesse
 
Medellin
 
7
30 april 2021 om 20:50
Je bent 27 jaar, stel je niet eens zo aan ''hij wel en ikke niet''. Als het zo is, dan is het zo. Dan kun je blijven huilen maar het verandert niets.
 
VitesseKoen
 
6
30 april 2021 om 22:41
Grote jongen. Wat interesseert het mij wat jij vindt? Ik vind het erg lastig dat ik niet naar het stadion kan al dik een jaar, want voor mij was dit een heel erg belangrijk uitstapje met mijn familie. Weinig aanstellerij aan, gewoon iets waar veel mensen op andere manieren mee struggelen.
 
nrvier
 
0
1 mei 2021 om 10:35
Het probleem is alleen dat er nooit sprake van is geweest dat er dit weekend publiek naar de stadions mochten. De Knvb heeft alleen druk op het kabinet gezet door de hoop uit te spreken dat het zou mogen, maar vele reageren nu alsof hun wat afgepakt is.
 
SuperGhost
 
1
1 mei 2021 om 11:06
Hij stipt anders wel een serieus punt aan. Als de ene club slechts 1 wedstrijd (en dat kan maximaal nog maar 2 worden) met publiek mag spelen, maar de concurrent mag er 3 (en dat zouden er maximaal nog 5 kunnen worden), dan is er natuurlijk ook wel sprake van enige competitievervalsing, zowel sportief als financieel. Spelers presteren immers nu eenmaal beter met de steun van het eigen publiek dan zonder. Je ziet ook niet voor niets dat het thuisvoordeel van clubs dit jaar aanzienlijk geslonken is.
 
Lucagio
 
2
30 april 2021 om 21:46
Laat de KNVB zich eerst maar eens druk maken over de jeugdvoetballers en senioren bij amateur voetbalverenigingen. 6 wedstrijden aan het begin van het seizoen gespeeld daarna in competitie verband niets meer. Maar dat er contributie en dus ook een bedrag van elke amateur voetballer betaald wordt aan de KNVB dat maakt ze niets uit. De jongeren en senioren willen ook nog in een al is het kleine competitie spelen.
 
usdrie
 
0
30 april 2021 om 22:15
Regio Cup is hiervoor opgetuigd
 
Lucagio
 
0
30 april 2021 om 23:19
Die niet doorgaan omdat pas op ze vroegst vanaf 15 mei dit mogelijk is. Maar er is ook al aangegeven dat sportwedstrijden pas vanaf 7 juli mogen. Dan hebben de meeste jeugdspelers al vakantie.
 
misseva88
 
0
1 mei 2021 om 10:24
De Knvb heeft gewoon het volle bedrag bij de amateurclubs geïnd waardoor die geen compensatie aan de spelers kunnen geven. Het is werkelijk waar schandalig hoe de Knvb zich opstelt naar haar eigen voetballers.
 
SuperGhost
 
0
1 mei 2021 om 11:11
De Knvb heeft ook 11 miljoen aan steun aan die clubs gegeven en bij de regering gelobbyd voor extra steun voor amateurclubs en met succes: 60 miljoen voor ze gekregen. Dat vertel je er even niet bij...
 
misseva88
 
1
1 mei 2021 om 11:28
Dus alle amateurvoetballers moeten 100% van hun contributie krijgen zodat een groepje clubs een fractie van dat geld terug kan krijgen? Dat is idioterie. Amateurvoetballers 100% van hun contributie laten betalen terwijl de senioren al een dik jaar geen wedstrijd hebben mogen spelen is ridicuul. Ze mogen nu net een paar weken weer in selecte groepjes trainen. Ze wel de volle mep laten betalen slaat werkelijk waar nergens op. Verder zal het mij als recreatievoetballer ook jeuken hoeveel geld de topamateurs er bij hebben gekregen. Als ze zelf een dure huishouding willen hebben moeten ze dat maar verantwoorden naar hun sponsoren, daar hoeft amateurvoetballend Nederland niet voor op te draaien.
 
Soccerfan_1
 
2
30 april 2021 om 22:37
Mijn hemel zeg. Dat gezeur elke keer. Het gaat ze niet om het test gedeelte het gaat ze puur om eigen belang. Er moeten en zullen voetbalsupporters in het stadion zitten. Dat de ziekenhuizen vol liggen boeit ze niet.
 
Willem1609
 
3
1 mei 2021 om 00:36
De hele testsamenleving is iets wat we als maatschappij niet moeten willen. De gedachte dat iemand zonder klachten moet bewijzen dat hij/zij gezond is, vind ik absurd. Tijdelijk om gecontroleerd weer terug te gaan naar het leven voor maart 2020? Ja. Maar Covid-19 is een blijvertje en heeft de griep vervangen, dus ik geloof niet dat de testsamenleving en het eventuele coronapaspoort tijdelijk zal zijn.
 
WhiskyPapi
 
0
1 mei 2021 om 13:36
Weggegooid geld is het sowieso