'Het zou mooi zijn als er straks weer een Zweed voor Ajax speelt'
Zaterdag, 4 november 2017 om 08:01

Stefan Petterson behoort nog altijd tot de meest populaire oud-spelers van Ajax. De 54-jarige Zweed is al jarenlang spelersbegeleider, maar gaat vanaf 1 januari aan de slag als teammanager van het nationale elftal van Zweden. Vandaag wordt zijn biografie gepresenteerd in Amsterdam, de stad waar hij nog vaak terugkeert.

Petterson, die tussen 1988 en 1994 voor Ajax uitkwam, gaat graag op De Toekomst koffie drinken met voormalig ploeggenoot en directeur voetbalzaken Marc Overmars. Het gaat dan niet alleen over vroeger, maar ook over talentvolle spelers in Zweden. "Ik houd mijn ogen wel open voor Ajax. Want het zou mooi zijn als er straks weer een Zweed in Amsterdam speelt. Waarom? Omdat ik weet hoe mooi het kan zijn."

Petterson kan zich zijn afscheid in De Meer nog goed herinneren. In een zee van Bengaals vuur liep hij een keurig rondje. "Waarom ik zo populair was? Poeh, ik was een teamspeler. Dat vonden de mensen wel mooi om te zien, denk ik." Petterson werd altijd als te lief gezien, weet hij. "Maar ik ga altijd uit van het goede in de mens. En ik heb in mijn leven geleerd om jezelf niet te veranderen."

In de biografie staat een voorwoord van zijn oude trainer Louis van Gaal. Hij raakte geëmotioneerd toen hij de woorden van Van Gaal las. "Toch wel, ja. Louis had mooie woorden voor mij. Bij Louis weet je het ook zeker dat hij het meent. Anders begint hij niet aan zo'n stukje", besluit hij in het Algemeen Dagblad.

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
12
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
manodedios
 
29
4 november 2017 om 08:23
Man man man wat een tijd, een echt stadion met een hek voor je smoel, geen animatiefilmpjes en ‘georganiseerd’ vuurwerk maar rauwe emotie. Supporters die bij een afscheid het veld bezaaiden met bloemen en knuffelbeertjes en geen hond die piekerde om eerder weg te gaan om voor de drukte uit te kunnen. Iedereen bleef na de wedstrijd zitten om een held te eren. En inderdaad veel vuurwerk, niemand die daarover liep te janken, gewoon bij elkaar gecollecteerd op de F side. Niet zoveel als bij het afscheid van Rijkaard, maar veel. Vandaag de dag schaam ik me kapot bij het afscheid van een speler. Dat wordt in de rust geprogrammeerd als 70 procent van de ‘supporters’ op de omloop is om de moeilijke afweging te maken of vandaag een Indische rijsttafel of vistrio geconsumeerd moet worden.
 
FCBogarde
 
4
4 november 2017 om 09:02
Prachtig verwoord... die goeie ouwe tijd komt helaas niet meer terug ! Hoe dan ook hebben we een giga mooie tijd meegemaakt. We kunnen niet meer om de JC Arena heen, maar het pure was in De Meer of in het Olympisch Stadion. #puur
 
Bossie
 
3
4 november 2017 om 08:41
Prachtige voetballer verzaakte nooit echt een team speler. Was altijd aanspeelbaar kon goed een bal vasthouden en die klaar leggen voor opkomende middenvelders. Herinner me nog het doelpunt tegen Feijenoord dat hij de Wolf met een lichaamsschijnbeweging het bos in stuurde en de bal buiten bereik van de Goey in het doel schoot. De enige kritiek die hij kreeg was dat hij als spits te weinig scoorde. Daar stond dan wel tegenover dat hij andere liet scoren
 
Rochester
 
3
4 november 2017 om 09:17
Dat waren nog eens mooie tijden bij Ajax. Ajax dat toen tot de top van de wereld behoorde en Pettersson die in 1988 bij Ajax kwam, daar 6 jaar speelde en ondanks dat hij toen nog niet heel oud was (speelde van z'n 25ste tot z'n 31ste voor Ajax), was hij wel van waarde voor Ajax met zijn ervaring en dat kwam ook doordat Ajax echt wel een jong team had, met onder andere Kluivert, Davids, Seedorf, Frank & Ronald de Boer, Reiziger, etc. etc. Spelers uit Scandinavië zie ik ook graag bij Ajax, maar ik moet wel toegeven dat ik blij ben dat Ajax zich de laatste tijd meer begeeft op de Zuid-Amerikaanse markt. Spelers uit dat soort landen zijn iets duurder dan Scandinavische spelers, maar dat komt ook omdat dat soort spelers (in mijn ogen) kwalitatief gezien net iets beter zijn als Scandinavische spelers. En tuurlijk loop je het risico dat je een miskoop binnenhaalt, maar dat risico loop je ook bij spelers uit Scandinavië en spelers uit Zuid-Amerika moet je ook gewoon een beetje helpen, zoals momenteel het geval is/was bij Neres (wordt geholpen door Wamberto). Maar Ajax begeeft zich over het algemeen sowieso al over meerdere plekken, dus ik ben blij dat ze ook nog gewoon in de Scandinavische landen scoutten en misschien dat er binnenkort weer een Zweed bij Ajax voetbalt, maar dan wel iemand die net zo goed als Petterson of Zlatan is.
 
Moridin
 
0
4 november 2017 om 09:42
De spelers die jij opnoemt speelden niet allemaal met Petterson in een team. Kluivert, Davids debuteerden in 95, Seedorf zelfs in 96 geloof ik.
 
KusH
 
4
4 november 2017 om 09:57
Hoe oud ben jij?Davids debuteerde al eerder onder Beenbakker.. denk 91/92..Seedorf in 96? Ook 92 volgens mij ging Seedorf al weg in 96 naar Sampie. Patrick geloof in 94/95
 
Rochester
 
4
4 november 2017 om 10:12
@ Moridin, Zoals Kush al aangeeft: spelers als Davids en Seedorf hebben wel samengespeeld met Pettersson. Ik zag vorige week een interview van Seedorf op Ajax TV voorbijkomen en hij gaf daarin aan dat Pettersson een van de personen was die erg belangrijk voor hem was. En daarnaast hebben Kluivert en Pettersson nooit echt met elkaar samengespeeld, maar Kluivert trainde toen weleens mee met het eerste en daar hielp Pettersson hem regelmatig, ook al speelde hij pas na het vertrek van Pettersson in het eerste. Davids kwam in 1991 bij het eerste van Ajax en heeft dus 3 jaar met Pettersson samengespeeld, Seedorf kwam in 1992 in het eerste van Ajax en heeft dus 2 jaar met hem samengespeeld, terwijl Kluivert pas na het vertrek van Petterson pas echt in het eerste van Ajax kwam, maar Pettersson is wel een speler geweest die ook Kluivert heeft geholpen.
 
KusH
 
19
4 november 2017 om 10:17
Goh... Wat lang geleden ondertussen weer... Terwijl t ook weer zo kort lijkt. Mis die tijd echt. Zeg t wel eens vaker. Toen voetbal nog romantisch was. Confronterend ook... Wordt oud??
 
Robertfcg
 
0
4 november 2017 om 10:38
Vooral dat laatste he! In die tijd gaf ik altijd af op mijn oom die het vroeger altijd beter vond. Nu betrap ik mezelf erop precies hetzelfde te doen.. Wel mooi dat we die glorietijd nog bewust hebben meegemaakt. De jeugd van nu is het niet meer gegund.
 
Moridin
 
0
4 november 2017 om 11:33
Ik heb het even gegoogled en ik zie het idd staan. Debuut davids 91 en seedorf 92. Ik zou toch zweren dat die twee na kluivert kwamen. Excuus mijn geheugen liet mij in de steek, blijkbaar ben ik daar oud genoeg voor
 
everybodyblind
 
1
4 november 2017 om 10:01
Wat mis ik de midden jaren 90 zeg. Toen was t echt een feest om ajax supporter te zijn. Uefa cup, CL winst, wereld beker, finale CL, halve finale CL....hmm..good times. Mijn passie en support voor ajax zijn altijd 100%, alleen tegenwoordig gaat t vaker wel dan niet gepaard met frustraties vergeleken met toen. Halen we weer eens finale europese toernooi en hopend op de volgende stap, maar we gaan juist weer 4 stappen terug...