Hoe Real Madrid zich de duurste transferwindow ooit kan veroorloven
Donderdag, 20 juni 2019 om 14:28

Voor de transferperiode daadwerkelijk begonnen is, heeft Real Madrid al meer dan driehonderd miljoen euro over de balk gesmeten. Het is de eerste keer dat een club deze grens doorbreekt tijdens een zomerse transferwindow en de Koninklijke lijkt nog niet eens klaar te zijn met het renoveren van de selectie. Hoe kan Real Madrid zich de duurste transferperiode ooit veroorloven?

Door Chris Meijer

Er kan met recht gesteld worden dat Real Madrid een rampseizoen achter de rug heeft. Na het vertrek van trainer Zinédine Zidane en sterspeler Cristiano Ronaldo, werd Julen Lopetegui geacht de Spaanse topclub een nieuw tijdperk in te brengen. Na nog geen vier maanden kon de voormalig bondscoach van Spanje alweer zijn biezen pakken in het Santiago Bernabéu. Onder diens opvolger Santiago Solari kende Real Madrid een korte opleving, tot Ajax in de achtste finales tot ieders verrassing een einde maakte aan het Champions League-avontuur. In maart kon ook Solari het veld ruimen, waarna Zidane terugkeerde. Real Madrid besloot het seizoen op de derde plaats in LaLiga, met een achterstand van negentien punten op koploper Barcelona. Een dergelijk seizoen doet heel veel pijn in de Spaanse hoofdstad, waardoor het geen verrassing mag heten dat er razendsnel de portemonnee is getrokken om versterkingen binnen te halen.

Topaankoop van Real Madrid 'moest weer leren lopen' door artritis

Lees artikel

Het was al een jaar bekend dat toptalent Rodrygo voor 45 miljoen euro zou worden overgenomen van Santos, terwijl de komst van Éder Militão, voor wie 50 miljoen overgemaakt werd naar FC Porto, in maart wereldkundig werd gemaakt. In de afgelopen weken pakte Real Madrid door met de komst van Luka Jovic (voor 60 miljoen overgenomen van Eintracht Frankfurt), Eden Hazard (voor maximaal 145 miljoen overgenomen van Chelsea) en Ferland Mendy (voor 48 miljoen overgenomen van Olympique Lyon). Volgens de berichten in de Spaanse media is de Koninklijke nog niet uitgeraasd op de transfermarkt. Marca schreef dat Zidane ook Paul Pogba nog graag aan zijn selectie wil toevoegen, ondanks dat Manchester United minimaal 150 miljoen voor hem verlangt. Ook de namen van Tanguy Ndombele (Olympique Lyon), Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en Donny van de Beek (Ajax) zingen nog rond in Madrid. Het kan daardoor zijn dat de totale uitgaven van Real Madrid in de zomerse transferwindow de vierhonderd of zelfs vijfhonderd miljoen overschrijden.

Financial Fair Play
Bij een dergelijk uitgavenpatroon gaan normaal gesproken alle alarmbellen rinkelen op de burelen van het departement van de UEFA dat belast is met het handhaven van de Financial Fair Play-regels. De Europese voetbalbond riep die regels negen jaar geleden in het leven om te voorkomen dat clubs ongestoord meer geld konden uitgeven dan er binnenkwam. In de afgelopen jaren zijn voornamelijk Paris Saint-Germain en Manchester City onderwerp van gesprek geweest als het over de Financial Fair Play-regels ging. Beide clubs hebben een zeer vermogende eigenaar, die de gaten in de begroting kan dichten. Volgens de Financial Fair Play-regels mag er over een periode van drie jaar echter maar dertig miljoen geïnvesteerd worden, tenzij de UEFA goedkeuring geeft voor het beleidsplan. Over een periode van drie jaar mogen clubs normaal gesproken maximaal vijf miljoen verlies lijden. Indien deze regels overtreden worden, kan Europese uitsluiting worden geriskeerd.

Real Madrid wil Gareth Bale met zijn torenhoge salaris dolgraag spoedig lozen.

AS schreef vorige week al dat Real Madrid spelers zal moeten verkopen om zich aan de Financial Fair Play-regels te houden. De Spaanse topclub heeft aan de laatste twee seizoenen een licht positieve transferbalans overgehouden: een winst van 88 miljoen in seizoen 2017/18 en een verlies van 29,25 miljoen in seizoen 2018/19 maakt voorlopig een positief resultaat van 58,75 miljoen. Er zullen volgens berichten in Spanje daardoor nog de nodige overbodige spelers moeten vertrekken en onder meer James Rodríguez, Gareth Bale, Dani Ceballos, Mateo Kovacic en Sergio Reguilón lijken het kind van de rekening te worden. Vandaag maakte Real het vertrek van Marcos Llorente naar stadsgenoot Atlético Madrid bekend, voor een bedrag van veertig miljoen euro. Met het vertrek van grootverdieners als Rodríguez en Bale wordt tevens ruimte gemaakt in het salarishuis. Volgens Marca voldeed Real Madrid voorafgaand aan de transferwindow nog ruimschoots aan de door de European Club Association (ECA) vastgestelde salarisregels. Clubs mogen maximaal zeventig procent van hun omzet besteden aan de salarissen van spelers en Real Madrid zat bij de laatste berekeningen op 57 procent. Met het vrijgekomen megasalaris van Ronaldo kon Real Madrid Thibaut Courtois vastleggen en de contracten van Toni Kroos en Luka Modric verbeteren. Met het vertrek van Rodríguez of Bale zou ruimte gemaakt kunnen worden voor de komst van Pogba.

Recordomzet
Het voordeel voor Real Madrid is dat zeventig procent van de omzet tegenwoordig een tamelijk hoog bedrag is, daar uit de jaarlijkse Football Money League van Deloitte in januari bleek dat geen enkele club in seizoen 2017/18 zoveel geld binnenharkte. De Koninklijke draaide in de vorige jaargang een totale recordomzet van 750,9 miljoen; nog nooit passeerde de opbrengsten van een voetbalclub de 700 miljoen. Het bracht Real Madrid na twee jaar, waarin Manchester United de ranglijst aanvoerde, terug aan kop in de Football Money League. De Spaanse grootmacht verdiende in seizoen 2017/18 60,5 miljoen meer dan naaste achtervolger Barcelona, nog nooit was het verschil tussen koploper en de nummer twee in de Football Money League zo groot. De omzet van Real Madrid steeg vorig seizoen met elf procent ten opzichte van het jaar ervoor, wat vooral te danken is aan de groei in commercieel opzicht.

De cijfers van Real Madrid in de Football Money League van Deloitte.

Mede door drie keer op rij de Champions League te winnen, namen de commerciële inkomsten van Real Madrid vorig seizoen met 54,8 miljoen toe. Met de verkoop van merchandising, sponsordeals en de pre-seasontour harkte de club totaal 356,2 miljoen binnen, wat circa veertig miljoen meer is dan Manchester United. The Red Devils wisten Real Madrid de afgelopen jaren op commercieel gebied af te troeven, onder meer door zogenaamde partnerships op andere continenten. "Het buitengewone financiële succes van Real Madrid is gebouwd op hun succes op het veld. Dit heeft de club in staat gesteld om de commerciële omzet op te drijven", lichtte Dan Jones namens Deloitte toe. Onder het bewind van voorzitter Florentino Pérez is Real Madrid in commercieel opzicht altijd een grootmacht geweest. Als meest succesvolle club ter wereld heeft de club altijd een gigantische achterban gehad, ook op andere continenten.

Pérez heeft sinds zijn aantreden in 2000 Real Madrid in financieel opzicht naar een ander niveau getild. De voorzitter hanteerde het zogenaamde Galácticos-beleid, waarin ieder jaar een absolute superster naar de Spaanse hoofdstad gehaald moest worden. Het binnenhalen van onder meer Luis Figo, Zinédine Zidane, Ronaldo Luís Nazário de Lima, David Beckham, Kaká en Cristiano Ronaldo had niet alleen een sportieve insteek, maar was ook in commercieel opzicht bijzonder interessant omdat Real Madrid de portretrechten van zijn spelers in eigen beheer had. Pérez wist dat individuele spelers begin deze eeuw in Azië een stuk populairder waren dan clubs, wat hem bijvoorbeeld deed besluiten om Beckham aan te trekken. Met Ronaldo had Real Madrid in commercieel opzicht jarenlang goud in handen, wat verklaart waarom er na zijn vertrek zo naarstig gezocht werd naar een zogenaamde Galáctico. Met Hazard is er nu weer een dergelijke topaankoop gedaan, terwijl het geen twijfel lijdt dat ook Pogba commercieel gezien een uitstekende aanwinst zou zijn voor Real Madrid.

Televisiegelden als goudmijn
In seizoen 2017/18 haalde Real Madrid 251 miljoen binnen aan televisie-inkomsten, wat tevens meer is dan iedere andere club. De Koninklijke en aartsrivaal Barcelona haalden in de vorige jaargang zelfs meer televisiegeld binnen dan de Engelse clubs, wat alles te maken heeft met de recente veranderingen in de verkoop van de televisierechten van LaLiga. Voor 2015 werden de rechten nog per club verkocht, waardoor Real Madrid en Barcelona bijna zeven keer zoveel televisiegeld binnenhaalden dan de meeste competitiegenoten. LaLiga heeft besloten om dit op de schop te gooien en de twee Spaanse grootmachten stemden hier mee in, op voorwaarde dat hun televisie-inkomsten in ieder geval niet zouden afnemen. Mede daardoor stegen de televisiegelden van zowel Real Madrid als Barcelona de afgelopen jaren fors. De recettes zijn het enige waar de nummer drie van het afgelopen LaLiga-seizoen op afgetroefd werd: Barcelona (144,8 miljoen) verdiende 1,4 miljoen meer op wedstrijddagen dan de aartsrivaal (143,4 miljoen).

De tien meest waardevolle clubs ter wereld volgens KPMG. Dit onderzoek is overigens niet te verwarren met dat van Soccerex, dat de waarde van clubs baseert op andere factoren.

Ondanks de gigantische omzet heeft Real Madrid volgens de laatste cijfers van onderzoeksbureau Soccerex nog een schuld van 263 miljoen. Dat de club in Spanje de status van vereniging zonder winstoogmerk heeft, zorgt ervoor dat er onder zeer gunstige omstandigheden geleend kan worden. De leningen staan daarnaast over het algemeen uit bij lokale en kleine banken, die door de sociale en politieke druk nooit de duimschroeven zullen aandraaien bij Real Madrid. Terwijl een club als Manchester United jaarlijks tientallen miljoenen kwijt is aan de lening, kost het de Koninklijke een stuk minder. De relatief gunstige belastingregels in Spanje bieden Real Madrid (en de andere Spaanse clubs) tevens een voordeel ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. In Engeland moeten clubs bijvoorbeeld een stuk meer belasting betalen over de spelerssalarissen, wat verspreid over een aantal jaar per speler tientallen miljoenen kan schelen.

Al met al heeft Real Madrid zich zo ontwikkeld tot een financiële supermacht. Volgens een onderzoek van accountantsbureau KPMG is Real Madrid met een waarde van 3,22 miljard euro ook de meest waardevolle club ter wereld. Deze waarde is gebaseerd winstgevendheid, televisierechten, populariteit, potentie en de waarde van het stadion. Het is de verwachting dat Real Madrid deze positie voorlopig zal vasthouden, daar het lucratieve sponsorcontract met Fly Emirates nog even doorloopt. Op korte termijn lijkt de verbintenis met kledingsponsor Adidas verlengd te gaan worden, wat een slordige 80 miljoen per jaar meer in het laatje gaat brengen. Het enige dat de financiële macht van Real Madrid in de komende jaren in de weg lijkt te staan, is de geplande verbouwing van het Santiago Bernabéu. De club moet daarvoor een kleine zeshonderd miljoen lenen en gaat die lening met dertig miljoen per jaar aflossen, al begint de eerste termijn pas over drie jaar. De andere kant van het verhaal is dat het verbouwde Santiago Bernabéu Real Madrid nóg rijker zal maken. Zo kunnen de naamrechten van het stadion verkocht worden en levert een gloednieuw onderkomen tal van commerciële mogelijkheden op. De huidige uitgaven op de transfermarkt lijken dus met het oog op de toekomst geen uitzondering. Met de financiële macht is Real Madrid zonder twijfel op korte termijn in staat om het volgende record in de voetbalwereld te breken: de duurste speler ter wereld binnenhalen. De naam van Kylian Mbappé werd tijdens de presentatie van Hazard al gescandeerd in het Bernabéu...

Meer nieuws
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
2
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
DuurtLang
 
27
19 juni 2019 om 00:13
Goed beleid. Geld uitgeven voordat je het daadwerkelijk hebt. Het lijkt er voorlopig totaal niet op dat Bale any time soon gaat vertrekken, dus dan blijf je alsnog met dat salaris zitten. Ordinair kopen kopen kopen, want de UEFA/FIFA zullen nooit actie ondernemen tegen Real, helaas.
 
AjaxNL!
 
124
19 juni 2019 om 01:10
Waarom alleen tegen real? Welke club doet dit tegenwoordig niet?
 
Conti
 
29
19 juni 2019 om 08:22
@ Duurtlang Heb je wel het artikel gelezen? Verder ken je vast wel de term: Niet je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt? Real Madrid heeft de afgelopen jaren relatief weinig geld uitgegeven. Daardoor heeft Real op het moment net wat meer vet op de botten waardoor ze dit kunnen bekostigen. Tuurlijk Bale is nog niet weg, maar het is niet alleen afhankelijk van Bale. Wil Real nu nog wat gaan doen, zullen ze ook nog moeten verkopen. Op het moment klopt alles nog. Echter, wanneer Real Poga/eriksen/ndolombe of Donny willen halen, zullen ze moeten verkopen. Zoals gezegd staan er verschillende spelers op de lijst: Bale, James, Llorente, Ceballos, Reguillion, Marcelo en Theo Hernandes. Laatste drie gaan er overigens max 2 van weg! Anders heeft Real maar 1 linksback. Met de verkoop/verhuur van deze gasten komt er ruimte vrij in salaris en kunnen ze eventueel nieuwe aankopen doen. Geen gek beleid toch? Gezien hetgene wat ze nu hebben gekocht binnen het straatje van Financial Fairplay valt.
 
Professor Oak
 
13
19 juni 2019 om 09:59
Ik denk dat het lezen van het artikel te lang duurt... Als je kijkt naar hoe 'rustig' Real het heeft gedaan de afgelopen jaren op de transfermarkt was dit wel echt nodig. Als je kijkt hoeveel Ajax pakte met de CL, kan je nagaan dat Real dit 3x achter deed en dan ook nog de finale bereiken én winnen.
 
Elegia
 
20
19 juni 2019 om 10:22
Real heeft al ‘ns n transferban gehad, dus waar heb jij t allemaal over, ouwe zuurpruim. Met welk geld betalen de meeste Nederlanders hun hypotheek af?
 
KapsalonKip
 
0
19 juni 2019 om 12:59
Geld uitgeven voordat je het hebt is het beste wat een bedrijf kan doen? Doordat je meer geld leent, kun je meer omzet draaien en daardoor meer winst maken. Op het moment dat je die rentekosten van de winst aftrekt en je nog steeds meer winst overhoud dan wanneer je geen geld leent, kunnen we stellen dat het verstandige beslissing was.
 
MiltonKeynes
 
10
19 juni 2019 om 14:08
Denk niet dat je economie leraar dit antwoord goed rekent. Wat jij bedoeld is het interest tax shield (voor die het interessant vinden: google). Meer omzet is trouwens geen garantie voor meer winst.
 
KapsalonKip
 
0
20 juni 2019 om 15:02
Daarom is hij economie leraar, als hij echt verstand had van hoe economie werkt zou hij wel meer geld binnen harken dan 1800. Meer omzet is ook geen garantie voor meer winst, daarom zeg ik als er meer winst overblijft dan is het een verstandige keus.
 
michael90
 
2
20 juni 2019 om 12:38
Het geld hebben ze gewoon, alleen waarschijnlijk niet op de rekening staan omdat je er dan alelen maar belasting over betaald . Geld lenen is in die zin veel goedkoper voor bedrijven, omdat je daar geen belasting over betaald. Een mooi voorbeeld hiervan is Donald Trump. Hij heeft zijn zakelijke imperium opgebouwd d.m.v. geleend geld (schulden). Maar in de schulden staan, betekent niet dat je geen geld hebt .
 
zidanemadrid
 
102
19 juni 2019 om 00:48
Ach ja terwijl real afgelopen jaren bijna niks uitgaf en Barca city en man utd. 700m uitgaf word er weer met argusogen naar real madris gekeken
 
JvL-United
 
32
19 juni 2019 om 09:01
De kritiek op die clubs was er ook gewoon hoor, beetje kleinzerig dit. Persoonlijk zou ik blij zijn als mijn club net zo standvastig was hoor. Real krijgt het geld toch wél binnen via sponsoren en tv gelden enz. United heeft veel uitgegeven voor net niet spelers. Dit zijn alle spelers met veel potentie voor de toekomst of die zich al bewezen hebben
 
CorKersten
 
5
19 juni 2019 om 17:56
Ook die clubs werden toendertijd met argusogen bekeken, dus ik snap je punt niet helemaal
 
toelie11
 
7
19 juni 2019 om 07:56
Zie het maar als een hypotheek dan heb je toch ook een schuld bij de bank die je moet aflossen bij de bank. Als jij je netjes aan de regels houdt met afbetalen is er niks aan de hand.
 
 
9
19 juni 2019 om 10:32
Tot de bank omvalt en de staat in moet grijpen natuurlijk, maar boeie, dat betalen de rijke EU landen wel voor Spanje.
 
master paul
 
23
19 juni 2019 om 11:21
Tijdens de bankencrisis stonden in nederland meer banken op omvallen dan in Spanje.
 
 
10
19 juni 2019 om 11:25
Wie heeft het over Nederland? De economie als zeepbel brengt risico's met zich mee. Of dat nou in Spanje, Nederland of Ijsland is, maakt niet uit. Wellicht is het slim om er lering uit te trekken zodat het niet nog een keer gebeurt.
 
KapsalonKip
 
7
19 juni 2019 om 12:57
Jij hebt het over Nederland vriend? Met Nederland als nummer 6 van de rijkste EU landen kunnen we stellen dat ze tot de "rijke EU landen" zoals jij ze noemt behoren.
 
 
7
19 juni 2019 om 13:17
Dat is inderdaad zo broer. Nederland hoort bij de landen waar landen als Spanje hun handje bij ophouden. Duitsland betaalt echter ongeveer netzoveel als de 5 landen erna bij elkaar. Dus het gaat meer over Duitsland.
 
Araman
 
0
19 juni 2019 om 14:10
Schulden wil een ander wel overnemen hoor, ten tijde van de DSB crisis had ik daar toevallig een hypotheek lopen, die is door de curatoren doorverkocht aan een andere bank.
 
Scepticus38
 
4
20 juni 2019 om 11:43
@master paul "tijdens de bankencrisis stonden in nederland meer banken op omvallen dan in Spanje. " De enige bank (afgezien van Dsb) die echt op omvallen stond, was ABN Amro. De andere banken hadden hulp nodig om te voorkomen dat ze in gevaar zouden komen, maar niet iedereen die ziek wordt, zal automatisch aan zijn ziekte overlijden. Het belangrijkste verschil met de Spaanse banken is echter dat de Nederlandse banken in leven zijn gehouden met Nederlands geld, terwijl er om de Spaanse banken van de ondergang te redden Europees geld nodig was, waaronder dat van NL.
 
FCG95
 
0
19 juni 2019 om 21:13
Precies! Ik kan er altijd zo slecht tegen als mensen wijzen naar de schulden van clubs, terwijl ze zelf een hypotheekschuld van 2 ton hebben. Misschien een beetje zwart/wit, maar een lening is een lening. Zolang jij netjes je aflossing + rente betaald is er niets aan de hand.
 
Ape X
 
0
20 juni 2019 om 00:31
Ja, maar als die aflossing en rente door anderen moet worden opgehoest? Gewoon door op dezelfde voet...bedrijf zonder winstoogmerk. Belastingvoordeel, gesteund door banken die weer door anderen opgevangen worden. Zuivere koffie is het niet. Niet dat de Fifa/Uefa hun regelgeving hierop fatsoenlijk aanpassen. Mazen in de wet tot en met...
 
Scepticus38
 
0
20 juni 2019 om 12:04
@fcg95 Ãâ¢ã¢â€šâ¬ã¥â€œprecies! Ik kan er altijd zo slecht tegen als mensen wijzen naar de schulden van clubs, terwijl ze zelf een hypotheekschuld van 2 ton hebben. Misschien een beetje zwart/wit, maar een lening is een lening. Zolang jij netjes je aflossing rente betaald is er niets aan de hand.ã£â¢ã¢â€šâ¬ã¢â In principe heb je gelijk, het is in geen enkel land verboden om geld te lenen en daarom is het stompzinnig om mensen of instellingen die van dat recht gebruik maken, na te wijzen zolang ze hun schuld netjes aflossen. Ook is het zo dat de financiele sector, een van de pijlers waarop ieder kapitalistisch land rust, compleet in zou storten als er geen geld zou mogen worden uitgeleend. Het was echter ook zo dat Real Madrid zoveel geld van de bank had geleend dat de club op een gegeven moment de aflossingen niet meer kon betalen en technisch failliet was. Alleen durfde geen enkele schuldeiser de stekker uit zo groot instituut te trekken. Het probleem was dat dit speelde tijdens de economische crisis en diezelfde banken waar Real schuld had die men niet meer kon aflossen, tijdens die crisis met Europees geld (waaronder Nederlands) overeind moesten worden gehouden. En dat geld moest door de Europese belastingbetaler worden opgebracht. Dus ligt het in dit geval iets genuanceerder dan jij ons voorspiegelt. Uiteindelijk is Real gered door de gemeente Madrid die voor 1 miljard het trainingscomplex van de club overnam. Maar ook dat geld werd geleend van banken die met vreemd geld overeind moesten worden gehouden.
 
Busby
 
5
19 juni 2019 om 12:25
Kleine side note: Dat United niet meer de 'rijkste' ploeg ter wereld is heeft te maken met Brexit en de val van pond, die nog altijd niet op het niveau is van voor Brexit. Het is best spectaculair dat United, ondanks laatste 6 slechte jaren, toch zo'n sterke merk blijft. Dat is juist ook het probleem, de balans tussen commerciele en sportieve is al een hele tijd naar de commerciele kant verschoven. Ik vraag mij dan ook af hoe lang dit kan blijven duren.
 
gloryUnited
 
0
19 juni 2019 om 14:30
Ik vrees dat de Glazers pas rigoreus gaan ingrijpen als de commerciele waarde zal afzwakken ahv sportieve prestaties. Dat kan erg lang duren. Ik hoop dat clubmensen als Ferdinand, Giggs en Scholes belangrijke rollen in de club gaan vervullen aangevuld met technisch sterke mensen die goed weten hoe de martk in elkaar zit en welke spelers er gehaald moeten worden. Wellicht een idee om Beckham ook weer aan de club te binden. DIe heeft best wat zakelijk succes. Of later Cr7
 
AZE/CHE 4 EVER
 
2
19 juni 2019 om 16:10
Denk niet dat Bechkam bij United aan de slag wil, die zal het wel te druk hebben met zijn nieuwe club in Amerika. Giggs zie ik ook niet Wales verlaten voor United en Scholes is vooral goed in roepen vanuit zijn luie stoel. United moet eerst Woodward lozen voor iemand die verstand van zaken heeft, dan kom je al een heel eind.
 
Scepticus38
 
0
20 juni 2019 om 11:01
"de Financial Fair Play-regels mag er over een periode van drie jaar echter maar dertig miljoen geã£â£ã¢â¯nvesteerd worden, tenzij de Uefa goedkeuring geeft voor het beleidsplan. Over een periode van drie jaar mogen clubs normaal gesproken maximaal vijf miljoen verlies lijden." Typisch een geval van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Wat hier gezegd wordt, is werkelijk totale onzin. Een club mag net zoveel investeren als men zelf wil, de enige voorwaarde is dat die investeringen tesamen met de reguliere uitgaven de inkomsten niet overstijgen. Als er toch verlies wordt geleden, mag dat verlies gedurende drie seizoen maximaal 30 miljoen bedragen. Een investering doen van 500 miljoen op een begroting van 750 miljoen, is dan ook volstrekt onmogelijk bij inachtneming van de Ffpregels. Dat gaat alleen lukken met creatief boekhouden. Het is typerend voor dit bericht dat er alleen maar gesproken wordt over de inkomsten en met geen woord over de uitgaven, terwijl die in een begroting natuurlijk minstens zo belangrijk zijn. Real is per jaar alleen al meer dan 300 miljoen kwijt aan salarissen en moet ook nog steeds schulden aflossen, al wordt dat bedrag wel ieder jaar lager. De Ffpregels gaan over de begroting en over de winst/verliesrekening. En het verschil tussen uitgaven en inkomsten is daar bepalend voor. Wat Real Madrid heeft gedaan, is hetzelfde dat Ajax vorig seizoen op kleinere schaal heeft gedaan, nl. voorinvesteringen doen. De club zal ook spelers moeten gaan verkopen om niet in problemen te komen ihkv de FFP regels. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn omdat de club over topspelers beschikt, die goed in de markt liggen en naar verwachting veel geld zullen opbrengen. Bovendien is Real ook ieder seizoen verzekerd van CL deelname en komt ook altijd heel ver waardoor de club ook daar meestal meer dan 100 miljoen binnen haalt. Ook dat bedrag of een gedeelte daarvan afhankelijk van de vraag of en hoeveel van die inkomsten begroot zijn, kan zonder veel risico van te voren geinvesteerd worden als je er bijna zeker van bent dat je het ook daadwerkelijk gaat ontvangen.
 
AntonieAjax
 
0
20 juni 2019 om 15:44
Ik moet zeggen dat ik het wel allemaal uitstekende aankopen van Real Madrid vindt. Voor de meeste hebben ze (op Hazard na) niet de absolute hoofdprijzen hoeven te betalen, maar het zijn wel allemaal broodnodige versterkingen. Daarnaast kunnen ze allemaal ook nog een aantal jaren mee en zouden ze een aanval van hoge kwaliteit op kunnen stellen, waarbij elk van de 3 spelers nog minimaal 10 jaar mee zou kunnen!
 
Gerrald
 
0
20 juni 2019 om 16:52
Scepticus38, ik vrees dat RM geen ene speler met winst kan verkopen als je ziet wat ze zelf ervoor betalen, of het moet eigen kweek zijn, sorry maar ik krijg geen goed/warm gevoel bij dat type clubs, ben ook altijd voor hun tegenstander die het jaar erna weer leeggekocht word, je kunt het de cirkel noemen.