Jong Oranje ondanks eerste verlies in 733 dagen als groepswinnaar naar EK
Woensdag, 18 november 2020 om 22:19

Jong Portugal heeft Jong Oranje in het laatste duel van de EK-kwalificatiecyclus zijn eerste puntverlies toegediend. De Portugezen waren in het Estádio Municipal de Portimão met 2-1 te sterk voor de Nederlandse beloften, na een wedstrijd met doelpunten van Fábio Vieira (tweemaal) en Cody Gakpo. Desondanks plaatst Jong Oranje zich als winnaar van kwalificatiegroep G voor het EK van volgend jaar, omdat Jong Portugal wordt voorgebleven op basis van onderling resultaat: eerder werd er in Doetinchem met 4-2 gewonnen van de Portugezen. Het betekent voor de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi wel de eerste nederlaag sinds 18 november 2018, toen er met 3-0 werd verloren van Jong Duitsland.

Jong Oranje plaatste zich een maand geleden al voor het EK van volgend jaar in Hongarije en Slovenië en kent een ijzersterke kwalificatiecyclus. Voorafgaand aan het bezoek aan Portugal ging de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi zonder puntverlies aan kop in de kwalificatiegroep, met een positief doelsaldo van maar liefst 42. Jong Portugal had zich ook al geplaatst en leed slechts één nederlaag tijdens de plaatsingsronde voor het EK: in oktober van het vorige jaar won Jong Oranje het eerste onderlinge treffen op De Vijverberg in Doetinchem met 4-2. Een gelijkspel of een nederlaag met maximaal één doelpunt verschil in Portimão volstond in ieder geval voor de Nederlandse beloften om de groepswinst te pakken.

Ten opzichte van het met 5-0 gewonnen duel met Jong Wit-Rusland van afgelopen zondag voerde Van de Looi de nodige wijzigingen door: Maarten Paes, Jurgen Ekkelenkamp, Danilho Doekhi, Jordan Teze en Kaj Sierhuis verdwenen uit de basiself ten faveure van Kjell Scherpen, Justin Kluivert, Perr Schuurs, Deyovaisio Zeefuik en Cody Gakpo. De start was desastreus, want al binnen een minuut stond Jong Oranje op achterstand. Een ingooi van Zeefuik bracht Justin Hoogma binnen het eigen strafschopgebied in de problemen, vooral omdat hij ook nog eens uitgleed. Doelman Scherpen kegelde vervolgens Dany Mota onderuit, maar had geluk dat de bal voor de voeten viel van Fábio Vieira. Doordat de middenvelder van FC Porto scoorde, ontsnapte de doelman van Ajax aan een eventuele rode kaart.

Gaandeweg de eerste helft kwam Jong Oranje steeds beter in de wedstrijd, wat aanvankelijk nog resulteerde in enkele speldenprikjes. Op slag van rust kwamen de bezoekers echter op gelijke hoogte. Javairo Dilrosun bracht Zeefuik vrij aan de rechterkant van het strafschopgebied. De vleugelverdediger van Hertha BSC vond met een harde voorzet bij de tweede paal Gakpo, die de bal in het lege doel werkte. Jong Portugal slaagde er vervolgens al snel in de tweede helft alweer in om een voorsprong te grijpen.

Met 53 minuten op de klok kreeg Fábio Vieira van Hoogma op de rand van het strafschopgebied de ruimte om uit te halen. Zijn schot ging via de voet van de verdediger van FC Utrecht over Scherpen heen. Vrijwel direct daarna kreeg Jong Portugal een grote kans om de marge naar twee te tillen. De ingevallen Rafael Leão dook vrij op in het strafschopgebied en passeerde Scherpen, maar zag Schuurs met een fraaie ingreep op de doellijn een treffer voorkomen. In het restant van de tweede helft waren de beste kansen nog voor Jong Portugal, onder meer via Fábio Vieira. Jong Oranje slaagde er echter in om de schade beperkt te houden en liet via Kluivert na om nog op 2-2 te komen, maar grijpt op basis van het onderling resultaat van de wedstrijden tegen Jong Portugal de winst in de kwalificatiegroep.

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
12
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
YESVitesse
 
12
18 november 2020 om 22:26
Ik vond het een lekkere pot om naar te kijken. Goed tempo en 90% van de tijd wordt er vooruit gedacht. Spelers die allemaal willen winnen ten koste van alles. Leuke acties afgewisseld met enorme ketsers, maar altijd aantrekkelijk. Aan het einde nog wat opstootjes, maar dat is bijna vaste prik tegen Portugezen.
 
Lexxy
 
7
18 november 2020 om 22:34
Die opstootjes leken mij pure kinderlijke frustratie van Nederlandse kant. Die Portugezen bleven allemaal heel rustig. Merkwaardig gedrag.
 
baradona
 
12
18 november 2020 om 22:27
Terechte nederlaag wel , Portugal wel echt een vervelende ploeg om tegen te voetballen. Afwezigheid van Koopmeiners, Lang, Stengs, Gravenberch, de Wit , Kadioglu was net ff teveel van het goede.
 
nilsgrunn
 
4
18 november 2020 om 22:34
Wanneer doet Stengs met jong oranje mee dan?
 
Boca2005
 
14
18 november 2020 om 22:47
Stengs speelde tot voor kort toch gewoon bij Jong Oranje, net zoals Wijndal.
 
Lexxy
 
5
18 november 2020 om 22:28
Twee sterke ploegen, maar op het einde van de wedstrijd zag je wel wat naar gefrustreerd gedrag de kop op steken bij Oranje. Jammer.
 
FrVatosLocos
 
5
18 november 2020 om 22:28
Veel te hooghartig aan de wedstrijd begonnen en terecht de deksel op de neus gekregen van de Portugezen.
 
DeProfessor1
 
5
18 november 2020 om 22:34
Hoogma en schuurs is gewoon lood om ijzer. Man man man, wat liepen ze te schutteren, vooral hoogma. Liep CONSTANT achter de feiten aan, letterlijk. Als je met zoveel ruimte in je rug gaat spelen moet je Teze eerder inbrengen, anders ga je met 4/5-1 eraf.
 
rannio
 
9
18 november 2020 om 22:42
Schuurs speelde een prima pot, verdedigend prima en haalt een goal weg met een hele goede actie.
 
DeProfessor1
 
6
18 november 2020 om 22:45
Klopt, maar hij liep ook een paar keer te slapen. Hij en hoogma zijn zelfde types en tegen zo een tegenstander moet je niet met allebei spelen.
 
LAGARTOXXL
 
7
18 november 2020 om 22:44
Mooie wedstrijd. Wel raar dat de competitie topscoorder uit Portugal op de bank zit. Een bank verder met Leao, Dalot, Bragança etc. Enfin, het zal wel. Die opstootjes begonnen bij Bakker ( die meende een uitbal te zien ) en die coach kan beter zijn spelers coachen/corrigeren op hun gedrag ipv zijn collega's bij Portugal aan te spreken. Al met al een terechte winnaar.
 
falcao1984
 
4
18 november 2020 om 22:59
Ach, we weten onderhand toch wel dat Portugese teams een goede techniek koppelen aan een doortrapte manier van spelen. Toch laten we ons daar telkens door uit de tent lokken.
 
Lexxy
 
11
18 november 2020 om 23:33
Was niets doortrapts aan. Ik snap die (soort van) 'verontwaardiging' nooit zo goed. Nederlandse spelers misdragen zich en vervolgens is het altijd de tegenstander die intimideert, irriteert of uitlokt. Dit getuigt alleen maar van een ongelooflijk onvermogen tot zelfreflectie. En misschien zelfs van een schimmig superioriteitsgevoel wat werkelijk nergens op gebaseerd is.
 
falcao1984
 
2
19 november 2020 om 00:22
Kan je geen ongelijk geven. Het ‘Portugal-complex’ ligt voor een belangrijk deel bij ons zelf. In de gewraakte wedstrijd in 2006 werd bijvoorbeeld de toon gezet door een totaal onnodige smerige overtreding van Van Bommel op Cristiano Ronaldo aan de zijkant van het veld ter hoogte van de middenlijn.
 
Lexxy
 
0
19 november 2020 om 00:30
En daarna hakte Boularouz een heel jonge CR in tweeën :-)
 
Koriander
 
0
18 november 2020 om 23:33
Hoe waren Matusiwa en Reis?