'Het Nederlandse voetbal is achterlijk en heeft een slechte reputatie'
Zondag, 4 november 2018 om 11:29

Met Phillip Cocu sneuvelde er vorige week andermaal al snel een Nederlandse trainer in het buitenland. Vorig seizoen werden ook onder meer Frank de Boer, Andries Jonker en Peter Bosz al snel de laan uitgestuurd. De Britse journalist Simon Kuper is van mening dat het Nederlands voetbal er een stuk minder goed op staat dan voorheen.

"Het Nederlandse voetbal is achterlijk en heeft een slechte reputatie. Het is niet innovatief, het is traag en de spelers zijn minder ontwikkeld. Het is voetbal uit het jaar 2000", laat hij er geen misverstand over bestaan in gesprek met de NOS. Kuper haalt het huwelijk tussen Frank de Boer en Crystal Palace aan als voorbeeld. "Toen hij bij Crystal Palace kwam, had hij het idee van: wij hebben het voetbal uitgevonden en ik ga de boel omgooien."

"Maar je werkt toe naar een stijl die niet werkt. Balbezit, veel overspelen. En als dat dan niet lukt, heb je weinig krediet", vervolgt de in Nederland opgegroeide Kuper. "Het Nederlandse voetbal is dom geworden. Het voordeel van Nederland was altijd dat het slimmer was dan de rest. Als je dat niet meer bent, ben je een normaal land geworden."

Rob McDonald, oud-spits van onder meer FC Groningen en PSV, stelt dat de Nederlandse trainer voorbijgestreefd is door zijn Spaanse en Portugese collega's. "Zij brengen passie en mentale weerbaarheid", stelt de Brit. "Ze houden in het buitenland altijd vast aan hun eigen visie, maar ze moeten een beetje meespelen met het systeem. Ze zijn koppig en niet flexibel. Verander eens wat, doe eens wat, denk ik weleens."

Meer nieuws
   
11:00
11:00
Pak 3x je inzet als Uitblinker Saka scoort tijdens Tottenham Hotspur-Arsenal!
0
   
10:29
10:29
Kraay jr. reageert op overstap Slot: 'Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!'
5
   
10:00
10:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
09:10
09:10
Slot denkt aan Nederlander als eerste topaankoop bij Liverpool
34
   
08:39
08:39
Engeland heeft bar weinig vertrouwen in Slot: 'Hij is een Ten Hag in vermomming'
55
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (48)

 
Nick Danninga
 
120
4 november 2018 om 11:33
Gelukkig maakt het Engelse voetbal de dienst uit in voetballand... Oh wacht....
 
falonso
 
58
4 november 2018 om 11:36
Dus? Wat een kansloze opmerking zeg, zeg dan gewoon niks. Hij heeft toch (voor in ieder geval een deel) gelijk?
 
Ewoud
 
118
4 november 2018 om 11:47
Nee, dat vind ik niet. Het is makkelijk om zoiets te roepen natuurlijk. Maar tegenover een Cocu en een de Boer staat ook een Ronald Koeman die het in het buitenland wel gewoon prima deed. En in het geval van Cocu hebben Nederlandse trainers altijd gefaald in Turkije. Dat was in de jaren 2000 niet anders. Maar Ajax haalde de Europa League finale en staat nu op randje tweede ronde CL met de stijl waarvan Kuper beweert dat hij dood en begraven is. Je kunt merken dat Kuper opgegroeid is in Nederland. Als het goed gaat is alles geweldig en fantastisch en als het even niet lukt is het ook meteen allemaal drama. Een klein beetje de nuance vinden soms is wel prettig.
 
drs.vijfje
 
13
4 november 2018 om 11:59
Ik snap je punt, maar laten we wel heel eerlijk zijn: Ajax is dan ook de enige die met deze stijl succes boekt en dat komt omdat ze naar mijn mening niet alleen op balbezit het balletje steeds terug of breed spelen, ze zoeken veel sneller de diepte dan de rest van Nederland. Daarbij komt dat ze wel de slimheid hebben om deze stijl toe te passen en daar heeft hij wel gelijk in, dat over het algemeen het Nederlandse voetbal niet zo slim meer is. Veder heeft Koeman het ook niet zo geweldig gedaan in het buitenland. Een beker met Benfica en Valencia zijn de enige prijzen en hij tilde Southampton naar een hoger plan (wat op zich wel knap is natuurlijk), nadat de club een flinke financiële injectie had op hun budget. We kunnen ons met zijn allen wel beledigd voelen door dit soort uitspraken, maar feit blijft dat het voetbal op sterven na dood is in Nederland, waarbij ajax het op sterven na is. Begrijp goed, dat we een enorme reputatie hadden in het buitenland en zeker bij de Engelsen. Vandaar de uitspraken van deze man, het is niet beledigend bedoeld, het is meer ongeloof en telleurstelling. De Engelsen waren altijd echt fan van ons spel.
 
FR_JC
 
9
4 november 2018 om 12:02
Ewoud: alle `genoemde` trainers zijn mislukt, en hard ook, dat is simpel zat. Balbezit, tikkie breed en terug en vervolgens opbouwen om de bal weer terug te tikken is niet meer van deze tijd, zelfs met de nuance die jij wilt schetsen. Natuurlijk werd de finale door Ajax bereikt en dat vond ik zelfs als Feyenoorder een mooi iets. Met mooie wedstrijden thuis en zwaar mindere uit potten. Dat Ajax de 2e ronde CL gaat halen moeten we even afwachten maar er is een grote kans dat.... dat enkel Ajax redelijk tot goed speelt in Europa wil niet zeggen dat het Nederlandse spel (tactieken) niet achterhaald zijn. Zie alle andere clubs die gewoon tekort komen tegen de zwakste teams. (Excl PSV zwaarste poule) ik kan me jouw standpunt wel voorstellen maar naar mijn mening beginnen / zijn we aan het achterlopen en deel ik de mening van deze man.
 
Nick Danninga
 
9
4 november 2018 om 12:34
Omdat toevallig drie trainers, waaronder 2 die in 2000 boegbeelden waren in het Nederlandse voetbal, faalden in een bij voorbaat kansloze missie? Het typeert mijn inziens de kortzichtigheid van het Engelse voetbal dat al jaren nauwelijks een rol van betekenis speelt in het internationale voetbal. Maar jij mag daar anders over denken hoor. Je mag het zelfs kansloos vinden.
 
Tegengif
 
3
4 november 2018 om 14:17
Ik vind juist dat we achteruit gegaan zijn doordat we van onze eigen stijl zijn afgestapt. Trainers proberen de gekste tactieken, omdat ze die op tv in de Premier League hebben gezien. Ik wil vaker buitenspelers zien die hun man opzoeken en met het juiste been kunnen voorzetten. Ik word wel moedeloos van dat rond getik achterin. Geef de bal toch aan de betere voetballers en speel vooruit. Daar is balverlies veel minder gevaarlijk!
 
jaialai
 
4
4 november 2018 om 15:01
Ik vind ook dat Nederlandse coaches niet genoeg tijd krijgen. Bosz deed het heel goed maar door de Aubameyang soap liep het daar niet meer. Cocu is vanaf het begin al gemanipuleerd door de turken van Fenerbache en heeft geen eerlijke kans gehad. Frank de Boer had bij Palace niet de spelers voor het systeem dat hij wilde spelen. Misschien is het Nederlandse voetbal niet dom, maar de spelers die het niet uit kunnen voeren omdat ze de techniek of het inzicht niet hebben.
 
Henrynr1
 
24
4 november 2018 om 12:14
"football's coming home" hahahaha. Geld maakt de dienst uit in voetballand, zet al die miljoenen die in Engeland geïnvesteerd zijn tegenover die van Nederland, dan heb je meteen de verklaring waarom zij relatief zoveel beter presteren. Noem een Engelse trainer die succes heeft buiten Engeland. Of uberhaupt een Engelse trainer die echt succesvol is. De Premier League wordt al jaren gedomineerd door buitenlanders, zowel op het veld als bestuurlijk niveau.
 
Bartvan der Veen
 
5
4 november 2018 om 12:57
Je hebt gelijk. Als voorbeeld neem ik Neville die ontslagen werd bij Valencia
 
RASDAGO
 
11
4 november 2018 om 11:37
Juist Cocu zou het volgens velen anders doen omdat hij niet vasthoud aan een visie en zich aan de tegenstander kan aanpassen. Zowel de boer als cocu zijn echte clubmensen en kunnen alleen bij hun club presteren. Bosz is meer een clubhoer, maar heeft enkel bij dortmund gefaalt dus dat kan misschien nog wat worden als ie nu een goede keuze maakt. Vind het wel makkelijk, alsof er een land is met alleen maar goede coaches en alsof alle nederlandse coaches slecht zijn. Dat over een kam scheren en kwaliteiten van mensen benoemen op basis van nationaliteit is altijd zo’n onzin.
 
PSVAR78
 
2
4 november 2018 om 12:19
Er zit natuurlijk wel wat in. Voor een Nederlandse coach is de eredivisie vrijwel altijd de basis geweest. Zowel als speler al coach.
 
Thamike
 
9
4 november 2018 om 11:38
WoW veel aantijgingen richting het Nederlandse voetbal of bedoelde hij nu coaches of trainers? Want alles loopt bij de mijnheer wel door elkaar. Maar zit er ook compleet naast. Cocu of de Boer zijn bv hele andere trainers. Of bedoeld hij nu alleen Nederlandse trainers in Engeland? Nee want hij noemt ook Bosz. Mijn inziens riepen ze van alles maar kennen ze onze trainers niet goed genoeg en weten ze niet wat er met het Nederlandse voetbal aan de hand is. Wij zitten gewoon midden in een van de 7 slechte jaren die ieder land tegenkom. De trainers zijn individualisten met een eigen visie. De een past bij een team de ander niet. Werkt ook zo bij spelers. Zie bv Klaassen die niets kon bij Everton maar basis speler is bij Bremen. Of Koeman die als trainer wel succesvol is tov De Boer
 
arsen(e)al
 
19
4 november 2018 om 11:48
Beetje hard, gezien het komt van een Engelsman. Engelse trainers zijn de matigheid zelfe, terwijl het Engelse nationale elftal er nou ook weer niet super voor staat. Niet voor niks dat alle topclubs daar gecoacht worden door buitenlanders
 
Weser
 
14
4 november 2018 om 12:29
Een halve finale op het WK waar Nederland niet eens aan mee deed. Dan staan zij er toch beter voor lijkt me.
 
jaialai
 
2
4 november 2018 om 15:04
Vergeet niet dat Engeland de makkelijkste loting ooit had. Tegen de eerste echte tegenstander lukte het niet meer.
 
DenizKivrakdal
 
2
4 november 2018 om 20:49
Vergeet ook niet dat nederland de makkelijkste loting ooit had in het wk 2014
 
Itsdoubtless
 
8
4 november 2018 om 11:49
Wat ik dan knap vind, is hoe het dan mogelijk is dat Engelse ploegen structureel al zo lang moeite hebben met het “domme, slome, niet innovatieve” Nederlandse voetbal. Wel ben ik er van overtuigd dat de spelers fysiek iets sterker moeten worden (niet 2 bij 2 meter), maar je ziet gewoon dat Tadic een voorsprong heeft door zijn fysieke toestand.
 
SpeedyAFC
 
13
4 november 2018 om 11:50
Wat een dom geleuter. Inmiddels spelen Ajax en PSV Champions League voetbal. Met name Ajax speelt daarin uitstekend. Oranje profiteert allang van de groei van PSV en Ajax en selecteert het ene na het andere talent. Vervolgens wint Oranje gewoon van Duitsland en maken ze het wereldkampioen Frankrijk erg moeilijk. Maar ja, buitenlandse journalisten zijn traag, volgen het Nederlandse voetbal nauwelijks en hebben de wederopstanding compleet gemist.
 
PSVAR78
 
3
4 november 2018 om 12:23
Als de buitenlandse journalisten traag zijn en het Nederlands voetbal niet volgen hoe zit dat dan met de overal genoemde bedragen voor de Jong en de Ligt. Duitse kranten serveerden Duitsland ook af na de nederlaag tegen Oranje.
 
buitenspelval
 
0
4 november 2018 om 16:03
Volgens de laatste info die ik kon vinden, woont Simon Kuper (Britse nationaliteit) momenteel met zijn gezin in Parijs, niet in Amsterdam. Hij is geboren in Oeganda, groeide op in Londen en verhuisde op zijn tiende naar Oegstgeest in Nederland, waar zijn Zuid-Afrikaanse vader op de Leidse universiteit hoogleraar antropologie werd. Op zijn zestiende vertrok Kuper weer terug naar Londen, alwaar hij journalist werd. Hij is kenner en volger van het Nederlandse voetbal gebleven.
 
SpeedyAFC
 
0
4 november 2018 om 19:08
Tja hij is in ieder geval erg traag. De crisis in Nederland is allang voorbij. De crisis is overgewaaid naar het voorheen overal geroemde Duitsland. De nieuwe generatie Nederlandse trainers is allang opgestaan. Bosz, Ten Hag en van Bommel. En met Koeman heeft Oranje een bondscoach die zich erg makkelijk aanpast aan het spelers materiaal en de tegenstander. Als je dan nu als mosterd na de maaltijd komt met een analyse waarom Nederland enkele jaren geleden in een voetbal crisis zat, dan ben je rijkelijk laat.
 
bombanera99
 
18
4 november 2018 om 11:51
Hij heeft gelijk. De cursus in zeist gevormd door Louis van Gaal is slecht en beneden alle niveau. De trainersopleiding is helemaal niet gericht op het opleiden van trainers die voetbalwedstrijden moeten coachen maar gericht op het spelen van positiespelletjes en de bal in de ploeg houden op de training. Het gevolg hiervan is dat trainers balbezit in ongevaarlijke zones stimuleren waardoor onze jeugd nooit in de drukte voetbalt waardoor ze een waardeloze techniek en lage handelingssnelheid hebben. Nederlandse trainers zijn 1 dimensionaal en willen wedstrijden op balbezit in ongevaarlijke zones dood controleren. Nederlandse voetballers zijn zo geconditioneerd dat ze zich er niet voor schamen om de bal achterin eindeloos naar elkaar over te spelen. Als een NLse trainer naar het buitenland gaat waar men veel sneller diep speelt en deze jongens probeert bij te leren om 'geduldig op te bouwen' dan gaat het helemaal mis. Omdat NLse trainers alleen met controle en balbezit bezig zijn en een veldbezetting die ervoor zorgt dat je altijd de bal kwijt kan in ongevaarlijke zones..hebben ze geen kaas gegeten van organisatie als je de bal niet hebt. Ook geen verstand van organisatie om een doelpunt te maken. Als het hoofddoel controle is en dat gelijkstelt aan de meeste kans op winst en daar all in op gaat dan moet je niet versteld staan dat je vaak mislukt in het buitenland.
 
AjaxRosenberg
 
2
4 november 2018 om 12:06
Het klopt zeker dat we er niet zo goed opstaan als vroeger maar het heeft vaak ook met verkeerde keuzes te maken. Voor Frank de Boer vond ik Crystal Palace en Inter nou ook niet de meest geschikte clubs en Fenerbahce voor Cocu is natuurlijk ook een wespennest. Verder wel frappant dat juist een Brit dat zegt want als we even naar de 6 'topclubs' in de Premier League kijken valt vooral op dat deze allemaal getraind worden door een buitenlander. Het nationale team van Engeland doet het wel iets beter tegenwoordig maar wanneer hebben ze nou voor het laatst een EK of een WK echt gedomineerd? Dus kritiek prima, maar ik zou wellicht wat meer bescheiden zijn geweest..
 
erodinho
 
2
4 november 2018 om 12:40
Koeman en Bosz zijn enige die nog op zijn Nederlands spelen. Frank de Boer en Cocu lieten Oranje in 2010 schijtvoetbal spelen. Ook bij hun club lieten ze schijtvoetbal zien. Koeman zei het ook erg mooi in zijn interview deze week. Je hebt voetballers die 99% zuiver de bal passen. Maar als dat opzij of achteruit gaat, dan is het risicoloos. Frenkie de Jong zou nooit kunnen ontwikkelen onder Frank en Philip. Beide zijn totaal niet goed genoeg voor internationale top. Leuk dat ze trainer zijn, maar echt meten met de beste dat doen ze niet. Koeman is naar mijn mening wel de beste trainer van Nederland. Hij heeft nooit echt een topclub meer getraind na Ajax 2003, maar daarin liet hij spelers heel makkelijk boven zichzelf stijgen. Datzelfde zie je terug in Oranje. Van Dijk, De Ligt, Frenkie de Jong die spelen erg stabiel in topwedstrijden. Als je Portugal en Duitsland beide een jantje geeft, dan betekent het iets heel goeds. Tegen Frankrijk had Van Dijk even een slaapmomentje, maar ook daar waren genoeg kansen. Koeman die heeft zich als enige coach zich laten ontwikkelen. Bosz heeft geluk dat hij spelers als Sanchez achterin had lopen en Klaassen, anders had hij nooit de finale gespeeld in de Uefa Cup. Bosz is nog lang niet op het niveau van Koeman, die kan spelers raken. Bij dit Oranje heeft Koeman eindelijk paar wereldtoppers in de naam van Van Dijk en Depay en daaronder lopen paar mega talenten. Perfecte mix voor Koeman. Je ziet het ook terug in Nl bedrijven, daar willen ze vaak oude stempels het beleid laten bepalen, maar binnen paar maanden is het duidelijk dat het nooit gaat worden. Innovatie is tegenwoordig zeer belangrijk. Klik Youtube open en je kan meteen erop los analyseren. Sja en als je dan niet blijf innoveren, dan heb je een probleem.
 
NL_Modric
 
1
4 november 2018 om 13:07
Wat een onzin in éã©n bericht. Koeman heeft ook hopeloos gefaald in Spanje, of ben je dat alweer vergeten ? Bosz is in mijn ogen de enige Nederlandse trainer die zijn ploegen op hoog niveau het Nederlandse spelletje kan laten spelen. Dat zag je bij Heracles, Vitesse, Ajax en in het begin ook bij Dortmund. 4-3-3, met extreem hoge druk naar voren (kamikaze voetbal) en creativiteit op de vleugels.je noemt in je rijtje wereldtoppers Depay ? Met alle respect, die jongen presteert bij Lyon goed, maar viel zwaar door de mand bij United. Ik vraag me ook af of hij ooit weer die stap hogerop aankan. Voor nu staat hij nog niet bij de top 50 voetballers van de wereld, dan ben je in mijn ogen geen wereldtop. Frank de Boer heeft gefaald in het buitenland, maar is (net als Cocu) gewoon een goede trainer. Cocu heeft in zijn 6 jarige tijd als hoofdtrainer 6 tastbare prijzen gepakt. De Boer heeft in 8 jaar tijd, 5 prijzen gepakt als trainer. Van beide prestaties kunnen de meeste trainers alleen maar van dromen. Edit: Dit was een reactie op erodinho.
 
Japie_Krekel
 
0
4 november 2018 om 13:31
het probleem van een aantal Nederlandse coaches is dat ze zich niet kunnen aanpassen aan een andere voetbalcultuur en dat ze denken dat er maar een weg naar succes is. die luisteren ook totaal niet naar de spelers als die zeggen dat die zich niet lekker voelen in een bepaald systeem en dan schiet je je doel als coach voorbij. dat zagen we met Bosz en Frank De Boer in het buitenland maar of dat dan meteen de maatstaf is voor Nederlandse coaches weet ik niet. waarschijnlijk hebben we gewoon een mindere lichting momenteel. coaches als Louis Van Gaal, Cruyff, Michels, Hiddink en Beenhakker hebben het gewoon uitstekend gedaan in het buitenland dus misschien is dit even een momentopname en krijgen we straks weer coaches die wel een succes worden in het internationale voetbal
 
Socrates1982
 
2
4 november 2018 om 13:43
Als er de afgelopen jaren 1 land niet innovatief is geweest is het Engeland wel. Veruit het meeste te besteden en internationaal stelt het geen reet voor.
 
Socrates1982
 
0
4 november 2018 om 13:45
Ook de Britse trainers doen het erg goed!
 
erodinho
 
1
4 november 2018 om 14:34
Voetbal is nu niet meer zoals vroeger, alles draait om winnen. Hoe je wint maakt geen drol meer uit, zolang je maar aan het einde van de rit met de cup boven je hoofd staat. Kijk naar United Uefa Cup, Real Madrid en Frankrijk. Allemaal teams die op resultaat spelen in plaats van mooi voetbal. Barcelona was het laatste die nog mooi samba voetbal speelde en ook de cup won. Daarna is het bergafwaarts gegaan toen Puyol en Xavi niet meer bij Barca speelde.
 
Daneman
 
5
4 november 2018 om 14:18
Hij heeft het vooral over die `hollandse Ziekte`, die trieste, behoudende trainers als Frank `je zou maar eens balverlies lijden!` de Boer en Cocu onder meer uitdragen, hoewel Cocu ook van reactievoetbal is. Het Nederlandse voetbal was en is deels inderdaad in `95 blijven steken. Men had de lijn Reynolds/michels/cruijff losgelaten door Cruijff keihard te negeren en niet serieus te nemen en het zelf wel beter te denken te weten, en dat was het einde van de ware Hollandse School, want die beruste op die lijn qua visie. Deze is bij Barcelona verder uitontwikkelt door Cruijff. Visie Cruijff = De ware Hollandse School. Van Gaal oogste met Ajax, met uitstekende jeugd (onder Cruijff gescout en opgeleid), uitstekende aankopen en een goede mix van talent en ervaring. Nog steeds credits en lof natuurlijk voor de trainer Van Gaal natuurlijk, dat hij daar zo`n geoliede machine van maakte. Maar deze man is geen visionair, puur een trainer en tacticus, maar toch werd hij blindelings gevolgd door zijn prestaties met Ajax rond `95. Hij was minder `groot` dan Cruijff, en dus meer Cruijff was wel een visionair, en voorzag die ontwikkelingen, en gooide bij Barcelona alles op de kleine ruimte, zowel individueel als qua team. De focus komt dan op techniek, handelingssnelheid, creativiteit en combinerend vermogen te liggen, in de opleiding en bij het scouten, en in de speelwijze. Met als gevolg een Barcelona dat jarenlang heer en meester was. Cruijffs principes vormen nu ook gewoon nog steeds het `moderne voetbal` wat betreft de aantrekkelijk, aanvallend en dominant spelende ploegen. Principes die dus door Nederland zijn losgelaten, en door andere landen en buitenlandse clubs gretig zijn toegepast. Dat is de reden dat Nederland wegzakte en zwaar achterloopt. Nu een volger is in plaats van een innovator/leider. Bosz, Ten Hag hebben zich wã©l laten inspireren door Cruijff, direct of indirect, en het verschil is meteen duidelijk.
 
El Barto
 
0
4 november 2018 om 14:51
Simon Kuper volgt al lange tijd het Nederlandse voetbal (oa een boek geschreven over Ajax in de oorlogsjaren) dus in mijn eigen ogen heeft die kerel echt wel wat te vertellen hierover. Gedeeltelijk ben ik het wel met hem eens. Het Nederlandse voetbal heeft voor een groot gedeelte stil gelegen, enerzijds door een gebrek aan grote talenten (talent is er altijd wel, maar helaas niet altijd van uitzonderlijke kwaliteit) en de behoudende mentaliteit van het trainersgilde (en de voetbalwereld in het algemeen hier). Nadruk op dat afgrijselijke balbezit, terwijl het er uiteindelijk toch om gaat of je minimaal 1 keer meer scoort dan je tegenstander. Hierdoor zag je wedstrijden van Oranje en Nederlandse clubs in Europa waarbij de bal eindeloos achterin werd rond getikt. Hollanditus wordt dit ook wel genoemd. Dat gecombineerd met een overschatting van de eigen kwaliteiten en onderschatting van de tegenstander zorgde er o.a. voor dat de afgelopen jaren zoveel Nederlandse clubs struikelden in de voorrondes van de EL en CL over clubs die op papier minder waren. Dat maakt Nederlandse trainers nou niet echt aantrekkelijk voor buitenlandse clubs. Wat betreft De Boer en Cocu, ik denk dat niet zozeer hun blijkbaar gebrek om zich aan te passen hun de das om heeft gedaan, maar meer hun clubkeuze. De Boer was bij Crystal Palace juist aangenomen om wat meer dominanter, aanvallender spel erin te krijgen, maar had de pech dat éã©n van z`n beste aanvallers snel geblesseerd raakte en de rest van de selectie hiervoor niet geschikt was. In de wedstrijden daarna zag ik dat hij een tactiek gebruikte die meer bij de kwaliteit paste, maar gewoon nog pech had (en te weinig geduld bij de directie). Inter had die niet in moeten stappen, dat was op dat moment een kerkhof voor trainerscarieres. Hetzelfde geldt voor Cocu, een echte, eerlijke kans was haast onmogelijk, als aan het begin van het seizoen het gros van je beste spelers de deur uit moeten, zonder dat er goede vervangers worden aangetrokken. Je kunt hen meer een naã¯viteit wat betreft hun keuzes verwijten dan koppig vasthouden aan ouderwetse trainingsmethodes.
 
Bossie
 
0
4 november 2018 om 15:41
Je kan van Nederlandse trainers niet beweren dat ze open staan voor een uitdaging. Ik weet niet hoeveel Engelse trainers er zijn die buiten Groot Brittannië werken en slagen? Kijk je naar de top ploegen in de Engelse competitie dan zit er geen Engelse trainer bij. Wat geldt voor de hoeveelheid voetballers per land telt natuurlijk ook voor de trainers. Er is in andere landen meer potentieel dan in Nederland. Neemt niet weg dat de kwaliteit van trainers is gedaald, zeg maar een dipje.
 
Jashhh
 
0
4 november 2018 om 17:00
Het idee om maar aanvallend te voetballen om het aanvallend voetbal zelf is achterlijk ja. Je moet het moderniseren zoals Ajax en het Nederlands elftal. Namelijk dat alle 11 ook verdedigend meedenken en alles geven, de volle 100%. PSV doet dat laatste vooral in de Eredivisie dankzij Van Bommel en ook door het tactisch vermogen. Bij Ajax zie je het moderne vooral door de focus en het meeverdedigen wanneer dat nodig is en ook door de volle 100% te geven zoals tegen Bayern en Benfica toen het mentale heel belangrijk bleek te zijn. Het Nederlands Elftal heeft dat vooral tegen grote tegenstanders maar minder tegen kleine, waar men minder gemotiveerd aan de wedstrijd begint. Wat echt beter moet. Consistentie is een heel groot onderdeel van het mentale vlak. Cocu brengt het tactische, maar niet het mentale zoals Van Bommel dat in zijn spelers naar buiten brengt.