Harde kritiek op Feyenoord en Arne Slot: 'Kritisch vermogen is ver te zoeken'
Zaterdag, 3 februari 2024 om 08:55

Wim Kieft ziet een negatieve tendens ontstaan bij Feyenoord, zo schrijft hij in zijn nieuwste column in De Telegraaf. De oud-spits is van mening dat de lat omhoog moet in Rotterdam-Zuid om PSV het vuur aan de schenen te kunnen leggen. "Nu kan PSV zich een nederlaag veroorloven in de Johan Cruijff ArenA."

Kieft vindt het jammer dat Ajax - PSV een stuk minder interessant is geworden door het gelijkspel van Feyenoord tegen FC Twente (0-0) vorige week. "De schwung is eruit, de honger straalt er niet van af en het kritisch vermogen in De Kuip is ver te zoeken. Hoe kan het anders dat je niemand hoort over dat gelijkspel tegen FC Twente? Dan moet het toch stormen?", aldus Kieft.

Meer: Jahanbakhsh: ‘Hij is bij Feyenoord als eerst in de gym en vertrekt als laatst’

Feyenoord kreeg tegen FC Twente een opgelegde kans om het duel in zijn voordeel te beslissen, maar Santiago Gimenez miste vanaf elf meter. PSV won op zijn beurt wel eenvoudig van Almere City (2-0) en vergrootte het gat daarmee naar twaalf punten.

Kieft ziet Arne Slot vooral klagen over het gebrek aan kwaliteit op de flanken. "Prima, maar hij heeft ze toch allemaal zelf gehaald of zijn goedkeuring eraan gegeven of eerder met ze gewerkt zoals Alireza Jahanbakhsh. In zo'n geval moet je ook bij jezelf te rade gaan als Arne Slot."

Het ontbreekt bovendien aan geloof bij Feyenoord, merkt Kieft. "Je hoort voornamelijk dat de ploeg zich richt op de tweede plaats die recht geeft op deelname aan de Champions League volgend seizoen. Maar met geloof in het consolideren van de landstitel en twee punten meer had Feyenoord bij winst van Ajax op PSV op zeven punten gekomen."

Waar Ajax en PSV het zaterdagavond al tegen elkaar opnemen, gaat Feyenoord zondag zelf op bezoek bij AZ. Het gat met de Alkmaarders is acht punten in het voordeel van de ploeg van Slot. Eerder dit seizoen won Feyenoord met 1-0 in De Kuip door een goal van Quinten Timber.

Meer nieuws
   
20:30
20:30
Chelsea kruipt door het oog van de naald met uiterst belangrijke late zege
6
   
20:24
20:24
Borussia Dortmund levert absolute wanprestatie en verliest dik na blunders
5
   
20:20
20:20
Brahim Díaz neemt Real Madrid bij de hand tegen gedegradeerd Granada
13
   
19:55
19:55
Aangeslagen Joshua Zirkzee raakt geblesseerd; Bologna dicht bij Champions League
4
   
19:36
19:36
Sørloth (ex-FC Groningen) dingt door dubbelslag mee om topscorerstitel in LaLiga
6
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
Baardgrasmus
 
20
3 februari 2024 om 08:57
Ik had graag van Twente gewonnen, en we hadden er (zoals vrijwel altijd dit seizoen) ook recht op. Maar zij zijn ook niet dichterbij gekomen. Als we tweede worden spelen we champions league. We zijn van heel ver gekomen als we daarover teleurgesteld zijn.
 
babelagtig
 
9
3 februari 2024 om 10:12
Tegen twente kun je toch gewoon gelijk spelen? Geen man over boord. Snap die kritiek niet helemaal. Psv heeft dit seizoen gewoon belachelijk veel punten.
 
Psv-er!
 
7
3 februari 2024 om 10:23
Twente uit kan je verliezen. Thuis moet je ze pakken gezien hun uit-vorm.
 
superfarmers
 
6
3 februari 2024 om 11:32
Recht op een overwinning? Feyenoord had zeker een veldoverwicht maar je mag blij zijn met Vlap die totaal onnodig buitenspel liep.
 
Ijsmuts
 
4
3 februari 2024 om 12:11
Streep die weg tegen de gemiste pingel en je houdt nog steeds een flink overwicht voor Feyenoord over
 
FR-Berend
 
5
3 februari 2024 om 13:18
Sorry maar een expected goals van 3.19 tegenover 0.45 zegt toch wel wat lijkt me. Maar goed kansen afmaken is ook een kwaliteit, komen we bij Feyenoord dit seizoen eens te meer op de harde manier achter..
 
superfarmers
 
1
3 februari 2024 om 13:39
Wat zegt 0.45 als je een open kans hebt. Het zegt vooral dat dit cijfer totaal niet klopt. En zoveel echt goede kansen heeft Feyenoord helemaal niet gehad.
 
Baardgrasmus
 
0
3 februari 2024 om 16:41
Die exp goals zegt natuurlijk wel wat, 23 tegen 2 schoten richting doel, 6 tegen 0 op doel. We komen goed weg door die fout van Vlap, maar normaal gesproken wint de club zo'n overwicht. Maar dit gebeurt ons dit seizoen helaas te vaak, in Madrid en Rome had je ook moeten winnen. Deels zal het pech zijn, maar dat verklaart echt niet alles. Zo bizar vaak gebeurt het namelijk.
 
MessiBazoer
 
10
3 februari 2024 om 09:13
Feyenoord speelt, zeker na het gelijkspel van vorige week, eigenlijk alleen nog voor de beker en de EL. Staan in niemandsland. Daar missen ze denk ik ook een beetje motivatie voor nu.
 
Trissy
 
1
3 februari 2024 om 12:06
Dat is ook wel wat er aan de hand is, denk ik. In de beker tegen Psv zag je echt dat de spelers gebrand waren op resultaat. In de reguliere competitie zie ik die motivatie toch een heel stuk minder. In de volgende ronde van de beker verwacht ik ook weer een meer gemotiveerd Feyenoord, omdat er nog daadwerkelijk wat te halen is.
 
Suarez 7
 
20
3 februari 2024 om 09:15
Ik vind de kritiek op Feyenoord dit seizoen grotendeels onzin. Vorig jaar is de lat gewoon erg hoog gelegd. Het spel is vaak uitstekend, maar dit seizoen toont aan dat in de laatste fase individuele klasse de doorslag geeft als een team de bus parkeert. Vorig jaar had je dan wat geluk met late goals of voorzetten die binnen vielen, dit seizoen enorm veel pech. Als Feyenoord zijnde ben je nog niet in staat om een Noa Lang of een Lozano te kopen en dan moet je het doen met Paixao, Minteh, Jahanbaksh en Dilrosun. Als je dan 90 minuten op de deur van de tegenstander ramt, kan het zijn dat je soms toch net dat extra`s mist om afstand te nemen.
 
MrGuide
 
13
3 februari 2024 om 09:51
En dan nog: een PSV dat in zo’n geweldige flow zit en zo veel punten pakt hou je ook gewoon niet bij. Niks geks aan dat je die eerste plaats uit je hoofd zet.
 
rene074
 
8
3 februari 2024 om 09:31
Klieft heeft gewoon een terecht punt. De wedstrijd tegen ernstig verzwakt Twente liet Feijenoord erg weinig zien. Dat werd gelaten geaccepteerd. Dat ben je ook geen topploeg en zeker geen kampioen kandidaat.
 
Migi
 
15
3 februari 2024 om 09:36
Hoezo hoor je niemand over dat gelijkspel? Ik had er de pest over in, maar stormen? Alsof we Twente ff met 5-0 horen op te rollen. Is gewoon een goede ploeg en vlak na een zware doordeweeks bekerpot. Dat de schwung er op het veld uit is ben ik het wel mee eens. Gimenez is daar een goed voorbeeld van. Uitgeblust, zo lijkt het. Maar goed, een 2e plek en eventueel winst van de beker maakt het seizoen misschien niet een van de eest memorabele in de recente geschiedenis, maar met directe plaatsing voor de CL en het geld dat je daarvoor krijgt ook allerminst een sof. Overigens moet ik stiekem wel lachen om mensen in de media die niet door hebben dat zo'n tendens door henzelf wordt gecreëerd en ze nu dan ook zelf commentaar geven op die tendens. Maar goed, Wim Kieft kon goed voetballen, die betalen ze niet om diep na te denken, denk ik.
 
Ijsmuts
 
2
3 februari 2024 om 12:16
Ik vond het na het gelijkspel ook niet stormen. Gek genoeg denk ik dat het wel had gestormd wanneer Feyenoord maar 3 punten achter psv had gestaan. Nu heerst er een soort gelatenheid vanwege de suprematie van psv (waarvoor hulde!). Over de eigen resultaten dit seizoen is men niet tevreden maar ook niet ontevreden. Pas wanneer men het gat naar psv erbij pakt (waar Feyenoord verrekte weinig aan kan doen) roept men op ontevreden te zijn. Vreemd wereldje
 
Batouwe
 
1
3 februari 2024 om 13:50
De laatste zin is kop en spijker Migi. 2de en eventueel beker helemaal prima. Hopelijk winnen van AS Roma. Zou voor mij ook al een flinke opsteker zijn.
 
fcdc1
 
5
3 februari 2024 om 09:50
Plek 2 is dit seizoen het maximaal haalbare. Het argument van Kieft kan je net zo goed andersom gebruiken. Mocht Ajax winnen van PSV en Feyenoord, AZ en Twente opnieuw punten laten liggen dan ligt de race voor plek 2 helemaal open . Ajax -PSV is wat dat betreft nog steeds een ontzettend interessante pot.
 
Mearte
 
1
3 februari 2024 om 09:52
Nou sowieso de supporters hadden er de pest in hoor. Vooral de beleving en intensiteit was ver te zoeken. Hele matige wedstrijd. Kan me voorstellen dat Kieft vooral doelt op de reacties van de spelers en met name Slot. Van Slot weten we overigens wel dat hij graag de positieve dingen uitlicht na zulke wedstrijden. Wat hij dus ook al weken doet. Zodat de spelers niet alleen maar negatieve dingen uit de media vernemen. Wat natuurlijk ook weer slecht kan zijn voor het vertrouwen en geloof. En zeker met weinig spelers in echte topvorm is dat wel belangrijk natuurlijk. En is er, zoals andere reacties al aangeven, ook wel de uitzichtloze situatie op een hogere plek. De tweede plek is ook stevig in handen.
 
JK-Ajax
 
4
3 februari 2024 om 10:48
Het zeuren over het gebrek aan kwaliteit op de flanken vind ik wel echt waardeloos. Je hebt genoeg opties maar je laat ze zelf niet renderen.
 
Cas1
 
1
3 februari 2024 om 11:45
Dit schreef ik hier een poosje geleden ook. Ik hoor Slot zeggen dat het vasthouden van plek 2 zo moeilijk is en dat dat het doel is. WTF dacht ik. Je bent landskampioen, je hebt de spelers gehaald die je wilde en je hebt kunnen behouden wat je had, muv Kocku.
 
KiRoNi
 
2
3 februari 2024 om 12:35
Maar daar zeg je ook wat, Kökçü was nu juist de man die het verschil kon maken in wedstrijden waarin het moeilijk was een opening te vinden. Kökçü was vorig seizoen vaak de man met de beslissende goal, steekpass of vrije trap. Evenzo is PSV ook kwetsbaar als ze Veerman missen, de laatste weken hebben dat wel aangetoond.
 
Cas1
 
1
3 februari 2024 om 12:51
Klopt en ook de man die iedereen beter liet voetballen. Als het team wegzakte pompte hij ze weer op
 
Mini-Lens
 
1
3 februari 2024 om 14:55
Slot is een prima trainer maar als de wind niet mee zit dan ligt het aan. Het veld.. de scheids.. kwaliteit.. de stand van de zon die dag... de var.. wat kieft zegt over zelf kritisch zijn en vooral het gebrek hier aan is volgens mij wel iets wat steeds meer mensen beginnen in te zien bij Slot.
 
RFA-64
 
1
3 februari 2024 om 14:55
Ik ben heel blij met de kritiek van Kieft. Bij Feyenoord zou de lat omhoog gaan, maar Slot weet ieder negatief resultaat prachtig te verbloemen met zijn prachtige praatjes. Thuis niet winnen van Fortuna, NEC en Twente kan echt niet en de serie Twente uit,lazio uit, Atletico thuis, PSV thuis en Celtic uit had nooit 0 punten mogen opleveren. Het zijn allemaal wedstrijden die je zou kunnen verliezen, maar nooit alle 5 en goed voetbal hebben ze alleen bij Lazio uit laten zien. Slot heeft ons 2 prachtige jaren gegeven en tot half oktober was dit seizoen ook goed, maar na het vertrek van Pusic lijkt het over. Slot doet ook nooit concessies aan zijn speelstijl. Zelfs bij 0-0 tegen Twente nog steeds die trage doodsaaie opbouw van achteruit. En voorzetten van de zijkant zijn verboden, want alles moet door het midden, maar ja, die steekbal van Timber op Santi kennen de meeste verdedigers nu wel. Uitzitten dit seizoen en hopen op plek 2 en de beker, want Roma gaat weer een maatje te groot zijn.
 
Partyboooi
 
0
3 februari 2024 om 15:30
Vorig seizoen heeft Feyenoord een aantal veel geluk gehad, of in laatste minuten een pot gewonnen. Dat geluk is weg (op beker wedstrijd psv na..) dit seizoen. Invallers brachten Vorig jaar wat Extra's, nu niet. Valt net ff verkeerd nu, maar ik heb ze hele goeie fases zien voetballen. Dus kritiek vind ik wat teveel