'Grijze muis' maakt indruk bij Ajax: 'Publieke opinie is aan het bijdraaien'
Maandag, 20 februari 2017 om 08:25

Nick Viergever toonde zondag ook in de uitwedstrijd van Ajax tegen Vitesse (0-1) aan een degelijke verdediger te zijn. Waar hij in zijn eerste seizoen bij Ajax door de fans werd gezien als een grijze muis, laat hij deze voetbaljaargang zien dat hij een meerwaarde is. Viergever stond zondag als linksback opgesteld en dat vulde hij prima in.

Bart Latuheru, rapporteur voor het Voetballer van het Jaar-klassement, zag hoe Viergever in GelreDome liet zien waartoe hij in staat is. "Hij is erin geslaagd één van de gevaarlijkste spelers van de tegenpartij onschadelijk te maken. Milot Rashica kwam er niet aan te pas", zo zag de oud-voetballer, in gesprek met De Telegraaf. "Hij laat zich steeds nadrukkelijker zien. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. "

Latuheru denkt dat het met een stukje ervaring te maken heeft. "Hij heeft het vertrouwen van Peter Bosz gekregen en ik heb het idee dat ook de publieke opinie aan het bijdraaien is. Wat dat betreft spreken de cijfers in zijn voordeel." Ajax heeft sinds de jaarwisseling niet alleen alle zes competitieduels gewonnen, maar hield ook vijfmaal op rij de nul in de Eredivisie. Tussendoor slaagde ook Legia Warschau er niet in om te scoren.

Meer nieuws
   
19:24
19:24
Manchester City sprankelt niet, maar houdt maximale druk op Arsenal
3
   
19:08
19:08
Marco Bizot gooit EK-kansen te grabbel met gruwelijke blunder
3
   
19:00
19:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
16
   
18:34
18:34
NAC Breda zet met moeizame zege op Jong PSV grote stap richting play-offs
0
   
18:33
18:33
Vitesse heeft positief puntenaantal na eerste Eredivisie-thuiszege van het jaar
14
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
JasonRhijn
 
51
20 februari 2017 om 08:33
Viergever speelt echt bizar goed. Ook echt oplossingen die hij verzint normaal speelt een verdediger die bal terug maar hij weet hem toch weer na voren te spelen. Ik vind Viergever echt ontzettend goed spelen. Hij doet me denken aan Danny Blind en het klinkt raar. Maar ik bedoel hiermee nooit echt bij de Ajax opleiding gezeten via Sparta naar AZ en dan naar Ajax en uit eindelijk zijn draai gevonden en een zeer stabiele verdediger geworden. Viergever moet lekker een lange tijd bij Ajax blijven hij zit er hier goed en speelt sportief elk jaar mee om de prijzen in Nederland.
 
maradungatje
 
25
20 februari 2017 om 08:38
Ik moet eerlijk zeggen dat ik diegene was die 't hardst wilde dat zijn kop rolde. Maar zoals velen ben ook zeer verbaasd. Wat vinden jullie trouwens van Riede op de cv en Vier op de back? Vond 't niet eens zo slecht. Helaas voel ik dat hij donderdag zal terugkeren...
 
JasonRhijn
 
9
20 februari 2017 om 08:42
Ik snap wel wat je bedoeld. Maar Riedewald deed het niet verkeerd tegen Vitesse. Maar Sinkgraven is technisch en sneller als Viergever. Sinkgraven doet het ook niet eens zo slecht hoor. Maar het zelfde als Viergever een schijn tegen je en die kan je er alleen mee wegspelen door 20 goede wedstrijden te spelen.
 
maradungatje
 
7
20 februari 2017 om 08:56
Sorry, ik vind Sink op de back echt verschrikkelijk. Aanvallend ziet 't er leuk uit maar verdedigend kan 't gewoon echt niet. Die man heeft per wedstrijden meerdere bijzonder zwakke momenten. Knullig balverlies, risico in de passing of dan staatie lucht te dekken. Natuurlijk zie ik ook wel dat hij, zoals men dat zegt, groeiende is. Maar hé, dat mag ook wel na een half seizoentje toch?
 
Hakkie2
 
7
20 februari 2017 om 09:15
Viergever is de beste linkscentrale verdediger en Sinkgraven de beste linksback uit de selectie. Sinkgraven, Veltman en Schone zijn met zijn drieã«n de reden dat niet meer het waardeloze spel van De Boer wordt gespeeld... Waarom zou je 1 van die drie bouwstenen willen verwijderen en ook nog eens je goede centrum uit elkaar halen?
 
ricardo77
 
7
20 februari 2017 om 09:32
@maradungatje dan baseer jij je mening blijkbaar alleen maar op beeldvorming en niet op basis van iemand echt beoordelen op basis van kwaliteiten en spel. Excuus als deze opmerking nogal bot overkomt maar kan het niet anders formuleren. Viergever is niet Cool, ziet er zelfs een beetje sukkelig uit, niet groot en boos en sterk..maar verdedigend,voetballend en zelfs aanvallend speelt hij al sinds zijn entree in het elftal ongelovelijk constant en goed. Tevens is Riedewald 1 brok onzekerheid en onrust aan de bal, laat hem maar samen met Sinkgraven uitmaken wie er LB staat maar haal Viergever niet uit het centrum. Het is wat mij betreft ook geen toeval dat Sanchez gisteren wat minder speelde..hij had Viergever niet naast zich.
 
lausho
 
3
20 februari 2017 om 09:48
@maradungatje Het hele spel van Ajax is, risico nemen in de passing, hij is natuurlijk geen pure back op dit moment en heeft zijn momentjes, maar hij heeft in mijn ogen meer positieve aanvallende momenten dan verdedigend negatieve. Dus de balans valt positief uit, waarbij hij nog veel kan leren op verdedigend gebied, hij onderschept enorm veel ballen.
 
MarkSchoenmake
 
3
20 februari 2017 om 10:00
Sanchez minder ?. Hij was niet te passeren gisteren.
 
maradungatje
 
6
20 februari 2017 om 13:56
@ricardo77, ik snap je eerste alinea echt voor geen meter. Ik zie elke wedstrijd van Ajax live en dan valt mij op dat Sink teveel zwakke momenten in een wedstrijd heeft. Ik kan elke wedstrijd er wel een paar laten zien. Dat riedewald een brok onzekerheid is komt natuurlijk doordat hij gewoon wekelijks niet speelt. Dat lijkt mij wel duidelijk, raar dat je dat niet begrijpt. Het rare is alleen dat riedewald niet eens de kans krijgt om zich te bewijzen omdat bosz maar door blijft hameren met Sink. Die moet en zal slagen op de back. Durf te wedden dat de volgende trainer bij ajax of een volgende club voor Sink, hij zeker weten niet op de back zal spelen. Punt.
 
TimKrul
 
1
20 februari 2017 om 14:45
Als Viergever en vd Heijden zo goed preseteren in de Eredivisie zegt dat dan niet iets over de zwakte van de aanvallers in de competitie. Dit zijn toch simpelweg houtenklazen die op het moment naar hun maximale potentie spelen?
 
adjx
 
0
20 februari 2017 om 16:08
Misschien staat daarom Viergever wel achter hem aangezien die verdedigend erg oplettend en geconcentreerd speelt, zo kan Sinkgraven ook eens een steekje laten vallen in iets wat (nog) niet zijn kwaliteit is. Het gaat om teamprestatie en iedereen heeft hierin zijn individuele waarde.
 
Kimi
 
4
20 februari 2017 om 08:44
Hoger zou ik hem inderdaad ook niet aanraden. Zit bij Ajax lekker op zijn plek en laat dit jaar gewoon zien wat hij kan.
 
D-Bergkamp
 
3
20 februari 2017 om 10:15
@ Kimi Waarom niet hoger? Die jongen was bij AZ al stabiel en liet zien daar de beste verdediger te zijn, ook op europees niveau. Had bij Ajax even moeite met aansluiten maar is nu de meest onderschatte verdediger in de eredivisie. Viergever is niet stoer, groot, kaal, tattoeages of iets dergelijks. Maar vergelijkbaar met bijvoorbeeld Stefan de Vrij. Hij is wel heel degelijk, stabiel en ongelofelijk rustig. Schakelt zijn man uit, voert zijn taken uit en gaat daarna verder. En zeker als je bedentk dat er met Schone (cvm) Sinkgraven (lb) en Veltman (rb) er 3 spelers om hem heen staan waarvan verwacht word dat ze eerst aanvallend bijdragen en daarna verdedigend is de druk op Viergever/sanchez nog vele malen groter. Des te knapper is het dat ze in de afgelopen 7 wedstrijden gewoon 6 keer de nul hebben gehouden.
 
Kimi
 
0
21 februari 2017 om 12:42
Wat jij zegt over moeite met aansluiten is precies de reden dat een stap hogerop mij niet verstandig lijkt. In het buitenland krijg je de tijd niet om dat te doen. Desalniettemin heb je wel gelijk: meest onderschatte verdediger van de Eredivisie.
 
Che
 
10
20 februari 2017 om 08:35
Ik stond eerst voorop om kritiek te geven, want ik zag hem alleen maar foute dingen doen waar gigantische kansen uitkwamen. Als de tegenstander doelgerichter was, had dit tot catastrophale scores kunnen leiden. Dit seizoen verrast hij mij echter. Degelijke verdediger die met sanchez naast hem een uitstekend koppel vormt. Sommige spelers zijn laatbloeiers en het heeft geholpen dat er een ander naast hem staat.
 
JasonRhijn
 
7
20 februari 2017 om 08:40
En niet te vergeten ook Europees doet hij het niet slecht. Dus hij laat het niet alleen in de Eredivisie zien maar ook tegen Europese ploegen dit jaar in de Europa League.
 
ricardo77
 
1
20 februari 2017 om 09:34
@che geen idee waar jij het over hebt..zelfs vorig jaar speelde hij al enorm sterk en constant, het was veel meer vd Hoorn die stond te schutteren.
 
lausho
 
0
20 februari 2017 om 09:46
Vorig seizoen was hij ook al heel goed met van der Hoorn centraal. Mij verrast hij niet, hij speelt vrijwel hetzelfde als in het begin met alleen wat meer vertrouwen, zo zie je maar weer dat je spelers soms een echte kans moet geven.
 
AsRoma8
 
7
20 februari 2017 om 08:35
Viergever is gewoon een degelijke verdediger die echt laat zien wat een verschil in ervaring kan doen. Hij is niet heel sterk, lang of snel, maar wel heel geconcentreerd en constant. Dat maakt hem beter dan alle andere verdedigers bij Ajax, behalve Sanchez, en is sowieso iets waar het Nederlands voetbal het een beetje aan ontbreekt.
 
La~Decima
 
4
20 februari 2017 om 08:39
Een stabiele factor van Ajax. Doet amper gekke dingen, zeurt nooit en er kan op hem gebouwd worden. Een speler waar Ajax nog jaren plezier aan kan hebben. Toch denk ik dat Ajax zijn plavond is. Het zou mooi zijn voor beide partijen als hij nog bij jaren bij Ajax blijft. Het is een goede verdediger en ook een van de meer ervaren spelers van de selectie.
 
tubes
 
2
20 februari 2017 om 08:40
In zijn eerste seizoen was het huilen met de pet op. Kostbare fouten in de eigen 16 en een onzekere indruk. Toen hij 2e helft van vorig seizoen vast in de basis kwam door blessures was het degelijk maar wel door afwezigheid van een ander en dit seizoen staat hij er echt gewoon en haalt elke wedstrijd een dikke voldoende of hoger. Gaat voorop in de strijd en heeft zijn basisplaats verdient.
 
NUFC_U2
 
3
20 februari 2017 om 09:44
Helemaal mee eens. Vorig seizoen is hij gaan groeien in zijn rol bij Ajax. En dit seizoen is hij gewoon onbetwist en vanwege zijn coaching de leider in de verdediging. Viergever bezit natuurlijk gif en felheid om te winnen. En natuurlijk is het heerlijk spelen met een beest als Sanchez naast je.
 
Montania
 
2
20 februari 2017 om 08:45
Er is bij Ajax momenteel niet één speler die er bovenuit steelt. Ook Viergever niet. Als er een genoemd worden dan is het de keeper wel. Onana is de enige die bovengemiddeld scoort. De rest is voor Ajax niveau weliswaar voldoende. Maar hoger dan een 6 scoort niemand
 
Rob_S
 
10
20 februari 2017 om 08:53
Wat een onzin. Klaassen haalt bij mij regelmatig een 7. Samchez haalt bij mij structueel een 7 en soms een 8. Viergever speelt al weken goed ook minimaal een 7. Schone vrijwel altijd een dikke voldoende. Misschien iets beter kijken de volgende keren.
 
Vermeulen20
 
0
20 februari 2017 om 09:22
Als de hele ploeg goed speelt en vrijwel elke wedstrijd gewonnen wordt, is consistent een 7 halen niet er boven uit steken. De meeste spelers zijn consistent, sommigen iets beter dan anderen maar op dit moment steekt inderdaad niemand er echt boven uit.
 
D-Bergkamp
 
2
20 februari 2017 om 10:17
@ Vermeulen020 Als de gehele ploeg elke wedstrijd gemiddeld een 7 haalt, de nul gehouden word en er gescoord word. Dan hoeft er niemand een 8 of een 9 te halen. Het is namelijk op het moment veel makkelijker om een wisselspeler in te passen. Aangezien de rest van het team stabiel blijft staan en spelen.
 
Wooshx
 
1
20 februari 2017 om 09:09
Wat is deze jongen er op vooruit gegaan zeg. Niet alleen afgelopen zondag op de back positie, maar het hele seizoen speelt die al stabiel in het centrum. In het begin veel kritiek gehad, dat hoort er ook bij als je bij Ajax speelt en veel fouten maakt. Maar hij heeft het zeer goed opgepakt, en is voor mij niet meer weg te denken uit de basis elf.
 
ricardo77
 
1
20 februari 2017 om 09:35
@wooshx Hij speelt misschien iets sterker dan vorig jaar maar toen was hij ook al enorm constant alleen had hij de beeldvorming nog tegen.
 
lausho
 
1
20 februari 2017 om 09:43
Ik vond de kritiek vanaf het begin aan al overdreven, jongens als Siem de Jong, Klaassen, Viergever, Veltman worden vaak enorm ongewaardeerd bij Ajax omdat het jongens zijn die functioneel, dienend en effectief zijn en het er niet perse altijd heel mooi uitziet. Deze maken het team beter, maar er zijn er maar weinig die dat zien, ik waardeer deze spelers altijd enorm, daar heb je er gewoon een paar van nodig in je elftal.
 
mayarood
 
1
20 februari 2017 om 09:14
Ik ben blij dat hij naar Ajax gekomen is. Ik had verwacht dat hij de vaste reserve zou worden voor links in de verdediging, maar dat hij het zo goed zou doen had ik niet verwacht. Hij is een zeer ervaren speler geworden. Nu zie je ook dat jong en talentvol niet voldoende is voor een elftal. Ajax komt verder met een paar spelers met ervaring.
 
MitchM
 
1
20 februari 2017 om 09:24
Eindelijk wat positieve kritiek op Viergever. Hij heeft zich sinds zijn komst van AZ goed doorontwikkeld, maar de overvloed aan kritiek en de uitspraken dat hij Ajax onwaardig zou zijn heb ik nooit begrepen. Natuurlijk heeft hij niet de uitstraling als een Sanchez of Moreno, echter hebben veel mensen zich vooral daardoor laten leiden in hun kritiek. Viergever is gewoon een solide, ervaren verdediger die weinig gekke dingen doet. Barcelona of Bayern Munchen zal niet snel voor hem op de stoep staan, maar ik zou het ook niet erg vinden als hij bij Ajax blijft totdat er op zijn positie een betere speler uit de jeugd doorstroomt.
 
lausho
 
1
20 februari 2017 om 09:40
Enorm ondergewaardeerd die Viergever, er zijn maar weinig linksbenige CVs die 27 jaar zijn en nog in de ED willen voetballen en behoorlijk goed aan de bal zijn. Hij is zeer compleet en past perfect binnen Ajax met zijn ervaring en kwaliteiten, heeft er al heel wat potjes ED opzitten, ik zie hem graag nog jaren blijven. Hoop dat hij eindelijk de waardering krijgt die hij verdiend, jammer dat velen heletijd een pispaaltje zoeken, Viergever is dat ook lang geweest en is meermaals als miskoop bestempeld, nou dacht het niet hoor!
 
 
3
20 februari 2017 om 10:19
Viergever is geen grijze muis en is dat ook nooit geweest. En dat de publieke opinie (deels) aan het bijdraaien is, komt omdat hij dit seizoen gewoon heel goed bezig is, waardoor het beeld dat er van hem is ontstaan, zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden. Ik ben gelukkig een van de weinigen die altijd al heeft gezegd dat Viergever niet zo slecht was als iedereen beweerde, net zo goed als Zyech ook veel minder goed is dan iedereen denkt. Ook al is hij daarmee in potentie waarschijnlijk nog steeds de beste speler van de eredivisie. Viergever heeft net als Klaassen en Veltman niet het profiel en de uitstraling van een echte Ajax speler. Daarom is het heel voorspelbaar dat juist deze drie spelers door veel Ajax aanhangers de Arena uit worden geschreven en dat zij van hen als eerste de rol van zondebok krijgen toegewezen als het iets minder gaat. Ook als het hele elftal slecht speelt of terwijl ze zelf niet door de ondergrens zijn gezakt. Dat is niet alleen heel voorspelbaar, maar ook heel kortzichtig en vooral heel dom. Omdat dergelijke spelers het cement tussen de stenen zijn en er mede toe bijdragen dat de prima donna`s kunnen uitblinken. Veltman, Klaassen en Viergever worden als eerste door veel zelfverklaarde experts als eerste op de transferlijst geplaatst, terwijl de trainers ze als eerste op het wedstrijdformulier plaatsten en dit soortspelers door veel oud-trainers worden geroemd. Ik heb me in het kader van de Van Gaal uitspraak "ben ik nu zo slim of zijn jullie zo dom" altijd al afgevraagd waarom de criticasters zich nooit afvragen hoe dat kan en of ze er wel eens bij stilstaan dat ze er wellicht minder kijk op hebben dan ze zelf denken. Ik hoop, en veronderstel dat dit ook gaat gebeuren, dat Ajax het contract van Viergever snel zal verlengen en dat Klaassen en Veltman ook nog een paar jaar bij Ajax blijven. Niet omdat ik Viergever zo een geweldige speler vind, maar omdat ik niet via mijn onderbuik denk maar met mijn hersencellen. En als je daarvan gebruik maakt, kan je niet anders dan tot de conclusie komen dat de club niet de financiele en sportieve middelen heeft om een speler als Viergever met diens leeftijd, ervaring en voetballende kwaliteiten te vervangen door een exemplaar dat beter is. Viergever is voor een modale club als Ajax een uiterst nuttige speler, net als dat voor Van de Hoorn gold. Sanchez is natuurlijk van een heel andere klasse, maar die is nog piepjong. Hij heeft zich echter zo razendsnel ontwikkeld, dat hij de Nederlandse competitie na een half jaar eigenlijk al is ontstegen en dat Ajax al blij mag zijn als hij volgend jaar nog in de Arena speelt. Daarom moet Ajax heel blij zijn met een speler als Nick Viergever, die niet alleen goed speelt, maar een op en top professional is en zichzelf nooit belangrijker heeft gemaakt dan het team als hij geen of nauwelijks speeltijd kreeg. Ondanks dat hij het grootste deel van zijn carriere bij Ajax op de reservebank heeft moeten doorbrengen, stond hij er (net als Van der Hoorn overigens) vorig jaar meteen toen de nood aan de man was. Alleen al daarom is Nick Viergever een fantastische vent die de hoon die hij de afgelopen jaren van een deel van de aanhang over zich heen heeft gekregen, absoluut niet verdiend. Hij heeft altijd gedaan wat hij moest doen en kan er zelf natuurlijk ook niets aan doen dat hij door Moeder Natuur niet met dezelfde talenten is toebedeeld als zijn maatje in de verdediging. En als dat wel zo zijn geweest, was hij natuurlijk nooit bij Ajax terecht gekomen. Zo zit de (voetbal)wereld nu eenmaal in elkaar.
 
Leeuw087
 
1
20 februari 2017 om 10:38
Scepticus, Net stukje, zou er wel wat spatieregels tussen stoppen. Dat maakt het wat gemakkelijker te lezen. Ziyech heeft momenteel een totaal andere rol t.o.v. zijn Twente tijd, hij moet nog wennen aan de veel grotere inspanning die hij nu wekelijks laat zien. Blijft ook belangrijk voor het team. Viergever doet het heel goed dit seizoen, maar net als Riedewald heeft hij toch nog wel eens foutjes die je bij Ajax eigenlijk niet wil zien. Ben ook blij met de jeugdopleiding, er komen een aantal spelers aan die ons nog zullen laten smullen van het Ajax spel.
 
lausho
 
1
20 februari 2017 om 11:27
Ik deel je mening over zowel Klaassen, Veltman als Viergever en heb de aankoop Viergever ook altijd gesteund. Overmars, Ajax in het algmeen en Sinkgraven en nu weer Younes kregen of krijgen ook deze kortzichtige kritiek over zich heen. Inderdaad ik kan ook niet of nauwelijks een geschikte en/of betere vervanger kiezen, meestal komt men dan met Moreno, maar die wordt meer betaald dan Viergever, boven het plafond dat Ajax nu heeft. En daarnaast vind ik Moreno niet zoveel beter, eerder vergelijkbaar alleen heeft hij veel interlands gespeeld (tegen respectievelijk landen die niet zo hoog aangeschreven staan) en draait hij een of twee jaar langer mee. Er zijn zeer weinig ervaren linksbenige CVs die in de ED willen spelen van het niveau van Viergever en die bovendien betaalbaar zijn.
 
Imponeria
 
0
20 februari 2017 om 10:37
Viergever doet het beter dan verwacht, mijn complimenten. Leeftijd speelt hierin zeker een grote rol. Hij is 28 en dan ben je al oud in de Eredivisie. Nee, ik was heel kritisch op hem, maar hij doet het prima dit seizoen.
 
jolano
 
0
20 februari 2017 om 10:52
ik heb altijd vertrouwen in viergever gehad en vond de kritiek niet helemaal correct. Maar iedereen heeft zo zijn/haar eigen mening over en dat kan en mag. Maar nu de laatste tijd is hij zeer goed bezig en hopelijk houdt hij dit zo vast.
 
Jos-92
 
0
20 februari 2017 om 12:37
Viergever heeft vaker laten zien prima linksback te kunnen. Hij speelde daar veel beter dan sinkgraven dat gewoon een middenvelder is. Ik snap ook niet dat sommige spelers zoveel krediet hebben. Ik zou zo spelen: onana, tete, sanchez, riedewald, Viergever, schone, klaassen, ziyech, Kluivert, Dolberg, traore. Ik wil traore gewoon eens op de linkerflank zien. Verder neres rustig brengen
 
Macho1986
 
0
20 februari 2017 om 12:49
en maar zeggen is toch geen ajax materiaal als er 1 ze best doet is het viergever