Excelsior vernedert ADO Den Haag en meldt zich voor finale tegen NAC Breda
Zaterdag, 25 mei 2024 om 22:38

Excelsior heeft zich na een uiterst overtuigend optreden geplaatst voor de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs. De Kralingers wonnen in eigen huis met liefst 7-1 van ADO Den Haag, dat compleet overrompeld werd. Excelsior won het heenduel al met 1-2. Excelsior neemt het in de finale over twee duels op tegen NAC Breda, dat eerder op de dag afrekende met FC Emmen.

ADO zocht direct de aanval in de wetenschap dat het minimaal één treffer moest maken. Het resultaat was een schot van Jari Vlak, die via de rug van Kenzo Goudmijn over schoot. Na nog geen drie minuten spelen was het aan de andere kant raak. Stijn van Gassel speelde diep op Troy Parrott, die aflegde op Goudmijn. De middenvelder bediende Parrott, die met een heerlijk stiftje de score opende: 1-0.

De Kralingers gingen direct op jacht naar de volgende treffer. Goudmijn legde aan en zag zijn schot net over vliegen. De uitstekend spelende Goudmijn strooide met passes en zette ook Mimeirhel Benita aan het werk. De rechtsback dacht een assist af te leveren, maar er ging een streep door de uiteindelijke treffer omdat Benita buitenspel bleek te hebben gestaan.

Excelsior drukte door en duwde ADO helemaal terug. De Hagenezen slaagden er niet in om de Rotterdamse aanvallen aan banden te leggen en keken na een klein half uur spelen tegen een 2-0 achterstand aan. Lazaros Lamprou had een steekpassje in huis op Parrott, die andermaal met een heerlijk stiftballetje scoorde: 2-0.

ADO had werkelijk niets in te brengen in het Van Donge & De Roo Stadion en het werd nog erger toen Henk Veerman hands maakte in de zestien van Excelsior en Parrott vanaf de stip zijn hattrick completeerde: 3-0. Een geweldige dieptepass van Goudmijn, vijf minuten voor rust, leverde het volgende Rotterdamse doelpunt op. Couhaib Driouech nam de bal mee met zijn borst en vond een gaatje in de korte hoek: 4-0.

De kansloze achterstand van ADO leidde tot de nodige frustratie bij de meegereisde supporters. Zo lieten zij een spandoek zien om hun onvrede over de tactiek van Kalezic te uiten: "Trainer zoekt 'winnende' tactiek. Schijt aan spelers en publiek?" Vele ADO-supporters besloten het stadion voortijdig te verlaten. Later werden de supporters verplicht naar de bussen begeleid.

De overgebleven ADO-supporters besloten de wedstrijd te verstieren door vuurwerk op het veld te gooien. Op beelden was goed te zien dat dat vuurwerk tot kleine brandjes op het veld leidde. Op het kunstgrasveld waren daarna enorme schroeiplekken te zien. Ook is het veld niet helemaal egaal meer. Wel was het veld nog goed genoeg om door te voetballen.

Na overleg tussen de verantwoordelijke partijen werd besloten om vanaf 21:45 uur verder te voetballen. Jeroen Manschot bepaalde dat de overgebleven minuten uit de eerste helft zouden worden uitgespeeld, om vervolgens na een pauze van een paar minuten aan het tweede bedrijf te beginnen. Na de onderbreking, maar nog voor de tweede helft, maakte Henk Veerman er met een droge knal 4-1 van.

De hoop die ADO mogelijk gevoeld zal hebben na die treffer, verdween weer als sneeuw voor de zon toen Excelsior even later, in de tweede helft, een strafschop kreeg na een overtreding van Bart van Hintum op Lamprou. Julian Baas ontfermde zich over de penalty en schoot de vijfde Rotterdamse treffer van de avond binnen: 5-1.

Daar bleef het niet bij voor ADO, dat twintig minuten voor tijd treffer nummer zes moest incasseren. Een hard schot werd dusdanig van richting veranderd door Van Hintum, dat Nick Marsman volledig kansloos was. Dat gold ook bij de 7-1, die enkele minuten later viel. Cisse Sandra zette voor tot bij de tweede paal, waar Lamprou simpel en in totale vrijheid binnentikte.

Tot overmaat van ramp kreeg Van Hintum nog zijn tweede gele kaart voor een harde overtreding op Lamprou. De Griek daagde ADO daarvoor én daarna uit met frivoliteiten. Gescoord zou er niet meer worden.

Meer nieuws
   
07:52
07:52
Dusan Tadic steekt live op televisie de loftrompet over Erik ten Hag
6
   
07:16
07:16
Valentijn Driessen ziet drie Nederlandse dissonanten tegen Polen
20
   
07:00
07:00
Rapport Oranje: twee spelers vallen door de mand en scoren onvoldoende
148
   
06:30
06:30
Waarom Jorrel Hato meer kans had om profvoetballer te worden dan Kylian Mbappé
17
   
23:55
23:55
Valentijn Driessen vergelijkt Schouten met één van de beste middenvelders ooit
24
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (51)

 
LFC996
 
54
25 mei 2024 om 22:42
Wow wat een afgang voor Ado. Maargoed dat hun fans al bij 4-0 naar huis zijn gegaan.. Qua voetbal hoort Excelsior wel thuis in de Eredivisie maar qua sfeer enz. totaal niet. Sta je met 7-1 voor, lijkt het alsof je 7-1 achter staat. Hoop dat NAC weer terugkeert alleen al vanwege de aanhang.
 
NJfromVOL
 
25
25 mei 2024 om 22:44
Maar bestuurlijk is NAC al jaren helemaal niets. Zie pas weer dat Akkefietje met Karelse. NAC zal zo nooit een stabiele bijdrage zijn aan de Eredivisie
 
Roversboy22
 
34
25 mei 2024 om 22:45
Dachten we een paar jaar terug waarschijnlijk ook van Fortuna, en zie ze nu eens. Soms heb je ook vooral een goede dosis geluk nodig. Stuttgart vorig jaar nog bijna uit de Bundesliga geknikkerd nu tweede geworden, en volgend seizoen de rentree in de CL voor VFB
 
NJfromVOL
 
18
25 mei 2024 om 22:57
Als geluk je basis moet zijn, bevestig je mijn zorg. NAC, qua sfeer, beleving etc. zie ik ze graag terug in de Eredivisie, is al jarenlang een lachertje op bestuurlijk niveau.
 
wanny
 
3
25 mei 2024 om 22:57
Excelsior ook niet.
 
TheRoscoe
 
32
25 mei 2024 om 23:48
Voor elke opmerking richting Excelsior over hoe ze niet in de Eredivisie thuishoren, hoop ik eigenlijk dat ze nog een paar jaartjes erbij plakken en dan vooral ten koste van die "te groot voor de KKD" zogenaamde traditieclubs. Moet het al jaren aanhoren, ADO is al gepakt, nu NAC nog.
 
Roversboy22
 
28
25 mei 2024 om 22:43
Nou ADO kon het niet, nu is het aan NAC. Enkele ADO fans zijn de voorbije jaren wel echt treurig bezig zeg. Op papier is Excelsior de favoriet maar hopelijk kunnen de Bredase fans NAC tot grote hoogte brengen
 
kooos
 
1
25 mei 2024 om 23:18
nac is het nuu wel gegund groten uit den haag hadden niks in te brengen en we zijn ckr nog niet klaar voor de redivisie
 
kooos
 
1
25 mei 2024 om 23:25
snapnwat je zegt maar niet elke ado fan is zelfde na vandaag heb dem haag daar niks te zoeken maar elke vooor van geweld of wat den haag in een kwaad dag licht breng ben ik op tegen
 
NJfromVOL
 
63
25 mei 2024 om 22:43
Mooi, houd dat pauper gezelschap uit Den haag voorlopig maar in de ED ...
 
cuco10
 
15
25 mei 2024 om 23:10
Uit?
 
NJfromVOL
 
7
25 mei 2024 om 23:32
In de Eerste Divisie (uit de Ere Divisie) ...
 
cuco10
 
8
26 mei 2024 om 02:16
Duidelijk, dan heb ik het verkeerd begrepen. Ik dacht ED is eredivisie.
 
Weser
 
49
25 mei 2024 om 22:44
Genieten, weg met dat ADO. Daar mist de Eredivisie exact niks aan.
 
Kotika
 
4
25 mei 2024 om 22:45
ADO wel enorm zwak hoor. Daar had iedere eredivisie club met 7-0 wel van kunnen winnen. NAC - Excelsior zal 50% / 50% wedstrijd zijn.
 
KralingenFC
 
27
25 mei 2024 om 22:47
Heerlijk jongens. Ondanks alle ongein een heerlijke wedstrijd. Ben wel bang voor NAC, ze zijn net goed in alles waar wij slecht in zijn. Uit en thuis erbij!
 
Heiky
 
12
25 mei 2024 om 22:47
Ligt het nou aan mij of is ADO helemaal ingestort op het moment dat ze 'all in' zijn gegaan en al die spelers (Marsman, DeRijck, Vlak zo uit m'n hoofd, zal er nog wel een paar vergeten zijn) haalden? Ik weet niet of er een causaal verband is maar daarvoor liep het toch prima?
 
MT87
 
8
25 mei 2024 om 22:57
Schalk ook nog. Daar lijkt het in ieder geval wel op! De stabiliteit was verdwenen. Icarus vloog te hoog naar de zon. Hopelijk hebben ze niet onverantwoord veel financieel risico genomen.
 
marcs
 
39
25 mei 2024 om 22:53
Blij dat ado niet promoveerd. Geen zin in zo n 30 risico wedtrijden erbij.
 
DersimAmed
 
13
25 mei 2024 om 22:59
Schei toch uit. Heel het seizoen is er geen enkele incident geweest waar wij in het kwade daglicht werden gezet. Wordt er vuurwerk op het veld gegooid uit protest zijn we weer de grootste vandalen van Nederland. Waar was iedereen toen de Graafschap een vuurwerkshow gaf vorige thuiswedstrijd ? Zoveel incidenten van bijna elke andere club, maar bij ons staat iedereen weer als de kippen bij om ons in slecht daglicht te zetten. Schei toch uit allen!!!
 
Pedri16
 
35
25 mei 2024 om 23:18
Zou het ermee te maken kunnen hebben dat jullie je vorig seizoen tegen Excelsior ook misdroegen? “Is iedereen er als de kippen bij om ons in slecht daglicht te zetten!!” Nee hoor, dat doen “jullie” toch echt zelf. Alsof vuurwerk gooien uit protest een goede verklaring is.. manmanman. 0 zelfreflectie.
 
DersimAmed
 
5
25 mei 2024 om 23:26
Je begrijpt het niet, tuurlijk is het niet goed wat er is gebeurd. Maar heel de club en stad als tuig neerzetten dat gaat er echt niet in bij mij. We hebben het hele seizoen ons best gedaan niet met zulke dingen te worden geconfronteerd maar 3 vuurwerkbloemen op het veld en Nederland is weer blij dat we niet zijn gepromoveerd, er wordt teveel overdreven en dat is mijn punt. Vanaf nu bij elk incident ga ik reageren met: “ hoop dat ze degraderen, hebben niks te zoeken in de ED”. Want dit is wat er nu elke keer weer gebeurd als er een incident is bij ons.
 
Pedri16
 
4
26 mei 2024 om 00:04
Oke, daar kan ik me wel in vinden. Het probleem is dat Den Haag toch bekend staat als tokkieclub. Als je dat stempel eenmaal hebt dan krijgt zoiets als vandaag, of vorig jaar, natuurlijk extra aandacht. De Graafschap is over het algemeen niet slecht in het nieuws, dus daardoor ook minder boeiend om iets over te schrijven. Ado heeft hetzelfde als Feyenoord een beetje. die staan ook bekend als enorme tokkieclub en zodra daar iets mis gaat dan staat deze site ook op zijn kop met mensen die er wat van vinden. Dat het klote voor jou is dat je hele stad wordt weggezet als een stel paupers begrijp ik ook wel. Vraag me alleen wel af in hoeverre je nuance kan verwachten op een voetbalsite. De meesten hier kijken bijvoorbeeld nooit naar de KKD maar zien Ado wel voor het tweede jaar op rij bij de play-offs negatief in het nieuws komen. Dan is de algemene perceptie al gauw dat Ado verschrikkelijk is. Ik snap dat dat vervelend is om te lezen, maar naar andere clubs wijzen komt niet zo sterk over. Al bedoel je het waarschijnlijk om de hypocrisie aan te tonen.
 
Spijkenisser
 
3
26 mei 2024 om 00:19
Drie vuurwerkbloemen? Lastig om een discussie te gaan houden als je niet kan tellen en dus feiten verdraaid..
 
Ebegumeci23
 
15
25 mei 2024 om 22:54
Wat een opluchting , na de 1-2 krappe uitzege werd het nog spannend. Maar even serieus , iedereen die het voetbal een warme hart toedraagt, moet er toch niet aandenken dat ADO de eredivisie inkomt. Heb zelden een club gezien dat zich zo structureel misdraagt. Mijn dag kan niet meer stuk , dat ze maar jaren in de KKD mogen vertoeven. Die semi criminelen hebben we niet nodig in de eredivisie.
 
DersimAmed
 
13
25 mei 2024 om 22:57
Hou toch je mond. Dit seizoen is niet een keer onze wedstrijd gestaakt vanwege een “vreugdebier”. Dat er 3 man vuurwerk op het veld gooien wordt weer in een vergrootglas gezet. Zoveeeeel incidenten met vuurwerk afgelopen seizoenen van zowel elke club.
 
wanny
 
1
25 mei 2024 om 22:58
Het valt allemaal nogal mee inderdaad. Vroeger was het erg daar.
 
Ruiz_FCT
 
7
25 mei 2024 om 23:22
Had liever ADO gehad dan Excelsior. Sfeer en tuig gaat nou eenmaal hand in hand.
 
DersimAmed
 
13
25 mei 2024 om 22:55
Samenvatting van het seizoen: We balden lekker, goede resultaten maar onnodige tegengoals waarna er in de winterstop werd “versterkt” en dan de trainer alles omgooide en opnieuw begon. Mission failed. Is alleen maar erger geworden, selectie en supporters wilde terug naar de opstelling van de 1e en 2e periode. Trainer weigert en iedereen (ook op de tribunes) begon zich tegen te spreken. Tot vandaag dus, zijn we van de tribune gegaan als protest tegen Kalezic. T wordt groter gemaakt dan het is. We hebben niemand verwond of iets. Vuurwerk wordt overal op het veld gegooid, laatst nog De Graafschap bij ons thuis bij stand van 2-0 in ons voordeel. We hebben niemand verwond of iets. Kan nu 50 incidenten opnoemen met vuurwerk van alle clubs in Nederland. Eredivisie en KKD!!!!
 
Vinnie_Jones
 
13
25 mei 2024 om 23:04
Buiten de incidenten om, had ik wel meer verwacht van ADO deze wedstrijd. Gezien de ontwikkelingen bij jullie qua investeerder hoopte ik eigenlijk dat jullie promoveerden, volgend jaar zullen jullie toch een stap voor hebben op de rest denk ik. Nu hoop ik ook dat NAC het gaat halen, qua historie en aanhang toch een ED club. Zelf RJC ook weer een jaartje KKD.. uiteindelijk denk je terug aan 1 a 2 wedstrijden waar je 30 kansen had en uiteindelijk gelijk speelt tegen jong ploegen. Dat ene puntje!! Het kan verkeren. Als je eenmaal in die KKD molen zit is het verdomd lastig terug te keren. We zien ons volgend jaar weer Den Haag vs. Kerkrade en vice versa
 
hjwieringa
 
1
26 mei 2024 om 00:13
Qua aanhang ok maar qua historie? Welke historie? Ze zijn in 1921 landskampioen geworden.....
 
Vinnie_Jones
 
4
26 mei 2024 om 03:23
Is het begrip "avondje NAC" uiteindelijk niet ook gebaseerd op historische momenten? Hetzelfde als “Haags kwartiertje”? Historie heeft niet enkel met prijzen te maken. Dan zou 90% van de kleinere clubs nauwelijks historie hebben.
 
wanny
 
2
26 mei 2024 om 09:00
Staan toch top 10 op de eeuwige ranglijst eredivisie.
 
Zeballos
 
7
26 mei 2024 om 00:03
Noem ze alle 50 maar op.
 
FCTLeon
 
2
25 mei 2024 om 23:01
De supporters van ADO komen weer lekker positief in het nieuws...
 
Cocqie
 
2
26 mei 2024 om 00:16
Zoals bij elke club heb je er een bepaald percentage leeghoofden er tussen zitten. Deze verpesten het voor degene die de club wel een warm hart toedragen.
 
Heiky
 
3
26 mei 2024 om 00:39
Ik ben dat helemaal met je eens hoor. Eind vorig seizoen waren het de `cappuchonnetjes` van FC Groningen die elke uitwedstrijd geweerd werden en thuiswedstrijden saboteerden. En dat zeg ik als Groningen supporter. Maar, inderdaad, elke club heeft zo z`n groepje raddraaiers die zich voornamelijk manifesteren als het ineens slecht gaat.
 
John Deere7310
 
1
25 mei 2024 om 23:05
Ondanks een 7-1 Nederlaag had ado meer schoten op doel
 
Zanazanyan
 
1
25 mei 2024 om 23:36
Op de keeper bedoel je.
 
Spijkenisser
 
8
26 mei 2024 om 00:06
Heel effectief, gefeliciteerd. Waar wil je dat we de taart naartoe sturen?
 
TheRoscoe
 
6
25 mei 2024 om 23:52
Wordt een beetje een bekend recept: Excelsior zet ADO voor schut, wat leidt tot fans die uit hun plaat gaan. NAC zal vast ook zo'n club zijn waarvan iedereen hoopt dat ze Excelsior eruit knikkeren, maar langzamerhand begint Excelsior best goed te worden in die rol van partypooper.
 
Intermilan70
 
1
26 mei 2024 om 05:24
Wat een ongelofelijke schande weer we hadden beter gewoon 9e kunnen eindigen ipv van deze wanvertoning in de play offs
 
The Wolf
 
0
26 mei 2024 om 11:21
Excelsior, sympathiek, verzorgd spel en met publiek. Laat die maar de finale willen want NAC is een matige ploeg in een flow en altijd bestuurlijk instabiel.
 
wanny
 
0
26 mei 2024 om 12:11
Excelsior is zeker sympathiek, maar ook een tikkie saai. Dan heb ik liever een volksclub als De Graafschap of NAC erbij.