Jesse Marsch moet Leeds United behoeden voor degradatie
Maandag, 28 februari 2022 om 20:35

Leeds United heeft Jesse Marsch binnen als nieuwe manager, zo bevestigen the Peacocks. De Amerikaanse coach werd eerder dit seizoen ontslagen bij RB Leipzig en is de opvolger van Marcelo Bielsa. Laatstgenoemde moest zondag vertrekken bij Leeds, nadat de club op zaterdagmiddag met 0-4 ten onder ging in het Premier League-duel met Tottenham Hotspur. "Jesse Marsch is iemand die we een aantal jaren geleden hebben geïdentificeerd", zegt technisch directeur Victor Orta. "Zijn filosofie en stijl van voetbal sluit aan bij die van de club."

Marsch tekent tot medio 2025 en krijgt de eerste opdracht om Leeds in de Premier League te houden. De club zette een vrije val op de ranglijst in met vier nederlagen op rij en bezet na 26 wedstrijden met 23 punten de 16de positie. In het kielzog varen nummer 17 Everton en nummer 18 Burnley, die in 24 competitieduels respectievelijk 22 en 21 punten sprokkelden. Orta heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt met Marsch aan het roer. "We hebben een langetermijnplan en zijn ervan overtuigd dat hij Leeds naar een hoger niveau kan tillen. We zijn enthousiast over wat de toekomst in petto heeft", aldus de directeur.

Algemeen directeur Angus Kinnear voegt toe dat Marsch eerste keus was. "We zijn erg blij dat we Jesse Marsch konden aanstellen", aldus Kinnear. "Hoewel de kortetermijndoelstelling voor Jesse duidelijk is, geloven we dat hij de moed en ambitie heeft om voort te bouwen op de sterke basis die we in de afgelopen vier jaar hebben gelegd en de prestaties van de club op de lange termijn te verbeteren. Hij had veel succes bij New York Red Bulls en Red Bull Salzburg en heeft tijdens onze vele meetings laten zien dat hij uitstekend past bij de voetbalcultuur van Leeds United."

Marsch was jarenlang trainer in de Major League Soccer en kwam in 2018 naar Europa om een jaar te werken als assistent-trainer van Ralf Rangnick bij RB Leipzig. Daarna was de Amerikaan twee jaar trainer van Red Bull Salzburg. waar hij tweemaal de nationale dubbel binnenhaalde. Leipzig haalde Marsch afgelopen zomer terug als opvolger van Julian Nagelsmann. Als hoofdtrainer was Marsch minder succesvol bij Leipzig en op 5 december werd hij vanwege tegenvallende prestaties ontslagen.

Nu gaat hij dus naar Leeds, dat zondag afscheid nam van Bielsa. "Dit was de moeilijkste beslissing die ik heb moeten nemen bij Leeds United, rekening houdend met al het succes dat Marcelo bij de club heeft gehad", reageerde voorzitter Andrea Radrizzani. "Met Marcelo als manager hadden we drie ongelooflijke seizoenen en keerden de goede tijden terug naar Elland Road. Hij veranderde de cultuur van de club en bracht ons allemaal een winnaarsmentaliteit bij. De momenten die gecreëerd zijn, met name in het seizoen 2019/20 met het winnen van promotie naar de Premier League, zullen natuurlijk lang in al onze herinneringen blijven, mezelf en de fans inbegrepen."

Meer nieuws
   
07:02
07:02
De Telegraaf: Geertruida 'wil dolgraag naar Liverpool' en staat ook op de radar
17
   
07:00
07:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
17
   
06:00
06:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
23:58
23:58
Feyenoord kan in elk geval één potentiële vervanger van Slot doorstrepen
9
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
BerghuisGoals
 
10
26 februari 2022 om 22:53
Is welkom bij Feyenoord als Slot weggaat
 
Arsenallz
 
8
26 februari 2022 om 22:59
En dan blind aanvallen en keer op keer nat gaan in Europees opzicht? Bielsa leeft voor voetbal maar heeft maar één tactiek.
 
Rochester
 
20
26 februari 2022 om 23:11
Inderdaad. Vind Bielsa een goede coach en speelt altijd vermakelijk voetbal met zijn teams. Maar dat is ook zijn enigste tactiek en heeft geen alternatieven. Een beetje zoals Bosz, al vind ik Bielsa net wat extremer in zijn spelopvatting. Ook is hij helaas iemand met een handleiding, want is volgens mij bij Marseille, Lazio (na 2 weken volgens mij?) en Lille met best wel wat problemen vertrokken.
 
BerghuisGoals
 
5
26 februari 2022 om 23:34
Laat dan maar zitten ??
 
Arsenallz
 
7
27 februari 2022 om 01:49
Grappig is ook dat ze altijd zeggen dat hij leeft voor het voetbal maar dat zie ik totaal niet aan hem. Geobsedeerd door slechts één tactiek en die tot in den treure herhalen. Dan ben je geen professor of wat dan ook.
 
JuventusPuglia
 
16
26 februari 2022 om 22:56
Jammer, Heeft toch wel een mooie prestatie geleverd door Leeds United terug te brengen in de Premier League. Dit seizoen krijgen ze idd wel heel veel goals tegen, Ze staan alleen niet kansloos laatste ofzo. Zou leuk zijn als die blijft
 
Arsenallz
 
2
26 februari 2022 om 22:59
Qua gespeelde wedstrijden kunnen ze vrij snel in de degradatiezone staan. De stand is vertekenend omdat Leeds meer duels heeft gespeeld.
 
detyr0ne
 
0
28 februari 2022 om 23:34
Ze staan niet kansloos laatste, maar hadden wel de meest belabberde vorm van alle ploegen onderaan.
 
Arsenallz
 
5
26 februari 2022 om 22:58
Ik zei het al tijdens Live-meepraten. Bielsa gaat spoedig zijn ontslag krijgen. Kamikaze voetbal ten top zonder perspectief. One-trick-pony coach waarmee je niet ver gaat komen. Een soort equivalent van Bosz.
 
Tinsaus
 
28
26 februari 2022 om 23:24
Is wel een groot deel van het seizoen de meeste van zijn basis elf kwijt geweest. Ondertussen missen ze nog een paar sterkhouders zoals Bamford. Zijn starting 11 was natuurlijk heel belangrijk voor hem. Het meest op elkaar ingespeeld in zijn manier van spelen. Ik denk dan ook dat zonder zooooo veel blessures ze er nu veel beter voor hadden gestaan.
 
Arsenallz
 
6
27 februari 2022 om 01:50
Vandaag miste Leeds de volgende spelers: Cooper Bamford Hjelde Philips Valt mee toch? Philips is de belangrijkste maar defensief was het gewoon problematisch. Ayling en Firpo werden finaal weggespeeld. Daar Philips niks aan veranderen.
 
FcGrun050
 
3
27 februari 2022 om 13:15
Philips is wel een belangrijke speler in de manier van spelen van Bielsa. Met Koch of Struijk als defensief controlerende man zijn van een heel ander niveau dan wanneer je met Philips daar laat spelen. Defensief staat hij gepositioneerd goed, waardoor je minder veel op de verdediging hoeft te leunen. En zonder Bamford komen er te weinig goals bij kijken bij Leeds. De enige die goals dan kan maken is Raphinha. Rodrigo kan goed voetballen, maar die heeft teveel kansen nodig om het te verzilveren tot een doelpunt. Bamford gaf nog assists en maakte nog goals. Ik had nog even gewacht om Bielsa te ontslaan, want als die twee weer terug waren, dan kon Bielsa gewoon weer zijn spel spelen.
 
Lierse1997
 
11
27 februari 2022 om 13:39
Valt wel mee? Dat is alsof Liverpool een heel seizoen Salah en Van dijk mist. Twee gigantisch belangrijke spelers.
 
Sirius
 
20
27 februari 2022 om 01:10
Dat vind ik wel heel erg kort door de bocht. Leeds heeft voor Premier League-begrippen sowieso nog niet veel vet op de botten en qua fitheid binnen de selectie zit 't ze ook niet mee. Tja, dan heb je maar een mindere periode nodig om weg te zakken richting de degradatieplekken. Neem Artheta bijvoorbeeld. Die werd de afgelopen jaren min of meer gefileerd, mocht blijven zitten, alles zit nu mee en ineens doen supporters weer alsof de man wonderen verricht. Zeker in de Premier League zit er gewoon weinig tussen succes en falen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Everton. Die zitten serieus in degradatienood.
 
Arsenallz
 
8
27 februari 2022 om 01:48
Dat snap ik Sirius, maar dan moet Bielsa daarop inspelen en tactiek aanpassen. Ze missen defensief alleen Cooper (hjelde heeft nauwelijks gespeeld). Daar kan je het dus niet op gaan schuiven dat ze defensief echt heel beroerd spelen. Philips is belangrijk, klopt, maar zoals ik zei; dan moet je je tactiek aanpassen. Dat doet Bielsa niet, dan ben je per definitie gewoon een beroerde coach. Arteta is toch een compleet ander verhaal? Een beginnende coach die aan het experimenteren is. Moest veel dood-hout lozen en de spelers wat meer discipline bijbrengen. Je ziet dat hij keer op keer nieuwe tactische beslissingen neemt als het mislukt (zie verschil wedstrijd Burnley en Brentford bijvoorbeeld). Xhaka kreeg een andere rol tegen Brentford en Wolves waardoor Arsenal offensief beter tussen de linies door kon spelen. Bielsa speelt kamikaze voetbal en kijkt niet naar de defensieve kwaliteit. Toen Arsenal er slecht voor stond in defensief opzicht (sokratis, Mari, Luiz. Mustafi, etc.) speelde Arteta relatief defensief met Auba als lone-striker voorop. Waarom? Omdat dat toen tactisch een begrijpelijke keuze was. Dat is waarom mensen potentie in hem zien. Tot slot heeft hij een bizar jonge selectie tot zijn beschikking. Ik hoor niemand zeggen dat hij wonderen verricht maar met zo'n selectie en zoveel jonge jongens doet hij het prima.
 
blaugrana11
 
13
27 februari 2022 om 01:48
Haha wat zit je nou de kenner uit de hangen. Hij heeft leeds toch ook gewoon na weet ik veel hoe veel jaren teruggebracht naar de pl? Vorig jaar ook gewoon een topseizoen gedraaid. Dit jaar gewoon wat pech en een elftal dat wat minder draait.
 
Arsenallz
 
5
27 februari 2022 om 01:52
Nee Bielsa is nu te doorzichtig geworden. Promoveren naar de PL met nieuwe eigenaren die spenderen is niet een wereldse prestatie hoor. In zijn eerste seizoen lukte promoveren hem niet, daarna dus incidenteel 9e geworden in de PL. Één seizoen leuk gedaan. Nu heeft iedereen het door en gaat leeds keer op keer nat. Steeds 5 goals tegenkrijgen is geen pech.
 
Almogaver
 
7
26 februari 2022 om 23:28
Zonde dat dat avontuur zo eindigt. Bielsa verdient meer. Voetbalinhoudelijk een van de beste coaches die er rondloopt. Had hem graag no bij Barça gezien, maar met zijn leeftijd en Xavi nu aan het roer, betwijfel ik of dit nog ooit gaat gebeuren. Zo knap altijd, wat ie met beperkt materiaal kan doen.
 
Arsenallz
 
15
27 februari 2022 om 01:57
Uh. Bielsa een van de beste coaches die er rondloopt? De beste man kent één tactiek en doet verder niks anders. Was bij Marseille niet bijzonder, bij Lille ronduit slecht en heeft sinds Leeds in de PL zit 166 miljoen uitgegeven (twee jaar tijd). Vervolgens staan ze op degraderen dit seizoen (kijk naar hoeveel duels ze meer hebben gespeeld en dus veel meer verliespunten hebben dan bijvoorbeeld Burnley). Leeds heeft in die twee jaar in de PL voor 0 euro verkocht. Verschil is daarmee ook groot als je kijkt naar teams zoals Burnley. Hebben dit seizoen 45 mil uitgegeven en 40 mil ontvangen. Seizoen ervoor 1 miljoen uitgegeven en 2 ontvangen. In die tijd heeft Brentford 43 miljoen uitgegeven en 61 ontvangen etc. etc. etc. Oftewel; Leeds heeft gezien de concurrentie ook nog een veel geld uitgegeven.
 
Zermatt_Person
 
0
27 februari 2022 om 18:04
Brentford heeft echter nog meer verliespunten dan Leeds. Leeds staat qua verliespunten nog steeds boven de degradatiestreep.
 
Almogaver
 
1
27 februari 2022 om 21:01
Dat jij denkt dat ie maar één tactiek kent, zegt voldoende. Hij heeft één filosofie, dat klopt. Maar daar houdt het wel op. En ik heb zelfs "voetbalinhoudelijk" erbij gezet.
 
Arsenallz
 
1
27 februari 2022 om 22:10
Hij laat zich tactisch overklassen als een beginnende coach. Dat is wat er steeds gebeurd, en waarom? Omdat hij dus daadwerkelijk maar één tactiek beheerst met zijn elftal.
 
Arsenallz
 
1
27 februari 2022 om 22:11
@zermatt Je weet nu in ieder geval wel hoe je Brentford schrijft, chapeau. Hoeveel heeft Brentford uitgegeven? Niet echt een prestatie om boven brentford te staan.
 
Zermatt_Person
 
12
26 februari 2022 om 23:33
Zielig clubje dat Leeds. Bielsa is onzettend belangrijk voor Leeds met mooi aanvallend voetbal en hebben onwijs veel te danken aan hem. Dankzij Bielsa schitteren heleboel matige spelers van Leeds gewoon in BPL en zijn ze vorig jaar nog in subtop geeindigt. Dankzij Bielsa heeft Leeds uberhaupt gepromoveerd naar BPL. Het is werkelijkwaar schandalig hoe ze nu met hem omgaan. Ik hoop oprecht dat Leeds keihard op hun bek gaat en gaat degraderen bij een ontslag van Bielsa. Wat een walgelijke club is het geworden bij een ontslag van Bielsa
 
Demiddenstip
 
36
27 februari 2022 om 00:04
16de met 5 punten van de laatste en met een saldo van -31, iedere coach hoe goed en belangrijk hij ook is wordt weggestuurd met zulke slechte cijfers!
 
bert24
 
29
27 februari 2022 om 00:16
Wat kun jij dramatiseren zeg, je ziet toch over duidelijk dat zijn systeem niet meer werkt. Hoe ben je een walgelijke club als je een trainer ontslaat? Er is een tijd van komen en gaan
 
JamieDS
 
20
27 februari 2022 om 00:17
Zermatt_Person wat ben je weer lekker dramatisch aan het doen. Leeds doet hier alleen maar het juiste, je ziet toch zelf dat het helemaal klaar is daar met Bielsa. Hij heeft inderdaad mooie dingen gedaan met Leeds en Leeds is het hem ook dankbaar. Maar met zijn sprookjes kamikaze voetbal gaat hij de PL niet mee overleven.
 
FrisianReds
 
20
27 februari 2022 om 00:41
Jezus, wat een dramaqueen. Hij heeft het heel lang prima gedaan, maar zijn voll gas tactiek werkt gewoon niet meer. Leeds is geen liefdadigheidsinstelling. Daar zijn gewoon veel mensen werkzaam bij de club die afhankelijk zijn van de resultaten. Degradeert de club, dan raakt een deel hun baan kwijt. Kun je dat als clubleiding voorkomen, dan moet je dat doen. Ook al moet je daar die geniale gek voor ontslaan. Als je hem, ondanks zijn recente prestaties laat aanblijven, dan neem je je club niet serieus. Leeds is groter dan Bielsa. Overigens had ik een trainer die het na ruim 4 jaar nog steeds vertikt om een woordje Engels te spreken er al veel eerder uitgeknikkerd, maar dat is een ander verhaal.
 
Arsenallz
 
4
27 februari 2022 om 01:58
Als ze Bielsa behouden gaan ze in ieder geval zeker degraderen. Ik snap die liefde voor Bielsa niet. Buitenlandse Bosz, niks meer niks meer. Heeft relatief veel mogen investeren in vergelijking met de concurrenten (160 miljoen meer uitgegeven dan binnengekomen in twee seizoen).
 
mcgregor
 
1
27 februari 2022 om 00:43
Zat er aan te komen. Het is echt gaten kaas bij leeds .. bielsa staat erbij en kijkt erna .. bielsa heeft de gunfactor maar eerlijk is eerlijk het is al weken erg slecht
 
DeProfeet87
 
9
27 februari 2022 om 02:39
Wat moet de beste man als zijn twee beste spelers al bijna een gans seizoen out zijn met blessures? Bielsa laat matige voetballers genre Ayling & co boven zichzelf uitstijgen maar volgens sommige is het maar een matige coach, begrijpen wie begrijpen kan.
 
Arsenallz
 
1
27 februari 2022 om 12:46
Leeds heeft circa 160 mil gespendeerd in twee seizoenen en 0 euro binnengekregen via transfers. Concurrenten zoals Burnley en Brentford hebben incl verkopen max 10 à 20 uitgegeven. Hoezo wat moet de beste man?
 
DeProfeet87
 
4
27 februari 2022 om 13:32
En wie is daar de TD? right... Bielsa werkt met de middelen die hij krijgt. Vergeet ook niet dat hij op een gegeven moment maar 12 kernspelers meer overhad en zijn bank moest vullen met jeugdspelers door blessures en de coronacrisis. Alles afschuiven op Bielsa en hem afschilderen als een one trick pony gaat wel erg ver...
 
Arsenallz
 
0
27 februari 2022 om 13:36
Op een gegeven moment, maar niet toen hij 6 tegen kreeg tegen Liverpool en 4 tegen Spurs. Het is een one-trick-pony (weet je überhaupt wat het betekent?)
 
DerKaiser123
 
3
27 februari 2022 om 12:19
Jesse Marsch is al tijden geen trainer meer van RB Leipzig hoor @voetbalzone.
 
lars0302
 
2
27 februari 2022 om 12:28
Persoonlijk vind ik het jammer dat Bielsa weg moet, al is het met de resultaten van de laatste maanden natuurlijk wel volkomen begrijpelijk. Heel aanvallend voetbal en als het loopt is het ook zeer attractief en leuk om naar te kijken. Ik denk dat, met name gisteren, wel bleek dat het met de huidige staat van het zelfvertrouwen dit een verloren zaak is Waar geprobeerd werd om structuur en vastigheid te creã«eren zijn er al tijden wisselende blessure problemen (phillips, Bamford, Cooper, maar natuurlijk wisselend ook Firpo/koch/llorente) en een ontevrede drijvende kracht in Raphinha. Tel daarbij op dat er geen enkele versterking is gehaald in de winter, snap nog steeds niet waarom, en dat het grote talent dat doelpunten kan brengen (gelhardt) ook niet echt de kans kreeg het te laten zien... Ja dan wordt het lijstje vrij snel groot als het geen resultaten opleverd. Ik ben ook vooral heel benieuwd over welke boeg ze het nu gaan gooien. Hoor vooral veel geluiden dat Jesse March de beoogde vervanger moet worden. Je weet wel, die coach die bij RB Salzburg het super deed met grotendeels dezelfde stijl, maar er bij Leipzig ook binnen het half jaar uit werd gegooid. De tijd zal het leren, feit is wel dat het zeer lastig gaat worden voor Leeds als er niet snel iets veranderd.
 
Sabah Donmez
 
1
27 februari 2022 om 13:20
Eerlijk; dit is een type trainer die Galatasaray enigszins weer op de rit kan krijgen. Deze man hamert zwaar op discipline en professionaliteit. Iets wat ze daar nu goed kunnen gebruiken.