Nieuwe functie van John van 't Schip bij Ajax is bekend
Zondag, 19 mei 2024 om 20:06

John van 't Schip gaat deel uitmaken van een voetbaldriehoek met technisch directeur Alex Kroes en de aanstaande trainer van Ajax, zo meldt De Telegraaf zondagavond. De interim-coach van de Amsterdammers krijgt dus een nieuwe rol binnen de club.

In eerste instantie zou Van 't Schip de rol van head of coaching krijgen, maar dat wordt nu niet zijn officiële functie. Wat wél de officiële titel van de vertrekkende interim-trainer wordt, is vooralsnog onduidelijk.

Wel heeft de club helder dat Van 't Schip dus een functie in het technisch hart van Ajax krijgt. Hij wordt belangrijk bij het beoordelen van spelers van buitenaf én van de jeugdopleiding.

Volgens de krant zal zijn mening 'zwaar wegen' tijdens het beslissingsproces om een speler wel of niet mee te laten draaien bij Ajax 1. Eerder bepaalde onder meer Dennis Bergkamp of een speler uit de jeugd bij Ajax 1 terecht kon.

Het was voor algemeen directeur ad-interim Menno Geelen en technisch directeur Kroes een belangrijk agendapunt: het behouden van Van 't Schip. Afgelopen vrijdag werd er een akkoord bereikt.

Zondagmiddag liet Van 't Schip voor de camera van ESPN al doorschemeren dat hij in een nieuwe functie bij Ajax zou blijven. "Ik heb een goed gesprek gehad met Alex. Daar gaan we uitkomen en dan begin ik in een andere rol. Maar dat wordt allemaal nog bekendgemaakt. Dat is nu nog te vroeg."

Van 't Schip beschikt nu nog over een verbintenis die hem tot medio 2025 in de Johan Cruijff ArenA houdt. Na afloop van komend seizoen wordt zijn functioneren en een eventuele verlenging van het contract besproken.

Meer nieuws
   
20:16
20:16
José Mourinho voor duizenden fans gepresenteerd als nieuwe trainer Fenerbahçe
6
   
20:00
20:00
Nieuwe club Dortmund-legende Reus lijkt bekend: onderhandelingen gaande
4
   
19:51
19:51
Excelsior kan net niet voor wonder zorgen en staat Eredivisie-plek af aan NAC
99
   
19:45
19:45
Mikautadze en FC Metz degraderen uit de Ligue 1 na late treffer Saint-Étienne
6
   
19:12
19:12
Ontdek de nieuwste voetbalkleding van adidas TEAM voor komend seizoen!
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (33)

 
DeBeeldbander
 
28
19 mei 2024 om 20:10
Dus adviseur? De trainer beslist toch altijd wie meespeelt bij Ajax 1. En als iemand doorgeschoven word van Jong Ajax naar Ajax1 dan is dat is samenspraak van de trainer van Jong Ajax. Zelfs de assistent van de trainer van Ajax1 kan iemand adviseren. Het voelt alsof deze functie verzonnen is om John te pleasen. Het was John die Banel en Martha bij de selectie van Ajax1 haalde en ze veels te vaak lieten spelen, ik weet nou niet of de gemiddelde Ajacied hierop zit te wachten...
 
Thamike
 
7
19 mei 2024 om 20:56
Pfff Banel en Martha nemen als voorbeeld in dit Ajax. Alles in dit Ajax was kak en voor geen enkele trainer een eer te behalen. Dit is gewoon onderdeel van plan meer Ajax DNA in de organisatie te krijgen.
 
hansje1969
 
2
19 mei 2024 om 21:42
@debeeldbander Ja het voelt inderdaad dat dit een functie op papier is. Echt compleet zinloos denk ik.
 
Afcakampioen
 
19
19 mei 2024 om 20:11
Hopelijk ziet John het dan wel beter dan bij bijvoorbeeld Martha. Weet iemand trouwens hoe met met Huntelaar is, is hij alweer aan het werk?
 
Mark Brust
 
15
19 mei 2024 om 20:20
Martha was pure wanhoop, helaas voor ons speelde hij zijn eerste 2 wedstrijden best aardig waardoor hij bleef staan. Hier kun je John natuurlijk niet op afrekenen.
 
AFC Kraterios
 
9
19 mei 2024 om 20:11
Is denk ik geen verkeerde keuze om hem te behouden voor de club.
 
Diego_Forlan
 
51
19 mei 2024 om 20:12
Super sympathieke kerel hoor, en alle respect voor hem dat hij zeker in een heftige situatie in de club is gestapt.. maar dit lijkt me meer een blijk van waardering naar hem dan dat hij echt geschikt wordt geacht hiervoor. Het lijkt bij vlagen echt wel een liefdadigheidsinstelling geworden
 
Gabstra
 
23
19 mei 2024 om 20:29
Je zou bijna denken dat Ajax een warme club is ??
 
HijNiet!
 
46
19 mei 2024 om 20:15
Ofwel: ze zitten in de maag met wat ze met Van 't Schip moeten doen - want absolute clubman maar inhoudelijk niets toevoegend - en dus geven ze hem een ceremoniële functie waarbij ze een uur per week net doen alsof ze naar hem luisteren.
 
Rochester
 
8
19 mei 2024 om 20:16
Ook al heb ik mij de afgelopen maanden ook hier en daar geërgerd aan van 't Schip, toch blijf ik hem dankbaar dat hij in een moeilijke situatie is ingestapt bij Ajax. Voor Ajax was het een moeilijke situatie en dat is het nog steeds, en ging het met vallen en opstaan. Maar het belangrijkste was dat het voor van 't Schip al helemaal een rotperiode was door het overlijden van z'n vrouw en hij toch heel snel daarna besloot om in te stappen bij Ajax. Maar om eerlijk te zijn heb ik nu heel erg het idee dat er te nadrukkelijk naar een functie voor hem wordt gezocht. Zo van, hij is een clubman en hij heeft Ajax geholpen dus moet een functie krijgen. En zoals ik al schreef ben ik hem zeker dankbaar, maar de rol die hij nu lijkt te krijgen is toch handiger voor de hoofd-jeugdopleidingen in combinatie met de technisch directeur in dit geval? Dat zijn in dit geval dan Beuker en Kroes. Nu krijg je voor mijn gevoel weer teveel lijnen, terwijl het denk ik juist handiger is als je lijnen wat korter zijn. Zelf heb ik weleens geopperd of van 't Schip misschien een functie in de RvC kan bekleden. Ik ben niet iemand die hoe dan ook vind dat er een clubman in de RvC moet zitten, maar Schip kan daar naar mijn idee wel iets toevoegen aan het beleid bijvoorbeeld.
 
Downwards
 
5
19 mei 2024 om 20:20
Ahjoh prima. Deze rol moet je niet te groot gaan maken. Contract liep nog door, hij wil graag over jeugdspelers etc praten. Prima. Zo zwaar zal zijn stem echt niet gaan meewegen.
 
STORING
 
8
19 mei 2024 om 20:23
Op basis waarvan krijgt hij deze functie dan? Ik kom niet verder dan dat hij over het “Ajax DNA” beschikt. Verder een hele sympathieke vent maar als coacht is hij hopeloos gefaald. En niet alleen bij Ajax. En voor de camera kwam er niet bepaald iemand met een sterk karakter met topsportmentaliteit over. Eerder een lieve, zorgzame, gezellige vaderfiguur waar je makkelijk een zwak voor zal hebben. Als Van het Schip een hoge functie krijg verbaasd mij dat eigenlijk wel. Iets in de rol van adviseur of schakel tussen jeugdcoaches en de bovenbouw klinkt mij meer gepast.
 
Downwards
 
4
19 mei 2024 om 20:35
Dit is ook gewoon zoiets als adviseur oid. Zo'n clubman wegsturen wil je ook niet doen, hij heeft om onduidelijke reden een contract tot 2025 gehad van Van Hals en co. Ze moesten iets voor hem vinden, hij wil graag iets als dit, Nou prima dan toch. Zie je volgend jaar wel weer verder.
 
MrGuide
 
3
19 mei 2024 om 20:27
Lekker de D1 laten trainen, doet t vast prima met die jonge gastjes. Kreeg een kans om zich bij Ajax 1 te laten zien en heeft deze kans, onder moeilijke omstandigheden, aangegrepen. Na een maand of zes kunnen we toch wel de conclusie trekken dat het zowel tactisch als qua ‘drive’ niet genoeg is. Prima man om in de club te houden en wellicht later wat met de jeugd te laten doen.
 
Martijn R
 
1
19 mei 2024 om 20:37
Prima gast, fijn dat hij is ingestapt toen het niet slechter kon. Maar deze man is natuurlijk een lichtgewicht en totaal ongeschikt gebleken. Laten we hem zo ver mogelijk bij het eerste elftal en voetbaltechnische beleid vandaan houden. Is er niet een baantje voor hem in de jeugd?
 
gaeajax94
 
3
19 mei 2024 om 20:52
Het was toch al bekend dat Van t Schip een functie zou krijgen bij Ajax en daarna werd bekend dat hij voordat hij instapte op bestuurlijk gebied eerst interim trainer zou worden en na dit seizoen een functie op bestuurlijk gebied zou bekleden. Zou heel raar zijn om dan nu ineens afscheid te nemen, dus snap het gezeur dan ook niet helemaal dat ze maar een functie perse aan het zoeken zijn om hem te behouden gezien hij zoiezo een bestuurlijke functie zou bekleden. Als trainer heeft hij in het begin echt wel wat rust terug doen keren en gaf de spelers wel het vertrouwen door in ieder geval positief over ze te zijn in interviews, maar verder was het niet de juiste trainer die Ajax uit het slop kon trekken. Je ziet toch te weinig vooruitgang bij de spelers en in de tactiek. Toch wil ik Van t Schip bedanken dat hij ingestapt is in een moeilijke situatie bij Ajax en voor hemzelf prive.
 
HafcRdam
 
1
19 mei 2024 om 20:56
De man die Sutalo structureel in de basis bleef opstellen gaat straks over aankopen van buitenaf. Hoe ironisch wil je het hebben? Lieve man van't Schip maar voegt niks toe.
 
Martijn R
 
3
19 mei 2024 om 21:13
Je bedoelt Hato en Rensch op bleef stellen? Sutalo en Kaplan zijn met afstand onze beste verdedigers.
 
pinko
 
1
19 mei 2024 om 21:39
Rensch dit seizoen - en vandaag - niet gezien? En gehoord? Nou, met onder meer Taylor worden dat straks de steunpilaren van Ajax. De weg naar beneden is met zorg ingezet!
 
Homelander
 
2
19 mei 2024 om 20:59
Prima vent maar z'n mening over alles wat voetbal gerelateerd is kan ik niet meer serieus nemen na dit seizoen. Geen idee wat hij moet toevoegen.
 
superfan888
 
0
19 mei 2024 om 21:14
Beetje sneu een functie creëren die eigenlijk niks voorstelt voor iemand die je dit seizoen uitgeholpen heeft. Als trainer is van ‘t Schip zwaar door de mand gevallen, hopen dat hij in een andere functie beter tot zijn recht komt.
 
superfan888
 
0
19 mei 2024 om 21:19
van ‘t Schip functie elders was beter geweest. Nu ga je weer iets creëren waar je helemaal niks aan hebt.
 
pinko
 
1
19 mei 2024 om 21:37
Waren we eindelijk van hem verlost, komt hij terug in een belangrijke functie. Die Kroes wil met Ajax door op het huidige spoor. Spelers als Rensch en Taylor moeten het nieuwe fundament worden. Dat wordt dringen in de subtop. En is plaatsje 5 niet direct zo maar even appeltje eitje. Kortom, met Kroes van de regen in de storm. Wat valt die man me tegen....
 
Downwards
 
3
19 mei 2024 om 21:46
Echt allemaal onzin wat je zegt. Het is ook helemaal geen belangrijke functie.
 
hansje1969
 
0
19 mei 2024 om 22:22
Nou als die niet belangrijk is, zou ik de functie gewoon schrappen. Ajax zou geen speeltuin meer moeten zijn
 
Downwards
 
0
19 mei 2024 om 22:45
Nee, maar Ajax had een flinke vergoeding moeten betalen bij ontslag. En wat denk je wat voor shit storm er was losgekomen als er opnieuw een clubman was gesneuveld? Schip zal er qua salaris op achteruit gaan, hij zal echt niet veel inspraak gaan hebben. Maar het is echt prima om hem erbij te houden voor eventjes. Er komt een Italiaanse trainer aan, die neemt nog wat mee. Amsterdamse jongen binnenboord houden is dan niet gek.
 
Laurens E
 
0
19 mei 2024 om 21:38
Lekker signaal naar de toekomstige trainer... Dus niet 1 maar 2 mensen waar hij mee moet overleggen voor het maken van zijn team. En waarschijnlijk zal de trainer het laagst in het rijtje staan..
 
MarekHamsik17
 
0
19 mei 2024 om 21:43
Mocht het niets worden halen ze gewoon iemand erbij en gaan ze een vierkant vormen.
 
schweinsteigar
 
3
19 mei 2024 om 21:49
Veel respect voor van t schip, ondanks dat zijn vrouw overleden is. Heeft ie toch ze best gedaan en het meeste eruit kunnen halen met deze Ajax selectie.
 
superfarmers
 
0
19 mei 2024 om 22:02
Ik dacht dat Kroes wilde bezuinigingen. Daarom wordt er dus een functie gecreëerd. Dat is nog eens bezuinigen.
 
Daneman
 
0
20 mei 2024 om 02:43
Nou Fitz-Jim, beste en mooiste talent sinds Frenkie, kies maar een andere club uit.