Jörgensen treft zaterdag de meest waardevolle Eredivisie-verdediger
Vrijdag, 17 januari 2020 om 23:14

Feyenoord pakt de draad in de Eredivisie zaterdagavond weer op tegen sc Heerenveen. De Rotterdammers overwinterden in het Spaanse Marbella en hervatten de competitie nog zonder de gewenste versterkingen. Kenneth Vermeer is vertrokken naar Los Angeles FC, terwijl trainer Dick Advocaat nog wacht op de komst van een nieuwe middenvelder en spits. De bezoekers versterkten zich met Runar Espejord, maar hij kwam geblesseerd binnen, terwijl ook spits Jens Odgaard vanwege een blessure nog niet inzetbaar is. Opta beschouwt voor op het duel in De Kuip, zaterdagavond vanaf 19.45 uur.

o Zeven van de laatste elf Eredivisie-edities van Feyenoord - Heerenveen in Rotterdam eindigden in een gelijkspel, drie keer won Feyenoord en één keer was Heerenveen de sterkste.

o Feyenoord verloor tien van de laatste vijftien eerste Eredivisie-duels van een kalenderjaar (vier keer winst, een keer gelijk), waaronder in 2018 (0-2 tegen Ajax) en 2019 (1-3 tegen PEC Zwolle).

o Geen ploeg werd dit Eredivisie-seizoen minder vaak voorbijgedribbeld door de tegenstander dan Feyenoord (157 keer), terwijl Heereenveen daarna de ploeg is die dat het minst vaak overkwam (161 keer).

o Nicolai Jörgensen kwam niet tot scoren met zijn laatste veertien schoten in de Eredivisie (7 naast of over, 4 geblokkeerd en 3 gered), de spits noteerde slechts één keer een langere reeks van schoten in de Eredivisie zonder doelpunt (15 tussen december 2017 en maart 2018).

o Steven Berghuis was in elf competitieduels met Heerenveen zeven keer trefzeker, vaker dan tegen elke andere Eredivisie-ploeg; de aanvaller (11 goals dit seizoen) heeft nog één treffer nodig om zijn totaal van het afgelopen seizoen te evenaren (12).

o Dick Advocaat wordt de eerste trainer die in vijf verschillende decennia actief is geweest in de Eredivisie; de huidige trainer van Feyenoord maakte in 1987 zijn debuut als coach bij Haarlem.

o Heerenveen boekte slechts twee zeges in de laatste veertien Eredivisie-wedstrijden die de ploeg speelde in Rotterdam (zeven keer gelijk, vijf keer verlies).

o Sven Botman was dit seizoen direct betrokken bij zes doelpunten in de Eredivisie (2 goals, 4 assists), meer dan iedere andere verdediger in de competitie.

o Geen Eredivisie-ploeg loste dit seizoen zoveel schoten van buiten de zestien als Heerenveen (143), terwijl Feyenoord het team is dat het vaakst op die manier tot scoren kwam (9 keer).

o Geen trainer pakte dit Eredivisie-seizoen zoveel punten na een achterstand als Johnny Jansen (11), terwijl van alle trainers met meer dan vijf duels achter hun naam dit Eredivisie-seizoen er ook niemand minder punten verspeelde na een voorsprong dan de trainer van Heerenveen (2).

Sven Botman imponeert in Friesland

Sven Botman is als Ajax-huurling bij Heerenveen bezig aan een uitstekend seizoen. Volgens De Telegraaf wil Norwich City hem per direct overnemen, maar de Friezen zien graag dat de talentvolle centrumverdediger het seizoen in het Abe Lenstra Stadion afmaakt. Zijn statistieken uit de eerste seizoenshelft zijn indrukwekkend. Hij was de verdediger met de meeste gewonnen luchtduels (81) en waren er überhaupt slechts twee Eredivisie-spelers die meer luchtduels wonnen.

Daarnaast werd Botman, die dit Eredivisie-seizoen nog geen speelminuut miste, slechts vier keer werd hij voorbijgedribbeld door een tegenstander. Danilo Doekhi en Ridgeciano Haps zijn de enige twee verdedigers met minimaal duizend speelminuten op de teller die dat zo weinig overkwam (allebei 2 keer).


Botman maakt niet alleen verdedigend indruk, want ook in aanvallend opzicht was hij van grote waarde voor Heerenveen. Hij was dit Eredivisie-seizoen al direct betrokken bij zes doelpunten (twee goals en vier assists). Hiermee is hij op dat gebied de meest waardevolle verdediger in de Eredivisie.

Meer nieuws
   
23:45
23:45
'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
10
   
23:19
23:19
Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
10
   
23:00
23:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
22:58
22:58
Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
16
   
22:25
22:25
Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
84
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
Ayrshire
 
4
16 januari 2020 om 22:04
Toch opvallend dat een centrale verdediger al 4 assists heeft. Kan me niet herinneren hoe dit tot stand is gekomen, doorkoppen bij dode spelmomenten? Inschuiven?
 
Frankly87
 
2
16 januari 2020 om 23:38
Pasveer heeft ook al 3 assist en die is keeper
 
VARcalona
 
4
16 januari 2020 om 23:41
zo moeilijk is dat niet toch. die jonge zal misschien wel een goede trap hebben waardoor hij spitsen een op een kan zetten met de keeper van de tegenstander.( net christian chivu dat wekelijks ooit voor ajax deed.) vergeet niet dat hij een talentvolle ajax huurling is en dat hij naar mijn gevoel binnen 1,5 jaar zeker in de basis van ajax zal en moeten staan.
 
AjaxLife96
 
0
17 januari 2020 om 23:27
Is gewoon een degelijke verdediger. Vergeet daarbij niet dat bij Ajax spelen wel even iets anders is dan bij Heerenveen.. Een jaar geleden zou geen serieuze Ajacied gezegd hebben dat deze jongen Ajax 1 ooit zou halen. Mag gezegd worden dat hij zich stormachtig heeft ontwikkeld, maar zie hem nooit basisspeler bij ons worden. Denk dat AZ/Utrecht (misschien Feyenoord) wel zijn plafond zal zijn, een mooie club in het buitenland kan uiteraard ook.
 
jajaja007
 
3
17 januari 2020 om 08:21
Een bal uit een corner teruggekopt en die werd er in geschoten, voor de rest 3 lange ballen die werden afgemaakt door van Bergen (2) en Ejuke.
 
MGMV
 
14
16 januari 2020 om 22:24
Makkie voor 'm om tegen Jorgensen kopduels te winnen. Die gaat ze toch niet aan, haha.
 
mcgregor
 
0
17 januari 2020 om 01:13
Doet het goed die jongen. Ben benieuwd of Ajax hem volgend seizoen al terug haalt
 
ScH14FcB
 
1
17 januari 2020 om 10:04
Ben benieuwd. Als Berghuis noet scoort kunnen we winnen, maar Berghuis is altijd ons probleem. Feyenoord an sich ben ik de laatste jaren niet van onder de indruk als we tegen hun speelden. Ook dit seizoen niet. Hopelijk weten we kansen te creëren en gaan we de tweede seizoenshelft ook wat efficiënter met de kansen om.
 
Ape X
 
0
18 januari 2020 om 00:08
Dubbele dekking op Berghuis en vervolgens Sinistera die er minimaal 2 in peert. Ik zie Dick wel met een toereikende tactiek op de proppen komen.
 
MGMV
 
1
18 januari 2020 om 07:41
Dat ben ik van Heerenveen an sich ook niet, maar altijd vliegt er wel een werelddoelpunt in