'In het buitenland word je getraind om te winnen, de mindset is er anders'
Zondag, 8 oktober 2017 om 12:23

Het Nederlandse voetbal verkeert momenteel in beroerde staat, zo stellen kenners. Oranje ontbreekt volgend jaar vrijwel zeker op het WK in Rusland, terwijl de prestaties van de Eredivisie-clubs dit seizoen in de verschillende internationale competities ook niet om over naar huis te schrijven zijn. Volgens Hedwiges Maduro ligt een structureel probleem aan de basis van de sportieve malaise.

De 32-jarige middenvelder begon zijn loopbaan bij Ajax, maar speelde daarna in het buitenland voor Valencia, Sevilla en PAOK Saloniki. "Als ik de manier van trainen in Nederland vergelijk met die van in Spanje, dan is dat een wereld van verschil", zegt hij bij De Tafel van Kees. "Ik denk ten eerste dat alle spelers in Nederland te jong zijn, waardoor je eigenlijk fysiek niet goed kunt trainen. Je kunt van een jongen van 17 niet verwachten dat hij op dezelfde manier kan trainen als een jongen van 27."

Volgens Maduro, die op dit moment op Cyprus actief is bij Omonia Nicosia, kunnen de jonge talenten in Nederland ook op technisch en tactisch vlak niet meekomen met oudere spelers. "Als je op je 23e naar het buitenland gaat, verwacht de trainer daar dat je een man bent", vervolgt de ex-Ajacied, die zich vorig seizoen als speler van FC Groningen had verbaasd over de trainingswijze. "De nadruk lag op het aannemen en inspelen van een bal. Dat zie je in het buitenland niet. Daar word je getraind om wedstrijden te winnen. De mindset is er totaal anders. Tegen Lionel Messi of Zlatan Ibrahimovic wordt echt niet gezegd: 'hé, neem die bal met rechts aan, speel die bal strak in.'"

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
9
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
9
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
1
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (16)

 
JasonRhijn
 
4
8 oktober 2017 om 12:25
Helemaal gelijk in even een voorbeeld van mijn club. We spelen de eerste helft ADO helemaal weg en het staat 1-0. Vervolgens de 2e helft kakken we in en laten we het lopen tot de 80e minuut zodat ADO even kan scoren. Normaal moet je door gaan en op naar de 2 en 3 nul. Daar ga je een wedstrijd mee winnen en als er niks meer in zit laat je de verdediging niet zo openstaan.
 
LW88
 
8
8 oktober 2017 om 12:39
Op zoek gaan naar de 2-0 is juist nederlands en niet zoals men in het buitenland denkt. Daar is 1-0 genoeg, hier is 3-0 niet genoeg. Ajax had bij ado het duel op slot moeten gooien, maar ging te slordig en te wanhopig op zoek nasr de 0-2
 
Han147
 
9
8 oktober 2017 om 12:31
En dat zegt een voetballer die het nergens waar heeft kunnen maken!
 
vdvaart1
 
41
8 oktober 2017 om 12:34
Dus? Hij heeft het wel allemaal meegemaakt. Dus hij weet hoe het werkt. Klinkt geloofwaardig wat hij zegt hoor
 
YoeriCFC
 
8
8 oktober 2017 om 13:17
Dit dus... Omdat hij geen gouden bal gewonnen heeft mag hij geen mening hebben? Hij is iemand die het allemaal meegemaakt heeft en dus over nuttige, goede info beschikt!! Misschien dat clubs dat eens moeten gebruiken, ipv te denken dat zij het wagenwiel wel even uitvinden!
 
DRL80
 
2
8 oktober 2017 om 14:47
Nog altijd heeft hij er meer kijk op en verstand van dan jij. En daarom verkondig jij ongevraagd je mening op voetbalfora en wordt Maduro door de pers om z'n mening 'gevraagd'. On: Hij heeft groot gelijk maar dat is niet zomaar te veranderen. NL is een opleidingsland en die mentaliteit zal zo blijven. Er moet structureel iets veranderen in de top van de NL-voetbalpiramide en in de hoofden en harten van de Nederlandse voetballiefhebbers, inclusief de pers. Dat is een heel zwaar gevecht, dat gaat vele jaren duren.
 
Master D
 
2
8 oktober 2017 om 12:33
Is ook meteen de reden waarom wij de afgelopen jaren achter Tsjechie, Ijsland, Turkije en Zweden zijn geƫindigd in de kwalificatie. Dat zijn echt geen landen met beter materiaal. Maar toch verlies je er van en weet je er niet boven te eindigen.
 
LovreFC
 
13
8 oktober 2017 om 12:41
"De nadruk lag op het aannemen en inspelen van een bal. Dat zie je in het buitenland niet. Daar word je getraind om wedstrijden te winnen."Ja dat is lekker duidelijk Maduro... Geef dan ook even concrete voorbeelden wat er beter moet aan de training en wat ze in het buitenland dus wel doen.
 
Sirius
 
5
8 oktober 2017 om 13:48
Ik snap op zich wel wat hij bedoelt. Het is toch wel lachwekkend dat we hier in Nederland op het hoogste niveau nog trainen op basiseigenschappen die elke profvoetballer op zijn 18de al volledig onder de knie moet hebben. Ballen dood leggen op de voet, aannames, passing, allemaal eigenschappen die je gewoon moet beheersen. Zo niet, ben je niet geschikt voor het profvoetbal. In het buitenland gaan ze er vanuit dat de betreffende spelers die eigenschappen allang hebben en kan er specifiek getraind worden op andere aspecten, zoals het verhogen van de handelingssnelheid en daarmee het tempo, het verhogen van het fysiek en het opbouwen van een conditie zodat spelers op en top fit zijn.
 
SocioFan1
 
2
8 oktober 2017 om 13:09
Slaat de spijker op z'n kop. Dit is zeker een factor. De winnaarsmentaliteit is in mindere mate aanwezig bij de jonge spelers. Maar ook clubs doen daar lekker aan mee, wanneer je een topper hebt met gretigheid en grote winnaarsmentaliteit die af en toe nog fouten maakt buiten het veld, wordt zo'n jonge zonder pardon verwijderd i.p.v. hem daarin te helpen om te verbeteren. Dan kom je weer bij trainers uit die daar ervaring mee hebben en zo loopt de ketting door. De Knvb faalt daar dik in, door bv. niet te investeren in trainers en opleidingen. Wat verwacht je dan? Jonge jongens spelen een keer een leuke wedstrijd en gaan gelijk zweven en denken het te maken, wanneer het even tegen zit is het ook meteen klaar. Genoeg voorbeelden daarvoor, zie talenten van Ajax bv. Maduro slaat echt de spijker op z'n kop in deze. Het is net als een klas leerlingen waarin een lief vrouwtje voor de klas staat en iedereen lief en aardig laat zijn, terwijl in landen als Duitsland en Spanje een echte kerel voor de klas staat die hen strijdt en winnaarsmentaliteit leert. Daarom loopt het ook gewoon niet bij Oranje, het zijn veel spelers die te lief zijn en niet echt weten wat het is om te strijden voor het team, om echt te willen winnen. En als er dan een coach staat die dat ook nog eens niet meegeeft, tjsa dan kan je opstellen wie je wilt, maar dan kom je er absoluut niet!
 
993410
 
0
8 oktober 2017 om 13:19
Hij zegt ook nog iets over houding van Bazoer, mooi dat hij daar zo duidelijk over is. Dat zie je niet veel bij voetballers over elkaar.
 
dutchgunner
 
0
8 oktober 2017 om 13:11
In Nederland is het gezeur vaak dat het attractief voetbal moet zijn. Anders wordt je door de heren analytici met de grond gelijk gemaakt.
 
Kaaiman
 
0
8 oktober 2017 om 13:50
En dan denken ze bij de knvb dat je het oplost om de beste talenten in de eerste divisie te laten voetballen. Omdat ze dan wat fysieke tegenstand krijgen. Terwijl het nivo verschil zo groot is dat bijvoorbeeld een jong ajax zich er gewoon uit kan voetballen.
 
DennisBoss
 
4
8 oktober 2017 om 14:14
Gewoon iedereen verplicht ritalin laten slikken!!
 
dutchgunner
 
0
8 oktober 2017 om 15:52
Iedereen extra sportschool uurtjes.vraag eens aan een jongen die terug is hoe ze daar trainen.