'Hij is ook een jongen die je graag bij Oranje zou willen hebben'
Donderdag, 6 mei 2021 om 07:04

Boudewijn Zenden denkt dat Cody Gakpo van waarde kan zijn voor het Nederlands elftal op het EK komende zomer. De oud-voetballer staat als specialistentrainer van PSV dagelijks samen met de 21-jarige buitenspeler op het trainingsveld en kent zijn kwaliteiten daardoor als geen ander. Zenden weet hoe het komt dat Gakpo in de media steeds vaker naar voren wordt geschoven als kandidaat voor Oranje. "Hij is ook een jongen die je graag bij Oranje zou willen hebben", zegt hij.

Dat Gakpo na de winterstop een aantal weken aan de kant stond met een enkelblessure kan volgens Zenden nu in zijn voordeel werken. "Je ziet dat hij beresterk is, lekker in zijn vel zit en echt nog wat in de accu heeft zitten richting het einde van het seizoen", vertelt Zenden in De Telegraaf. De UEFA maakte deze week bekend dat vanwege de coronacrisis de EK-selecties worden uitgebreid van 23 naar 26 spelers. "Ik ga absoluut niet op de stoel van de bondscoach zitten. Maar Cody is wel iemand die, zeker met de drie extra te vergeven plekken in de selectie vanwege de coronaperikelen, iets kan forceren en doorbreken. Met zijn traptechniek en voorzetten alleen al, voor een eventueel plan B. Nu hij een constante waarde en belangrijk is bij PSV, zit hij ook in de fase dat hij richting het grote Oranje mag gaan denken."

Gakpo vertelt in de krant dat hij blij is met Zenden als specialistentrainer. "Nu wijst Bolo me net als trainer Ruud (Van Nistelrooij, red.) op de two touch finish. Heel snel handelen. Zó aannemen dat je gelijk kunt schieten", aldus Gakpo. "Bolo hamert echt op mijn linkerbeen", vervolt de rechtspoot over de samenwerking met Zenden. "Eerst waren mijn schoten daarmee als drolletjes, nu stuur ik ze tenminste de hoek in. Soms komt hij ook aangelopen met een fragmentje als ik weer iets met buitenkant rechts deed. 'Kijk, als je deze nou gewoon met links geeft, dan… ' Ik weet hoeveel profijt je daarvan kunt hebben in de top. Ik ben hem enorm dankbaar dat hij zoveel met me bezig is, net als trainer Ruud en Luc Nilis eerder."

Volgens Zenden pakt Gakpo veel dingen snel op die door hem worden aangereikt. De oud-speler van onder meer PSV en Barcelona denkt dat de jeugdinternational het in zich heeft om het ver te schoppen. Gakpo heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, ziet Zenden. Ook op het fysieke vlak heeft de aanvaller stappen gezet. "Maar: what is power without control?", aldus Zenden, die ziet dat Gakpo zijn lichaam ook steeds slimmer gebruikt in de duels. "Vroeger zei je over zo iemand: daar zit een goede kop op. Hij laat zich niet gek maken, gaat verstandig om met de roem. Er zijn zoveel facetten die moeten kloppen, wil je echt een topspeler worden. Cody is wat dat betreft op de goede weg." Gakpo, die vrijdag zijn 22ste verjaardag viert, ligt nog tot aan de zomer van 2025 vast bij PSV.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
10
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
27
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
Woenselaar
 
34
6 mei 2021 om 07:21
Een speler waar de bondscoach inmiddels niet meer omheen kan. Weg met een aantal niets toevoegende spelers in de selectie, zoals Babel en doorpakken met de parels zoals Gravenberch en Gakpo
 
DavidDein
 
8
6 mei 2021 om 07:26
Zeker waar, normaal gesproken hoort zo'n speler in jong Oranje, maar bij gebrek aan beter hoort hij nu al bij het grote Oranje. Ik vind Gakpo een hele mooie speler, hopelijk weet hij volgend seizoen de lijn door te trekken en qua goals/assists nog iets bepalender te worden. Ik heb hoge verwachtingen, hij en Madueke hebben de potentie om PSV volgend jaar op sleeptouw te nemen.
 
XAJAcfa
 
3
6 mei 2021 om 08:59
Ihatteren heeft meer talent maar Gakpo heeft hem al gepasseerd. Overigens denk ik ook dat je in Oranje meer aan Gakpo op links hebt dan Malen. Malen rendeert het beste in een twee spitsen systeem maar dat wordt niet gespeeld. Zou daarom een voorhoede doen met Gakpo op links, Depay centraal in een zwervende rol en op rechts zou ik Bergwijn proberen voor het EK, geef hem vertrouwen (kan niet moe zijn van het seizoen). Je kunt altijd nog een Malen op links zetten en Gakpo naar rechts of Berghuis erin
 
Oelie Wapper
 
17
6 mei 2021 om 07:29
Helaas heeft de bondscoach laten zien dat spelers waar hij niet omheen kan, gewoon niet worden geselecteerd, zoals met Weghorst.
 
665
 
13
6 mei 2021 om 07:37
Ik zou graag een keer Gakpo links Berghuis rechts en Weghorst in de spits. Het gevaarlijkste bij Gakpo vind ik Alrijd zijn goede voorzet. Nu heeft Berghuis op rechts ook een fijne voorzet die kan indraaien, hierbij heb je alleen wel een kopsterke spits nodig in de vorm van Weghorst. Depay kan daar dan omheen bewegen. Dit is echter wel tegen teams die in zakken of je moet met een plan B spelen. Want tegen top landen wordt je natuurlijk overlopen, maar het eindeloos getik tegen Letland etc levert ook niks op. Anders blijft de ideale opstelling 352 met aanvallers depay/weghorst en de vleugels opgesteld met aanvallende backs.
 
Nick_10
 
27
6 mei 2021 om 07:30
Het is eigenlijk heel simpel. Gakpo hoort gewoon bij de selectie, ook als die 3 extra spelers niet hadden gemogen. Op dit moment gewoon van allen buitenspelers het meest in vorm (samen met Lang). Misschien zou je wel gewoon met Gakpo moeten starten!Met wie ga je anders starten linksbuiten, Bergwijn? Die speelt nooit bij de spurs. Dan hebben we Babel nog die hoort niet eens mee te gaan. Dan hebben we Malen, die zou nog wel kunnen spelen maar ook die vind ik een beetje uit vorm en die vind ik overigens net iets meer een spits. Misschien is op dit moment wel de beste voorhoede: Gakpo, Depay en Malen.
 
Psvlld
 
9
6 mei 2021 om 07:51
Berghuis heeft zijn plek aan de rechterkant toch wel echt verdiend, Malen hoort nog helemaal niet basis. Gakpo overigens ook niet. Weghorst moet gewoon mee en Depay van links. Malen en Gakpo zijn prima invallers.
 
Nick_10
 
9
6 mei 2021 om 08:03
Tja wat is verdient? Waarom heeft Berghuis het meer verdient dan een lang, Gakpo of malen? Maar goed ik vind dat Berghuis ook aan de rechterkant mag gaan spelen hoor, geen probleem. Maar ik snap niet waarom we af moeten van Depay in de spits. Die jongen heeft het nederlandselftal onder Koeman naar het EK geschoten en dat was allemaal in de spits en nu moeten we daar op eens vanaf? Nou ik zou dat niet doen en gewoon met depay in de spits blijven spelen.
 
DavidDein
 
1
6 mei 2021 om 10:59
Berghuis: 29 wedstrijden, 17 goals, 11 assists Malen: 30 wedstrijden, 17 goals, 7 assists Gakpo: 20 wedstrijden, 7 goals, 3 assists Berghuis is de enige van deze drie spelers die goed rendeert op rechts, voor Gakpo komt een basisplaats echt nog wel even te vroeg. Dan had de Boer hem er eerder bij moeten halen, ik verwacht wel dat hij bij de selectie zit. Depay mag van mij ook in de spits, maar ik denk dat je met Depay en Weghorst meer stootkracht voorin hebt dan met Depay en de overige opties op links (malen, Gakpo, Bergwijn). Uitendelijk moeten de beste spelers spelen en daar hoort Weghorst wel bij zou je zeggen.
 
ohwohwohw
 
7
6 mei 2021 om 08:12
Berghuis heeft zijn plek op RB voor de volgende wedstrijd verdiend. Maar als hij een of twee waardeloze wedstrijden speelt, dan moet hij gewoon geslachtofferd worden. Berghuis heeft het in 2 wedstrijden laten zien tegen hele matige/slechte tegenstander. En berghuis blijft een speler die heel moeilijk zijn man voorbij komt. In dat opzicht zijn er wellicht een paar betere opties. Afhankelijk ook van met wie je in de spits speelt. En... hij blijft zijn maniertjes hebben bij Feyenoord. Hopelijk niet bij oranje anders kunnen dat dure foutjes zijn
 
ajaxrkc33
 
4
6 mei 2021 om 07:31
Nu er 26 spelers mee mogen naar het EK zou ik Gakpo zeker meenemen
 
moeilijkert
 
9
6 mei 2021 om 08:27
Anders ook hoor, zoveel beter dan bv Babel, en Gakpo kan nog zoveel groeien!
 
FlamengoBrasil
 
14
6 mei 2021 om 07:39
Al mochten er maar 23 spelers mee, dan nog moet hij mee. Hoort ook gewoon in de basis te staan. Beste talent op de Nederlandse velden.
 
Skede
 
8
6 mei 2021 om 07:54
Maar datzelfde geldt voor Lang natuurlijk, waar ga je die laten? Babel zou je thuis moeten laten, maar wie nog meer? Promes? Bergwijn? Buiten dat gaat de Boer sowieso deze spelers meenemen dus ik denk dat hij gaat kiezen tussen Lang en Gakpo. Hoe zonde dat ook is.
 
Woezel
 
11
6 mei 2021 om 08:25
Eens, naast Gakpo zou Lang ook zeker mee moeten. Je geeft zelf al aan, Babel, Promes en Bergwijn lekker allemaal thuislaten.
 
hector
 
1
6 mei 2021 om 08:32
Promes was er de vorige keer al niet bij, dus in elk geval ruimte voor Gakpo óf Lang. Beide meenemen zie ik de Boer niet doen, zal ook wel rekening houden met Jong en dus Lang daar laten spelen.
 
FlamengoBrasil
 
1
6 mei 2021 om 10:48
Dat zie ik de Boer ook niet doen. Maar Lang en Gakpo moeten toch eerder mee dan zijn schoonzoon Stengs... En over Babel, Promes en Bergwijn naar niet te spreken inderdaad.
 
Psvlld
 
10
6 mei 2021 om 07:40
Je merkt ook aan alles dat Gakpo een speler is die graag leert en zich echt wilt ontwikkelen. Hij beseft zich volgens mij ook heel goed dat begeleid worden door Luc, Ruud en Boudewijn een absolute luxe is als het aankomt op voorzetten en doelpunten maken. Het grote oranje is hem zeker gegund nu met die 3 extra plekken. Berhuis en Gakpo hebben het beide in zich naar binnen te komen en met hun schot gevaar te stichten, zijn er weinig van in Oranje.
 
technicus
 
7
6 mei 2021 om 08:24
Het huidige Nederlands elftal heeft imo het manco dat ze altijd de tegenstander kapot willen combineren tot op de 5 meter, iets wat tegen sterke tegenstanders die op de counter spelen gewoon niet werkt. Zelden schiet er iemand vanuit de 2e lijn zoals Snijeder dat zo lekker kon. Met Gakpo maar ook met Gravenberg heb je een speler die dat juist goed en kan (en ook gewoon durft) en ook nog eens de nodige snelheid en diepgang brengt. Een broodnodige dynamiek voor het toch vaak voorspelbare spel dat we nu vaak spelen
 
JK-Ajax
 
5
6 mei 2021 om 10:06
Babel en Bergwijn lekker thuislaten en spelers als Gakpo en Lang meenemen die lekker in vorm zijn.
 
Bereta
 
2
6 mei 2021 om 11:54
Het is allemaal heel simpel. De vraag is: gaan we naar het EK en kansloos verliezen in de groepsfase met Babel en dat soort types of gaan we naar het EK en kansloos verliezen met talenten met potentie die daar veel kunnen leren en de ervaring kunnen meenemen naar het WK van 2022 en de EK daarna.