'Ik bestrijd de beeldvorming over Ten Hag, hij ontfermde zich vaak over Depay'
Zondag, 10 januari 2021 om 11:35

Fred Rutten is uitermate positief over de ontwikkeling die Erik ten Hag doormaakt als hoofdtrainer van Ajax. De clubloze coach werkte bij PSV en FC Twente samen met de oefenmeester van de Amsterdamse club en weet dus uit eigen ervaring hoe zijn voormalig assistent te werk gaat. Rutten heeft Ten Hag hoog zitten en snapt derhalve niet altijd de kritische houding van de buitenwacht.

"De resultaten geven aan dat er een bepaalde ontwikkeling is in Amsterdam", zo oordeelt Rutten zondagochtend in Goedemorgen Eredivisie van ESPN. "En Erik is daar onderdeel van. Persoonlijk zie je dat hij op tactisch niveau het altijd goed heeft staan. Het zal een keer niet zo zijn, maar dat komt niet vaak voor. Dus in die ontwikkeling is Erik denk ik heel stabiel." Analist en verslaggever Hans Kraay junior vraagt vervolgens waar de Ajax-trainer niet goed in is. Rutten moet daar even goed over nadenken.

Ten Hag over clash met PSV: 'Ajax is goed voorbereid'

"Als jij op dat niveau acteert, dan zit je op detailniveau", geeft Rutten als antwoord. "Puur en echt op detailniveau. Je kunt niet zeggen: 'Hij is daar niet goed in en hij is daar niet goed in'." Kraay vraagt vervolgens aan Rutten of Ten Hag warmte uitstraalt richting zijn spelersgroep. "Hij is niet zo afstandelijk als iedereen denkt. Ik heb met hem samengewerkt en als assistent-trainer, zeker in Eindhoven (bij PSV, red.), dan was hij vaak de persoon die zich ontfermde over Memphis Depay. Dus ik bestrijd de beeldvorming die er over hem is."

Rutten werkte bij FC Twente en PSV enkele jaren intensief samen met Ten Hag, die bij Go Ahead Eagles aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begon. Na een uitstap bij het tweede elftal van Bayern München keerde hij in 2015 bij FC Utrecht terug in Nederland. Begin 2018 volgde de overstap richting Ajax. De in het verleden bij onder meer Bayern en Chelsea genoemde Ten Hag beschikt in de Johan Cruijff ArenA over een contract tot medio 2022.

Meer nieuws
   
14:00
14:00
Live meepraten in de Premier League: Tottenham Hotspur - Arsenal
0
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
15
   
13:45
13:45
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
13:30
13:30
Live meepraten in de Eredivisie: Sparta Rotterdam - FC Volendam
0
   
13:30
13:30
Live meepraten in de Eredivisie: RKC Waalwijk - FC Utrecht
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
RyanBabel8
 
54
10 januari 2021 om 11:41
Dat gezever op Ten Hag , schij toch eens uit joh. Hij doet het toch gewoon goed! Ik geniet van Ajax en ja, ook ik zever weleens als het een zaadpartij is, , maar over de gehele linie doet Ajax het gewoon super onder zijn bewind. Laat die man lekker nog een seizoen of 3 blijven.
 
rubentje13
 
7
10 januari 2021 om 11:42
We mogen toch gewoon kritisch zijn op Ten Hag? Ik vind zijn optredens naar buiten toe vaak erg matig, hij schiet snel in de verdediging en heeft een kort lontje. Dat helpt niet met de beeldvorming van Ten Hag, dat komt op mij over als afstandelijk.
 
Oortap
 
26
10 januari 2021 om 11:48
Van mij mag een trainer een autist zijn en in zijn neus pulken tijdens interviews, zolang er gewoon goede resultaten worden geboekt en zelfs uitzonderlijke resultaten (2018/2019).
 
rubentje13
 
4
10 januari 2021 om 11:53
Goede resultaten staan altijd bovenaan, maar ik vind het voor de uitstraling van een club toch wel echt ook belangrijk dat er een persoonlijkheid staat.
 
Bartvan der Veen
 
7
10 januari 2021 om 12:57
Rubbentje13, ik ben ook een psver net als jij. Maar Cocu was toen hij trainer van PSV was altijd saai in interviews en hij had dan geen uitstraling. Hij heeft PSV wel 3 keer kampioen weten te maken. Goede resultaten behalen is de belangrijkste taak als trainer zijn
 
BJP79
 
5
10 januari 2021 om 13:28
Als staat hij met zijn rug naar de camera tijdens een interview en boert hij het alfabet. Als de resultaten goed zijn en dat zijn ze over het algemeen. Dit seizoen moet er veel vervangen worden net als vorig seizoen en wordt er gebouwd zoals al vanaf het begin is gezegd en verwacht ook dat het beter gaat als iedereen weer fit is. Dat is belangrijk en niet zijn media optreden.
 
Noils
 
4
10 januari 2021 om 12:05
Het is in dit bericht louter positief, relax asjeblieft een beetje. Ben het met je eens dat Ten Hag nog even mag blijven. Wist niet dat hij zich om Depay bekommerde, maar ben dan vooral benieuwd hoe Depay daar in staat!
 
thiesarend
 
1
10 januari 2021 om 13:41
De prestaties zijn de afgelopen jaren zeker goed. Toch voelt het voor mij, goed ondanks Ten Hag. Juist op tactisch gebied valt hij voor mij door de mand en vind ik hem onwijs eigenwijs om dingen die duidelijk niet lopen of niet kunnen veel te lang te blijven doorvoeren. Daarnaast zijn er duidelijke patronen, lukt maar niet het juiste middenveld neer te zetten (3 seizoenen worstelen) matige decembermaand (3 seizoenen), onnodig uitgeschakeld worden in Europa/degradatie naar EL door tactische verkeerde keuzes (3 seizoenen) en slecht uit de winterstop komen. Daarom ben ik onwijs benieuwd naar vanmiddag! Kan hij iedereen de mond snoeren! Of blijkt dat een nieuwe nr 10 beter was geweest dan een nieuwe nummer 9? Ik heb er zin in! Hopelijk een geweldige wedstrijd en blijven de punten in Amsterdam!
 
Japie_Krekel
 
0
10 januari 2021 om 14:33
Kritiek mag er toch wel zijn? Dat seizoen met die halve finale CL was fenomenaal en daar kreeg hij terecht alle lof voor. Ajax is de club met veruit de grootste uitgaven in de Eredivisie dus vorig jaar was het gewoon niet goed want anders sta je niet in punten gelijk met AZ. Dit jaar is Ajax ook aan hun stand verplicht kampioen te worden. PSV heeft ook geld uitgegeven maar bij lange na niet zo veel als wat Ajax in de selectie heeft gepompt
 
bobje99
 
4
10 januari 2021 om 11:42
Iedere dag heeft Jan en allemaal een menig over je. De ene gegrond, de ander roept maar wat en hoe smeuïger hoe beter. Ondertussen moet je koers bepalen en presteren en alle meningen en kritiek compleet links laten liggen. Ik geef het je te doen om trainer te zijn..
 
ajax1812
 
24
10 januari 2021 om 11:44
Ten Hag is gewoon een toptrainer voor Ajax. Speelt mooi aanvallend voetbal met zijn team en is tactisch gewoon heel sterk. Dat hij dan afgemaakt wordt omdat hij niet zo goed uit zijn woorden komt vind ik echt belachelijk, laat die man lekker joh. Bij Utrecht heb ik niemand erover zien klagen. Het enige wat ik op ten hag aan te merken heb zijn zijn wissels, die zijn vaak matig. Ten Hag's liefde voor het spelletje is ook mooi om te zien. Hoop dat hij nog lang bij Ajax blijft!
 
rubentje13
 
1
10 januari 2021 om 11:52
Maar van een trainer van een topclub verwacht je toch wel meer dan een tactisch genie, dat is het uithangbord van de club? Als ik naar de trainers van topclubs kijk, dan staat daar niet alleen een goed trainer, maar ook een eigen persoonlijkheid die ook goed uit zn woorden komt (ook in Nederland, Bosz destijds, Slot, Schmidt). Om dezelfde reden werd Rutten uitgelachen. Ik vind dat een trainer ook naar buiten toe zijn mannetje moet staan en een goede uitstraling moet hebben en dat ontbreekt dan ook aan Ten Hag.
 
ajax1812
 
11
10 januari 2021 om 11:59
Maar is het daarom meteen een slechte trainer en moet hij maar oprotten? Dat is namelijk wat ik hier vaker voorbij zie komen. Feit is gewoon dat Ten Hag voor Ajax een toptrainer is die je niet 1 op 1 gaat kunnen vervangen. Ik heb trouwens liever een trainer die resultaten behaald maar totaal niet goed is in interviews dan dat ik een trainer heb die er helemaal niks van bakt maar erg goed overkomt in interviews, daar heb je namelijk helemaal niks aan.
 
rubentje13
 
0
10 januari 2021 om 12:14
Nee nee, de resultaten zijn altijd het belangrijkst, maar ik vind de uitstraling voor een topclub ook gewoon een belangrijke factor
 
ninjakai
 
0
10 januari 2021 om 14:02
Ja idd Mourinho wat een uithangbord is dat zeg. Of Louis de demagoog van Gaal. Dan kun je beter met Hiddink of Gio aankomen of Frank de Boer, maar alleen Hiddink kan die 2 bijbenen qua topclubs coachen. Resultaat staat echt boven alles.
 
rubentje13
 
0
10 januari 2021 om 14:13
Je kan alles vinden van Mourinho, maar een uitstraling en persoonlijkheid heeft die man wel. Goed voor de camera, soms wat geïrriteerd, maar bij lange na niet zo als Ten Hag. Ik zeg ook dat resultaat bovenaan staat, dus ik snap je punt niet echt.
 
MrKrillin
 
0
10 januari 2021 om 13:59
@ajax1812 ik ben het eens over zijn slechte wisselbeleid, maar waar ik mij ook aan stoor is dat hij spelers niet consequent zelfde behandell. Sommige kunnen lange tijd slecht spelen, maar blijven basis. Andere paar x slecht en verdwijnen lange tijd. Marin vorig jaar bijv. Lang. Martinez, Promes, Alvarez. Als speler uot vorm is, geef extra minuten wanneer uitkomt om vertrouwen te tanken. Hij moet hier even beter in worden. Dan is het echt een top coach.
 
sportweek86
 
6
10 januari 2021 om 12:32
Je hoort van alle ex spelers dat hij tactisch enorm sterk is. Er komen van oud spelers ook nooit negatieve geluiden over hem in de media. Sterker nog, ze willen veelal dolgraag weer met hem werken. Dat zegt mij meer dan wat analisten/columnisten die al hun bronnetjes tevreden moeten houden.
 
BJP79
 
1
10 januari 2021 om 13:33
Precies dit. Ben ook zeer tevreden met ten Hag als trainer. Wat mij betrefd tekent hij nog een aantal keer een paar jaar bij (steeds 3 jaar ofzo).
 
peetah
 
2
10 januari 2021 om 12:35
Paniekvoetbal in Amsterdam, het is een koopclub geworden sinds de tukkers daar huishouden, en nog steeds een slanennest als voorheen
 
ajax1812
 
6
10 januari 2021 om 12:48
En jij bent een ontzettend triest figuur! Alle clubs zijn koopclubs, ook jouw favoriete club! Je kunt niet met 11 jeugdspelers het veld opstappen elke wedstrijd, dan word je gegarandeerd laatste. Paniekvoetbal is ook geen sprake van en een slangennest is t al helemaal niet.
 
Bereta
 
3
10 januari 2021 om 13:21
Mijn probleem met Ten Hag, naast het matige voetbal die hij op de mat legt en zijn ontzettend vreemde wissels, is dat hij ontzettend lomp is in de communicatie. Ik zie hier vaak spelers afgebrand worden op hun slechte communicatie, wat ik overigens onterecht vind, want dat hoort helemaal niet in hun takenpakket in tegenstelling tot die van de trainer. Volgens mij kan hij ook totaal niet werken met spelers waar hij niet gelijk een heel goed gevoel bij heeft. Volgens mij is dat ook de reden waarom zoveel speler naar Ajax haalt waar hij voeger mee heeft werkt. Hij heeft een goed gevoel bij die jongens en weet hoe hij met die jongens moet communiceren.
 
Daneman
 
1
10 januari 2021 om 13:28
Welke resultaten? Zonder die topselectie en Schreuder, en een spelersgroep die moest ingrijpen in dat successeizoen, want daarvoor liep het voor geen meter, heeft hij helemaal geen resultaten geboekt. Twee seizoenen totaal onnodig door lafheid, aanpassen en slechte voorbereiding (maandenlang vasthouden aan een kansloze opstelling, om dan bij aanvang van de CL ineens en te laat het licht pas te zien). Door Corona de eerste plaats in de eredivisie toebedeeld gekregen. Veel moeite met clubs uit het linkerrijtje, alleen tegen de kleintjes durft ie voluit te spelen. En het spel loop vele malen vaker erg stroef dan redelijk tot goed. Tel daarbij op de rare wissels, Tadic op linksbuiten zetten voor de voorzetten maar geen enkele kopkracht voorin, en deze man doet maar wat.
 
La~Decima
 
0
10 januari 2021 om 14:39
Voor mij de beste trainer in de ED sinds ik het ben gaan volgen (zo n 12 jaar dus). Was bij Utrecht al fan van hem. Hoop dat hij nog jaren blijft, al is een mooie stap hem ook gegunt. Heeft soms wat Guardiola achtige koppige trekjes (zoals Tadic op vleugel, Promes opstellen, Labyad opstellen), maar vaak pakt het ook nog niet eens zo slecht uit.