Farioli noemt één ding dat hij bij Ajax-spelers wil zien: 'Dat wordt onderschat'
Donderdag, 23 mei 2024 om 22:44

Francesco Farioli vindt 'nieuwsgierigheid' een van de belangrijkste eigenschappen voor een voetballer. Dat vertelt hij in gesprek met de officiële kanalen van Ajax. De Amsterdammers bevestigden donderdagavond dat de Italiaan voor drie jaar heeft getekend in de Johan Cruijff ArenA.

Op de vraag welk type spelers het best past in de speelstijl van de van OGC Nice overgekomen Farioli, antwoordt hij: "Het is een beetje een onderschatte kwaliteit, maar spelers die nieuwsgierig zijn. Spelers die willen leren, die zowel ideeën willen ontvangen als delen."

"De enige manier om beter te worden, is om open te staan en te luisteren. Open te staan om je gevoelens te begrijpen en te snappen wat er allemaal gebeurt. En een ander belangrijk deel gaat over teamgevoel. Het vermogen om het individuele belang ondergeschikt te maken aan het teambelang."

De eerste taak van Farioli wordt het analyseren van de selectie, geeft hij zelf aan. "Ik kijk ernaar uit om met ze te gaan werken, om nauw met ze te gaan samenwerken. En hun reactie te zien op mijn werkwijze, want ik ga er met een open blik in, om mijn spelers te leren kennen. Pas dan gaan we beslissingen nemen."

"Ik wil het humeur van mijn spelers leren kennen: wie is er blij om hier te zijn? En om het team te helpen? Want er moet een boel gebeuren. Alle neuzen moeten dezelfde kant op staan. Het team komt op de eerste plaats. Iedereen die blijft, moet de wil hebben om Ajax weer terug te brengen naar waar het hoort."

De favoriete formatie van de trainer is 4-3-3. "Maar het gaat niet alleen om de cijfers en vormen, maar meer om de principes en het gedrag dat we op het veld willen zien", geeft hij aan.

"Het doel is om het spel te domineren en de leiding te nemen in het spel, en om ons lot in eigen handen te nemen. Daar zijn twee manieren voor: één is om de bal te hebben, twee om de bal te veroveren."

"We hebben spelers nodig die de wil hebben om hun stempel te drukken op het spel en die verantwoordelijkheid nemen en het spel naar zich toe trekken. En de wedstrijd op een positieve manier benaderen. Met in hun achterhoofd hun taken op het veld en hoe ze zichzelf op het veld profileren", besluit de nieuwe trainer.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
16:54
16:54
Rapport Oranje: twee spelers vallen door de mand en scoren onvoldoende
0
   
16:50
16:50
Wout Weghorst bezorgt Nederlands elftal vlak voor tijd droomstart op het EK
38
   
16:04
16:04
Youri Mulder hoopt vurig op wissel bij Nederland: 'Ik mis hem in dit elftal'
2
   
15:55
15:55
Van der Vaart ziet absolute uitblinker bij Oranje: 'De Polen zijn bang voor hem'
9
   
14:55
14:55
Stekelenburg ziet in warming-up Polen opvallend signaal voor Oranje
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (49)

 
Curve
 
37
23 mei 2024 om 22:50
Kan zomaar eens een hele grote worden. Voor ajax een hele goede keuze. Focus op het verdedigen en de mentaliteit. Ben erg benieuwd!
 
Pesso-PSV
 
12
23 mei 2024 om 23:00
Met versterking een hele rits anders lukt dat niet. En dat is logisch
 
Gaalmeister
 
52
23 mei 2024 om 23:07
Denk dat Farioli gaat laten zien dat er veel meer kwaliteit in de selectie zit dan we denken. Alsnog zeker 10 spelers verkopen en er 5 ervaren krachten bij halen. Dan doen we gewoon weer mee om de titel.
 
Zeballos
 
51
23 mei 2024 om 23:08
Pas nou maar op met zulke uitspraken, zou niet de eerste trainer worden die na wat tegenvallende prestaties keihard afgefakkeld wordt.
 
herlev
 
12
23 mei 2024 om 23:16
Zeballos, daar ben ik nou juist niet bang voor. Kroes lijkt me iemand die achter zijn gemaakte keuze blijft staan. Het zou voor hem behoorlijk gezichtsverlies zijn, wanneer hij deze trainer vroegtijdig zou moeten ontslaan.
 
Amsterdam4
 
3
24 mei 2024 om 09:03
@herlev, dat denk ik ook. Ajax is in deze context echt net de politiek, je hebt nu een progressief kamp met Kroes, Beuker, Farioli, Bestuursraad, Dave Vos, etc maar ook een conservatief kamp die niets wil veranderen, alleen Nederlanders wil, etc. Dat is ook best een grote groep met verschillende jeugdtrainers, scouts, Van Praag, Blind en Van Wijk. Kroes heeft natuurlijk overtuigend een belangrijke slag gewonnen, maar we hebben met de aandeelhoudersvergadering, de scoutingsdetails / verhaal wat er gelekt is naar Follow the Money kunnen zien dat ze de oorlog zeker nog niet als over beschouwen. Dus als het mis gaat met Farioli, wat natuurlijk altijd kan gebeuren, staan ze zeker klaar in de gang met geslepen messen. Ik vind het echt verschrikkelijk, ik hoop dan ook dat Farioli het goed gaat doen, en het conservatieve blok nog meer vleugellam wordt gemaakt. Belangrijke slag zou het vertrek van Van Praag en Van Wijk zijn.
 
Leon Tijssen
 
45
23 mei 2024 om 23:07
Waar baseer je dit op haha? Op een paar filosofische antwoorden? Vind het eerder tenenkrommend hoe hij zichzelf profileert. Zou mourinho dit zeggen dan is het een gek.
 
herlev
 
76
23 mei 2024 om 23:13
Leon, en zo interpreteren we beide de woorden van deze man totaal verschillend. Ik vind het juist een verademing om deze man over zijn manier van voetballen te horen praten. Nu hoop ik alleen nog dat hij het kan overbrengen op de spelers.
 
Pedri16
 
16
23 mei 2024 om 23:32
Dit zie ik als “probleem” bij Farioli. Die man spreekt soms zweverig en filosofisch over voetbal. Dan wordt je in Nederland heel gauw al een professor gevonden die “interessant wilt doen” Slot heeft meen ik ook aangegeven dat hij tijdens persconferenties niet té voetbalinhoudelijk wilt antwoorden. Puur en alleen omdat je dan gewoonweg wordt uitgelachen door journalisten of voetbalfans die je een uitslovende wijsneus vinden. Toen laatst een japanner (denk ik) bij Feyenoord op de persconferentie begon over halfspaces merkte je ook aan de reactie van Slot dat hij zoiets niet gewend is.
 
Regulator
 
44
24 mei 2024 om 00:27
Misschien zegt dat wat meer over ons. Persconferenties saai vinden omdat het te veel over voetbal gaat. De ironie.
 
Johan78
 
3
24 mei 2024 om 07:24
Ach ja, die interviews moet je ook een beetje met een korreltje zout nemen. Elke trainer wil toch dominant spelen, het lot in eigen hand nemen en het spel naar zich toe trekken? Ik zit nog te wachten op de eerste trainer die een keer zegt: “ik wil lekker met kont tegen de eigen zestien spelen, gewoon de bus parkeren en het initiatief volledig bij de tegenstander leggen, en dan maar kijken of we in de slotfase nog ergens een laf goaltje kunnen prikken.”
 
LeidseHood
 
35
24 mei 2024 om 07:56
In Nederland verafgoden we domheid. Iemand als Derksen die al jaren geen voetbal meer kijkt, dat vinden we mooi. Zelfs Cruyff kwam nog maar net weg met zijn intelligentie, misschien door zijn platte accent en zijn prestaties, maar zelfs hem vonden mensen te zweverig. Dat is echt een eigenschap van ons land waar ik heel weinig mee kan. Alleen middelmatige domheid wordt gewaardeerd door de massa. En dan krijg je extra bezuinigingen op wetenschap, en extra belastingen op kranten en theater maar niet op het circus. Want in Nederland kan je beter een clown zijn dan een professor. Ben benieuwd hoe de Telegraaf omgaat met deze Farioli.
 
Pedri16
 
6
24 mei 2024 om 08:47
Dat laatste kan je nu al invullen Leidse. Die gaan er met gestrekt been in. Dat worden Schmidt-achtige proporties. Het was ongekend hoe hij als Duitse wijsneus werd belachelijk gemaakt. Terwijl de beste man helemaal geen slechte trainer is, die echt wel kijk op het spelletje heeft. Valentijn Driessen, Derksen, Mike Verweij dat soort types gaan Farioli in de media allemaal aanvallen zodra hij te diepzinnig of passievol over voetbal praat. Hier in Nederland houden we daar blijkbaar niet van. Wat je zegt, praten van uit de onderbuik wordt meer gewaardeerd. Ik heb Driessen nog nooit (!) iets inhoudelijks over voetbal zien zeggen. Dat is de chef voetbal van de grootste krant van Nederland.. Beetje offtopic, wat ik ook typisch Nederlandse pers vindt, is het altijd over Nederland willen hebben. Dit zie ik in andere landen niet zo vaak. Bijvoorbeeld toen Emi Martinez namens Villa de persconferentie bijwoonde, en er vervolgens naar de wedstrijd tegen Nederland werd gevraagd. Dat begrijp ik echt niet, je hebt die wedstrijd nota bene verloren.. je zet je zelf bijna weg als klein voetballandje als je gaat vragen “hey, Emi weet je nog toen je van ons gewonnen hebt? We hebben wel goed tegenstand geboden hé!”
 
Amsterdam4
 
0
24 mei 2024 om 09:08
@pedri, dat vraag ik mij af. Kroes kan extreem ongenuanceerd zijn, maar als het gaat om een communicatiestrategie lijkt het ook een goede strateeg te zijn. Van de week deed hij heel bewust een interview daar, schaken met de media en af en toe wat lekken naar ze weet hij dat goed te bespelen. Er is nog steeds een flink conservatief blok binnen Ajax (zie aandeelhoudersvergadering + artikel FTM) die zodra ze de kans krijgen het mes vol in de rug steken van Kroes, Beuker en nu ook Farioli denk ik. Een Telegraaf die tegen ze is kunnen ze niet gebruiken.
 
LeidseHood
 
0
24 mei 2024 om 18:53
@Pedri, je hebt volgens mij helemaal gelijk mbt hoe er op Farioli gereageerd gaat worden vanuit de Telegraaf. Dat laatste wat je noemt, dat eeuwige pathetische Nederland ertussen willen wringen bij buitenlandse gelegenheden is inderdaad ook echt iets van "ons". En het mooie is dat we dan vinden dat we niet zo nationalistisch zijn (dat zijn dan Fransen of Engelsen), terwijl we onophoudelijk alles op onszelf moeten betrekken.
 
Zidane02
 
8
23 mei 2024 om 22:51
Ben ontzettend benieuwd of we zijn ideeën terug gaan zien komend seizoen.
 
Strandbal
 
20
23 mei 2024 om 22:59
Benieuwd inderdaad. Kunnen weinig anders doen dan afwachten. Hoe hij zijn opvatting over voetbal verwoord, doet me wel veel deugd. Hopelijk kan hij dat goed overbrengen op de spelers.
 
oker
 
5
23 mei 2024 om 23:03
Ajax begint al niet slim. Je gaat een nieuwe trainer toch niet zomaar een contract van drie jaar geven? Ze lezen bij Ajax nog steeds de Sufferd.
 
Sanderr
 
40
23 mei 2024 om 23:15
Ik denk dat een trainer in 90-95 procent van de gevallen een contract voor 2 of 3 jaar tekent normaliter. Dit is echt totaal niet ongebruikelijk, in tegendeel zelfs.
 
herlev
 
4
23 mei 2024 om 23:19
Sander ik vind deze periode van 3 jaar ook niet zo gek. We weten allemaal van hoe ver dit Ajax moet komen om weer mee te kunnen doen om het kampioenschap. Dat gaat echt niet binnen 1 seizoen lukken.
 
NeeNeeSticker
 
5
23 mei 2024 om 23:24
Ja, want de meester trainers willen graag komen voor een contract van een half of heel jaar. Of bedoel je dat ze deze trainert langer hadden moeten vastleggen zodat ze makkelijker een transfersom kunnen vragen straks?
 
Yoda
 
5
23 mei 2024 om 23:04
Daar ga ik wel vanuit, Ajax zal er toch niet vanuit gaan dat ze pas wat gaan merken over 2 jaar of zoiets. Als het zo lang duurt, dan ligt ook hij er uit.
 
oigatinha
 
0
23 mei 2024 om 23:37
Ben ook ontzettend benieuwd naar wat hij morgen allemaal te vertellen heeft.
 
NielsGeerligs
 
26
23 mei 2024 om 23:02
Dit is iig een goed teken. In deze tijd van spierkracht en snelheid is een trainer die hoog opgeeft over mentale aspecten en intelligentie een verademing. Mooi om te lezen dit.
 
tottenham71
 
8
23 mei 2024 om 23:08
Volgens mij gaat er tegenwoordig heel veel aandacht uit naar het mentale aspects van het spel. Ik denk niet dat er veel (top) trainers zijn die hier niet de focus op leggen.
 
misseva88
 
27
23 mei 2024 om 23:18
Na Van 't Schip, Steijn en Heitinga is het wel weer verfrissend bij Ajax.
 
NielsGeerligs
 
5
23 mei 2024 om 23:52
True, maar nieuwsgierigheid vind ik uit een andere koker komen dan "doorzetten," of "lekker in je vel zitten". Nieuwsgierigheid is een essentiële eigenschap die samenhangt met intelligentie. Het is geen vaardigheid die je aan kunt leren zoals je met veel mentale aspecten wel kunt.
 
Real-fan
 
5
23 mei 2024 om 23:20
Mooie theorie we zullen zien of hij het in praktijk kan brengen.
 
myvision
 
6
23 mei 2024 om 23:21
Zit een goede kop op!
 
NeeNeeSticker
 
6
23 mei 2024 om 23:22
Mooi, en hij heeft denk ik ook wel gelijk. Het is lastig want veel jonge voetballers in Nederland zijne zo over het paard getild dat ze alles denken te weten en als een trainer ze een spiegel voorhoudt is er geen respect en gaan ze weg. Je kunt het die spelers nauwelijks kwalijk nemen want ze worden jarenlang door hun omgeving opgehemeld. Anyway, ben zeer benieuwd naar deze trainert.
 
LeidseHood
 
2
24 mei 2024 om 08:03
Ik ben benieuwd wie er in de selectie van Ajax nog nieuwsgierig is, wie zich echt wil verbeteren. Ik krijg het idee dat er inderdaad een aantal bijlopen die te veel vertroeteld zijn en hun leervermogen kwijt zijn geraakt. Maar wie weet kan Farioli dat weer stimuleren.
 
ScummyMan
 
1
24 mei 2024 om 09:18
Ben vooral benieuwd wie inderdaad capabel is om te leren. De wil is er volgens mij wel maar buiten Ramaj zie ik bij geen enkele aankoop initiatief. En nieuwsgierig zijn is 1 ding maar je moet vooral ook de durf hebben om dingen buiten je conform zone te doen in mijn ogen.
 
Batranos
 
1
23 mei 2024 om 23:44
Kan alleen maar BETER zijn dan Maurice Steijn.
 
cabinessence
 
2
24 mei 2024 om 00:00
Ik snap de keuze voor deze trainer echt niet. Ajax heeft afgelopen seizoen veel gegokt: veel onbekende nieuwe spelers, een trainer die nog geen ervaring had met topclubs, een td die niet bekend was met de eredivisie. En al die keuzes pakten verkeerd uit. En dan neem je nu een trainer die eigenlijk nog niets bewezen heeft. Ik zou nu heel saai en lekker veilig voor Frank de Boer hebben gekozen. Even de rust terugbrengen.
 
Beveron
 
24
24 mei 2024 om 00:24
Ik ben het totaal niet met je eens. Deze trainer heeft juist relatief veel ervaring in vergelijking met alle trainers die de afgelopen 15 jaar door Ajax zijn aangesteld. Dan doel ik vooral op meerdere competities en opgeklommen van keeperstrainer tot assistent tot hoofdcoach. Verder vind ik hem interessant (net zoveel ehh als EtH) en intelligent overkomen.
 
Regulator
 
17
24 mei 2024 om 00:35
Gek genoeg vind ik Frank de Boer een grotere gok dan Farioli. Toen hij bij Ajax begon waren de verwachtingen niet zo hoog als nu. Daarnaast is hij overal na Ajax gefaald en heeft hij er al met al een behoorlijke tijd uit gelegen. Saai zou ik het zeker noemen, absoluut niet veilig.
 
ScummyMan
 
0
24 mei 2024 om 09:16
Hoewel ik heel blij ben met Farioli ben ik het er wel mee eens. Ben er van overtuigd dat De Boer of Janssen zonder al te veel moeite twee of drie keer derde zouden worden met Ajax waarna je de weg naar boven zouden inzetten. Maar Ajax heeft gezocht op een droom naar meer. Komend jaar zal derde het hoogst haalbare zijn maar Kroes denkt (zal het waarschijnlijk niet uitspreken) dat Ajax wellicht dan net als Feyenoord onder Slot het tweede jaar voor het kampioenschap mee kan doen. Een beetje high risk/high reward wordt het dan.
 
J.Cruijf
 
3
24 mei 2024 om 10:26
Is een nieuwe trainer niet altijd een gok? Ongeacht wie het is?
 
HakimZiyach22
 
1
24 mei 2024 om 05:19
Moeilijk om niet enthousiast te worden als je deze man hoort spreken, ik hoop echt enorm dat dit een succes wordt. Gelukkig begint het seizoen vroeg dit keer voor ons
 
MarekHamsik17
 
5
24 mei 2024 om 07:17
Hele mooie woorden, jammer dat de spelers waar hij mee moet werken gewoon bagger zijn. Ik zie al een zo een filosofische speech voor de wedstrijd en dan Forbs die blind de bal over de zijlijn loopt, avila die over zijn eigen benen struikelt, sutalo die niemand dekt en ajax binnen 3 minuten op achterstand staat, wijndal die terug is van zijn verhuurperiode, te dik is terug gekomen en de hele wedstrijd eruit wordt gelopen. Voor mij is Farioli de geschikte kandidaat, maar ik wil eerst een selectie zien die het waard is om onder hem te spelen. Nu is het een beetje te vroeg om zo enthousiast over voetbal te praten met de troep van Mislintat die in de kleedkamer zit.
 
LeidseHood
 
3
24 mei 2024 om 08:05
Met Wijndal noem je wel meteen de speler die het MINST nieuwsgierig is. Dat is de meest luie speler die ik ooit heb gezien bij Ajax. Forbs is gewoon geen 433 speler, Sutalo kan nog groeien. Maar ja, er is wel meer nodig dan wijze woorden ja.
 
feyrus
 
1
24 mei 2024 om 07:41
Klinkt veelbelovend. Ik ben benieuwd of hij het kan gaan waarmaken.
 
JackSparrow
 
0
24 mei 2024 om 08:11
Dit is weer een uitspraak waar hij aan herinnerd gaat worden door de zuigende pers..... Ben benieuwd, persoonlijk had ik na zo'n seizoen voor een wat veiligere keuze gegaan qua trainer. Een tussenjaar met Frank de Boer of iets dergelijks. Dit lijkt me weer een risico voor Ajax en ze kunnen zich niet permitteren om wederom een volledig verkeerde keuze en daarmee een tweede rampjaar te krijgen.
 
afcajr
 
1
24 mei 2024 om 08:38
Ik ben zo ontzettend benieuwd naar deze trainer. Ik hoop dat hij echt zijn draai aan het elftal weet te geven en kan overbrengen wat hij zegt en doet. Als Ajacied smacht je naar een sprankeltje hoop. De nieuwe weg die is ingeslagen geeft mij in ieder geval dat beetje hoop op nieuwe successen.
 
de Meer 24
 
1
24 mei 2024 om 09:17
Ik denk dat hij zich kapot schrikt van het niveau en inzet.
 
ScummyMan
 
0
24 mei 2024 om 09:24
Hij wil zijn spelers eerst leren kennen en dat is slim en logisch maar ben wel een beetje bang dat alles daarna laat op gang komt. Als blijkt dat er veel spelers niet voldoen kun je daarna pas verkopen en dáárna pas weer gaan kopen. Zeker als Farioli veel van de spelers vraagt is het belangrijk om snel met een bepaalde kern naar die speelstijl toe te werken.