'Glasheldere' boodschap Frank de Boer leidde tot snel vertrek bij Ajax
Zaterdag, 2 mei 2020 om 07:42

Theo Janssen speelde in het seizoen 2011/12 bij Ajax en werd kampioen met de Amsterdammers. Zijn verblijf in de hoofdstad bleef slechts beperkt tot een seizoen, want hij had het al snel gezien bij de recordkampioen. Nadat hij in de zomer van 2011 voor drie miljoen euro werd aangetrokken, vertrok hij een jaar later voor een bedrag van circa 550.000 euro naar Vitesse.

Als speler van FC Twente verdiende Janssen een transfer naar Ajax. Na een jaar trok hij naar zijn oude liefde Vitesse. "Ik ben een Vitessenaar in hart en nieren. Ik draag Twente en Ajax een warm hart toe. En dan Twente toch nog meer dan Ajax", zegt hij tegen TC Tubantia. "Ik heb niet lang gevoetbald bij Ajax. Die files. De A12 was destijds een drama. Ik deed er vanuit Arnhem uren over om naar Amsterdam te komen", aldus Janssen, die zijn hart luchtte in een gesprek met de toenmalige trainer Frank de Boer. "Hij vroeg wat ik wilde. Ik sprak mijn twijfels uit. Vitesse wilde me graag hebben. Hij zei: 'We staan je niet in de weg als je terug wil'. Die boodschap was netjes, maar glashelder. Eerlijkheid heb ik altijd erg belangrijk gevonden."

Janssen beaamt dat hij niet alles uit zijn loopbaan heeft gehaald. "Ik heb vijf interlands voor Oranje gespeeld. Dat is wat weinig. Ik had erbij moeten zijn op het WK van 2010. Maar ik had mijn kansen daarvoor al verpest. Ik zegde vaak af. Met kleine blessures", zo is hij eerlijk, al wijst hij ook naar de enorme concurrentie op het middenveld. "Nederland had ook Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Dan dreigde vooral de bank. Dat vond ik niets. Als ik kwam, wilde ik spelen."

De oud-international blikt in gesprek met het regionale dagblad terug op de behaalde landstitel met Twente in het seizoen 2009/10. Twente beschikte met spelers als Bryan Ruiz, Blaise N'Kufo, Kenneth Perez, Douglas en Janssen een sterke selectie. "De sleutel tot succes was onze degelijkheid", zegt Janssen. "We gaven weinig kansen en goals weg, maar hadden altijd een tempoversnelling en scorend vermogen. We wonnen gewoon heel vaak. Ajax behaalde dat seizoen ontzettend veel punten (85, red.). Maar Twente behaalde er nog meer. Dat is de verdienste van die groep."

Janssen stond op het middenveld met Wout Brama en had voor zich Miroslav Stoch, Ruiz, N'Kufo en Perez. "Het was heerlijk voetballen. Het team stond. Ik was van de steekpass. De assist. Ik kwam in dat jaar weinig voor het doel. Ik moest zorgen dat de organisatie stond. Twente werd heel zakelijk kampioen. Met klasse", aldus de oud-voetballer, die weet dat hij soms niet de makkelijkste persoon was in de groep. "Ja, ik kan lastig zijn. Ik ben veeleisend en direct. Ik ben soms cynisch. Dat is Arnhems."

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
12
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (9)

 
BartMeijers
 
3
2 mei 2020 om 08:18
Was ook een opportunistische aankoop. Geen langetermijnvisie. Wat overigens niet wil zeggen dat je niet af en toe ervaring moet toevoegen. Ajax zal ook komend seizoen de juiste mix moeten vinden aan ervaren spelers die nog niet over hun top heen zijn een aanstormende talenten.
 
Endou
 
14
2 mei 2020 om 08:33
Wat een fantastische man is dit! Zelfkritisch, eerlijk, oprecht. Ik hou ervan! En wat een elftal had FCT toen!
 
Lars#16
 
4
2 mei 2020 om 08:54
Echt een goede ploeg inderdaad! Valt me echter wel tegen wat veel van die spelers verder in hun carrière bereikt hebben.
 
MrKrillin
 
2
2 mei 2020 om 10:40
@Endou ze waren vooral fysiek in orde. Zag je ook in Europese matches zoals tegen Schalke. Wat een elftal! Zou gaaf zijn voor de competitie als een Twente weer kan aanhaken en vooral weer met zulke fysieke gasten speelt.
 
jomar3
 
28
2 mei 2020 om 08:51
Veeleisend en direct zijn mooie karaktereigenschappen, maar klinkt altijd wat vreemd als je zelf aangeeft dat je niet alles uit je carrière hebt gehaald. Kritisch zijn naar anderen is makkelijk, kritisch zijn naar jezelf veel moeilijker. Mijns inziens is dat het verschil tussen wat de carrière van Theo is geweest en had kunnen zijn.
 
shenkie
 
5
2 mei 2020 om 10:58
Jammer dat de Boer hem in eerste instantie als 6 zag... daarna ging hij zijn draai vinden in Amsterdam, maar toen was er eigenlijk al te veel gemekker rondom de combi Jansen-Ajax... als hij vanaf dag 1 op 8 of 10 had gespeeld geloof ik echt dat dit een sensatie had kunnen worden.
 
CorHuijerjans
 
1
3 mei 2020 om 06:02
Dat gebeurd wel eens met grote talenten