Henk Fraser onthult: 'Louis van Gaal kon mij zich niet herinneren'
Zaterdag, 24 juli 2021 om 06:29

Henk Fraser beschouwt het als een eer dat Louis van Gaal hem heeft gevraagd om zijn assistent te worden bij het Nederlands elftal. De trainer van Sparta Rotterdam zei afgelopen week met een knipoog 'met een kleurtje' in het gezochte profiel te passen, maar vindt dat eigenlijk totaal geen issue. "Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender", zegt Fraser in gesprek met De Telegraaf.

Fraser hekelt 'het gejank over kansen'. "Dat klinkt misschien idealistisch, maar het speelt gewoon niet in mijn leven", aldus de oefenmeester. "Ik wil ook totaal geen deelgenoot zijn van dat soort discussies, omdat het niet in mijn leven past. Van mij mag niemand uitgesloten worden. Nu ook. Ondanks alle goedbedoelde meningen en adviezen: ik doe iets als ik voor mezelf vind dat ik het moet doen. Dat staat los van kleur of misschien overgekwalificeerd zijn, omdat er zogenaamd naar een gekleurde trainer wordt gezocht. Dat dit in mijn geval onzin is? Het wordt wel benoemd. Maar het blijft mijn keuze. De discussie laat ik aan anderen. Weet je: zien mensen het in je zitten, dan krijg je toch wel die kans. En zo niet, dan niet."

Midden jaren tachtig waren Fraser en Van Gaal twee seizoenen ploeggenoot als speler van Sparta. Opmerkelijk genoeg wist Van Gaal daar niets meer van, toen hij Fraser onlangs benaderde. "Ik heb destijds niet echt een goede indruk achtergelaten", lacht Fraser. "Hij kon mij zich niet herinneren. Ik zei: 'Ik ben verdomme zelfs mee geweest naar dat Europese duel bij Hamburger SV.'"

Na zijn spelerscarrière doorliep Fraser een geleidelijke weg richting het hoofdtrainerschap. Eerst was hij acht jaar jeugdtrainer bij Feyenoord, twee jaar bij PSV en daarna nog assistent van Jong Oranje. De laatste jaren werkt hij succesvol bij Sparta, dat hij de laatste twee seizoenen respectievelijk naar de elfde en achtste plek leidde. "Ik loop er niet mee te koop", zegt Fraser. "Ik constateer dat anderen zichzelf misschien beter verkopen: 'Ik heb dit en dat bereikt.' Dat zou ik misschien beter moeten doen. Maar dat zit niet in mij. Uiteindelijk spreken prestaties en kwaliteit voor zich, denk ik." In mei verlengde Fraser zijn contract op Het Kasteel overigens tot medio 2024.

Op basis van die prestaties werd Fraser door Van Gaal benaderd. "Wat ik ervan vind? Iedereen zou het een eer vinden bij het Nederlands elftal aan de slag te gaan en dat geldt voor mij ook", zegt Fraser. "Als iemand als Van Gaal je vraagt, heeft dat ook impact op andere mensen, merk ik. Maar het verandert niets over het inzicht wat mezelf betreft. Ik wil niet arrogant klinken, maar mezelf ook niet naar beneden halen. Ondertussen denk ik wel iets te hebben opgebouwd binnen het Nederlandse voetbal."

Het is de bedoeling dat Fraser zijn werk bij Sparta gaat combineren met dat bij Oranje, al moeten de Rotterdammers daar hun jawoord nog aan geven. Fraser zag zijn elftal vrijdag enigszins verrassend onderuit gaan in een oefenduel met NAC Breda. Ralf Seuntjes en Kaj de Rooij zetten de Brabanders vroeg in de wedstrijd op voorsprong, waarna het tegendoelpunt van Tom Beugelsdijk niet voldoende was om een nederlaag te voorkomen: 2-1.

Meer nieuws
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
23
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
1
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
5
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
20
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
42
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (40)

 
Meneertje1972
 
11
23 juli 2021 om 20:36
Het is een eer maar zoals Johan Derksen het zegt als je gekozen wordt omdat je een 'kleurtje' hebt dan zou ik die baan niet nemen. Ik hoorde trouwens dat hij ook nog de kans krijgt om het daarna over te nemen als bondscoach. Ook apart. Want hij is gewoon een middenmoot trainer, niks mis mee. Maar nu wordt hij ineens gepromoveerd als bondscoach omdat dat van de commissie Meiland moet. Apart ;-)
 
CampNou84
 
61
23 juli 2021 om 20:44
Als je de jongens achter je hebt, vechten ze voor je. Henk is een people manager, kom je al veel verder mee dan de Boer, Danny Blind etc etc
 
Wouterke
 
20
23 juli 2021 om 21:40
Precies CampNou84. Hij is een peoplemanager en dat wordt altijd enorm onderschat. Kennis van het spelletje hebben de meesten wel, maar je moet het kunnen overbrengen en de spelers achter je krijgen. Ik zou heb wel graag eens als bondscoach of bij een topclub willen zien.
 
FlamengoBrasil
 
43
23 juli 2021 om 21:03
Ik vind hem geen middenmoot trainer, maar trainer van middenmoot clubs. Dat is toch iets anders. Denk dat Fraser een goede opbouw in zijn carrière heeft. Zou hem wel eens bij een grotere club willen zien. Denk wel dat hij dat aan kan.
 
Sirius
 
2
24 juli 2021 om 00:37
Ik denk dat we dat pas kunnen concluderen als hij iets gaat presteren bij een relevante club. Dat je met spelers van Vitesse, Sparta of ADO om kunt gaan, dat zegt natuurlijk nog vrij weinig. Vitesse is dan enigszins relevant, maar daar is hij wel ontslagen. Bovendien hebben ze daar ook geen spelers rondlopen die groter zijn dan de voetballer en persoon Fraser in de voetbalwereld. In het Nederlands elftal hebben zelfs veel bankzitters eigenlijk meer gepresteerd en zijn relevanter in met name het buitenland. Dat zijn wel factoren die mee kunnen spelen. Nu ben ik overigens wel gecharmeerd van Henk Fraser hoor, daar niet van.
 
 
2
25 juli 2021 om 11:29
@Meneertje1972:Dus omdat anderen zeggen dat hij de baan krijgt, omdat hij een kleurtje heeft, moet hij de baan niet nemen. Wat een onzin, maar die kraamt Johan Derksen wel vaker uit. Toevallig vind ik Fraser een goede trainer, die kwaliteiten heeft, en dat heeft helemaal niks te maken met zijn kleur. Er zijn meerdere trainers geweest die in het verleden assistent bondscoach zijn geweest en van een middelmatige club kwamen. Dat is ook helemaal niet van belang. Het gaat erom dat hij de kwaliteiten heeft in de technische staf te passen die Louis van Gaal voor ogen heeft. Je kunt pas zeggen of hij de kwaliteiten wel of niet heeft, als hij de functie heeft bekleed, maar dan moet iemand wel de kans krijgen om het te laten zien, anders zal je het ook nooit weten. Het is kort door de bocht om te zeggen:” Hij is trainer van een middenmoter, dus is hij een middenmoot trainer”. Als jij boven gemiddeld presteert met meerdere selecties die middelmatig zijn, ben je voor zover een goede trainer. Daarnaast heeft hij bij topclubs en jong Oranje gewerkt, dus heeft al eerder gewerkt met spelers die groot waren of inmiddels grote spelers zijn. Hij is zelf nooit een hele grote speler geweest, internationaal gezien, maar het is ook al vaker gebleken dat niet alle grote internationale voetballers, ook grote trainers zijn.
 
mrMRJ
 
60
23 juli 2021 om 20:39
Lekker Henk! Ik ben blij dat je afstand neemt van dat slachtoffer gedrag en hoop dat je NL ver brengt!
 
NJfromVOL
 
26
23 juli 2021 om 21:38
Ik denk (persoonlijke overtuigen) dat ondernemende mensen hun kansen pakken. Ik ken volop mensen van Surinaamse, Antilliaanse, Chinese, Marokkaanse en Turkse afkomst die dat doen. Misschien vergeet ik wat nationaliteiten. Die hoor ik nooit over dergelijke zaken, hoewel ze echt wel eens een opdracht missen die misschien terug te voeren is op hun afkomst. Ik gun het hem van harte. Of hij nou bruine of blauwe ogen heeft, ik oordeel over de persoon.
 
NJfromVOL
 
2
23 juli 2021 om 21:41
overtuigen = overtuiging ... Het herstellen van je tekst heeft weer eens kuren. Anderen hier ook last van?
 
ayCaramba
 
33
23 juli 2021 om 23:12
Studies hebben aangetoond dat een cv vaker wordt geselecteerd voor interviews als er een witte Nederlandse naam op staat, in tegenstelling tot exact hetzelfde cv met een niet Nederlandse naam. Uitzendbureaus zijn ook vaak genoeg betrapt geweest op het selectief selecteren van kandidaten op basis van ras en afkomst, soms omdat bedrijven het zo wilden en soms omdat ze het zelf zo goed vonden. Vaak wordt aangenomen dat vrouwen verpleegster zijn als ze arts zijn, assistente als ze advocaat zijn, stafmedewerker als ze politicus zijn, of secretaresse als ze een leidinggevende zijn, en de persoon die de aanname doet, staat erop om met de "echte" (dwz mannelijke) arts, advocaat, enz te spreken. Allemaal slachtoffergedrag voor jou als mensen daar over klagen natuurlijk want jij ondervind hier geen hinder maar het is belangrijk om naar anderen te luisteren en je te verplaatsen in hun schoenen en mss begrijp je dan wrom diversiteit zo’n grote topic is.
 
BuD83
 
12
24 juli 2021 om 07:36
eindelijk iemand die niet klaagt over kansen en dan vind jij dat hij daarin toch mee moet gaan. In t Nederlands elftal spelen soms nog meer donkere spelers als blanken Hoor ik nooit donkere mensen over. Als je goed genoeg bent speel je Zo is t ook als trainer en bij andere banen. Heb met veel verschillende culturen gewerkt als operator. Ook daar heb je net als bij Nederlanders goeie en slechte tussen zitten Degene die echt van goeie wil is komt er maar er heerst ook veel gemakzucht en geen gedrevenheid en die werden weer weggestuurd. Henk gun ik in ieder geval veel succes en hopelijk kan hij zijn mentaliteit en manier v denken overbrengen op deze groep!!
 
4fRedondo
 
6
24 juli 2021 om 11:02
Ik weet niet waar jij geboren bent of in welke cultuur jij bent opgegroeid? Je ziet weinig mannelijke verpleegsters, net zo goed dat je weinig vrouwen in de bouw ziet. Maar bij een arts ga ik niet uit van een man. In NL zijn ontzettend veel vrouwelijke (huis)artsen, dus dat is gewoon gelul. En dat geldt ook voor de advocatuur, fiscaliteit, accountancy etc. En al helemaal in de politieke bestuursfuncties. Maar aangezien jij wel thuis bent in de wereld van discriminatie / slachtoffer, waarom krijgen Turkse en Marokkaanse vrouwen wel volop kansen en de mannen een stuk minder? Zou het misschien iets te maken kunnen hebben met de reputatie van deze mannen in het criminele milieu en dat ze gebrekkig NL’s praten, terwijl de vrouwen met dezelfde etnische achtergrond vloeiend NL’s spreken?
 
ayCaramba
 
10
24 juli 2021 om 11:50
Daar hebben we het legioen racisme ontkenners weer. Je kunt dingen blijven ontkennen tot je een ons weegt maar vooruitgang zal je niet boeken en door mensen zoals jullie is er heel lang niks veranderd. Als witte mannen is het hoogst irritant om constant over diversiteit te horen maar vergeet niet dat er een legio aan hoogopgeleide minderheden zijn die moeilijk aan een baan kunnen komen door wat ik aankaart. De meeste van jullie spreken uit een hoek van witte privilege dus spreek aub niet voor de slachtoffers. Ik heb het hier over mensen die daadwerkelijk iets toevoegen aan de maatschappij maar wetend worden uitgesloten door discriminerende blokkades.
 
Japie_Krekel
 
22
23 juli 2021 om 20:41
Ik gun het Fraser wel. Imo echt een uitstekende coach. Als je tegenwoordig niet heel wiskundig en professorisch over voetbal praat in interviews heb je zogenaamd geen visie. Daarom heeft de nuchtere Fraser denk ik nog geen kans gehad bij een grote club maar die zal nu wel gaan komen in de toekomst verwacht ik. Heb je bij Oranje gezeten heeft dat vaak een goede invloed op je CV hebben we in het verleden gezien met assistent coaches als Gio en FdB
 
Ajax12321
 
26
23 juli 2021 om 21:23
Oprechte vraag: Hoe vaak plaats jij dezelfde comments? Deze heb ik ook al weer 5 keer gezien ofzo. Over Ihatarren ook stuk of 10 dezelfde comments.Niet elke trainer heeft een visie. Fraser kijkt wellicht wat het beste is voor zijn selectie. Als je altijd aanvallend voetbal wil spelen op een bepaalde manier zoals Bosz, dan heb je een duidelijke visie.
 
NJfromVOL
 
36
23 juli 2021 om 21:48
Japie staat gewoon met een mond vol tanden en heeft geen weerwoord ... Hoe is dat mogelijk?
 
Japie_Krekel
 
10
23 juli 2021 om 22:00
Ik kan er wel op reageren hoor. De mensen die met dit soort verwijten komen zijn vaak de mensen die constant dezelfde reacties plaatsen onder een Memphis, Driessen of Raiola topic maar ik wilde mezelf de moeite besparen
 
NJfromVOL
 
13
23 juli 2021 om 23:02
Lol, Japie ... hij heeft wel een beetje gelijk. Het is vaak voorspelbaar, maar aan de andere kant kan je zeggen dat het consistent is.
 
Ajax12321
 
3
24 juli 2021 om 01:44
Ik plaats sowieso eigenlijk nooit een comment, vooral niet onder topics van Raiola of Driessen. Ik reageer alleen vaak. Dus je reactie heeft geen betrekking op mij. Het valt mij gewoon op dat je vaak dezelfde comment plaatst en ik vraag mij af waarom.
 
ThePhilosopher
 
3
24 juli 2021 om 09:46
Japie Krekel snapt uberhaupt niet heel veel van het spelletje. Meestal zegt die een beetje lukraak subjectieve dingen, waar in principe geen touw aan vast te knopen is.
 
bliek
 
17
23 juli 2021 om 20:42
Ik vind dit toch heerlijk hoor het past niet in mijn leven. Moet je heerlijk zeggen bij mij ook niet de beste moet gewoon gekozen worden al ben je groen geel paars of geel. Als de beste maar gekozen word voor zijn positie en die denken ze nu te hebben dan is het toch primA
 
Cas1
 
1
23 juli 2021 om 21:20
Uiteindelijk spreken prestaties en kwaliteit voor zich, denk ik." en daarom snap ik niet wat de KNVB doet. Niets gepresteerd Bovendien is hij niet full time beschikbaar en vele anderen wel Wat ik ook niet begrijp is waarom Blind. Hij is al lang geen trainer meer EN heeft als trainer gefaald. Plus, waarom zo vaak een trainer met een Ajax achtergrond en wedstrijden bijna altijd in Amsterdam En dit allemaal van een Ajax fan
 
Japie_Krekel
 
15
23 juli 2021 om 21:32
als je 8e wordt met dit materiaal van Sparta vind ik dat toch wel een uitstekende prestatie. waarom zou je dan niet als assistent kunnen fungeren?
 
Japie_Krekel
 
2
23 juli 2021 om 22:02
Was het een hoofdcoach is het een ander verhaal maar als assistent coach hoef je niet één of andere elite coach te zijn. Die willen verder ook geen tweede viool spelen dat soort coaches. Daarom vind ik Fraser een uitstekende keuze. Het is een talentvolle coach in opkomst
 
765
 
1
24 juli 2021 om 07:00
Danny Blind had bij Ajax contractueel vast laten leggen dat hij beschikbaar zou zijn als Van Gaal weer ergens een functie als coach zou krijgen. Vandaar dat hij nu opnieuw assistent is. Het “scholletje” Blind is dus het holmaatje van Van Gaal.
 
somagunner
 
8
23 juli 2021 om 21:36
Het blijft bij mensen in hun hoofd spelen. Afstand nemen van slachtofferrol, De beste man moet gekozen worden. Aandoenlijk sommige mensen. Iedereen is tevreden met Fraser en de beste man neemt er afstand van en dat mag. Maar zonder die commissie was hij misschien nooit assistent geweest. Van Gaal herkend hem niet eens tien ze samen in 1 ploeg speelden dat zegt genoeg.
 
NJfromVOL
 
16
23 juli 2021 om 21:53
Gullit noemde Fraser hem ooit "het Spook" toen Fraser enkele wedstrijden bij het Nederlands elftal was geselecteerd. Dat was omdat Fraser zo bescheiden, onzichtbaar, op de achtergrond aanwezig was (kies wat je het beste uitkomt). dat je niet in de gaten had dat hij er überhaupt bij was. Dat zal op jonge leeftijd helemaal het geval geweest zijn. Dat zegt hooguit iets over iemands karakter, maar niet over diens kwaliteiten.
 
Sulejmanii
 
4
24 juli 2021 om 09:26
Helemaal mee eens, de negativiteit van sommigen is om te janken.
 
AFCA_Babel
 
4
24 juli 2021 om 08:34
Waren er maar die zo dachten als Henkie Fraser!! Ik ben het ook helemaal beu dat gejank over gender, huidskleur en al dat andere gejank en aandacht vragen.. We zijn allemaal mensen. Zo gaat het bij de knvb wel een witte man, zwarte man, homo of lesbienne, transgender en een vrouw in de staf.. Waar gaat het naartoe met deze tijd.. Het lijkt wel een circus tegenwoordig.. Maar ik ben blij dat ik er net zoals Henk over denk.
 
eCKe
 
1
24 juli 2021 om 10:15
Voor iedereen die vindt dat Fraser te weinig heeft laten zien. Mag ik even in herinnering brengen wat Frank Rijkaard met Sparta heeft gepresteerd? 1e keer degradatie ooit! En daarna kwam niet onverdienstelijk Oranje en Barcelona. Fraser kan je er prima bij hebben bij Oranje. Daarbij, hij wordt assistent van de 'grote leider'.