Gustafson en Van Weert blinken uit in Kerkrade; FC Twente laatste
Zondag, 10 december 2017 om 14:30

Roda JC Kerkrade en FC Groningen hebben elkaar zondagmiddag in evenwicht gehouden. Na twee doelpunten van Simon Gustafson in de eerste helft hadden de Limburgers goede papieren, maar Groningen kwam dankzij een dubbelslag van Tom van Weert terug tot 2-2. Door het punt verlaat Roda de laatste plek en is FC Twente de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie.

Het personeel van Roda stelde alles in het werk om het veld speelklaar te maken en uiteindelijk gaf arbiter Pol van Boekel groen licht. Halverwege de eerste helft moest het spel desondanks kort worden stilgelegd om het veld weer sneeuwvrij te maken. Op dat moment stond het overigens al 1-0. Roda, dat het voornamelijk met lange ballen probeerde op het moeilijk bespeelbare veld, kwam op voorsprong dankzij Gustafson. De Zweed stond op de juist plek om binnen te tikken nadat keeper Sergio Padt een afstandsschot van Dani Schahin nog wist te pareren.

Even later voorkwam Padt de 2-0 van Mikhail Rosheuvel, terwijl de verdediging de rebound onschadelijk maakte. Groningen creëerde weinig, maar leek gaandeweg de eerste helft iets sterker te worden. Juist in die fase werd het echter 2-0. Voor beide ploegen was het vanwege het veld moeilijk om een voetballende oplossing te vinden, maar verdediger Samir Memisevic van Groningen ging wel heel opzichtig de fout in voorafgaand aan het tweede doelpunt van Roda. Hij verloor de bal knullig aan Gustafson, die de uitgekomen Padt vervolgens verschalkte met een prachtige stift van afstand.

Nog voor rust vond Groningen weer de aansluiting. Jesper Drost werd vrijgespeeld door Django Warmerdam, gaf de bal hard voor en zag Van Weert de bal in het doel glijden. Diezelfde Van Weert bracht Groningen na rust zelfs op gelijke hoogte. Adil Auassar hield de spits vast in het strafschopgebied en kreeg een directe rode kaart, waarna Van Weert zich met succes ontfermde over de penalty. Doelman Hidde Jurjus zat er nog wel aan, maar kon de gelijkmaker niet voorkomen.

Voor Groningen brak een halfuur met een man meer aan en dus zochten de noorderlingen naar de overwinning. Van Weert was dicht bij een hattrick, maar had met zijn lobje minder succes dan Gustafson. Hoewel Groningen steeds meer overwicht kreeg, kwam Jurjus maar een paar keer in moeilijkheden. Zo moest hij tien minuten voor tijd opnieuw een treffer van Van Weert voorkomen na een goede voorzet van Mike te Wierik. Vervolgens bleef Roda overeind en daarom is Twente de nieuwe nummer laatste van de Eredivisie.