Henk de Jong: 'Valentijn heeft hen fantastisch geholpen, dat is een supporter'
Dinsdag, 28 april 2020 om 07:10

De KNVB besloot afgelopen vrijdag om de promotie en degradatie in de Eredivisie te schrappen. Het betekent dat SC Cambuur, de koploper van de Keuken Kampioen Divisie, niet promoveert en dat leidde tot grote woede bij Henk de Jong. De trainer van de club uit Leeuwarden pleit nog altijd voor een Eredivisie met twintig clubs en haalt aan tafel bij Op1 ook subtiel uit richting Valentijn Driessen.

"Ik werd er de eerste dag om uitgelachen. Of nou ja, uitgelachen. Mensen die snappen het wel. Maar we zijn nu drie dagen verder en er wordt over gesproken", zo begint De Jong. "Ik ben niet in de war, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Ik kom uit een gedeelte van het land waar het bloed iets roder is dan in de rest van het land. Ik hoor wel: 'Henk, het is maar een spelletje'. Maar Cambuur is een bedrijf, waar veertig mensen met gezinnen werken. Als onze branche of ons bedrijf omvalt... Als je dan kijkt hoe we die mededeling kregen, even tussen neus en lippen door. Iedere baas of medewerker was woedend geweest."

"Ik was eigenlijk ook wel een beetje woedend. Het is enigszins gezakt", zo haakt Frans van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht, in. De Domstedelingen stonden in de bekerfinale tegenover Feyenoord en bezetten in de Eredivisie de zesde plaats, met een wedstrijd minder dan Willem II. De Tilburgers kregen ten koste van FC Utrecht het Europese ticket en Van Seumeren bevestigt dat er aan de hand van advocaat Frans de Weger juridische stappen worden genomen. "Het is in grote lijnen bekend, maar daar wil ik niet al teveel over zeggen. Ik wil de KNVB niet wijzer maken over de tactiek die wij willen volgen."

Henk de Jong kookt van woede: 'De grootste schande uit de sport ooit'

Lees artikel

"Het feit dat wij de bekerfinale hebben gehaald, is als grof vuil weggeschoven. Dat bestaat schijnbaar niet meer. Een hele aparte competitie. Met alle respect voor Willem II: als ze ons die plek hadden gegeven, was er veel minder commotie geweest", stelt Van Seumeren. De Jong denkt dat een Eredivisie met twintig clubs een optie voor volgend seizoen was geweest. "Laten we de bekerfinale nemen. Als je met Feyenoord en FC Utrecht was gaan zitten, was je er voor dit jaar uitgekomen. Utrecht zou financieel gecompenseerd worden, Feyenoord gaat Europa in en die bekerfinale gaat naar volgend jaar. Je hebt dan zes speelweken extra om naar twintig clubs te gaan, omdat je geen beker speelt. De burgemeester staat daarin volledig achter ons."

"De UEFA wil op basis van sportiviteit de Europese tickets aanwijzen. Bovenin doen ze dat op basis van de ranglijst, maar onderin zeggen ze: 'Laat maar zitten'. Dat is onmogelijk", gaat de trainer van SC Cambuur verder. De Jong wordt geconfronteerd met uitspraken van De Telegraaf-journalist Driessen, die zich kon vinden in het besluit van de KNVB. "Valentijn heeft ADO fantastisch geholpen, dat is een ADO-supporter. Dat vind ik prachtig, als ik die man tegenkom, geef ik hem gewoon een hand. Net als met Johan Derksen. Iedereen heeft zijn belangen."

"Er is in geen enkel land discussie over de bekerfinale. Die beslissing had makkelijk uitgesteld kunnen worden. Ik denk dat de KNVB langzaam onder druk komt, zeker de bestuurders. Voor de stemming hebben we schriftelijk aangegeven dat we dat niet wilden. Daar hebben ze geen rekening mee gehouden", besluit Van Seumeren.

Meer nieuws
   
21:47
21:47
The Times weet welke rol Slot precies gaat krijgen binnen organisatie Liverpool
0
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
1
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
3
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
28
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (86)

 
Vakkie D
 
10
28 april 2020 om 07:51
Dat iemand een afwijkende mening heeft wil nog niet zeggen dat ze daarmee een club helpen, zeker niet iemand als driessen. Verder zeggen beide heren niet veel raars
 
THE HAGUE 01
 
8
28 april 2020 om 07:57
driessen is geen ADO supporter kraakt ADO altijd af valentijntje is ajax supporter
 
Pablonino
 
59
28 april 2020 om 08:00
Dat wil niet altijd wat zeggen. Heb weleens gehoord dat van Hanegem iets met Feyenoord schijnt te hebben.
 
NJfromVOL
 
13
28 april 2020 om 08:33
Die doet daar iig niet schimmig over
 
wolterx
 
10
28 april 2020 om 11:26
Driessen komt uit een ADO gezin en is opgegroeid in Den Haag. Zegt zelf geen voorkeur te hebben qua club maar zoiets is voor mij lastig te geloven, mensen die voetbal kijken zonder enige voorkeur. Maar een Ajaxsupporter is hij ook niet, haha.
 
PieterPrins773
 
20
28 april 2020 om 07:57
Van Cambuur kan ik het goes bwgrijpen. Die Van Seumeren moet ophouden met janken. Ze atondwn gewoon 6e en de kans dat ze die inhaal wedstrijd tegen ajax niet zouden winnen is 80%. Misschien dat Willem II niet Zo had lopen janken, maar het was natuurlijk alles behalve logisch geweest als Utrecht een plek had gehad
 
NJfromVOL
 
31
28 april 2020 om 08:10
Dus ze zouden 20 kans hebben gehad om te winnen en daarmee recht hebben op Europees voetbal? Dat vind ik een te substantiele kans om zo maar te negeren.
 
PieterPrins773
 
5
28 april 2020 om 09:09
Dat is een reele kans op zich ja. Maar een stuk minder dan de kans dat ze niet zouden winnen en daarmee absurd als die plek niet.gewoon naar Willem II gaat.
 
NJfromVOL
 
9
28 april 2020 om 09:16
Absurd zelfs o.b.v. jouw feestpercentage? Nog niet zo gek lang daarvoor had Utrecht (ook al) van Ajax gewonnen. De Knvb had op zijn minst met Utrecht in gesprek moeten gaan.
 
100% Meijer
 
12
28 april 2020 om 09:45
Willem 2 staat er gewoon boven. In de huidige ranglijst, gemiddeld aantal punten per wedstrijd en als de wedstrijd van W2 geschrapt wordt in de speelronde dat Utrecht niet speelde. Ik snap werkelijk waar niet hoe Van Seumeren kan zeggen dat ze de plaats van Willem 2 hadden moeten hebben.
 
NJfromVOL
 
4
28 april 2020 om 09:51
Ik zeg niet dat ze de plek hadden moeten hebben, maar dat ze niet zo opzichtig genegeerd hadden moeten worden.
 
PieterPrins773
 
6
28 april 2020 om 11:10
Misschien. Maar je kunt praten tot je een ons weegt. Feit is gewoon dat Willem II boven Utrecht staat. Dat is een hard feit. En dat Utrecht misschien van Ajax wint is een voorspelling/aanname en dan zelf een met een kans beduidend onder de 50% zoals statistieken uit het verleden zullen aantonen.
 
T-Babangida
 
4
28 april 2020 om 11:21
Ja, maar die wedstrijd kan niet ingehaald worden, dus dan zou je met de huidige stand de onvolledige speelronde eraf halen.. Dan gaat het voor de top 5 alleen om PSV-WIllem II (3-0) en dan was Utrecht nog steeds 6de geweest.
 
AZAlkmaar2
 
4
28 april 2020 om 13:59
Ze hadden kans om van Ajax te winnen en ze hadden kans om de beker te winnen. Hadden kans ja. In beide wedstrijden waren ze echter de underdog. Al is dat feitelijk ook niet eens relevant. Die wedstrijden konden niet gespeeld worden, dus pak je de huidige ranglijst. Daarin staat Utrecht gewoon zesde en Willem II vijfde. Dus terecht dat Willem II die plek krijgt op basis van de ranglijst. Wij stonden notabene gedeeld aan kop met Ajax. Het belang van het kampioenschap is wel even wat groter dan het belang van dat Europese ticket in de 23ste voorronde van de Europa League. Wij hadden ook een reele kans om kampioen te worden. Maarja, de wedstrijden mogen niet gespeeld worden. We kunnen wel gaan speculeren over hoe de resterende wedstrijden hadden verlopen, maar dat kunnen we nooit bewijzen. Ik kan me ook prima vinden in het feit dat Ajax het beste CL ticket krijgt en wij het tweede. Hadden we maar een punt meer moeten halen. Dat gezeur van iedereen met zijn eigen belangen. In de top zijn de tickets gewoon eerlijk verdeeld. Dat daar discussie over is snap ik echt niet. Onderin is een ander verhaal. Als de regels van vorig jaar er nog waren, met een degradant, had je minder gezeur gehad denk ik. Dan was RKC gedegradeerd en Cambuur gepromoveerd. Daar had iedereen vrede mee gehad, want RKC was al zo goed als gedegradeerd en Cambuur al bijna gepromoveerd. Probleem was echter dat je nu ook nog te maken had met De Graafschap en Ado.
 
Orwell
 
1
29 april 2020 om 15:57
Een kans op winst voor Utrecht beduidend onder de 50%? Misschien moet je toch eerst maar eens naar de statistieken kijken voordat je wat roept. De laatste tien jaar hebben Utrecht en Ajax 12x in Utrecht tegen elkaar gespeeld, tien keer voor de competitie en twee keer voor de beker.. Vijf keer won Utrecht, vier keer werd het gelijk en drie keer won Ajax. In de tien competitiewedstrijden is de verhouding 4W-4G-2V.
 
Boca2005
 
6
28 april 2020 om 08:25
Heb je er een statistische kansberekening op losgelaten Pieter Prins of heb je het percentage uit de lucht gegrepen? Ajax was nu ook niet bepaald in topvorm in die periode. De KNVB heeft Utrecht overigens twee kansen op europees voetbal ontnomen. Willem II had slechts één kans.
 
AZAlkmaar2
 
5
28 april 2020 om 14:02
Kansen ja. Daar koop je niks voor. Wij hadden ook kans op de titel. Maarja, wat koop je daarvoor? De tickets bovenin zijn gewoon terecht verdeeld zoals ze verdeeld zijn. Dat gezeur van Van Suemeren is een beetje triest. Henk de Jong heeft meer reden tot klagen overigens.
 
AvdVen
 
7
28 april 2020 om 09:14
Volgens mij is de ranglijst niet het grootste punt voor FC Utrecht. Natuurlijk is het zuur dat Utrecht nog die ene wedstrijd tegoed had, maar je weet inderdaad nooit of ze die gewonnen zouden hebben. Die speeldag weegt overigens wel erg zwaar, want stel Utrecht had van Ajax gewonnen en AZ een puntje gepakt tegen Feyenoord... Dan had het er allemaal heel anders uit gezien. Maar goed, dat zullen we nooit weten. En dan kun je best onderbouwen dat het tot nu toe gespeelde seizoen een afspiegeling is van de krachtsverhoudingen. Maar als dat voor de plekken om Europees voetbal kan, zou dat natuurlijk ook voor promotie/degradatie gelden. Maar nog even terug naar het punt van FC Utrecht: Dat ze boos zijn snap ik heel goed en dat zou ik ook zeker geen janken willen noemen. De manier waarop het bekertoernooi is geschrapt en die plek zomaar aan de eredivisieranglijst is gegeven, is bijna terloops, zonder duidelijke onderbouwing en ook zonder serieus gesprek over hoe hier clubs gecompenseerd kunnen worden (wat de uitkomst ook is). Ook dat wordt terloops door de Knvb in de schoenen van de clubs geschoven. Maar dit moet je vooraf regelen, voordat duidelijk is wat de oplossing zou zijn. Op dat moment kan iedereen zich nog indenken als 'verliezer' uit de strijd te komen en is de wil tot een fatsoenlijke regeling wellicht een stuk groter. Nu weten de winnaars al wat ze hebben en we hebben gezien hoe groot de solidariteit is.
 
100% Meijer
 
11
28 april 2020 om 09:44
Ik snap zeker Utrecht ook echt niet. En dan stellen dat er minder commotie was geweest als ze de plek van Willem 2 hadden gekregen?? Hoe dan? Ze staan er gewoon achter. Ik snap dat je in je eigen straatje spreekt, maar dit slaat echt helemaal nergens op. De bekerfinale is erg jammer en had mogelijk als seizoensopening gekund. Ik weet echter niet of het te doen is om dan pas bekend te hebben wie er Europa in gaan.
 
pompebledsje
 
1
28 april 2020 om 10:31
Als Utrecht de bekerfinale had gewonnen, waren ze ook Europa in gegaan. Dus zo gek is de frustratie bij Utrecht niet. Nu staan ze met lege handen terwijl ze anders twee kansen op Europees voetbal hadden gehad.
 
PieterPrins773
 
6
28 april 2020 om 11:07
Ja, als mijn tante een pik had was het mijn oom. Hoe kun je nu beleid maken op "als".
 
T-Babangida
 
4
28 april 2020 om 11:29
Je kunt niet nog een wedstrijd spelen, ook de bekerfinale niet.. Dus je moet het doen met wat er gespeeld is in de competitie.. Daarbij heeft Utrecht een wedstrijd minder gespeeld, dus om dat gelijk te trekken kun je de rest van die onvolledige speelronde ook laten vervallen.. Dat is dan alleen PSV-Willem II (3-0) voor de top 5, en dus gaan er geen punten af bij Willem II en blijven ze 5de.. Je kunt dan nog zeggen dat Feyenoord al Europees voetbal heeft, maar dat maakt niks uit voor de verdeling.. Want als de bekerwinnaar al geplaatst is via de competitie gaat dat ticket nooit naar de verliezer van de finale, maar wordt het altijd een extra plek voor de competitie..
 
pompebledsje
 
1
28 april 2020 om 12:04
@Pieter prinsLezen is moeilijk blijkbaar. Ik begrijp de frustratie door de aangehaalde argumenten. Heeft niks met wel of geen beleid te maken, maar wel met het begrip voor het feit dat Utrecht zich genaaid voelt. Het ging hier om kansen en de kans was misschien wel groter geweest dat Utrecht de bekerfinale had gewonnen dan dat ze van Ajax hadden gewonnen. In dat geval ben je gewoon bestolen, net als Cambuur en De Graafschap. En dat is dan ook nog eens zo klaar als een klontje omdat die stand gelijk is en ze "fier" bovenaan staan.
 
FeyenoordDelft
 
3
28 april 2020 om 14:45
Vreemde opmerking eigenlijk, want waarschijnlijk was het dan niet je oom geweest. Of je andere oom had een doos moeten hebben, maar dan was het weer je tante en dan zou de cirkel weer rond zijn. Of het zou een homostel betreffen, of lesbisch of misschien is je tante later omgebouwd tot oom....kortom ik raak altijd een beetje in de war van die opmerking.
 
armandode
 
18
28 april 2020 om 08:06
Wel apart dat ze in Utrecht de hele tijd zeggen dat ze zomaar even gaan winnen van Ajax. Zie dat maar te bewijzen voor de rechter. Verder moeten deze clubs maar eens ophouden hoor. De knvb had het nooit goed kunnen doen. Anders hadden RKC, ADO en Willem 2 boos geweest.
 
Boca2005
 
17
28 april 2020 om 08:21
Ze hebben wel vaker gewonnen tegen Ajax, toch? Het was nu ook weer niet zo dat Ajax in die periode onoverwinnelijk was. Bovendien: een kans is een kans en die kans is hun ontnomen, net als de kans op het winnen van de bekerfinale.
 
demening
 
3
28 april 2020 om 08:34
Inderdaad moeilijk te bewijzen, maar een paar dagen voor hebben ze thuis nog wel gewonnen van Ajax wat ze zeker als bewijsmateriaal kunnen gebruiken. Al met al wordt dit een hele lange zomer voor de knvb vrees ik.
 
T-Babangida
 
1
28 april 2020 om 12:08
Dat is toch helemaal geen bewijs?.. Ze werden eerder in het seizoen nog helemaal scheel getikt en waren ze blij dat de wedstrijd erop zat.. De vorm was zo ineens weg, maar kan ook zomaar terug zijn.. Misschien zou je de quotering van de bookmakers kunnen gebruiken, maar ik betwijfel of die in het voordeel van Utrecht uit zouden vallen..
 
Scepticus38
 
5
28 april 2020 om 09:12
" Wel apart dat ze in Utrecht de hele tijd zeggen dat ze zomaar even gaan winnen van Ajax. Zie dat maar te bewijzen voor de rechter ". Dat Kan Utrecht niet bewijzen, net zo min als het tegendeel bewezen kan worden. Maar dat hoeft de club ook helemaal niet te bewijzen. Wat de club wel kan bewijzen, is dat ze evenveel verliespunten heeft als Willem II en een beter doelsaldo. Dat gegeven was als de Knvb de reglementen strikt had toegepast op het linker en rechter rijtje en de Eerste Divisie, waarschijnlijk niet zwaarwegend genoeg geweest voor de rechter om Utrecht in het gelijk te stellen. Maar doordat de Knvb de eigen reglementen willekeurig heeft toegepast op de Eredivisie en Eerste Divisie, is een heel andere situatie ontstaan en kan Utrecht voor de rechter aanvoeren dat de Knvb onrechtmatig heeft gehandeld en de club daar onevenredig zwaar de dupe van is geworden. En dan heeft dat gegeven ineens een veel zwaarder gewicht.
 
wanny
 
1
28 april 2020 om 10:00
Probleem lijkt me juist dat er geen eenduidige reglementen zijn voor deze situatie.
 
armandode
 
0
28 april 2020 om 11:59
"Wat de club wel kan bewijzen, is dat ze evenveel verliespunten heeft als Willem II en een beter doelsaldo."Maar de KNVB kan weer wijzen dat het de richtlijn gevolgd heeft van de UEFA (het is immers ook het toernooi van de UEFA). Ook kan de KNVB wijzen naar het feit dat Willem II meer punten gemiddeld heeft gehaald dan Utrecht, en daarmee het argument van ongelijke aantal gespeelde wedstrijden niet meer zal tellen. Ik denk dat Utrecht ook meer kans heeft bij beroep bij de Uefa dan bij de KNVB.
 
Scepticus38
 
0
28 april 2020 om 13:00
" Ook kan de Knvb wijzen naar het feit dat Willem II meer punten gemiddeld heeft gehaald dan Utrecht, en daarmee het argument van ongelijke aantal gespeelde wedstrijden niet meer zal tellen " . Daar had de Knvb naar kunnen wijzen als ze de reglementen strikt had toegepast en dat heeft ze niet gedaan. Bovendien was het ticket waarop Utrecht aanspraak denkt te maken, bestemd voor de bekerwinnaar. In de Uefa reglementen staat dat de verliezer van de bekerfinale geen recht heeft op een EL ticket, maar dat die in dat geval naar de hoogst geplaatste club in de competitie gaat. Utrecht is echter niet de verliezer, die is er niet. Feyenoord heeft zich geplaatst via de competitie en aangezien de Knvb de Europese tickets uitgedeeld op basis van een onafgemaakte competitie is het niet heel erg consequent om niet datzelfde te doen bij voor de bekercompetitie. Helemaal als je in ogenschouw neemt dat Utrecht in de competitie net zoveel punten als Willem II heeft en een beter doelsaldo. Het lijkt mij niet moeilijk aan te tonen dat de Knvb de regels willekeurig heeft toegepast en dat Utrecht daar onevenredig zwaar door wordt getroffen. Als de Knvb de regels wel consequent had toegepast en ADO en RKC had laten degraderen, had je wellicht gelijk gehad met je betoog. Nu waag ik dat te betwijfelen al weet je van tevoren nooit hoe de rechter de zaak zal beschouwen.
 
Scepticus38
 
0
28 april 2020 om 13:06
" Probleem lijkt me juist dat er geen eenduidige reglementen zijn voor deze situatie ". Dat is niet in het probleem. Het probleem is ontstaan doordat de overheid wedstrijden heeft verboden en in de reglementen staat duidelijk dat de Knvb in dat geval het mandaat heeft om een besluit te nemen. Daar is ook geen ledenraadpleging voor nodig, al hebben de clubs wel het recht om gehoord te worden. Het probleem is dan ook niet dat de Knvb een besluit heeft genomen, maar dat ze de reglementen op het linker rijtje van de Eredivisie anders heeft toegepast dan op het rechter rijtje en de Eerste Divisie. Terwijl op beide divisies dezelfde reglementen van toepassing zijn. Dan is er sprake van willekeur en dat geeft clubs die daar onevenredig zwaar door worden gedupeerd, de mogelijkheid om het besluit bij de rechter aan te vechten.
 
Robby
 
0
29 april 2020 om 11:34
Als de KNVB het reglement van de KNVB Beker had toegepast dan had Feyenoord de beker gekregen met een op papier 0-1 overwinning. Kijk artikel 11 van het beker reglement maar na(te vinden op de site van de knvb) dus dat ze zich zo vasthouden aan de beker is erg vreemd want er staat duidelijk dat als de wedstrijd niet op de gewenste datum gespeeld kan of mag worden de uitspelende ploeg met 0-1 wint. Echter heeft de KNVB heel de beker geschrapt en dat wil Utrecht nu aanvechten...tja zullen ze blij mee zijn in Rotterdam komt er een beker die kant op incl prijzengeld.
 
HijNiet!
 
8
28 april 2020 om 08:13
"Valentijn heeft ADO fantastisch geholpen, dat is een ADO-supporter." Man, man, man, wat een niveau zeg. Lekker kinderachtig. In deze acht ik Driessen een stuk neutraler dan Henk de Jong, die zich toch vooral geprofileerd heeft als een stampvoetende kleuter die geen ijsje heeft gekregen.
 
Thamike
 
20
28 april 2020 om 08:40
Nou, als er iemand is die de ene complottheorie na de andere erop loslaat is het de heer Driessen wel. Nu is het een keertje andersom ach laat de kinderen spelen. Wij kunnen toekijken want er is toch niets anders.
 
Marnix88
 
4
28 april 2020 om 10:15
Makkelijk praat heb jij. Als HdJ gelijk heeft, wat ik even in het midden laat is het toch logisch dat hij daarover klaagt. Waarom dan direct weer afdoen als stampvoetende kleuter? Dat alleen is een kleuterachtige reactie. Daarnaast Driessen is ook niet verantwoordelijk voor een team/club. Hij kan vrij schieten/lobbyen.
 
T-Babangida
 
2
28 april 2020 om 11:55
Marnix jij komt uit Friesland zeker?..Ik ook hoor, maar volgens mij is "Makkelijk praat heb jij" de verfrieste versie van "Jij hebt makkelijk praten".. Maar dat ter zijde, ik ben het wel met je eens.. De Jong heeft alle recht om boos te zijn, want de fout ligt toch echt bij de KNVB, die hadden meerdere oplossingen waar weinig tegen in te brengen valt..Denk aan de gespeelde wedstrijden van de onvolledige speelrondes helemaal schrappen en dan de stand die daar uitkomt aanhouden en gewoon kampioenschapen en promotie/ degradatie, of volgend seizoen 20 ploegen in de Eredivisie en 4 degraderen en geen kampioenschappen.. Op de laatste manier beloon je de top van de KKD gewoon met promotie net als dat je de top van de ED beloont met Europese tickets..
 
AmazingNinja
 
4
28 april 2020 om 12:57
Maar waarom moet Henk de Jong neutraal zijn? Hij is trainer van Cambuur, dus het belang van Cambuur staat bij hem op 1. Valentijn Driessen is chef sport van een landelijke krant. Van hem zou je journalistieke neutraliteit verwachten, maar het die man is het tegenovergestelde.
 
wanny
 
6
28 april 2020 om 08:26
Cambuur moet Henk even tegen zichzelf in bescherming nemen. Van sympathie voor de zaak van Cambuur, gaat dit door Henk snel omslaan in irritatie bij de rest van Nederland.
 
T-Babangida
 
4
28 april 2020 om 12:01
De KNVB kan beter eens opzoek gaan naar competente bestuurders.. Want dit is wel hun schuld, want voor de clubs is het een wereld van verschil of je nou KKD of ED speelt.. En als er nou geen andere oplossingen waren dan begrijp ik het nog, maar die zijn er echt wel...
 
Scepticus38
 
5
28 april 2020 om 09:05
Dat de emoties de overhand hebben en er voor zorgen dat iemand niet in staat is tot een rationeel oordeel, is eerder regel dan uitzondering in voetbalwereld. Het is daarom heel apart dat men dat deze man nu ineens kwalijk gaat nemen.
 
Pablonino
 
4
28 april 2020 om 09:16
Ben ik met je eens. En dan zeker nog de manier waarop. Met die stemming waaraan nog een luchtje hangt.
 
4Ever4Ajax
 
4
28 april 2020 om 09:28
@scepticus38: een beetje emotie is niet erg, maar Henk de Jong maakte het wel heel erg bond hoor. Om vervolgens dat trucje uit te buiten, zelfs naar de BBC toe. Dat vind ik echt wel triest. Als je weet dat je niet normaal kan reageren uit emotie, dan wacht je even met een officiële reactie geven tot het weer een beetje bedaard is bij je.
 
Scepticus38
 
1
28 april 2020 om 09:34
" Als je weet dat je niet normaal kan reageren uit emotie, dan wacht je even met een officiële reactie geven tot het weer een beetje bedaard is bij je ". Dan nog blijft overeind staan dat dergelijk gedrag in de voetbalwereld eerder regel dan uitzondering is en het dus typisch is dat dat alleen Henk de Jonge kwalijk wordt genomen. Kijk alleen maar is naar de manier waarop coaches reageren als een scheidsrechterlijke beslissing in hun nadeel uitvalt. Ik vind dit typisch een gevalletje van de pot die de ketel verwijt.
 
4Ever4Ajax
 
3
28 april 2020 om 09:51
Ik vind dat een coach sowieso professioneel moet blijven voor de camera (wie en wanneer dan ook). Een beetje emotie is ook echt prima, maar je helemaal laten gaan voor een camera vind ik van niemand normaal. In welk opzicht is dat dan van mij "de pot verwijt de ketel"?
 
nrvier
 
3
28 april 2020 om 09:57
Heb je hem gezien gisteren in Op1? Had gewoon een goed en rustig verhaal waarom hij vond dat cambuur hoort te promoveren. Geeft na aanleiding van een vraag over de column van Driessen zijn mening en gaat verder. Niks mis mee. Als ik zie hoe Driessen hier altijd op het forum aangepakt wordt was Henk de Jong nog zeer mild.
 
4Ever4Ajax
 
1
28 april 2020 om 10:06
@nrvier: Ik had het niet zozeer over gisteren bij Op1 (alhoewel ik denk dat hij ongelijk heeft met Driessen en een totaal onnodige opmerking), maar over eerder. Plus hij haalt zichzelf onderuit door te stellen dat het zo is (feit) wat hij vindt, maar dat als iemand anders iets anders vindt het zijn mening is. Dat laatste, daar heeft hij helemaal gelijk in natuurlijk, maar dat geldt ook voor zijn eigen mening. En natuurlijk heeft iedereen zijn eigen belang. Ik begrijp ook de woede en onbegrip bij Cambuur en De Graafschap. Maar dit gezeur hadden we ook gehad als er een andere beslissing was genomen, omdat er geen gouden oplossing was.
 
nrvier
 
3
28 april 2020 om 10:19
Er was geen gouden oplossing, maar wel een sportieve oplossing.. Als Gudde voor de top zegt 75% is genoeg, dan geldt dat ook voor onderin. Sterker nog tot donderdagavond was dat ook nog steeds het scenario. En wbt Henk de Jong, zelfs in het eerste emotionele interview geeft hij aan dat dat zijn mening is, nergens zegt hij dat dat een feit is. Het nadeel van sites als voetbalzone is ook dat 1 quote enorm opgeblazen wordt en daar worden mensen dan weer op afgerekend.
 
4Ever4Ajax
 
0
28 april 2020 om 10:27
@nrvier: Even vooropgesteld, ik vind de uitkomst van de Knvb ook zwak. Wat mij betreft hadden ze sterker overgekomen als ze de Europese plaatsing obv vorig jaar hadden gedaan omdat je dan consequent bent. Dit lijkt de Knvb nu te hebben gedaan na uitlatingen van Ceferin en de Uefa, maar daardoor krijg je inderdaad wel een scheef beeld. Toch klopt het niet helemaal wat je zegt, want voor de top is 75 niet genoeg voor het landskampioenschap. Die wordt (in mijn ogen) zeer terecht niet benoemd.
 
nrvier
 
2
28 april 2020 om 10:37
Klopt, maar Gudde zegt: De clubs hebben het dik verdiend, er is per slot van rekening al 75 gespeeld" Hier mee geeft hij dus aan de verdeling van de europeese tickets gerechtvaardigd is terwijl de verschillen bovenin veel kleiner waren dan onderin. Dan kan je niet zeggen Ado en Rkc hebben maar 75 gespeeld er was nog alles mogelijk. En ze kunnen zich niet verschuilen achter de uefa, die heeft aangegeven dat er bij promotie/degradatie van sportieve gronden uit oet worden gegaan. En als je kijkt naar sportieve prestaties dan laat je een club die 99,5 kans op promotie promoveren ten opzichte van een club die 99,85 kans op degraderen heeft. Was ook consequent geweest.
 
4Ever4Ajax
 
0
28 april 2020 om 10:52
@nrvier: Ik denk ook dat de Knvb maar 2 echter keuzes had, en toch hebben ze voor een combi gekozen. Of alles op basis van vorig jaar afstemmen of alles op basis van dit jaar. Dan nog had je denk ik genoeg clubs gehad die zouden procederen, omdat er geen ideale oplossing is, maar dan was de Knvb wel consequent geweest. De Knvb heeft sowieso laten zien niet daadkrachtig op te kunnen treden en die stemming/peiling was daar een zeer curieus onderdeel van. Daar maak je de situatie alleen maar lastiger op.
 
Scepticus38
 
0
28 april 2020 om 10:54
" Maar dit gezeur hadden we ook gehad als er een andere beslissing was genomen, omdat er geen gouden oplossing was ". Het is geen gezeur en juist omdat er geen gouden oplossing mogelijk was, had de Knvb de reglementen strikt en zonder aanziens des persoons moeten uitvoeren. Als de Knvb dat had gedaan, had je de bezwaren van Cambuur eventueel als " gezeur " kunnen afdoen, maar nu de Knvb de reglementen op de Eredivisie op een andere manier heeft uitgevoerd dan op de Eerste Divisie, is er sprake van willekeur waar de club de dupe van is geworden. En staat die club dus volledig in haar recht om daar bezwaar tegen aan te tekenen. Ik vind het vooral verbijsterend dat dit is gebeurd omdat Gudde jarenlang gemeenteambtenaar is geweest en dus kennis moet hebben van het Bestuursrecht. In het Bestuursrecht is dit een doodzonde. Door de wijze waarop de Knvb met de besluitvoering is omgesprongen, heeft ze het zorgvuldigheidsbeginsel met voeten getreden en is sprake van onbehoorlijk bestuur. En dat is in het Bestuursrecht een doodzonde. De zorgvuldigheidsnorm is niet alleen van toepassing, maar ook op het Privaatrecht (zie Artikel 162 lid 2 Burgerlijk Wetboek BES Boek 6) zoals het Aansprakelijkheidsrecht. Dus zelfs als de rechter het besluit van de Knvb niet terug zou draaien omdat het onrechtmatig genomen is, kan Cambuur de geleden schade nog altijd via het Aansprakelijkheidsrecht op de Knvb verhalen. Met een gerede kans op succes.
 
4Ever4Ajax
 
0
28 april 2020 om 11:07
@scepticus38: Dat laatste is maar de vraag. Als je naar het verleden kijkt naar jurisprudentie en sportbonden, dan delft de eiser praktisch altijd het onderspit. Zoals je hierboven ook kan lezen, ben ik helemaal geen aanhanger van deze oplossing trouwens. De eisende partijen zullen aannemelijk moeten kunnen maken dat de Knvb geen zorgvuldige afweging heeft gemaakt. Dat is echt enorm lastig. De financiele schade van clubs in het algemeen is daarnaast niet direct af te wentelen denk ik op de Knvb, neem aan dat de Knvb geen schuld heeft bij de verspreiding van COVID-19. Zeker als er een solidariteitsfonds komt plus wellicht extra afspraken voor een club als Cambuur en De Graafschap (wellicht ook FC Utrecht) dan is een stap voor geld naar de rechter in mijn ogen nog te voorbarig. Ik vrees dat dit proces alleen maar leidt tot extra kosten voor de clubs. Onbehoorlijk bestuur is zo moeilijk om aan te tonen, dat het eigenlijk in de praktijk alleen gebeurt bij serieuze fraude en dat lijkt me hier niet van toepassing.
 
Scepticus38
 
0
28 april 2020 om 11:22
" Als je naar het verleden kijkt naar jurisprudentie en sportbonden, dan delft de eiser praktisch altijd het onderspit ". Dat is geen maatstaf omdat de kans om je gelijk te halen, niet afhankelijk is van statistieken maar van de situatie en de gebruikte argumenten. Het hangt dus af van de zaak. Sportgerelateerde zaken worden inderdaad vaak onbehandeld naar de bonden terug verwezen omdat de rechter zich niet gemachtigd voelt om ze in behandeling te nemen. Deze zaak heeft echter niet specifiek met sport te maken maar met bestuursrecht. Zaken die niet specifiek met de sport te maken, maar bijv. met het Arbeidsrecht zijn wel degelijk met succes bij de rechter aangevochten, getuige de afloop van de Zaak-Bosman en de Zaak-Webster.
 
misseva88
 
18
28 april 2020 om 10:06
"met alle respect voor Willem II: als ze ons die plek hadden gegeven, was er veel minder commotie geweest". Dus omdat Van Seumeren voor elke camera die aan staat loopt te zeiken en daarmee zelf alle commotie veroorzaakt, had Utrecht maar die Europese plekken moeten krijgen? Wat een onzin. Hoe krijg je het je smoel uit.
 
AFCAXX
 
4
28 april 2020 om 10:43
Inderdaad. En een onzinnige stelling ook. Willem II is gewoon 5e. Het meest logische in de huidige situatie is het schrappen van de speelronde die niet gespeeld is. Want er kunnen gewoon geen beslissingswedstrijden meer gespeeld worden. En dan staat Willem II ook nog steeds 5e.
 
AvdVen
 
1
28 april 2020 om 10:52
Dat Willem II in de huidige omstandigheden als 5e op de ranglijst vastgesteld wordt, kun je echt prima onderbouwen. Dat die vijfde plek een ticket voor de Europa League oplevert, is echter een stuk dubieuzer. Dat komt namelijk alleen maar omdat het ticket van de bekerfinale naar de competitie is verschoven. Anders zou die vijfde plek slechts een plek in de play-offs opleveren. De frustratie bij Utrecht is volledig terecht. Dat er geen makkelijke pasklare oplossing klaar ligt, is duidelijk. Maar kwalificaties als `lopen te zeiken` en `hoe krijg je het je smoel uit` zijn echt zwaar overtrokken. Of vind je dat het belang van Utrecht voldoende aan de orde is geweest en dat er op z`n minst een compensatie op tafel is waarmee Utrecht zou kunnen leven?
 
gaeajax94
 
0
28 april 2020 om 11:13
Plek 5 is volgens mij altijd een play off plek trouwens hoor. Nu heeft PSV het ticket doorgeschoven gekregen en heeft Willem ll het ticket ontvangen die normaal uitgereikt word na de play offs. Mocht bijv. Utrecht de beker hebben gewonnen, dan worden er geen tickets doorgeschoven en dat zou betekenen dat de play off zouden bestaan uit PSV, Willem ll, Fc Utrecht en vitesse. Aangezien fc Utrecht in dat geval al een beter europees ticket heeft wordt Heracles ook toegevoegd aan de play offs (nummers 4,5,7,8) ik heb hierbij de huidige stand toegepast.
 
AvdVen
 
1
28 april 2020 om 11:28
Maar op basis van de huidige stand zou dat ook het máximale zijn voor Willem II: een plek in de play-offs (dan wel met de nummer 4, dan wel de nummer 8, afhankelijk van de bekerwinnaar). Ik zeg in mijn reactie overigens ook dat die vijfde plek hier goed voor is. Als je dus naar de verdeling van de Europese tickets kijkt, is Feyenoord 'de facto' als bekerwinnaar uitgeroepen: zij krijgen het ticket dat daarbij hoort en het ticket dat dan overblijft wordt op de ranglijst doorgeschoven. En tel dáár dan bij op dat Utrecht met drie punten achterstand én een beter doelsaldo nog een wedstrijd tegoed heeft, grijpen zij wel erg zuur mis. En dus is de frustratie volkomen begrijpelijk.
 
misseva88
 
3
28 april 2020 om 11:52
Het gaat er om dat Van Seumeren de zogenaamde commotie niet als een argument aan mag dragen, zeker niet als hij daarbovenop ook nog eens stelt dat er minder of zelfs helemaal geen commotie was geweest als niet Willem II maar Utrecht dat Europa League ticket had gekregen. Dat is gewoon onnozel.
 
WHUUUU
 
1
28 april 2020 om 11:26
Knap staaltje onzin verkopen dit! De commotie ontstaat omdat Willem II ten onrechte een ticket krijgt en Utrecht een ticket door de neus wordt geboord. Tuurlijk schopt vseumeren dan stennis, dat heeft de knvb aan zichzelf te danken. Dan moeten ze maar eens voor een keer wel normaal beleid voeren. Van Seumeren veroorzaakt geen commotie, de knvb heeft die commotie veroorzaakt. vseumeren heeft louter goede argumenten. Hopelijk wordt er snel recht gesproken!
 
misseva88
 
4
28 april 2020 om 11:57
Hij heeft nog geen realistisch haalbare optie genoemd waardoor het anders kan worden beslist. Vergeet niet dat de Europa League tickets al in mei doorgegeven moeten worden aan de Uefa. Dus zijn hele plan om de bekerfinale als seizoensopener te houden vind ik prima, maar daar kunnen simpelweg geen Europese tickets mee verdeeld worden. Het enige wat hij verder doet is klagen en dat begrijp ik ook dondersgoed. Maar hij beweert glashard dat er minder commotie was geweest als de nummer vijf van de Eredivisie was overgeslagen en de nummer zes wel een Europees ticket had gekregen. Dat is gewoon een ontzettend domme opmerking. Zeker omdat deze man overal stennis loopt te schoppen en voor elke draaiende camera leeg loopt. Dat hij dat doet, prima. Maar hij stelt dat dat maar een reden moet zijn om hen alsnog een ticket te geven. Dat is het gedrag van een verwend kind die in een speelgoedwinkel staat te huilen omdat zijn ouders hem geen nieuwe Lego Millenium Falcon geeft.
 
WHUUUU
 
1
28 april 2020 om 12:04
Waar heb jij gehoord, gezien of gelezen dat vseumeren en Utrecht vinden dat ze een ticket verdienen omdat ze veel klagen in de media? Dat slaat echt als een tang op een varken.
 
misseva88
 
2
28 april 2020 om 12:15
Hij gebruikt de commotie in de media als argument om zijn punt kracht bij te zetten dat er een andere beslissing genomen had moeten worden.
 
e013willem
 
2
28 april 2020 om 14:28
Leg eens uit waarom Willem II het ticket niet verdient? Utrecht supporters vinden het allemaal wel heel zwart-wit. Hoe kan je nou zeggen dat Willem II het ticket absoluut niet verdient en FC Utrecht absoluut wel?
 
IHEN
 
0
29 april 2020 om 00:44
Niks ten onrechte. #alsteltniet en 2x als telt ook niet.
 
WHUUUU
 
0
29 april 2020 om 18:23
Misseva88 citeer dat dan even voor me, ik heb dat niet gelezen. Volgens mij verzin je zelf maar wat
 
gaeajax94
 
1
28 april 2020 om 10:59
Nou van Seumeren, ik kan je op een briefje meegeven dat er ook best wel veel commotie was geweest als je het ticket aan Utrecht had gegeven, maar dan van Willem ll kant. Willem ll zal zich dan natuurlijk hebben gericht op het feit dat er een kans is dat Utrecht niet zou winnen van Feyenoord en Ajax. Geen bekervoetbal zoals de Jong stelt ben ik het ook niet helemaal mee eens aangezien bekervoetbal voor amateurs en KKD teams een leuke inkomstenbron is (grote wedstrijden=grote recette) en spelers kunnen zich onder meer weerstand in de etalage spelen van grotere clubs.
 
DRL80
 
0
28 april 2020 om 11:44
Ben bang dat er van recettes geen sprake zal zijn komend seizoen.. Het bekertoernooi volgend seizoen overslaan om ruimte in de beperkte tijd en ruimte te creëren vind ik in dat licht bezien wel een optie. Niet waar De Jong op doelt en vandaan komt t.a.v. z’n argumentatie maar ik vind het wel een idee.
 
PS18
 
3
28 april 2020 om 11:09
Ben bang dat al het huilen in de media, met Henk de Jong voorop, afbreuk doet aan de gunfactor die Cambuur op dit moment heeft inzake de aan te spannen rechtszaak tegen Zeist. Nagenoeg iedereen zal het Cambuur gunnen of zal begrip op kunnen brengen voor hun positie, maar om dit nou tot in den treure uit te melken in elke krant of op elke website wordt naar mijn bescheiden idee wat te veel van het goede. Dan slaat de sympathie om naar irritatie, zoals hierboven ook al aangegeven. Nog los van het feit of de club in haar recht blijkt te staan of niet. Het onbegrip is al geuit, maar bereid binnenskamers de zaak voor en blijf er niet continue over door emmeren om je maar gesteund te voelen.
 
T-Babangida
 
2
28 april 2020 om 12:15
Net alsof de rechter rekening zou houden met de gunfactor.. Voor hetzelfde geld pissen ze volgend seizoen naast de pot en promoveren ze dan ook niet.. Dan heb je ze wel in elk geval 1 jaar ED door de neus geboord en daarbij komende extra inkomsten.. Dus je kunt het nu beter ook hoog opspelen, alsof het voortbestaan van de club er vanaf kan gaan hangen.. Potentiële sponsoren die nu niet meer geïnteresseerd zijn, of niet gaan betalen wat bij ED voetbal het geval zou zijn, spelers die nu mogelijk niet meer gehaald/ behouden kunnen worden.. En daarnaast het mislopen van wedstrijdrecettes tegen de groter clubs..
 
DRL80
 
2
28 april 2020 om 11:41
Cambuur en De Graafschap zijn genaaid en hebben reden tot klagen. ADO en RKC mogen de KNVB heel dankbaar zijn. Verder zijn de keuzes logisch. Er zal altijd iemand zich genaaid voelen, nu zijn het Utrecht, Volendam en die andere periodetitel winnende club. Het is zoals het is en elke dag hier over doorgaan heeft geen zin.
 
T-Babangida
 
1
28 april 2020 om 12:27
Er zit wel ff verschil tussen rechtstreekse promotie en nacompetitie.. Ik zie die promotie meer als het Europese voetbal voor de ED.. Als je geen kampioenschappen wilt uitreiken voor +/- 75% gespeelde competities kun je ook niemand laten degraderen, maar als er wel clubs Europa in gaan moet je ook clubs laten promoveren.. Alleen zou je dan wel volgend seizoen 4 ploegen rechtstreeks moeten laten degraderen en maar 2 weer laten promoveren.. En als je er nu niet over doorzeurt, gebeurd het volgende keer weer.. Kijk maar naar hoe wij ook altijd weer door de EU genaaid worden met Rutte aan het roer.. Dit omdat hij er niet op afgerekend door de kiezer en hij de EU geen enkele weerstand bied en uiteindelijk alles maar tekent wat ze willen, maar dat is een heel ander topic..
 
millwall67
 
0
28 april 2020 om 15:58
Valentijn Driessen... is die man nog serieus te nemen?? Betiteld de hele gang van zaken bij de KNVB als leiderschap en daadkracht... ongeacht de gekozen beslissing, dan begrijp je er niks van of je hebt andere belangen. Of beide..
 
bijcrack
 
1
28 april 2020 om 17:36
Ik kan er naast zitten hoor, maar hoe ik het zie hebben ze de hele knvb beker van afgelopen seizoen geschrapt/nietig verklaard.Dan is het ook logisch dat het bekertoernooi geen europese tickets vergeeft omdat het nu in feite word gedaan alsof dat hele bekertoernooi nooit heeft plaats gevonden.Daar kan je over discussiëren of dat terecht is of niet.Feit blijft dat het zeuren over die finale op dit moment geen zin heeft.Beker heeft nooit bestaan afgelopen jaar dus tickets worden verdeeld via competitie, wat snapt van seumeren hier niet aan??Ja ze hadden van ajax kunnen winnen, maar ik had het nog maar moeten zien.
 
FC Bloempot
 
1
28 april 2020 om 20:15
Ik weet dat ik misschien niet helemaal objectief ben en ik begrijp ook dat er natuurlijk altijd clubs teleurgesteld (boos) zouden zijn, ongeacht welke beslissingen er genomen zouden zijn. Ik ben ook niet per se voorstander van rechtzaken in dit soort situaties. Maar toch. Ik vind dat FC Utrecht weinig tot geen poot heeft om op te staan als het gaat om de competitie. Natuurlijk, een wedstrijd minder gespeeld, beter doelsaldo, beter onderling resultaat en betere Uefa ranking, maar uiteindelijk simpelweg onder Willem II op de ranglijst. Te wisselvallig, te vaak niet thuis gegeven, gewoon een wedstrijd meer moeten winnen (van bijvoorbeeld RKC of Vvv). Dat de Bekerfinale (en daarmee het hele toernooi) geheel buiten beschouwing wordt gelaten vind ik echter heel vreemd. Aan het begin van het seizoen is de afspraak voor iedereen duidelijk: 4 Europese tickets op basis van de ranglijst (75 procent gespeeld, niets te zeggen over welke clubs (of in ieder geval over in welke volgorde) op plaats 1-4 zouden eindigen) 1 ticket op basis van de play-offs (deelname op basis van de ranglijst) (0 procent gespeeld, niets te zeggen over wie er uiteindelijk in die play-offs zouden gaan spelen, laat staan wie er zou winnen) 1 ticket op basis van de beker (85 procent gespeeld, nog maar twee clubs over) Dat de play-offs vervallen lijkt me voor iedereen volkomen logisch. En dat het ticket dat via die weg te verdienen was terugvloeit naar de ranglijst ook. Maar de route naar het ticket dat via de beker te verkrijgen is, dat is toch eigenlijk het verst afgewerkt van allemaal? Als je op basis van 75 gespeelde wedstrijden in de reguliere competitie plaatsen gaat vergeven omdat er -al 75 is gespeeld- (terwijl er in alle redelijkheid nog 4 clubs aanspraak kunnen maken op 2 CL plaatsen, er naast die plaatsen nog 5 clubs aanspraak kunnen maken op plaatsing voor de EL via de ranglijst en er naast die plaatsen nog minimaal 8 clubs aanspraak kunnen maken op de vier plaatsen die recht geven op deelname aan de play-offs voor het laatste ticket), dan kun je een bekertoernooi dat al voor 85 procent (alleen op de finale (2 clubs) na) gespeeld is toch niet zomaar in zijn geheel buiten beschouwing laten? De Beker is toch ook gewoon een competitie die parallel aan de reguliere competitie afgewerkt wordt met aan het eind een ticket voor Europees voetbal als beloning? Dan kun je daar, net als voor de tickets die via de competitie worden vergeven, toch apart naar kijken? En als je daar zelf niet direct een beslissing over wilt nemen dan ga je het daar toch op zijn minst (met betrokken partijen) over hebben? Het bekertoernooi zomaar in zijn geheel terzijde schuiven en het bijbehorende ticket zonder heldere uitleg en draagvlak naar eigen inzicht weggeven valt in deze context mijns inziens niet rationeel uit te leggen.
 
IHEN
 
0
29 april 2020 om 00:51
Die 75% doet niet terzake de competities en de beker zijn namelijk nietig verklaard. Daarom niemand kampioen en ook geen promotie. De ranglijst wordt alleen gebruikt om dan toch tickets voor Europa toe te kennen zoals de UEFA ook heeft geïnstrueerd.