Jansma racete met cash naar Hilton Hotel: 'Kieft zou in gevaar komen'
Zaterdag, 15 juni 2019 om 10:40

Kees Jansma heeft er spijt van dat hij de drugsverslaving van Wim Kieft aanvankelijk niet doorhad. De televisiepresentator is goed bevriend met de voormalig international van Oranje, maar Kieft verzweeg zijn verslaving en Jansma was naar eigen zeggen 'stekeblind'. Kieft beschreef in zijn boek dat Jansma hem hielp, nadat hij wist van zijn drugsverslaving, onder meer door hem geld te lenen. In gesprek met De Volkskrant doet Jansma het verhaal vanuit zijn eigen perspectief.

"Het is niet alleen de schuld van Wim. Of schuld - Jezus Christus. Het lag ook aan mij. Ik heb het gewoon niet wíllen zien", treurt Jansma in de krant. "Verslaafden vernietigen alles om zich heen. Wim ook. En daarom vind ik het ook zo ongelofelijk, hoe hij is teruggekomen." De sportpresentator roept een ochtend in herinnering waarop hij wakker werd gebeld door Fred Rutten, die vertelde dat Kieft 'in grote problemen' zat.

"Hij heeft nú geld nodig. Hij moet het om 10 uur hebben, in het Hilton in Amsterdam. Ik zit in Enschede, kun jij het brengen?", memoreert Jansma de woorden van Rutten. "Het was zo ernstig dat Wim in gevaar was als ik dat geld niet zou brengen. Mijn vrouw is een politievrouw, en waarschuwde me: Kees, wat ga je doen, wat ga je doen? Ik moest met cash geld naar het Hilton."

Jansma belde met zijn bank en sprak af dat hij een hoger maximumbedrag zou kunnen pinnen. Hij kreeg het geld echter niet uit de pinautomaat, raakte in paniek en werd tegelijkertijd voortdurend gebeld door Kieft. "De ene oproep na de andere. Uiteindelijk kreeg ik het geld van de lokale bankdirecteur zelf, die mij had herkend. Met gierende banden ben ik naar Amsterdam gereden. De spanning die ik toen heb gevoeld, die moet Wim hebben gevoeld."

Meer nieuws
   
06:30
06:30
Vermoedelijke opstelling PSV: Bosz kiest opnieuw tussen Tillman en Lozano
0
   
06:00
06:00
Yankuba Minteh: binnen twee jaar van zandvlaktes naar uitblinken bij Feyenoord
8
   
00:01
00:01
Ziggo onderbreekt Girona - Barcelona vanwege Dodenherdenking: kijkers woedend
120
   
23:58
23:58
Luka Modric neemt opnieuw record over van Real Madrid-legende Ferenc Puskás
5
   
22:54
22:54
Atlético Madrid dicht bij Champions League-ticket dankzij fraaie goal Riquelme
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
barca-psv
 
71
15 juni 2019 om 10:53
Wim had er echt een potje van gemaakt destijds echt heftig. Mooie kerel deze Kees Jansma. Zulke dingen doen echt wat met hem en staat echt voor iedereen klaar.
 
LuisFigo
 
15
15 juni 2019 om 11:35
De vraag blijft nu wel. Hoeveel geld had Kieft nodig en waarvoor had ie het nodig? Inlossen schuld of aankoop nieuwe drugs....
 
TheAnalyticus
 
14
15 juni 2019 om 11:41
Was volgens mij geen monster bedrag. Paar duizend euro voor zn schuld aan persoon van wie jij coke afnam.
 
RUTGERRR
 
9
15 juni 2019 om 17:53
Dat is de vraag niet, het gaat er hier om dat Kees Jansma voor Kieft klaar stond en nog steeds staat. Het zijn al jarenlang enorm goede vrienden, een vriendschap die blijkbaar echt tot het uiterste getest is. Ook mooi om te lezen dat Rutten ook voor hem klaar stond, dat wist ik helemaal niet. Ik zou niet zozeer willen zeggen dat iedereen nu elke drugsverslaafde moet helpen, maar zolang je iemand niet in de steek laat en diegene helpt om weer een fatsoenlijk leven te leiden, kan het dus ook echt lukken. Mooi om te zien dat hulp ook echt kan helpen, klinkt zo lekker cliché. Ik heb zelf iemand kunnen helpen om zijn verslaving te overwinnen, die zat letterlijk in de shit. Die heeft nu een eigen huis, fatsoenlijke baan met goed salaris, heeft een leuke vriendin en is bovendien vader geworden.
 
rkallan
 
2
16 juni 2019 om 01:14
Fred Rutten is een zeer sociale en behulpgevend person binnen de voetbal wereld. Hangt ook de vuile was niet buiten. Heeft des tijds ook Reis van PSV geholpen, maar ook vele andere voetballers.
 
Dijkie70
 
3
15 juni 2019 om 16:17
Zou mooi zijn als we de zwaktes van alle (ex) voetballers op dergelijke manier zouden kunnen romantiseren ipv steeds onderscheid te maken!!
 
RUTGERRR
 
8
15 juni 2019 om 17:55
Mensen zien Kieft als een junkie die geluk heeft dat hij een oud voetballer is en daardoor meer kansen heeft gekregen. Misschien klopt dat laatste, maar het is ook net hoe je het brengt. Je kan Kieft ook zien als iemand die zijn verslaving heeft overwonnen en zijn leven op de rails heeft, in plaats van een oude junk.
 
Numero34
 
19
15 juni 2019 om 21:05
Wow. Wat een ongepaste reactie. Als je niet weet hoe de ziekte verslaving werkt dan kun je beter niet reageren.
 
FrancoAjax
 
8
15 juni 2019 om 21:48
Hoogindeconcen is duidelijk een 'kenner', hij weet het wel eventjes..
 
rkallan
 
2
16 juni 2019 om 01:11
Ook aan coke kan men verslaafd raken. Het is geen lichamelijke verslaving maar een geestelijke. Je gaat je beter voelen onoverwinnelijk, denkt beter en helder te kunnen denken etc etc. Elke verslaving doet men zich zelf aan. Je hebt er immers zelf voor gekozen om het ooit te gebruiken. Het zal wel hoog opgelopen zijn, en die gasten zijn ook niet dom. Die pakken niet jou maar je naaste, bijv je kinderen.
 
fanaticus
 
0
17 juni 2019 om 16:35
Vind jouw reactie kansloos met een hoofdletter K, je weet niet waar je het over hebt kerel, meer zeg ik er niet over want welles nietes verhalen verdoe ik mn tijd niet aan..