Icoon springt in de bres voor Van der Sar: 'De spelers zijn de schuldigen'
Vrijdag, 9 maart 2018 om 09:40

Edwin van der Sar is de afgelopen dagen de gebeten hond bij Ajax. Onder anderen erelid Arie van Os uitte openlijk kritiek op het functioneren van de algemeen directeur, maar Sjaak Swart neemt het voor de 47-jarige oud-doelman op.

Volgens de clubicoon moet er niet naar Van der Sar, maar naar de spelersgroep worden gekeken, zo vertelt hij aan Harry Vermeegen: "Ik vind het allemaal flauwekul. De schuldige in de laatste drie wedstrijden, over de rest hoef ik het niet meer te hebben, zijn de spelers zelf. Als jij in drie wedstrijden dertien tot vijftien goals moet maken en je maakt ze niet, dan kun je moeilijk zeggen dat het de schuld van de trainer is of dat de directeur de schuldige is. De spelers zijn de schuldigen."

"Als je gewoon met 0-5 had gewonnen van PEC en ADO, want dat had het moeten zijn, en je had Vitesse in het laatste kwartier alsnog met vier goals verschil kunnen laten verliezen… Zoveel kansen heb je gehad. Daar kan een ander niets aan doen, de spelers zijn fout. Als we die drie wedstrijden gewonnen hadden, weet je wat die verslaggevers dan geroepen hadden? 'Wat geweldig dat Ajax. Ze staan maar op vijf punten, dat halen ze nog in.' Zo gaat dat toch in het voetbal. Altijd dat gezeur erna, ik word er helemaal gek van. Ajax heeft het zelf laten liggen."

Van der Sar zei donderdag in De Telegraaf overigens niets met de kritiek te kunnen. "Ik vind dat meneer Van Os het ook niet via de krant had moeten doen, maar die laat tenminste nog zijn naam erbij zetten. Anoniem vanuit de club, daar kan ik niks mee. Wees dan een grote kerel en zeg wie je bent", aldus de oud-sluitpost, die sinds november 2015 algemeen directeur is bij Ajax. Daarvoor was hij directeur marketing en werd hij intern 'opgeleid' voor het grotere werk door Michael Kinsbergen.

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
12
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (58)

 
 
15
9 maart 2018 om 09:45
Dan zijn de spelers altijd de schuldigen, want zij moeten altijd zorgen voor prestaties op het veld. Wellicht maken ze de kansen niet af, omdat de trainer niet in staat is ze het vertrouwen te geven dat ze nodig hebben om te scoren. Wellicht zijn ze er door de onrust niet bij met hun hoofd in de laatste fase. Leuk dat Sjakie in de bres springt en vooral ook aardig van hem, maar z'n onderbouwing is wat slapjes. Verder is het natuurlijk niet het aantal goals, maar de situatie rondom Bosz en zijn opvolging die vraagtekens opwerpt bij het gekozen beleid. Een voetbalclub is meer dan de spelers op het veld. Van der Sar maakt er een potje van en Sjaak verdedigt hier vooral de nalatenschap van zijn vriend Johan en dat is mooi en goed, maar in dit geval in mijn ogen onterecht.
 
JasonRhijn
 
11
9 maart 2018 om 10:02
Waarin maakt Edwin een potje van? Dat Kluivert en de andere spelers niet alles geven? Waarom altijd de hoogste persoon verantwoorden. Misschien moeten mensen de selectie is naar zich zelf kijken.
 
 
23
9 maart 2018 om 10:06
De aanstelling van Keizer, zijn snelle ontslag, de onenigheid met Bosz, kies zelf maar. De hoogste persoon binnen een bedrijf draagt de meeste verantwoordelijkheid, zo werkt het nou eenmaal in het bedrijfsleven. Als een afdeling verlies draait, wordt de manager op het matje geroepen, niet een van de werknemers van de afdeling. Dat Sjaak Swart en Edwin van der Sar dit niet snappen is niet vreemd. Het zijn namelijk voetballers en geen bedrijfskundigen. En juist daarom is Van der Sar niet geschikt.
 
FR_JC
 
5
9 maart 2018 om 10:16
Sterke reactie waar niets aan toegevoegd hoeft te worden....
 
elninoo
 
1
9 maart 2018 om 11:47
@jasonrhijn In de zomer heeft de directie alles wat een beetje kan voetballen voor een hoop geld verkocht. Je hebt je op niet een positie in de zomer versterkt, op de wisselkeeper na. Je haalt geen Championsleague, vervolgens geen Europa League. Je gaat eruit in de beker en op tweederde van het seizoen is ook het kampioenschap uit zicht. Vind je dan niet dat het bestuur er een potje van heeft gemaakt? Ik begrijp best dat als je alles van waarde verkoopt en er niets bruikbaars voor terughaalt je aan kwaliteit inlevert. En dan gaan ze plots weer aankopen doen. Maar als je stelselmatig jezelf na de wedstrijden waar het ertoe doet gaat versterken heeft dat ook weinig nut. Al met al lopen de heren constant achter de feiten aan. En zelfs je succesvolste trainer van de afgelopen periode, want zo mogen we Bosz toch wel omschrijven laat je vertrekken en wissel je in voor een trainer als keizer die je na enkele maanden weer eruit flikkert en het riedeltje weer opnieuw begint met ten Hag. Wat moeten de heren er nog meer aan doen om er volgens jou "een potje van te maken"?
 
kevinfoppe
 
1
9 maart 2018 om 12:21
@elninoo je hebt best wat punten die kloppen, maar om Bosz nou de succesvolste trainer van de afgelopen jaren te noemen, dat gaat wel erg ver. Je wilt het bereiken, maar weliswaar kansloos verliezen van een EL finale, toch niet boven 4 kampioenschappen stellen?
 
elninoo
 
0
9 maart 2018 om 14:53
Persoonlijk vind ik de Europa League finale een grotere prestatie dan die vier landskampioenschappen. Ik was daar persoonlijk trotser op dan die vier kampioenschappen van Frank de Boer. Zeker als ik zag hoe dat tot stand kwam en met wat voor een passie er werd gestreden in de voorgaande wedstrijden tot de finale. Daarin scheet Ajax in haar broek en dat kan gebeuren met zon jonge ploeg wanneer er druk op staat. Bosz deed ook tot de laatste speelronde mee om het kampioenschap en dat vind ik zeer knap wanneer je vrijwel iedere donderdag en zondag speelt. Op 1 punt na was het Bosz gelukt om naast die Europese finale ook nog kampioen te worden. Dit was het eerste seizoen sinds 2001 dat ik weer eens echt trots was op Ajax. Maar dat mag iedereen verder voor zichzelf bepalen. Bosz en de Boer hebben beiden een knappe prestatie neergezet. Maar omdat die van Bosz op internationaal niveau plaatsvond vind ik die persoonlijk knapper.
 
De Toekomst
 
7
9 maart 2018 om 10:37
Van der Sar is zoekende ja. Dit is zijn eerste jaar (?) op eigen benen en het is een zware functie. Zelf had hij ook nog langer begeleiding gehad van een ervaren man, maar de RvC zag dat niet zitten. Dan moet de RvC nu ook de consequenties daarvan accepteren; beginnersfouten. Van der Sar heeft zeker fouten gemaakt, maar wel fouten waarvan hij kan en lijkt te leren. Van der Sar komt op mij over als een nuchtere, stabiele, gedreven en perfectionistische man met hart voor de club. Vandaar ook zijn uitspraak om zijn eigen positie tegen het licht te houden als de resultaten tegen blijven vallen. Hij is zelfkritisch en zit er duidelijk niet voor zichzelf of de korte termijn. En dat is nou precies het type man dat ik graag zie op die positie in plaats van een bobo. Van der Sar is het type man voor de functie en ik heb er alle vertrouwen in dat hij zich kan ontwikkelen tot een zwaargewicht voor die functie. De beginnersfouten die hij maakt, zie ik als een investering in de toekomst. Veel liever Van der Sar daar als uithangbord van de club, dan een bobo die Ajax gebruikt als uithangbord voor zichzelf. En ja, ook die bobo's maken fouten, maar zijn vaak te koppig of zelfingenomenheid om dat toe te geven en ervan te leren. Edwin is onze beste troef voor die positie op de lange termijn.
 
 
3
9 maart 2018 om 10:42
Beter dan een bobo zeker, maar iemand die beginnersfouten maakt hoort geen directeursfunctie te bekleden. Zo werkt het nergens, waarom hier dan wel? Stel je voor dat Shell een onervaren directeur aanstelt die er een jaar lang een potje van mag maken onder het mom van hij is zoekende. Dat zou de wereld op z`n kop zijn. Een voetbalclub is een bedrijf en een directeur van een bedrijf hoort ervaren te zijn. Laat Edwin het vak leren in een lagere functie, desnoods als stagiair. Gewoon net als alle andere mensen met 0 jaar werkervaring.
 
De Toekomst
 
0
9 maart 2018 om 10:51
Helemaal mee eens. Edwin zelf ook. Edwin is ook zo begonnen en er langzaam, onder goede begeleiding, voor klaargestoomd. Echter was dat, ook volgens Van der Sar, nog niet voldoende. Als we dan toch een verantwoordelijke zoeken voor de foutieve beslissingen gedurende dit seizoen en hierbij op zoek zijn naar de persoon of het orgaan die dit domino-effect aan verkeerde keuzes heeft ingezet, kom ik uit bij de RvC op dit moment..
 
GunneRo
 
1
9 maart 2018 om 11:29
De RvC is dan ook nergens in het bedrijfsleven zo actief betrokken bij de uitvoerende taken, als bij Ajax. Dat is niet gezond en niet wenselijk. De domme fout die Van Der Sar maakt (en ook Overmars, Bergkamp en alle anderen die verantwoordelijkheden droegen / dragen) is dat ze de filosofie van de club (en Cruijff) proberen te vatten in richtlijnen en beleidsplannen. Zo is er een lijstje van eisen opgesteld waar een trainer van Ajax aan moet voldoen. Prima dat een nieuwe coach moet kunnen werken met jeugd en een offensieve spelopvatting aanhoudt, maar verder dan dat moet je jezelf in de zoektocht niet inperken. Overmars signaleerde dat al vroeg (voor de aanstelling van Keizer), van der Sar pas later. Van der Sar moet je nu niet afschrijven, maar het komende half jaar is wel bepalend. Van der Sar moet met RvC afstemmen dat de sportieve verantwoordelijkheden écht volledig liggen bij de trainer, staf en sportief directeur, en bij niemand anders. Geen handleiding, geen richtlijnen, geen 'what would Cruijff do' onzin. Laat het aan de trainer om bijvoorbeeld 4-4-2 te spelen ipv de gewenste 4-3-3. Of om defensief te staan in plaats van offensief. Die trainer gaat snel genoeg merken dat dit voor geen meter werkt, omdat alle Ajax-jeugd en de volledige club daaromheen gebouwd is op het spelen met Wingers en spelen op balbezit. Daar hoeft de RVC of de directie echt geen harde eisen voor op tafel te leggen, of een volledige eigen staf te zetten rondom de trainer (zoals bij Bosz).
 
PieterPrins773
 
0
9 maart 2018 om 11:36
Denk je dat het bij een bedrijf zo werkt? Ach , wat beginnersfouten die ons miljoenen kosten ...maakt Niet uit joh, hopelijk steek je er wat van op.
 
De Toekomst
 
0
9 maart 2018 om 11:51
Ik ben het met Gunnero eens. De filosofie van Cruijff is niet in richtlijnen vast te leggen of in harde kaders. Zo heeft Cruijff het zelf ook nooit bedoeld of gewild. Cruijff gaf altijd zijn mening, maar gaf zeker in de laatste jaren van zijn leven en laatste periode van betrokkenheid bij de club aan dat in zijn filosofie voldoende ruimte zat om hiervan af te wijken. Hij had vertrouwen in de mensen die hij had neergezet. Wat betreft het profiel van een trainer zijn er, wat mij betreft, wel eisen te stellen als werken met jeugd en het hanteren van een offensieve speelstijl. Beide aspecten zijn kenmerkend voor onze club en identiteit. Zelf was ik redelijk positief over de aanstelling van Ten Hag, omdat hij een trainer is die bij eerdere clubs bewezen heeft er één collectief met duidelijke spelopvatting van te kunnen maken. Hij is echter geen offensieve trainer, dus wat dat betreft kan die profielschets ook de prullenbak in. Van der Sar afrekenen op alleen de sportieve prestaties gaat sowieso te ver. Hij als algemeen directeur is net zo goed verantwoordelijk voor de financiële kant en dat gaat fantastisch (mede door sponsordeals afgesloten door Van der Sar). Het gevoerde technische beleid is ook erg goed te noemen als je naar de aan- en verkopen en selectie kijkt. Dat niveau is gewoon erg goed dankzij Overmars. Overall staat Ajax er nu heel erg goed voor, maar de sportieve prestaties van het eerste blijven achter. Dat is, al is het moeilijk te begrijpen voor sommige mensen, echter één van meerdere aspecten waarop Van der Sar beoordeeld dient te worden als algemeen directeur.
 
De Toekomst
 
2
9 maart 2018 om 12:01
@pieterprins773, In elk bedrijf is het ''you win some, you lose some''. Overall staan Overmars en Van der Sar over de afgelopen jaren, wat mij betreft, duidelijk aan de kant van winnen ondanks fouten die zijn gemaakt. Toen zij kwamen moest de club bezuinigen, bleef sportief succes uit (hunkering naar de derde ster), was de kwaliteit van de jeugdopleiding dramatisch (ebecillio, Donald, Castillion etc.) en was er wanbeleid met veel te dure aankopen die niet presteerde (sulejmani, Cvitanich, Luque etc.). Dat is met oerdegelijk en nuchter beleid omgezet in een winstgevende organisatie die zowel in de Eredivisie kampioenschappen heeft behaald als in Europa zijn gezicht weer eens heeft laten zien. Het niveau van jeugdspelers is omhoog gegaan naar spelers als De Ligt, Kluivert, Van de Beek met de potentie om nog stappen te maken. Ook de spelers die gehaald zijn bewijzen vaak een duidelijke toevoeging te zijn (sanchez, Ziyech (overall nog steeds een goede aankoop), Neres, Dolberg, Onana, Frenkie de Jong, Bazoer (iemand die voor zo weinig is gekomen en voor zoveel is verkocht is gewoon uitstekend gehandeld), Tagliafico..). Sinds hun komst is de club op elk gebied beter geworden. Elke club kent succesvolle periodes en mindere periodes, ieder mens maakt wel eens een fout, maar met deze mensen aan het roer is mijn club het beste af. We moeten echt niet vergeten hoe het voor hun komst was en hoe zijn de club zoveel sterker hebben gemaakt.
 
cabinessence
 
6
9 maart 2018 om 09:46
Het bestuur is nooit onschuldig. Het bestuur is immers verantwoorlijk voor de selectie die er staat en het bestuur is ook verantwoordelijk voor de technische staf, die als taak heeft het maximale uit die spelers te halen. Als bij een bedrijf de omzet tegenvalt, dan zeg je toch ook niet dat het aan de werknemers ligt en dat de werkgevers niets te verwijten valt?
 
K. Van Linnen
 
2
9 maart 2018 om 09:52
Klopt wel. Maar er staat wel een selectie dat kampioen kan, of misschien wel moet, worden. Net als vorige jaren. Je hebt wel gelijk dat ze verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de technische staf
 
JasonRhijn
 
11
9 maart 2018 om 10:00
Ja dat kan jij als PSV’er nu hardop zeggen. Lekker vanuit de eerste plaats commentaar geven. Maar wat ik al eerder aan gaf. Sjaak heeft voor 100% procent gelijk. Vorig jaar hebben wij met deze selectie de Europa League finale gehaald. Er zijn spelers vertrokken en er zijn nieuwe spelers bijgekomen. Ook is er een nieuwe trainer bij gekomen en weggegaan in een korte periode. Maar de wedstrijden waar Ajax in het 2e seizoenshelft punt verlies heeft gemaakt ligt bij de spelers. Een Neres, Kluivert en een tal van andere spelers geven niet de juiste mentaliteit. Elke keer voetbalt de selectie als het moet. Ze staan achter of hebben nog maar 20 minuten te spelen. De trainer en staf geeft ze keer op keer mee dat een wedstrijd 90 minuten strijd is, als bepaalde spelers met gemakzucht of op een andere manier zo wedstrijd in gaat. Mag de spelers groep is naar zich zelf kijken. Ja de trainer is verantwoordelijk voor de selectie. Maar Ziyech heeft 50 pogingen nodig tot een goal. Kluivert speelt slap en slecht. Neres kan op eens geen kansen meer afmaken. Maar zit wel in de Mac donalds te eten. Bepaald soort spelers moeten eens naar zich zelf kijken. Als een wedstrijd op voetballend niveau niet eruit kan komen. Dan moet er op mentaliteit worden gevoetbald. Ik mis strijdlust in dit team. Voor elkaar willen strijden tot het uiterste. Dit moet vanuit hun zelf komen en dat moet niet een trainer stimuleren. Je weet waarvoor je voetbalt bij Ajax. Elke tegenstander geeft meer als een andere club die ze tegenover hun hebben.
 
pruimert
 
7
9 maart 2018 om 10:10
@jasonrhijn dus omdat hij psv-er is mag hij niks zeggen , julie doen dat toch ook als er iets bij psv aan de hand is en terecht ook want daar is vz tenslotte voor , en als jij daar niet mee om kunt gaan dan kun je beter van vz afgaan en oude video banden terug gaan kijken uit de tijd dat jou club nog wel prijzen pakte , ik ben het wel met je eens dat v/d sar er niks aan kan doen dat de spelers onder hun kunnen presteren
 
cabinessence
 
6
9 maart 2018 om 10:13
@jasonrhijn: Mijn clubvoorkeur heeft hier niets mee te maken. Het bestuur heeft altijd de eindverantwoordelijkheid. Zoals ik al schreef: zij hebben de selectie neergezet en zij hebben de technische staf samengesteld. Dus mogen zij ook aangesproken worden op het functioneren van die selectie en technische staf. En laten we niet net doen alsof een aantal gemiste kansen tegen Vitesse en ADO Den Haag hier het enige probleem zijn. Ajax staat op het punt om voor het vierde seizoen op rij helemaal niets te winnen. Dat is voor een club met zo'n status toch onacceptabel? Zeker met de wetenschap dat je verreweg de vetste bankrekening en verreweg de duurste selectie van de eredivisie hebt? Ik begrijp daarom ook werkelijk niet dat Van der Sar en Overmars nog door zoveel Ajax-supporters verdedigd worden. Sowieso zijn ze drie keer op rij de mist in gegaan met hun keuze voor een hoofdtrainer. Ten Hag is een flop. Keizer was een flop. Bosz haalde de EL-finale, maar ook hij was op alle andere fronten een flop (met 4-1 uitgeschakeld door Rostov in de CL-kwalificatie, door Cambuur uit de beker gegooid, geen dag bovenaan gestaan in de eredivisie, maar 1 van de 4 toppers tegen Feyenoord en PSV gewonnen).
 
pruimert
 
1
9 maart 2018 om 10:24
@ cabinessence ik geloof dat ze bij rtl goede tijden van de buis gaan halen en voortaan een nieuwe soap gaan uitzenden ; ajax amsterdam , dus geen gtst meer om 20.00 maar afca
 
bombanera99
 
3
9 maart 2018 om 10:31
@JasonRhijnJa geef de donkere jongens maar weer de schuld als het op mentaliteit aankomt. Wanneer ga je Donny van Beek eens aanpakken die vaak loopt te wandelen en te slapen bij een omschakeling van de tegenstander.Of Veltman die door een gebrek aan concentratie de gekste dingen uithaalt.Nee geen enkele kritiek naar de meer ervaren jongen die de boel moeten trekken. Lekker makkelijk naar Neres en Kluivert.Waar is jouw kritiek op de ervaren jongens in de as van het veld (Ziyech heb je al genoemd)?Nee lekker een links en rechtsbuiten de schuld geven die daar staan om acties te maken.
 
impulsief
 
4
9 maart 2018 om 11:05
Als je Peter Bosz een flop noemt dan heb je weinig kaas gegeten van wat men bij Ajax verlangt van een trainer. Hij liet Ajax voor het eerst sinds tijden weer herkenbaar Ajax voetbal spelen, als hij was gebleven waren de prijzen echt wel gekomen. Flauw om Rostov erbij te halen overigens, Bosz zat er tien pas net en had onmogelijk in zo'n korte tijd zijn stempel kunnen drukken.
 
impulsief
 
1
9 maart 2018 om 11:06
De racisme troefkaart! Altijd een ijzersterk wapen....
 
cabinessence
 
1
9 maart 2018 om 11:21
@impulsief: De feiten die ik opsomde liegen niet. 0 Dagen koploper in de eredivisie. Uit de beker gegooid door een Jupiler League-club. Maar 1 eredivisietopper gewonnen. 4-1 Verloren van Rostov in de CL-kwalificatie. En die wedstrijd tegen Rostov was al de 7e officiele wedstrijd onder Bosz, dus dat hij z`n stempel niet had kunnen drukken is onzin.
 
De Toekomst
 
3
9 maart 2018 om 10:46
De selectie is volgens mij erg goed materiaal voor de Eredivisie. Zowel kwalitatief als kwantitatief. De fout zat hem in de aanstelling van Keizer. Dat heeft gewoon te veel schade aangericht. Van Bosz met een zeer duidelijke filosofie naar een onzeker lichtgewicht.. Dit jaar laat gewoon zien hoe belangrijk een goede trainer is. Van der Sar en Overmars hebben die fout echter wel erkent en ingegrepen. Dat verdient complimenten en daarnaast doen zij nog veel meer goeds voor de club. Ik reken hun alleen af op de grotere beslissingen (aankopen, beleid, aanstellingen van staf) en niet op een paar wedstrijden.. Aan het eind van het seizoen kunnen we de balans opmaken, maar wat mij betreft hebben ze voldoende krediet om door te gaan als we als 2de eindigen.
 
pukkie123
 
1
9 maart 2018 om 09:56
Wat een gelul vd sar maakt er een potje van !!! Kortzichtig gelul het zijn de spelers die t verknallen ! Misschien kwaliteit te kort of een te hoge dunk van hun zelf bv spelers als kluivert die alleen maar bezig is met zichzelf word nog beloond ook voor Ned team waanzin deze jongen hoort eerst is minimaal een seizoen constant te zijn speelt nu al weken als een krant sorry hoor word je uitgenodigd voor Ned team ????? Hoe dan en waarop gebaseerd bv hoe maak je dat soort jochies gek ook Mr Koeman slaat hier de plank mis
 
CruijffStadion
 
5
9 maart 2018 om 09:59
Ik ben het hier wel eens met Sjaak Swart. We hebben er voor gekozen om een relatief onervaren Directeur aan te stellen wat een groot icoon is voor de club. Ik hoop dan ook dat we deze legende`s de tijd geven om te groeien in deze rol. Daarnaast hoop ik dat Edwin van der Sar en Marc Overmars nog jaren aan de club verbonden blijven. De prestaties op het veld zijn dit jaar niet goed genoeg maar toch vind ik dat er een selectie staat die kampioen kan en misschien wel moet worden. Om dit dan in de schoenen van de directie te schuiven vind ik onzin. Daarnaast zijn er in Aziã£â« een aantal mooie deals gesloten en is er weer een mooie winst gemaakt. Uiteindelijk moet het natuurlijk om de prestaties op het veld gaan maar ik vind het wat voorbarig om nu gelijk Edwin van der Sar te ontslaan.
 
Roytje78
 
2
9 maart 2018 om 09:59
Nee Sjaak, de schuldige zijn degenen die gaan over het beleid. Er is teveel kwaliteit verkocht vorig jaar. Als ze de achterdeur wat beter hadden dichtgehouden en de portemonnee wat minder open gezet om daar een heleboel geld in te stoppen, dan had je nu een flink pak meer punten gehad. Troare, Sanchez, Tete en Riedewald hadden niet verkocht moeten worden, daar ligt het probleem.
 
 
2
9 maart 2018 om 10:12
Troare was gehuurd en Tete en Riedewald waren wissel spelers. Daarnaast weet je dat je als nederlandse club elk jaar wel weer belangrijke spelers verliest (kijk ook afgelopen jaar naar PSV en Feyenoord) het gaat er alleen om hoe je dit o gaat vangen.
 
blackpool
 
2
9 maart 2018 om 10:15
Traore was gehuurd. Sanchez wilde zelf weg. Toen Spurs interesse toonde gaf meneer aan dat hij zich niet meer kon concentreren op Ajax en werd hij buiten de selectie gelaten. Tevens is een bod van ruim 40 miljoen ook praktisch niet te weigeren voor een club met een begroting van 80 miljoen. Tete ging zijn laatste contractjaar in en weigerde al ruim 2 seizoenen om bij te tekenen, ook toen hij nog een basisplaats had, dus zijn intenties waren ook wel duidelijk. Riedewald mis je echt niet. Is inmiddels ook zijn plaats in Oranje kwijt. Soms wil je niet verkopen maar als een speler echt weg wil dan is het beter om afscheid te nemen.
 
pruimert
 
0
9 maart 2018 om 10:19
traore was gehuurt dus daar heb je weinig over te zeggen , als een club als tottenham hotspurs komt dan word het moeilijk om zo'n speler tegen te houden want dan zit je met een ongemotiveerde speler en tete en riedewald hadden geen basisplaats en wilden daarom weg , het is als nederlandse club gewoon heel moeilijk om te voorkomen dat je spelers vertrekken als er een club komt uit een grote competitie
 
FeyCoev
 
0
9 maart 2018 om 09:59
Onzin, je kunt een keer een bal missen , maar heel zwart-wit gezegd, als de spelers de goals structureel niet maken dan zijn ze (1) niet goed ingezet door de technische staf of (2) niet goed genoeg en wie zijn er verantwoordelijk voor de technische staf en de spelersgroep?
 
blackpool
 
1
9 maart 2018 om 10:19
Ik geef je grotendeels gelijk maar soms moet je ook wat geluk hebben. Tegen ADO raak je een paar x het houtwerk. Zelfs een bal binnenkant paal via het hoofd van de keeper uit het doel. Daar kan welk bestuurslid of wat dan ook weinig aan doen.
 
FeyCoev
 
1
9 maart 2018 om 10:22
Gaat me ook niet om 1 moment zoals ik aangeef maar de directie is uiteindelijk eindverantwoordelijk voor onrust, de spelersgroep, de technische staf
 
impulsief
 
2
9 maart 2018 om 10:38
Kluivert, vd Beek en Neres maakten eerder dit seizoen wel een hoop kansen af. Was de spelersgroep toen ook niet goed genoeg in jouw ogen? Of heb je als Nederlandse club nou eenmaal te maken met jonge spelers die dus wisselvallig en daarom af en toe uit vorm zijn? Zeg het maar
 
De Toekomst
 
0
9 maart 2018 om 12:39
En als we dat domino-effect consequent doortrekken komen we uit bij de RvC die Van der Sar, ondanks dat hij aangaf nog niet klaar te zijn voor die functie, toch in het diepe gooide... Als het minder gaat, zoals nu bij Ajax, wordt er altijd gezocht naar een dader. Aangezien Van der Sar het hoogste zit en het bekendst is, komen veel mensen bij hem uit. Logisch. Er zitten echter ook weer mensen boven Van der Sar die blijkbaar dachten dat dit wel zou kunnen... En persoonlijk vind ik het ook raar dat we doen alsof de spelersgroep hier zelf geen rol in speelt.. Ook zij zijn verantwoordelijk voor hun prestaties en kunnen daarmee een belangrijke stempel, zo niet de belangrijkste stempel, drukken op het succesvol zijn. Kijk naar jouw club. De mentaliteit van de spelersgroep vorig jaar was geweldig, dit jaar ruk. Zelfde trainer, zelfde directie (grotendeels). Het is op zijn minst een samenspel tussen de selectie, staf en directie en om hierbij één individu aan te wijzen als hoofdverantwoordelijke vind ik raar. En zeker als dat dan Van der Sar is die zelf aangaf nog niet klaar te zijn, verantwoordelijk is voor een veel meer aspecten en dus ook op al die aspecten beoordeeld dient te worden (niet alleen op enkele sportieve beslissingen zoals nu gebeurd dus) en zich ook zelfkritisch opstelt. Van der Sar denkt in het belang van de club, aan de lange termijn en doet zijn uiterste best om te leren van zijn fouten (die hij zeker maakt ja), maar overall levert hij de afgelopen jaren puik werk met Overmars.
 
Giesburts
 
4
9 maart 2018 om 10:21
Omdat Overmars over het algemeen gewoon goed werk verzet. Het is over het algemeen bekend dat Overmars niet degene was die Keizer heeft aangedragen, maar Bergkamp en dat van de Sar daarachter is gaan staan. Hij wilde immers Bosz behouden en vervolgens een ervaren trainer in plaats van Keizer. Moet Ajax hem dan maar weg doen omdat hij de man was die Ten Hag wilde hebben, en het nu even niet lekker loopt? Niet gek toch, als je niet een goede voorbereiding hebt gehad in de winterstop. Overmars verricht op de transfermarkt goed werk, waar elke directeur in Nederland van kan leren. Sinds zijn aantreden gaat het financieel geweldig met Ajax. Daarnaast, hem werd altijd verweten dat hij niks wilde uitgeven. Ik geloof daar niet in, het was de RvC die hem vooral tegenhield. Hij heeft nu de vrije hand gekregen, en kan nu dus wel bedragen uitgeven. Ik zie niet snel een reden waarom hij dan maar het veld zou moeten ruimen.
 
blackpool
 
3
9 maart 2018 om 10:22
Overmars doet het dit seizoen eigenlijk wel prima. Hij was tegen de benoeming van Keizer. Tevens heeft hij al aankopen gedaan voor volgend seizoen. Ik vind dat je hem het minste van iedereen de huidige situatie kunt aanrekenen.
 
gomes1psv
 
1
9 maart 2018 om 10:00
Zo zo... Sjaak die eens kritisch is op Ajax? Meestal als Ajax bekritiseerd wordt is het er wel een extern excuus: PSV dat geluk heeft, Feyenoord dat alleen maar verdedigt, het gras dat niet deugt, de Knvb die niets begrijpt, de scheidsrechter dien anti-Ajax is, de vrouw van de scheidsrechter die lelijk is... Zoveel zelfkritiek bij Swart verbaast me. Net zoals het me verbaast dat schier seniele bejaarden uit de oudheid van de voetballerij sowieso een podium krijgen. Niet alleen Swart, maar ook verstokte supporters als Willem van Hanegem en de gebroeders Van de Kerkhof krijgen week in week uit om hun zure, beperkte inzichten de krant in te drenken... En waarom? Liever lees en luister ik naar de mannen van Voetbal Inside, waar ze wel gewoon de ins en outs van de voetballerij weten en onafhankelijk en vrij van supportergevoel hun analyse doen.
 
 
1
9 maart 2018 om 10:04
Als je als Ajax zijnde voor het 4de jaar op rij (waarschijnlijk) geen enkele prijs pakt, er onrust in de club is, meerdere ontslagen vallen, je 3 trainers binnen een jaar hebt kun je niet zeggen dat het alleen aan de spelers ligt. Natuurlijk moeten de spelers het doen, maar misschien zijn ze dan wel niet goed genoeg om prijzen te pakken, en is het beleid om bijna alleen maar jonge spelers te halen een verkeerd beleid. En als je daarnaast kijkt hoe ze met de familie van Noura omgesprongen zijn en dat deze familie een advocaat in heeft moeten schakelen om informatie van Ajax te krijgen, dan gaat er toch wel het e.e.a. mis onder vd Sar.
 
SAS32
 
3
9 maart 2018 om 10:15
Sommige iconen blijven maar naar boven komen. Ajax zal nooit een rustige club worden. Teveel mensen die iets te zeggen hebben. Of denken dat ze iets te zeggen hebben. 175 miljoen en dan stel je Marcel Keijzer aan als trainer. Die ontsla je, en stel je Erik ten Hag aan. Zeer goede trainer, maar niet voor Ajax. Die gaat ook ten onder. Elke dag pers. Elke dag communiceren, niet zijn sterkste punt. En om de cultuur van de club te bewaren sterk Witschge aan als assistent.
 
cabinessence
 
0
9 maart 2018 om 10:48
"wat kan Vd Sar nou doen aan de teleurstellende resultaten??" Van der Sar kan er op zich verdomd weinig aan doen dat geen enkel speler er even een balletje intikt tegen ADO Den Haag. Dat is waar. Maar Ajax staat op het punt om voor het vierde jaar op rij helemaal niets te gaan winnen en staat na 26 wedstrijden al 10 punten achter op een vooraf veel zwakker ingeschat Psv. Dát zijn wel dingen waar Van der Sar op afgerekend mag worden.
 
Glennter Horst
 
1
9 maart 2018 om 10:33
meestal ben ik het wel met hem eens maar hier slaat hij echt de plank mis volgens mij is het zo dat vd sar pas naast overmars ging staan op het moment dat hij zag dat kamp bergkamp de verliezende hand had en is bosz weggegaan door kamp bergkamp die vervolgens hun vriendje keizer naar voren heeft geschoven als trainer wat volgde is een mislukte transferzomer waarin de 3 belangrijkste peilers(sanchez klaassen en traore) van het succes van vorig seizoen zijn weggegaan en er niks voor is teruggekomen ik kan me herinneren dat we vorig seizoen een bank hadden met bazoer gudelj riedewald tete el ghazi als je dan kijkt wat er nu zit staan de tranen toch in je ogen! zeker dat deze spelers 1000 meer inzet moeten tonen maar ik ben bang dat dit momenteel ook gewoon het niveau van de spelers is de mooiste oplossing zou zijn Vd sar doorschuiven als keeperstrainer zijn we van l'ami ook gelijk af en dan een zwaargewicht die boven alle stromingen en partijen staat als algemeen directeur met ten hag zie ik ajax geen europees succes halen lekker seizoen af laten maken contract afkopen en bosz terughalen om hem af te laten maken waar hij mee begonnen is
 
pinko
 
0
9 maart 2018 om 10:51
Deels ben ik het wel met Sjaak Swart eens. En natuurlijk heerst de waan van de dag. Zie ook de onsmakelijke gebeurtenis rond het vertrek van van de Looi bij Willem II. Is een gevolg van verruwing i.c.m. de schijnwerpers volop de sport. Massale mediaaandacht bestond nog niet als in de huidige mate. Dat Ajax tegen ADO niet wint is inderdaad een gebrek aan scherpte voorin. Tegen PEC Zwolle bleek een krappe 0-1 maar een magere afspiegeling van het krachtsverschil, maar daar speelde Ajax een prima partij. Tegen Vitesse was een collectief falen, met als oorzaak een zeer ondermaatse instelling. Natuurlijk werden er nog genoeg kansen gemist, maar dat gold ook voor Vitesse, dat vanwege hun instelling zeer terecht won. Waar Swart niet op duidt, is jarenlang mismanagement als diepere oorzaak voor het mislopen van titels in de afgelopen decennia. En dat is heel wat anders dan een paar punten verspelen. Want als er binnen Ajax niets verandert blijft de situatie zoals die nu is: verkopen, winst maken, slecht inkopen en geen prijzen winnen. Een vicieuze cirkel die alleen kan worden doorbroken als niet snel en grondig het beleid wordt gewijzigd. Maar degenen die dat zouden moeten initiã«ren zijn nu net toevallig dezelfden die pal achter het huidige beleid staan. Dus? Vul maar in...
 
El Fenomeno
 
2
9 maart 2018 om 10:54
De kritiek op Van der Sar is volledig terecht. De beste man haalt eerst een trainer die bij Jupiler League clubs werd ontslagen en haalt dan een provincietrainer die normaal presteerde bij Utrecht. Twee totaal onlogische keuzes en straks gaat Ten Hag er net als Keizer ook uit, want dit gaat natuurlijk nooit een succes worden.
 
Fairplay81
 
0
9 maart 2018 om 11:04
Bullschit niks spelers! We hebben tzelfde spelers als toen met bos behalve dan sanchez! Van de sar weg ermee!
 
7even
 
0
9 maart 2018 om 11:08
ik snap nooit dat er gesproken wordt over bv 'het had wel 5-0 kunnen zijn, zoveel kansen waren er'. dat is pas gelul. als die eerste erin ligt, krijg je een heel andere wedstrijd! dan zijn al die volgende kansen er niet meer, want dan verloopt het spel anders. trainer is verantwoordelijk. die moet het team opstellen, instructies geven en vooral motiveren. kun je altijd nog discussiëren over wie bepaalt welke spelers er moeten komen. dus wat dat betreft ligt de schuld dan weer bij overmars :D
 
PeterVermeuIen
 
4
9 maart 2018 om 11:20
Het ligt er wel aan... Het rendement van Neres is er niet meer sinds Ziyech is verhuisd naar rechtshalf. En Siem de Jong als in de spits (Siem loopt vaak in de weg).Kluivert is een voetballertje die nog lang niet klaar voor is. Hij moet minder praten.Ziyech is op zn best wanneer hij als linkshalf speelt.Siem de Jong heeft niet de conditie om 90 minuten plus blessuretijd blijven deel te nemen aan een spelletjes. Hij scoort nooit meer dan 13 goals per seizoen en wist 7 keer te scoren in 47 Europese wedstrijden! (!!).Schone speelt niet meer als aanvallende (Bosz) middenvelder maar als controle / verdedigende (Keizer en Ten Hag) middenvelder.Alles bij elkaar lever je een rendement in....Nico en Freekie de Jong achterin lever je ook koppers bij hoekschop in...ik zeg Viergever verlengen!
 
Siemjo
 
0
9 maart 2018 om 11:21
Bij Ajax schijnt men de laatste jaren alleen maar te leren om op balbezit te spelen. Men vergeet echter dat de bal wel in het netje moet bij de tegenpartij. Ga daar eens op oefenen in plaats van dat oeverloze elkaar toespelen van de bal en het liefst in terug gaande richting.
 
PieterPrins773
 
0
9 maart 2018 om 11:42
“Spelers die het. Verknallen” ...dat is altijd van dat kortzichtige oud-voetballers gelul. Geeft precies aan waarom je nou juist geen oud voetballers maar mensen uit het zakenleven op zo’n positie moet Zetten. Je maakt Jules Deelder toch ook niet Vice president van wolters Kluwer of omdat hij zulke aardige gedichten schreef. Ajax wordt al 4 jaar geen kampioen ; dus zo’n 50 verschillende spelers zouden de schuld zijn? Als Je al 4 jaar geen kampioen wordt met veruit het hoogste spelers budget , moet je niet gaan lopen mieren over wat gemiste kansen , dan moet je keihard op tafel slaan.
 
PieterPrins773
 
0
9 maart 2018 om 11:42
“Spelers die het. Verknallen” ...dat is altijd van dat kortzichtige oud-voetballers gelul. Geeft precies aan waarom je nou juist geen oud voetballers maar mensen uit het zakenleven op zo’n positie moet Zetten. Je maakt Jules Deelder toch ook niet Vice president van wolters Kluwer of omdat hij zulke aardige gedichten schreef. Ajax wordt al 4 jaar geen kampioen ; dus zo’n 50 verschillende spelers zouden de schuld zijn? Als Je al 4 jaar geen kampioen wordt met veruit het hoogste spelers budget , moet je niet gaan lopen mieren over wat gemiste kansen , dan moet je keihard op tafel slaan.
 
Bassie1967
 
0
9 maart 2018 om 12:14
Hij heeft een punt! Alleen telt als niet in de voetballerij. Spelers blijven op het veld verantwoordelijk maar de directie kan ze daarbij helpen door een topsportklimaat te creeeren. En dat is er op dit moment niet in Amsterdam. Als er naar de prestaties gekeken werd dan kon iedereen zien (en daar hoef je geen voetbalprofessor voor te zijn) dat vorig seizoen een stijgende lijn te pakken was. Daar had de directie op moeten voortborduren. De trainer beschermen tegen negativiteit vanuit de club en hem ook aan boord houden. Wat betekent had dat ze Bosz een sterk verbeterd contract hadden moeten aanbieden. Net als de belangrijkste spelers. En ze hadden een speler moeten kopen die direct een versterking zou zijn. Een speler die de andere jonge spelers had kunnen aansturen. Dan geef je een stevig signaal af. Neen, wat doet Ajax. Ze laten de succesvolle trainer gaan, laten spelers vertrekken en kopen niet goed in! Dan blijkt de trainerswissel toch niet dat te brengen wat werd gehoopt en wordt er halverwege het seizoen een andere aangesteld. Wat is dat voor beleid?!?
 
barcamessie
 
0
9 maart 2018 om 12:42
De hoofdschuldige is in mijn ogen Psv. deze ploeg is de luis in de pels van Ajax. Hoe pak je de hoofdschuldige aan : simpel,gewoon volgend seizoen meer punten pakken dan Psv.
 
cabinessence
 
1
9 maart 2018 om 15:59
"de hoofdschuldige is in mijn ogen Psv. deze ploeg is de luis in de pels van Ajax. Hoe pak je de hoofdschuldige aan : simpel,gewoon volgend seizoen meer punten pakken dan Psv." Zelfs dat vind ik te simpel. Als Ajax op dezelfde voet doorgaat als ze tot nu toe hebben gedaan dit seizoen (gemiddeld 2,231 punten per wedstrijd), dan eindigen ze op een kleine 76 punten. Dat een aantal dat eigenlijk sowieso nauwelijks kampioenswaardig is. Dat is het aantal waar PSV vorig seizoen derde mee werd.
 
MCMXIII
 
0
9 maart 2018 om 17:03
Gelukkig ben jij geen directeur van een bedrijf haha.
 
MCMXIII
 
0
9 maart 2018 om 17:02
Je kunt als voetbalbedrijf het nooit verkopen dat het 4 jaar op rij misgaat op voetbal gebied. Dat is zowel aan de shareholders als aan de supporters niet mogelijk. Er moet iets veranderen, een soort shock die Ajax uit de huidige manier van werken haalt. Dat dat dan leidt tot een ontslag van de algemeen directeur lijkt mij het meest voor de hand liggend. Van de Sar out.