'Jaap straalt autoriteit uit, je ziet dat hij in Engeland de manager is'
Zaterdag, 1 april 2017 om 08:30

Jaap Stam verliet Ajax afgelopen zomer om bij Reading op eigen benen te staan. In zijn eerste seizoen in de Championship gooit de Nederlandse coach hoge ogen. Door zijn succes met zijn ploeg wordt hij zelfs in verband gebracht met clubs uit de Premier League, waaronder West Ham United. Guus Hiddink voorspelt de oud-international een grote toekomst als trainer.

Hiddink verwacht dat Stam op den duur in de Premier League terecht zal komen. "Prachtig hoe Jaap het doet", zegt Hiddink in gesprek met De Telegraaf. "Dat noem ik nu een pragmatische trainer. Hij weet precies wat hij moet doen. Hij heeft de ervaring als speler van Manchester United en AC Milan. Als coach had hij even moeite met het klassikale op de cursus. Maar deze jongen moest wel aan zijn diploma komen. Dan help ik hem graag. Jaap straalt autoriteit uit, je ziet dat hij in Engeland de manager is. Ik zie hem nog wel stappen gaan maken."

Stam en Hiddink kennen elkaar goed vanuit hun gezamenlijke tijd bij Oranje. "Ik weet nog dat Frank de Boer bij Oranje geblesseerd raakte", aldus de voormalig bondscoach. "Jaap speelde bij Willem II en ik belde hem op om bij de selectie te komen. 'Japie, kom hierheen want ik heb je nodig', zei ik. Binnen een uur was hij in het trainingskamp. Speelde nooit in een nationale jeugdploeg, maar groeide uit tot één van onze beste verdedigers ooit. Nu brengt hij een club als Reading, normaal goed voor de 15e of 16e plek in de Championship, straks naar de play-offs voor promotie naar de Premier League. Geniet ik echt van…"

Meer nieuws
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
2
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
07:02
07:02
De Telegraaf: Geertruida 'wil dolgraag naar Liverpool' en staat ook op de radar
37
   
07:00
07:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
17
   
06:00
06:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Faas010
 
1
1 april 2017 om 08:36
Zou goed zijn voor het Nederlandse trainersgilde als er weer een nieuwe topcoach opstaat. De spoeling is tegenwoordig wel heel dun.
 
fcAjx
 
8
1 april 2017 om 08:43
Omdat we in NL maar blijven vissen uit de vijfer aan coaches die een carriã¨re als speler achter de rug hebben, zelfs bij bewezen onkunde als coach weer een nieuwe baan krijgen op het hoogste niveau. In Duitsland zijn ze daar al meer vanaf gestapt, met Tuchel natuurlijk als groot vb met hoe het ook kan.
 
Miccoli
 
5
1 april 2017 om 09:20
Mwah, zo goed als 90% van de coaches in Europa zijn oud profvoetballers en zo zal het ook wel blijven. Tuchel is trouwens ook gewoon een oud prof die voortijdig moest stoppen met voetballen vanwege een blessure. Nederland heeft net als dat het een generatie goede voetballers mist tussen onze oude generatie (sneijder, Robben, Van Persie) en onze komende generatie (De Ligt, Karsdorp, Depay) ook een missende generatie aan trainers. Koeman is zo goed als de enige goede trainers van zijn generatie en hij heeft ook eerst vele tegenslagen gehad voordat hij beter werd. Ik weet nog wel dat hij werd aangesteld als trainer van Feyenoord en niemand het in hem zag zitten. Hij had het daarvoor al verpest bij AZ en Valencia. Onze komende generatie heeft op zich talent, maar nog niet genoeg ervaring. Dan denk ik aan trainers als Cocu, Bronckhorst, De Boer, Ten Hag, Bosz, Stam etc. Die zie ik allemaal nog wel stappen maken. Dan heb je ook oud-spelers als Van Bommel en Van Nistelrooy die nog moeten 'debuteren' als trainer.
 
RyanBabel8
 
3
1 april 2017 om 08:47
Zou toch mooi zijn als Stam de nieuwe Fergusson wordt. Een coach met karakter. Zo heel veel Nederlandse toppers zijn er niet meer en het siert Stam hoe hij zijn carrière opbouwt. Doet zijn ding en laat zich niet door de massa beïnvloeden. Ergens hoop ik dat Arsenal hem benadert. Dan staat er weer iemand voor die groep waar ze ontzag voor hebben.
 
John Terry
 
13
1 april 2017 om 08:54
Ik zal vast niet de enige zijn: gewoon alleen als ik dat hoofd van de man al zie, dan komt er al zo'n gevoel naar boven dat je het best maar gewoon kan doen wat hij zegt. Schijnt dat Ferguson wel lekker uit zijn dakje kon gaan, maar ik weet zeker dat als Stam een stevig puntje wilt maken dat hij dat wel overtreft.
 
navigatie
 
3
1 april 2017 om 09:26
klopt inderdaad een vriend van mij speelde bij jong ajax toen hij nog trainer van jong ajax was. Hij zij ook altijd tegen ons dat Stam super streng was
 
none
 
4
1 april 2017 om 11:52
Vergeet niet dat Ferguson spijt had van het door hem veroorzaakte vertrek van Jaap Stam, iets dat maar heeeeeeel weinig spelers kunnen zeggen, sterker nog, ik ken er geen éã©n.
 
Inti
 
3
1 april 2017 om 09:04
Mooi om te lezen, maar eerlijk gezegd zie ik Jaap niet een top coach worden. Dat heeft er puur mee te maken, dat ik zijn IQ niet zo hoog inschat. Maar een verdienstelijk trainer voor de subtop zit er zeker in! Het is hem ook gegund. Waar ik persoonlijk in de toekomst veel van verwacht als top coach is van Bommel. Die heeft alles in zich om dat te worden. Nu maar afwachten of het er ook uit gaat komen.
 
jorisdijk
 
12
1 april 2017 om 09:23
Ik kan echt niet in het hoofd van Stam kijken, maar het lijkt me een boeren slimme jongen. Iemand die niet het geduld heeft om een lezing bij te wonen maar praktisch erg goed na kan denken. En laat dat nu net zijn wat 90% van de voetballers raakt. Pseudo intellectuelen hebben de meeste een hekel aan. Wel ben ik het met je eens dat van Bommel het karakter heeft om een goede coach te worden. De drive dan. Wel vond ik het als speler een jongen die niet heel slim met andere spelers om ging. Maar dan zie ik meer in iemand als Kuijt of van Nistelrooy, die minder vijanden maken.
 
PelleIlly
 
6
1 april 2017 om 11:30
Haha het is juist het tegenovergestelde. Stam is juist slimmer als je denkt en de meeste mensen mogen hem ook. Terwijl van Bommel juist heel intelligent probeert over te komen en heel veel mensen hem maar een irritant mannetje vinden. En dat is ie natuurlijk ook.
 
JohnnyEngl
 
0
1 april 2017 om 12:12
Grotere flauwekul heb ik hier lang niet gelezen. Het pragmatische waar Hiddink op doelt, lijkt me inderdaad zijn grote kracht. Daarnaast is het een sterke persoonlijkheid met wilskracht en overtuiging. Jaap heeft ook nog eens met groot succes (mede volgens de spelers zelf) Jong Ajax getraind, een generatie waar hijeer en meer mee te maken krijgt naarmate zijn loopbaan vordert en de jongens ouder worden. Blijkbaar matcht dat prima.
 
kwakzalvers
 
2
1 april 2017 om 12:15
Iemand afschrijven op basis van IQ? Belachelijk... IQ is niets meer of minder dan de mate, waarin je informatie die wordt aangereikt kunt reproduceren en associã£â«ren. Jaap heeft ervaring, autoriteit en kijk op het spelletje. Hij weet blijkbaar prima zijn spelers te motiveren en bezit de kwaliteit om een groep als een eenheid te laten functioneren. Wat hij in zijn eerste jaar als hoofdcoach bij Reading presteert is ongelooflijk voor een beginnend trainer. Dat dit in op het Engelse 2e niveau gebeurt doet mijns inziens niets af aan zijn prestatie: alleen al qua spelerssalarissen hoort het Championship bij de bovenste regionen in het mondiale voetbal: meer dan een half miljard (!) voor de hele competitie. Jaap heeft alles in zich om een absolute topper te worden, die komt echt wel in de top-6 PL terecht. O ja, nog even over Van Bommel: die mist in zijn persoonlijkheid de gave om te verbinden en iemand op de juiste manier te raken. In mijn ogen is dat een onmisbare karaktereigenschap om een goeie trainer te worden.
 
martijnovic
 
1
1 april 2017 om 09:23
Van mij mag hij ook wel bondscoach worden. Alleen nog te weinig ervaring als trainer. Maar ik denk dat hij wel weet hoe een elftal op de nul moet spelen en daar is het Nederlands elftal broodnodig aan toe. Gewoon geen tegendoelpunten krijgen en hopen dat voorin de bal een keer goed valt meer zit er voorlopig niet in bij het Nederlands elftal.
 
jorisdijk
 
9
1 april 2017 om 09:25
Dan zou ik meer in Seedorf zien. Die 2x in een kansloze missie is gestapt en daar dan dus meer ervaring mee heeft. Aangezien Oranje dat ook is.
 
martijnovic
 
2
1 april 2017 om 09:33
Haha heerlijk! of ben je serieus? Seedorf gaat weer voor mooi voetbal. Als je kwaliteiten niet hebt moet je gewoon anti voetbal spelen.
 
jorisdijk
 
3
1 april 2017 om 10:07
Nee ben natuurlijk niet serieus, al zat ik laatst wel te denken: Hebben we geen degradatie guru, die vaak succesvol geweest is om het om te turnen. En dan kwam ik op jongens als Huub Stevens. Volgens de statistieken heeft Danny Blind ons trouwens verdoemd door niet zelf op te stappen, aangezien een ontslag minder punten oplevert dan vrijwillig opstappen als je alle voorgaande ontslagen bij elkaar optelt.
 
crooked
 
1
1 april 2017 om 10:42
Wat kan Seedorf nou gebeuren nu hij ons oranje coached....