Jeremiah St. Juste vertolkt absolute hoofdrol in Portugese bekerfinale
Zondag, 26 mei 2024 om 21:12

FC Porto heeft zondagavond ten koste van Sporting Portugal de Taça de Portugal veroverd. De ploeg van trainer Sérgio Conceição keek door een rake kopbal van Jeremiah St. Juste tegen een 1-0 achterstand aan, maar stelde, mede dankzij een rode kaart voor St. Juste, orde op zaken: 2-1.

Aan de kant van FC Porto begon Francisco Conceição als rechtsbuiten. De buitenspeler vormde de aanval met drie Brazilianen: Pepê, Wenderson Galeno en Evanilson. Jorge Sánchez maakte geen deel uit van de selectie.

Bij Sporting was St. Juste één van de drie centrumverdedigers. In het 3-4-3-systeem van trainer Rúben Amorim waren Pedro Gonçalves, Viktor Gyökeres en Francisco Trincão de aanvallende pionnen.

Beide ploegen lieten zich gelden in de openingsfase. Zo leverde een afstandsschot van St. Juste net niets op en was Galeno meerdere keren dreigend namens Porto.

Na twintig minuten wist Sporting de voorsprong te grijpen. Gonçalves slingerde een hoekschop voor tot bij de tweede paal, waar St. Juste het hoogst sprong en binnenkopte in de korte hoek: 0-1.

Lang kon Sporting niet genieten van de voorsprong. Een kleine vijf minuten na de openingstreffer wist Porto al de gelijkmaker te produceren, toen Evanilson een opgelegde kans niet liet liggen en kalmpjes binnenschoof: 1-1.

Het werd nog erger voor landskampioen Sporting, toen Galeno de diepte in werd gestuurd en naar de grond ging na licht contact met St. Juste. Arbiter Fábio Veríssimo oordeelde dat de Nederlander een doorgebroken speler had neergehaald en toonde hem een directe rode kaart.

Met elf tegen tien lag het initiatief bij Porto, dat op slag van rust dicht bij de voorsprong kwam. João Mário bediende Gonçalves, die veel meer had moeten doen met de geboden ruimte in de zestien en over schoot.

Na de onderbreking hield Sporting knap stand en kreeg het halverwege de tweede helft zelfs de mogelijkheid om op voorsprong te komen. De kopbal van Sebastian Coates vloog ternauwernood over.

Geen van beide ploegen wist tot het einde van de reguliere speeltijd tot scoren te komen, waardoor een verlenging en een eventuele strafschoppenserie de winnaar moest bepalen.

In die verlenging maakte Mehdi Taremi in de honderdste minuut het winnende doelpunt. De Iraniër, komend seizoen actief bij Inter, benutte een strafschop, die werd toegekend na onbesuisd uitkomen van doelman Diogo Pinto: 2-1.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
16:52
16:52
Roemenië begint EK 2024 met verrassende en ruime zege op teleurstellend Oekraïne
4
   
16:30
16:30
Wijffels over international: 'Ik denk dat hij uitstekend bij Ajax zou passen'
9
   
15:32
15:32
Transfersoap rondom Ajax-talent gaat door: 'Hij gaat tóch naar Feyenoord of PSV'
13
   
15:14
15:14
Brighton mengt zich in de strijd om handtekening Crysencio Summerville
10
   
14:50
14:50
'Franse promovendus Auxerre in gesprek met bij Ajax vertrekkende Ar'Jany Martha'
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (7)

 
NoNameBoy
 
10
26 mei 2024 om 21:28
Sporting wordt altijd genaaid tegen Porto. Ik zou echt niet weten waarom deze scheidsrechter überhaupt professioneel fluit. Wat een slechte scheidsrechter. Deze rode kaart sloeg echt nergens op. Taremi met een passende afscheid door een penalty erin te schieten en Porto wint een troostprijs. Zelfs als Porto een penalty meekrijgt, misdragen ze zich. Conceicao voor de 6e keer eruitgestuurd en leert er gewoon niks van. Soms schaam ik me zelfs voor hem en ik ben een Benfica fan.
 
ricoooo
 
0
26 mei 2024 om 23:16
Toch mooi dat Porto nog iets gewonnen heeft dit jaar, maar het was wel weer een typische Portugese finale haha
 
JohanVanSa
 
1
26 mei 2024 om 23:25
Dat stadion in Lissabon zag er wel heerlijk ouderwets uit. Speelt daar een profclub haar wedstrijden eigenlijk?
 
davydenko
 
0
27 mei 2024 om 00:35
Nee! Het is het nationale stadion van Portugal waar op gebied van sport alleen jaarlijks de bekerfinale (voetbal) wordt gespeeld.
 
F.C.P.
 
7
27 mei 2024 om 08:16
Het is zo’n fantastisch weekend. Om het stadion heen, in het bos, stallen alle fans. Porto kamp en Sporting kamp. Maar ook gemixt. Barbecueën, biertjes drinken, feestjes, allemaal samen. Vervolgens gaan ze ook samen richting het stadion voor de pot. Over het algemeen zijn het ook veel families die gaan. Vind dit altijd de leukste pot van het jaar door het sfeertje eromheen.
 
kali
 
1
27 mei 2024 om 08:48
Nu heb ik gelijk weer zin om te barbecueën en pils te drinken! Zal deze wedstrijd dan maar eens op het lijstje zetten waar ik ooit eens een bezoek aan wil brengen..
 
VoetbalNoob
 
0
27 mei 2024 om 09:55
Kali ik heb ook zin in een Portugese bekerfinale, BBQ & bier gaat er altijd in bij de voetbalnoob!