Goudeerlijke El Khayati legt pijnpunt van Nederlandse Marokkanen bloot
Woensdag, 6 oktober 2021 om 18:24

Nasser El Khayati denkt dat Marokkaans-Nederlandse voetballers stappen kunnen zetten als het aankomt op omgaan met kritiek. Momenteel ligt Oussama Tannane op ramkoers met Vitesse en dat komt volgens El Khayati mogelijk ook deels omdat de aanvaller van Vitesse niet goed tegen kritiek kan. De inmiddels 32-jarige clubloze middenvelder geeft toe dat hij in zijn jonge jaren ook moeite had om daarmee om te gaan en herkent zich in Tannane.

"Tannane is net als ik een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond", zo geeft El Khayati aan bij Voetbalpraat. "Waar ik gelukkig zelf heel vroeg achter ben gekomen, is dat wij heel slecht tegen kritiek kunnen. Ik zeg 'wij', omdat ik dat ook in mijn jongere jaren had." De creatieve middenvelder geeft toe dat Marokkaanse jongens heel 'trots' zijn. "Dat is ook goed, want als we het over voetbal hebben, voelen we ons altijd de beste. Meestal zijn we de technische jongens die goals maken en assists leveren. Uiteindelijk moet je ook rendement hebben, want dan ben je belangrijk voor de club en de trainer."

"Je moet alleen wel om kunnen gaan met kritiek", vindt El Khayati. "Ik ken het exacte verhaal niet wat er is gebeurd tussen hem en de trainer of met spelers, maar het is toch een geweldige speler?" Beide partijen zijn momenteel in onderhandeling over de financiële afwikkeling van de contractontbinding van Tannane. El Khayati, voormalig smaakmaker van ADO Den Haag, geeft aan dat de knop bij hemzelf is omgegaan in Engeland. "Ik zat bij Kozakken Boys en maakte toen op 24-jarige leeftijd de overstap naar Burton Albion, een relatief kleine club onder leiding van Jimmy Floyd Hasselbaink. Hij heeft me echt aangeleerd om beter om te gaan met kritiek. Ik denk echt dat dit het grootste probleem voor Marokkaanse voetballers is."

Willem van Hanegem gaf zondag bij ESPN tegenover Hans Kraay jr. aan Tannane een 'kwibus' te vinden. "Hoe dom kan je zijn als je over zoveel kwaliteiten bezit en dat je dan godverdimme met iedereen gezanik en gezeur hebt. Bij alle clubs heeft hij gezanik. Dan denk ik: dan moet je toch eens bij jezelf te rade gaan." Tannane werd eerder bij Heracles Almelo na meerdere incidenten en disciplinaire schorsingen al eens uit de selectie gezet, maar keerde toen ook weer terug en verdiende een transfer naar AS Saint-Étienne. Van Hanegem hoopt dat Tannane nog tot inkeer komt. "Later besef je het, wanneer je er niets van gebakken hebt... Dan krijg je zo gigantisch veel spijt. Voetballen is het mooiste wat er is, je zou het wel tot je vijftigste willen doen. En dan gooi je het allemaal weg."

Meer nieuws
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
1
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
27
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
3
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (197)

 
sven4
 
32
5 oktober 2021 om 23:54
Als jonge speler snap ik het maar hij snapt ondertussen toch ook wel dat trainers hem alleen willen helpen. Want een betere tannane hebben de trainers zelf ook wat aan
 
Arsenallz
 
247
6 oktober 2021 om 01:04
Nee dat snapt hij niet omdat hij klaarblijkelijk andere waarden meekrijgt en doorgeeft in privésferen. Waarschijnlijk werd hij als kind behandelt als een prinsje die geen kwaad kon doen. Kwalijke kwestie tijdens het opvoeden. Kritiek krijgen hoort bij het leven en zal je ook alleen maar beter maken.
 
nederland79
 
53
6 oktober 2021 om 08:06
Je bedoelt dat hij geen waarden mee kreeg. Ik zeg altijd tegen jonge talenten die veel kritiek krijgen: je moet je pas zorgen maken als de trainer geen kritiek op je heeft, want dan denkt de trainer dat je gewoon niet beter kunt
 
gdoxu
 
20
6 oktober 2021 om 08:30
Zo jammer van die eerste zin, want wat je daarna aangeeft lijkt me prima. Er zijn genoeg mensen die normen en waarden meekregen maar alsnog ontspoorden. Tannane is zo’n hopeloos geval, al van jongs af aan
 
sven4
 
9
6 oktober 2021 om 09:09
@nederland79 dat zeg ik ook altijd en heb ik ook altijd meegekregen. Als de trainer je geen kritiek geeft heeft ie het waarschijnlijk opgegeven of ziet hij het niet in je zitten
 
Mr_knowledge
 
15
6 oktober 2021 om 09:14
Om het fatsoenlijk te houden, als je er geen verstand van hebt roep dan geen onzin rond aub. Als ik jou kritiek moet lezen moet iedereen hetzelfde zijn en is het allemaal ouderwets blablablabla. Waarschijnlijk heb je niet zo’n omgeving maar diversiteit om je heen laat je zien dat iedereen iets anders is dan andere. Elke cultuur heeft wat, kijk maar hoe de Italianen hun volkslied zingen, Japanners zijn zo georganiseerd. Hierbij geeft hij aan, dat jongeren daar zich in moeten verbeteren. Omgaan met kritiek. Hij ziet het ook en wilt blijkbaar helpen met deze signaal. Alleen is het niet zo eenvoudig en dat kan je niet beseffen als het jou niet raakt. Misschien wel begrijpen, dat lukt jou ook niet.
 
Kuipman
 
18
6 oktober 2021 om 09:36
Wat een onsamenhangend verhaal zeg. Ok misschien zullen die Marokkanen die niet goed met kritiek omgaan niet (allemaal) als prinsjes opgevoed zijn. Maar je kan niet ontkennen dat iets binnen een cultuur voor die verschillen met andere culturen zorgt: iets in de opvoeding lijkt logisch gezien het al bij jeugd wordt geconstateerd. Ik zie niemand met een betere verklaring komen. Maar niemand zegt ook dat er geen positieve verschillen zijn, ook over Marokkanen niet. Maar omgaan met kritiek betekent niet elke keer wegwuiven, en naar andere wijzen. Dat bewijs alleen maar het punt dat je niet goed met kritiek omgaat.
 
Formus
 
10
6 oktober 2021 om 11:41
Aan allemaal: weet je, als kleine dit niet zien en daar fouten in maken, ok. Als jong volwassene dit een keer overkomen, ok. Maar als volwassen vent van 27 dit voor de zoveelste keer je laten gebeuren..... Dan heb je gewoon echt niet de juiste mentaliteit. En als je dat niet kan veranderen, dan ben je gewoon niet geschikt. Helaas, maar dikke vette pech voor jou. "hard work beats talent, if talent fails to work hard".
 
Nobell
 
10
6 oktober 2021 om 13:35
Vanuit de theorie kunnen we nooit vertellen welke opvoeding het beste is. Elke opvoeding is anders en heeft voor en nadelen. Vaak ligt het probleem niet aan cultuur maar aan de persoon zelf (karakter, persoonlijkheid, intelligentie, omgeving waar die opgegroeid is). De ene is opgegroeid in een veilige omgeving en de andere weer in een harde omgeving met een soort onveiligheid. Dat bepaalt je zal worden in je volwassenheid. Dus gedragsproblemen zijn aangeleerd of aangeboren. Aangeleerd er is in de opvoeding iets gebeurd waardoor die persoon problemen aan overhoudt. Aangeboren kan deze persoon niks aan doen. Enige hoe je dit kan verhelpen bij voetballers, is pedagogen aanstellen in de jeugdopleiding die daarmee aan de slag kunnen gaan. Tannane is een kwetsbare jongen met veel goede eigenschappen maar loopt vaak mis in het contact wanneer er emoties bij komen. Je zou kunnen zeggen dat Tannane niet kan omgaan met zijn emoties. Er zijn goede behandelingen voor. Het enige verschil tussen Marokkaanse cultuur en de Nederlandse cultuur is dat de Nederlandse ouders sneller hulp zoeken wanneer ze zien dat het niet goed gaat met hun kind. In Marokkaanse cultuur wordt het overgelaten aan de natuur (het komst wel goed als die volwassen wordt) maar niet met jongeren met mindere intelligentie of gedragsproblemen. Daar heb je professionals voor nodig. In de voetballerij denk ik dat je in de jeugdopleiding met pedagogen moet werken die verstand hebben van ontwikkelingspsychologie en trainers opleiding om te gaan met gedragsproblemen of hoe je deze kan veranderen (vaak persoonlijke aandacht) dan zal deze speler voor je duur het vuur gaan. Als je als trainer ingang vindt bij deze spelers dan gaan ze door het vuur voor je. Zoals bij Ziyech met zijn voormalige trainer Alfred Schreuder bij FC Twente. Aan andere kant missen heel veel trainers de pedagogische kennis, hoe om te gaan met jongere voetballers of voetballers met gedragsproblemen. De trainers moeten natuurlijk focussen op het groepsproces en hebben minder aandacht aan persoonlijke aandacht van een speler die het moeilijk heeft (kwetsbare spelers). Je hebt heel weinig spelers die dit haarfijn kunnen aanvoelen die zijn van nature heel empathisch en dat hebben niet alle trainers.
 
Japie_Krekel
 
8
6 oktober 2021 om 15:25
Welke voetballer kan wel tegen kritiek? Ik heb ook genoeg Nederlandse spelers interviews zien afwijzen of pissig horen praten over TV programma's omdat ze wat kritiek kregen
 
IronManUtd
 
1
7 oktober 2021 om 08:18
Ja en de trainers hebben er ook een handje van om slecht met kritiek om te gaan. Dus of ze het in prive sferen meekrijgen weet ik niet, maar in hun professionele omgeving zeker.
 
FCRRR
 
1
7 oktober 2021 om 12:42
We hebben zelfs een bondscoach van in de 70 en als je ziet hoe die met kritiek omgaat verwacht ik weinig van zijn spelers wat betreft zelfinzicht.
 
Massive
 
9
6 oktober 2021 om 08:14
Als hij er van overtuigd is dat de trainer hem moet hebben zal elke kritiek (hoe opbouwend ook) aanvoelen als een aanval op hem. Als hij om technische of welke reden ook buiten de selectie wordt gehouden zal dit voelen als een aanval op hem.
 
SpeedyAFC
 
14
6 oktober 2021 om 08:52
Dat is de kern van het probleem. Als hij buiten de basis wordt gehouden, dan kan hij er heel slecht mee omgaan. Als hij dat maar niet om kan buigen, er maar niet van kan leren, dan brengt dat zijn carriere behoorlijke schade toe. Zeker als bij meerder clubs en bij meerdere trainers van verschillende nationaliteiten elke keer hetzelfde probleem naar voren komt. Dit is precies waar El Khayati het over heeft.
 
Massive
 
7
6 oktober 2021 om 09:49
Hoe hoger het niveau wordt hoe meer ook mentaal van de spelers wordt gevraagd. Als je tonnen zo niet miljoenen per jaar krijgt dan gaan ze er van uit dat jij ook op mentaal vlak voor miljoenen levert. Daarom blijven veel spelers met meer talent dan mentaliteit vaak op een bepaald niveau hangen. Daarbij heb ik nog het idee dat voetbaltrainers soft zijn vergeleken bij sommige andere sporten waar ze je expres mentaal willen breken zodat ze je opnieuw kunnen opbouwen. Ook zijn er trainers die meer en meer van spelers blijven vragen omdat ze weten dat die spelers meer kunnen leven dan ze zelf denken. Hoe dan ook, het ziet er naar uit dat Tannane (bijj wijze van) een mentaliteit heeft voor de kkd en talent voor veel hoger maar zijn mentale kracht houdt hem tegen.
 
Remcob
 
4
6 oktober 2021 om 18:20
Volgens mij benoemd hij hier een probleem dat voor een deel cultureel bepaald is en voor een deel met de immigratie achtergrond te maken heeft (immers, dit gedrag zie je niet vaak bij Marokkaanse spelers in Marokko). Het cultureel bepaalde deel is denk ik het belang dat een zoon heeft in de Islamitische cultuur. Sommigen hier noemen dat prinsjes, maar dat is niet helemaal een juiste weergave. Het immigratie deel is dat er veel laaggeschoolden met laag iq naar NL kwamen voor simpele baantjes. Dat is genetisch doorgegeven. Tel daarbij het gevoel dat ze achtergesteld worden (slachtoffertjes), wat velen zo ervaren en je krijgt relatief meer moeilijke jongens van deze achtergrond in het voetbal.
 
AN34
 
0
7 oktober 2021 om 21:43
Remco, je kraamt onzin uit. Ten eerste, zie ik niet wat het belang van een zoon in de islamitische cultuur zou moeten voorstellen en wat dat te maken zou hebben met het niet tegen kritiek kunnen. Ten tweede, IQ wordt natuurlijk niet doorgegeven en is niet genetisch. Bovendien zegt ook dit niks over of iemand slecht of goed tegen kritiek kan, want dat bepaalt je IQ namelijk niet. Ten derde, het feit dat jongeren met een migratieachtergrond vaker worden achtergesteld (wat betreft kansen en vooroordelen etc.) mag natuurlijk niet betekenen dat ze minder hard moeten werken of dat er dan maar geen kritiek op je geleverd mag worden. En dat beseffen heel veel spelers met een soortgelijke achtergrond zich goed. Ten vierde, snap ik niet hoe je er op komt dat er relatief meer moeilijke jongens zijn van deze achtergrond. Bij spelers van elke achtergrond zitten er moeilijke jongens tussen, alleen bij sommigen wordt het eenmaal wat meer aangedikt (Tannane) dan bij anderen.
 
Nobell
 
3
6 oktober 2021 om 11:36
Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Trainers moeten ook aandacht geven aan 25/30 spelers in de groep en als een een speler tussen zit met gebruiksaanwijzing zal het alleen maar lastiger worden voor een trainer. De ene trainer kan daar beter omgaan dan de ander.
 
PatserControle
 
59
5 oktober 2021 om 23:55
Dat was toch allang al duidelijk. Het zijn o zo goede voetballers maar toch zulke egotrippers. Er moet een voorbeeld zijn en de jonge voetballers intellectueel worden opgevoed in het voetbalcultuur. Een disciplinaire houding staat gelijk aan talent in het voetbal. Er zijn al genoeg Tannane’s gekomen en gegaan bij de Marrokaanse jongeren en er moet een eerder “kijk eerst naar jezelf” policy worden ingebracht, misschien vanaf de jeugdelftallen al. Anders gaan er nog vele volgen, zie Ihatarren.
 
AN34
 
0
7 oktober 2021 om 21:49
Aha, oke dus elke Nederlandse voetballer met een Marokkaanse achtergrond is een egotripper. Genoteerd. Nou beste PatserControle, ik kan je melden dat er ook Tannane's zijn onder de autochtone Nederlandse voetballers, en onder de Surinaamse Nederlanders, en onder de Caraïbische Nederlanders, enz. enz. Dit heeft niks met nationaliteit te maken. Er zitten overal we moeilijke jongens bij. Vind het een beetje raar dat er volgens jou een "kijk eerst naar jezelf"-policy moet worden ingebracht bij alleen Marokkanen? En dan noem je vervolgens een voorbeeld dat totaal niet in het rijtje van Tannane past? Ihattaren een egotripper? Of zijn ze allemaal een pot nat volgens jou? Kom op zeg, verdiep je eerst even in het conflict tussen Ihattaren en Schmidt en neem dan ook gelijk een spellingscursus en kom dan discussiëren op een forum.
 
RyanUduwage
 
124
5 oktober 2021 om 23:55
Eerlijk en goed verwoord door Khayati. Vind het echt zonde dat het bij veel Nederlandse Marokkaanse spelers het maar niet uitkomt. Potentie en talent hebben ze zoveel, maar mentaal lijken ze helaas niet allemaal geschikt voor het topvoetbal. Ik hoop dat de KNVB hier wat aan doet, met misschien daarbij een Boulahrouz etc die de talenten kan helpen. Wie weet dat ze met wat andere aanpak en goede begeleiding wel verder komen. Ik gun het ze zeer, want voetbal technisch zijn ze zeer goed.
 
markerazzi
 
71
6 oktober 2021 om 06:20
El ahmadi zou ook een goeie zijn om hierin te betrekken. Het is echt zonde dat er zoveel talent verloren gaat
 
Unknown007
 
10
6 oktober 2021 om 07:20
Zeker, maar zou persoonlijk toch voor iemand kiezen die wel voor het Nederlands elftal heeft gespeeld.
 
mokuku
 
11
6 oktober 2021 om 15:44
Maar zoals wie dan? El Ahmadi alles eruit gehaald, El Khayati, Boulahrouz, Mazraoui goed bezig, Taabouni geen gezeik mee, Aboukhlal, die jongen Marokkaanse boys van Feyenoord (El Hankouri en El Bouchataoui volgens mij), Idrissi, de broers Amrabat, Mahi, El Messaouidi, Labyad geen problemen mee los van de contractsituatie jaren geleden bij PSV, Tissoudali. En dan zijn dit enkel de (ex)-Eredivisiespelers. Als je je ergens op focust ga je rotte appels treffen ja, maar het probleem valt echt wel mee.
 
DeSteek77
 
17
6 oktober 2021 om 15:57
Helemaal mee eens. Er zijn ook meerdere andere voorbeelden van spelers die hun eigenaardigheden buiten het veld hadden: Noa Lang, Zlatan, Davids, Padt, Balotelli, Di Canio om maar eens wat namen te noemen. Je hoeft geen Marrokaan te zijn om anders te zijn dan anderen.
 
RyanUduwage
 
3
6 oktober 2021 om 16:10
Denk dat je mij een beetje misvat. Er zijn inderdaad genoeg voorbeelden die het wel heeft geschopt tot een mooie carrière. Maar vooralsnog zijn er maar heel weinig met een absolute top carrière, waar ze echt wel het talent voor hebben. Aan de bal zijn technisch zowat een van de beste van de wereld. Dus met een goede begeleiding en andere aanpak vanaf het begin zouden jongens als Ihattaren, Bakkali etc echt veel verder kunnen schoppen. En ik heb het niet zozeer eens over hun gedrag, want ze zijn vaak erg aardig en leuke gozers. Het gaat meer om het omgaan met kritiek en zichzelf verbeteren op bepaalde vlakken.
 
mokuku
 
14
6 oktober 2021 om 16:57
@RyanUduwage Ja maar waarom moet dat per se liggen aan discipline en gedrag, terwijl er zat factoren voor te bedenken zijn. Marokkaanse voetballers zijn vaak super technisch en itt tot Sub-Sahara Afrikaanse jongens, zijn Noord-Afrikaanse jongens relatief iets tengerder qua bouw. Tegenwoordig is dat gewoon lastig om in te passen, kijk naar Taabouni, Ihattaren, Ziyech, Labyad. De creatieve nummer 10 verdwijnt steeds vaker, dus de plek op het ‘toneel’ ook. In het verleden had je het ook met Mehdi Cancela, Boussoufa, in zekere zin Taarabt. Tegenwoordig dus Idrissi, maar ook Aboukhlal en Boufal. Van zulke spelers kan je nooit en te nimmer verwachten dat ze er 50 inrammen. Het zijn vaak sierlijke voetballers die het moeten hebben van een prachtige actie en af en toe een prachtig schot. Ten tweede komen Marokkaanse jongens relatief gezien uit lagere sociaal-economische klassen. Ten eerste zijn ze dan mogelijk sneller vatbaar voor geld, waardoor ze snel als ‘geldwolf’ worden gezien (Ouassim Bouy, Labyad). Sommige onder ons hebben families te onderhouden in de landen waar onze ouders vandaan komen. En wanneer zo’n jongen dan vertrekt is het dus een rat die voor geld kiest, en dan is het nooit een goede stap voor z’n ontwikkeling. Maar als jongens als Sepp van den Berg naar Liverpool gaan als nobody van PEC, dan is het ineens een once in your lifetime mogelijkheid en kunnen de trainingen met Van Dijk hem verder helpen. Punt is, die jongens worden anders behandeld maar we verwachten dat ze zich net zo braaf als de rest gedragen. Marokkaanse jongens moeten bijna altijd het tegendeel bewijzen, bewijzen dat ze wél rustig en gedisciplineerd zijn. Dat is oneerlijk en niet elke Marokkaanse jongen kan dat, iig zonder begeleiding. En daarbij, Marokkaanse jongens zijn een minderheid in dit land. Als je dan als jonge jongen bij Ajax of PSV speelt en de hele school tegen je opkijkt en jou als soort Messias ziet (ik zat op school bij Nouri dus ik heb dit van dichtbij meegemaakt), dan krijg je vanzelf ook wel een bepaald gevoel van ‘ik ben het mannetje’. Ironisch gezien had Nouri dit niet, maar je ziet het wel voorbijkomen. Is het vreemd dat een jonge jongen dan een beetje naast z’n schoenen gaat lopen? Niet iedereen heeft een omgeving met jongens die in het koor zitten en voetbal eerder als werk of hobby zien dan alleen een statussymbool. En jongens als Ihattaren, wiens vader is overleden en de media deden alsof hij de rechterhand van Taghi was, worden echt anders behandeld. Al met al genoeg factoren om dit als serieus probleem te zien, ipv alleen naar Marokkaanse jongens te wijzen. Ik wil niet zeggen dat jij dat doet, maar lees een paar reacties onder dit artikel en je gaat me begrijpen.
 
Sirius
 
2
6 oktober 2021 om 21:22
Zolang het gros voor Marokko kiest, heeft het voor de KNVB totaal geen zin om daar aandacht aan te besteden en daar valt wel wat voor te zeggen. In dat opzicht ligt de begeleidende taak bij de technische staf van de vertegenwoordigde (jeugd)elftallen en die houden zich bezig met 23-26 spelers, niet 3 of 4. Bovendien kun je dan wel bezig blijven, want wij Nederlanders zijn er bijvoorbeeld nogal goed in om te verzaken als de druk het toppunt bereikt. Er zijn nou eenmaal specifieke (karakter)eigenschappen nodig voor topvoetbal en zo heeft iedereen wel wat. De echte toppers herkennen hun zwakheden en werken eraan. Dan maakt het niet uit wat voor roots je hebt of welke vlag er achter je naam staat.
 
AN34
 
0
7 oktober 2021 om 21:55
En hoezo niet? Dat een speler als El Ahmadi (is maar een voorbeeld) in het verleden voor Marokko heeft gespeeld, betekent toch niet dat hij geen meerwaarde kan zijn in het begeleiden van spelers bij de KNVB? Zolang diegene goed is in het uitvoeren van zijn taak een de taal beheerst en goed kan omgaan met die jongens, lijkt het me niet boeiend of diegene voor Marokko, Zimbabwe of Verweggistan heeft gespeeld, toch?
 
Sirius
 
0
8 oktober 2021 om 01:04
Dat klopt, maar de KNVB beseft zelf ook dat slechts 1 op de 10 spelers met Marokkaanse roots voor Nederland kiest. Daar ga je natuurlijk geen programma voor op touw zetten. Het is vooral een win/verlies-balans. De KNVB wint er niet veel aan op dat te doen en verliest gezien de percentages te veel.
 
Arsenallz
 
109
6 oktober 2021 om 01:03
Dit is toch alom bekend maar tegenwoordig taboe om te zeggen? Je merkt dat bepaalde groepen mensen minder goed tegen kritiek kunnen. Noem het een opvoedingskwestie of een cultureel component. Dat zie je toch ook echt terug op de Nederlandse velden. Zodra jongens zoals Tannane een beetje kritiek krijgen heb je gezeur omdat ze er niet mee om kunnen gaan. Waarom niet? Omdat ze het blijkbaar niet gewend zijn. Alles wordt direct gezien als een aanval. Met zo'n houding ben je als voetballer volstrekt kansloos. Ihattaren laat dat ook al mooi zien.
 
MrKrillin
 
38
6 oktober 2021 om 10:28
@arsenal "je merkt dat bepaalde groepen mensen minder goed tegen kritiek kunnen." Misschien kunnen zij er niet tegen omdat die mensen het zat zijn om als groep aangemerkt te worden ipv individu. Kap eens met die onzin man. Ieder mens is uniek en anders. Je kan niet continue met een vingertje arrogant wijzen naar een groep als er ergens paar rotte appels zijn. Las net artikel over misbruik in de kerk. Moet ik daarom alle witte chirstelijke mannen gaan beschuldigen van misbruik? De El Khayati praat ook maar wat. Hoe kan hij voor een groep spreken. Het is net als met autochtone spelers, er zijn spelers die goed tegen kritiek kunnen en andere spelers niet. Er zijn zat goede speles en zat niet goede spelers.
 
AsRoma8
 
36
6 oktober 2021 om 11:30
Je mag toch gewoon zeggen dat het percentage onprofessionele spelers binnen een bepaalde groep veel hoger is? Waarom zou je dat niet mogen uitspreken. "misschien kunnen zij er niet tegen omdat die mensen het zat zijn om als groep aangemerkt te worden ipv individu." Lijkt me heel sterk dat dat de reden is.
 
MrKrillin
 
17
6 oktober 2021 om 11:35
Asroma kan je dat ook onderbouwen met cijfers? Kom toon de cijfers. Zet percentage af tegen andere groepen. Dan kan je er over praten, maar dan nog, moet je ook rekening houden met achtergrond van personen. Aantal zijn opgegroeid in armoede en als een jongen kan voetballen, dan kan de familie mogelijk alles accepteren van hem. Ik wacht op je cijfers, anders praat je gewoon uit vooroordelen en zuig je dingen uit je duim.
 
Thamike
 
33
6 oktober 2021 om 12:12
@mrkrillin, soms hoef je iets niet te onderbouwen met cijfers omdat dit de plek niet is, of omdat het al duidelijk is door het te kunnen zien of omdat het al eens is uitgezocht. Wat jij doet is de discussie plat slaan omdat je schijnbaar moeite hebt met de lezing en mening van een ander. Onderbouw jij hier alles met cijfers? Lijkt mij niet he. Maar cultuur is erg belangrijk in gedrag van mensen, net zoals geloof, normen en waarden en je omgeving. Deze invloeden kun je soms heel makkelijk terug zien en terug herleiden, maar meest belangrijke is wat gaat men er aan doen. Dat kun je als individu alleen bepalen. El Khayati praat niet maar wat maar praat vanuit zijn eigen ervaring maar mensen zoals jij willen niet veranderen of verandering zien. Als Tannane zich hier niet in herkent is dat prima en als Tannane echt denkt dat het allemaal buiten zijn eigen invloed om is dan is het zijn pech en zal hij niet echt stappen vooruit maken.
 
Japie_Krekel
 
11
6 oktober 2021 om 12:32
Maar niet elke Marrokaan is El Khayati toch? Dat is hetzelfde als stellen dat elke Nederlander hetzelfde is als Frenkie of De Ligt terwijl je ook hele andere types als een Sneijder en Danny Buijs hebt
 
MrKrillin
 
16
6 oktober 2021 om 12:36
@thamike Tuurlijk wel! De persoon maakt een claim. Lees goed: "dat het percentage onprofessionele spelers binnen een bepaalde groep veel hoger is? " Als je zoiets beweert, dan moet je dat ook onderbouwen. Anders is het een vooroordeel of gezogen uit de dikke duim. "onderbouw jij hier alles met cijfers? Lijkt mij niet he" Als ik een claim maak, dan moet ik dat zeker onderbouwen. Dat hoort in een discussie. Anders zet ik er bij ik denk, of ik verwacht of volgens mij. "el Khayati praat niet maar wat maar praat vanuit zijn eigen ervaring maar mensen zoals jij willen niet veranderen of verandering zien." Tuurlijk praat hij maar wat. Hier lees. "de creatieve middenvelder geeft toe dat Marokkaanse jongens heel 'trots' zijn. “Dat is ook goed, want als we het over voetbal hebben, voelen we ons altijd de beste. Meestal zijn we de technische jongens die goals maken en assists leveren. ' hoe kan deze man voor een hele groep praten? En nu hebben wij het alleen over betaald voetballers. Hoeveel zijn er? Dus die paar moelijke jongens bepalen nu hoe over een heel groep gedacht moet worden? Als hij alleen over zijn ervaring praat en dingen herkent en met Tananne wil praten, dan is dat goed. Hoop dat Tananne ook luistert. Maar wat veel leden doen is Schandalig..gedrag van een gek als Tanane als bepalend stempelen voor alle Marokkanen. Dat hij niet spoort, daar hoeven toch niet alle Marokkanen onder te lijden? "mensen zoals jij willen niet veranderen of verandering zien." Mooie aanname, zeker net als jouw mening over dit onderwerp. je weet niets behalve paar opmerkingen. En toch kan jij weten wat ik wel of niet wil. Zeeeeer knap!
 
wieNiet
 
36
6 oktober 2021 om 12:37
Jij praat maar wat. Als een identieke groep mensen hetzelfde gedrag, eigenschappen of tradities vertonen mag je spreken groeps identiteit. Want het kenmerkt een groep. En dat is ook logisch te verklaren want dat kunnen we zien in vorm van Collectivisme. Familiebanden zijn sterk ontwikkeld, er is doorgaans weinig privacy en tijd voor jezelf. De persoonlijke relaties gaan voor de taak en mensen denken vaak in de ‘wij’ vorm. De groep bepaalt je identiteit en beschermt je in ruil voor loyaliteit. Collectivisme zie je vooral terug in landen als Zuid Europa, Aziatische en Afrikaanse landen, het Midden Oosten en Latijns Amerika. In tegenstelling tot rest van de wereld kent Noord- Europa vooral het principe van individualisme. Het is gericht op zelfstandigheid en een eigen identiteit. De taak gaat voor persoonlijke relaties en mensen denken als ‘ik’. Je zegt wat je denkt en je zorgt voor jezelf. Cultuur en tradities zijn aangeleerd je wordt er niet mee geboren. Dat ieder individu er anders op kan reageren staat los van het feit uit wat voor omgeving jij komt en welke normen en waarde je dus mee krijgt. “De wij” vorm waaruit Kayati spreekt is dan ook logisch te verklaren want dat is een deel van zijn opvoeding geweest wat hoog in het vaandel staat. Hij geeft zelfs aan dat loyaliteit altijd hoog in het vaandel staat. Iemand die deze normen en waarde heeft botst eenmaal harder met kritiek dan iemand die deze normen en waarde niet heeft. Dus kayati spreekt dus wel degelijk de waarheid. Kom zelf even met fatsoenlijke argumentatie aanzetten svp.
 
Japie_Krekel
 
18
6 oktober 2021 om 12:43
Ik ken genoeg Marrokanen persoonlijk en ze zijn echt toch grotendeels allemaal heel verschillend hoor. Daarin heb je ook nog Berbers en Arabieren bv, beiden met een hele andere achtergrond en een wezenlijk verschil in cultuur. Ook niet elke Nederlander heeft een voorliefde voor boerenkool of lopen op klompen. Brabanders bv zijn ook qua mentaliteit vaak niet te vergelijken met Nederlanders uit de Randstad maar dat wil niet zeggen dat elke Nederlander uit Brabant of elke Nederlander uit de Randstad hetzelfde is. Ieder mens is verschillend, uit wat voor cultuur je ook komt
 
MrKrillin
 
11
6 oktober 2021 om 12:51
@japie Als het over Marokkanen of Turken gaat, mag je hier niet nuanceren. Als je jouw terechte punten inbrengt, dan ben je struisvogel, mag niets meer gezegd worden.
 
MrKrillin
 
7
6 oktober 2021 om 12:56
@Wie niet "als een identieke groep mensen hetzelfde gedrag, eigenschappen of tradities vertonen mag je spreken groeps identiteit. Want het kenmerkt een groep.' precies, alleen een nationaliteit bepaalt niets. Ik kan je nu 3 Marokkanen brengen, die zo verschillend zijn van elkaar. Dus hoe kan je praten over groepsidentiteit? "familiebanden zijn sterk ontwikkeld, er is doorgaans weinig privacy en tijd voor jezelf." Als je het hebt over veel families in achterstandwijken van de eerste generatie, dan begrijp ik dit wel. Inmiddels zijn veel 2e of 3e generatie al ouders en hebben meestal 2 of max 3 kids. Genoeg privacy en ruimte. of wil je blijven praten alsof je nog vast zit in de jaren '90?? Prima hoor, maar dan haal ik even wat boeken uit de schuur. "collectivisme zie je vooral terug in landen als Zuid Europa, Aziatische en Afrikaanse landen, het Midden Oosten en Latijns Amerika." Prima alleen hebben wij het nu over NL en specifiek de voetballers hier. "in tegenstelling tot rest van de wereld kent Noord- Europa vooral het principe van individualisme. Het is gericht op zelfstandigheid en een eigen identiteit. De taak gaat voor persoonlijke relaties en mensen denken als ‘ik’. Je zegt wat je denkt en je zorgt voor jezelf." En weet je wat, heel veel van de 2e en 3e generatie hebben dit gedrag ook. "dus kayati spreekt dus wel degelijk de waarheid. ' Dat is zijn waarheid. Mijn waarheid is anders. Of telt dat niet?
 
Japie_Krekel
 
12
6 oktober 2021 om 13:02
@MrKrillin ik ben het met je eens. Een Ziyech, Naibet, Hadji, die spits van Sevilla, Mazraoui en zo kan ik nog een hele lijst maken met Marrokaanse spelers met een professionele mentaliteit. Mensen noemen dan alleen spelers als een Bakkali, Tannane en El Hamdaoui op om alles over 1 kan te scheren. Als ik nu mijn research ga doen kan ik ook genoeg Nederlandse spelers vinden met een slechte mentaliteit. Ihattaren had zogenaamd een amateuristische instelling omdat hij een keer overgewicht had maar als je kritiek had op het structurele zware overgewicht van Jeroen Verhoeven dan werden er allerlei excuses bij gehaald. Er wordt erg veel met twee maten gemeten en gegeneraliseerd
 
IronManUtd
 
3
7 oktober 2021 om 08:26
Ik lees hierboven dat je iemand geband wilt zien omdat je een racist genoemd genoemd wordt, maar dit neigt toch echt wel een beetje die kant op. Hoe voorzichtig je het ook verwoord. Ik denk dat we met zo verschrikkelijk veel voorbeelden van voetballers en trainers uit alle culturen, die verwend lui en asociaal zijn, en totaal niet met kritiek om kunnen gaan het niet op afkomst kunnen gooien. Misschien hebben ze het wel van van gaal geleerd
 
Bossie
 
25
6 oktober 2021 om 01:04
Als trainer /manager moet je ook inzien dat je niet iedereen het zelfde kan aanpakken. Een goede trainer heeft hier ook oog voor.
 
Arsenallz
 
67
6 oktober 2021 om 01:06
De trainer moet toch iedere speler kritisch kunnen benaderen? Als je voor een volwassen vent met kinderen een specifieke aanpak moet gebruiken weet je ook al genoeg. Die speler kan toch ook gewoon leren omgaan met kritiek? Dan verhelp je het probleem. Als je ze gaat sugercoaten om ze niet in het harnas te jagen leren ze het nooit en heb je een hele carriere val met gezeik.
 
Marcore
 
15
6 oktober 2021 om 02:04
@arsenallz In de kern heb je gelijk: een professionele voetballer moet kritiek kunnen verdragen en elke speler die daarmee worstelt doet zichzelf en z`n carriere tekort. Maar er bestaan natuurlijk ook kundige trainers die wel met (door afkomst beinvloedde) emotionele en trotse jongens om kunnen gaan door ze, wat vaker dan anderen, eens een aai over de bol te geven. Hiddink en v. Hanegem schieten me te binnen. Als betreffende speler bovengemiddelde kwaliteiten zou hebben en voor mijn club zou spelen, dan zou ik in mijn nopjes zijn met een trainer die de snaar wel weet te raken. People management is ook een kwaliteit.
 
Bossie
 
34
6 oktober 2021 om 03:20
Ik werk met verschillende nationaliteiten hier aan boord . En ieder moet je op een andere manier benaderen. Dat wil niet zeggen dat je geen kritiek kan leveren , alleen moet je het soms op een andere manier inpakken. Niet iedereen kan de directe aanpak van ons Nederlanders waarderen.
 
Regulator
 
9
6 oktober 2021 om 11:02
@Arsenallz: Populistisch en kortzichtig gelul. Als je ‘gewoon’ zo maar skills zou kunnen aanleren, dan zou er niet zo’n grote markt zijn voor communicatietechnieken en gedragswetenschappen. Iedereen is anders aangesloten en juist dat maakt communicatie zo moeilijk (en belangrijk). Volwassen worden heeft daar 0 mee te maken. Ik kan mij een CEO herinneren die een woede uitbarsting kreeg toen iemand hem vroeg om niet zo hard met een elektrische step door het kantoor te racen. En dit zijn nog de mensen die honderden uren aan gedrags- en communicatietrainingen achter de rug hebben.
 
Sirius
 
1
6 oktober 2021 om 21:26
@marcore - Misschien, maar het is ook niet vreemd dat veel trainers al hun spelers op dat vlak gelijkwaardig behandelen. Het blijft tenslotte topsport en als de coach of beleidsbepaler zich niet aanpast, zul jij dat als teamsporter moeten doen. Uiteindelijk valt er voor beide kanten van het verhaal wel wat te zeggen, maar de hoofdverantwoording hoort nog altijd bij de speler te liggen als het professionaliteit en mentaliteit betreft.
 
 
2
6 oktober 2021 om 09:10
Ik ben het ermee eens dat je als trainer ook moet kijken wat voor een speler belangrijk is, zonder ook niet al te veel onderscheid te maken. Echter moet je ook constateren dat er zoveel voorbeelden van zijn dat het misschien ook wel eens goed is dat een speler met ook buitenlandse afkomst zelf ook eens aangeeft dat de spelers ook wel eens in de spiegel mogen kijken. Waar jij wijst naar de trainer wil ik juist ook meer wijzen naar de zaakwaarnemer. Als je ook naar Mo Ihataren kijkt, dan krijg je het gevoel dat zijn zaakwaarnemer meer een breuk aan het forceren was dan dat hij bezig was zijn speler te corrigeren.
 
Bossie
 
1
6 oktober 2021 om 11:06
Zaakwaarnemers hebben vaak een andere agenda dan een club, daarvoor hoef je niet de zaakwaarnemer van Mo speciaal naar voren te halen. Natuurlijk is er spraken van een samewerking tussen speler en trainer/club, het moet uiteindelijk van twee kanten komen. Ik wil alleen duidelijk maken dat voetbal internationaal is en dat je dus te maken kan hebben met mensen van verschillende culturen en achtergronden. Ook heb je daarnaast ook te maken met verschillende persoonlijkheden, dus interessant om dit allemaal in goede banen te leiden. Dit alles tot aan een bepaalde hoogte natuurlijk.
 
 
1
6 oktober 2021 om 11:35
Uiteindelijk heeft iedereen het zelfde belang, en dat is de speler. Als de speler het goed doet profiteert de club en ook uiteindelijk de zaakwaarnemer. Ik ben het met je eens dat je verschillende culturen en gewoontes hebt. Daarbij vind ik het belangrijk dat een club haar eigen cultuur bewaard, maar wel probeert rekening met spelers probeert te houden. Ik vind dat je ook iets van de spelers op dat gebied mag verwachten, en dat een zaakwaarnemer zich daar ook voor in dient te zetten. Als ik in een ander land ga werken, dan wordt ook verwacht dat ik mij aanpas, en niet mijn werkgever. Ik vind dat ook spelers (en hun begeleiding) daar meer aan mag doen.
 
007
 
65
6 oktober 2021 om 01:06
Echt een toffe gast. Met jongens als Nacer kan je gewoon over de pijnlijkste dingen praten. Hij is eerlijk en geeft gewoon toe dat er bepaalde dingen in de Marokkaanse cultuur niet goed gaan. In mijn mening is het debat al heel lang gekaapt door extremisten. Wilders, Sylvana Simons, de jongens van DENK en noem ze maar op. De lijst is echt te lang geworden, want deze namen zijn maar het topje van de ijsberg. Zou best kunnen dat ik niet altijd eens ben met Nacer, maar ik denk dat je met hem echt mooie en goede gesprekken kan houden.
 
Vegitosan
 
15
6 oktober 2021 om 07:35
Idd , het zijn 2 uitersten tegenwoordig zonder een midden. Sylvana/Denk etc. die té politiekcorrect zijn en aan de andere kant Geert Wilders/Baudet die het al te graag allemaal bij de Marokkanen neerleggen. Als je een “midden” mening hebt dan wordt je al gauw geschaard tussen rechts. Ik ben zelf ook opgegroeid met Marokkanen , en heb zelfs van Marokkanen zelf gehoord dat ze een “kutvolk” zijn (om het zo maar te zeggen). De reden die ze zelf geven is omdat het hier in Nederland (Europa) zo vrij en welvarend is. In Marokko is er 1. Een andere omgeving en 2. Een andere opvoeding. Daar kan je niet de hele dag hangen op straat , daar is het werken of sterven als het ware. Daar wordt er geen probleem gemaakt als je met de harde hand wordt opgevoed, hier zijn de ouders bang om aangegeven te worden. Ook is het hier te “vrij” .. de straffen voor misdaden zijn heel mals , waardoor ze ook geen angst hebben voor de consequenties. Mja terugkomend op Nacer .. Marokkaanse voetballers in de jeugd zijn meestal de meest talentvolle. Ik heb er een aantal gezien die echt “makkelijk” profvoetbal hadden kunnen halen. Helaas worden de meeste van dat soort jongens ook omringd door slechte vrienden , waardoor ze de training of wedstrijd maar al te graag laten schieten om te chillen.
 
Massive
 
17
6 oktober 2021 om 07:58
Wel raar dat (opbouwende) kritiek een pijnlijk iets is om over te praten terwijl over de nederlandse cultuur we het continu over de “pijnpunten” hebben. Dit bevestigd mogelijk wel meteen zijn punt dat marokkanen moeite met kritiek hebben.
 
Regulator
 
10
6 oktober 2021 om 11:05
@Massive: wel ironisch dat je precies dit zegt terwijl we weer een winter vol met pro zwarte pieten demonstraties krijgen.
 
AsRoma8
 
6
6 oktober 2021 om 11:40
@regulator: Inderdaad. In Nederland zijn mensen erg geneigd om heel erg open voor hun mening uit te komen, ook al beledigd dit soms anderen. Dit kan clashen met culturen waarin dingen veel minder openlijk uitgesproken worden maar meer onderhuids of subtieler gebeurd.
 
Regulator
 
7
6 oktober 2021 om 12:12
Nouja, als buitenlander word je door een deel van de Nederlandse bevolking sneller weggezet als iemand die geen kritiek op de Nederlandse cultuur mag hebben. Dat is inderdaad een mening. Wel eentje die tegenstrijdig is met de woorden van Massive.
 
droppie
 
0
7 oktober 2021 om 07:18
Regulator, ga mij eens een land opnoemen waar je niet weggezet gaat worden als je kritiek op hun cultuur zou hebben? Wanneer ik tijdens een oktoberfest in Duitsland op een tafel zou klimmen en zou zeggen 'dat het gezuip wat minder kan' dan weet ik zeker dat ik de tent binnen een paar seconde uitvlieg. Of dat ik in Pamplona zou rondlopen en zou zeggen 'het tomaten gooien is een verspilling van voedsel', nou dan weet ik zeker dat de meeste tomaten voor mij zijn, en dan bedoel ik niet dat ze mijn mandjes vol komen brengen.
 
azchelsea
 
18
6 oktober 2021 om 01:08
Naast zo’n groot eergevoel werkt het denk ik ook niet mee dat veel jonge spelers al vanaf de eerste balaanraking in hun leven non-stop opgehemeld worden. Als ze dan ook nog eens bij een profclub komen en alles en iedereen zegt dat ze de absolute ster zijn, gaan jonge spelers ook een beetje teveel in zichzelf geloven denk ik. Daarom is het altijd belangrijk om van vroegs af aan al mensen om je heen te hebben die je met beide benen op de grond houden en kritisch naar jezelf laten kijken. Daar word je uiteindelijk alleen maar beter van en ontwikkel je jezelf veel verder mee.
 
PieterPrins773
 
14
6 oktober 2021 om 01:10
Ik denk dat ook hun kwaliteiten wat overschat worden en ze te vroeg de hemel in worden geschreven. Vaak hebben ze een mooie techniek geleerd op straat en daar smullen we van. Zie een Ihataran. 2 leuke schaars en een bal in de kruising tegen Zwolle en iedereen roept oehh en ahhh. Maar het gaat er om dat je niet 5 maar 30 wedstrijden in een seizoen levert, ook tegsn zware tegenstanders ; dat je ook defensieve taken uitvoert en dat je je technische bagage functioneel gebruikt.
 
Bouhout
 
32
6 oktober 2021 om 01:27
Ja en vaak genoeg ook onderschat. Kijk maar naar Ziyech waarbij Perez beweert dat Hoffenheim zijn plafond is of bij Mazraoui die bijna geen profcontract kreeg maar een van de pilaren van Ajax is geweest afgelopen jaren. Het heeft alles ermee te maken dat we in NL mooi voetbal willen zien. Vaak zijn die Marokkaanse Nederlandse spelers technische spelers en dat vinden we geweldig. Echter nemen we bij technische spelers vaak hun gebrek aan fysiek en overvloed aan arrogantie voor lief. Als we kijken naar Belgie zie je dat Fellaini en Chadli bij elkaar geteld al meer dan 100 caps hebben gespeeld terwijl in NL Marokkaanse NL spelers net niet aan de 100 zitten. En natuurlijk NL elftal heeft een veel sterker elftal gehad door de jaren heen. Maar Chadli en Fellaini hebben beide caps gemaakt toen concurrentie het hoogst was bij de rode duivels en dat men sprak van een goude generatie. Ze werden alles behalve geselcteerd op basis van hun mooie solos. Meer vanwege hun functionele kwaliteiten op het veld. Dat moeten we ook in NL doen
 
PieterPrins773
 
4
6 oktober 2021 om 01:55
Mee eens Bouhout. Dat het gelukkig ook goed kan gaan zie je inderdaad ook aan oa Zyech en Mazraoui. Maar buiten dat zij wellicht betere begeleiding hebben denk ik dat die ook gewoon meer kwaliteit hebben dan een Tanane.
 
Arsenallz
 
0
6 oktober 2021 om 21:31
Mazraoui een van de pilaren van Ajax? Beetje overdreven niet. Zo belangrijk is hij niet. Vandaar dat Rensch hem ook met gemak wist te vervangen. Nu doet hij het leuk omdat hij blind naar voren mag rennen. Men vergeet voor het gemak dat hij elke wedstrijd wel een 100% kans blind naast schiet. Vervangbare speler, dat is wat Mazraoui gewoon is.
 
Bouhout
 
23
6 oktober 2021 om 01:17
Denk eerder dat bij Tannane het ligt aan zijn ego en denken dat hij altijd gelijk heeft. Zelfs voor Marokkaanse Nederlandse begrippen is hij een apart geval. Hij laat me denken aan Bouauzan. Denk dat het probleem is dat veel pleintjes voetballers zijn die dus dan discipline missen en niet begrijpen dat kritiek ook bij het groei proces hoort. Spelers zoals Boulahrouz en Noirdin Amrabat zijn voorbeelden van spelers met beperkte voetbal kwaliteiten maar toch meer van hun carriere hebben gemaakt dan een Tannane die technisch veel beter is. Nou hopen dat Ihattaren en andere opkomende talenten wel de knop om kunnen zetten.
 
Massive
 
7
6 oktober 2021 om 08:00
Ohja die Bouaouzan hadden we ook nog. Las laatst dat hij verdachte in een grote drugszaak is.
 
mokuku
 
24
6 oktober 2021 om 02:07
Oke maar dit komt van twee kanten. Natuurlijk, er zijn Marokkaanse voetballers met temperament en die niet tegen kritiek kunnen. Máár veel jongens worden al uitgekotst door trainers, fans, stafleden, teamgenoten voordat ze ook maar een woord hebben gezegd. In Europa en het Midden-Oosten hebben veel mensen helemaal niks met Marokkanen vanwege een bepaald stigma, dat voelen die (jonge) jongens ook wel. Dan ben je een tiener of begin 20, niemand die je leert daarmee om te gaan hoor. Als er extra op je wordt gelet, gaat een trainer ook meer negatieve dingen vinden ja. Zelfde voor Pepe, als de scheids meer op hem let krijgt hij vaker geel ja. Terwijl Busquets misschien wel meer overtredingen maakt. Bepaalde vooroordelen versterken bepaalde punten alleen maar meer. Enerzijds moeten deze jongens wat weerbaarder worden en meer discipline tonen, anderzijds moet ons land Marokkanen ook even adempauze gunnen. Ik zou zeggen goede mentale begeleiding voor deze jongens vanaf jonge leeftijd. Laat types als Boulahrouz, El Khayati, El Ahmadi maar zien wat er gebeurt als je je best doet en je voeten laat spreken.
 
marton3103
 
3
6 oktober 2021 om 07:46
Als je die jongens bij voorbaat mentale begeleiding gaat aanbieden, benadruk je die vooroordelen ook alleen maar. Het is de kunst van een coach om iets als trots en temperament te herkennen en er op een goede manier mee om te gaan, maar het is ook zeker aan de speler zelf om dit bij zichzelf te herkennen, eens in de spiegel te kijken, zich kwetsbaar op te stellen en open te staan voor feedback/kritiek.
 
mokuku
 
2
6 oktober 2021 om 13:16
Dat dacht ik zelf ook voordat ik het typte, maar het is geen politieagentje spelen: het is representatie vergroten. Zelfde geldt voor donkere jongens. Hoeveel donkere trainers zijn er? Hoeveel donkere keepers? Ik ben blij dat Mendy bij Chelsea keept, Maignan bij Milan, Onana bij Ajax. Ik ben blij met Fraser, was blij met Seedorf. En ook een El Ahmadi en Boulahrouz kunnen laten zien dat het mogelijk is. Ik ben zelf van Turkse komaf, en denk je niet dat er een reden is dat weinig Turkse jongens in Nederland doorbreken? Ze gaan allemaal naar Turkije. Omdat de voorbeelden in Nederland er niet zijn. De lijntjes liggen dan makkelijk ergens anders uit. Als het alleen maar gaat over hoe k*t Marokkanen zijn, helpt dat niet. De goede voorbeelden kunnen extra helpen de aandacht te verleggen ook.Weet je nog? De rellen in Urk? Ik had nog nooit van die jongeren daar gehoord (al waren ze altijd wel vervelend begreep ik), maar ná de extra media-aandacht gingen ze ineens nog meer rellen. Het zijn jongeren, die gaan rebelser doen als de aandacht extra op ze is gericht. Die buitenproportionele aandacht moet dus weg.
 
 
31
6 oktober 2021 om 02:56
Goudeerlijk?? Hij heeft het over zijn gevoel, zijn mening, het zijn geen statistieken of iets wat hij verborgen heeft gehouden. Echt apart dit, als het gaat iver allochtonen dan reageren de meeste van jullie zo ongenuanceerd as hell, gaat het over een "nederlandse jongen" dan is het een uitzondering op de regel.
 
MrKrillin
 
7
6 oktober 2021 om 10:32
@ray Hahah precies, blijft komisch om de "experts' hier te zien. Maar al te graag heel veel mensen op een groep gooien en vingertje wijzen. Zeg je mensen zijn individu en je kan niet over groep spreken, dan kan je niet tegen kritiek. Maar o wee als je zelfde doet!
 
mokuku
 
3
6 oktober 2021 om 17:00
En let even op hoe iedereen Khayati ophemelt als ‘goede gozer’, puur omdat het ongemakkelijk is als hij diepere, racistische voorbeelden zou aantonen. Hem als good guy labelen en hem gelijk geven, is veel makkelijker voor de meesten. Zovan ‘zelfs de Marokkaanse Khayati geeft het toe’, terwijl het probleem niet alleen bij Marokkaanse jongens ligt.
 
 
7
6 oktober 2021 om 06:22
Wim en El Khayati hebben gelijk. Tanane, wees een wijs man en doe wat aan je mentaliteit en je hebt er zelf profijt van man! Het ga je goed…
 
marton3103
 
14
6 oktober 2021 om 07:40
He he, eindelijk eens een voetballer zélf die het zegt. Vaak wordt het op tv weleens benoemd, maar dan is de wereld te klein en wordt zelfs het woord racisme in de mond genomen, en "een volk over een kam scheren" etc, maar elk volk heeft toch zijn eigen karaktertrekken, daar is niks mis mee. Tuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen zie je dit gedrag vaak. Een belangrijk aspect is lerend vermogen van zo'n speler, Khayati heeft zich blijkbaar kunnen aanpassen, maar als coach is het ook de kunst om met verschillende type mensen om te gaan.
 
Massive
 
18
6 oktober 2021 om 08:03
Het enge is dat wij allemaal weten dat als dit door een roomblank persoon gezegd zou zijn hij voor racist uitgemaakt zou worden. Zoals ik afgelopen dagen dat vele mensen naar hun hoofd geslingerd heb zien worden die het netjes verwoorden.
 
 
1
6 oktober 2021 om 07:52
Komt denk ik door het feit dat eer en respect daar belangrijke aspecten zijn in de cultuur. Dat is hier wat minder waardoor je je eerder schikt naar kritiek of aanwijzingen. Ik denk persoonlijk dat dit laatste handiger is in een teamsport. Heeft zoals hij zegt ook voordelen natuurlijk en het is ook niet denigrerend of slecht of wat dan ook, maar er zit wel een kern vanw aarheid in, lijkt me.
 
Massive
 
1
6 oktober 2021 om 08:05
Ik denk wat jij probeert te zeggen is dat dingen als eer en trots eigenschappen van individualisten zijn. En als deze moeite hebben zichzelf ondergeschikt te maken aan het team ontstaan er problemen.
 
 
4
6 oktober 2021 om 08:08
Dat probeer ik inderdaad. Mensen op vz hebben het bijvoorbeeld ook laatdunkend over ja-knikkers of ideale schoonzonen alsof dat een vies woord is, maar als onderdeel van een team is ja knikken voor het teambelang juist goed en vriendelijk, sociaal en beleefd zijn is ook niets mis mee. Iemand met een grote bek die niet luistert heeft dan soms zogenaamd een sterke persoonlijkheid, maar ik vind het tegendeel juist waar. Je ego niet onder het teambelang kunnen schuiven getuigt juist van zwakte. Overigens bedoel ik nu niet dat dit geldt voor alle Marokkaanse voetballers, maar dat terzijde.
 
 
16
6 oktober 2021 om 07:54
Er klopt vrij weinig van. De vervelende gevallen zijn op 1 hand te tellen. Ik kan zo 15 gevallen opnoemen die zich keurig hebben gedragen altijd. Iets met selectief kijken van de gemiddelde VZ gebruiker. Nou snap ik dat dit is waar de meeste op aan het wachten waren, maar het klopt helaas feitelijk nog steeds niet. Kijk naar de individu niet naar de achtergrond. Het lijkt wel alsof we als mens aan het devalueren zijn op dit gebied. Ik zou zeggen til die dikke pens van je op en kijk verder dan de achterhoek. Ook op VZ zit je nog steeds achter een scherm je mening te verkondigen. Ga de wereld in en spreek wat mensen aan zou ik zeggen. Dat groene balkje waar jullie van dromen, is nog steeds niet meer dan een virtuele prestatie. Ondertussen verkondig je je mening, terwijl je amper meer weet wat frisse lucht is. Hup opstaan bolle en bleke de wereld in socialiseren.
 
 
22
6 oktober 2021 om 08:02
Bij mij staat er gewoon "vol balkje op vz" boven aan m'n cv. De dag dat ik die 200 punten aantikte was mooier dan die van de geboorte van m'n zoon.
 
Sanderr
 
6
6 oktober 2021 om 08:41
Hahah echt he xD Waarom denken sommige mensen toch dat een vol balkje een hele prestatie is ofzo, of dat mensen daar trots op zijn of iets dergelijks. Het gaat gewoon vanzelf, je hoeft er niets voor te doen buiten gewoon normaal inhoudelijk over voetbal praten.. Komt HupHollandHup met uitspraken als "amper meer weten wat frisse lucht is", hahah hoe kun je zo simplistisch zijn zeg.
 
wandering
 
1
6 oktober 2021 om 10:21
Moet zeggen dat ik wel moest glimlachen toen ik zijn reactie las. En dat is ook wat waard
 
Regulator
 
5
6 oktober 2021 om 11:21
Ieder jaar smeekte Huphollandhup sinterklaas of hij een groen balkje kon krijgen. Jaar na jaar werd hij steeds teleurgesteld en zijn de maanden voor 5 dec het zwaarst geworden. Zijn teleurstelling heeft uiteindelijk tot een trauma geleid, dat zich weer heeft omgezet in een blinde haat naar de groene balkjes. Hij heeft al wraak gezworen en zich bij de Anti Groene Balkjes Staat (AGBS) aangesloten.
 
MrKrillin
 
7
6 oktober 2021 om 10:34
@huphollandhup "kijk naar de individu niet naar de achtergrond.' Zo fijn om jouw stuk te lezen. Enige die nuance brengt en begrijpt je kan mensen niet op 1 hoop gooien en beoordelen om daden van een paar. Zou echt beter zijn als mensen obv hun individu beoordeeld worden. Zou veel frustraties schelen.
 
Regulator
 
4
6 oktober 2021 om 11:24
Maar het individu wordt beinvloed door zijn achtergrond. Zou je dan juist niet naar de achtergrond moeten kijken als er meerdere individuen dezelfde trekken vertonen?
 
MrKrillin
 
2
6 oktober 2021 om 11:32
@regulator Nee individu. Je ziet zelfs soms in een gezin dat 2 kinderen totaal anders reageren/worden terwijl zij in zelfde 'cultuur' / opvoeding gehad hebben. Mijn broer en ik zijn ook in alles anders van elkaar. Totaal verschillende personen. Een goede vriend van mij (ander afkomst) lijkt veel meer op een broer van mij dan mijn eigen broer. Zelfde treken terwijl wij in alles anders zijn qua cultuur, afkomst etc. Hoeveel betaald Marokkaanse voetballers zijn er in NL? 20? Dat je dan een paar hebt die als moeilijk bekend staat, betekent niet dat allemaal zo zijn. Dat we dan voor iedereen bepalen dat zij niet tegen kritiek kunnen, eer hoog en meer van die onzin.
 
Kyle66
 
10
6 oktober 2021 om 11:54
@MrKrillin, een vriendin van me geeft les aan "probleemjongeren" op een school in Amsterdam. Het gros daarvan zijn Marokkaanse jongens. Als ze om een gesprek met de ouders vraagt, komt de moeder vaak alleen en de zoon luistert niet naar haar. Volgens die vriendin geven die moeders vaak gewoon toe dat hun zonen niet naar ze luisteren. En met kritiek omgaan? Kritiek op ze leveren, is gelijk aan uitgescholden worden. Vaak dan.
 
MrKrillin
 
3
6 oktober 2021 om 12:08
kyle66 Wat is je punt? Ook een vriendin van mij geeft les aan zulke jongeren in Amsterdam (zouden wij over dezelfde dame hebben ) en ken de verhalen. Dat er meer problemen zijn in achterstandswijken is duidelijk, dat veel van die probleemjongen komen uit gebroken gezinnen, is duidelijk. Maar als je naar een probleem wijk gaat waar alleen autochtonen jongeren wonen, in volksmond 'volksbuurten', die heb je in Amsterdam ook nog. Dan zie je daar ook zelfde problemen. Autochtonen jongen met problemen. Dus zou het niet meer te maken hebben met achtergrond met armoede, gebrokken gezinnen, vaak geen goede scholen, etc. Dit is een voetbalsite, dus laten we ook kijken naar de Hooligans, over het algemeen witte gasten. Niemand gooit hun gedrag over alle witte Nederlanders toch.
 
Regulator
 
5
6 oktober 2021 om 12:30
MrKrillin: wil je mij nu echt zeggen dat bijv. het machismo niet een (groot) aspect is in de Marokkaanse cultuur voor mannen? Dat homoseksualiteit in de cultuur zo makkelijk wordt geaccepteerd? Als je dat nu stelt zijn wij bij deze uitgepraat. Natuurlijk is ieder mens anders, maar de normen en waarden die jij uit huis meekrijgt vloeien wel deels uit de cultuur voort. Dit zijn zowel positieve als negatieve aspecten. Ik kom zelf uit een ietwat vergelijkbare cultuur. Ik ben dan wel (bewust) compleet anders opgevoed, maar kan niet ontkennen dat ik in mijn ‘culturele’ omgeving alsnog veel gelijkenissen zie.
 
Kyle66
 
7
6 oktober 2021 om 12:37
@MrKrillin, mijn punt is, en jij wilt dat blijkbaar niet zien, dat het bij die jongens van Marokkaanse afkomst veel gebruikelijker is om slecht met kritiek om te gaan.
 
MrKrillin
 
2
6 oktober 2021 om 12:47
@regulator "wil je mij nu echt zeggen dat bijv. het machismo niet een (groot) aspect is in de Marokkaanse cultuur voor mannen?" Dat wordt vooral ontwikkeld in de straat. Genoeg hebben dat niet, waaronder ik. In de VS kan je zelfde zeggen over de Afro-Amerikanen in bepaalde wijken of de Latino's, in Belgie de Italianen, in Duitsland de Turken etc. Mensen die opgroeien in de straat hebben dat gedrag zeer zeker. Staat dus los van je nationaliteit. Ook hier heb je. Kijk een Theo Janssen, Wesley Sneijder, Nicky Hofs etc. Dat soort jongens van de straat hebben ook haantjesgedrag. Zijn ook totaal anders dan Frenkie de Jong. Waarom bepalen wij niet alle Nederlanders aan het gedrag van Wesley? Dus zijn allemaal associaal, kijk hoe Wesley middelvinger opstak naar zijn trainer. "dat homoseksualiteit in de cultuur zo makkelijk wordt geaccepteerd?" Dit heeft ook te maken met oa ontwikkeling. Je doet also NL altijd tolerant geweest is. Kom op man! Dit heeft ook te maken met de welvaarts ontwikkeling die Westen door gemaakt hebben. Niet iedereen maakt zelfde ontwikkeling door. Nog steeds zijn er heel veel meldingen van homo discriminatie door autochtonen. Maar heeeey dat telt niet, we beoordelen alleen op basis van de goede voorbeelden. Bij de Marokkanen laten we Tananna de referentiekader zijn.
 
MrKrillin
 
1
6 oktober 2021 om 12:48
@kyle Oke als ik blijkbaar niet wi zien, kan je dit ook met cijfers onderbouwen. Laten we het alleen bij de voetballers houden van de KKD en Eredivisie. Kom op hoeveel Marokkaanse voetballers zijn er geweest en hoeveel van hen kon er slecht met kritiek omgaan
 
MrKrillin
 
5
6 oktober 2021 om 12:50
@japie het is exact zoals jij zegt: "maar niet elke Marrokaan is El Khayati toch? Dat is hetzelfde als stellen dat elke Nederlander hetzelfde is als Frenkie of De Ligt terwijl je ook hele andere types als een Sneijder en Danny Buijs hebt" Alleen willen leden hier meeste NL spiegelen aan Frenkie en Marokkanen aan Tananne.
 
Japie_Krekel
 
3
6 oktober 2021 om 12:55
Precies. Lekker iedereen over 1 kam scheren. Ik kom uit Rotterdam en ken genoeg Marrokanen en die zijn allemaal totaal verschillend net zoals de meeste Nederlanders die ik ken totaal verschillend zijn
 
Regulator
 
5
6 oktober 2021 om 13:20
Goed, ik scroll nu de posts door en zie dat je bij meerdere discussies niet wil begrijpen wat mensen tegen je zeggen. Dat jij niet kan of wil inzien hoe cultuur een impact heeft op een aangeleerd gedrag zoals emotieregulatie (en dus bijv. macho gedrag) brengt deze discussie nergens naartoe. Dat je welvaartsontwikkeling koppelt aan homorechten laat alleen zien dat je het echt niet wil begrijpen. Kan het niet zo zijn dat zowel welvaartsontwikkeling als homorechten beide positieve kenmerken zijn die voortvloeien uit een vrijere cultuur? Maar goed, zodra je geen sterk argument hebt dan komen de whataboutisms. Feit blijft dat wij in NL al sinds 01 april 2001 het homohuwelijk hebben. Welk Islamitisch/arabisch/noord Afrikaans land heeft dat? Gewoon een simpel recht dat uit het gelijkheidsbeginsel voortvloeit. Denk dat het argument van El Khayati zelfs in dit geval hout snijdt. Niet in staat om een keer kritisch naar het eigen te kijken.
 
Dihaj
 
1
6 oktober 2021 om 21:02
Wat voor onzin schrijf jij wel niet allemaal dan. Homohuwelijk? Ik denk dat je op de verkeerde site bent...
 
ajacied25
 
21
6 oktober 2021 om 07:55
Ik ben zelf een Nederlandse Marokkaan en ben het met Nasser eens hoor. Je hebt veel trotse jongens die die trots echt op de verkeerde manier gebruiken en dat komt dan arrogant en ondankbaar over. Maar wat ik vooral aan deze discussie wil meegeven is dat ik denk dat het meer een sociologisch fenomeen is dan cultureel. Dus meer een tweede en derde generatie zijn van een immigranten familie en opgroeien in een samenleving waar toch een bepaald stigma heerst wat je naast je moet leggen. In Marokko zijn de jongeren in het algemeen wat nederiger en 'gewoon'. De ouders hier proberen ze echt wel de juiste normen en waarden mee te geven, maar die hebben meestal compleet andere ervaringen opgedaan dan de huidige generatie.
 
Massive
 
4
6 oktober 2021 om 08:27
Nu zijn het vaak ook de wat meer laag opgeleiden marokkanen die deze kant op kwamen. Dan komen die bij wijze van uit de bergen ineens in de drukke snelle stad. Waar het voor de kinderen (wat je vaak hoort) is alsof ze in twee werelden leven. Opvallend is wel dat de Marokkaanse meiden het uitzonderlijk goed doen. Op de universiteiten stikt het er van en vele werkgevers staan te popelen om ze binnen te halen. Denk jij dat een verschil tussen marokkanen hier en in marokko en de discipline mogelijk ook iets te maken kan hebben met de dienstplicht? En op wat voor manier worden de Jongens hier anders behandeld dan in Marokko zelf?
 
ajacied25
 
9
6 oktober 2021 om 09:10
Dat de Marokkaanse meiden het beter doen dan de jongens vind ik niet gek. Dat stigma ligt ook meer op de jongens dan de meiden. De meiden hebben onderling veel minder van een machocultuur natuurlijk. Om je vraag over de dienstplicht te beantwoorden, ik heb geen idee. Ik heb er nooit bij stilgestaan dus het is niet verstandig dat ik er iets over zeg. Maar de manier waarop jongens anders behandeld worden in Marokko dan in NL kan aan zoveel verschillende factoren liggen. Gepraat over Marokkanen alsof we in een hokje gedrukt worden. Een gevoel van weinig representatie te hebben en juist te veel waar je dat liever niet wilt zien. Opgroeien met momenten dat je met racisme te maken hebt. Het gevoel alleen al dat je niet erbij hoort is voor velen een realiteit die je dus niet in Marokko kunt voelen. Ik heb het niet eens over of dit allemaal gegronde redenen zijn om een bepaalde negatieve houding te hebben. Vaak zijn die redenen dat namelijk niet, maar het is voor velen die sowieso al kansarm zijn genoeg om het niet eens te proberen.
 
Massive
 
3
6 oktober 2021 om 09:55
Nou ik kan dat verschil tussen jongens en meiden wel uitleggen hoe dat "wetenschappelijk" dmv een onderzoek uitgelegd werd. Nogmaals zijn niet bepaald mijn woorden maar ik geloof dat het van een podcast van NRC af kwam. Maar daar ging het er over dat in marokkaanse gezinnen die nog "ouderwets" zijn om het zo uit te leggen de jongens vaak als prinsjes behandeld worden en de meiden niet. Ze ledge dat toen uit dat die jongens in de buitenwereld negatief reageren als ze daar niet als prinsje behandeld werden (oftewel het "trots" wat we dan noemen). Meiden daarentegen merken dat als ze hun hoofd laag houden en hard werken ze in nederland alles kunnen worden wat ze willen. Dus terwijl de jongens een strijd hebben omdat ze zich minder behandeld voelen dan thuis denken die meiden; ik grijp mijn kans! Nogmaals dit geld natuurlijk niet voor alle marokkaanse gezinnen maar ik denk dat we allemaal wel bepaalde dingen herkennen uit het verhaal. En dat er nu al meer open over gepraat wordt dat de trots en tekort aan incasseringsvermogen een probleem voor ze vormt is een positief iets. Vergeet ook niet dat veel mensen die dit benomen het positief bedoelen. Die mensen vinden het ook zonde dat zoveel talent verloren gaat omdat deze jongens in hunzelf een gevecht voeren die alleen zij kunnen oplossen.
 
Pressing12
 
7
6 oktober 2021 om 10:08
@Massive Dat zijn bagger theorieen gebaseerd of stereotypes. Hoe kan je zoiets concluderen? Alsof die lui onder een dak hebben geleefd bij honderdduizenden Marokkanen. Wat is de verhouding mannen en vrouwen in de Marokkaanse gemeenschap? Hoeveel % van de Marokkanen bestaat uit vrouwen en hoeveel uit mannen? Hoe kan je uberhaupt zoiets concluderen?
 
MrKrillin
 
2
6 oktober 2021 om 10:36
@pressing12 "hoe kan je uberhaupt zoiets concluderen?" gewoon lekker uit de dikke duim zuigen
 
Regulator
 
3
6 oktober 2021 om 11:31
Wat bedoel je precies met kansarm ajacied25? Relatief kansarm? Ik ben als kind met een klein koffertje in Nederland gekomen en heb dat koffertje kunnen inruilen voor een aktetas met een masterdiploma erin. Wat ik wil zeggen is dat de kansen er wel degelijk zijn. Of je ze pakt is een tweede.
 
ajacied25
 
0
6 oktober 2021 om 13:50
Relatief kansarm inderdaad. De kansen zijn er wel degelijk voor iedereen en dat is het mooie aan dit land. Maar het is helaas wel zo dat de kansen niet voor iedereen gelijk zijn en velen te maken hebben met verhinderende omstandigheden.
 
Regulator
 
0
6 oktober 2021 om 16:17
Wat bedoel je precies met verhinderende omstandigheden? Als we allemaal kansen hebben, dan is er toch wel degelijk een redelijke mate van kansengelijkheid? Het klopt dat sommigen het iets makkelijker hebben dan anderen, maar that's life. Er zijn processen (zoals solliciteren) dat verbeterd moeten worden. De excessen nagelaten, gaat het over het algemeen redelijk goed. Misschien druk ik mij nog een beetje zwak uit over de processen en is daar veel grond te winnen. Wat ik echter wel wil zeggen is dat ik de beeldvorming in de media ietwat excessief vind.
 
dreetje888
 
5
6 oktober 2021 om 08:04
daarom was , is en wordt het ook nooit wat met Marokko, allemaal ego's onder de noemer eer en allemaal voor zichzelf denken en niet in het teambelang en hier is echt niets racistisch aan hoor , iedere cultuur zijn mooie maar zeker ook minder mooie eigenschappen , net zoals wij die hebben.........
 
Sir Paul
 
5
6 oktober 2021 om 09:17
dreetje ik denk dat je deels gelijk hebt maar alles tijd nodig heeft. In de VS was dat beeld in de jaren 20-30-40 vorige eeuw van Afro Amerikanen, maar dat werd op een gegeven moment wel ingehaald door de praktijk. Speelde vroeger vaak tegen Marokkaanse elftallen. Kende sommige teams volledig persoonlijk. Jongens waren individueel vele malen beter dan ons team. Maar wij wonnen vaak ruim. Jongens vaak ruzie onderling over een bal die overgespeeld moest worden. Stuk voor stuk aardige jongens, grotendeels goed terecht gekomen verder in het maatschappelijk leven. Uiteindelijk denk ik dat het wel goed komt met de Marokkaanse Nederlander binnen het voetbal.
 
dreetje888
 
0
6 oktober 2021 om 10:15
dat geloof ik zeker , er zijn er heel veel die hier goed aan de weg timmeren alleen wat wij mee krijgen vanuit de media en nu ook weer met tanane en in het verleden ziyech zijn de jongens die niet goed in het nieuws komen en krijgen de mensen weer een bevestiging dat het slecht is gesteld met de aanpassing hier in Nederland , van de goede gevallen horen wij niet zo veel maar uiteraard zijn die er ook en ben ik er van overtuigd dat dat gelukkig de meerderheid is en duurt het nog wat decennia voordat ook dat stigma weg is maar uiteindelijk ligt dat aan de Marokkanen om ook de slechten onder hun aan te spreken op fout gedrag , zie el kayati ,want alleen zij kunnen elkaar denk ik de spiegel voorhouden.
 
Sir Paul
 
5
6 oktober 2021 om 09:07
'Mediterraans haantjesgedrag' loopt wel los op den duur. Niks nieuws onder de zon.
 
Nikeaddict
 
8
6 oktober 2021 om 09:12
Ik heb jarenlang gevoetbald met Marokaanse jongens zijn goede voetballers. Wat mij opviel is dat veel ouders die jongens gewoon hun gang laten gaan. Op school bij voetbal en ook op straat ze worden amper aangesproken door hun ouders.
 
Westend
 
3
6 oktober 2021 om 09:20
Op zich generaliseerd hij zelf ook een hele bevolkingsgroep. Dat is toch bij Nederlandse spelers ook zo (depay, Lang) dat er voor elk goed voorbeeld een tegenhanger rondloopt. Bij PSV heb je Ihatarran en Gakpo. Volgens mij hebben die ook allebei dezelfde achtergrond (ok ik lees Togo)?
 
cabinessence
 
7
6 oktober 2021 om 09:49
"bij PSV heb je Ihatarran en Gakpo. Volgens mij hebben die ook allebei dezelfde achtergrond" Ihattaren: ouders uit Marokko, moslim, opgegroeid in Utrecht Gakpo: vader uit Togo, moeder uit Nederland, christen, opgegroeid in Eindhoven Niet echt dus...
 
Westend
 
0
6 oktober 2021 om 10:32
Ja daar was ik inmiddels zelf ook al achter. Ik vind het alleen wel vaag dat een generaliserende opmerking als deze zo makkelijk wordt overgenomen als waarheid 'omdat hij toevallig ook die achtergrond heeft', terwijl hij in feite niet echt kan spreken over een complete bevolkingsgroep. Het is toch echt niet zo dat alle Nederlands Marrokanen nu ineens een probleem zijn, omdat er nu toevallig een negatief voorbeeld in het nieuws komt met Tannane. Je gaat toch ook niet zeggen dat alle Hagenezen een probleem zijn, na Kramer en Beugelsdijk? Net als met Lang en met Depay: negativiteit krijgt altijd de aandacht (want dat is anders), maar bij het gros is helemaal geen probleem (maar daar hoor je niks van, want dat is normaal).
 
vialuna
 
3
6 oktober 2021 om 10:42
Je hebt zoveel spelers met een Marokkaanse achtergrond waar je niets van hoort omdat ze niet in de spotlight staan. Je hebt een Mazraoui, Harroui (sparta), Tissaouldi(emmen), Aboukhlal (az), Maher, Faik, Labyad allemaal. Nu hebben we twee lastige gevallen Ihatarren jong en licht wat verachtigende omstandigheden ivm zijn prive situatie en Tannane die twee x per jaar issues heeft bij zijn club en ineens gaan we weer een hele cultuur er bij halen.
 
MrKrillin
 
2
6 oktober 2021 om 10:41
@westend Zeg dan Ihattaren en Afellay. Ihataren ook groot talent uit Utrecht, werd te veel gepamperd, helaas trieste omstandigheden waardoor vader op jonge leeftjd verloren, in gedrag komt hij nog kinderlijk over. Afellay, ook groot talent it Utrecht, werd ook aanvoerder dacht ik, een van de beste spelers, ook volgens mij zijn pa verloren. Komt heel volwassen over. Dus zoals je ziet, beiden veel oveenkomsten, maar beiden totaal anders.
 
Westend
 
1
6 oktober 2021 om 10:53
Ja ik zat ff verkeerd met de namen. Affelay, Mazzroui, El Ahmadi, Ayoub, Maher, Boulahrouz. In principe zijn er voorbeelden genoeg. En daar staan ook weer negatieve voorbeelden tegenover. Maar die positieve/ negatieve voorbeelden heb je werkelijkwaar overal.
 
Pressing12
 
8
6 oktober 2021 om 09:24
Domme opmerking van Khayati. de meeste Marokkaanse voetballers gedragen zich prima en zijn professionals. Het is zo dom om mensen te vergelijken omdat ze toevallig dezelfde etnische afkomst hebben. Een paar individuen als uitgangspunt nemen voor een hele verzonnen groep. Ziyech heeft niets te maken met Auasar. Net als dat Klaassen niets te maken heeft met Theo Janssen. is Theo Janssen ook een Marokkaan? Het is allemaal onzin. De meeste mensen kunnen niet tegen kritiek. Er is niets mis mee als je kritiek erg vindt. Dat is de hele bedoeling van kritiek dat je je er wat van aantrekt en er wat mee doet. Tannane trekt het zich wel aan maar doet er niets mee. Hij staat niet open voor verandering. de meeste Marokkaanse voetballers doen dit wel. Ziyech kreeg vaak het verwijt dat hij niet omschakelt. Bij Ajax zette hij constant druk na kritiek. dit soort opmerkingen zijn zo makkelijk en bevatten geen waarheid.
 
 
1
6 oktober 2021 om 09:41
Het gaat natuurlijk ook niet om kleur, maar de cultuur waar je in opgroeit. Die verschillen van elkaar en ook al is iedereen uniek krijgen mensen uit een bepaalde cultuur over het algemeen vergelijkbare waarden mee. In het zuiden zijn respect en eer van meer belang dan in het westen Dat is niet per se slecht, maar dat maakt het verdragen van kritiek wellicht soms wat moeilijker.
 
Pressing12
 
6
6 oktober 2021 om 09:53
@Migi Hoe weet je of twee individuen met dezelfde etnische afkomst in dezelfde 'cultuur' zijn opgegroeid? dat is een puur een aanname gebaseerd op etniciteit. het heeft niets te maken met de realiteit. Ook het feit dat twee individuen uit dezelfde 'cultuur' totaal verschillend reageren op dezelfde situaties, toont aan dat het individu doorslaggevend is. als Tannane een Nederlandse etniciteit had dan had niemand zijn gedrag verklaard in een 'cultuur'. het is allemaal onzin.
 
 
1
6 oktober 2021 om 10:08
Vandaar dat ik zeg over het algemeen itt altijd. Etniciteit heeft er inderdaad helemaal niets mee te maken, maar stellen dat de cultuur waarin je opgroeit geen invloed heeft op je gedrag of waarden is onzin. Je kleur zegt niets over wie of wat je bent, de omgeving waarin je opgroeit wel. Overigens snap ik de term goudeerlijke in de kop ook niet. Dat insinueert dat iedereen die zegt dat dit niet waar is liegt oid.
 
Pressing12
 
0
6 oktober 2021 om 12:17
@MigiIk ontken niet dat 'cultuur' (gewoonten en gebruiken) niet van invloed zijn op alle mensen. Maar jij (ik bedoel niet jou specifiek) kan helemaal niet aannemen dat twee personen met dezelfde etniciteit in dezelfde cultuur zijn opgegroeid. Deze aanname is puur gebaseerd op etniciteit en niet op realiteit.Dat moet je voor elke individu afzonderlijk nagaan.
 
Regulator
 
0
6 oktober 2021 om 13:39
Er zijn natuurlijk wel meer aspecten die meespelen behalve etniciteit. Aspecten zoals klederdracht en taal onder andere. Dat zijn aspecten waar je bijv. een witte Duitser van een witte Nederlander in zou kunnen onderscheiden. Natuurlijk zijn wij allemaal door globalisering een mix van alle beetjes geworden. Betekent niet dat er nog steeds geen onderscheiden zijn. Kortgezegd blijven wij als mens altijd kuddedieren en zullen ons altijd blijven spiegelen aan de groep waar wij bij horen en dus ook soortgelijke waarden aannemen en aan meedelen. Maar goed, je hebt vast wel een voorbeeld van een licht getinte jongeman op een vespa, met een gucci petje en een louis vuitton tasje die zich besloot aan te sluiten bij een pro lhbti mars.
 
 
0
6 oktober 2021 om 13:43
Nee maar dat zeg ik ook niet...
 
Pressing12
 
1
6 oktober 2021 om 14:13
@Regulator Etniciteit speelt geen enkele rol. De aannames over cultuur van individuen wordt gedaan op basis van etniciteit. Wat heeft Tannane gemeen met Al Ahmadi? Je zal vast etniciteit noemen. Maar heb jij Tannane en Al Ahmadi zien opgroeien om te concluderen dat hun omgeving dezelfde 'cultuur' heeft? Het is allemaal onzin. Aannames gebaseerd op etniciteit zonder enige vorm van onderzoek in de individu.
 
Pressing12
 
7
6 oktober 2021 om 09:58
Ik vind het vooral kwalijk van voetbalzone die de kop 'goudeerlijk' hanteert. Hij is 'goudeerlijk' volgens voetbalzone omdat voetbalzone het daar mee eens is. Ik vind het ongelooflijk dat voetbalzone dit soort generaliserende teksten gebruikt terwijl vele leden van verschillende afkomsten zijn. wat Khayati hier zegt is onzin. Het is zo makkelijk aam te tonen dat hij hier onzin verkoopt waar vele mensen zich schuldig aan maken. Mensen denken in groepen en proberen gedrag in groepen te verklaren wat je reinste onzin is. Gedrag in etniciteit verklaren is de grootste onzin die er is. Dat geldt voor elke groep.
 
Pressing12
 
0
6 oktober 2021 om 12:21
@FCT_Tuulk Niemand ontkent dat mensen worden beinvloed door de cultuur (gewoonten en gebruiken). De aanname dat twee personen met dezelfde etniciteit dezelfde cultuur hebben is onzin. Cultuur is alle gewoonten en gebruiken om je heen. Dat verschilt per individu. Omdat individuen op verschillende plekken women omringd door verschillende mensen.
 
Ijsmuts
 
0
6 oktober 2021 om 15:44
@pressing: maar kan het niet zo gelezen worden (dat doe ik iig wel) dat VZ met 'goudeerlijk' doelt op het stukje quote waarin hij zelf aangeeft vroeger slecht met kritiek om kon gaan?
 
Westend
 
4
6 oktober 2021 om 10:36
Ik ben het met je eens hoor. We scheren in een keer weer iedereen over een kam. En omdat El Khayati toevallig qua uiterlijk lijkt op Tannane accepteren we die generaliserende onzin. Feyenoord heeft met El Ahmadi ook nooit een probleem gehad. Affelay laat zowel op tv als bij zijn clubs zien dat het een voorbeeld is. Maher bij Utrecht net zo. Maar een negatief voorbeeld als Tannane krijgt (logischerwijs) media-aandacht, maar iedereen die zich 'normaal' gedraagd is niet leeswaardig.
 
SocioFan1
 
2
6 oktober 2021 om 10:44
Pfff eindelijk een reactie die even verder kijkt dan de woorden van El Khayati. Leuk en prima wat hij zegt, maar het is zo'n onzin om dit op iedereen te stempelen. En nu het over iets negatiefs gaat is opeens hun afkomst relevant. Echt waar gaat het over. Bekijk elk zaak gewoon individueel, hoezo moet bij dit soort zaken verband gehouden worden met hun afkomst. Zo vreemd. En als zij over Maza of El Ahmadi spreken dan is hun afkomst opeens niet relevant. En als er positief gesproken wordt over zulke jongens, zijn het opeens Nederlanders en hebben ze veel te danken aan Nederland en noem maar op, agh. Begrijp me niet verkeerd, wat El K hier zegt over Tannane kan best maar laten we niet doen alsof dat voor al die jongens geldt.
 
PSVChamps
 
2
6 oktober 2021 om 09:30
Daar dit cultureel is, lijkt mij zich dit niet alleen tot het voetbal te beperken. Een gevoelig en moeilijk maatschappelijk onderwerp in elk geval….
 
ehvvoetbalstad
 
2
6 oktober 2021 om 10:24
Goed verwoord, en we mogen van geluk spreken dat het door een Marokkaanse Nederlander is gezegd. Nu is het tenminste sociaal aanvaardbaar. Maar: als dit het pijnpunt is : zorg dan als club dat je dit aanpakt (door middel van gerichte en duidelijke begeleiding). Als je het niet weet is het domme pech maar als je het weet (zoals nu) en je doet er niets aan, worden de Ihatarens en Tannanes 100% kapitaalvernietiging,
 
Cas1
 
0
6 oktober 2021 om 11:21
Ik denk niet dat het iets specifiek Marokkaans is. Sommige mensen kunnen niet tegen kritiek. Of dat in de gevallen Tannane/ Zyech/ Maza/ Ihateren is weten we niet. Zyech bijv heeft veel trainers gehad, heeft leren werken voor zijn team, heeft jan en alleman commentaar op hem horen leveren, maar gooide de kont niet tegen de krib. Waar ze niet tegen kunnen is oneerlijk behandeld worden/niet de waarheid spreken. In de jaren'70 werden de Psv spelers boos en wilden ze niet meer voetballen voor Oranje, heeft dit te maken met hun Brabantse achtergrond?
 
MikeUtrecht
 
0
6 oktober 2021 om 11:46
Leuke gast, vond het leuk dat hij er bij was gister. Lult wel echt de oren van je kop af. In positieve zin
 
ArtifeX87
 
1
6 oktober 2021 om 12:32
Leuke toevoeging van El Khayati. Bij bepaalde groepen zie je het wat meer (sorry voor het generaliseren), maar zie steeds vaker dat het iets is van de opgroeiende maatschappij. De Cancel cultuur voor alles wat negativiteit oproept. Dat je commentaar levert op je kind, die met 13-1 heeft verloren, mag niet. Dat heeft hij goed gedaan. "lekker de bal uit de doel gepakt jongen". 20 jaar geleden kreeg je gewoon naar je hoofd geslingerd, dat je er geen hout van kon die wedstrijd. In de tijden van de wedstrijden, dat je zonder publiek keek, kon je ook goed een aantal momenten meekrijgen. Wie weet het stukje van Ten Hag en Lang nog. Is ook een stukje mentaliteit. Ik denk dat de nieuwe generatie een stelletje bomenknuffelende watjes worden, die niks meer kunnen hebben. Heeft echt niet alleen met Marokkaans te maken.
 
Japie_Krekel
 
4
6 oktober 2021 om 12:53
Wat denk je van dat gender neutraal opvoeden? Daar wordt ik helemaal eng van
 
Regulator
 
7
6 oktober 2021 om 13:25
Of kinderen niet in staat zijn om "ik word" goed te leren schrijven. Liever duizend punaises in mijn oogbal, dan naar je spelling kijken.
 
jajoh89
 
0
6 oktober 2021 om 14:02
Dat ligt dan oprecht meer aan jou. Gender neutraal opvoeden is helemaal niks mis mee.
 
Japie_Krekel
 
3
6 oktober 2021 om 14:24
Ik vind het nergens op slaan. Je bent een jongetje of een meisje, niet een of ander onzijdig wezen. Als zo een kind dan volwassen wordt moet hij of zij lekker doen waar ze zin in hebben
 
Ijsmuts
 
2
6 oktober 2021 om 15:27
@japie: Doorslaan in een strenge opvoeding is nooit goed. Maar als ik mijn kind zijn eigen keuze laat maken (groot onderdeel van genderneutraal opvoeden) dan is daar helemaal niks mis mee. Als hij met poppen wil spelen moet hij dat lekker zelf weten. Als hij in een jurk wil lopen moet hij dat zelf weten. Ik verplicht hem daar niet toe, maar ik sluit het ook niet uit. Wat het voordeel daarvan is? Hij zal minder snel geneigd zijn in hokjes te denken.
 
Japie_Krekel
 
2
6 oktober 2021 om 17:49
Goed, ieder zijn eigen mening daarover maar ik vind het een hip verschijnsel van deze vreemde tijd waar ik zelf niet van gecharmeerd ben. Toen ik jong was speelden we Nintendo en met Transformers en GI Joe. Nu willen kids dus blijkbaar opeens op een leeftijd waarop ze nog helemaal niet geïnteresseerd zijn in sexy en dergekijke opeens een meisje of jongen worden. Dat lijkt me eerder iets wat door de hedendaagse maatschappij op ze wordt opgedrongen. Ze noemen dat dan acceptatie maar imo heeft het meer met kids deze richting op te sturen. In mijn jeugd had niemand het over termen als gender neutraal. Jongens waren jongens en meisjes waren meisjes
 
Ijsmuts
 
1
6 oktober 2021 om 19:51
Volgens mij staat een transitie van een jongen naar een meisje (of andersom) los van genderneutraal opvoeden. Die zaken hebben niks met elkaar te maken. Tijden veranderen en nu laat je het doen voorkomen alsof de opvoeding vroeger zaligmakend was. Ik ben me er van bewust dat de methode die ik nu hanteer over 30 jaar weer achterhaald is. Wat niet achterhaald is, is vooruitgang. In de jaren 50 werd er autoritair opgevoed. In de jaren 70 begon men aandacht aan het welzijn van kinderen te schenken. In de jaren 80 en 90 werd er gewoon nog gerookt in de buurt van kinderen en zetten we ze in de bijrijdersstoel van de auto. En was er aandacht voor de verdere individualisering... die jou jou heeft gemaakt. Is het dan vanuit dat perspectief echt zo gek dat we kinderen vandaag de dag met veel zorg en aandacht dingen zelf laten ervaren en ontdekken?
 
Japie_Krekel
 
1
6 oktober 2021 om 20:16
@ijsmuts dat je geen vooroordelen hebt kan ik respecteren maar ik heb het over die ouders die dit soort dingen op hun kinderen pushen. mijn moeder bv heeft vroeger nooit gevraagd of ik een jongetje of meisje wilde worden. die kwam gewoon thuis met een He-Man pop en niet met een Barbie pop. dat een volwassen iemand een vrouw wil worden dat moet zo iemand zelf weten maar laat kinderen lekker van hun jeugd genieten ipv ze constant met dit soort ongein te confronteren want die ouders heb je helaas ook veel ertussen zitten. Ik snap dat jij niet zo een ouder bent, maar ik heb het over dat soort ouders wat vaak moeders zijn. die hun zoontje opeens een meisjes outfit aantrekken om lekker interessant te doen ten koste van hun kind. dat is iig wat ik zag op een programma op TV over dit onderwerp
 
Ijsmuts
 
2
6 oktober 2021 om 20:33
Nogmaals; genderneutraal opvoeden is echt iets anders dan vragen aan je kind of het een jongen of meisje wil zijn. Hierboven ageer je tegen het feit dat niet alle Marokkanen over één kam geschoren moeten worden, maar jij doet dat zelf wel door je afkeer over genderneutraal opvoeden. Terwijl er dus blijkbaar wel varianten binnen te vinden zijn die je niet zo negatief ervaart, alleen de excessen.
 
 
1
6 oktober 2021 om 22:03
Ik laat m`n zoontje gewoon zelf kiezen wat hij wil. Laatst wilde die een keukenset en de keer erna een racebaan, maar je hebt ook ouders die boos worden als hun zoon bij de opvang ff een roze petje op krijgt voor de zon. Ik denk persoonlijk dat dat soort mensen de bron zijn van alle problemen in de samenleving. Niet de mensen die hun kinderen laten kiezen of ze liever roze of blauw dragen. Dat mensen hun kinderen graag een ander geslacht aanpraten is ook complete onzin, ja je zal er 1 of 2 debielen tussen hebben, maar er is maar 1 iemand die er echt heel veel last van heeft als ie op z`n 12e het idee heeft dat ie liever een meisje of jongen zou zijn en dat is het kind zelf. Die kinderen genieten helemaal niet van hun jeugd en dat komt niet door hun ouders maar door de totale losers in de samenleving die zeuren over genderneutrale Wc`s en dat er te veel aandacht is voor mensen die anders zijn.
 
Sirius
 
1
7 oktober 2021 om 14:37
@jajoh89 - Het gaat alleen in tegen de biologische eigenschappen van de mens. Nu moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten wat ze met hun leven doen, maar niemand gaat mij vertellen hoe ik moet denken over geslacht. Dan vertrouw ik liever op feitelijke biologie dan subjectieve mensen die de feiten niet onder ogen willen zien. Maar goed, los daarvan respecteer ik ieder mens zolang ze 'goed doen'.
 
Japie_Krekel
 
0
7 oktober 2021 om 14:40
@sirius ik kan me wel vinden in je reactie. ik laat iedereen in hun waarde, maar ik heb er zelf ook niet veel mee
 
tinus45
 
0
6 oktober 2021 om 18:30
Het grappige van deze hele topic is, dat als wij als leden deze "discussie"/ issue te sprake brengen, binnen no time je reactie word verwijderd. Nu komt er een bekende met zijn snoet op de buis en is het opeens "de waarheid" en een wijs pwrsoon die dit eindelijk ter sprake brengt.