Hake zet na ontslag vraagtekens bij rol Van Halst: 'Overval zonder pistool'
Vrijdag, 3 november 2017 om 07:39

René Hake zit nog vol onbegrip na zijn ontslag bij FC Twente. De oefenmeester is niet blij met de manier waarop hij aan de kant is gezet, omdat hij zijn congé naar eigen zeggen niet zag aankomen. "Het was een overval zonder pistool", vertelt Hake vrijdag in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik zat na het ontslag vol woede en onbegrip."

De emotie is weliswaar wat gezakt, maar Hake begrijpt nog steeds het moment niet. De oefenmeester hoorde geen enkel signaal van onvrede in de twee dagen na de nederlaag tegen Willem II. "De maanden ervoor ook niet. Ze wisten precies waar we mee bezig waren. Jan (Van Halst, technisch directeur, red.) was er bij toen we met de staf hebben gezeten en hebben geconstateerd dat we, door alle fysieke achterstanden en het late binnenkomen van spelers, pas in deze periode de boel op orde zouden hebben."

Van Halst was het daar volledig mee eens, zo benadrukt Hake. "Als je dan in oktober te horen krijgt dat de ontwikkeling van het elftal achterblijft, dan denk je wel even 'wat gebeurt hier?' Of Jan mij heeft geofferd voor zijn eigen positie? Dat weet ik niet." Hake kan zich naar eigen zeggen 'niet zoveel verwijten', ook al was de start niet goed en was het spel van de Tukkers in uitwedstrijden ook een bron van zorg.

"Een week voor de start van de voorbereiding hoorden we dat het spelersbudget naar beneden ging en dat er toch spelers verkocht moesten worden, terwijl ons eerder was verteld dat daar geen sprake van zou zijn. Dus niemnand kon verrast zijn door de opstartproblemen." Hake snapt de keuze voor Gertjan Verbeek, maar denkt dat hij met FC Twente aan het einde van de rit ook in de middenmoot had kunnen staan.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
10
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
27
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Jopie22
 
12
3 november 2017 om 08:03
Het zal wel niet alleen wegkomen bij Jan van Halst. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er meerdere sponsoren geweest die aangedrongen hebben op het ontslag van Hake. In die zin heeft Jan z'n eigen hagje gered.
 
falcao
 
1
3 november 2017 om 09:13
Vermoed dat die hork uit Rijssen een machtwoord gesproken heeft. Zo gaat die man in elk geval wel met mensen om.
 
RaulDuke
 
3
3 november 2017 om 09:22
En zo is die man uit Rijssen ook een succesvol zakenman geworden. Als je mee wil doen aan de top (en dat is Nederland de Eredivisie) dan kun je niet eindeloos blijven aanpappen. Dan kan de manager/trainer in kwestie (hake) nog zo'n leuke vent zijn, maar hij presteert niet. Hij haalt niet het volle potentieel uit de spelersgroep, iemand die dat wel (naar verwachting) kan en graag wil dient zich aan. Resultaat is doorpakken.
 
falcao
 
1
3 november 2017 om 09:41
Ben het met je eens dat je soms moet doorpakken. Maar wanneer mensen binnen een generatie extreem rijk worden in een reguliere branche (dus geen uitvinder, kunstenaar / artiest / topsporter, winnaar lotto) heb ik daar enige argwaan bij. Het geintje met World Online heeft ten grondslag gelegen aan `s mans doorbraak op financieel topniveau.
 
ProTukker
 
8
3 november 2017 om 08:06
Wat ik niet begrijp is dat Hake het overvalt. Je weet dat de resultaten slecht zijn en je weet dat je kop dan op het hakblok ligt. Tuurlijk zijn er kwalitatieve problemen in de groep en is het niveau van de spelers niet geweldig maar er moest iets gebeuren. We staan nog steeds op degradatie-niveau en dat terwijl we een redelijk makkelijk programma hebben gehad. Van Halst kan zichzelf wel ontslaan maar dat zal geen nieuwe impuls aan de groep geven. Een nieuwe trainer misschien wel. Iemand meer informatie over het waarom van het verlagen van het spelersbudget?
 
 
7
3 november 2017 om 08:51
Volgens mij geeft Hake zelf ook aan dat de resultaten niet zo best zijn. Maar zoals boven te lezen staat zijn hier redenen voor (slechtere spelers en selectie pas laat op orde). Maar hij geeft ook aan dat er besprekingen zijn geweest waarin dit allemaal besproken is, en waarbij er van Hals toegegeven zou hebben dat dit een probleem is. Dan kan ik mij inleven in het verhaal van Hake en kun je je afvragen wat de rol van van Halst en de rol van enkele sponsoren hierbij is. Qua spelersbudget zou ik mij voor kunnen stellen dat de verlaging komt door terug lopende inkomsten
 
Tukker1
 
9
3 november 2017 om 08:12
Ik denk dat Twente (lees: spelers) een motivatieprobleem hebben. Ze hoeven zich alleen maar veilig te spelen, verder kunnen ze toch niks door de Europese uitsluiting. Aan het spelersmateriaal ligt het in ieder geval niet. Thuis speel je prima wedstrijden, dan kunnen de spelers zich blijkbaar wel motiveren. Dan zal voor 90 met het fanatieke publiek te maken hebben. Alle uitwedstrijden spelen ze als een zak hooi. Echt niet om aan te gluren. Twente heeft een trainer nodig die als motivator aan de slag moet. Krijgen ze dat voor elkaar dan spelen ze in het linkerrijtje. Hake was in ieder geval niet die motivator, hij staat nogal kleurloos aan de lijn.
 
Sirius
 
2
3 november 2017 om 11:28
Dat vind ik te makkelijk. Deze selectie heeft niet de kwaliteiten om Europees voetbal te spelen. Bovendien hebben soortgelijke spelers bij andere clubs die motivatie ook niet nodig. Het ligt wel degelijk aan het spelersmateriaal, want zo goed is deze selectie simpelweg niet.
 
buitenspelval
 
4
3 november 2017 om 09:40
Dat vind het wel een beetje kort door de bocht. Dit relaas van Hake is toch wel een eenzijdige belichting van wat er gebeurd is. Hake zit vol frustraties, is als hoofdcoach tamelijk onervaren en omgaan met ontslag schijnbaar niet gewend. Het komt me over als huilen naar de maan en als ietwat een naïef beklag over een vermeend kwalijke rol van de ex-directe leidinggevende. Er zullen ongetwijfeld genoeg signalen, direct of indirect, naar hem uit zijn gegaan. Dat hij die misschien niet heeft opgepikt, kan zijn eigen onvermogen zijn. In de tijd dat het al zo goed als duidelijk was dat de V&D nagenoeg failliet was, geloofden er ook nog vele werknemers, dat hun baan gered zou worden. Tegen beter weten in.Hake zou toch moeten weten hoe mechanismen werken in de voetbalwereld wanneer je prestaties slecht zijn. Als ik de berichtgeving een beetje volgde, kreeg hij ook de jonge spelersgroep niet meer aan de praat en ontbrak het hem aan motiverend vermogen. Dat is de optelsom snel gemaakt.Onderaan in het rechterrijtje hangen, tegenvallende prestaties, een labiele houding bij de spelersgroep; het is ook wel begrijpelijk dat het management en bestuur dan in moeten grijpen. Zinloos om aan een bijna dood paard te blijven sjorren. Degradatie is voor Twente wellicht dodelijk voor het voortbestaan van de club.Het is makkelijk en voorspelbaar om de leidinggevende boodschapper t.d. Van Halst als schuldige boosdoener en griezel neer te zetten. Ik denk niet dat het een eenmansbeslissing over één nacht glad ijs is geweest Hake moet denk ik anders leren omgaan met vroegtijdig congé. Voor de meeste hoofdcoaches is meermaals ontslagen worden part of the deal. Het blijft waarschijnlijk altijd een pijnlijke ervaring, maar er komt een moment dat zo`n trainer moet beseffen, dat als je in de media blijven roepen, dat enkel anderen verantwoordelijk zijn voor je ontslag een beetje medelijwekkend wordt. Net zoals het feit, dat je als redenen geeft dat er te weinig budget was en er spelers met fysieke achterstanden binnenkwamen. Ik lees geen enkele zelfverantwoordelijkheid met hand in eigen boezem terug in de worden van Hake. Enkel beklag over `het onrecht` wat hem ten deel viel.
 
RickerdTM
 
9
3 november 2017 om 08:20
Hake, alstublieft, schei uit! Je bent een prima gozer en je oogst een hoop sympathie van de achterban, maar je mag niet vergeten dat je in een compleet jaar geen speler beter hebt gemaakt. Conditioneel lopen ze mijlenver achter (pun intended) en het spel was al weken om niet aan te zien. Er was geen duidelijk strijdplan en de wissels waren schandalig. Er was geen motivatie te vinden en geen strijdlust. Op 2 thuiswedstrijden dit seizoen na. Je tijd was gewoon om. Het enige wat je die kale kan verwijten is dat hij je een 2 jarig contract laat tekenen in een tijd van crisis. Succes gewenst in je verdere carrière want dat is je gegund.
 
RaulDuke
 
2
3 november 2017 om 09:15
Voorop staat dat Hake een prima kerel is waaronder Twente ook wel in de eredivisie zou blijven. Ik ben echter enorm blij met Verbeek, ik denk dat dat de man is die deze ploeg nu nodig heeft. Het fysiek en de wedstrijdinstelling van meerdere spelers laat enorm te wensen over. Voorbeeld: als je kijkt naar Tighadouini dan is zijn fysiek om te huilen. Die vent moet 2 keer steken om überhaupt te kunnen keren. Hij loopt nu ruim 2 maand bij Twente, is nog steeds vã©ã©l te zwaar en laat tijdens voorbereiding op het veld niet zien dat hij messcherp is en klaar om in te vallen. Van Liendl gaat een filmpje rond dat jij zo dronken als een tor rondhangt in de stad. Ik verwacht dat Verbeek op het gebied van discipline flink de selectie gaat opschudden.
 
52N6E
 
0
3 november 2017 om 09:22
VERTROUWEN is het sleutelwoord. Het is altijd makkelijk achteraf lullen. En als technisch directeur heb je het altijd gedaan. Rene heeft vorig jaar een topprestatie geleverd in een lastige tijd de boel aan de gang gekregen. En je moet als team dan deze lijn doorzetten. Hapsnap beleid. Ik geef je op een briefje Gertjan is na 1 seizoen weg. Gewoon kwestie van karakters die botsen. Kijk naar PEC stabiele club geen kapsones gewoon stabiel beleid met nu ook stabiele spelersgroep.
 
Sirius
 
0
3 november 2017 om 11:35
Het is allemaal instabiel in de Eredivisie. Mensen geven PEC nu alle lof, terwijl ze vorig seizoen net boven de play-offs eindigden. PEC profiteert nu van een zeer matige subtop. Clubs als Utrecht en Heerenveen laten het volledig afweten en bovendien is het niveau dit seizoen ver door de ondergrens gezakt. De afgelopen seizoenen zijn er maar heel weinig spelers van PEC geweest die buiten Zwolle konden presteren. Het is gewoon een club waar de druk niet hoog ligt en dat is lekker voetballen voor die spelers. Dat neemt overigens niet weg dat ik de scouting van PEC wel goed vind. Verder is de huidige FC Twente selectie helemaal niet in de positie om het Verbeek lastig te maken. Assaidi is nu na bijna 9 maanden nog steeds niet volledig fit, Tighadouini ook niet en de rest van de selectie is niet goed genoeg om een trainer te gaan vertellen hoe het moet. Er moeten gewoon keiharde maatregelen genomen worden en dat kan Verbeek erg goed.
 
Sirius
 
0
3 november 2017 om 11:38
Eindelijk iemand die ook kritisch naar de selectie kan kijken. De discipline is overduidelijk ver te zoeken. Assaidi nog steeds niet 100% fit, Tighadouini nog verre van wedstrijdfit, Liendl kan het niet belopen en wordt slechter naarmate de minuten in een wedstrijd vorderen, terwijl ook de algemene conditie van deze groep flink in twijfel mag worden getrokken. Ik irriteer me ook mateloos aan de manier waarop men over Pusic sprak. Dat was ineens de grote verlosser, nota bene omdat de man 7 talen sprak. Verder heeft hij totaal geen ervaring in het betaalde voetbal en is in mijn ogen alleen geschikt als tweede assistent of als motivator.