'Ik was acht jaar toen ik hier binnenkwam, Ajax heeft mij gevormd'
Donderdag, 20 juni 2019 om 13:02

Carel Eiting voelt zich gelukkig bij Ajax. De middenvelder werd op zijn achtste opgenomen in de jeugdopleiding van de Amsterdammers en kwam inmiddels in 21 officiële wedstrijden uit voor de hoofdmacht van de club. Op de website van zijn werkgever spreekt hij zijn dank uit voor de kansen die Ajax hem heeft gegeven.

''Ik was acht jaar toen ik hier binnenkwam, Ajax heeft mij gevormd", zegt de 21-jarige Eiting op de website van Ajax. "Ik ben heel anders dan veel jongens van mijn leeftijd omdat ik in een andere omgeving ben opgegroeid. Elke dag ben ik hier, en dat was ik vroeger ook al. Ik heb zoveel geluk dat ik bij Ajax speel en zoveel moois heb meegemaakt.''

In 2016 debuteerde Eiting op achttienjarige leeftijd in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys (1-6 winst). Meedraaien in het eerste elftal van Ajax voelde direct goed. "Als je dan de eerste keer meetraint met Ajax 1 en je ziet Donny (van de Beek, red.) op het veld staan, dan voelt dat heel vertrouwd", blikt de geboren Amsterdammer terug. "En als ik in de basis start met Noussair (Mazraoui, red.), kijk je elkaar aan en weet je dat het goed komt. Je kent elkaar.''

Eiting speelde in de jeugd samen met veel spelers die momenteel actief zijn op het hoogste niveau. "Donny ging bijvoorbeeld eerder naar de A1, dat was wel een teken dat hij goed was", zegt de Ajacied. "Pablo Rosario (nu PSV, red.) was toen al dezelfde speler als nu, hij deed altijd zijn best en was positief in de coaching. Nu spreek ik hem wel bij het Nederlands elftal of als we tegen PSV spelen. Dan hebben we het vaak over jongens van toen. Vanaf mijn achtste speelde ik al met Javairo Dilrosun (nu Hertha BSC, red.), ik ben altijd heel gecharmeerd van hem geweest.''

Meer nieuws
   
00:00
00:00
De EK-selectie van Turkije: dit zijn de spelers die kans maken
2
   
00:00
00:00
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
3
   
23:58
23:58
Johan Derksen raadt Ajax totaal andere trainer dan Graham Potter aan
7
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: Ajax, Feyenoord en PSV aanwezig na doelpuntrijk weekend
25
   
23:51
23:51
CL-finalist Borussia Dortmund rakelt oude tweet van PSG op uit 2020
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
magikhetwete
 
10
20 juni 2019 om 13:17
Mooi artikel, ben heel benieuwd hoe Eiting het volgend jaar gaat doen! Ik hoop dat hij een waardevolle selectiespeler wordt met een mooie ontwikkeling. Als v/d Beek weggaat of Schone minder wordt lijkt hij mij een mooie opvolger!
 
penkie
 
9
20 juni 2019 om 13:23
Ik zie hem niet uitgroeien tot sleutelspeler. Misschien een seizoen verhuren aan Groningen, en hopen dat hij zich ontwikkeld zoals Blind destijds. De bank van Ajax kan die altijd nog opwarmen.
 
SjonnyvdBeek
 
23
20 juni 2019 om 13:43
Je moet hem juist niet nú verhuren. Zit onwijs veel potentie in deze jongen. Voetballend echt van heel hoog niveau, tactisch zeer goed onderlegd en uitermate slim, zowel op als naast het veld. Mooi linkerbeen, en een betere passing in z`n voeten dan Frenkie de Jong. Fysiek nog veel bij te spijkeren en ook moet hij nog wennen aan het hogere niveau natuurlijk. Maar hã©, hoe sterk was Andrea Pirlo fysiek gezien nou eigenlijk? (dit is geen kwalitatieve vergelijking maar qua type spel lijkt hij er enigszins op).
 
wolterx
 
6
20 juni 2019 om 14:34
Hij begon vorig seizoen met veel speelminuten alleen een enkelblessure en kort erna een zware knieblessure betekende einde seizoen voor hem. Begon vCL in de basis, eerste CL pot tegen AEK volle 90 minuten, 4 van de eerste 7 Eredivisiewedstrijd aan de basis gestart, andere 3 invaller. Hij zat heel dicht tegen vaste basisplaats aan, kan me niet voorstellen dat hij nu direct verhuurd gaat worden. Op positie van Schone liggen de kansen voor hem, zou me niet verbazen als hij rond de 20 wedstrijden voor Ajax 1 gaat eindigen komen seizoen (afgelopen seizoen waren dat er 14, had denk ik de 30 gehaald zonder blessures).
 
D-Bergkamp
 
4
20 juni 2019 om 14:40
@ Wolterx De stap die F de Jong zo goed maakte was de stap dat hij fysiek vele malen sterker is geworden en veel meer loop vermogen heeft gekregen binnen 1,5 seizoen. Dat is een stap die Eiting heel snel moet gaan maken anders gaat deze toch onder sneeuwen. Technisch is hij wat mij betreft ruimschoots goed genoeg alleen kan deze te weinig benut wordne.
 
wolterx
 
5
20 juni 2019 om 15:19
Het verschil tussen Frenkie en Eiting is niet het loopvermogen maar vooral de snelheid die erbij komt kijken, het scheelt bij Eiting echt niet aan loopvermogen maar echt aan gebrek aan sprintsnelheid en vooral acceleratie, iets dat Frenkie dus enorm veel heeft. Ik geloof dat Eiting net zo makkelijk weg kan draaien bij een speler maar heeft niet de snelheid om hem dan ook kwijt te zijn. Als verwachting is dat hij daarin beter moet worden kan je hem al afschrijven, dat zit namelijk niet in hem. Is daar niet voor gebouwd, hij moet naar Schone (of Blind op 6) kijken die ook net als Eiting te traag is en zich steeds opnieuw goed blijven positioneren en snel blijven spelen. Zeker niet proberen zoals Frenkie te spelen met iemand naar zich toe trekken, bal lang aan de voet te houden etc. Zou hem wel graag vaker bal op zien halen achterin want hij heeft de kwaliteiten aan de bal ervoor om spel te maken tussen een back en CV in. Waarom hij zo'n goed middenveld vormde met Nouri en Vd Beek/de Jong is omdat hij in combinatiespel van dat niveau is, zowel technisch als tactisch. Maar laat hem niet spelen in een team dat niet uit de duels kan blijven. Als hij in een goed voetballend team speelt kan hij 10+ assists halen en misschien nog paar goaltjes meepikken. Heb wat dat betreft vertrouwen in Ten Hag om het tactisch neer te zetten voor Eiting (of Blind als hij naar middenveld gaat) om te functioneren.
 
GJ7300
 
2
20 juni 2019 om 16:44
En vs Ekkelenkamp? Heb t idee dat een vd 2 moet afvallen? (Ook irt Gravenberch)
 
SjonnyvdBeek
 
0
20 juni 2019 om 21:46
Ekkelenkamp zit qua aanleg en talent mijn inziens ver onder het niveau van Eiting. Puur op basistechniek, inzicht, passing.
 
Benzema.
 
6
20 juni 2019 om 13:26
Ik vind dit echt geen speciale speler en zie hem geen basisplaats bij Ajax veroveren. Fysiek is hij enorm zwak en technisch is hij aardig, maar niet meer dan dat.
 
Xavi.k
 
25
20 juni 2019 om 13:32
Technisch is aardig, dat is echt een understatement
 
SjonnyvdBeek
 
9
20 juni 2019 om 13:45
@benzema Heb je hem ooit zien spelen buiten de wedstrijden in Ajax 1 dit jaar?
 
Benzema.
 
5
20 juni 2019 om 13:54
Een understatement? Het is echt niet zo dat hij technisch ver boven anderen uitsteekt hoor.
 
Benzema.
 
0
20 juni 2019 om 13:55
Niet vaak nee. Maar aangezien we het over Ajax 1 hebben lijkt me dat ook het niveau waarop we moeten oordelen. En in die wedstrijden vond ik hem vaak niet goed spelen.
 
wolterx
 
10
20 juni 2019 om 14:36
Hij is technisch een van de beste bij Ajax, is niet zo spectaculair maar zijn opendraaien, traptechniek, eerste aanname en functionele techniek zijn echt heel goed. Je hoeft geen gekke passeeracties van hem te verwachten maar hij doet echt alles puur op techniek. Is ook nodig om zijn fysieke tekort toch enigszins te compenseren.
 
Suarez 7
 
11
20 juni 2019 om 13:26
Ik vind Eiting een uitstekende speler. Het is een voetballer pur sang, die erg intelligent is en goed overzicht heeft. Hij is daarnaast ook in staat de bal goed tussen de linies te spelen. Ik vind hem echter fysiek dramatisch en defensief ook niet sterk. Een middenveld met Schone-Eiting als controlleurs zoals aan het begin van het seizoen mist zoveel snelheid en fysiek, het was echt schrijnend. Ik hoop dat Eiting niet zo langzaam is als ik denk en dat hij wat sterker kan worden of in ieder geval beter uit de duels kan wegblijven. Ik zie dan voor hem komend jaar een rol weggelegd op het middenveld en later als basisspelers. Ik denk dat het dringen wordt op het middenveld voor de twee controlerende posities, met als opties Mazraoui, Marin, Blind en Eiting. Een middenveld met Blind en Marin zou mijn eerste keus hebben met hopelijk Van de Beek ervoor.
 
skutsjesilen
 
1
20 juni 2019 om 17:29
Carel heeft een goede techniek maar in het moderne voetbal heb je niets aan een goede techniek als je niet dynamisch bent (carel) dan wordt je volledig overlopen (en niet alleen door types als Sissoko). Aan goede basistechniek heb je ook weinig op de nummer 10 positie als je niet dynamisch, niet creatief, geen man kan passeren, geen steekbal hebt (donny van de Beek) omdat er voor die positie veel meer wordt gevraagd. Ajax heeft op die cruciale posities dus behoefte aan veel betere voetballers. Techniek gekoppeld aan dynamiek, creerend vermogen en power. Daar moet op gescout worden niet meer op die brave borstjes. Waarom zijn Frenky en Mathijs zo gewild in het buitenland omdat het de meest dynamische spelers zijn van Ajax. Andere dynamische spelers zullen ook in trek zijn (tagliafico, Ziyech, Neres, Mazraoui, zelfs Dolberg is interessant). En elke dynamische speler voegt zn eigen specifieke kwaliteiten aan de dynamiek toe. Omdat Donny niet dynamisch is (en nog veel meer mist) zal hij voor het buitenland nooit echt interessant kunnen zijn. Kijk naar het voetbal bij EK onder 21, Copa America, WK under 20, Gold Cup en Africa Cup. laten we nou wakker worden in Nederland en onze ogen open doen voordat we weer achter gaan lopen. Oranje doet het nu weer beter omdat Koeman heeft gedurfd veel meer op dynamiek te selecteren terwijl we daarvoor vooral bleven hangen in die Hollandse onzin over techniek en zogenaamde (nep) intelligentie.
 
Xavi.k
 
5
20 juni 2019 om 13:31
Aankomend seizoen wordt zijn seizoen
 
Bereta
 
3
20 juni 2019 om 13:58
Carel is een goede voetballer, maar hij moet wel echt heel grote stappen maken wil hij basis speler worden. Ik ben wel fan van zijn stijl, maar helaas handelt hij op een net te lage tempo. maar goed, dit is nog altijd beter dan Ekkelenkamp, Dani de Wit en dat soort kansloze spelers.
 
vlerkjer
 
1
20 juni 2019 om 14:51
Moet het komend seizoen wel laten zien dat hij het kan, zo niet dan is het afgelopen met hem bij Ajax. Heeft natuurlijk de blessure gehad afgelopen jaar en ben benieuwd naar komend jaar dus. Wel altijd goed geweest in de Jeugd. Eens dat hij fysiek beter moet, tactisch en technisch wel heel goed. Voor zowel Eiting als Dolberg geldt wat mij betreft hetzelfde. Dit jaar laten zien of helaas afscheid nemen.
 
AntonieAjax
 
1
20 juni 2019 om 14:56
Ik denk helaas dat Eiting te kort gaat komen voor Ajax. Het is een hele technische, mooie voetballer. Maar hij mist echt een stuk duelkracht, loopvermogen, snelheid en fysiek in het algemeen. Ik ben benieuwd of hij deze stap nog gaat kunnen zetten. Hij heeft m.i. namelijk niet de extra technische toegevoegde waarde waarmee hij dit gebrek aan fysiek kan compenseren. Hij zal echt veel in zichzelf moeten investeren om op fysiek vlak ook de nodige progressie te boeken. Indien hij hierin slaagt, dan is er zeker nog wel een kans dat hij toch aan gaat kunnen haken!
 
shardi
 
1
20 juni 2019 om 15:26
Careltje leuk speler, beetje de nieuwe Schone, nuttig, niet te snel, maar wel van toegevoegde waarde...
 
Janta
 
0
20 juni 2019 om 16:23
Ik heb Carel al een tijdje gevolgd en is qua spelinzicht met een prachtige pass een groot talent maar..., nog veel te wisselvallig. Het ene moment speelt hij de sterren van de hemel maar er zijn ook wedstrijden dat hij wegdroomt en daarom volledig onzichtbaar is. Ik hoop dit seizoen er 1 wordt waar je kan zien dat hij stappen gemaakt heeft.
 
Sirius
 
0
20 juni 2019 om 17:46
Ik zie in Eiting toch vooral een speler die van waarde kan zijn voor clubs als AZ, Utrecht of Vitesse. Voor Ajax vind ik hem te licht. Technisch leuk en heeft een goed overzicht en passing. Z'n handelingssnelheid is ook best behoorlijk, maar fysiek is het te matig en hij excelleert niet echt in een aspect. Bovendien is hij relatief langzaam voor een middenvelder die graag aan de bal komt.
 
AFCA_Babel
 
0
21 juni 2019 om 13:46
Ajax moet jongens als Eiting, Schuurs, Lang, Cerny, en Gravenberch aankomend seizoen verhuren aan een Eredivisie club. In deze jongens zit potentie. En dus moeten ze elke week kunnen spelen op het hoogste niveau. Schuurs zou eventueel op huurbasis naar zijn oude club Fortuna Sittard kunnen. Eiting vind ik een goeie die ze bij Emmen goed kunnen gebruiken vanwege de leegloop daar. Lang en Gravenberch zou ik aanraden om naar Sparta of RKC te gaan.