Huis familie Nouri wordt verbouwd: 'Ze willen hem thuis verzorgen'
Dinsdag, 4 juni 2019 om 08:50

Ajax heeft het 'dossier-Nouri' volledig afgehandeld, zo laat Willem Vissers maandagavond weten bij Veronica Inside. De journalist van de Volkskrant meldt dat de familie van Abdelhak Nouri zich volledig kan richten op het herstel van de Ajacied en daarbij worden zij gesteund door Ajax.

Twee jaar nadat de middenvelder in elkaar zakte tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk ligt hij nog altijd in het ziekenhuis. Het is de bedoeling dat hij binnenkort terugkeert naar zijn ouderlijk huis. "Ze zijn nu het huis aan het verbouwen, omdat ze hem thuis willen verplegen", meldt Vissers, die in contact staat met de familie Nouri.

Over de situatie van Nouri is niet veel bekend. "Hij is laag in bewustzijn, heet dat. Of hij iemand herkent? Ze laten er weinig over los, maar hij schijnt af en toe wel te reageren", aldus Vissers. "Als er een bekende aan zijn bed zit, glimlacht hij soms. Dat vertellen ze. Maar ja, de kans dat hij ooit nog bij kennis komt, is niet zo groot."

In augustus vorig jaar gaf de familie Nouri een groot interview aan de NOS. Daarin vertelden zij dat ze werken in wisseldiensten, zodat er dag en nacht iemand aanwezig is bij Nouri. Hij wordt gewassen en af en toe in een rolstoel gezet. "Dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig. Hij kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd", vertelde Abderrahim Nouri.

Meer nieuws
   
18:04
18:04
Scorende Thijs Dallinga en Ibrahim Cissoko bezorgen Toulouse drie punten
0
   
18:00
18:00
Dumfries sneert op kampioensfeest met opvallend spandoek naar Theo Hernández
16
   
17:38
17:38
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
1
   
17:33
17:33
Cziommer onthult welke Premier League-trainer hij naar Ajax probeerde te brengen
2
   
17:13
17:13
Bologna speelt teleurstellend gelijk, mede door rode kaart voor Sam Beukema
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (62)

 
RobTheGooner
 
4
4 juni 2019 om 09:15
Mooi voor de familie dat die dan naar huis kan maar verder dat hij alleen zijn hoofd kan bewegen lijkt mij dit een bestaand van niks voor Nouri. Weet iemand over er nog mogelijkheden zijn in verbetering en of hij mentaal wel aanwezig is of niks kan zeggen?
 
JvL-United
 
121
4 juni 2019 om 09:31
Mijn moeder heeft een soortgelijk ongeval gehad waarbij ze haar in totaal bijna 2 uur hebben gereanimeerd. Ik kan zeggen dat ze er nog 'goed' vanaf is gekomen. Ze is verstandelijk en fysiek gehandicapt en zorg afhankelijk. Maar ze kan communiceren en zelf lopen en dergelijke. Alleen allemaal op het niveau van een kind zeg maar. Ze zeiden bij haar dat het meeste herstel binnen 2 jaar was. En dit klopt ook wel. De eerste paar maanden was ze er zo aan toe zoals je hier leest bij Nouri, maar daarna moet het echt wel vooruitgaan. Dat geluk lijkt er helaas bij hem niet meer in te zitten. Over zijn bewustzijn valt weinig te zeggen. Wij hadden soms ook het idee dat ons mam aanvoelde wie we waren maar hier valt feitelijk niks over te zeggen, herinneringen zijn namelijk ook één vd eerste hersencapaciteiten die weg vallen. Zo kan mijn moeder zich geen herinneringen voor de geest halen maar ze weet wel wie we zijn. Het is een apart iets. Kans op herstel voor Nouri lijkt me dus nihil. Maar wonderen zijn de wereld nog niet uit.
 
HijNiet!
 
76
4 juni 2019 om 09:39
Veel sterkte. Zorg goed voor haar!
 
PaztPak
 
66
4 juni 2019 om 09:41
Hou je sterk en sta klaar voor je mam.
 
cuco10
 
60
4 juni 2019 om 09:50
Mooi dat je dit deelt man. Geeft mij een goed beeld van de situatie. Succes met je moeder en geniet van de tijd samen.
 
RodaJCCC
 
17
4 juni 2019 om 10:15
2 uur geranimeerd! Hoe is dat dan mogelijk? Bij Prins Friso was het 25 minuten en daar was al veel kritiek op omdat de kans op een ‘fatsoenlijk’ leven dan al zo goed als nul is. Maar 2u!...
 
MikeUtrecht
 
4
4 juni 2019 om 10:59
Denk dat dat een beetje per situatie verschilt? Heb dr niet echt verstand van maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat dokters etc dat zouden doen als het geen kans van slagen had.
 
JvL-United
 
39
4 juni 2019 om 12:12
Bedankt voor de lieve reacties! Mijn moeder maakt het gelukkig naar omstandigheden echt goed. Ze is gelukkig wanneer ze bij familie is (gezin en zus). Vooral mijn vader verdient echt een pluim, die ondanks alles nog alles voor haar doet. Wat het reanimeren betreft, het verschilt inderdaad per situatie. Mijn moeder had telkens tussendoor soms weer bloedcirculatie (een hartslag) waardoor de doktoren inzagen dat ze een kans op overleven had. Achteraf kunnen we ons afvragen hoe slim zoiets is aangezien je dus ook zoals een prins Friso of Nouri kunt eindigen. Wat dat betreft hebben wij gelukkig een vrolijke blije gup terug gekregen, maar ze is niet meer de krachtige vrouw die ze was natuurlijk. Maar ik heb het een plekje kunnen geven en kan nog veel van dr genieten! Ik deelde dit verhaal meer omdat ik vaak lees bij oa het Nouri geval dat weinig mensen zo'n situatie kunnen bevatten. Wellicht gaf dit wat inzichten. Ik ben trouwens een vrouw haha, niet dat het uitmaakt maar om de lieve reacties te lezen met kerel voelde toch apart haha. Dus meld het toch even
 
Roel855
 
30
4 juni 2019 om 09:16
Verschrikkelijke situatie. Deze jongen is de rest van zijn leven een kasplantje, hopelijk duurt het niet te lang voordat de familie inziet dat dit voor hem geen leven is.
 
 
73
4 juni 2019 om 09:18
Ze laten het over aan Allah. Zijn familie zal nooit de stekker eruit trekken. Dat weet je inmiddels toch wel?
 
Xyzz
 
5
4 juni 2019 om 16:38
Toch jammer dat Appie daar het slachtoffer van is. Hoop maar dat hij niet echt een mate van bewustzijn ervaart want dat lijkt me echt een hel.
 
DonCoXxX
 
0
4 juni 2019 om 16:57
@ Xyzz, Ik ben van mening dat Appie hier gelukkig geen slachtoffer van is, want hoewel de familie claimt dat hij soms mensen herkent, betwijfel ik dat. Als hij bij zou zijn, zou hij weken, maanden en wellicht jaren huilen van rouw en verdriet wat hij allemaal is kwijtgeraakt, en daar heb ik nog niemand over gehoord. mensen die "alleen maar" in een rolstoel terechtkomen, moeten ook door rouw en verdriet heenvechten om verder te kunnen met hun leven. De wetenschap kan heel veel. Stephan Hawkins kon met zijn hersenen zijn spraakcomputer bedienen. Geld is aanwezig om zoiets te realiseren. En als je een computer kan bedienen, en er is geld, ben je zelfs mobiel te maken. Overigens kan je die mensen niets kwalijk nemen, want euthanasie mag niet van het geloof.
 
BierPens
 
0
4 juni 2019 om 20:15
Je weet ook niet waar de medische technologie over 40 jaar staat. Je kunt niets uitsluiten. Het is alleen te hopen dat Nouri niet leidt. Mocht hij echt een bewustzijn hebben dan kan ik me voorstellen dat vanuit dezelfde gedachte als zijn familie het lot van Allah heeft geaccepteerd.
 
PaztPak
 
50
4 juni 2019 om 09:18
Zo werkt het niet, ze zijn moslims en zullen het never nooit ook maar te overwegen om zoiets te doen.
 
Janta
 
12
4 juni 2019 om 10:18
Nouri ademt zelfstandig maar is wilsonbekwaam wat inhoud dat de familie geen invloed meer kan uitoefenen over wel of niet de stekker eruit te trekken. Zo makkelijk gaat dat nou ook weer niet in NL. Trouwens, de familie blijven hoop houden en daarin kan je ze alleen maar in blijven. steunen.
 
Lucagio
 
0
4 juni 2019 om 21:25
Aangezien Nouri wilsonbekwaam is zijn juist de ouders die mogen beslissen maar zij zullen vanuit hun geloof nooit euthanasie overwegen. Wat hun goed recht is. Daarnaast wie zijn wij om te oordelen over wat zijn familie moet doen.
 
Janta
 
0
5 juni 2019 om 11:14
De wetgeving is daar heel duidelijk in, zonder schriftelijke verklaring van betrokkene kan men niets doen. Maar goed dat gezegd hebbende, het speelt niet want zijn familie zal hem verzorgen tot in lengte van jaren omdat ze altijd nog dat kleine beetje hoop hebben.
 
PSV/ARSENAL
 
8
4 juni 2019 om 09:16
Eeuwige zonde, maar er staat dat hij ooit weer bij eigen kennis komt, ik ben geen bioloog en weet vrij weinig van het menselijk lichaam dus wat betekent dit precies. Kan hij zich dan weer dingen herinneren praten wat moet ik me daarbij voorstellen
 
YouMeAtleti!
 
12
4 juni 2019 om 09:21
Die kans is niet zo groot staat er.... Dus...of hij iemand zal herkennen of bewust is van de situatie is nog maar de vraag.. Ik zou in iedergeval niet zo willen leven maar dat kan je dan niet meer bedenken laat staan het uiten.
 
PaztPak
 
19
4 juni 2019 om 09:17
Elke keer als er een artikel verschijnt over nouri klik ik er echt met moeite op, blijft best gevoel voor mij persoonlijk.
 
Dante
 
71
4 juni 2019 om 09:21
Ik blijf dit zo vreselijk vinden. Altijd als ik over hem lees word ik er verdrietig van. Ik heb zelf een zoontje, maar kan me de pijn van zijn familie niet eens voorstellen. Niemand verdient dit!
 
HijNiet!
 
18
4 juni 2019 om 09:32
Gevoelens van verdriet, onrecht en medeleven blijven vechten om voorrang iedere keer dat ik iets over Nouri lees. Als het bij mij, en ik ben een hele, hele verre buitenstaander, al niet slijt, hoe moet dat dan wel niet voor de naasten zijn?
 
TheJurgenKlopp
 
4
4 juni 2019 om 09:34
Weet er iemand hoe groot nou precies de kans is dat hij ooit weer enigzins functioneren kan? Er staat in de tekst niet zo groot, maar heel nauwkeurig is dat niet. In hoeveel van de vergelijkbare gevallen komt het alsnog 'goed'?
 
GH90
 
3
4 juni 2019 om 12:21
Denk dat van de 100 gevallen het met 1 goed komt. En dan meer richting de 0 dan de 2. Ik werk zelf ook in de zorg en heb 'zulke' mensen, ook jonge mensen, moeten verzorgen. Hij ligt nu ook al bijna 2 jaar in een bed (neem ik aan) en dat is ook ontzettend slecht en kunnen er complicaties optreden zoals doorligplekken en alles. Ik zou me verbazen als hij de 50 jaar haalt als ik eerlijk ben.
 
Raubaht
 
34
4 juni 2019 om 09:42
Het is een kasplantje. Persoonlijk vind ik het egoïstisch om zo iemand in leven te houden. Als het mij overkomt moeten ze direct de stekker eruit trekken.
 
Lacazette
 
13
4 juni 2019 om 09:56
Ja bij mij ook, maar het is als ouder lijkt me niet makkelijk om hem dood te laten gaan.
 
kleinegeneraa7
 
7
4 juni 2019 om 10:12
Tja de ouders geloven in een god en vinden dus niet dat het hun recht is om iemands leven te nemen. Persoonlijk vind ik dat echt belachelijk in deze situatie, maar uiteindelijk moeten zij de beslissingen nemen.
 
SjonnyvdBeek
 
8
4 juni 2019 om 10:13
Ik denk dat het vooral ook vanuit hun geloof niet op dezelfde manier wordt gedacht als wij hier denken. Wij denken wellicht; hoe hard het ook is, verlos hem. Zij denken wellicht; Allah heeft het zo gewild (of iets dergelijks). Ik gebruik 'wellicht' omdat ik het allemaal niet helemaal zeker weet. Ik vind er best wel wat van maar het is niet aan mij om daarover een oordeel te uitten. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Ongelofelijk sneu verhaal dit en het wordt eigenlijk almaar triester, vind ik.
 
RodaJCCC
 
11
4 juni 2019 om 10:18
In dit geval gaat de stekker eruit halen geen verschil maken, Nouri’s hart klopt gewoon maar zijn hersenstam functioneert niet meer. Dit noemt men ook wel een vegatieve toestand, stoppen met het toedienen van voedsel zal het leven beeindigen.
 
manodedios
 
1
4 juni 2019 om 15:18
Je begrijpt hopelijk wel dat het een metafoor is?
 
HijNiet!
 
19
4 juni 2019 om 10:18
Persoonlijk vind ik het vooral egoïstisch om enkel te redeneren uit je eigen standpunt en van daaruit te oordelen over de loodzware beslissing(en) die de familie gedwongen is te nemen. Hoe je het wendt of keert, Nouri is nog in leven en de vitale functies die het lichaam in leven houden functioneren nog. Er valt wel wat voor te zeggen dat men dat leven wil beschermen, ondanks dat ik diep in mijn hart je mening deel. Ik vind het wel vreselijk hardvochtig om die mensen te betichten van egoïsme omdat ze hun zoon en broer in leven willen houden.
 
Moraat
 
1
4 juni 2019 om 18:27
Ga je anders even inlezen over de euthanasiewet. Nouri's ouders beslissen niet of de stekkers er wel of niet uitgaan. Daarnaast is er niks egoïstisch aan. Het is niet dat ze hem in leven willen houden omdat ze hem zo graag willen zien. Het zal ze hartstikke veel pijn doen om hun zoon in deze toestand te zien en zij zien liever ook dat het lijden ophoudt, maar vanwege hun geloof laten ze dat aan hun god over. Heb daar gewoon respect voor voordat je mensen onnodig egoïstisch gaat noemen.
 
Lacazette
 
11
4 juni 2019 om 09:52
Vervelend dat hij nog in deze situatie zit, maar is euthanasie misschien niet een betere optie dan op deze manier 'leven'? Ik snap dat het lastig is voor de ouders, maar ik zou waarschijnlijk niet meer verder willen op die manier.
 
SjonnyvdBeek
 
7
4 juni 2019 om 10:15
Ik denk dat het zelfs onmogelijk is. Als ouder is het lastig, en ze zijn daarbij ook moslim. Dan zijn dit soort dingen uit den boze.
 
Infinity91
 
11
4 juni 2019 om 11:24
@SjonnyvdBeek: want Allah heefr gesproken, hij moest een kasplantje worden? Dat was de wil van zijn god. Moe word ik er van. Als je nu nog niet verlicht bent, dan word je het nooit meer. Fijn, dat je leven bepaalt wordt door een sprookjesboek van 1000 jaar oud. Kappen met die onzin en geef Nouri een waardig afscheid in pkaats van hem 'in naam van god' te laten lijden.
 
F-18/TACP
 
1
4 juni 2019 om 12:31
@ Infinity91 Tja, dat zal je bij verschillende geloofsovertuigingen altijd houden. Wie weet komen ze in de toekomst alsnog tot dit besluit, de Koninklijke familie ging hiertoe later ook toe over toen die prins in coma lag. Die mensen moeten het ook nog verwerken en wellicht hebben zijn nog hoop dat hij volledig tot bewustzijn komt. In vrijwel de meeste gevallen hebben mensen het er natuurlijk nooit met hun nabestaanden er over hoe men moet handelen als zoiets onverwachts gebeurd. Daarnaast is het vrij lastig in te schatten hoe wij zelf reageren mocht zo'n situatie zich plotseling voordoen in je eigen omgeving. Het is immers al zo vaak gebeurd dat mensen anders reageren dan ze van te voren dachten.
 
Jansen Joenite
 
3
4 juni 2019 om 11:31
Mocht die keuze bewust gemaakt kunnen worden, dan had ik dat ook gewild. Om vervolgens "verder te leven" in anderen die mijn donororganen hard nodig zouden hebben.
 
Lacazette
 
2
4 juni 2019 om 12:30
Inderdaad, als hij nog goed werkende organen heeft kan hij mensen redden die nog echt uitzicht op leven hebben.
 
magikhetwete
 
1
4 juni 2019 om 10:23
In zijn specifieke geval zou ik overwegen hem in leven te laten, hij is een topsporter die lichamen herstellen toch anders dan bij 'normale' mensen. Het zou zomaar kunnen dat hij ineens nog bij komt en weer gaat functioneren. Het lichaam van een topsporter kan in extreme herstelmodus gaan en daardoor volledig uit staan, bij een normaal persoon gebeurd dat niet en die komt dus op een 'minder' niveau terug. Ik houd nog hoop voor Nouri, hoewel niet wetenschappelijk te onderbouwen. Maar goed hoeveel toptalenten zijn wetenschappelijk te verklaren? Wetenschap is immers op basis van gemiddelden
 
RodaJCCC
 
9
4 juni 2019 om 10:43
Topsporters hebben inderdaad beter ontwikkelde spieren waardoor ze van sommige dingen beter herstellen. Maar je hersenen zijn helaas geen spier. Zou nog eerder denken dat mensen die denksport beoefenen zoals schaken misschien een heel klein beetje meer kans op herstel hebben.
 
magikhetwete
 
5
4 juni 2019 om 10:48
Hoop doet leven Ik hoop er gewoon extreem op. Vond het altijd een fantastisch leuk en enthousiast ventje!
 
Numero34
 
2
4 juni 2019 om 11:11
Als vader zijnde zou ik persoonlijk ook alles op alles willen stellen om de best mogelijke manier zorg te dragen voor mijn zoon, mocht hem ooit iets ernstigs overkomen. Maar je moet ook realistisch blijven. Wanneer de situatie dermate uitzichtloos is, zoals het bij onze Appie het geval schijnt te zijn, dan zou ik er zelf voor kiezen om hem de ellende te besparen en er een humaan einde aan tr maken. Hoeveel pijn dit ook doet.. Ik heb in dit geval het geluk dat ik geen religie aanhang dus voor mij zou deze keuze makkelijker zijn dan wanneer mensen echt oprecht geloven dat een God/Allah voor deze persoon zorgt en hem op wonderlijke wijze kan genezen. Ik moet zeggen dat ik hier wel respect voor kan opbrengen maar in mijn belevingswereld is er maar 1 humane beslissing te nemen. Iemand die zoveel plezier had in het leven verdiend een plek waar hij geen pijn meer heeft.
 
Infinity91
 
2
4 juni 2019 om 16:01
Ik zou doe zogenaamde god toch even wat anders vertellen wanneer het zijn wil was om mijn zoon in een kasplantje te veranderen. Als ik al in een sprookje geloofde dan was ik er per direct klaar mee.
 
Tb92
 
1
4 juni 2019 om 20:08
Kerel laat iedereen lekker in zn waarde man ipv sneren over het geloof. Nouri was/is zelf ook een goede moslim en haalde veel kracht uit zijn geloof. Hij zou denk ik zelf ook niet hebben gewild dat de stekker er uit zou worden getrokken. Ik als moslim zou dit ook nooit willen dus laat die mensen toch lekker doen waar ze zich goed bij voelen. Jij bent echt zn type dat bij elke slechte ding op de wereld denkt waarom zou een god dit willen? Gelukkig zijn er genoeg mensen die niet zo kortzichtig als jou denken.
 
Bereta
 
3
4 juni 2019 om 11:11
Oef.. Dit lijkt me behoorlijk zwaar. Ik snap het van zijn Ouders, maar die zien toch ook wel in dat zij er op gegeven moment niet meer voor hem kunnen zorgen thuis? Wat een trieste verhaal, niet alleen dit verhaal van Nouri, maar ook van anderen die in hetzelfde schuitje zitten.
 
F-18/TACP
 
1
4 juni 2019 om 12:22
Het klinkt gek, maar ik ben blij dat het een medische misser van het medische personeel van Ajax was. Slachtoffers van medische missers door ziekenhuizen blijven vaak met niets in de kou staan. Hopelijk gebeurd er een wonder, en word hij zich weer bewust van zijn omgeving. Alhoewel; in Den-Bosch is een medische instelling (ben de even naam kwijt) die gespecialiseerd zijn in comapatiënten. Zij hebben veel onderzoek gedaan en hebben ontdekt dat comapatiënten vaak wel actief mee krijgen wat er om hen heen gebeurd en gezegd word. Men heeft ook een behandeling methode ontwikkeld waarbij comapatiënten uit een coma gehaald kunne worden; en in sommigen gevallen gedeeltelijk of volledig terug kunnen komen. Nu moet ik er wel bij vermelden wanneer het wel afhangt van een aantal medische factoren of zo'n behandeling kansrijk is voor een patiënt. En de behandeling alleen vergoed word als de patiënt niet ouder dan 21 of 23 jaar is, wat een maatregel is van de overheid en zorgverzekeringen terwijl mensen die ouders zijn dan de wettelijk gestelde grens ook hiervan zouden kunnen profiteren. De overheid, zorgverzekeraars en geld, want daarom is die lage leeftijd grens. Nu weet ik wel dat Nouri zijn medische situatie anders is, maar als comapatiënten in de meeste gevallen wel meekrijgen wat er om hen heen gebeurd/gezegd word; dan denk ik dat hij ook wel het een en ander meekrijgt.
 
BROWER
 
1
4 juni 2019 om 13:08
Kippenvel en wat kan voetbal en rivaliteit ineens onbelangrijk zijn, stay strong Appie !!
 
F-18/TACP
 
0
4 juni 2019 om 13:22
@ Brower Inderdaad, gelukkig kan het overgrote deel van de supporters wel sympathie en steun aan elkaar geven wanneer er een tragedie zich heeft afgespeeld bij een andere club. Uiteindelijk zijn we toch allemaal "mens" die in principe allemaal hetzelfde willen; een goed en gezond leven. Dit soort leed wens ik echt niemand toe, en zeker niet op basis van een voetbal rivaliteit. Niet dat ik de familie Nouri persoonlijk ken, maar ik weet wel dat zij de steun en liefde van andere supporters erg waarderen.