'Het Italiaanse Catenaccio staat symbool voor alles dat fout is aan het voetbal'
Zondag, 5 maart 2023 om 23:00

Van totaalvoetbal tot anti-voetbal en alles daartussenin. Het binnenslepen van de begeerde drie punten komt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen en maten. In de rubriek Stijlfiguren gaat Voetbalzone langs de velden van weleer om fabelachtige formaties en bijzondere spelersrollen onder de loep te nemen. In deze editie: Catenaccio, de beruchte speelstijl die onlosmakelijk verbonden wordt met het Italiaanse voetbal, maar een minder sprookjesachtige renaissance van het voetbal is dan de volksverhalen vertellen.

Door Kevin van Buuren

Giuseppe 'Gipo' Viani, bondscoach van Italië tijdens de Olympische Spelen in 1960, wordt in het laarsvormige land nog wel eens als grondlegger van het Catenaccio gezien. Hij vertelde graag hoe de tactiek die verdedigen tot kunst verwierf als een openbaring tot hem kwam. Op een vroege ochtend liep de toen piekerende trainer van Serie B-club Salernitana langs een vissershaven in Salerno. Peinzend dacht hij na over hoe hij zijn zwakke defensie kon versterken, toen zijn ogen zich al dan niet bewust op de werkende vissers richtten.

Als in een visioen vernam Viani dat de vissers twee netten gebruikten. Eentje om de vissen in te vangen, en nog een om de vissen op te vangen die zich door de eerste laag wisten te wurmen. Een vangnet… dacht Viani hardop, waarna hij zijn driemansverdediging verrijkte met de klassieke 'laatste man': een menselijk vangnet voor ballen die zich door de eerste laag heen wisten te wurmen. Echter, om wereldwijd tot geestelijk vader van dit systeem te worden gezien, leek Viani zelf helaas achter het net te vissen.

Invloeden uit Zwitserland
Italië had het voordeel van culturele status om concepten publiekelijk bekend te maken, maar de oorspronkelijke bedenker van de laatste man werd geboren in het Oostenrijkse Wenen. Voetbaljournalist John Wilson schrijft in zijn boek Inverting the Pyramid (2010) over Karl Rappan, die als voetballer en trainer vooral furore maakte in Zwitserland. Daar werd hij in 1931 speler/coach bij Servette uit Genève. Zijn team bestond voornamelijk uit semi-profs, waardoor Rappan naar manieren zocht om niet weggespeeld te worden door professionelere tegenstanders. Het voetbal werd in deze tijd gedomineerd door het zogenaamde WM-systeem uit de jaren 20. Herbert Chapman, oud-Arsenal-manager en tevens inspiratiebron voor het Engelse kick and rush, liet zijn teams opdraven met drie verdedigers, daarvoor twee middenvelders en vijf aanvallend ingestelde spelers. Het doel van voetbal was immers om goals te maken.

Karl Rappan wordt gezien als de oorspronkelijke bedenker van 'de laatste man'.

Rappan voegde uit nood en zwakte een extra verdediger toe. Zijn ploeg zou ver inzakken met strikte mandekking, waarachter nog een 'vrije verdediger' liep om de gaten dicht te lopen. "Een team kan op twee manieren gezien worden. Elf individuen, die op pure klasse en natuurlijke kwaliteit hun tegenstanders verslaan, zoals Brazilië. Of elf (middel)matige voetballers, die allen deel uit moeten maken van een plan", aldus Rappan. De revolutionaire coach won twee landstitels met Servette, waarna hij ook bij Grasshoppers succesvol was. Hij is nu nog altijd de bondscoach van Zwitserland met de meeste winstpartijen ooit. Zijn systeem werd beschreven als verrou: de bout, of grendel. Vrij vertaald dezelfde term als het Italiaanse woord catenaccio.

Het verfijnen van wat niet fijn is
Of Viani nu met of zonder Zwitserse invloeden bij zijn Catenaccio kwam, de tactiek werd omarmd in Italië om verder ontwikkeld te worden. Daar kwam het in handen van Nereo Rocco, vooral geroemd als coach van AC Milan. Hij zou de basis leggen voor het Catenaccio dat door schrijver John Foot werd omschreven als 'het symbool voor alles dat slecht is aan voetbal', in zijn boek Winning at all Costs: A scandalous history of Italian football: "Catenaccio is niet alleen een manier van spelen, maar wordt toegepast op ieder aspect van het spel. Een cynisme dat typisch Italiaans is: overtredingen maken, acteren, klagen bij de scheids, systematische 'tactische' overtredingen."

Rocco's tactiek draaide om de Italiaanse lijfspreuk: 'prima non prenderle' - 'onze prioriteit is geen tegendoelpunten', maar in combinatie met een dodelijke counter maakten zijn ploegen ook erg veel goals. Het was aanvallen met zo min mogelijk middelen, maar effectief. Daarnaast maakten hij en zijn team, zoals Foot beschreef, het de tegenstander onmogelijk. Zo zou de coach voor de wedstrijd tegen Estudiantes in 1969, voor de Wereldbeker voor clubteams geïnstrueerd hebben: "Schop alles dat beweegt; als dat de bal is, des te beter." Tussen 1961 en 1973 won Milan met Rocco aan het roer twee landstitels, twee nationale bekers, tweemaal de Europa Cup I én II, evenals het WK voor clubteams. Dat terwijl hij tussentijds nog vier jaar lang Torino trainde. Hij wordt dan ook nog altijd beschouwd als een van de grootste trainers aller tijden.

De heerschappij van Herrera
Hoewel Rocco een harde mentaliteit hanteerde, kon het nog extremer. De geboren Argentijn Helenio Herrera claimde als speler van het Franse Puteaux al het Catenaccio te hebben ontdekt. Toen hij en zijn ploeggenoten in 1945 een 1-0 voorsprong met moeite verdedigden, vertelde de linksback zijn linkermiddenvelder om op zijn positie te gaan spelen. Herrera nam achter de laatste linie de positie van laatse man in als extra vangnet. "Zo dacht ik al als speler. We wonnen en toen ik manager werd, herinnerde ik mij dat", zo vulde hij zijn bewering aan. Herrera was nou eenmaal speciaal. Tenminste, ook die eigenschap schreef hij zichzelf toe.

Of Herrera geboren was voor grootsheid, was niet meteen duidelijk. Zijn vader was een Spaanse migrant en vervalste zijn geboortedatum om een boete voor te late registratie van zijn zoon te ontlopen. Volgens zijn vrouw zou de Argentijn later zijn geboortecertificaat hebben gewijzigd: 1910 werd 1916. Op vierjarige leeftijd, toen zijn familie naar Marokko verhuisde, overleefde hij ternauwernood de infectieziekte difteritis. Toen hij later trainer was van Barcelona, overleefde hij een vliegtuigcrash. Genoeg om zichzelf ervan te overtuigen dat hij ergens voor uitverkoren was, bijvoorbeeld tot hervormer van het Italiaanse voetbal. "Als speler was ik een verdrietig geval. Mijn voordeel is dat grote spelers, als zij trainer worden, niet weten hoe zij anderen moeten leren wat hun zo natuurlijk afging. Daar had ik geen last van."

Il mago, Helenio Herrera: de godfather van het Catenaccio.

Na trainersfuncties bij zijn oude club Puteaux, Stade Français 92 en Real Valladollid, won Herrera landstitels met Atletico Madrid (in 1949/50 en 1950/51 en Barcelona (1958/59 en 1959/60). Het attractieve 'one-touch voetbal' van Herrera's Barça maakte indruk. Het was dan ook enigszins verrassend toen Herrera in 1960 bij Internazionale neerstreek en twee jaar geen prijs wist te winnen. Zijn tactiek werkte niet in Italië, waarna hij een ander soort voetbal 'uitvond': Catenaccio, dat hij zelf overigens niet zo noemde. 'Het cement', was een betere term voor zijn ondoordringbare systeem.

Vanaf 1962 won Herrera in vier jaar tijd drie landstitels en tweemaal de Europacup I, inclusief het WK voor clubteams. Inter voerde zijn Catenaccio niet alleen tot in perfectie uit, Herrera was revolutionair in de manier waarop hij voetbal benaderde. Voor belangrijke wedstrijden hield hij een bal te midden van zijn groep en liet iedereen meermaals roepen "Ik moet [de bal] hebben!". Hij sabelde zijn beste spelers neer en hemelde de rest op, zodat ze zijn tegendeel zouden bewijzen. Herrera controleerde het dieet, hoofd en benen van zijn spelers om optimaal te presteren. Zijn Inter werd genaamd il Grande Inter. Herrera werd omgedoopt tot il Mago, de tovenaar. Zelf was hij overigens geen fan van die naam. "Het woord tovenaar past niet bij voetbal, het gaat om passie en kracht."

Ook beschuldigingen over zijn tirannie wees hij van de hand. "Ik heb simpelweg dingen geïmplementeerd die later gekopieerd werden door iedere club: hard werken, perfectionisme, fysieke training, dieet en drie dagen concentreren voor de wedstrijd." Herrera was het daarbij niet eens met de notie dat het systeem alleen om verdedigen draaide. "Ik heb het uitgevonden. Anderen hebben me alleen verkeerd gekopieerd. Ze vergaten de aanvallende beginselen die mijn Catenaccio bevatte." Herrera kwam aan bescheidenheid sowieso niks tekort: "Toen ik begon, droegen trainers de tassen. Ik plaatste hen waar ze verdienen te zijn, met het passende salaris."

Zoals wijlen Johan Cruijff zei: "Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen" en "als Italianen een kans krijgen, maken ze er twee." Wat dat betreft leken Catenaccio-teams wel een ander spel te spelen. En ergens was dat ook zo. Waar het voetbal van Cruijff altijd één goal meer maakte dan de tegenstander, kreeg het Catenaccio er altijd één minder tegen. Het verdedigen en ontregelen van de tegenstander werd een kunst, al maakte de cynische opvatting het zo duister als gedichten van Jules Deelder. De mentaliteit van Catenaccio werd perfect verpakt door een Italiaanse journalist, toen Liverpool deel een van een Europees tweeluik met 3-1 won van Herrera's Inter: "Het zal jullie nooit worden toegestaan te winnen". En zo geschiede (Inter won de terugwedstrijd met 3-0).

Meer nieuws
   
14:30
14:30
Test jouw kennis over de Champions League en win maar liefst 25.000 euro!
0
   
14:24
14:24
VZ Kort: FC Den Bosch presenteert nieuwe hoofdtrainer
77
   
14:17
14:17
'Potter en Pusic bovenaan de lijst om Arne Slot op te volgen bij Feyenoord'
24
   
13:54
13:54
Ajax maakt werk van komst Chivu als assistent en doet Roemeen enorme belofte
13
   
13:51
13:51
Ten Hag krijgt voor de verandering goed nieuws uit ziekenboeg van Man United
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (29)

 
Yoda
 
44
4 maart 2023 om 07:19
Toch. Goed verdedigen en goed counteren is helemaal niet eenvoudig. Goed uitgevoerd vind ik dat toch mooi om te zien. En dan heb ik het niet over teams die in de eigen 16 hangen om er alleen een punt of minimale nederlaag uit te halen, dat is vervelend om te kijken (maar hun goed recht). Nee, teams die wat defensiever spelen en counteren om te winnen. Die druk zetten net voorbij de middenlijn en bij balverlies in een aantal passen kunnen oversteken met veel lopende mensen en een keer raken. In de jaren 90 Dinamo Kiev…een voorbeeld uit een ver verleden.
 
SCIREA1897
 
32
4 maart 2023 om 10:08
Maar ook Real Madrid onder Mourinho, in 2 a 3 passes voor goal van de tegenstander staan.
 
Rodinho23
 
7
4 maart 2023 om 15:16
Dit heb je ook gezien met inter Milan onder mourhino kijk maar naar die wedstrijd van toen die halve finale Barcelona tegen inter Milan
 
Almogaver
 
2
5 maart 2023 om 23:19
Niet eenvoudig nee, maar nog altijd stukke eenvoudiger dan zelf het spel kunnen maken. Het is een geschenk voor mindere voetballers en een vloek voor mensen die doelpunten willen zien.
 
Yoda
 
2
6 maart 2023 om 07:13
Je vraagt je bijna af waarom iedereen zo moeilijk doet dan hè. Kijk, als je bv Ajax bent en je gaat er prat op dat je aanvallend voetbal speelt en je trekt ook echt met 7-8 man ten aanval tegen Vitesse, is het dan raar dat je tegenstander je met 9 man gaat opvangen? We hebben het liefste dan dat ze de boel open gooien. Ziet er mooi uit voor het publiek.
 
Kwark
 
8
4 maart 2023 om 09:30
Mooi stukje geschiedenis!
 
SCIREA1897
 
27
4 maart 2023 om 10:06
Voetbal wordt steeds minder attractief. Dat hebben we allemaal op het WK kunnen zien. De belangen worden groter en groter. Kids krijgen in de jeugd al een waarschuwing wanneer er een mannetje te veel wordt uitgespeeld. Waar zijn de buitenspelers gebleven die constant de backs aanvallen?
 
Hi ha herrie
 
26
5 maart 2023 om 00:05
Promes?
 
Almogaver
 
2
5 maart 2023 om 23:24
Alsof het een nieuwe ontwikkeling is. Wat jij hier zegt, daar schreef Wiel Coerver in de jaren '70 en '80 al over. Klassieke buitenspelers zijn er steeds minder, omdat er steeds minder ruimtes zijn achterin en voorzetten veelal weinig nut hebben. Een van de beste die dat kan is Frenkie en die wordt stelselmatig omlaag gepraat door "kenners", omdat hij weinig assists en doelpunten maakt.
 
NielsGeerligs
 
16
4 maart 2023 om 10:06
Laat dit voor altijd geschiedenis blijven... verschrikkelijke speelstijl! Helaas zie je in het huidige voetbal meer verdedigende invloeden van dit systeem terug dan aanvallende invloeden. Voetbal, en sport in het algemeen, is op het volgende basisprincipe gestoeld. Beter zijn dan je tegenstander zodat je wint. Verdedigende speelstijlen laten dit principe varen en zorgen ervoor dat je iets minder slecht bent dan je tegenstander. Een nagatieve benadering. Negativiteit maakt alles kapot...in sport gaat het kijkplezier er als eerste aan. Veel teams tegenwoordig willen niet verliezen. Vandaar die gedrochten van wedstrijden van tegenwoordig. Vermakelijke wedstrijden zijn uitzonderingen. Een extra motivatie om "op zeker" te spelen is het geld. Niet verliezen betekent veel geld in het laatje en dat is een perverse prikkel. Ook het niveau van het huidige voetbal is minder hoog dan dat het ooit was. De spelers zijn in de breedte gewoon minder goed. Dan kiezen die behoudende trainers ook nog eens voor extra zekerheid om maar niet te verliezen. Het resultaat is dat het kijkplezier bij mij inmiddels een heel stuk minder is geworden. Teveel wedstrijden die pijn doen aan de ogen. In mijn omgeving zijn best veel mensen hun interesse verloren in het voetbal. Voornaamste reden? Kijkplezier. Niemand wil die busparkeerders van tegenwoordig zien. Hetzelfde geldt voor tennis. Wat ook een mooie diverse sport was met alle speelstijlen door elkaar proberen ze elkaar nu alleen maar vanaf de baseline te bestoken met die lelijke dubbele backhands. Talent is inferieur en het is wachten en verdedigen tot de ander een fout maakt. De wedstrijden zijn niet meer om aan-te-gluren! Dat verdedigende denken gaat uiteindelijk topsport de kop kosten. Ze moeten eerst de bodem raken voordat de geldpompers doorhebben dat ze er minder geld aan gaan verdienen. Dan komen er misschien we weer aanvallende maatregelen. Het afschaffen van buitenspel of winstpremies op basis van gemaakte doelpunten. Want zo bloed het topvoetbal langzaam dood..te bang om niet te verliezen...
 
SCIREA1897
 
6
4 maart 2023 om 10:09
Goed uitgelegd, helemaal mee eens
 
Shiraz
 
5
4 maart 2023 om 11:57
Het mooiste voorbeeld voor het ‘verdedigend-wordende’ voetval van de laatste jaren is wel de groei en ontwikkeling van de 5-3-2/3-5-2. Alles voor die extra verdedigende zekerheid. Ik ben 21 en kijk bewust voetbal sinds mijn 7/8e. In die 14 jaar had ik bijna nog nooit die opstelling gezien, totdat een team als Atalanta er in 2019 ofso mee kwam. Die ene keer tot toen was op het WK 2014 bij Oranje. Trainers houden steeds meer van de systeemvoetballers die zich strikt aan hun taken houden. De creatieve ‘10’ sterft zo ook uit.
 
PSVMANUNITED
 
7
4 maart 2023 om 16:39
Gek genoeg heb ik juist het idee dat de populariteit van de 3-5-2 weer langzaam de prullenbak in aan het verdwijnen is, na een grote opleving van een paar jaar vanaf 2019 tot en met 2021 ongeveer. Veel trainers beginnen toch gelukkig weer te denken dat een man extra achterin toch vaak niet de oplossing is en dat je beter met een versterkt middenveld kunt spelen als je de pot wil dichthouden omdat je er met 3 Cv's bijna niet meer je eigen zestien uitkomt en dat nekt je minstens twee keer per wedstrijd tegen goed voetballende teams wat met een beetje geluk ook 2 goals is en dan heb je het voetballende vermogen niet meer om bij de goal van de tegenstander te komen. Zegt ook wel wat dat zelfs een verdedigende coach als Mourinho pas bij AS Roma in een 3-5-2 is gaan spelen (en dat komt omdat hij geen buitenspelers heeft, Mourinho speelt voor zijn doen zelfs behoorlijk aanvallend met Roma) en daarvoor altijd in een 4-3-3 speelde met een fysiek sterke middenvelders en een hardwerkende, grote spits. Een verdedigend team als Newcastle speelt bijvoorbeeld ook gewoon 4-3-3, maar dan met een middenveld met fysieke lopers. De enige coach die trouwens altijd met drie Cv's gespeeld heeft is Antonio Conte. Atalanta deed dat inderdaad in 2018 met een 3-4-3 fullpress (wat overigens best leuk is om te kijken hoor, spelen niet zo verdedigend). Vervolgens namen alle Italiaanse clubs dat over (lazio en Inter vooral, spelen nog steeds zo) en gingen ook landenteams ineens massaal 3-5-2 of 3-4-3 spelen op het WK en EK bijvoorbeeld (frankrijk, Denemarken, Argentinië, Duitsland, Nederland, enz.) Van Tuchel wordt bijvoorbeeld altijd gezegd dat het 'zijn systeem' is, maar is pas bij Chelsea met 3 Cv's gaan spelen. Speelde bij Dortmund 4-3-3 volgens mij en bij PSG vaak een verkapte 4-4-2 waarbij Neymar als buitenspeler op papier stond, maar eigenlijk achter de spits speelde. Pas bij Chelsea ging hij zo spelen en won hij de CL waardoor het heel bekend werd. Echter heb ik het idee dat qua formatie de Hollandse school weer terugkomt, 4-3-3 met de punt naar voren. Dan zijn er weliswaar geen klassieke 10'en meer die verdedigend niks doen, maar een stofzuiger, een dynamische 8 en een 10 die zich wat verder op het veld laat zakken waardoor je soms met twee zessen en een 10 en soms met twee achten en een 6 speelt. Ten Hag speelt zo, Arteta speelt zo, City speelt met De Bruyne een beetje zo, Bayern München speelt zo, Chelsea speelt zo, Dortmund speelt zo, AC Milan speelt zo, Ajax speelt zo, Feyenoord en PSV ook, evenals veel middenmoters in topcompetities. Ook alle landenteams spelen tegenwoordig weer 4-2-3-1. De 3-5-2 wordt nog wel eens gebruikt , maar eigenlijk alleen in de laatste 10 minuten wanneer coaches er een verdediger bij gooien. De enige topploegen die nog consistent 3-4-3/3-5-2 spelen zijn Internazionale, Tottenham en PSG. Galtier wordt echter gewoon ontslagen als hij ook de CL niet wint en dan gaan die gewoon weer 4-3-3 spelen, ik vraag me af of Conte verlengt bij Spurs en Inzaghi is ook niet onomstreden bij Internazionale. Ontzettend lang verhaal, maar kort samengevat denk ik dat het voetbal weer aanvallender gaat worden, zij het met heel veel rennen, stoorzenders op het veld en hoge druk, maar dat moet je voor lief nemen in hoe tactisch het spelletje geworden is.
 
Dollarson
 
3
4 maart 2023 om 11:57
Ik snap je punt, alleen blijkt deze negatieve tendens niet ten koste te gaan van het aantal doelpunten in wedstrijden. Op de laatste WK en EK eindtoernooien ligt het gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd hoger dan in de jaren voor 2000. Bij de Europese bekertoenooien in clubverband idem dito.
 
NielsGeerligs
 
0
4 maart 2023 om 12:53
Je hebt gelijk. Ik ben geneigd om dat effect toe te schrijven aan de kwaliteit van spelers van destijds. Het is nu makkelijker scoren omdat de spelers, in de breedte genomen, minder goed zijn. Qua voetballend vermogen zal het wel meevallen maar het wordt allemaal platgedrukt door trainers met hun vreselijke systemen. Alle frivoliteit eruit. Backs moeten hoog staan en buitenspelers en de creatieve 10 moeten verdedigen. Wereld op zijn kop.
 
PanFC
 
0
4 maart 2023 om 13:18
Ik denk dat het ook te maken heeft met het feit dat er steeds minder mag en kan. Var ziet alles, maar wat nu rood is, was vroeger soms amper geel.
 
NetAlsVroeger
 
3
5 maart 2023 om 02:03
Goed verhaal. Gaat het?
 
Almogaver
 
0
5 maart 2023 om 23:27
En toch zijn er steeds meer kijkers op de wereld en wordt er steeds meer geld verdient. Ik geloof dat het kijkplezier afneemt bij je vrienden, maar denk dat veel ermee te maken heeft dat jij (net als jouw vrienden en iedereen) ouder worden en minder tijd hebben om naar alle wedstrijden te kijken. Kleine landen doen steeds meer mee (doordat we steeds meer deelnemers op toernooien hebben) en dat trekt nu eenmaal publiek. En publiek trekt sponsoren/geld aan.
 
maurootje
 
13
4 maart 2023 om 11:25
Mooi stukje. Iedereen verafschuwt vaak Catenaccio, maar als het, zoals @Yoda hierboven al zegt, goed en strak wordt uitgevoerd is het erg knap en bijna bewonderingswaardig om te zien. Het vergt namelijk totale samenwerking en totale discipline. Want als een man, het laat lopen ontstaat er een gat en heb je er totaal niets aan. Kijk bijvoorbeeld naar onze NL clubs. Die kunnen geen wedstrijden dood maken. Daarom gaan die er altijd uit tegen ploegen die wel kunnen wedstrijden kunnen doodmaken. Zie Ajax vs Getafe,Valencia,Roma etc. Wel ben ik van mening dat Catenaccio niet leuk is om wekelijks naar te kijken. Maar op Europees niveau. Snap ik het honderd procent. Maar goed. Catenaccio is niet meer de voertaal in Italië. Aanvallend competitie geworden. Dat wordt versterkt met de cijfers dat seizoen 19/20 en 20/21 na BPL de meest scorende competitie was.
 
NetAlsVroeger
 
2
5 maart 2023 om 02:05
Is gewoon dramatisch. Voetbal gaat om de supporters, om kijkplezier.. dát is het doel! Catenaccio gaat aan dit doel voorbij. Schande voor de sport! Nog een manier waarop Italië Europa een slechte dienst bewijst.
 
DerKaiser123
 
1
5 maart 2023 om 11:23
Ja omdat er in de BL 4 wedstrijden minder op het programma staan. Gemiddeld vallen gemiddeld per wedstrijd de meeste doelpunten daar.
 
 
18
4 maart 2023 om 12:01
Valsspelen, tijdrekken, aanstellen en dat soort gejank staat symbool voor alles wat mis is met voetbal. Mensen zeggen zelfs dat de echte toppers vals moeten spelen om bij de top te horen. Als er weer zo'n jeanette over de grond rolt na een pink op z'n wang krijg ik steeds meer de neiging om gewoon weg te zappen. Ook de reden dat ik de laatste Classico na 5 minuten heb afgezet en gewoon verder ben gaan kijken naar een al gespeeld De Graagschap Ajax. Je krijgt dit er ook niet uit, want dat valsspelen douwen ze er al bij de F'jes in tegenwoord. Slimmigheid, Grinta, passie. Pleur op ermee, sta op en ga voetballen. #oldmanyellsatcloud.
 
Kwark
 
3
4 maart 2023 om 12:34
Er moet gewoon een speciale kaart komen voor aanstellerij en als je die krijgt is er bij de volgende overtreding op je geen fluitsignaal en ben je weer van die kaart af. Een gele kaart mag ook gewoon.
 
Hziyech15a
 
4
4 maart 2023 om 12:37
Ja of een kaart en als je die 2x in een seizoen krijgt, dan wordt je een wedstrijd geschorst. Deze kaart mag dan ook op basis van camerabeelden gegeven worden. Ook voor keepers die tijdrekken. Krijg je 2x die kaart voor tijdrekken? Wedstrijd geschorst.
 
PanFC
 
0
4 maart 2023 om 13:24
Laat me voorop stellen dat ik niet voor tijdrekken ben, maar als je daar kaarten voor gaat geven, wordt dat weer voor de een wel, de ander niet. Voer dan gewoon zuivere speeltijd in.
 
Salerno1919
 
4
4 maart 2023 om 18:05
Precies migi! Deze dingen zijn het gif voor het voetbal. Verdedigen is gewoon een onderdeel van de sport en kan mooi zijn. Tijdrekken, schwalbes, mekkeren bij de scheids hebben in den beginne niks met de sport te maken
 
Andonis
 
0
4 maart 2023 om 19:18
Ben ik in beginsel met je eens, maar vind dat daar soms heel overdreven op gereageerd wordt. Laat het gewoon gaan. Zo vinding dat deze classico ook wel meevallen.
 
ForzaRomale
 
6
4 maart 2023 om 17:45
Maar dan heb je wel 4 wk titels en 12 champions league/europacup titels.
 
Andonis
 
3
4 maart 2023 om 19:16
Die stelling is dan weer zo kort door de bocht. Alsof het nooit in het midden kan liggen. Kijk naar het huidige Man U. Die spelen ook soms vanuit de omschakeling. Dat nerveuze gedoe over tactiek. Slaat nergens op. Winnen kan op een mooie manier, zolang dat vanuit de kracht van je ploeg gaat.